Μήνυμα στην Αλβανία για σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας

Από τον Γιώργο Παπανδρέου

Μήνυμα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη στην Αλβανική κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Με νόημα παρατήρησε ότι «για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Είναι, πρώτα απ’ όλα σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οποίες θέλουμε να στηρίζουμε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν στα Βαλκάνια, δεν βοηθούν στις γειτονικές χώρες».

Ερωτώμενος για τα φαινόμενα έξαρσης του εθνικισμού στην γειτονική μας χώρα, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία Έλληνα μειονοτικού στη Χειμάρα, σημείωσε ότι «δεν θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά είναι απλώς συγκυριακά.
Δυστυχώς, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα μιας έξαρσης εθνικισμού από ακραίες ομάδες, που, όμως, φαίνεται πως έχουν και πολιτικές απολήξεις. Που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με το, βεβαίως, τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και άλλες πράξεις, οι οποίες δείχνουν μια εχθρική στάση».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία «είναι μια μειονότητα που πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της» και «αυτή είναι η στάση που πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει».

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=864&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: