Την αντίθεση του στον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμερίζοντας ευθύνες για τη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και στους εγχώριους επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε, μεταξύ άλλων, να επαναπατρίσουν επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών τους.
«Δυστυχώς, τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του προς την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
«Σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματίες υπονόμευσαν την παραγωγική βάση της χώρας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πολιτικοί παρασύρθηκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού», είπε και πρόσθεσε: «Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για τη συνολική ευρωστία της αγοράς».
Όπως είπε, εξαιτίας των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια «δεν έχει πληγεί μόνο η αξιοπιστία της ελληνικής πολιτικής τάξης», αλλά, αντιθέτως «πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μέρος της λύσης».
Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε στην άποψη ότι «ανάπτυξη θα έρθει μόνο από επιχειρήσεις διατεθειμένες να επενδύσουν με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος και αναλαμβάνοντας το σχετικό επιχειρηματικό ρίσκο». Και γι΄ αυτό, σημείωσε ότι «μία νέα συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, όπως την οραματίζομαι, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας».
«Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία συλλογικά», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που βρισκόταν στο ακροατήριο. «Να τελειώσουμε με τις συνήθειες του παρελθόντος. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη. Με επενδύσεις».
«Συνολικά, η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τη σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα», είπε.
«Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι τη σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς», πρόσθεσε.
Πέντε δεσμεύσεις και πέντε απαιτήσεις
Ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με έμφαση την επιδίωξη του για μια ξεκάθαρη σχέση με τους επιχειρηματίες. «Θέλω να ξέρετε τι να περιμένετε από εμένα αλλά και τι περιμένω εγώ από εσάς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από εκείνον θα πρέπει να περιμένουν τα εξής:
*Πρώτον, ότι θα δίνω με συνέπεια τη μάχη για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας. Μόνο όταν κερδηθεί αυτή η μάχη, η διοίκηση, το Κράτος και η Δικαιοσύνη θα μετατραπούν σε συμμάχους της επιχειρηματικότητας. Μόνο τότε θα αρθούν τα προσκόμματα και τα εμπόδια προς την ιδιωτική οικονομία.
*Δεύτερον, απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Ο βασικός δείκτης, που θα καταγράψει την επιτυχία του κυβερνητικού μας έργου θα είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το κυβερνητικό σχήμα θα υπηρετεί συνολικά αυτή την κεντρική προτεραιότητα. Αποκλίσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και διγλωσσία στο ζήτημα αυτό δεν θα επιτραπεί. Οι επιχειρησιακές θέσεις ευθύνης θα καλυφθούν με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια. Θα αναζητήσω στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για να μπολιάσουν την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.
*Τρίτον, αντιλαμβάνομαι την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το Κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: παιδεία, υγεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία, ασφάλεια. Δεσμεύομαι ότι η εξασφάλιση αυτών των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτελεί πρωταρχικό μου μέλημα. Χρέος μου είναι να σας κάνω τη ζωή πιο εύκολη περιορίζοντας τη ρυθμιστική γραφειοκρατία και μεταθέτοντας ένα μέρος της ευθύνης για τη συμμόρφωση στις επιταγές του νόμου σε εσάς. Ταυτόχρονα είναι χρέος μου να είμαι αυστηρός σε περίπτωση που κάποιος κάνει κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης.
*Τέταρτον, αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα, να την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ρυθμιστικές αρχές, Δικαιοσύνη, διοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, θα κληθούν από μένα να προφυλάξουν, με αμεροληψία και συνέπεια, τον υγιή ανταγωνισμό. Πρακτικές προνομιακών σχέσεων μέρους της επιχειρηματικής ελίτ με το πολιτικό σύστημα ανήκουν στο παρελθόν. Χρέος του Κράτους είναι η προώθηση της δημόσιας ευημερίας μέσα από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας συνολικά. Δεν είναι δουλειά μας η επιλογή εθνικών πρωταθλητών, συχνά με αμφίβολα κριτήρια. Τους εθνικούς πρωταθλητές, τους αναδεικνύει η ίδια η αγορά. Και
*Πέμπτο, θα δώσω ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας. Η κρίση επαναπροσδιόρισε κίνητρα και προτεραιότητες και απελευθέρωσε ένα κύμα επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Οι νέοι επιχειρηματίες παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και αναλαμβάνουν συχνά δυσανάλογα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης με οριζόντιες πολιτικές στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.
Αντιστοίχως συνέχισε ότι περιμένει από τους επιχειρηματίες τα ακόλουθα:
-Πρώτον, να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να κάνετε πράξη τις ορθές αναλύσεις των επιχειρηματικών μας συμβούλων για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Να βάλετε να κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας αλλά και της χώρας. Αναμένω να επαναπατρίσετε επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών σας και αν αυτά δεν επαρκούν να τα αναζητήσετε από το διεθνές επενδυτικό κοινό.
-Δεύτερον, να επενδύσετε σε συλλογικά σας όργανα όπως ο ΣΕΒ, ακόμη περισσότερους πόρους για την εξειδίκευση και προώθηση των θεσμικών και διοικητικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σας. Η Πολιτεία χρειάζεται αξιόπιστους συνομιλητές που θα μπορούν να διαμορφώνουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Δυστυχώς, η δυνατότητα αλλά και οι πόροι που διαθέτει η δημόσια διοίκηση συχνά δεν επαρκούν για την παραγωγή εφαρμοσμένης πολιτικής. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτό το πεδίο είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς προκαταλήψεις.
-Τρίτον, είναι κρίσιμο μέσα από την αυτορρύθμιση των κλάδων σας να προστατέψετε τον καταναλωτή, αλλά και να θωρακίσετε και να αναβαθμίσετε την εγχώρια και διεθνή φήμη των προϊόντων και υπηρεσιών σας. Αυτοί οι στόχοι είναι στόχοι και της Πολιτείας. Η επίτευξη τους όμως εξαρτάται και από την επένδυσή σας στο κοινό καλό του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείστε.
-Τέταρτον, προσδοκώ ότι θα χρησιμοποιήσετε τη σχέση που έχετε με τον καταναλωτή και την Πολιτεία συμβιωτικά όσον αφορά την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είναι και στο δικό σας χέρι να το προστατέψετε.
-Πέμπτον, αναμένω να επιδείξετε αυξημένη κοινωνική ευθύνη και μέσα από χορηγική δράση να ενισχύσετε δημόσιους και ιδιωτικούς, κοινωφελείς φορείς, σε τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και ο πολιτισμός, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και, έμμεσα, την εθνική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου