Πλαφόν στις τιμές καυσίμων στην Ήπειρο

Στο 1,496 ευρώ η απλή αμόλυβδη σε Άρτα και Πρέβεζα και 1,545 ευρώ σε Γιάννινα και Θεσπρωτία. Σε πρατήρια με τιμή κάτω του πλαφόν οι μεγάλες «ουρές» χθες στα Γιάννινα.

Ανακοινώθηκαν το πρωί τη; Δευτέρας οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στόχος της απόφασης είναι να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, λόγω της κινητοποίησης των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Στο μεταξύ, παρόλο που οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων κρατούν διαφορετική στάση από τους συναδέλφους τους των φορτηγών και υπάρχουν πολλά ιδιωτικά βυτιοφόρα για να εφοδιάζονται τα πρατήρια, σχηματίστηκαν «ουρές» από αυτοκίνητα και στα Γιάννινα με οδηγούς να σπεύδουν να φουλάρουν για παν ενδεχόμενο.
Οι «ουρές» αφορούσαν πρατήρια με χαμηλή τιμή στην αμόλυβδη, περίπου στο 1,450 ευρώ και όχι αυτά με υψηλότερες, αλλά εφόσον συνεχιστεί η αναστάτωση θα δούμε και σε άλλα πρατήρια που θα προσαρμοστούν στο πλαφόν που επιβλήθηκε.
Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι ζητούν να επιβληθεί πλαφόν και στις χονδρικές τιμές.
Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι:
-Η βενζίνη LRP 1,561 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη 1,701 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ) 1,282 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές είναι διαφορετικές για την υπόλοιπη χώρα, ανάλογα με τη ζώνη που εντάσσονται οι νομοί. Έτσι στην Ήπειρο οι δυο νομοί (Άρτας και Πρέβεζας) έχουν 1,496 ευρώ και οι άλλοι δυο, (Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας) 1,545 ευρώ για την απλή αμόλυβδη.
Οι τιμές ανά ζώνη
Οι τιμές στην Α' Ζώνη που περιλαμβάνει τους νομούς Βοιωτίας, Αρκαδίας, Λάρισας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Καρδίτσας, Ημαθίας, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Αιτ/νίας, Ηλείας, Πιερίας, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Σερρών, Ευβοίας, Άρτας, Κοζάνης, Καβάλας, Κορίνθου, Πρεβέζης, Καστοριάς, Δράμας, Αργολίδας, Μαγνησίας, Φλώρινας και τον Αργοσαρωνικό, καθορίστηκαν ως εξής:
-Η αμόλυβδη στα 1,496 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,706 ευρώ το λίτρο, η σούπερ στα 1,566 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ στα 1,290 ευρώ το λίτρο.
Στη Β΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τους νομούς Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Ροδόπης, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Έβρου, Κεφαλλονιάς, Χανίων, Ξάνθης, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Ρεθύμνης, οι τιμές καθορίστηκαν ως εξής:
-Η αμόλυβδη στα 1,545 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,745 ευρώ το λίτρο, η σούπερ στα 1,605 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ στα 1,326 ευρώ το λίτρο.
Τέλος, στη Γ΄ ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%, Ν. Δωδεκανήσου, Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Σάμου, Ν. Κυκλάδων, Βόρειες Σποράδες, Λήμνος, Θάσος, Σαμοθράκη και Σκύρος, οι τιμές καθορίστηκαν:
-Η αμόλυβδη στα 1,561 ευρώ το λίτρο, η σούπερ αμόλυβδη στα 1,764 ευρώ το λίτρο, η σούπερ στα 1,624 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ στα 1,322 ευρώ το λίτρο.
Πλαφόν και στις χονδρικές τιμές ζητούν οι πρατηριούχοι
Το πλαφόν να επιβληθεί και στις χονδρικές τιμές, όχι μόνο στις λιανικές, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με ανακοίνωση της.
«Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.
Η Ομοσπονδία επικαλείται συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ

1 σχόλιο:

Kotsias Giannis είπε...

Σήμερα στο πρατήριο του Μπότσαρη ήταν 1,55 και στου Χονδρόπουλου 1,60. Για την ακρίβεια μόνο αυτά πρόσεξα οπότε ποιος ξέρει πόσα ακόμα δεν κρατάνε το πλαφόν. Ποιος είναι αυτός που θα τους ελέγξει και θα τους ρίξει πρόστιμο; Μέχρι και αυτόφωρο λέει η απόφαση της ΡΑΕ.