Άρση του απορρήτου σε αρχεία για τη ρουμανική επανάσταση

Για χρόνια, τα αρχεία που σχετίζονται με την ανατροπή του κομμουνισμού στη Ρουμανία αποτελούσαν "κρατικό μυστικό", ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να το αλλάξει.
Έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων για το ζήτημα, η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το απόρρητο σε περίπου 8.000 έγγραφα που σχετίζονται με την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου και την αιματοχυσία που ακολούθησε.
Τα λεγόμενα "αρχεία επανάστασης" είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως κρατικό μυστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν αποτελούν πλέον απειλή προς την εθνική ασφάλεια. Πέρα από τα 7.617 αρχεία που διατίθενται τώρα, άλλα 2.684 αποχαρακτηρίστηκαν στα μέσα Ιανουαρίου.
Πάνω από 1.000 ακόμα έγγραφα παραμένουν απόρρητα, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι θα εξετάσει το περιεχόμενό τους και θα άρει το απόρρητο όσων σχετίζονται με τα γεγονότα του 1989. Όλα τα έγγραφα που θα αποχαρακτηριστούν θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ρουμανίας.
Η απόφαση λαμβάνει χώρα έξι μήνες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDO) ότι πρέπει να υποβληθεί αντίγραφο ολόκληρου του αρχείου επανάστασης -- το οποίο περιλαμβάνει περίπου 1.200 τόμους εγγράφων -- σε οργάνωση γνωστή ως "21 Δεκεμβρίου 1989".
Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1990, αποτελείται από μέλη που συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίον του Τσαουσέσκου, η οποία έγινε πολυαίμακτη όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Υποστηρίζονται ότι έχει απτές αποδείξεις για το γεγονός ότι περισσότερα από 1.000 άτομα δολοφονήθηκαν από τις Αρχές.
Ο επικεφαλής της ένωσης, Τεοντόρ Μάριες, είναι ο Ενάγων στην υπόθεση CEDO. Πραγματοποιεί απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί σε άρνηση του γραφείου της γενικής εισαγγελίας να ακολουθήσει την ετυμηγορία του CEDO.
Το γραφείο της γενικής εισαγγελίας μελετά τα γεγονότα εδώ και 20 χρόνια, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταδικάσει μόνο δύο πρώην στρατηγούς για τη συμμετοχή τους στη σφαγή.
Ο Μάριες δήλωσες στους Southeast European Times ότι καλωσορίζει την τελευταία απόφαση. "Αν και ήρθε λίγο αργά για μας, καθώς περιμέναμε 20 χρόνια για να ρίξουν φως σε αυτά τα τραγικά γεγονότα, καλωσορίζουμε τα έγγραφα αυτά", ανέφερε.
"Ό,τι και αν είναι τα έγγραφα, τεχνικά ή μη, περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη δομή καταστολής που σχετίζεται με τους φόνους που έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο του 1989", δήλωσε ο Μάριες. Τα αρχεία, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν στο να εξακριβωθεί "ποιος έδωσε τις εντολές, ποιες ήταν οι εντολές, τι όπλα χρησιμοποίησαν εναντίον των επαναστατών".
Ο Μάριες αναφέρει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το υπόλοιπο μέρος των απορρήτων εγγράφων θα δημοσιευθεί και αυτό. Σκοπεύει να τερματίσει την απεργία πείνας όταν δημοσιευτούν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: