Η Ήπειρος, πόλος έλξης και ξένων επισκεπτών

Χάρη στη φυσική ομορφιά, τα μνημεία και το κλίμα

Η Ήπειρος είναι «παράδεισος» άγριας ομορφιάς. Δυστυχώς, όμως, λίγοι στην περιοχή μας συνειδητοποιούν ότι αυτό το πλεονέκτημα μπορούν περισσότερο να το εκμεταλλευτούν για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Αρκετοί είναι οι ξένοι που επισκέπτονται τα Ζαγόρια, τα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, την Κόνιτσα κ.λπ., εξαιτίας της... αγριότητας του τοπίου. Και όπως λένε, «ελπίζουμε τουλάχιστον να καταλάβουν οι ντόπιοι το πλεονέκτημα αυτό, να το αξιοποιήσουν και να το διαφυλάξουν προτού καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον». Οι χαράδρες, σπάνια πουλιά, οι αρχαίοι οικισμοί, οι βυζαντινές εκκλησίες, οι παραδοσιακοί χώροι με την πλούσια ιστορία, η πλούσια βλάστηση και η ομορφιά των βουνών μας σε συνδυασμό και με το Ηπειρωτικό κλίμα, προσδίδουν στον επισκέπτη ένα γαλήνιο και ήρεμο περιβάλλον.

Για να εκτιμήσει κανείς όλες τις ομορφιές, αξίζει να επισκεφθεί την Ήπειρο και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Κάθε μία προσφέρει κάτι ξεχωριστό και έχει την δικιά της ομορφιά και χρώμα.

ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι οι… ακατέργαστοι ορεινοί όγκοι της Ηπείρου μπορούν να προσελκύσουν ξένους, ακόμη και για μόνιμη διαμονή (!) είναι η κτηνίατρος Σούζαν Ρίγκλερ και ο σύζυγός της Άρμιν από την Αυστρία.
Oι ορεινοί όγκοι της Πίνδου τους κέρδισαν αμέσως, τόσο για την ομορφιά τους όσο και για την πλούσια πανίδα τους.
«Στην Αυστρία τα έχουμε καταστρέψει όλα με τους δρόμους και τα χιονοδρομικά κέντρα. Τα βουνά έχουν μόνο ζώα που δεν φοβάται ο άνθρωπος- αγριογούρουνα, λαγούς και ζαρκάδια-, τα οποία τα φροντίζουμε για να έχουμε κυνήγι. Φίλοι μας που θέλουν να δουν άγρια ζώα, κυρίως αρκούδες, πηγαίνουν στην Αμερική ή τον Καναδά. Εδώ η φύση έχει ζωή. Η βιοποικιλότητα του Γράμμου, για παράδειγμα, είναι μοναδική και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τουρισμό, αρκεί να μην καταστραφεί από την άσφαλτο», επισημαίνει η Σούζαν στα αθηναϊκά «Νέα».
Το ζευγάρι προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη διάσωση της καφέ αρκούδας και του λύκου στην οικολογική οργάνωση «Καλλιστώ», ενώ προηγουμένως είχαν εργαστεί στον «Αρκτούρο». Τώρα ζουν με τα δυο τους αγόρια στο Νεστόριο της Καστοριάς και απολαμβάνουν την επαφή με τα άγρια ζώα και κυρίως με τις αρκούδες.
«Οι αρκούδες είναι πολύ ευαίσθητα ζώα και όχι άγρια, όπως φαίνονται. Μοιάζουν πολύ με τον άνθρωπο. Θέλουν μόνο την ησυχία τους και αντιδρούν μόνο όταν τις προκαλέσεις». Ωστόσο, προβληματίζονται ιδιαίτερα από τα κρούσματα τροχαίων και δολοφονιών που απειλούν το είδος με εξαφάνιση.
«Πολλοί αγρότες φέρονται μ’ αυτόν τον τρόπο γιατί οι αποζημιώσεις που παίρνουν σε περίπτωση καταστροφών από άγρια ζώα είναι πολύ μικρές. Όσο για τα τροχαία, τι περιμέναμε με την περίφραξη που έγινε στην Εγνατία; Μου φαίνεται ότι πρώτα θα πεθάνουν όλες οι αρκούδες και μετά θα αλλάξουν την περίφραξη».
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια: