«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από εμάς», δηλώνει στην αποκλειστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον «Θεσπρωτικό Παλμό» ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αντώνης Μπέζας. «Εγώ περιμένω από τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ, να μιλήσει ξεκάθαρα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», συμπλήρωσε ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας, Yγείας και Οικονομικών.
Σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών που αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Μπέζας τονίζει πως η ΝΔ οφείλει να στηρίξει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή του στο κλείσιμο των δρόμων.
Αναφορικά με τον απολογισμό του ενός χρόνου συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Μπέζας είναι καταπέλτης εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση. «Το 2015 ήταν η χρονιά που έπεσαν οι μάσκες και αποδείχθηκε πανηγυρικά πως το αφήγημα της «πρώτης φορά Αριστερά», δεν ήταν παρά ένα «φύλλο συκής» που επέτρεψε σε μια ομάδα πολιτικών να αδράξουν την εξουσία», λέει χαρακτηριστικά. «Ο κ. Τσίπρας είναι δυστυχώς μόνος του με το μνημόνιό του και αυτό θα έχει συνέπειες», συμπληρώνει.
Σε σχετική ερώτηση για τη δεκαπεντάχρονη θητεία του σαν βουλευτής στο νομό Θεσπρωτίας και το μέλλον του στην πολιτική, είναι αφοπλιστικός και ξεκάθαρος: «Η πορεία για μένα δεν έχει τελειώσει. Η Θεσπρωτία είναι ο τόπος μου και με ενδιαφέρει», υπογραμμίζει με νόημα. «Εγώ βρίσκομαι εκτός Βουλής αλλά όχι εκτός πολιτικής. Κανένα κεφάλαιο δεν έχει τελειώσει. Απλά πολιτεύομαι διαφορετικά. Είμαι λοιπόν παρών, γιατί μπορώ και γιατί έχω προσφέρει συγκεκριμένο έργο από τις θέσεις ευθύνης που έχω αναλάβει, και στη χώρα, και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θεσπρωτία».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Μπέζα, έχει ως ακολούθως:
Η ΝΔ ανέδειξε πρόσφατα νέο αρχηγό. Ποιά είναι η επόμενη ημέρα για την παράταξη; Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ικανότερος και ο πιο κατάλληλος για να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στη νέα εποχή?
Πιστεύω πως ναι. Πιστεύω ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως έγινε από τη βάση και σε δύο γύρους, σηματοδοτεί την οργανωτική της ανασυγκρότηση, την αντιπαράθεση με το λαϊκισμό αλλά και την ιδεολογική της προσαρμογή στις ανάγκες του σήμερα, χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς σε βάρος της ενότητας. Τα λέω αυτά γιατί κατά τη γνώμη μου η εκλογή ήταν θέμα πρωτίστως πολιτικό.
Ξέρετε, στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν δύο διακριτές τάσεις που προσεγγίζουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η πρώτη έχει μια νοσταλγία για το χαμένο παράδεισο του κρατισμού. Πρόκειται για τη ΝΔ που μεταλλάχθηκε στη διάρκεια της μακρόχρονης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η άλλη, η δεύτερη τάση, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια προσαρμογής του κράτους και της οικονομίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι αληθινοί συνεχιστές του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι εκείνοι για τους οποίους προτεραιότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις ώστε να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα από τα δεσμά του κράτους. Επειδή λοιπόν αυτό που προέχει σήμερα, είναι η κοινή πορεία με την υπόλοιπη Ευρώπη, σ’ αυτή τη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο κατάλληλος. Γιατί έχει μεταρρυθμιστικές θέσεις, (στήριξη της επιχειρηματικότητας, αξιολόγηση, λιγότερους φόρους) αλλά και αρκετή πείρα για να τις εφαρμόσει. Και επιπλέον, όχι μόνο γιατί εκπροσωπεί την πολιτική ανανέωση αλλά και γιατί έχει αποδείξει με πράξεις την αξία που δίνει στην ενότητα της ΝΔ.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν τρώγονται…
Ποιός θεωρείται ότι ήταν ο βασικός λόγος που ανέτρεψε τα προγνωστικά και έφθασε στην τελική επικράτηση;
Ο βασικός λόγος ήταν κατά τη γνώμη μου ο καθαρός μεταρρυθμιστικός πολιτικός λόγος. Ο κόσμος ψάχνει αυτόν που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα κάνει πραγματικές αλλαγές εδώ και τώρα, μήπως και σωθεί μια ώρα αρχύτερα από το μαρτύριο της τρόικας. Ψάχνει γι’ αυτόν που θα λέει και θα κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Υπήρχαν όμως και άλλοι σημαντικοί λόγοι. Ήταν για παράδειγμα το διαχρονικό αίτημα για δημιουργική ανανέωση και ρήξη με το παρελθόν. Οι νεοδημοκράτες είχαν στείλει αυτό το μήνυμα και στις εσωκομματικές εκλογές του 2009. Θέλουν μια Νέα Δημοκρατία, προσέξτε όχι κατ’ ανάγκη με νέα, αλλά με συγκροτημένα και άφθαρτα πρόσωπα. Τα περίεργο είναι ότι αυτή τη θέλησή τους κατάφερε να την εκφράσει καλύτερα ο γόνος μιας πολιτικής οικογένειας από το παρελθόν αλλά αυτό συνέβη γιατί ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ, από την έως τώρα πορεία του, έχει χαράξει το δικό του ανεξάρτητο από τις πρακτικές του παρελθόντος δρόμο. Τέλος, ένας άλλος λόγος, είναι το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έκανε πιο σαφές το στίγμα του για άρνηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή ακόμη μιας ενδεχόμενης στήριξης, δεν «αρέσει» στην πλειοψηφία των νεοδημοκρατών.
Τι πιστεύεται ότι πρέπει να πράξει το κόμμα σας προκειμένου να επανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου και να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αγωνιστεί υπέρ της ανανέωσης της ΝΔ, οργανωτικής και πολιτικής, με το ίδιο σθένος που αγωνίστηκε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τον έζησα από κοντά και το πιστεύω! Συνεργάστηκα μαζί του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ήμουν Πρόεδρος και κυρίως όταν στο Υπουργείο Υγείας προωθήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επιτρέψτε μου όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Τι σημαίνει πολιτική ανανέωση; Εντάξει, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ν’ αλλάξει η κοινωνία και να ληφθούν ακόμη και δύσκολες πολιτικά αποφάσεις. Όμως την κοινωνία ποιος την ρώτησε για τις ανάγκες της; Ότι πολλές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Ότι τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση. Ότι πολλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν μπορούν να δώσουν ούτε χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Οι μεταρρυθμίσεις δεν τρώγονται… Αν λοιπόν η ΝΔ μείνει μόνο με τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές σε πρόσωπα και ξεχάσει ότι πρέπει να υπάρχει την περίοδο της κρίσης ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Αν η ΝΔ αλλάξει με απούσα την κοινωνία, τότε αυτή η αλλαγή δε θα της δώσει τη δυνατότητα να ξαναγίνει ελκυστική και να αποκτήσει ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.
Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι
Θεωρείται ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση και σύγκλιση (όχι απαραίτητα συγκυβέρνηση ή συνεργασία) με τον ΣΥΡΙΖΑ στα 2-3 μεγάλα θέματα για τη χώρα ή θεωρείται ότι είστε δύο διαφορετικοί κόσμοι? Οικουμενική; Κυβέρνηση τεχνοκρατών; Κυβέρνηση συνεργασίας; Βλέπετε λύση σε κάποια από αυτές τις εναλλακτικές; Η ΝΔ θα μπορούσε να δώσει πολιτική στήριξη ή να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;
Κοιτάξτε κ. Φάτσιο, συνήθως οι πολιτικοί λέμε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εγώ, εντελώς αντίθετα, πιστεύω ότι επειδή η Δημοκρατία είναι βεβαίως το καλύτερο πολίτευμα αλλά και το πιο ευαίσθητο, στη Δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα. Σε ένα τέτοιο αδιέξοδο οδηγεί τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι εννοώ; Οδηγούμαστε σε νέες οικονομικές περιπέτειες αλλά και σε μια νέα έξαρση του λαϊκισμού. Για την ακρίβεια μιλάμε για ένα κράμα εθνικολαικισμού, που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό πρέπει και ο λαός αλλά και η ΝΔ να προσέξουμε ιδιαίτερα. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσε να υπάρχει συναίνεση και σύγκλιση σε ορισμένα μείζονα θέματα, κάτω βέβαια από προϋποθέσεις. Σε οικουμενική όμως κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ, νομίζω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί ο ιδεοληψίες δεν αφήνουν τον κ. Τσίπρα να ενεργήσει πατριωτικά προς το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας. Είμαστε πράγματι δυο διαφορετικοί κόσμοι. Εξάλλου, όπως σας είπα και προηγουμένως η εντολή που έχει από τους νεοδημοκράτες ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια για μια τέτοια λύση. Όσον αφορά την κυβέρνηση τεχνοκρατών, η άποψή μου είναι ότι οι πολιτικοί που δημιουργήσαμε το πρόβλημα, οι ίδιοι πρέπει να δώσουμε και τη λύση. Όχι κάποιοι τρίτοι…
Το μεγάλο ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων είναι το ασφαλιστικό. Έλαχε ο κλήρος σε αυτή την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία παρέμβαση. Πιστεύεται ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση? Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων? Τι λύσεις προτείνετε? Σας ρωτάω διότι εκτός των άλλων είστε και άριστος γνώστης λόγω της θητείας σας στο Υπουργείο Εργασίας.
Κατ’ αρχάς να σας πω ότι διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Δεν έλαχε ο κλήρος σ’ αυτή την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μέσα σ’ ένα χρόνο, γκρέμισε τα όποια θετικά επιτεύγματα είχαμε εμείς πετύχει στα δημόσια οικονομικά, επανέφερε τα ελλείμματα, γύρισε την οικονομία στην ύφεση, προκάλεσε τα capital controls στις τράπεζες και ανέκοψε την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι μειώσεις που προτείνονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου και οι οποίες βαπτίζονται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δεν ήταν αναγκαίες στο τέλος του 2014 και θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν. Να θυμίσω ότι στο περιβόητο email Χαρδούβελη, -για το οποίο τόσο κατηγορηθήκαμε και το οποίο ελάχιστοι από τη ΝΔ το υπερασπιστήκαμε πριν από ένα χρόνο- περιλαμβάνονταν μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Επομένως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από εμάς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την προσπάθεια της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει, μ’ έναν άδικο και αναποτελεσματικό τρόπο, τις επιπτώσεις της καταστρεπτικής πολιτικής που η ίδια άσκησε τον τελευταίο χρόνο.
Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι για τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση και όχι οι προηγούμενες στις οποίες συμμετείχατε και που κυβέρνησαν τόσα χρόνια;
Δεν θέλω να πω αυτό. Το γεγονός ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει προβλήματα βιωσιμότητας, προφανώς αποτελεί και ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα τελευταία όμως χρόνια είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και είχε επιτευχθεί μια ταμειακή ισορροπία που χάθηκε το 2015 και το 2016. Θυμίζω την εφαρμογή του ν.3863/2010 με τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για την απονομή των συντάξεων, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, τις δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καλούνται τώρα να πληρώσουν το τίμημα του λαϊκισμού, του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ακύρωσης αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Βέβαια όλα αυτά αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα και δεν αρκεί να κάνουμε διαπιστώσεις και να επιρρίπτουμε μόνο ευθύνες. Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης, πρέπει πέρα από την κριτική να προτείνει και λύσεις. Και οι λύσεις πρέπει να είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Εργασίας. Ειδικά στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, μου φαίνεται ότι έχουν χάσει κυριολεκτικά την μπάλα! Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης, στον διοικητικό εξορθολογισμό του συστήματος, στη συνέχιση των αλλαγών που εμείς ξεκινήσαμε. Το κυριότερο όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και όχι στην καταστροφική και αντιαναπτυξιακή αύξησή τους, που προτείνεται από την κυβέρνηση. Εγώ περιμένω από το νέο Πρόεδρο της ΝΔ, να μιλήσει ξεκάθαρα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Άλλο ένα μεγάλο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το αγροτικό. Ποιά η θέση σας;
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Εκεί που θα έπρεπε ν’ αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα και το βασικό παραγωγικό εργαλείο για να σταθεί η χώρα όρθια στην κρίση, κινδυνεύει στην κυριολεξία με αφανισμό. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό, και η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση αποτελούν βόμβες στα θεμέλια του πρωτογενή τομέα. Στα προβλήματα αυτά έρχεται ειδικά για τους κτηνοτρόφους να προστεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων –που δε λύθηκε παρά τις αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- και το οποίο έχει οδηγήσει σε μεγάλες αστοχίες στην κατανομή των δικαιωμάτων για την περίοδο 2015-2020. Επιπλέον, για πρώτη φορά, τη χρονιά που πέρασε υπήρξε συμψηφισμός των ενισχύσεων με αγροτικές οφειλές προς τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ και τις τράπεζες. Ότι δεν θα έκανε ποτέ η ΝΔ, ήρθε και το έκανε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που τόσα είχε τάξει στους αγρότες. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις τους έχουν τέτοια ένταση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο αγροτικό ζήτημα, κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Η ΝΔ οφείλει να στηρίξει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Όχι για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά γιατί η αγροτική παραγωγή έχει ιδιαιτερότητες. Ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει προοπτική σε χιλιάδες νέους ανθρώπους και αποτελεί μεγάλη ελπίδα της ελληνικής οικονομίας στην πορεία εξόδου από την κρίση. Βέβαια, μορφές κινητοποιήσεων που προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομίας μας, νομίζω και εγώ αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι θα πρέπει να αποφεύγονται.
Το 2015 ήταν η χρονιά που έπεσαν οι μάσκες
Συμπληρώνουμε σε λίγες ημέρες ένα χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα θέλαμε να κάνετε έναν απολογισμό.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κ. Φάτσιο, έπαιξαν την ελληνική οικονομία κορώνα – γράμματα και η Ελλάδα έχασε οικτρά. Όπως είπα και προηγουμένως, η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση είναι τεράστια. Έχασε τα 25 δις που έβαλε το Δημόσιο στις τράπεζες. Από την επιτυχία της άνοιξης του 2014, όταν η Ελλάδα μπήκε πετυχημένα στις διεθνείς χρηματαγορές, η σημερινή κυβέρνηση έφτασε σε καινούργιο μνημόνιο, τέλεια υποταγή στους δανειστές και σε δανεισμό άλλων 87 δις. Προκάλεσε ζημιά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ φέρνοντας πάλι την ύφεση, τα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας. Και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν δημιουργώντας κάθε μέρα που περνά όλο και μεγαλύτερη ζημιά.
Υπάρχει όμως και ένα καλό σ’ αυτή την ιστορία. Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός ανομοιογενούς και τελικά ιδεοληπτικού κόμματος, που πάτησε πάνω σε μια πολιτική πλατφόρμα γενικευμένης διαμαρτυρίας και άμετρων υποσχέσεων, ήταν κάτι σαν μια βουτιά στο άγνωστο. Τώρα πια, αποκαλύφθηκε τι αξία είχαν αυτές οι υποσχέσεις και ποια ήταν η αλήθεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη προσφορά της δύσκολης χρονιάς που περάσαμε, στο μέλλον της χώρας. Το 2015 ήταν η χρονιά που έπεσαν οι μάσκες και αποδείχθηκε πανηγυρικά πως το αφήγημα της «πρώτης φορά Αριστερά», δεν ήταν παρά ένα «φύλλο συκής» που επέτρεψε σε μια ομάδα πολιτικών να αδράξουν την εξουσία .
Η κυβέρνηση Τσίπρα πόσο μπορεί να αντέξει; Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;
Όπως έχουν γίνει πλέον τα πράγματα, η κοινωνία, τα κόμματα και η πολιτική ζωή αλλάζουν τόσο πολύ γρήγορα, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ευκολία τι θα συμβεί. Γενικά όμως, όπως σας είπα και πριν, βλέπω να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο που θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ειδικά για το ασφαλιστικό, το μείγμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του συστήματος κατά 1,8 δις ευρώ το 2016. Εντελώς αντίθετα, θα οδηγήσει σε παραπέρα αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και διεύρυνση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων, αφού πολλοί συμπολίτες μας θα χάσουν κάθε κίνητρο να παραμείνουν στην εργασία. Αν λάβει κανείς υπόψη του την ύφεση, που θα επιμείνει το 2016 και τη μετέωρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε προφανώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχουν εξελίξεις.
Το πολιτικό ρίσκο τώρα ανήκει στον κ. Τσίπρα. Σε περίπτωση που δεν περάσουν στη Βουλή τα μέτρα Τσίπρα- Κατρούγκαλου, θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και θα πάμε σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, με σχεδόν βέβαιο νικητή τη ΝΔ. Σε περίπτωση που τα μέτρα περάσουν και επιβληθούν και άλλα, όπως οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Έτσι, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης μιας σκληρής και άδικης πολιτικής που θα εντείνει τις κοινωνικές αντιδράσεις ή της εγκατάλειψης αυτής της πολιτικής και επομένως της αποχώρησης από την εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι δυστυχώς μόνος του με το μνημόνιό του και αυτό θα έχει συνέπειες.
Επιτρέψτε μου τώρα κ. Μπέζα να περάσω από τη γενική πολιτική σε κάποια πιο προσωπικά θέματα. Μπλέχτηκε το όνομά σας πρόσφατα στην υπόθεση με τα αναδρομικά πρώην βουλευτών. Θα θέλατε να μας πείτε ακριβώς τι έγινε;
Έχω δηλώσει δημόσια και άλλες φορές πως για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών, έχω ήδη παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους, από το 2011. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επανερχόμαστε γιατί το θέμα αυτό, προσωπικά, δεν με αφορά. Εξάλλου, και προς τιμήν της ΝΔ και του τότε αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά, στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ετέθη ο όρος ότι για να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια ένας πρώην βουλευτής θα έπρεπε να είχε καταθέσει δήλωση αμετάκλητης παραίτησης από τα αναδρομικά, πράγμα και το οποίο έκανα καταθέτοντας τη δήλωση του 2011. Νομίζω ότι κάποιοι επανέφεραν το θέμα στα μέσα ενημέρωσης για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ως αντιστάθμισμα, σε μια περίοδο που το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς πλήττεται ανεπανόρθωτα. Και το έκαναν εμπλέκοντας υποθέτω όλους αυτούς που θα μπορούσαν θεωρητικά να διεκδικήσουν τα αναδρομικά.
Η πορεία για μένα δεν έχει τελειώσει
Υπηρετήσατε για 15 χρόνια το Νομό Θεσπρωτίας ως βουλευτής και υπουργός. Τι κρατάτε και τι πετάτε από όλη αυτήν την πορεία;
Κοιτάξτε, θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση γιατί αισθάνομαι ότι έχει το χαρακτήρα απολογισμού. Όταν έχεις τιμηθεί επί 15 χρόνια ως βουλευτής και μέλος πολλών κυβερνήσεων δύο διαφορετικών πρωθυπουργών, προφανώς έχεις πολλά να κρατήσεις. Και βέβαια υπάρχουν και λιγότερα που θα ήθελες να πετάξεις από μια τέτοια πορεία. Αλλά η πορεία για μένα δεν έχει τελειώσει. Η Θεσπρωτία είναι ο τόπος μου και με ενδιαφέρει. Οι άνθρωποί της είναι οι συμπολίτες μου, εδώ ζω εγώ και η οικογένειά μου. Απολογισμό όμως τώρα δεν θέλω να κάνω, δεν είναι η περίοδος για να κάνω.
Από την απάντησή σας καταλαβαίνω ότι δεν έχει τελειώσει για σας οριστικά αυτό το κεφάλαιο. Εννοώ της κεντρική πολιτικής σκηνής…
Μπορώ να ζήσω και εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, μην αμφιβάλλετε. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε κ. Φάτσιο ότι εκείνο που θα επηρεάσει την πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια, είναι η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης. Να ξεπερνάμε, τα διάφορα, θα τα έλεγα ψευτοδιλήμματα, του τύπου «νέο ή παλιό», «τζάκι ή άφθαρτος» και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Εγώ βρίσκομαι εκτός Βουλής αλλά όχι εκτός πολιτικής. Κανένα κεφάλαιο δεν έχει τελειώσει. Απλά πολιτεύομαι διαφορετικά. Δεν είναι προτεραιότητά μου, συνειδητά, οι δοξολογίες και τα πανηγύρια Η αξιολόγηση των πολιτικών πρέπει να γίνεται με βάση το έργο που παράγουν, το ήθος και τις ικανότητές τους. Δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε το τι κάνει ένας πολιτικός, ένας υπουργός, ένας πρωθυπουργός. Μένουμε στο επίπεδο της πολιτικής παραφιλολογίας, των επιφανειακών προσεγγίσεων ανάλογα με τα προσωπικά μας συμφέροντα και της γενικολογίας που προσφέρουν πολλά μέσα ενημέρωσης, από αυτά που υπάρχουν στην πατρίδα μας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις και τα προβλήματα από κοντά. Είμαι λοιπόν παρών, γιατί μπορώ και γιατί έχω προσφέρει συγκεκριμένο έργο από τις θέσεις ευθύνης που έχω αναλάβει, και στη χώρα, και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θεσπρωτία.
(Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε τη Παρασκευή 29.1.2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου