Πρέβεζα: Ιδιαίτερα πετυχημένη η Ημέρα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ημέρα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια πρωτότυπη και δημιουργική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, την Παρασκευή 1η Απριλίου, σηματοδότησε το πέρας ενός διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος με τον τίτλο HuRiSu - Human Rights Sunrise (ανατολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που έγινε με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της Πρέβεζας.


Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αυτό στόχευε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της νεολαίας και του ευρύτερου κοινού στην Ευρώπη, σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του προγράμματος ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η Μ.Κ.Ο. A.N.C.E (Δίκτυο για την υποστήριξη των λιγότερο ευνοημένων), ενώ για την υλοποίηση συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Γυμνασίων της πόλης, καθώς και καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης. Το Πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Αθήνα, Σερβία, Ιταλία και Ισπανία, αντιπροσωπείες των οποίων συμμετείχαν στην τελική εκδήλωση της Πρέβεζας. Μέσα από το έργο αυτό ο κάθε εταίρος πρόβαλε για την περιοχή του ένα τόπο Σύμβολο, στο οποίο έγινε καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στη ζωή ή στην αυτοδιάθεση. Για την Πρέβεζα επιλέχθηκε η Κρυοπηγή, μία περιοχή όπου την Άνοιξη του 1944 οι Γερμανοί πήραν μαζί τους στο Αγρίνιο 28 αθώα άτομα και θανάτωσαν 23 από αυτούς με την αιτία των αντιποίνων και μόνο. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού, το οποίο είναι εξολοκλήρου εμπνευσμένο από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους τόπους σύμβολα. Το παιχνίδι αυτό αξιοποιήθηκε στο διαγωνισμό που ακολούθησε, ώστε δυο μαθήτριες που αναδείχθηκαν νικήτριες θα μεταβούν στην Perugia της Ιταλίας για να συμμετέχουν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος. Επίσης θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ως εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές και έναυσμα ευαισθητοποίησης για τα σχολεία των πόλεων που συμμετείχαν.

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεοφάνειο μετά το καλωσόρισμα με το τραγούδι “Imagine”από τη χορωδία του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κου Στράτου Ιωάννου, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τόνισε την αξία της πραγματοποίησης προγραμμάτων που ευαισθητοποιούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κατάργηση των διακρίσεων, ισότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων, καταπολέμηση της φτώχειας, είναι οι αξίες για τις οποίες το πρόγραμμα Human Rights Sunrise και η σημερινή εκδήλωση επιχειρεί να μας ευαισθητοποιήσει.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας πήρε την πρωτοβουλία να εμπλακεί στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές από τον τόπο μας να συμμετάσχουν σε δημιουργικές συνεργασίες και δράσεις μαζί με φίλους από την Αθήνα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι μας και να ενημερωθούν σχετικά με τη σημασία της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη και τις κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στις οποίες βασίζεται.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα πέτυχε την εμπλοκή καθηγητών, μαθητών καθώς και του ευρύτερου κοινού σε διαδραστικές δραστηριότητες με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέματα όπως η Ειρήνη, εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 20ο αιώνα, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται όσοι μετέχουν. Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υποστηρίζει ένθερμα πρωτοβουλίες και δράσεις που προωθούν αξίες. Αξίες οι οποίες εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή του τόπου και ωφελούν τους νέους μας, δίνοντας μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ανταλλάξουν εμπειρίες με γόνιμο τρόπο». Ο κ. Στράτος Ιωάννου συνεχάρη τους ανθρώπους που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση ο κ. Θανάσης Κιτσαντάς από την Π.Ε. Πρέβεζας, η κ. Βαρβάρα Ζαντραβέλη και η κ. Ελένη Συνεσίου Υπεύθυνες των Εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος Hurisu στην Πρέβεζα και η κ. Γεωργία Μπεκριδάκη Διαχειρίστρια προγραμμάτων της ΜΚΟ ANCE, παρουσίασαν τις γενικές αρχές και δράσεις του προγράμματος. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, από την Κοινωνική Λειτουργό & Ψυχολόγο κ. Χριστίνα Χρηστίδου με θέμα «Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολείο» και από την νομικό και Ειδική Επιστήμονα στο Συνήγορο του Πολίτη κ. Μαρία Μπλιάτη με θέμα «Ο Συνήγορος του Πολίτη και τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση». Η ημέρα ήταν γεμάτη από αξιόλογες εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την εξαιρετική μουσικοχορευτική πολυγλωσσική παράσταση υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της La societa dello spettacolo. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 2 μαθητές από κάθε χώρα εταίρο και με σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο μεταδίδονταν το μήνυμα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια εικαστικής έκφρασης στη Λαϊκή αγορά με αυτοσχεδιασμούς και ελεύθερες ζωγραφικές αποτυπώσεις, εμπνευσμένες από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα ιδιαίτερο Εργαστήρι με στελέχη από το Συνήγορο του Παιδιού συζήτησε με τα παιδιά τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ αργότερα προβλήθηκαν οι ταινίες «Φτου! Ξελευθερία για όλους» της Κλειώς Φανουράκη και «Όλα τα αόρατα παιδιά» των Εμίρ Κουστορίτσα, Ρίντλεϊ και Τζόρνταν Σκοτ, Τζον Γου , κ.α. Μαθητές του 1ου Λυκείου Πρέβεζας σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, που ανιδιοτελώς μετείχε στην εκδήλωση, παρουσίασε μέρος από την πετυχημένη παράσταση «Μονόλογοι από τη Γάζα», ενώ ακολούθησε συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, τους “Vibe” και τους «Εκ των Ενόντων».

Παράλληλα με τα δρώμενα, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής παιδιών από τη Γάζα, με την επιμέλεια του Λάμπρου Βέλιου και έκθεση υλικού από προγράμματα του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές, καθηγητές, εθελοντές, καλλιτέχνες και φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα και η εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: