Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Γεωργίου Κωλέττα για τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος προσωπικά έχουμε δεχθεί έναν ορυμαγδό ασύστολων και ανυπόστατων σχολίων από μερίδα του τύπου και ορισμένων μουσικών, για το θέμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί τόσες ύβρεις και μάλιστα από ανθρώπους που και γνωρίζουν και δεν έχουν να κρύψουν κάτι.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Το θέμα μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των συναδέλφων μουσικών ξεκίνησε το β’ εξάμηνο του 2011 και μετά, όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή, αδυνατούσε να πληρώσει τις αμοιβές των μουσικών, οι οποίες ανέρχονταν στο ποσό των 130.000 ευρώ ετησίως.
Όλοι γνωρίζουμε ότι από το έτος 2010 και μετά, υπήρξε περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ έως και 50% ετησίως. Η σταδιακή αυτή μείωση, οι προηγούμενες υποχρεώσεις προς τρίτους και οι νέες αυξημένες ανάγκες (νέες υπηρεσίες Καλλικράτη), έφερε τον νέο Δήμο σε δεινή οικονομική θέση.
Έτσι δύσκολα θα μπορούσε ο Δήμος να καλύψει εν συνεχεία και το έτος 2012 τις αμοιβές των φίλων μουσικών, αμοιβές που όπως προαναφέραμε ανέρχονταν στις 130.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή, αμοιβή 40 έως 55 μουσικών μηνιαίως, με τα ποσά των 150 έως 220 ευρώ έκαστος και ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, συν τις αποδοχές του δώρου Πάσχα και του δώρου των Χριστουγέννων.
Σημειωτέον δε σε αυτό το σημείο, ότι η αμοιβή των μουσικών γινόταν με τη συμμετοχή τους στις πρόβες και όχι με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις (λιτανείες, παρελάσεις κλπ)
Έτσι συναντούσαμε το φαινόμενο ότι ενώ είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό μουσικών που αμείβονταν, στις εμφανίσεις η συμμετοχή τους (όπως αποτυπώνεται και στις δημοσιευμένες φωτογραφίες) δεν ξεπέρναγε τα 30 άτομα, πάντα με ευθύνη του αρχιμουσικού και του μαέστρου.
Σε μια λοιπόν απευθείας συνεννόηση με τους φίλους μουσικούς το 2012 και αφού κατανόησαν την αδυναμία πλέον της Δημοτικής Αρχής να αποζημιώνει τους μουσικούς της με τα προαναφερθέντα ποσά, επήλθε μια νέα συμφωνία, με το ποσό των 1200 ευρώ ανά εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αριθμού συμμετοχής των μουσικών. Όμως η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε, όχι με υπαιτιότητα δικιά μας, αλλά με τις αλλαγές της νομοθεσίας πλέον, αφού το ελεγκτικό συνέδριο απέρριψε το ένταλμα πληρωμής.
Παρά τις παραστάσεις μας στην Επίτροπο, τόσο του κ. Δημάρχου, όσο και τη δική μου, αλλά και του Αρχιμουσικού, δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί λύση για την πληρωμή του εντάλματος. Πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της Δημοτικής Αρχής και της Φιλαρμονικής, ώστε να βρεθεί αντικειμενική λύση. Κατά τη συζήτηση αποτυπώθηκαν διάφορες απόψεις.
Όπως: Να γίνει ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ώστε να συναφθούν απευθείας συμβάσεις με τους μουσικούς, με ένα Νομικό Πρόσωπο, τη Φιλαρμονική.
Αυτό όμως θα σήμαινε την κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, διότι δεν επιτρέπει η Νομοθεσία, λόγω πληθυσμού, δύο Νομικά Πρόσωπα και μία επιχείρηση. Πράγμα ανέφικτο. Άλλωστε και αν ακόμη συνέβαινε στην εν γένει εφαρμογή του Καλλικράτη, με ένα και μόνο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα ήταν καθολικός διάδοχος του παλαιού Νομικού Προσώπου της Φιλαρμονικής, δεν θα συνέτρεχαν τα άρθρα 102 και 103 παρ. 3, 10 και 11, όπου υπήρχε η δυνατότητα αμοιβής, αν υπήρχαν προηγούμενες συμβάσεις.
Η δεύτερη πρόταση που συζητήθηκε, ήταν η ίδρυση μίας ιδιωτικής Φιλαρμονικής με ένα ή περισσότερα μέλη και αφού χρησιμοποιούσαν και τη δική μας υλικοτεχνική υποδομή, ώστε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναθέτουμε στην εν λόγω επιχείρηση την εκδήλωση κάθε φορά και να αμείβονται με την έκδοση του τιμολογίου τους ή μέσω προγραμματικής σύμβασης.
Η τρίτη πρόταση που συζητήθηκε, ήταν, το υπάρχον Νομικό Πρόσωπο, να προβεί σε καταστατική ίδρυση Δημοτικού Ωδείου, πράγμα που προβλέπει πρόσληψη Αρχιμουσικού ορισμένου χρόνου, εφόσον το Ωδείο θα έχει δικούς του πόρους από μαθητές-μουσικούς, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα νέο φυτώριο Μουσικών, που θα πλαισιώνουν μία νέα Φιλαρμονική.
Θέλω δε, εδώ να σας κάνω γνωστό, ότι τα προηγούμενα έτη, πλείστα μέλη της Φιλαρμονικής προέρχονταν από Ιδιωτικά Ωδεία, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των επιχειρηματιών τους, που ενώ πλήρωναν ως μαθητές στα Ιδιωτικά Ωδεία 50 έως 100 ευρώ μηνιαίως, οι αμοιβές τους σαν Μουσικοί της Φιλαρμονικής ήταν πολλαπλάσια. Και βέβαια οι φίλοι αυτοί της μουσικής, σήμερα έγιναν άφαντοι.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες, αγαπητοί Μουσικοί, σε ότι με αφορά ειδικότερα:
Είμαι μέλος της Φιλαρμονικής από το 1972 και συμμετείχα επί πολλά έτη, μη αμειβόμενος, σε πολλές εκδηλώσεις μαζί της, τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη της οικογένειάς μου. Το 2004, ως ενεργός πολίτης, μου ζητήθηκε από την τότε Δημοτική Αρχή, να συμμετέχω στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής, κάτι που με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα. Με δική μου πρωτοβουλία τότε, καταφέραμε να αλλάξουμε το καταστατικό της Φιλαρμονικής και να το εναρμονίσουμε στις νέες συνθήκες, κάτι που συνέβη, με τη δημοσίευση του ΦΕΚ στις 17.09.2004.
Την ίδια περίοδο με δική μου πρωτοβουλία, κατάφερα να αγοράσω, μέσω της ΟΛΗΓ Α.Ε, τρία νέα μουσικά όργανα, που είχαν πλέον της δεκαετίας να αγοραστούν.
Αποχώρησα δε, όταν διαφώνησα με το χώρο του υπογείου στο παλαιό Δημαρχείο, όπου φιλοξενούνταν η Φιλαρμονική και ζήτησα τη μεταφορά της σε νέο χώρο.
Το δε διάστημα που διετέλεσα Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ, από το Σεπτέμβρη του 2011 έως και το Σεπτέμβρη του 2012, υποσχέθηκα και τήρησα ότι θα εξασφαλίσω χρήματα με κάθε τρόπο (έναντι άλλων αναγκών πολύ σοβαρών του Νομικού Προσώπου) για την αγορά τριών νέων οργάνων, αλλά και την αγορά 55 στολών, που επαναλαμβάνω είχαν δεκαετίες να αγοραστούν από το Δήμο, με τη βοήθεια της ΟΛΗΓ Α.Ε και πάλι, την οποία και ευχαριστώ.
Και ερωτώ λοιπόν στα κάθε είδους κακοηθέστατα δημοσιεύματα, ποιος ασχολήθηκε με την υλικοτεχνική υποδομή της Φιλαρμονικής, όσο ο γράφων τις τελευταίες δεκαετίες;
Η Φιλαρμονική αποτελεί για μένα, μέρος, όχι μόνο της προσωπικής μου ιστορίας, αλλά και των προγόνων μου, μιας και ο πατέρας μου και ο παππούς μου, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας, υπήρξαν υπεύθυνοι Σύμβουλοι της Φιλαρμονικής. Όλοι μας σήμερα γνωρίζουμε, τις δυσκολίες που περνά ο τόπος μας. Και κανένας από εμάς, μια πηγή πολιτισμού που αποτελεί η Φιλαρμονική, δεν θέλει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Εκτιμώ, με ώριμες σκέψεις, ότι και ο κατάλληλος χώρος θα βρεθεί και θα βελτιώσουμε την υποδομή περισσότερο (εδώ θέλω να επισημάνω ότι στα γραφεία του Νομικού Προσώπου υπάρχει πλήρης εξοπλισμός fax, τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικά κ.ά των οποίων μπορεί να κάνει χρήση ανά πάσα χρονική στιγμή ο Αρχιμουσικός που επικαλείται τέτοια αδυναμία και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξοπλισμός ειδικά για τη Φιλαρμονική) αρκεί να υπάρχει πραγματική βούληση.
Παρά τις προηγούμενες συναντήσεις και επαφές θεωρώ ότι μία Γενική Συνέλευση μεταξύ των μελών της Φιλαρμονικής και της Δημοτικής Αρχής είναι επιβεβλημένη και θα οδηγήσει το θέμα σε διέξοδο, βλέποντας και πάλι την μπάντα να παιανίζει στους δρόμους της πόλης και του Δήμου μας.

Με τιμή

Κωλέττας Γεώργιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: