Η παρουσίαση οργανώθηκε από το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων υπό την καθοδήγηση του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μαζί με το οποίο εκπροσωπήθηκαν μέσα από πόστερς, φυλλάδια και άλλα εκθέματα, το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη και το Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, μέλος του οποίου είναι και το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου, αναδείχθηκε ως το 3ο καλύτερο περίπτερο των Μη Κυβερνητικών –Μη-Κερδοσκοπικών Εκθετών της συγκεκριμένης έκθεσης. Η τελετή παράδοσης του βραβείου έγινε παρουσία πολύ κόσμου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν αρκετοί υπουργοί και πολλοί εθνικοί ανταποκριτές τουρισμού και ΜΜΕ από διάφορες χώρες.
Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου
Στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου περιλαμβάνονται η οροσειρά της Τύμφης, η χαράδρα του Βίκου και του Βοϊδομάτη, η χαράδρα του Αώου, το όρος Τραπεζίτσα, ο Σμόλικας και ο Κλέφτης, η περιοχή της ένωσης των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη, Σαραντάπορου και οι ιαματικές πηγές Καβασίλων και Αμαράντου.
Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Κόνιτσας και Ζαγορίου. Έδρα του Γεωπάρκου είναι τα Ιωάννινα και συγκεκριμένα τα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., η οποία είναι ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του, συνεργαζόμενη με το ΙΓΜΕ και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και καθοδηγούμενη από συντονιστικό όργανο (Επιτροπή Διαχείρισης Γεωπάρκου Βίκου- Αώου).
Το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου στοχεύει στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN), του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) της Unesco και του Ελληνικού forum Γεωπάρκων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων συνεργάζεται στενά με όλα τα Γεωπάρκα του κόσμου και όλους τους φορείς, υπηρεσίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη και προστασία της γεωλογικής μας κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου