Κοινή άσκηση ελικοπτέρων Ελλάδας - Ισραήλ

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ εμβαθύνεται διαρκώς και σε όλους τους τομείς. Το εύρος που έχει λάβει στην αμυντική διάστασή της είναι αφενός ορατό και μετρήσιμο, αφετέρου πολύ ουσιαστικό, καθώς έχει δώσει στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις και να ανταλλάξουν κρίσιμες πληροφορίες.
Η τελευταία αφορμή γι’ αυτό δόθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε μια μακράς διαρκείας κοινή άσκηση επιθετικών ελικοπτέρων που διεξήχθη κυρίως στις πλαγιές του Ολύμπου. Στη χώρα μας βρέθηκαν 254 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με 12 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, με σκοπό να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ορεινό έδαφος του Ολύμπου. Πρόκειται για μια άσκηση πολύ σημαντική για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, την οποία συνήθως πραγματοποιούσε στους ορεινούς όγκους της Τουρκίας, κάτι που έχει σταματήσει να συμβαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, λόγω της κρίσης στις σχέσεις Αγκυρας - Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), η άσκηση με την κωδική ονομασία «White and blue sky 2016» προέβλεπε σενάρια τακτικών αποστολών που αντιμετωπίζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως η πτήση εξοικείωσης και ναυτιλίας σε μεγάλο ύψος, οι πτήσεις σε μεικτούς σχηματισμούς, η συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών, καθώς επίσης έρευνας και διάσωσης μάχης. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συμμετείχε με 6 ελικόπτερα τύπου CH-53 και UH-60 και ένα αεροσκάφος King air, ενώ από την ελληνική πλευρά η Πρώτη Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού διέθεσε για τις ανάγκες της άσκησης έξι ελικόπτερα Απάτσι (τρία AH-64 και τρία Longbow). Η άσκηση διήρκεσε 10 ημέρες, από τις 12 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου και πλέον οι 254 Ισραηλινοί στρατιωτικοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους με δύο C-130.
Μετά το τέλος της άσκησης τονίστηκε ότι η ισραηλινή πλευρά είναι ικανοποιημένη από την «επωφελή εκπαίδευση» των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, καθώς το έδαφος στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι ελιγμοί των ελικοπτέρων προσομοιάζει, γενικώς, με τη μορφολογία διάφορων περιοχών του Ισραήλ. Πρακτικά, η τριμερής αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει δώσει στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ένα στρατηγικό βάθος αρκετών εκατοντάδων μιλίων (από τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου έως το Ιόνιο πέλαγος), κάτι που για την Ιερουσαλήμ έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι πρόσφατες επαφές του κ. Π. Καμμένου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν αλλά και του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, είχαν – μεταξύ άλλων– ως αντικείμενο την επέκταση της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας και πέρα από το τριμερές σχήμα, σε άλλα κράτη της περιοχής, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο.
Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ επεκτείνεται σε όλους τους τομείς. Σήμερα φθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, με σκοπό ακριβώς τη συζήτηση ενεργειακής συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο. Ακολουθεί συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων στις 26 Οκτωβρίου πάλι στην Αθήνα για ενεργειακά ζητήματα. Στην Ιερουσαλήμ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για το Κυπριακό, κάτι το οποίο φαίνεται από τη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ελπίζουν πως επιχειρήματα αμιγώς οικονομικής βιωσιμότητας, όπως ο αγωγός που θα συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία θα μπορέσουν να «μεταφραστούν» και γεωπολιτικά, ώστε να υπάρξει πράγματι λύση στο Κυπριακό. Μια επιπλέον διάσταση του ισραηλινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα είναι και η οικονομική κατάστασή της χώρας μας, καθώς ένας από τους λόγους που την καθιστά ελκυστική για την Ιερουσαλήμ είναι η συμμετοχή της στην Ε.Ε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: