Έφυγαν για Τουρκία… για κεμπάπ

Πάνω από 3.500 αρνιά έφυγαν από το νομό Ιωαννίνων με προορισμό την… Τουρκία. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε χτες στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων με αντικείμενο την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει Πάσχα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Βαγγέλης Βαγενάς, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, των εμπόρων κρεάτων, των κρεοπωλών κ.λπ. «Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων αρνιών έχουν πουληθεί σε τούρκους εμπόρους, θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ενώ οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα περυσινά επίπεδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που οι τούρκοι έμποροι δείχνουν αγοραστικό ενδιαφέρον για τα αρνιά της περιοχής, κι αυτό επειδή τα αρνιά στη χώρα τους έχουν ακριβύνει ιδιαίτερα. Τα αρνιά που αγόρασαν, δεν είναι γάλακτος, αλλά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα χρησιμοποιούν για κεμπάπ. Συνήθως από την περιοχή μας, αγόραζαν αρνιά και προβατίνες έμποροι από την Ιταλία και την Κύπρο.
Στη σύσκεψη, έγινε συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή «ελληνοποίησης» αρνιών από χώρες του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής, εισαγωγές πάντως δεν έχουν γίνει. Έμφαση δόθηκε και στους ελέγχους για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία. Τέλος τη σύσκεψη απασχόλησε και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από κινέζους υπηκόους, τα οποία θα ελεγχθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/11075/2011-04-13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: