Σαρωτική νίκη του Λαικού Κόμματος στις εκλογές της Ισπανίας


Η Δεξιά, ως σήμερα αντιπολίτευση, πέτυχε μία μεγάλη νίκη στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Με καταμετρημένο πλέον το 77% των ψήφων, το Λαϊκό κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στο 44% του συνόλου των ψήφων. Την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ποσοστό 29% των ψήφων. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου μεταδίδει ότι περίπου στο 70% του συνόλου των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έχει 187 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει 109. Για τους Σοσιαλιστές, είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα μετά τη μεταπολίτευση, που ο θάνατος του Φράνκο το 1975 σηματοδότησε.

Στις εκλογές αναμετρήθηκαν ο 56χρονος υποψήφιος πρωθυπουργός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, απέναντι στον 60χρονο Σοσιαλιστή Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, πρώην υπουργός των Εσωτερικών. Οι εκλογές αυτές τελικά έγιναν εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, με περίπου πέντε εκατομμύρια καταγεγραμμένων ανέργων (21,25% εργατικού δυναμικού, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη), με αποτυχία επίτευξης του στόχου το δημόσιο έλλειμμα να περισταλεί στο 6% του ΑΕΠ, από 9,2% πέρυσι), με την ανάπτυξη στάσιμη.
Έγιναν οι εκλογές ένα 4μηνο πριν από τη συνταγματική λήξη της θητείας του Σοσιαλιστή Θαπατέρο, που δεν διεκδίκησε τρίτη διαδοχική θητεία.
Τα μμε μετέδωσαν ότι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα ποσοστό 57,65% του εκλογικού σώματος (από 60,95%, τελικό, στις εκλογές του 2008). Τα εκλεγόμενα σήμερα νομοθετικά σώματα για πρώτη φορά θα συνεδριάσουν την 13η Δεκεμβρίου. Γύρω στις 20 του ιδίου μηνός, θα ξεκινήσει διαδικασία «παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
Ο ανταποκριτής του Γερμανικού πρακτορείου στη Μαδρίτη μετέδωσε ότι με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές σαφώς περισσότερα κόμματα - έως και 12 συνολικά – θα εισέλθουν στη νέα 350μελή Κάτω Βουλή. Μεταξύ άλλων:
- Το Κόμμα της περιφέρειας Καταλωνίας (το Ciu) θα κατακτήσει πιθανώς, τελικά, 16 έδρες.
- Έντεκα έδρες (από 2 τώρα) θα έχει πιθανώς, τελικά, το αριστερό κόμμα 'Ιζκουέρδα Ουνιδά' (το IU). - Έξι έδρες θα έχει πιθανώς, τελικά, το κόμμα των αριστερών Βάσκων 'Amaiur'.
«Η Ισπανία να κερδίσει ξανά τον σεβασμό της ΕΕ»
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Κάτω βουλή, Μαριάνο Ραχόι, τόνισε στην πρώτη δήλωσή του, μετά την επίσημη ανακοίνωση σημαντικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι «η Ισπανία δεν είναι τώρα σε θέση να παράξει θαύματα, ώστε να ξεγλιστρήσει από την οικονομική κρίση, πρέπει όμως να κερδίσει, ξανά, τον σεβασμό της ΕΕ».
Επίσης ο κ. Ραχόι τόνισε ότι «σκοπεύει αμέσως να συνεννοηθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις (στις αυτόνομες περιοχές), με ποιόν ακριβώς τρόπο η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί».
«Ηττηθήκαμε»
Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, κ. Χοσέ Μπλάνκο, με καταμετρημένες τις ψήφους του 78% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων, έκανε δημόσια τη δήλωση ότι «το κόμμα ηττήθηκε στις σημερινές εκλογές, από το Λαϊκό Κόμμα».
Δηλώσεις μονομάχων κατά την ψηφοφορία
Οι δύο «μονομάχοι» των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, καθώς και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ψήφισαν το πρωί στη Μαδρίτη.
Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο κοντά στην Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους συμπατριώτες του να «μιλήσουν και να αποφασίσουν» μέσω της κάλπης.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, ανέφερε ακόμη ότι είναι «έτοιμος για αυτό που θέλουν οι Ισπανοί».
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δήλωσε την ώρα που ψήφιζε ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».
«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον μας και υπό αυτές τις συνθήκες αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να ψηφίσουμε» σημείωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, καθώς η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη.
«Το μέλλον, περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται στα χέρια των πολιτών» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο.
Στις κάλπες 36 εκατ. ψηφοφόροι
Συνολικά περίπου 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για την ανάδειξη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
«Η Ισπανία αποφασίζει για την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της κρίσης», είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί σήμερα η μεγάλη ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς. Από τις εκλογές αυτές που γίνονται με το αναλογικό σύστημα θα εκλεγούν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι σε θέση αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, να κυβερνήσει μόνο του τη χώρα, χωρίς να αναγκαστεί να συμμαχήσει με περιφερειακά κόμματα, όπως συνέβη με τους σοσιαλιστές, και ο επικεφαλής του κόμματος, ο 56χρονος Μαριάνο Ραχόι, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
Τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να είναι πολύ μικρά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενέτειναν εκ νέου τις τελευταίες ημέρες τις πιέσεις τους στην Ισπανία.
Ο Ραχόι έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Ισπανίας, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας (21,52%) μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και απειλείται με μια νέα ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: