Συντηρημένες επέστρεψαν οι 21 κλεμμένες εικόνες

Στην ηπειρωτική γη, μετά από ένα μακρύ ταξίδι στον ευρωπαϊκό χώρο, επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 συνολικά εικόνες που εκλάπησαν από Ιερούς Ναούς της Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και επαναπατρίστηκαν από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Το απόγευμα της Πέμπτης, υπάλληλοι της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετέβησαν στην Αθήνα και παρέλαβαν από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τις 21 εικόνες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από ναούς του Ζαγορίου, όπως από το Κουκούλι, τη Μονή Βισικού, αλλά και την Ιερομνήμη και άλλες περιοχές.


Οι εικόνες αυτές πρόκειται να αποτελέσουν το αντικείμενο της έκθεσης που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και η οποία θα ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων.
Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνουν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Οι 21 εικόνες βρίσκονται και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και σύμφωνα με την προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η κατάστασή τους είναι αρκούντως ικανοποιητική.
Οι αρχαιοκάπηλοι, μπορεί να μην σεβάστηκαν τους ιερούς τόπους αλλά και την ιστορικότητα, τη μοναδικότητα και την αξία των εικόνων αυτών, θέλοντας να αποκομίσουν κέρδη από την πώλησή τους, ωστόσο έκαναν καλή δουλειά στη συντήρηση.
«Ευχαριστώ δεν θα πω ποτέ σε έναν αρχαιοκάπηλο. Ότι οι εικόνες συντηρήθηκαν και ότι έγινε καλή δουλειά είναι γεγονός, όμως αυτό δεν είναι ελαφρυντικό. Η πράξη είναι κατακριτέα και στέκομαι μόνο σε αυτό», τόνισε η κα Παπαδοπούλου για να προσθέσει πως πρόκειται για έργα τέχνης με ανυπολόγιστη αξία. «Έχουν κλαπεί από Ιερούς Ναούς μεγάλα έργα τέχνης, αλλά και λατρευτικές εικόνες για τους πιστούς. Η αξία τους είναι ανυπολόγιστη και ως πολιτισμικοί θησαυροί, αλλά και ως αντικείμενα λατρείας και συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες εκλάπησαν», τόνισε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: