Μία ακόμη αποστολή αλληλεγγύης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας

Μία ακόμη αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες που διαβιούν στην Ηγουμενίτσα πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Απριλίου η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας. Τα μέλη της πρωτοβουλίας επισκέφτηκαν τους μετανάστες, τους μοίρασαν ρούχα και τρόφιμα, ενώ από το υπαίθριο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης πέρασαν περίπου 120 άτομα και έλαβαν φαρμακευτική αγωγή όταν χρειαζόταν. Στα φάρμακα συνεισέφεραν πρωτοβουλιακά ευαισθητοποιημένοι φαρμακοποιοί της περιοχής.

Παρατηρώντας τη σύνθεση των μεταναστών σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει πως «οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική, έχουν φέρει και στην Ηγουμενίτσα πολλούς μετανάστες από εκείνες τις περιοχές. Επίσης υπάρχουν και πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία καθώς και αρκετοί ανήλικοι (κυρίως Αφγανοί), ενώ τα αποτελέσματα από τις διαμάχες μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων για την κυριαρχία των προσβάσεων στο λιμάνι ήταν φανερές». Η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο 2 Απριλίου) ολοκληρώθηκε επιτυχώς η μεταφορά του 11χρονου Αφγανού (θύματος βιασμού) και του δεκαεξάχρονου αδερφού του σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν μέλη της πρωτοβουλίας, αλλά και άτομα και συλλογικότητες από όλη τη χώρα, όπως τονίζει.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιες αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα παιδιά θα έχουν κοινωνική, ψυχολογική και ιατρική στήριξη. «Η όλη διαχείριση του παραπάνω περιστατικού από τις αρμόδιες αρχές, η διαμονή του στα κρατητήρια με άλλους ανηλίκους, (οι οποίοι σε λίγο θα ξανααφεθούν ελεύθεροι, μια και οι θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων είναι περιορισμένες) και η άρνηση κάποιων κέντρων φιλοξενίας να τον δεχθούν, (πιθανά επηρεασμένοι από φήμες, πως είχε λοιμώδες νόσημα), ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ανυπαρξίας κοινωνικού κράτους με ανθρώπινο πρόσωπο», αναφέρει η Πρωτοβουλία και παρατηρεί πως το φαινόμενο συγκέντρωσης πληθυσμών εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις το επόμενο διάστημα εφόσον οι πυρηνικές, περιβαλλοντικές και φυσικές καταστροφές δημιουργούν νέα κύματα προσφύγων καθώς και όσο θα συνεχίζονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες. Άλλες ανακοινώσεις της ομάδας στο ιστολόγιο http://antiratsistikihg.blogspot.com/.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7298:2011-04-08-23-22-26&catid=35:news

Δεν υπάρχουν σχόλια: