Μία νέα αρχή για την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου αποτελεί η «παράταση ζωής» των Φορέων Διαχείρισης με την υφιστάμενη μορφή ως το τέλος του 2015, που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο, αποσύροντας προσωρινά τους σχεδιασμούς συγχώνευσής τους.
Αυτό γιατί εκτός του ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να ολοκληρώσει τα προγράμματα και τις δράσεις που έχει σε εξέλιξη, μπορεί να δει τα πρώτα αποτελέσματα αυτών σε επίπεδο ενίσχυσης με οχήματα και εποπτικά μέσα που συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.
Ο Φορέας Διαχείρισης που διαθέτει πλέον γραφεία εντός του Τεχνολογικού Πάρκου, το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί με προσωπικό, αλλά και με τέσσερα συνολικά οχήματα, τρία εκ των οποίων Πυροσβεστικά.
Οι δράσεις, οι προοπτικές και οι προσδοκίες από την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης θα αναλυθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βορ. Τζουμέρκων στην Πράμαντα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Φορέα μέχρι σήμερα, καθώς και τον προγραμματισμό για την επόμενη διετία, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι άξονες συνεργασίας με όλους τους φορείς, όπως είναι οι δήμοι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες ενότητες της ημερίδας, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Φορέα Χρήστος Χασάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο Γ. Καραμπίνα, τον γραμματέα Αθ. Μπαζούκα και το μέλος Γ. Σουκουβέλο, είναι η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Βιωσιμότητα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου».
«Η μελέτη εκπονήθηκε με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία από τα εθνικά πάρκα που λειτουργούν σε πολλές χώρες και είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας. Στόχο είχε να διαπιστώσουμε πως μπορούν να είναι βιώσιμα οικονομικά, να προστατεύουν το περιβάλλον και να στηρίζουν την τοπική οικονομία. Με αυτή τη μελέτη στοχεύουμε να δώσουμε μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών.
Πρόκειται για τη δεύτερη δυνατή εκκίνηση του Φορέα Διαχείρισης, αφού πλέον διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα να υλοποιήσει τις απαιτούμενες από το Προεδρικό Διάταγμα αρμοδιότητες», τόνισε ο κ. Χασάνης.
Κάλεσμα στις τοπικές αρχές και τους φορείς να συμμετέχουν στην ημερίδα και να ανταλλάξουν απόψεις απηύθυνε ο κ. Καραμπίνας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπαζούκας, σημείωσε ότι στόχος της ημερίδας, είναι «να κατατεθούν προτάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα και αρμονική συνύπαρξη του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».
Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου