Το Μουσείο, μετά από πολλές προσπάθειες και σε συνεργασία του Δήμου Ζαγορίου με την Περιφέρεια Ηπείρου, άνοιξε πρόσφατα για το κοινό.
Όσοι ενδιαφέρονται να δουν από κοντά τα αντικείμενα της συλλογής μπορούν να το επισκέπτονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, Τετάρτη μέχρι και Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο και την Περιφέρεια για το έργο: «Δαπάνες οργάνωσης και λειτουργίας Λαογραφικού Μουσείου Αγαπίου Τόλη» προϋπολογισμού 24.000,00 ευρώ € (με ΦΠΑ), υλοποιείται η δεύτερη φάση του, η λειτουργία του.
Πρόσφατα ο Δήμος ανέθεσε με σχετική σύμβαση σε πρόσωπο με ειδικότητα στη μουσειολογία, το άνοιγμα του Μουσείου και την ξενάγηση των επισκεπτών σε αυτό. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 10 μήνες και ελπίζεται ότι μέχρι τη λήξη της θα ολοκληρωθεί η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος που, εν ζωή, είχε προωθήσει ο δωρητής και δεν κατέστη δυνατή λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων οι οποίες φτάνουν στο τέλος τους.
Το κενό αυτό, μέχρι να συσταθεί το Ίδρυμα, ήρθαν να καλύψουν η Περιφέρεια ως συνιδιοκτήτης του κτιρίου που ανεγέρθηκε με δαπάνες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο Δήμος Ζαγορίου, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις.
Για να καταστεί εφικτή η λειτουργία του Μουσείου, είχε προηγηθεί το 2017 η οργάνωσή του και ειδικότερα η υλοποίηση της υπηρεσίας για τη δημιουργία χώρου επισκεψιμότητας του Μουσείου με τα εκθέματά του, η οποία είχε ανατεθεί σε δυο ειδικούς επιστήμονες σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας, με πεντάμηνη διάρκεια.
Σημαντικό το έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας
Συνολικά, για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα, αφού πρόκειται για μια συλλογή με χιλιάδες αντικείμενα, ο Δήμος Ζαγορίου είχε συγκροτήσει Επιστημονική Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο την «Αξιολόγηση και Θεματική Ταξινόμηση των αντικειμένων της Λαογραφικής Συλλογής του αείμνηστου Αγάπιου Τόλη καθώς και την Έκθεσή τους στον διαθέσιμο χώρο του κτηρίου (Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη, Κήποι Ζαγορίου)», με απώτερο σκοπό, αφενός, την έναρξη λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Αγάπιου Τόλη, και, αφετέρου, την ετοιμασία του υλικού της Συλλογής για μελλοντική μουσειολογική επεξεργασία, μελέτη και αξιοποίησή του.
Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας αποτελούνταν, από την κ. Μαρίνα Βρέλλη – Ζάχου, καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον κ. Στέφανο Τσιόδουλο, επίκουρο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι ανέλαβαν την οργάνωση, καθοδήγηση και εποπτεία των εργασιών επί της Συλλογής αφιλοκερδώς, καθώς και τον κ. Θεόδωρο Σιόντη, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και υποψ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον κ. Χρήστο Τσάμπα, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος (Master’s) και υποψ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι προσέφεραν αμειβόμενη εργασία για το χρονικό διάστημα από 26 Μαϊου 2017 έως 26 Οκτωβρίου 2017.
Συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε και η καταγόμενη από τους Κήπους, Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αμαλία Βλαχοπούλου.
Τα αντικείμενα της συλλογής που εκτίθενται
Στα τέλη του 2017 παρουσία των παραπάνω μελών της επιστημονικής ομάδας έγινε η παράδοση του έργου και ενημέρωση εκπροσώπων του Δήμου, την τότε αντιδήμαρχο, κ. Αγγελική Ράπτη, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο της Δ.Ε. Τύμφης, κ. Μιχάλη Βλάχο και την Τοπική Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Κήπων, κ. Αθηνά Καλέα. Παρόντες ήταν ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο, κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο ιδρυτής του Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου κ. Μιχάλης Οικονομίδης. Παραδόθηκαν επίσης αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από την συλλογή.
Στο ισόγειο εκτίθενται: οπλισμός, είδη κυνηγίου, υφαντική τέχνη, κλωστοϋφαντική, ποιμενικός και αγροτικός βίος (κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία), μεταποίηση τροφίμων-διατροφή.
Στον μεσαίο όροφο: Δωμάτιο-αφιέρωμα στον συλλέκτη Αγάπιο Τόλη, έπιπλα και αντικείμενα αστικού βίου και πολιτισμού, Αγγειοπλαστική, Χαλκοτεχνική, Κοσμήματα, Ενδύματα, Υποδήματα, Οικιστικά και Εκκλησιαστικά είδη.
Πλήθος άλλων αντικειμένων της συλλογής φυλάσσονται στο υπόγειο για να εκτεθούν στην πορεία στις δυο αίθουσες που αποτελούν σήμερα τον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου.
Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων ή οργανωμένων γκρουπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, κ. Γιάννη Αλεξάκη στο τηλέφωνο: 6944815482
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου