Μυρσίνη Ζορμπά: Καμία σημαία δεν κατέβηκε – ο Κατσίφας απειλούσε από το πρωί να πυροβολήσει

Τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη στους Βουλιαράτες και στο αιματηρό περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή –ένεκα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου– για να τιμήσει τους έλληνες πεσόντες στην Κλεισούρα, κατά το αλβανικό έπος του 1940. Η κυρία Ζορμπά, με ανάρτησή της στο Facebook, υποστήριξε ότι ο Κατσίφας είχε καλάσνικοφ και είχε από το πρωί απειλήσει να πυροβολήσει, «θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία». Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «καμία σημαία δεν κατέβηκε» –«συμβάν» που κατά άλλες μαρτυρίες προκάλεσε την αντίδραση του Κατσίφα–και φαίνεται να υιοθετεί την εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας.

Ανέφερε πιο συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού:
«Σήμερα στο νεκροταφείο πεσόντων στους Βουλιαράτες κοντά στην Κλεισούρα για να τιμήσουμε τους έλληνες πεσόντες. Ημέρα μνήμης στον τόπο που έπεσαν. Πυκνή συγκίνηση ανάμεσα στα βουνά που πολέμησαν με πατριωτισμό εναντίον του φασισμού. Παντού ελληνικές σημαίες, παρόντες εκπρόσωποι της ελληνικής και αλβανικής κυβέρνησης, η πρέσβης της Ελλάδας, βουλευτές, δήμαρχοι, πλήθος κόσμου και παιδιά του σχολείου. Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, ομιλία της πρέσβεως, εθνικός ύμνος της Ελλάδας και Αλβανίας, ποιήματα παιδιών. Φύγαμε στις τρεις το μεσημέρι χωρίς να έχει υπάρξει καμία ανησυχία.
Στο μεταξύ είχαμε πληροφορηθεί ότι κάποιος ομογενής με καλάσνικοφ είχε απειλήσει το πρωί να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία. Καμία ελληνική σημαία δεν κατέβηκε, όλες ήταν υψωμένες.
Μετά τις 3μμ στον δρόμο της επιστροφής πληροφορηθήκαμε ότι ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν. Ηταν ένα τραγικό συμβάν που κανείς μας σήμερα όλο το πρωί, μέσα στην ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε, δεν μπορούσε να φανταστεί».

«Ομόνοια»: Τον εκτέλεσαν

Εξαρση της ανθελληνικής προπαγάνδας και ψυχολογικό κλίμα βίας κατά της ελληνικής μειονότητας καταγγέλλει από την πλευρά της η μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια», κάνοντας λόγο για καθαρή εκτέλεση του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας. Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ. Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο. Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά. Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: