Συστάθηκε το Ίδρυμα για το «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη»

Συμβολαιογραφική πράξη υπέγραψε ο συλλέκτης
Η σύσταση του κοινωφελούς και πολιτιστικού Ιδρύματος στους Κήπους Ζαγορίου, με την επωνυμία «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΑΠΙΟΥ ΤΟΛΗ» - μακροχρόνιο αίτημα των Ζαγορισίων – είναι πλέον γεγονός!
Η σχετική συμβολαιογραφική πράξη, υπεγράφη από τον συλλέκτη κ. Αγάπιο Τόλη(φωτο), ενώπιον του Συμβολαιογράφου Ιωαννίνων κ. Παύλου Κίτνη την περασμένη Δευτέρα.
Το Ίδρυμα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διέπεται από τις διατάξεις της Συμβολαιογραφικής Πράξης, που αποτελούν τον Οργανισμό του, τον Α.Ν. 2039/39, όπως κάθε φορά ισχύει ο νόμος αυτός και των σχετικών διαταγμάτων.

Έδρα του Ιδρύματος είναι η Τοπική Κοινότητα Κήπων του Δήμου Ζαγορίου, όπου υποχρεωτικά θα λειτουργεί και θα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο.

Σκοποί του Ιδρύματος είναι: Η προβολή, αξιοποίηση, ταξινόμηση, συντήρηση, διάσωση της ιδιωτικής συλλογής λαογραφικού περιεχομένου του ιδρυτή, με σκοπό την επισκεψιμότητά της από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Η στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, που στόχο έχουν την προώθηση του πολιτισμού στο Ζαγόρι...
Πόροι του ιδρύματος είναι:
• Τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση της ιδιωτικής συλλογής (π.χ. εισιτήριο).
• Οι χρηματικές παροχές ή επιχορηγήσεις, καθώς και οι κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές, οποιουδήποτε φυσικού προσώπου προς αυτό...
Σύμφωνα με την Συμβολαιογραφική Πράξη, το πρώτο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από:
• Τον ιδρυτή Αγάπιο Τόλη, ως ισόβιο πρόεδρο.
• Τον εκάστοτε Περιφερειάρχη Ηπείρου, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του.
• Τον εκάστοτε Δήμαρχο του Δήμου Ζαγορίου, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του.
• Τον Δημήτριο Δέρβα, του Θρασύβουλου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, κάτοικο Κήπων Ζαγορίου.
• Τον Ιωάννη Τσεκούρα του Δημητρίου, συνταξιούχο τραπεζικό, κάτοικο Κήπων Ζαγορίου.
Ο ιδρυτής, δύναται με άλλη πράξη του ή με διάθεσή του, να ορίσει τον πρώτο μετά απ’ αυτόν πρόεδρο του Δ.Σ., καθώς και τους δύο εκπροσώπους από την Τοπική Κοινότητα Κήπων (δηλαδή σε σύνολο πέντε (5) μελών, οι τρεις (3) υποχρεωτικά θα προέρχονται από την Τοπική Κοινότητα Κήπων).
Ο εκάστοτε πρόεδρος, μετά τον πρώτο διορισμένο από τον ιδρυτή, θα ορίζεται με πράξη, ύστερα από ψηφοφορία, από το σύνολο των μελών του Δ.Σ. και υποχρεωτικά θα είναι ένας εκ των τριών δημοτών της Τοπικής Κοινότητας Κήπων (άρθρ. 4).
Σημειώνεται ότι, το κτίριο που κατασκευάστηκε με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (645.156 ευρώ), θα περιέλθει νομίμως στο νεοσυσταθέν Ίδρυμα. Για την ενίσχυση του εν λόγω Λαογραφικού Μουσείου, έχουν διατεθεί επίσης στο παρελθόν τριάντα εκατομμύρια δραχμές (30.000. 000). Δέκα εκατομμύρια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιωαννίνων και είκοσι εκατομμύρια από Κρατικό Φορέα.
Η παρέμβαση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας κ. Απόστ. Οικονόμου, για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος, υπήρξε καθοριστική.
Ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη» είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα χρήσιμος για τους φορολογούμενους πολίτες, εφ’ όσον βέβαια επιλεγεί ο κατάλληλος άνθρωπος, όπως συνέβη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4933&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: