Τέθηκαν οι προτεραιότητες για την σχεδιασμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ξεκίνησαν σήμερα οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα ΚαλογιάννηΣταύρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε καλός συντονισμός με τους δήμους και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

«Δεν έχω κανένα παράπονο από καμιά υπηρεσία» τόνισε, ζητώντας να κινηθούν όλοι στο ίδιο πλαίσιο και τη νέα αντιπυρική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει συντονισμός με τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή των Δήμων, στο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν από πλευράς πόρων, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Έθεσε επίσης την αναγκαιότητα να έχει έδρα την Ήπειρο το ελικόπτερο Erikson και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει δέσμευση για άμεση άφιξή του, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τέλος ζήτησε από τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής να επιλύσουν το πρόβλημα της υδροληψίας των πυροσβεστικών ελικοπτέρων από την Αλβανία. Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, ζήτησε να υπάρξει ενεργοποίηση και εγρήγορση όλων των φορέων για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενημερώνοντας ότι εξετάζει την ενδεχόμενη ένταξη στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG κοινής δράσης με την Αλβανία για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών πυρκαγιών. «Δεν μένουμε μόνο στη σημερινή σύσκεψη, αλλά θα έχουμε συνεχή συνεργασία και αλληλοενημέρωση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στόχος μας είναι πρώτιστα η πρόληψη και δευτερογενώς η καταστολή», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης η οποία επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών με την ενεργό δράση των Εθελοντικών ομάδων, πριν και μετά την εκδήλωση των φαινομένων. Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Δήμων οι οποίοι ενημέρωσαν για τις εργασίες και τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, καθώς επίσης και για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους.

Οι βασικές κατευθύνσεις που δόθηκαν αφορούν την ολοκλήρωση του ελέγχου των υδροστομίων των Δήμων και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των περιαστικών δασών, για τα οποία σημαντικό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν, για την περιφρούρησή τους, οι αναγνωρισμένες εθελοντικές οργανώσεις, που θα δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Ιωαννιτών. Παρόντες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου ήταν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Παπαβρανούσης και Πρ. Χατζηφραιμίδης. Ο πρώτος στην τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης, επεσήμανε την εμπειρία των υπηρεσιών και ζήτησε να μην υπάρξει εφησυχασμός, ενώ ο κ. Χατζηεφραιμίδης έκανε τις δικές του επισημάνσεις, ως προς τον καθαρισμό των χόρτων εκατέρωθεν των δρόμων και των υδροστομίων.

Τις εργασίες έκλεισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, που χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης των εθελοντών και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων συζητήθηκαν στο Συντονιστικό Όργανο, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία θα είναι συνεχής καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: