Με πλοκάμια και στην Θεσπρωτία κύκλωμα που εκβίαζε ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκίνητων

Σε σπείρα απατεώνων η οποία ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων, λέγοντάς τους ότι τα έχει και θα τα κάνει ανταλλακτικά, συμμετείχαν τροχονόμος που υπηρετούσε στην Αθήνα και συνταξιούχος συνάδελφός του. Ο εν ενεργεία τροχονόμος έδινε τα στοιχεία από τα κλεμμένα οχήματα σε φυλακισμένο στο Μαλανδρίνο, ο οποίος στη συνέχεια έπαιρνε τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και ζητούσε 1.000 ευρώ για να τα «επιστρέψει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοκάμια και στην Θεσπρωτία φαίνεται ότι είχε απλώσει το οργανωμένο κύκλωμα που εξαπατούσε ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων, καθώς σε έρευνα που έγινε στο Νομό Θεσπρωτίας, υπάλληλος του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών προσήχθη στην Ασφάλεια προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν στοιχεία οχημάτων που είχαν κλαπεί στο κύκλωμα των εκβιαστών.

Ο τροχονόμος και ο συνταξιούχος πρώην συνάδελφός του συνελήφθησαν και ο πρώτος τέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε διαθεσιμότητα. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα τέσσερα μέλη της σπείρας και αναζητούνται αλλά πέντε.
Το συντονισμό της σπείρας είχε ο τρόφιμος των φυλακών Μαλανδρίνου, σε λογαριασμό του οποίου κατέθεταν τα χρήματα όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων έπεφταν στην παγίδα που τους είχαν στήσει.
Όπως έγινε γνωστό, ο τροχονόμος είχε πρόσβαση στον κομπιούτερ της υπηρεσίας του, στον οποίο καταχωρούντο τα στοιχεία των αυτοκινήτων που είχαν κλαπεί.
Τις ώρες που οι συνάδελφοί του απουσίαζαν μετέφερε στο δικό του στικάκι μνήμης τα εν λόγω στοιχεία και στη συνέχεια, παίρνονταν τη ...μίζα που είχαν συμφωνήσει, τα μετέφερε στον φυλακισμένο στον Μαλανδρίνο, οργανωτή του κυκλώματος.
Ο τρόφιμος των φυλακών είχε εν τω μεταξύ φροντίσει να ανοίξει λογαρισμό σε τράπεζα και περίμενε να ...τσιμπίσουν τα θύματά του.
Πριν επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνούσε στο υπουργείο Μεταφορών και προσποιούμενος τον αξιωματικό της Τροχαίας, ζητούσε από την αρμόδια υπηρεσία περισσότερα στοιχεία για τα κλεμμένα αυτοκίνητα.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου, από τη στιγμή που είχε στοιχεία τα οποία μόνο η Τροχαία γνώριζε, του τα έδιναν.
Στη συνέχεια τηλεφωνούσε στους ιδιοκτήτες των κλεμμένων οχημάτων και αφού προσποιείτο τον ιδιοκτήτη μάντρας αυτοκινήτων, τους έδινε πλήρη περιγραφή για τον τύπο και τους αριθμούς και ζητούσε 1.000 ευρώ για να τα «επιστρέψει». Διαφορετικά, τους έλεγε, θα τα μετέτρεπε σε ανταλλακτικά.
Όσοι ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων έπεφταν στην παγίδα και τον πίστευαν, κατέθεταν τα χρήματα στο λογαρισμό τράπεζας που τους έδινε και στη συνέχεια, ο οργανωτής της απάτης, έστελνε τους συνεργούς του και έπαιρναν αμέσως με κάρτα αυτόματης ανάληψης τα χρήματα.
Έως σήμερα έχουν διαπιστωθεί 72 περιπτώσεις εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών κλεμμένων οχημάτων, ενώ τα χρήματα που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 31.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο κράτησης των φυλακών Μαλανδρίνου, στα σπίτια των συλληφθέντων, σε χώρους στάθμευσης που είχαν μισθωθεί από αυτούς, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Οκτώ κινητά τηλέφωνα (ένα εκ των οποίων είχε παράνομα στην κατοχή του ο έγκλειστος στις φυλακές), τρία πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αγοραστεί με χρήματα προερχόμενα από εκβιάσεις σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, 4.400 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και κάρτες ανάληψης χρημάτων και πολλές κάρτες «σιμ» και τηλεκάρτες.

Οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για τα αδικήματα της εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση του νόμου « περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» οδηγούνται στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα βάρος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών υπαλλήλων των Τμημάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλην όμως δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης αυτοφώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: