Κι αυτά έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις εργασιακές σχέσεις και τις συναλλαγές με τις Τράπεζες.
Είναι οι τομείς εκείνοι για τους οποίους υπήρξαν τα περισσότερα παράπονα ή και αιτήματα για τα οποία ζητήθηκε το 2015 η παρέμβαση του Συμπαραστάτη της Περιφέρειας, έστω και αν τα περισσότερα εξ αυτών ήταν εκτός του πεδίου της αρμοδιότητάς του. Παρόλα αυτά ο κ. Οικονόμου εξέτασε και εξάντλησε όλες τις δυνατότητες παρέμβασης που είχε προκειμένου να δοθούν λύσεις.
Συνολικά το 2015 τον Συμπαραστάτη της Περιφέρειας απασχόλησαν 354 υποθέσεις που κατά κατηγορία κατανέμονται ως εξής: Για ασφαλιστικά ζητήματα 83, για εργασιακά θέματα 31, για θέματα αρμοδιότητας υπηρεσιών της Περιφέρειας 86, για αρμοδιότητα Δήμων 57, για συναλλαγές με τράπεζες 30, για άλλες υποθέσεις 24.
Οι περισσότερες υποθέσεις προήλθαν από την Π.Ε. Ιωαννίνων 291 και ακολούθησαν από την Π.Ε. Πρέβεζας 24, την Π.Ε. Άρτας 21 και την Π.Ε. Θεσπρωτίας 18.
Πέραν αυτών υπάρχουν και υποθέσεις που αφορούν κυρίως εργασιακά και τραπεζικά ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό, ύστερα από επιθυμία των ίδιων που είχαν προστρέξει στη συνδρομή του Συμπαραστάτη, όπως ο ίδιος είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου ο μικρός σχετικά αριθμός αιτημάτων από τις περιφερειακές ενότητες (πλην Ιωαννίνων) οφείλεται στο γεγονός της «απόστασης» από την έδρα, ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί την τρέχουσα χρονιά από την λειτουργία γραφείων του Συμπαραστάτη στην έδρα και των άλλων τριών περιφερειακών ενοτήτων.
Επιδείνωση των δεικτών
Μεταφέροντας τις διαπιστώσεις του από τις υποθέσεις που διαχειρίστηκε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ανέφερε ότι τα προβλήματα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αντανακλώνται σε τομείς που τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών και επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ζητήματα όπως η ανεργία, τα ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, διαφορές με τράπεζες, συνεχίζονται, παγιώνονται, επιδεινώνονται.
Αρνητικά παράλληλα επιδρά στη λειτουργία της Διοίκησης η περιστολή των δημοσίων δαπανών.
Προτάσεις εκσυγχρονισμού
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προτάσεις που κατέθεσε στο Σώμα ο κ. Απ. Οικονόμου. Σε διαρθρωτικό επίπεδο πρότεινε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «η οποία σήμερα εμποδίζει τη λειτουργία της Περιφέρειας». Εναλλακτικά μάλιστα πρότεινε να περιοριστεί στον έλεγχο νομιμότητας. Επίσης ζήτησε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και να συνταχθεί το δασολόγιο, καθώς όπως είπε, «έτσι θα προστατευτεί η περιουσία των Δήμων και το περιβάλλον».
Για τη βελτίωση των Δημόσιων Υπηρεσιών ο κ. Οικονόμου, πρότεινε την κατοχύρωση της αξιοκρατίας, την ενίσχυση της διαύγειας, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στον «ατέλειωτο νομικισμό» που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα: «Ο ατελείωτος νομικισμός που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα με τους χιλιάδες νόμους και τις πολλαπλάσιες εγκυκλίους, αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα, διότι τις περισσότερες φορές οι νόμοι έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενους χωρίς να τους καταργούν με αποτέλεσμα να αλληλοκαλύπτονται και να αυτοαναιρούνται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μας δίνουν η Φορολογική και η Πολεοδομική νομοθεσία».
Θετική η αποδοχή…
Το έργο του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας, χαρακτήρισαν θετικό και οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν, ενώ ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, εξήρε το ρόλο και το έργο του κ. Οικονόμου, ο οποίος όπως είπε «έδωσε κύρος στο θεσμό» και «με τις γνώσεις του βοηθά τους πολίτες της Ηπείρου».
Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, και όσες μετέχουν στη σημερινή σύνθεση, αλλά και όσες μετείχαν στην προηγούμενη που με τη θετική τους στάση οδήγησαν στην εκλογή Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο απολογισμός των Αντιπεριφερειαρχών
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίστηκε με τον απολογισμό των Αντιπεριφερειαρχών των Π.Ε. και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, που κύλησε σε ήπιους τόνους. Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης «Ήπειρος Ανατροπής», η οποία αναφέρεται στην τοποθέτηση του εισηγητή της, περιφερειακού συμβούλου κ. Βασίλη Τσίκαρη.
Σε αυτή αναφέρονται ως θετικά στοιχεία την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος των βοσκοτόπων, στην τοποθέτηση για την φιλοξενία των προσφύγων, ενώ ασκήθηκε και κριτική για άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου