Στα 15 εκ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του δήμου Ηγουμενίτσας

«Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι υποθηκευμένος για πολλά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της Ηγουμενίτσας, δίνοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό την εικόνα που παρουσιάζει ο νέος «Καλλικρατικός» πλέον Δήμος, απ' όσα παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί λογιστές. Παράλληλα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε το έλλειμμα που ανέρχεται σε 13.842.731 ευρώ, το οποίο ξεπερνά τα 15 εκ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε τις ασφαλείς εισπράξεις του 1.250.000 ευρώ, που φαίνεται απίθανο να μπουν στα ταμεία του Δήμου.

Το συμπέρασμα ενός υποθηκευμένου για πολλά χρόνια Δήμου, το οποίο παραδέχτηκε ο κ। Κάτσινος μόνο αυθαίρετο δεν μπορεί θεωρηθεί, αφού η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάκαμψης και επομένως η ορθή διαχείριση μέσα στην τρέχουσα τετραετία οφείλει να είναι το πρώτο μέλημα, ενώ...ανοίγματα δεν μπορούν να γίνουν. Η λιτότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, όταν εμφανίζονται τέτοια ποσά ως χρέος, με τα περιθώρια ελιγμών να είναι απειροελάχιστα. Και δεν πρόκειται για άλλοθι που χρησιμοποιεί η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά για μια πραγματικότητα, δύσκολη μεν, αλλά με την οποία οφείλει ο Δήμος να «ζήσει».


Πως προκύπτει το χρέος


Σχετικά με το έλλειμμα των 13।842.731 ευρώ που...ανεβαίνει περισσότερο με τις επισφαλείς-αδύνατες εισπράξεις, αυτό προκύπτει ως εξής: Σύμφωνα με τον έλεγχο που πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές, οι υποχρεώσεις του Δήμου, μέχρι την 31.12.2010, που παρέδωσε ουσιαστικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ανέρχονται σε 21.311.629 ευρώ. Αν από αυτό αφαιρέσουμε τις απαιτήσεις του Δήμου, που ανέρχονται στο ποσό των 7.468.898 ευρώ, προκύπτουν τα 13.842.731 ευρώ, ενώ οι επισφαλείς εισπράξεις υπολογίζονται σύμφωνα με ο Δήμαρχο λίγο πάνω από τι 1 εκ. ευρώ, πράγμα που διαμορφώνει το τελικό χρέος-έλλειμμα-άνοιγμα στα 15 εκ. ευρώ.


Ένας υποθηκευμένος για χρόνια Δήμος

Όπως είχε με ανακοίνωσή της ενημερώσει η Δημοτική Αρχή, το βράδυ της Τετάρτης, πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, επρόκειτο ο Δήμαρχος κ। Κάτσινος, να προβεί ανακοινώσεις αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου, τα στοιχεία της απογραφής. Και η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που μιλούσε για χρέη κοντά στα 15 εκ. ευρώ, ήρθε δια στόματος του κ. Κάτσινου, που δεν δίστασε να μιλήσει για υποθήκευση του Δήμου της Ηγουμενίτσας για τα αρκετά χρόνια. Πως θα κινηθεί ο Δήμος από εδώ και στο εξής; Ο Δήμαρχος τόνισε ότι μέλημά του δεν ήταν να ενσπείρει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. «Δεν ζητάμε άλλοθι», είπε, «αλλά η απλή λογική επιτάσσει να πούμε την αλήθεια», συνέχισε. Σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι απαιτητική και διεκδικητική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες. «Με διαφάνεια, σωστή διαχείριση και νοικοκύρεμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Η θέση της αντιπολίτευσης


Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, μέσω του επικεφαλής κ। Γιόγιακα, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Πάκου, όσο και του Δημοτικού Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Δημ. Συμβουλίου κ. Γκίκα, η διαφωνία αφορούσε το γεγονός ότι ενώ παρουσιάστηκε η οικονομική κατάσταση, δεν είχαν δοθεί εκ των προτέρων τα οικονομικά στοιχεία, με τον Δήμαρχο κ. Κάτσινο να απαντά ότι μέσω του τύπου είχε γίνει γνωστό, όχι βέβαια το μέγεθος των χρεών, αλλά το γεγονός ότι προ ημερησίας επρόκειτο ο ίδιος να προβεί σε ανακοινώσεις. Αυτό που πρέπει όμως να αναφέρουμε είναι ότι αναλυτικότερα η οικονομική κατάσταση αναμένεται να γίνει γνωστή την προσεχή Δευτέρα, με την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18503-2011-04-07-13-29-02.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: