Οι Μπιτλς ξανά στο «Κόκκινο»... και στο «Μπλε»

Οι δύο θρυλικές συλλογές του 1973 με τραγούδια του βρετανικού συγκροτήματος κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε CD

Oχι πως ήταν δύσκολο να ακούσει κανείς τα τραγούδια των Μπιτλς μετά το 1970, που διαλύθηκαν. Ωστόσο οι δύο συλλογές που κυκλοφόρησαν το 1973 αποδείχθηκαν για τους φίλους της ξένης μουσικής το κατ΄ εξοχήν... αλφαβητάρι που τους εισήγαγε στον μαγικό κόσμο του κουαρτέτου από το Λίβερπουλ. Υπήρξαν άλλωστε οι πρώτες συλλογές που κυκλοφόρησε ποτέ το συγκρότημα και κάλυπταν το σύνολο της πορείας του.
Τα δύο διπλά άλμπουμ βινυλίου «1962-1966» και «1967-1970», γνωστά και ως το «Κόκκινο» και το «Μπλε», από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους εκτινάχθηκαν στην κορυφή των πωλήσεων. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, οι ως σήμερα πωλήσεις τους (15 και 16 εκατομμύρια αντίτυπα αντιστοίχως) τα κατατάσσουν στα 20 πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών.


Φυσιολογικά, οι δύο αυτές συλλογές-ορόσημο στην ιστορία της ποπ και ροκ μουσικής δεν θα μπο ρούσαν να μείνουν έξω από τον χορό των επανεκδόσεων, έπειτα μάλιστα και από τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν παγκοσμίως οι επανεκδόσεις τής στούντιο δισκογραφίας των Μπιτλς, και ειδικότερα οι δύο κασετίνες που περιελάμβαναν όλα τα άλμπουμ.

Παρ΄ ότι μάλιστα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα CD η καθεμία, θα κυκλοφορήσουν ως διπλά CD, καθώς η εταιρεία ΕΜΙ υποστηρίζει ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο... δεν χάνεται η «αίσθηση» του αρχικού, διπλού βινυλίου.

Ιστορικά εξώφυλλα
Οι φωτογραφίες των εξωφύλλων θα είναι οι ίδιες που κοσμούσαν τα αυθεντικά εξώφυλλα, καθώς αποτελούν σήμα κατατεθέν: στο «Κόκκινο» άλμπουμ οι Μπιτλς εικονίζονταν να κοιτάζουν προς τις σκάλες στο εσωτερικό των γραφείων του ιστορικού κτιρίου της ΕΜΙ στη Μanchester Square του Λονδίνου. Η φωτογράφιση έχει γίνει από τον Ανγκους Μακ Μπιν για το παρθενικό άλμπουμ του συγκροτήματος, «Ρlease Ρlease Μe», του 1963, ενώ για το «Μπλε» άλμπουμ ο Μακ Μπιν έδωσε μια νέα εκδοχή στο ίδιο σημείο, με τα μέλη του συγκροτήματος μεγαλύτερα σε ηλικία και με γένια- το λουκ δηλαδή που είχαν οι Μπιτλς την περίοδο του άλμπουμ «Let Ιt Βe».

Οι συλλογές «1962-1966» και «1967-1970» θα κυκλοφορήσουν στις 18/10.


Δεν υπάρχουν σχόλια: