Παρέμβαση Χρήστου Κατσούρα στην επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων

Για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Σε συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, συμμετείχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε ομιλία – ενημέρωση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιας για τη Δράση για το Κλίμα, κυρίας Connie Hedegaard και ανταλλαγή απόψεων με θέμα: «Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050: Οδικός χάρτης».
Μετά την ομιλία της επιτρόπου ο κ. Κατσούρας με παρέμβασή του έθεσε στην επίτροπο τα εξής:

Κυρία επίτροπε, σας καλωσορίζω και εγώ στη χώρα μου και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο Χάρτης Πορείας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών το 2050, αποτελεί πραγματικά μία σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής. Με τη χρησιμοποίηση ενός συνόλου τεχνολογιών και στρατηγικών προβλέπεται ότι είναι εφικτός ο στόχος της σημαντικής μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
Μία άλλη ανάγνωση του χάρτη θα μπορούσε να έχει τίτλο «περισσότερα κέρδη με λιγότερο άνθρακα» στηριζόμενα σε ένα νέο πρότυπο επενδύσεων στην ενέργεια.
Επιτρέψτε μου τρεις παρατηρήσεις.
1. Η πρώτη παρατήρηση έχει σχέση με το τελευταίο τμήμα της ομιλίας σας. Παρά την έστω και μετά από καιρό επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, η αναγκαία πλανητική ή καλύτερα πολυ-πολική πολιτική συναίνεση για τα μέτρα που επιβάλλονται να ληφθούν δεν υπάρχει.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ένας Έλληνας φιλόσοφος του περασμένου αιώνα έγραφε, ότι «και στον 21ο αιώνα , όπως πάντοτε στο παρελθόν, την ιστορία θα την καθορίσει όποια δύναμη θα είναι σε θέση, να προσδιορίζει δεσμευτικά για τους υπολοίπους το περιεχόμενο και την πρακτική εφαρμογή των κυρίαρχων εννοιών». Πρόσθετε επίσης «ότι σε έναν πολυ-πολικό κόσμο ο ανταγωνισμός με τον καιρό θα οξυνθεί, επειδή κάθε ενεργό μέρος θα αναγκάζεται να μετρά τις δυνάμεις του με εκείνες πολλών άλλων.». Με βάση την εκτίμηση αυτή, με την οποία συμφωνώ, και με δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει χάσει εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια κυριαρχία, τι σας κάνει αισιόδοξη, ότι μπορεί να πείσετε τόσο τους ρυπαντές της Δύσης, που θεωρούν ότι οι διάφοροι περιορισμοί εμποδίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη και μεγέθυνση με τους δικούς τους όρους, όσο και τους ρυπαντές των αναπτυσσόμενων κρατών της Ανατολής, που πιστεύουν ότι αυτό είναι άδικο γι’ αυτούς, ζητώντας να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τους όρους που η Ευρώπη αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αστάθειας και ανασφάλειας για τον πολιτικό ρόλο του κάθε πόλου στο διεθνές στερέωμα, πόσο ακριβής μπορεί να είναι ένας πολιτικός σχεδιασμός αρκετών δεκαετιών;
2. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της γης θα είναι περίπου 9δις το 2050, και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι κόντρα σε άλλα πολύ πιο απαισιόδοξα σενάρια που υπήρξαν στο παρελθόν για το δημογραφικό του πλανήτη, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού μειώνεται, είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για την σίτιση του πληθυσμού. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών στον τομέα της γεωργίας μέχρι το 2050 αφού θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και αν έχει εξετασθεί εναλλακτικό σενάριο (πλάνο β), για την περίπτωση απόκλισης από τον στόχο.
3. Έχουν περάσει 6 χρόνια από την έναρξη της ισχύος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU-ETS). Ποια είναι η εμπειρία, τα αποτελέσματα, και ποια νομίζετε ότι θα ναι η προοπτική του. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό το σύστημα είναι τελικά πιο εύχρηστο και πιο αποτελεσματικό από μία απλή, λογική και διαφανή μέθοδο επιβράβευσης των καθαρών πηγών ενέργειας, και μιλάω φυσικά για ένα τέλος άνθρακα, όπου τα έσοδα θα οδηγούνταν είτε προς την ενίσχυση ατόμων με χαμηλά εισοδήματα – συχνά ξεχνάμε ότι στο περιβάλλον ανήκει και ο άνθρωπος που θέλει κι αυτός προστασία – είτε προς την έρευνα, την ανάπτυξη και τελικά στην πράξη στην καινοτομία για νέες πηγές ενέργειας, με χαμηλούς ρύπους.
Σας ευχαριστώ.

Απάντησή της επιτρόπου Connie Hedegaard:
Με ρωτήσατε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές άνθρακα στο γεωργικό τομέα, εφόσον χρειαζόμαστε τρόφιμα. Έχετε δίκιο. Έχουμε έναν χάρτη ο οποίος θα εξασφαλίσει πως ο γεωργικός τομέας θα συνεχίσει να είναι παραγωγικός προβαίνοντας στις μικρότερες μειώσεις εκπομπών. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να παύσει να παράγει ή να χρησιμοποιεί τεχνικό φώσφορο, συγκεκριμένα λιπάσματα, δηλαδή να προτιμήσει να χρησιμοποιεί άλλα λιπάσματα, να έχει άλλου είδους παραγωγή. Όλα αυτά είναι επιλογές που μπορούν να είναι λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Βεβαίως, θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως τις νέες δυνατότητες που διανοίγει η τεχνολογία.
Ρωτήσατε τι κάνουμε με τις χώρες που ρυπαίνουν. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εν κατακλείδι, γιατί εμείς εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη σύναψη διεθνών συμφωνιών. Εάν με ρωτήσετε αν είναι εύκολο, θα πω όχι. Εάν με ρωτήσετε αν οι ρυθμοί είναι ταχείς, θα πω όχι. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να τους αφήσουμε να κινούνται μόνοι τους και δεν θέλουμε. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Κίνα, κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει σε οτιδήποτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσω όμως αυτής της διαδικασίας μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και εκείνοι μαζί. Θεωρώ ότι το είδαμε πλησιάζοντας την Κοπεγχάγη, ότι κανείς, ακόμα και μεγάλες υπερδυνάμεις, δεν είναι άτρωτος, στην άποψη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Έτσι σιγά - σιγά άρχισαν και εκείνοι οι μεγάλοι παίκτες να προσεγγίζουν τους δικούς μας στόχους και απόψεις. Φρονώ ότι δεν είναι εύκολο, κανείς εξάλλου δεν ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι εύκολα. Εάν με ρωτήσετε που ήμασταν πριν πέντε χρόνια, θυμηθείτε που ήσασταν εσείς, τι άποψη είχατε, τι φρονούσαμε εμείς ως Ευρώπη, νομίζω ότι μπορούμε σήμερα να πούμε ότι η ταχύτητα είναι μικρή, και αυτή είναι και η προσωπική μου άποψη, δεν έχουμε επιταχύνει αλλά κατά βάση κινούμαστε προς τα εμπρός. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος που εξυπηρετεί ο δικός μας οδικός χάρτης για το 2050, να κινηθούμε με τρόπο ευφυή ώστε να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμα της Επιτροπής. Ευχαριστώ για τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας και τα εύλογα ερωτήματα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: