Εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν και άλλες κλεμμένες εικόνες

Όσοι πίστεψαν, ότι η αναζήτηση και η έρευνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων από εκκλησίες και μοναστήρια του νομού, έχει ολοκληρωθεί με τον επαναπατρισμό περίπου 20 εικόνων, οι οποίες φυλάσσονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, μάλλον θα χρειαστεί γρήγορα να αναθεωρήσουν την άποψή τους αυτή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας έχουν στα χέρια τους και νέα στοιχεία, που επαναφέρουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την έρευνα στο αρχικό της στάδιο.
Η Temple Gallery του Λονδίνου επιστρέφει στο προσκήνιο, αφού εκτιμάται ότι τελικά οι ιδιοκτήτες της και όσοι συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια με την γκαλερί γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα και στοιχεία σχετικά με το εμπόριο των εικόνων, από όσα αρχικά δήλωσαν ότι γνωρίζουν. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των ημερών ίσως και σήμερα, κλιμάκιο ειδικών από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιοκαπηλίας, της Ιντερπόλ και της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, πρόκειται να επισκεφτούν εκ νέου την γκαλερί, αφού στο ηλεκτρονικό της αρχείο, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν και άλλες κλεμμένες εικόνες!
Οι πρώτες πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες, και δεν είναι σίγουρο, εάν οι εικόνες αυτές, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί, προέρχονται από εκκλησίες της Ηπείρου ή από άλλες περιοχές της χώρας και εάν πρόκειται για τη λεία των πιο πρόσφατων ή παλαιότερων κλοπών και διαρρήξεων.
Η αναζήτηση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Temple Gallery ξεκίνησε παράλληλα με τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τις πρώτες εικόνες που ταχτοποιήθηκαν και οι οποίες κοσμούσαν τις βασικές προθήκες της γκαλερί. Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Ε» για τον εντοπισμό των εικόνων στην εν λόγω γκαλερί, πριν από έναν περίπου χρόνο, οι υπεύθυνοι αυτής, είχαν «κατεβάσει» από την ηλεκτρονική τους σελίδα το σχετικό αρχειακό υλικό με τις εικόνες. Πριν προλάβουν ωστόσο να το κάνουν, οι υπεύθυνοι της εν Ελλάδι αναζήτησης και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Πληροφορικής της Περιφέρειας Ηπείρου, είχαν ήδη «κατεβάσει» ολόκληρο το ηλεκτρονικό αρχείο της γκαλερί. Αυτό έφτασε στα χέρια των ειδικών, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα την αναζήτηση και την ταυτοποίηση των εικόνων. Έτσι, ταυτοποίησαν κι άλλες κλεμμένες εικόνες, για τις οποίες προφανώς θα ζητηθεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις προηγούμενες ώστε να επαναπατριστούν.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια και το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τη δικαστική εξέλιξη των ερευνών, για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος. Εάν η νέα ταυτοποίηση εικόνων έχει να κάνει με κλοπές πολλών ετών, τότε θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναζητηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, που ξετυλίγουν ήδη το κουβάρι, εάν πρόκειται για μέλη του ίδιου κυκλώματος η εάν πρόκειται για παράλληλο κύκλωμα ή και κάποιους άλλους, που άνοιξαν το δρόμο παλιότερα για τη λεηλασία της τελευταίας πενταετίας.
Στα Ελευθέρια η έκθεση
Εκείνο που έχει κλείσει οριστικά στο μεταξύ, είναι η διοργάνωση μίας έκθεσης στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, πιθανότατα στη νεότευκτη αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία θα εκτίθενται όλες οι επαναπατρισθείσες εικόνες στην Ελλάδα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 99α Ελευθέρια των Ιωαννίνων. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ στο μεσοδιάστημα κλιμάκιο της 8ης ΕΒΑ θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να παραλάβει τις επαναπατρισθείσες εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: