Εκτάσεις σε αγρότες με χαμηλό ενοίκιο

Την ενοικίαση κρατικής γης σε αγρότες έναντι συμβολικού τιμήματος με στόχο την είσπραξη εσόδων από τη μια και την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με ανταγωνιστικά προϊόντα, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η γη θα μπορεί να μισθώνεται (και σε καμιά περίπτωση να πωλείται) έναντι μόλις 1 ή 2 ευρώ το στρέμμα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή αγροτεμαχίων στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και μπορούν να μισθωθούν σε γεωργούς 635.000 στρέμματα.

Πρόσκληση
Στις 15 Απριλίου δημοσιεύεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για 5.500 αγροτεμάχια έκτασης μέχρι 10 στρέμμ. στα οποία θα έχουν προτεραιότητα για μίσθωση αγρότες όμορων εκτάσεων αλλά και ακτήμονες. Μετά το Πάσχα θα γίνει νέα πρόσκληση για άλλα 1.634 αγροτεμάχια άνω των 10 στρεμμάτων, για τα οποία δικαιούχοι προς ενοικίαση είναι νέοι αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών. Σε αυτές τις εκτάσεις θα μπορούν να αναπτυχθούν καλλιέργειες μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όχι δηλαδή κατακερματισμένη γεωργία. Στόχος των παραχωρήσεων με μισθωτήρια διάρκειας 5 έως 15 έτη είναι οι εκτάσεις αυτές να καλλιεργηθούν με προϊόντα, που απαρτίζουν τα «καλάθια» των 13 περιφερειών της χώρας, με ανταγωνιστικά που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, ενεργειακά φυτά αλλά και ζωοτροφές.

«Φιλέτα»
Ανάμεσα στα 1.634 στρέμματα υπάρχουν και εκτάσεις «φιλέτα», οι οποίες θα εξεταστούν κατά περίπτωση για την παραχώρησή τους, όχι πάντως έναντι συμβολικού τιμήματος, με σκοπό π.χ. την τουριστική ή βιομηχανική ανάπτυξη. Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι δε θα πουληθεί καμία έκταση του Δημοσίου και δη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το χαμηλό ενοίκιο στους αγρότες επιλέχθηκε ώστε από τη μία πλευρά να ενισχυθούν και από την άλλη να μην αποκτήσουν δικαίωμα διεκδίκησης μέσω χρησικτησίας κ.λπ.

Καταγραφή
Ακόμη έκανε γνωστό ότι καταγραφή της ακίνητης περιουσίας (εκτάσεων και όχι μόνο) του υπουργείου γίνεται σε όλη την Ελλάδα και σειρά έχουν η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία. Αν και είναι δύσκολο να πει κανείς πόση είναι η αγροτική γη που ανήκει στο κράτος, εν τούτοις παλαιότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2-3 εκατ. στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι αποζημιώσεις συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέχρι τον Ιούνιο σε 32.463 παραγωγούς βάμβακος που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι. Οι περιοχές που θα λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις ανά στρέμμα είναι οι νομοί Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, ενώ ακολουθούν οι νομοί Ξάνθης, Εβρου, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: