Ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών ζητά ο Γιώργος Δάλλας

Σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στην θέση Κοκκινίτσα

Την ακύρωση της απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στην θέση Κοκκινίτσα, στην Κοκκινιά, ζητά με ένσταση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβούλιου του δήμου Φιλιατών που υπέβαλε στην Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο δημοτικός σύμβουλος του επιλαχόντος συνδυασμού <<ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ>> Δήμου Φιλιατών, Γιώργος Δάλλας.
Ολόκληρο το κείμενο της ένστασης έχει ως εξής:





ΕΝΩΠΙΟΝ
Της Γενικής Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

ΕΝΣΤΑΣΗ
Του Δάλλα Γεωργίου του Ευαγγέλου , δημοτικού συμβούλου του επιλαχόντος συνδυασμού <<ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ>> Δήμου Φιλιατών, δημότη Φιλιατών και προσωρινώς κατοίκου , λόγω δημοσίας υπηρεσίας, στο Μεσολόγγι, Χονδροδήμου 1, ΤΚ 30200,

ΚΑΤΑ
Της με αριθμό 68/23-3-2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φιλιατών, της οποίας το περιεχόμενο έλαβα γνώση ατύπως , κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6-4-2011 , για τους παρακάτω νόμιμους , ορθούς και βάσιμους λόγους. Με την παραπάνω απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, επί του αιτήματος της εταιρίας Α.Π.ΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ – Μ.Ε ΤΖΑΒΑΡΑΣ και ΣΙΑ Ε.Ε για διατύπωση γνώμης σχετικά με την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού στη θέση Κοκκινίτσα του Δήμου Φιλιατών και συγκεκριμένα εξέφρασε θετική γνώμη για την εγκατάσταση του Αιολικού σταθμού. Την απόφαση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε παράτυπα , αν όχι παράνομα , για τους παρακάτω λόγους.

1.Αν πράγματι δεχθούμε ότι η έκταση που θα εγκατασταθεί ο Αιολικός Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός της αιτούσας εταιρείας είναι δημόσια δασική έκταση , της μορφής χορτολειβαδικής , τότε ως ανήκουσα η έκταση αυτή, των 950 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί η κύρια και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις , στα διοικητικά όρια των τέως κοινοτήτων , πριν την εφαρμογή του Νόμου Καποδίστρια , Κοκκινιάς, Γολάς και Παλαιοκκλησίου, Κοινότητες που απετέλεσαν δημοτικά διαμερίσματα στον τότε Καποδιστριακό Δήμο Φιλιατών και σήμερα αποτελούν τοπικές κοινότητες , της δημοτικής ενότητας Φιλιατών , του νέου Καλλικρατικού Δήμου Φιλιατών , με μονομελές εκπρόσωπο λόγω πληθυσμού, έπρεπε να λάβουν γνώση και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων τοπικών κοινοτήτων Γολάς και Παλαιοκκλησίου και να συμμετέχουν στην ψηφοφορία εφόσον ήταν παρόντες , άσχετα ποια θα ήταν η ψήφος τους.
Το γεγονός ότι πράγματι η έκταση ανήκει και στις τρεις τοπικές κοινότητες και όχι μόνο στην τοπική κοινότητα Κοκκινιάς , απέδειξε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 6-4-2011 ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Γολάς, Σοκόλης Ευάγγελος , όταν ζήτησε να τεθεί θέμα προ ημερήσιας διάταξης η επανεξέταση της 68/2011 απόφασης , για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επιδείχνοντας πανηγυρικά το τοπογραφικό διάγραμμα της ανάπτυξης της εγκατάστασης , από τον φάκελο της εταιρείας και όχι το πρόχειρο φωτοτυπημένο σκαρίφημα που συνόδευε την αίτηση και παραπλάνησε τους δημοτικούς συμβούλους. Διότι πράγματι , αν οι δημοτικοί σύμβουλοι που πλειοψήφισαν , γνώριζαν ότι η έκταση εκτείνεται σε τρεις τοπικές κοινότητες , δεν θα δέχονταν να πλειοψηφίσουν χωρίς την γνώμη και ψήφο των εκπροσώπων και των άλλων δύο τοπικών κοινοτήτων.

2.Αλλά και αν ακόμη ανήκε αποκλειστικά στα διοικητικά όρια της τέως Κοινότητας Κοκκινιάς , πρώην δημοτικού διαμερίσματος και ήδη τοπικής κοινότητας με μονομελές εκπρόσωπο, δεν ήταν αρκετή η γνώμη του ως προς το γεγονός ότι η ανάπτυξη της εγκατάστασης του Αιολικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού δεν επηρεάζει την κτηνοτροφία αόριστα , αλλά έπρεπε η γνώμη αυτή να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και αυτά είναι οι δηλώσεις των κτηνοτρόφων με τον αριθμό των ζώων , μικρών και μεγάλων που πρόκειται να εισάγουν στις δημοτικές βοσκές της τοπικής κοινότητας Κοκκινιάς. Αλλά τέτοιες δηλώσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί και βεβαίως η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Φιλιατών για τον έλεγχο των δηλώσεων και την εισαγωγή των ζώων στις δημοτικές βοσκές μόλις αποφασίστηκε η συγκρότησή της στην συνεδρίαση της 6-4-2011. Δηλαδή η αρμόδια επιτροπή που θα βεβαίωνε με βάση τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων και την εισαγωγή των ζώων στις δημοτικές βοσκές τοπικής κοινότητας Κοκκινιάς δεν υφίστατο στις 23-3-2011 που συζητήθηκε το αίτημα και αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο θετικά. Επιπλέον όπως προαναφέραμε η αιτούμενη έκταση ως ανήκουσα και στις τρεις όμορες τοπικές κοινότητες Κοκκινιάς , Γολάς και Παλαιοκκλησίου, πρέπει να εξεταστεί ως προς την κάλυψη των αναγκών σε βοσκή και από τα ζώα των κτηνοτρόφων και των τριών περιοχών.

3. Όμως ο σπουδαιότερος λόγος είναι ότι η αιτούμενη έκταση για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Αιολικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού , ανήκει κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στον νυν Καλλικρατικό Δήμο Φιλιατών ,ως καθολικό διάδοχο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Φιλιατών που προέκυψε από την συνένωση μεταξύ των άλλων και των πρώην Κοινοτήτων Κοκκινιάς , Γολάς και Παλαιοκκλησίου , στις οποίες ανήκε η βοσκήσιμη έκταση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2074/1920<<περί των εν ταις Νέαις Χώραις κοινοτικών γαιών>>, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄ 60/13-3-1920 . Σύμφωνα με το άρθρο 1 του παραπάνω νόμου << Αι πλατείαι , οι τόποι αγορών και πανηγύρεων, οι αλωνότοποι και αι βοσκήσιμοι γαίαι , οι εις κοινήν αφειμέναι χρήσιν, κατά τα άρθρα 94, 95, 96, 98 και 99εδάφ. 1 ,100 101 και 102 του Τουρκικού Νόμου της 2 Ραμαζάν 1274 (1856) περί γαιών, καθίστανται περιουσία των συνοικισμών , υπέρ των κατοίκων των οποίων είχον ανέκαθεν προορισθή , παραχωρούμενοι εις την πλήρη κυριότητα και κατοχή αυτών , αναγνωριζομένων ως νομικών προσώπων. Βοσκήσιμοι γαίαι , προωρισμέναι έκπαλαι υπέρ των κατοίκων δύο ή πλειόνων συνοικισμών επικοίνως , κατά τα άρθρα 97 και 101 του αυτού ως άνω νόμου , καθίστανται κοινή των οικείων συνοικισμών περιουσία παραχωρούμεναι εις την πλήρη κυριότητα και κατοχή αυτών αδιαιρέτως. >>. Πράγματι λόγω θέσης η αιτούμενη βοσκήσιμη έκταση, που αποτελεί βοσκήσιμη γαία κατά την έννοια του παραπάνω νόμου και που είναι πραγματικό γεγονός, βρίσκεται στα κοινά διοικητικά όρια των πρώην κοινοτήτων Κοκκινιάς , Γολάς και Παλαιοκκλησίου και από αμνημονεύτων χρόνων αποτελούσε κοινό βοσκότοπο των κατοίκων και των τριών , αφημένων από την τότε Οθωμανική εξουσία υπέρ των κατοίκων , δικαίωμα που αναγνώρισε με τον προμνησθέντα νόμο η Ελληνική Πολιτεία ως διάδοχος του Οθωμανικού Κράτους λόγω των πολέμων του 1912 – 1913, με τους οποίους απελευθερώθηκαν και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Κράτος και οι εν λόγω περιοχές, ευρισκόμενες πρότερον υπό το Τουρκικό Κράτος και υπαγόμενες οι γαίες τους στις διατάξεις του παραπάνω Τουρκικού νόμου.
Επομένως ως Κύριος , νομέας και κάτοχος ο Δήμος Φιλιατών της αιτουμένης από την εταιρεία Α.Π.ΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ – Μ.Ε ΤΖΑΒΑΡΑΣ και ΣΙΑ Ε.Ε , για εγκατάσταση Αιολικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού, βοσκήσιμης έκτασης στην περιοχή των κοινών διοικητικών ορίων των τοπικών κοινοτήτων Κοκκινιάς , Γολάς και Παλαιοκκλησίου, είναι το μόνο και αποκλειστικό νομικό πρόσωπο με αρμόδιο όργανο , το Δημοτικό του Συμβούλιο, να εξετάσει, να κρίνει και να αποφασίσει την διάθεση αυτής με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο και ιδιαίτερα της πλειοδοτικής δημοπρασίας στην περίπτωση της θετικής απόφασης για την μεγιστοποίηση των ωφελημάτων υπέρ των δημοτών.

Για όσους λόγους προανέφερα και για όσους τυχόν προσθέσω και μέχρι την συζήτηση της ,

Ζητώ
Την ακύρωση και εξαφάνιση της παραπάνω 68/23-3-2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών .

Φιλιάτες 11 Απριλίου 2011
Ο ενιστάμενος
Δάλλας Γεώργιος
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: