Έλεγχοι και από το ΚΕΠΕ στον Καλαμά

Έλεγχοι και από το ΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκαν στον Καλαμά, με αφορμή το θάνατο ψαριών που παρατηρήθηκε στο Σουλόπουλο, στον παραπόταμο Σμολίτσα.
Οι κάτοικοι αποδίδουν το θάνατο των ψαριών σε ρύπανση των νερών του παραποτάμου από μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πήγαν στο σημείο, συνέλεξαν δείγματα από τα νεκρά ψάρια και τα έστειλαν μέσω του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου για έλεγχο.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να είχε ενημερωθεί και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που έχει την Υπηρεσία Υδάτων και δρα σε αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
"Για το θέμα του Καλαμά έχουμε υλοποιήσει μια μελέτη για να μπορούμε να μετράμε όλες τις παραμέτρους και για όλα τα ποτάμια, και την έχουμε στείλει για χρηματοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο. Άλλωστε, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 μελέτες και έργα που θα αφορούν καινοτομία και περιβάλλον, θα μπορούν να ενταχθούν», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου

…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 2 Ιουλίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:


ΘΕΜΑ 1ο
8η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2014.
-Εισηγητής: Κωλέττας Γεώργιος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση της Προμήθειας καυσίμων & λιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου Ηγουμενίτσας, των Νομικών Προσώπων & των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για τα έτη 2014 και 2015.
-Εισηγητής: Κωλέττας Γεώργιος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάθεση της Προμήθειας ενός φωτοαντιγραφικού μηχανήματος, για τις ανάγκες του έργου : «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικών Δικτύων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
-Εισηγητής: Κωλέττας Γεώργιος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Επί του αιτήματος κ. Αθανάσιου Κάντα του Νικόλαου για προσκύρωσή σε οικόπεδό του έκτασης εμβαδού 57,87τμ στο Ο.Τ. 56 του Οικισμού Πέρδικας της Δ.Κ. Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Κωλέττας Γεώργιος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Ανάκληση της 183/2011 απόφασης ΔΣ για εκμίσθωση μετά από δημοπράτηση έκτασης δέκα (10) στρ. για καλλιεργητικές δραστηριότητες από το αγροτεμάχιο 458 της ΤΚ Αργυρότοπου.
-Εισηγητής: Μαρτίνης Δονάτος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Έκφραση γνώμης επί του με αριθμ πρωτ. 56474/4560/20-09-2013 εγγράφου της Δ/νσης Δασών Θεσπρωτίας για την ίδρυσης και λειτουργία πρόχειρης κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε τμήμα εμβαδού 4.500,00 τ.μ. από το με αριθμό τεμαχίου 198 της Διανομής του αγροκτήματος Διανομής Παραποτάμου έτους 1958, της Δημοτικής Ενότητας Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Μαρτίνης Δονάτος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση Κοινοτικού γηπέδου Πέρδικας.
-Εισηγητής: Κάτσιος Χρήστος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου με τίτλο “Αποπεράτωση αντιπλημμυρικών έργων εντός οικισμού Πέρδικας (περιοχή Βλάχας)”.
-Εισηγητής: Κάτσιος Χρήστος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου με τίτλο “Ύδρευση Νομού Θεσπρωτίας. Τμήματα Υδαταγωγών Καρτερίου – Πλαταριάς - Συβότων”.
-Εισηγητής: Κάτσιος Χρήστος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Ανάθεση εργασιών κοπής χόρτων και επικίνδυνων δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας (4.000,00 € συν ΦΠΑ) και ορισμός δημοτικών συμβούλων που θα αποτελέσουν μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής των εργασιών.
-Εισηγητής: Γόγολος Ιωάννης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Ανάθεση εργασιών κοπής χόρτων και επικίνδυνων δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας (4.000,00 € συν ΦΠΑ) και ορισμός δημοτικών συμβούλων που θα αποτελέσουν μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής των εργασιών.
-Εισηγητής: Γόγολος Ιωάννης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Ανάθεση εργασιών κοπής χόρτων και επικίνδυνων δέντρων στη Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας (900,00 € συν ΦΠΑ) και ορισμός δημοτικών συμβούλων που θα αποτελέσουν μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής των εργασιών.
-Εισηγητής: Γόγολος Ιωάννης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Ανάθεση εργασιών κοπής χόρτων στον Ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας (800,00 € συν ΦΠΑ) και ορισμός δημοτικών συμβούλων που θα αποτελέσουν μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής των εργασιών.
-Εισηγητής: Γόγολος Ιωάννης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Έγκριση εξόδων κίνησης κ. Δημάρχου για μετακινήσεις του εκτός έδρας και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
-Εισηγητής: Κωλέττας Γεώργιος - Αντιδήμαρχος.



…συνέχεια »

Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Σουλίου...

Γράφει ο Πέτρος Χρήστου

Από τους τρεις δήμους στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ο ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν κέρδισε κανέναν. Επίσης σε σύνολο 27 δημοτικών συμβούλων στο δήμο Σουλίου, εκλεγήκαν 2 μέλη του ιδίου κόμματος, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος! Εκ του αποτελέσματος λοιπόν εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε.

Παρακάτω θα παραθέσω, κατά τη προσωπική μου γνώμη, τους λόγους για τους οποίους έχασε.
1. Πίστεψε ο υποψήφιος κ. Σακαρέλης, υποστηριζόμενος βέβαια και από άλλους και με απόφαση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με καλές προϋποθέσεις την κυβερνητική εξουσία, αυτό είναι αρκετό, δηλαδή, το να ηγηθεί του ψηφοδελτίου και να κερδίσει τις εκλογές. Αφού αποκλείστηκαν οποιεσδήποτε άλλες μορφές συνεργασίες (άλλο πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο κινήσεων, δημοτικών παρατάξεων, κτλ) μέσα από εικονικές δημοκρατικές αποφάσεις και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού διαδικασίες τέθηκε επικεφαλής. Δηλαδή χρησιμοποιώντας παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές. Αποδείχτηκε όμως ότι για μια πρωτιά δεν είναι αρκετό μόνο το ρεύμα που έχει ένα κόμμα, αλλά ότι οι εκλογές αποτελούν μία συνθετότερη διαδικασία και ότι στις αυτοδιοικητικές πάντοτε χρειάζεται και η προσωπική αποδοχή, η οποία εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε. Στον αντίλογο, ότι στην Παραμυθιά ήταν υψηλό το ποσοστό, εγώ επισημαίνω ότι το ίδιο το αποτέλεσμα μαρτυρά ότι ήταν εφικτή μία ήττα της σημερινής δημάρχου, αλλά με άλλον υποψήφιο. Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές που ήταν πολύ κατώτερα των αυτοδιοικητικών.
2. Βασικός πυρήνας της λογικής των επιχειρημάτων του επικεφαλής και του συνδυασμού ήταν ότι σε αυτή τη μνημονιακή κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα και η περιοχή μας, ήταν καλύτεροι από τους άλλους. Γιατί να πεισθεί όμως ο ψηφοφόρος; Τι προτείνανε και τι ήταν αυτό που τους ξεχώριζε από τους άλλους; Με τι μέσα και με ποιους τρόπους θα το πετυχαίνανε;
3. Αντί για πρόγραμμα, κάνανε διαπιστώσεις και προτείνανε απόψεις σαν τα βιβλία περί ευτυχίας, αντιμετώπισης του θυμού, για καλή ζωή, κτλ.
4. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, με δική του πρωτοβουλία, μαθημένος στον παλαιοκομματισμό, έκανε το συνδυασμό του ομπρέλα. Όλοι χωρούσαν, ανεξαρτήτου πολιτικής ταυτότητας και κουλτούρας. Όταν γίνονται συνεργασίες όμως, γίνεται γνωστό ποιοι χώροι, κινήσεις, σχήματα, πρόσωπα, κτλ, συνεργάζονται. Γίνεται γνωστό στην κοινωνία γιατί συμφωνήσανε και σε τι. Κρατάνε την αυτοτέλεια τους. Είναι άλλο να κάνεις συνεργασίες, σταθερό και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, και είναι άλλο να κάνεις συνεργασίες χωρίς πρόγραμμα και να χάνεις την ταυτότητα σου. Για παράδειγμα ενώ στην κ. Γεροβασίλη, υποψήφια περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύτηκε η επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο, προς φιλική διάθεση στους δεξιούς υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο του, αντίθετα φωτογραφήθηκε με τον κ. Καχριμάνη!
5. Η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν διπλοπρόσωπη. Δηλαδή όποτε θέλουμε είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβουμε στις εκλογές και όποτε θέλουμε όχι, για να συμπληρώσει το συνδυασμό, παραγκωνίζοντας οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και η τοπική κοινωνία τον τιμώρησε.
6. Την όλη κατάσταση βάρυνε και η εκπροσώπηση στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Πλειοψηφικά μία οικογενειακή και φιλική παρέα του αντιπεριφερειάρχη.
7. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το υποτιθέμενο ψηφοδέλτιο του χρεώθηκε την αρνητική εικόνα την οποία αποπνέει η Ε.Α.Σ. (υψηλοί μισθοί σε περίοδο μνημονίων, απολύσεις, κτλ). Είναι ακατανόητο γιατί ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει θέση στα όσα του καταλογίζει η κοινωνία, τα οποία άμεσα πλέον του τα χρεώνει και τον φθείρει.
Στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές καταδικάστηκαν παλαιοκομματικές διαδικασίες, πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες ενυπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και το έλλειμμα πολιτικής ευθυκρισίας, της ανάληψης ευθυνών για το αποτέλεσμα, καθώς μετέπειτα αναλώνονται σε γενικολογίες και περιαυτολογίες γι’ αυτό.
Καταδικάστηκε η ανοργανωσιά, η τσαπατσουλιά και η έλλειψη πολιτικού στοχασμού. Καταδικάστηκε η έλλειψη προγράμματος και θέσεων. Καταδικάστηκε η παλιά αριστερά. Μια τέτοια αριστερά αδυνατεί να προσφέρει και ως αντιπολίτευση.

Υ.Σ. Σε επίπεδο Θεσπρωτίας, καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα προσωπικής αποδοχής, σε σημείο ώστε πλέον να μην υπάρχει, σύμφωνα με την ψήφο προτίμησης στις εκλογές, πρόσωπο για υποψήφιος βουλευτής. Είναι το επόμενο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ένα: ξανά θα υπάρξει παραγκωνισμός και διαξιφισμοί γιατί βγαίνει ένας βουλευτής και όποιος επικρατήσει στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις ή θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Θεσπρωτία ένας, στο πρόσωπο του οποίου θα αποτυπώνονται όλα εκείνα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της πολιτικής και της αριστεράς, της αναζήτησης και της δημοκρατικής έκφρασης, των νέων αναγκών και των προταγμάτων για τη Θεσπρωτία των επόμενων δεκαετιών;

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/top/3830-2014-06-27-17-58-49.html


…συνέχεια »

Οι Βλάχοι διοργανώνουν το τριακοστό πανελλήνιο αντάμωμά τους

Τριήμερες εκδηλώσεις στο Μέτσοβο για τη βλαχική κληρονομιά
Για 30ή συνεχή χρονιά ο βλαχόφωνος ελληνισμός πραγματοποιεί το καθιερωμένο πλέον αντάμωμά του. Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 ως πρωτοβουλία των αστικοποιηµένων βλαχικών συλλογικοτήτων. Από τότε μέχρι σήμερα οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) σε διαφορετικά κάθε φορά μέρη έπειτα από σχετικό αίτημα συλλόγου-μέλους.


«Αρχικώς μετείχαν στην πρωτοβουλία μόλις δέκα σύλλογοι, όσοι και τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΠΣΒ, εκπροσωπώντας διαφορετικές τοπικές βλαχικές ομάδες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι σύλλογοι-μέλη είχαν υπερτριπλασιαστεί και σήμερα η ΠΟΠΣΒ, που εκπροσωπεί το σύνολο των τοπικών βλαχικών πολιτιστικών συλλογικοτήτων στην Ελλάδα, αριθμεί πάνω από 110 συλλόγους-μέλη ενώ αρκετοί σύλλογοι είναι υποψήφια μέλη» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Το 30ό Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων ξεκινά την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Μέτσοβο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Ιουνίου στη Μηλιά Μετσόβου. Εκτός βέβαια από τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του «μεγάλου χορού» του «κόρλου μάρι» και τις παρουσιάσεις των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετική ημερίδα το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Επίσης, εκδήλωση για τα παιδιά με θέμα «Ζωγραφίζοντας το Αντάμωμα των Βλάχων» από τις 14.00 έως τις 16.00, ενώ στις 14.30 θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ομάδας της ΠΟΠΣΒ και της Μηλιάς Μετσόβου (ΑΟ Αμέρου) στο δημοτικό στάδιο Μετσόβου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε στο http://www.vlahoi.net/events/30o-panellinio-antamoma-vlahon.html. Επίσης για πρώτη φορά το αντάμωμα θα μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο με livestreaming στη διεύθυνση: http://new.livestream.com/accounts/2680594/events/2185062.

Μια μεγάλη γιορτή για τους Βλάχους
Το Αντάμωμα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του βλαχόφωνου Ελληνισμού. «Στόχος του ανταμώματος δεν είναι ο υπεραπλουστευτικός φολκλορικός εμβαπτισμός σε αόριστες μνήμες του παρελθόντος, γι' αυτό και δεν έχει μόνο αναπαραστατικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα του τριημέρου με τις κύριες και παράλληλες εκδηλώσεις έχει φτιαχτεί έτσι ώστε το αντάμωμα να λειτουργεί παραγωγικά και δημιουργικά, καθώς καθιστά αντιληπτό ότι οι παραδόσεις δεν είναι κάτι στατικό. Γίνεται έτσι κατανοητό μέσα από τη βιωματική εμπειρία του ανταμώματος ότι στο πλαίσιο της παράδοσης, ζωντανό και λειτουργικό κρατιέται από µόνο του ό,τι έχει περιεχόµενο και νοηµατοδοτεί το ατομικό και συλλογικό σήµερα και αύριο» εξηγεί ο κ. Μαγειρίας.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι τις τριήμερες αυτές εκδηλώσεις επισκέπτονται κατά μέσο όρο πάνω από δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, βλαχικής και μη καταγωγής. Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Μαγειρίας, «δίνεται έτσι σε όλους τους επισκέπτες η ευκαιρία να διαπιστώσουν από μόνοι τους την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Βλάχων».
Επίσης προσφέρεται η ευκαιρία και η δυνατότητα γνωριμίας μεταξύ των διαφορετικών τοπικών ομάδων των ελλήνων Βλάχων, αλλά και των επιμέρους παραδόσεών τους όπως αυτές αποτυπώνονται στη μουσική, στους χορούς, στις ενδυμασίες, αλλά και στα προφορικά ιδιώματά τους.

«Συμμετέχουν πολιτιστικές συλλογικότητες πολυτοπικού και πολυμορφικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκειά του επιβεβαιώνονται τα κοινά, αλλά και τα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά που τις διατρέχουν. Τα πρώτα αναφέρονται στον διαχρονικό βλαχικό κώδικα αξιών όπως η οικογένεια και η φιλία ως ισχυροί δεσμοί, ο αλληλοσεβασμός, η αίσθηση της τάξης, της ιεράρχησης, η αρμονική σύνδεση με το περιβάλλον και η αντίστοιχη διαχείρισή του, δηλαδή η οικολογία. Τα δεύτερα αναφέρονται στις ισχυρές τοπικές παραδόσεις και στα διαφορετικά ιδιώματα, συνοψιζόμενα στον διαφορετικό αυτοπροσδιορισμό της καθεμιάς ομάδας» εξηγεί ο κ. Μαγειρίας. «Τα προηγούμενα στοιχεία ενθαρρύνουν τη νεολαία μας, η οποία συμµετέχει δυναµικά στις εκδηλώσεις της Οµοσπονδίας, όπως και σε αυτές των τοπικών συλλόγων και κοινοτήτων, ώστε να δρα πολυτοπικά, πολυεπίπεδα και ευέλικτα» συμπληρώνει.

Λίγα λόγια για τους Βλάχους
Οι Βλάχοι της Ελλάδας είναι γνωστοί με αυτή την ονομασία από τον 10ο αιώνα και αναφέρονται τότε στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. «Πρόκειται για τους αναφερόμενους προηγουμένως περιφραστικά, από την περίοδο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ως "Ρωμαίους της πατρώας φωνής", δηλαδή λατινόφωνους Ρωμαίους. Η λατινογενής προφορική γλώσσα είναι το κύριο διαφοροποιητικό στοιχείο των Βλάχων από τους κατά περίπτωση όμορούς τους πληθυσμούς. Τα βλαχικά είναι κληρονοµιά της υπερχιλιετούς λατινόφωνης Ρωµιοσύνης. Είναι µια άλλη, λατινογενής, προφορική, αλλά όχι ξένη γλώσσα στην πατρίδα µας» αναφέρει ο κ. Μαγειρίας.

«Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισαν οι γνωστοί μας σήμερα ορεινοί βλαχικοί οικισμοί της Πίνδου, που συγκροτήθηκαν σε σημαντικά περάσματα του οδικού δικτύου της περιοχής κατά την πρώιμη Τουρκοκρατία, αφού εξασφάλισαν προνομιακό καθεστώς, μιας και τα σημαντικά κεφάλαια που τους απέφερε η φύλαξη των διόδων, ο έλεγχος και η συντήρηση του οδικού δικτύου για λογαριασμό της Υψηλής Πύλης στον χώρο τους, ευνόησαν την επένδυσή τους σε εμπορευματικές δραστηριότητες αρχικά σε περιφερειακό και στη συνέχεια σε διακρατικό επίπεδο. Ετσι δημιουργήθηκαν εκτεταμένα οικογενειακά και τοπικά δίκτυα στην αλλοδαπή» επισημαίνει ο κ. Μαγειρίας.

Η δραστηριότητα τους αυτή ευνόησε την ίδρυση ελληνοσχολείων και σε συνάρτηση με τα δίκτυα των εμπόρων των παροικιών της Διασποράς τη διάχυση των ιδεών και μηνυμάτων του Διαφωτισμού στις τοπικές βλαχικές κοινότητες. «Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η σημαντική και πολύπλευρη συμβολή τους στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στην προετοιμασία και χρηματοδότηση της Επανάστασης αλλά και στη συγκρότηση του νεοελληνικού έθνους-κράτους» καταλήγει ο κ. Μαγειρίας.

Εκτός από το Αντάµωµα η ΠΟΠΣΒ διοργανώνει και το ετήσιο διεπιστηµονικό «Συµπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, παραδοσιακής Μουσικής και Χορού» σε συνεργασία με το αντίστοιχο της περιοχής πανεπιστημιακό ίδρυμα. Διοργανώνει επίσης περιβαλλοντικές εκδηλώσεις γνωριμίας με τα βουνά μας, εκδόσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές µε τους Βλάχους σε συνεργασία µε φορείς κρατικούς και ιδιωτικούς.


…συνέχεια »

«Συμπλοκή» χθες στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου

ΣΥΡΙΖΑ και Γεροβασίλη εναντίον Καχριμάνη για το επεισόδιο
Σειρά ανακοινώσεων προκάλεσε το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Περιφερειάρχη ανάμεσα στον Αλέκο Καχριμάνη και τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστο Γρίβα όταν ο τελευταίος επιχείρησε να εισβάλει σ’ αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρέα με εργαζόμενες που εκ των υστέρων δηλώθηκε ότι είναι καθαρίστριες υπό απόλυση.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για το περιστατικό, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει βίαια μια συνέντευξη Τύπου. Δεν είναι σωστό, δεν είναι δημοκρατικό».
Από την πλευρά του, ο κ. Γρίβας, σχολιάζοντας το περιστατικό, χωρίς να δίνει καμιά εξήγηση για τη βίαιη είσοδό του στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, διακόπτοντας τη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι αιφνιδιάστηκε, σημειώνοντας πως «δεν αντιλαμβανόμαστε τη βία και την καταδικάζουμε. Μου είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη σήμερα. Συνεχίζουμε έναν αγώνα χωρίς να δημιουργούμε εντάσεις. Θέλαμε τη συμπαράσταση της εκλεγμένης Περιφερειακής Αρχής στο θέμα των απολυμένων καθαριστριών».
Τη συμπαράστασή του στον κ. Χρήστο Γρίβα εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος των Υπαλλήλων του ΟΤΑ Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής, δηλώνοντας ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός το οποίο και κατήγγειλε.
Στο «χορό» των ανακοινώσεων μπήκαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη της «Ήπειρος της Ανατροπής» Όλγας Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου της παράταξης έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, εναντίον των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα – απόλυση, καθώς και εναντίον του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, Χρήστου Γρίβα». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει… ειρηνική συμβολική διαμαρτυρία την χθεσινή εισβολή στο γραφείο του Περιφερειάρχη, τον οποίο, κι αυτός με τη σειρά του τον κατηγορεί για αυταρχική συμπεριφορά.
Aνακοίνωση κατά του Αλ. Καχριμάνη εξέδωσε χθες βράδυ και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», η οποία κάνει λόγο για «τραμπούκικη συμπεριφορά»


…συνέχεια »

Σταύρος Θεοδωράκης: Να συγκρουστούμε με τους μέτριους

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού
«Η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης. Με ποιους; Πότε; Πώς; Με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές.
Γι' αυτό η κυβερνητική μας πρόταση, όταν έρθει η ώρα, θα εξυπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον.».

Μιλώντας στην εκκίνηση του κομματικού συνεδρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης προσδιόρισε Το Ποτάμι ως το κίνημα-Δούρειος ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο, αραχνιασμένο κάστρο της πολιτικής. Εκ των πραγμάτων, εστίασε τις αιχμές της ομιλίας του κατά των «παλιών κομμάτων» και του λαϊκισμού που υιοθετείται, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αριστερή αντιπολίτευση. «Κόβουν σε φέτες την αλήθεια με τον τρόπο που βολεύει τον καθένα και την παρουσιάζουν ως τη μοναδική αλήθεια.».
Από την άλλη, βέβαια, δεν απέκλεισε τις κυβερνητικές συνεργασίες, χωρίς ωστόσο να γίνει σαφής ως προς τον προσανατολισμό. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με πολιτικούς που διαφοροποιούνται, δεν λιγουρευόμαστε θέσεις. Αν κάποιοι θέλουν τη βοήθειά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες.». Ποιες είναι αυτές;
• Αξιοκρατία. Αν δεν επιβληθεί η αξιοκρατία, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει τον διαφωτισμό που δεν πρόλαβε να ζήσει. Να συγκρουστούμε με το καθεστώς των μετρίων.
• Θέλουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα. Αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες, για να μην έχουν μέλλον στην πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.
• Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν.
• Όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες. Οι συχνότητες είναι εθνική περιουσία και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.
• Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές.
• Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Ασφαλιστικό-Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.
• Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων θα πρέπει να δικαστούν. Είναι πρώτη προτεραιότητα να τελειώνουμε με την ασυλία των ανθρώπων που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα ή πλούτισαν με μίζες.
• Μητροπολιτικοί Δήμοι για να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση την πραγματικότητα και όχι τα τοπικά φέουδα.
Όπως σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «μόνο ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που θα εμπνεύσει την κοινωνία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ένα σχέδιο που πρέπει να γίνει το νέο μας Κοινωνικό Συμβόλαιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συναντήσουμε το μέλλον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φανούμε χρήσιμοι για τα παιδιά μας, για τα αδέλφια μας. Παλιά είχαμε έναν εμφύλιο. Τώρα έχουμε πολλούς μικρούς, καινούργιους, που ανακαλύπτουν τα κόμματα, της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Και εδώ θα πρέπει να μάθουμε από το μεγάλο σχολείο της Ευρώπης. Να δούμε ότι λαοί ολόκληροι, που σφάζονταν επί αιώνες, είναι τώρα μαζί, σε κοινές προσπάθειες. Σε μια ενότητα του διαφορετικού. Και εμείς δεν μπορούμε να τα βρούμε ακόμη μεταξύ μας.».
Μιλώντας για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, πρότεινε: «Να κάνουμε συμμαχίες με τους Ιταλούς, τους Γάλλους, τους Ισπανούς και με όσους άλλους έχουμε κοινά συμφέροντα. Άλλο όμως η συμμαχία του Νότου και άλλο το σύμπτωμα μειονεξίας του Νότου. Πρέπει να βρούμε κοινή γλώσσα με όλους τους Ευρωπαίους. Υπάρχει τρόπος να επιβάλουμε και τα δικά μας πλάνα, φτάνει όμως να τα έχουμε πρώτα σχεδιάσει. Εκεί όμως είναι η θέση μας. Να είμαστε υγιές κύτταρο μιας δίκαιης Ευρώπης. Ούτε ζητιάνοι, ούτε εκβιαστές.».

H ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού

Τέτοια μέρα τον Φλεβάρη, μαζί με λίγους φίλους, αναρωτιόμουν «μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν»;
Μπορούμε να βγούμε μόνοι μας, χωρίς προστάτες και να ζητήσουμε από τον κόσμο, τους πολίτες, να ενωθούν μαζί μας και να τα αλλάξουμε όλα;
Αξίζει να διακόψουμε τα προσωπικά μας σχέδια;
Δεν είναι εύκολο, το ξέραμε. Αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή.
Τέτοια μέρα λοιπόν τον Φλεβάρη είπαμε «Ξεκινάμε»!
Και σήμερα η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει θετική γνώμη για το Κίνημα μας.
Το πρωταρχικό στοίχημα το έχουμε κερδίσει: ναι, είχε νόημα να κάνουμε το Ποτάμι,
ναι έχει νόημα που είμαστε σήμερα εδώ.
Έχουμε όμως τις λύσεις;
Ένα κίνημα 120 ημερών έχει τις λύσεις για μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη κρίση;
Και γιατί δεν αρκεστήκαμε σε αυτό που υπήρχε;
Γιατί δεν μπήκαμε σε κάποιο από τα παλιά κόμματα;
Στο Ποτάμι είναι οι μόνοι καλοί; Οι μόνοι ικανοί;
Οι μόνοι που νοιάζονται για το καλό της χώρας;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα παλιά μας κόμματα.
Το παλιό μας κομματικό σύστημα.
Τα προπύργια του εθνικού μας λαϊκισμού.
Ένα σύστημα που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία.
Κόβουν σε φέτες την αλήθεια με τον τρόπο που βολεύει το καθένα και την παρουσιάζουν ως την μοναδική αλήθεια.
Πως ένα παιδάκι σχεδιάζει ένα μισοφέγγαρο και σου λέει αυτό είναι το φεγγάρι… Κάπως έτσι. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει αθωότητα.
Δεν είσαι αθώος στην πολιτική όταν υπόσχεσαι ιδανικές λύσεις.
Θυμηθείτε τι υποσχέσεις έδιναν οι περισσότεροι Πρωθυπουργοί και τι από όλα αυτά έκαναν.
Οι μάγοι που θα μεταμόρφωναν τα άδεια ταμεία, σε γεμάτα.
Αλλά και οι καινούργιοι εραστές της εξουσίας, αυτοί που έγιναν ισχυροί μέσα στην απελπισία της κρίσης, ακολουθούν την ίδια συνταγή.
Θα αυξήσουν δια νόμου τον κατώτατο μισθό.
Δια νόμου μπορείς να αυξήσεις ότι θες. Αλλά δεν μπορείς δια νόμου να γεννήσεις τα χρήματα που θα το πληρώσουν.
Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του λουκέτου.
Αυτές θα δώσουν τις αυξήσεις;
Μήπως έτσι, αντί για αυξήσεις, θα έχουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη ανέργους;
Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά μας από το παλιό σύστημα:
Δεν θέλουμε ένα νόμο για τις αυξήσεις , θέλουμε αυξήσεις.
Δεν θέλουμε ένα νόμο για την απασχόληση, θέλουμε απασχόληση.
Δηλαδή, δεν θέλουμε κενές περιεχομένου διακηρύξεις , θέλουμε ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές πολιτικές.
Για να μιλήσουμε λοιπόν για λύσεις πρέπει να δούμε πρώτα τα αληθινά προβλήματα.
Ο μαθητής για να λύσει την άσκηση πρέπει πρώτα να καταλάβει την εκφώνηση.
Και στην περίπτωσή μας πρέπει να πάμε πολύ παλιά.
Τα προβλήματα που ακόμα και σήμερα μας κατατρέχουν γεννήθηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Και πριν καλά καλά σταθούμε στα πόδια μας, ήρθε η δολοφονία του Καποδίστρια, η πρώτη πράξη του δράματος.
Μετά από λίγα χρόνια ηττήθηκαν και οι τολμηρές πολιτικές του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής και της κοινωνίας εγκαταλείφθηκαν.
Η κυρίαρχη ιδεολογία του ελληνικού κράτους έγινε ο τοπικισμός και το ρουσφέτι.
Προστατευμένη οικονομία και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Παραμερίσαμε τις αρχές και ενισχύσαμε το «αντί».
Τον αντί-βενιζελισμό διαδέχτηκε ο αντί-κομμουνισμός, ο οποίος μετά τον πόλεμο έγινε δόγμα: «αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι απέναντι».
Τα κόμματα, οι ελίτ, και κατά συνέπεια ο κόσμος αναπαρήγαγαν μία αρνητική ρητορική και όχι μια θετική προσέγγιση.
Βιώσαμε έναν εθνικό διχασμό, έναν καταστροφικό εμφύλιο,
η πολιτική ατζέντα όμως εξακολουθεί να είναι κατά βάση αρνητική – και επομένως οπισθοδρομική.
Έτσι φτάσαμε σήμερα στον «αντι-ευρωπαϊσμό».
Το Ποτάμι θέλει να αλλάξει αυτό το μοντέλο, αυτή την τρέλα – επιτρέψτε μου.
Οι προτάσεις μας θέλουμε να πηγάζουν από αρχές και αξίες και να είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών – θετικών όπως είπα – προτάσεων.
Πως έχουν καταφέρει όμως να κυριαρχήσουν σε μια κοινωνία, να την διασπάνε για να μην βλέπει το κοινό καλό ;
Η λέξη είναι μια. Ρουσφέτι!
Το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός – η κόλα – του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος.
(το οποίο ομοιάζει επικίνδυνα με τον ποπουλισμό της Λατινικής Αμερικής).
Τα Ελληνικά κόμματα και οι ηγεσίες τους διαφωνούν για τα πάντα, υπάρχει όμως μία σιωπηρή συμφωνία στην διαιώνιση του τωρινού διεφθαρμένου, άδικου και αναποτελεσματικού στάτους κβο.
Ακόμα και οι τολμηροί και ρηξικέλευθοι στην αφετηρία τους πολιτικοί σχηματισμοί γίνονται σίγα σιγά συντηρητικοί.
Το ρουσφέτι συμφέρει πολύ λίγους, ξεγελάει όμως πάρα πολλούς που ελπίζουν ότι μπορεί να είναι οι επόμενοι τυχεροί που θα πάρουν τα λίγα ψίχουλα.
Τι σημασία έχει λοιπόν αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους –πελάτες ή σαν ψηφοφόρους – εχθρούς;
Όταν η βάση της πολιτικής πράξης είναι το «δώσε την ψήφο σου, να σου κάνω το ρουσφέτι», είτε προσωπικό, είτε συντεχνιακό, πώς να φτιάξεις σωστή πολιτεία;
Επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα σπατάλησε δισεκατομμύρια φόρων, παρμένων από τον ιδρώτα των πολιτών, δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, και ατελείωτα δισεκατομμύρια δανείων για να παγιώνει το ρουσφέτι και το κομματικό κράτος, δηλαδή το κράτος-παρακράτος.
Πώς να πάει λοιπόν μπροστά ο τόπος;
Το Ποτάμι, φίλες και φίλοι, θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας.
Αν δεν επιβληθεί αξιοκρατία, η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Ακόμα και να ανακάμψει πρόσκαιρα η πορεία θα είναι καθοδική. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τα χρόνια που έρχονται.
Μία αργή καθίζηση, μία στασιμότητα με μικρούς-μηδαμινούς ρυθμού ανάπτυξης, με μεγάλη ανεργία, με το ελληνικό ταλέντο να αποχωρεί για τα ξένα…
Μια κοινωνία που θα χάσει κάθε διάθεση για αλλαγή θα κλειστεί στον εαυτό της και θα απομονωθεί από το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Και αυτή είναι η σκέψη που πρέπει να κάνουμε όλοι μας.
Το συμφέρον των πολλών πρέπει να μπει πάνω και από το συμφέρον της οικογένειας ή της πολιτικής φαμίλιας μας.
Ακούγεται δύσκολο αλλά αν οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει τον Διαφωτισμό που δεν πρόλαβε.
Να φτιάξει την δική της Αναγέννηση.
Παιδεία, ανθρωπισμός, άνοιγμα στον κόσμο, εδραίωση κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Ορθολογισμός.
Πρέπει να συγκρουστούμε με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας.
Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, που θα σαρώσει όλους τους χώρους δημιουργίας.
Αλλιώτικα θα χαθούμε.
Θα είμαστε οι χρεοκοπημένοι που δεν μπορέσαμε να σηκώσουν κεφάλι.
Κάποιοι μιλούν αυτές τις μέρες για την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Κάποιοι άλλοι μιλούν για την Ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς.
Εμείς πάλι θέλουμε να μιλήσουμε για την Ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Γι αυτό και ιδρύσαμε Το Ποτάμι.
Για να αλλάξουμε την ξύλινη ατζέντα της δημόσιας σφαίρας.
Για να φέρουμε την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται.
Για να διορθώσουμε την πορεία της πατρίδας.
Να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικού μας μοντέλο, την εργασία και την παιδεία, για την οποία όλοι μιλούν, αλλά όλοι ξεχνούν.
Και κυνηγούν μόνο το εφήμερο μικροπολιτικό κέρδος.
Για να αποδώσουμε Δικαιοσύνη!
Από την αρχή είπα ότι ο τσακωμός περί Δεξιάς και Αριστεράς, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι και λίγο εκτός θέματος. Στο κάτω κάτω, η δημοκρατία στηρίζεται σε μία και μόνη ιδεολογία, τον ανθρωπισμό.
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πριν είκοσι χρόνια έλεγε πως «στις μέρες μας η διαμάχη μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει χάσει το νόημα της – όχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα».
Κάτι ανάλογο είπε πρόσφατα και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ότι «η εμμονή στον διαχωρισμό Δεξιά – Αριστερά οφείλεται σε διανοητική τεμπελιά».
Δεν θέλουν να επεξεργαστούν λύσεις. Δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Και καταφεύγουν στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό.
Και όταν αυτά δεν πιάνουν επιστρατεύουν –τόσο οι μεν όσο και οι δε- συνθήματα του εμφυλίου.
Η αδυναμία τους να ετοιμάσουν λογικές προτάσεις και να μιλήσουν καλοπροαίρετα για το καλό της χώρας, κρύβεται πίσω από ένα επιθετικό λόγο, που δηλητηριάζει κάθε προσπάθεια αναζήτησης μίας κοινής συνισταμένης.
Φίλες και φίλοι,
στη χώρα έχει σωρευτεί πολλή δυστυχία, πολύ θυμός.
Και οι λαϊκίστικες κορώνες – που πρόσφατα μεταφέρθηκαν από τα παρα-μπλογ και τις εθνικιστικές μεταμεσονύκτιες εκπομπές ακόμα και στην κυβέρνηση- απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο την πολιτεία από τον δρόμο του ορθολογισμού.
Και πρέπει να υπάρξει γρήγορα πράξη – δράση – αποτέλεσμα.
Αυτή η δυστυχία, και αυτός ο θυμός, στο μεγαλύτερο βαθμό του δικαιολογημένος δε θα εξαφανιστεί αν δεν πάψουν να πολλαπλασιάζονται τα θύματα των κρίσεων.
Το πρώτο μεγάλο θύμα: οι άνεργοι.
Οι άνεργοι που δούλευαν σε επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα.
Οι άνεργοι που έκλεισαν τις μικρές, προσωπικές τους δουλειές, που είχαν φτιάξει με κόπο και μεράκι.
Οι άνεργοι νέοι, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων και σχολών που δεν έχουν καμία ευκαιρία.
Το κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, ενώ κάνει ότι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτών κυκλωμάτων.
Υπάρχουν πολιτικοί που είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν ακόμη και επίορκους υπαλλήλους, ακόμη και καταχραστές του δημοσίου χρήματος , αρκεί να είναι οι δικοί τους άνθρωποι.
Και κάποιοι από αυτούς γίνονται και υπουργοί όπως μας έδειξε και ο τελευταίος ανασχηματισμός.
Έλεγα όμως για τα θύματα.
Είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που αναγκάζονται να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις για να κρατήσουν με το ζόρι τις δουλειές τους.
Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να παράγουν μέσα σε ένα καθεστώς αναξιοκρατίας. Αυτοί που βλέπουν ότι προχωράει ακόμη και σήμερα όποιος έχει την εύνοια του πολιτικού ή της κλαδικής.
Είναι οι μικρομεσαίοι που πνίγονται από την υπερφορολόγηση που τους επιβάλουν για να σωθούν οι πελάτες του κομματικού συστήματος.
Είναι οι τίμιοι επιχειρηματίες που έχουν να ανταγωνιστούν συμφέροντα επιδοτούμενα από το κράτος συμφέροντα με πολιτικούς προστάτες.
Γιατί όμως μετά από τόσα χρόνια στερήσεων, μειώσεων μισθών, υπερβολικών φόρων, χαρατσιών, απολύσεων, κλεισίματος επιχειρήσεων, η χώρα δεν έχει αλλάξει και η οικονομία δεν έχει αναστηθεί;
Μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου αυξάνεται και πάλι και οι εξαγωγές μας συρρικνώνονται. 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά .
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όσο η οικονομία μειώνεται και όσο το κράτος αρνείται να περιορίσει τις σπατάλες του, η μόνη η λύση θα είναι οι περισσότεροι φόροι στους ίδιους και τους ίδιους.
Και δεν είναι ανάγκη να είναι εργατολόγος για να καταλάβεις ότι όσο η ανεργία δεν μειώνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρεοκοπούν.
Και όσο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δεν υπάρχει αύξηση του εθνικού εισοδήματος, άρα και της κατανάλωσης, η κρίση θα είναι εδώ.
Τί εμποδίζει όμως το παλιό πολιτικό σύστημα να πάρει τις σωστές αποφάσεις έστω και τώρα που η χώρα έχει γονατίσει;
Είναι τα συμφέροντα. Τα μικρά και μεγάλα παράσιτα που έχουν κολλήσει πάνω στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας και δεν την αφήνουν να κινηθεί.
Τα παράσιτα βέβαια δεν ζουν μόνα τους. Χρειάζονται ένα σώμα να τα τρέφει.
Αυτό το σώμα στην Ελλάδα, ήταν και είναι, το κομματικό κράτος.
Ο υπάλληλος που τακτοποιεί με το αζημίωτο μια παρανομία, η επαγγελματική ομάδα που διαιωνίζει τα προνόμιά της και ο μεγαλοεπιχειρηματίας που εξασφαλίζει δουλειές από «πολιτικούς φίλους».
Ο κορμός πάντως είναι κοινός. Το κομματικό κράτος.
Και μετά είναι το σαράκι που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο λαϊκισμός.
Αυτός μας κρατά εκτός του πεδίου της πραγματικότητας.
Αυτός διευκολύνει τους πολιτικούς να είναι ευχάριστοι στο ακροατήριό τους αλλά βλαβεροί στο κοινωνικό σύνολο.
Και δυστυχώς όταν οι πολιτικοί ομνύουν στον λαϊκισμό, στο τέλος θεριεύει ο πιο ακραίος, ο πιο βίαιος, ο λαϊκισμός του φασισμού.
Ο κυβερνητικός λαϊκισμός θα σου πει, ότι για το χάλι της χώρας φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο συνδικαλισμός.
Οι πολίτες που έπαιρναν δάνεια και τα έκαναν κατανάλωση. Οι ανάπηροι μαϊμού και οι κλεμμένες επιδοτήσεις.
Ξεχνούν βέβαια να πουν ότι αυτοί διόριζαν. αυτοί διαφήμιζαν τα δάνεια, αυτοί μπούκωναν τις συντεχνίες, αυτοί προστάτευαν τους κλειστούς κλάδους κρατώντας τις τιμές στα ύψη.
Αυτοί σπατάλησαν αντιπαραγωγικά τον πλούτο της χώρας και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Και από την άλλη είναι ο αριστερός λαϊκισμός.
Γι αυτόν φταίνε οι μίζες των πολιτικών, η φοροδιαφυγή των πλουσίων και βέβαια οι τοκογλύφοι δανειστές.
Οι ξένοι που έχουν βάλει στόχο να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα.
Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια τα ίδια λένε και αρκετοί από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών τις δικτατορίας.
Οι λαϊκιστές της αριστεράς όμως, για να επανέλθω, δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους.
Το χρέος ακόμα και όταν είναι βιώσιμο, είναι μία βίαιη αναδιανομή από τη νέα γενιά που καλείται να παράγει και να φορολογηθεί για να αποπληρώσει τα χρέη μιας προηγούμενης γενιάς.
Η Αριστερά – ή επιτρέψτε μου η δήθεν Αριστερά – ακόμη και στις εποχές της μεγαλύτερης ευμάρειας και σπατάλης μιλούσε για προϋπολογισμούς λιτότητας. Αλλά ποτέ για ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Ποτέ δεν έδωσε μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα.
Για τα δισεκατομμύρια που σπαταλούσαμε στην φαρμακευτική δαπάνη (όσα σχεδόν και η Ισπανία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων).
Για τα δισεκατομμύρια των πολεμικών δαπανών. Για τα 2 δισεκατομμύρια ετήσιο έλλειμμα αγροτικών προϊόντων.
Για τις προσλήψεις χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα.
Για τα ψεύτικα κοινωνικά επιδόματα.
Το πάγωμα το 2011 της μεταρρύθμισης Γιαννίτση για τις συντάξεις, συσσώρευσε στο δημόσιο χρέος μας, περίπου 100 δις.
Σχεδόν δηλαδή το 1/3 του χρέους.
Αναρωτήθηκε ποτέ ο δεξιός, ο κεντροαριστερός και ο … αριστερός λαϊκισμός, γιατί το 2009 το δημόσιο χρειάστηκε 24 δις παραπάνω από όσα εισέπραξε;
Και που θα βρούμε αυτά τα 24 δις όταν επαναπροσλάβουμε τους απολυμένους, αφαιρέσουμε τους πρόσθετους φόρους και επαναφέρουμε μισθούς και συντάξεις με ένα νόμο;
Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις που εκλήθησαν να διαχειριστούν την κρίση δεν ήξεραν άλλο δρόμο από το να κόβουν μισθούς και συντάξεις και να βάζουν φόρους.
Ακόμα και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είπαν «εμείς τους είπαμε να περιορίσουν το κράτος και να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή και αυτοί έκοβαν μισθούς και έβαζαν φόρους».
Η γενιά των πολιτικών που οδήγησε τη χώρα στην πιο μεγάλη μεταπολεμική της κρίση δεν ξέρει άλλον τρόπο από την οριζόντια φορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές.
Και είναι πρόκληση στην κοινή λογική, να επιμένουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.
Ακόμη και ορισμένες αποφάσεις εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος που επιβλήθηκαν από το εξωτερικό, χτυπήθηκαν από τους κομματικούς -κρατικούς μηχανισμούς.
Οι μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν μόλις ο επιτηρητής, μας γύρισε
την πλάτη.
Αυτά ξέρουν, αυτό κάνουν. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαχειριστική λογική χωρίς γενναίες ιδέες, χωρίς τομές, χωρίς διάθεση για πραγματικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να πληρώνουν την κρίση τα ίδια υποζύγια, οι μισθωτοί και οι πολίτες που επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα.
Φόροι… φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, εξάρθρωση και όχι ορθολογικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ψαλίδισμα των εισοδημάτων, εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, ποινικοποίηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας, επιλογές που μόνο αποτέλεσμα έχουν την ύφεση, την ανεργία και την εξαθλίωση.
Και από την άλλη έχουμε αυτούς που αμφισβητούν και δαιμονοποιούν την Ευρώπη.
Ναι η Ευρώπη δεν είχε όλες τις λύσεις για μας.
Ναι υπάρχει ανισότητα στους κόλπους της.
Η απόσταση που χωρίζει τον Βορρά από τον Νότο αυξάνεται αντί να μειώνεται.
Ναι έχει χάσει έδαφος ο φεντεραλισμός και η πολιτική ενοποίηση.
Η Ευρώπη όμως εξακολουθεί να είναι το πιο σίγουρο λιμάνι του κόσμου.
Δεν υπάρχουν ιδανικές επιλογές, δεν είναι ρόδινος ο κόσμος.
Μπορούμε όμως να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ευρώπη.
Να κάνουμε συμμαχίες με τους Ιταλούς, τους Γάλλους, τους Ισπανούς και με όσους άλλους έχουμε κοινά συμφέροντα .
Άλλο όμως η συμμαχία του Νότου και άλλο το σύμπτωμα μειονεξίας του Νότου. Πρέπει να βρούμε κοινή γλώσσα με όλους τους Ευρωπαίους.
Υπάρχει τρόπος να επιβάλουμε και τα δικά μας πλάνα, φτάνει όμως να τα έχουμε πρώτα σχεδιάσει.
Εκεί όμως είναι η θέση μας. Να είμαστε υγιές κύτταρο μιας δίκαιης Ευρώπης. Ούτε ζητιάνοι, ούτε εκβιαστές.
Να αποκτήσουμε συναίσθηση των δυνατοτήτων μας.
Ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε μονομερώς σαν αποσυνάγωγοι. Γιατί αν αρνηθούμε τις υποχρεώσεις σας θα κάνουμε τους κινδύνους μεγαλύτερους.
Κάποιοι φίλοι μας προτείνουν να αφήσουμε την οικονομία να λειτουργήσει ελεύθερα και τα πάντα θα ρυθμιστούν από την ανταγωνιστικότητα. Δεν ισχύει. Με την κρίση της Λήμαν Μπράδερς μάθαμε ότι και η πιο αναπτυγμένη αγορά δεν αυτορρυθμίζεται πριν καταστραφεί και μαζί της καταστρέψει εκατομμύρια πολιτών. Η Ευρώπη έχει ξοδέψει από το 2008 το 37% του ΑΕΠ της, για να διασώζει μεγάλα τραπεζικά σπίτια, η κατάρρευση των οποίων θα μας οδηγούσε πίσω στο 1930.
Πρέπει λοιπόν να πούμε όχι στη θεοποίηση της αγοράς και στην άποψη ότι οι άγραφοι νόμοι της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους μπορούν να ρυθμίσουν τα πάντα.
Αυτός ο μύθος έχει καταρρεύσει, όπως αντίστοιχα έχει καταρρεύσει και αυτός της κρατικοδίαιτης οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων παγκοσμίως μεγαλώνουν πιο γρήγορα από την οικονομία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διόγκωση των ανισοτήτων.
Τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο μηχανισμούς που θα οδηγούν σε συνεχή αναδιανομή του πλούτου, που πάει να πει «δίκαιη κατανομή βαρών και υποχρεώσεων» όχι για να κοντύνουμε τις επιχειρήσεις αλλά για να μεγαλώνει η συνολική οικονομία γρηγορότερα από τον ιδιωτικό πλούτο.
Στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να εγκαταλείψουμε αδιέξοδες επιλογές ανάπτυξης.
Να αναζητήσουν τρόπους οι μεγάλες εταιρίες να συνεργαστούν με τις δικές μας, στον τόπο μας.
Να δημιουργήσουμε θερμοκοιτίδες καινοτομίας σε όλες τις Περιφέρειες.
Να πάρουμε τα καλύτερα σχέδια και τις καλύτερες ιδέες από άλλες χώρες που μας ξεπερνούν πολύ στην επιχειρηματικότητα. Να πάρουμε αλλά να μην μιμηθούμε.
Να φέρω ένα παράδειγμα.
Έχουμε από τα καθαρότερα νερά σε όλον τον κόσμο. Μεταφέραμε αμάσητη την επιχειρηματικότητα άλλων χωρών με κακή ποιότητα νερού και μέσα σε λίγες δεκαετίες αναπτύξαμε την κουλτούρα του εμφιαλωμένου. Κάνοντας παράλληλα πανάκριβες αφαλατώσεις για τα μπάνια των ξενοδοχείων. Ποτέ δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με δημιουργία ταμιευτήρων νερού.
Το αποτέλεσμα είναι να χύνεται το καλό νερό στη θάλασσα, να πίνουμε όλοι νερό από το πλαστικό μπουκάλι και περιοχές με τρεχούμενο νερό να έχουν προβλήματα λειψυδρίας.
Σε μια χώρα που θα έπρεπε να πίνει νερό μόνο από τη βρύση και να χρησιμοποιεί το εμφιαλωμένο μόνο για εξαγωγή. Εκτός από τη μεγάλη οικονομική ζημιά σκεφτείτε την απίθανη επιβάρυνση στο περιβάλλον με τόνους πλαστικού.
Φίλες και φίλοι,
Είναι λίγοι οι παλιοί πολιτικοί που είπαν την αλήθεια ενώ την ήξεραν ή όφειλαν να την ξέρουν.
Όσοι δεν την ήξεραν δεν έπρεπε να βρίσκονται στην πολιτική λόγω ανεπάρκειας. Και όσοι την ήξεραν έχουν τις ευθύνες του συνεργού.
Και βέβαια υπήρχαν πολλοί που έβλεπαν το διπλανό τους πολιτικό να πλουτίζει και δεν μίλαγαν. Βοούσε ο κόσμος με τις συμβάσεις τους, τις μίζες τους, τις σπατάλες τους αλλά αυτοί συνέχιζαν.
Και πάντα υπήρχε ένα κοκαλάκι για τον λαό. Προσλήψεις και αντιπαραγωγικές επιδοτήσεις.
Και η Δικαιοσύνη; Ναι δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη. Η Βουλή κάλυπτε τα τέκνα της και τα κόμματα, τους συντρόφους τους και τους συναδέλφους τους.
Και είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα ότι οι περισσότερες δικογραφίες που έφτασαν στην Βουλή δεν επέστρεψαν ποτέ στην Δικαιοσύνη.
Ευθύνη λοιπόν για την σημερινή κατάσταση έχουν πολλοί.
Κι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κεντρική εξουσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές και οι δήμαρχοι και οι δημοσιογράφοι.
Και η αστική τάξη της χώρας που έμαθε να σιτίζεται από τον κρατικό κορβανά.
Ο Τύπος, το ραδιόφωνο, η Τηλεόραση.
Επιτρέψτε μου γιατί το ερώτημα με αφορά και προσωπικά.
Φταίμε! Υπάρχουν πράγματι κάποιοι που αντιστάθηκαν. Που δεν έγιναν υπάλληλοι και διεκπεραιωτές . Που υπερασπίστηκαν αξίες.
Όμως υπήρχαν και αυτοί που απλώς χειροκροτούσαν .
Τα κόμματα δημιούργησαν ή ενίσχυσαν μέσω κρατικών κονδυλίων διάφορους Βαρόνους στην λογική «να έχουμε δικά μας Μέσα». Ακόμα και λούμπεν στοιχεία πήραν εκατομμύρια των εκατομμυρίων κρατικής διαφήμισης για να στηρίξουν υπουργούς και κόμματα.
Υπήρξαν δημοσιογράφοι που όχι μόνο δεν συγκρούστηκαν με τον μικρό και μεγάλο παρασιτισμό αλλά πολλές φορές λειτούργησαν ως εκφραστές του.
Οι αυλές των κομμάτων απέκτησαν πρόθυμους υποστηρικτές ενώ αρκετοί έστρωσαν το δρόμο για τους θηριώδεις εξοπλισμούς δημιουργώντας φοβικό κλίμα εθνικών κινδύνων κάθε φορά που οι εξοπλιστικές εταιρίες και οι πολιτικοί τους, το είχαν ανάγκη.
Το 2.000 θέλαμε επειγόντως 4 υποβρύχια γιατί ο εχθρός θα έμπαινε στον Πειραιά και το 2011 παραλάβαμε το ένα. Οι μίζες όμως πληρώθηκαν και για τα τέσσερα.
Έτσι χωρίς αντιστάσεις χωρίς σοβαρό αντίλογο από τα Μέσα, οικοδομήθηκε το κράτος πατερούλης που είχε πάντα λεφτά για τα δικά μας παιδιά και τα παιδιά των κομμάτων.
Όποιος είχε φίλους στα υπουργεία κέρδιζε.
Υπάλληλος και Επιχειρηματίας.
Έτσι φτάσαμε απόφοιτοι γυμνασίου να παίρνουν μισθούς διπλάσιους από διευθυντές του ΕΣΥ.
Μητέρες ανηλίκου με 15ετία να παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη από τον μισθό γυμνασιάρχη.
Και όλα αυτά να τα χρηματοδοτούν βέβαια οι φορολογούμενοι.
Οι σπουδές, οι ικανότητες, η παραγωγικότητα ισοπεδώνονται από πολιτικούς που δεν θέλουν να κάνουν καμία αξιολόγηση. Όλοι καλούνται να λειτουργήσουν με βάση τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή.
Για εμάς όμως είναι άλλο ο άνεργος και άλλο ο βολεμένος που ξεβολεύτηκε.
Άλλος ο επιχειρηματίας που ρισκάρει και άλλος αυτός που ζει μοναχά από τις κρατικές προμήθειες.
Δεν λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα. Και όποιος φωνάζει δεν έχει πάντα δίκιο.
Άλλο ο μισθωτός των 600 ευρώ που του τρώνε το σπίτι τα χαράτσια και οι φόροι και τα δάνεια κι άλλο ο φοροφυγάς που θέλει να συνεχιστεί η ασυλία του.
Άλλο ο δάσκαλος και άλλο ο συνταξιούχος ορισμένων ΔΕΚΟ με τις πενταπλάσιες απολαβές.
Άλλο ο ιδιωτικός υπάλληλος με τις δύο δουλειές για να τα βγάλει πέρα και άλλο τα γκόλντεν μπόις του συστήματος που έχασαν λίγα από τα προνόμια τους.
Και κάποιοι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλες τις σπατάλες και όλα τα αιτήματα.
Αν τα λεφτά τα πάρει ο ένας δεν θα τα πάρει ο άλλος. Και αν τα πάρει και ο άλλος που δεν τα δικαιούται , κάποια στιγμή θα τα ζητήσουν από όλους μας.
Ασχολήθηκε ποτέ ο αριστερός λαϊκισμός γι αυτές τις αδικίες του ανατολίτικου μας συστήματος; Όχι! Αντιθέτως φτάσαμε στο παράδοξο πολιτικοί της αριστεράς να υπερασπίζονται τους κομματικούς στρατούς όσων κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Να γίνεται η αριστερά το προπύργιο στήριξης του πελατειακού κράτους.
Φίλες και φίλοι,
Πώς ξεκινήσαμε μετά τη δικτατορία για την Ευρώπη και επιστρέφουμε σήμερα στα Βαλκάνια, την ώρα μάλιστα που κάποιες βαλκανικές χώρες κάνουν μεγάλα βήματα μπροστά;
Πώς εμείς που θέλαμε να διεκδικούμε τις δάφνες των πρωτοπόρων στην ιστορία της Ευρώπης , βρισκόμαστε ξαφνικά να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια;
Πνιγμένοι σε αναξιοκρατία, ρουσφέτια, και σκάνδαλα.
Με ένα πανάκριβο, δυσλειτουργικό, αναξιοκρατικό δημόσιο.
Με σημαδεμένη τράπουλα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μα δεν υπήρξε κανείς καλός όλα αυτά τα χρόνια; Υπήρξαν. Κάποιοι τόλμησαν να πουν αλήθειες . Ναι, όμως οι μεταρρυθμιστικές τους παρεμβάσεις έμειναν ατελείς ή εγκαταλείφθηκαν.
Τρία μόνο πρόσφατα παραδείγματα. Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ήταν η αναίρεση της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που τα ίδια κόμματα είχαν ψηφίσει δύο χρόνια πριν.
Η μηχανογράφηση της Δικαιοσύνης, έργο απαραίτητο τόσο για την επιτάχυνση της απονομής όσο και τον έλεγχο, εγκαταλείπεται καθώς η έλλειψη διαφάνειας συντηρεί το τωρινό άθλιο σύστημα.
Ακόμα και στο θέμα της Ιθαγένειας κάναμε πίσω.
Η διαύγεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις εγκαταλείπονται και αυτές. Ανακαλύπτουμε ξανά τους «συγχωριανούς» και τους «συμφοιτητές» και τους μοιράζουμε θέσεις ευθύνης αδιαφορώντας για την επάρκειά τους.
Αρκεί η υπακοή τους.
Και τώρα τι κάνουμε λοιπόν;
Να πάψουμε κατ’ αρχήν να μιλάμε με όρους παράδεισου και κόλασης.
Απ τα ποδοσφαιρικά μέχρι τα πολιτικά.
Και η κόλαση βέβαια είναι πάντα οι άλλοι.
Παλιά είχαμε έναν εμφύλιο. Τώρα έχουμε πολλούς μικρούς, καινούργιους, που ανακαλύπτουν τα κόμματα, της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Και εδώ θα πρέπει να μάθουμε από το μεγάλο σχολείο της Ευρώπης.
Να δούμε ότι λαοί ολόκληροι που σφάζονταν επί αιώνες, είναι τώρα μαζί, σε κοινές προσπάθειες. Σε μια ενότητα του διαφορετικού. Και εμείς δεν μπορούμε να τα βρούμε ακόμη μεταξύ μας.
Πρέπει μετά να ξαναδώσουμε νόημα στις λέξεις.
Να δούμε πέρα από τις ταμπέλες και τα συνθήματα. Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, δε θα χτίσουμε ποτέ.
Δε θα συναντηθούν ποτέ τα λόγια με τις πράξεις.
Στην παλιά πολιτική, υπερεκπροσωπούνται αυτοί που έμαθαν τη ζωή από τα βιβλία ή στα κομματικά γραφεία.
Αν τους αφήσεις στην Ομόνοια , θα ζητήσουν χάρτη για να βγουν στο Σύνταγμα.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από αυτούς που έχουν χτίσει στη ζωή τους, αυτούς που κουβαλούν την τρέλα της δημιουργίας.
Και δεν θα πάει μπροστά ο κόσμος αν συμβιβαστούμε με αυτό που έχουμε.
Αν κάθε μέρα, κάθε πρωί κάνουμε όλοι το ίδιο δρομολόγιο. Η πολιτική όπως και η ζωή χρειάζεται τους παράτολμους και τους οραματιστές.
Κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία λοιπόν.
Νέο Δημόσιο – νέο παραγωγικό μοντέλο.
Αλλά με ποιούς συμμάχους;
Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα με νέους ανθρώπους και πολίτες που έχουν δράσει και έχουν δημιουργήσει εκτός πολιτικής.
Οι νέοι ακούνε για αριστερά και δεξιά και γυρίζουν την πλάτη. Δεν τους ενδιαφέρει να προσδιορίζονται με βάση τις εμπειρίες των παππούδων τους.
Και για αυτό οι παλιοί πολιτικοί τους βρίζουν ως απολιτίκ.
Ναι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στους «ήρωες» του παλιού συστήματος και τους νέους.
Οι μεν μαλώνουν για τα εικονίσματα, οι νέοι θέλουν να συζητούν για τις λύσεις.
Δεν βρίσκουν όμως συνομιλητές όπως δεν βρίσκουν και λύσεις. Προχωρούν σε ατομικές επιλογές.
Οι πιο ανήσυχοι, οι πιο τυχεροί και πολλές φορές τα καλύτερα μυαλά, φεύγουν.
Το αρνητικό ισοζύγιο μυαλών αρχίζει να μας απειλεί περισσότερο και από το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.
Η πολιτική κάστα όμως που κυβερνά δεν νοιάζεται. Και όποτε μπορεί και όπως μπορεί μετακυλύει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Ο δανεισμός, το χρέος, οι μαύρες τρύπες του Ασφαλιστικού…
Αλήθεια όλα αυτά τι είναι; Είναι αριστερό ή δεξιό να δανείζεσαι συνεχώς από τα παιδιά σου;
Η χώρα όμως ανήκει στα παιδιά της. Δεν ανήκει στους μαθουσάλες της πολιτικής.
Στους γερασμένους λειτουργούς του κράτους, στο ακίνητο τοπίο που δεν θέλει να παραδεχθεί την ήττα του και αρνείται να παραδώσει τα ηνία στην πιο αξιόλογη ίσως γενιά Ελλήνων.
Μία από τις πιο μορφωμένες γενιές της Ευρώπης, που περιφέρεται στο εξωτερικό γιατί εδώ δεν υπάρχει ελπίδα.
Και προσέξτε δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων είναι και η αίσθηση ότι το παιγνίδι είναι σημαδεμένο.
Γι αυτό λοιπόν φτιάξαμε το Ποτάμι. Το κίνημα-Δούρειος ίππος για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο.
Να συναντηθούμε με πολιτικούς που έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν.
Πρόσωπα με γνώση και ικανότητα, που είναι έτοιμα να δώσουν την μάχη πραγματικών μεταρρυθμίσεων χωρίς φοβίες και επαρχιωτισμούς.
Γιατί αυτό που σήμερα προέχει είναι μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στο δημόσιο, την αγορά, στην γη, στην τεχνολογία, στις τέχνες, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτισμό.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν 4 χρόνια κυοφορείτο επί δεκαετίες στην πολιτική, την κοινωνία, την παιδεία, τον πολιτισμό.
Μόνο ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που θα εμπνεύσει την κοινωνία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ένα σχέδιο που πρέπει να γίνει το νέο μας Κοινωνικό Συμβόλαιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συναντήσουμε το μέλλον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φανούμε χρήσιμοι για τα παιδιά μας, για τα αδέλφια μας.
Τέλειωσαν οι εποχές των διαπιστώσεων και της μεμψιμοιρίας και ήρθε η εποχή της δημιουργικής αισιοδοξίας.
Η εποχή του σχεδίου, του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.
Οι νέοι άφθαρτοι άνθρωποι που είναι εδώ σήμερα, όλοι αυτοί οι ανήσυχοι που έχουν βγει μπροστά, εμένα με κάνουν αισιόδοξο.
Αυτή η μικρή μεγάλη χώρα έχει πολύτιμες εφεδρείες που μπορούν να την οδηγήσουν ξανά στο φώς.
Η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης.
Με ποιους; Πότε; πως;
Με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές.
Ας το ξέρουν όμως όλοι. Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά. Δεν έχει βαρίδια. Δεν έχει προστάτες. Δεν έχει συμφέροντα να εξυπηρετήσει.
Γι αυτό η κυβερνητική μας πρόταση όταν έρθει η ώρα θα εξυπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον.
Όμως το Ποτάμι δεν είναι με όλους, ούτε λιγουρεύεται καρέκλες. Αν κάποιοι θέλουν την βοήθεια μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε και θέσεις και αξίες.
Θέλουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα. Αναλογικότερο, με μικρότερες περιφέρειες για να μην έχουν μέλλον στη πολιτική μόνο όσοι έχουν χρήματα.
Τα προνόμια και οι παροχές στο πολιτικό σύστημα πρέπει να επανεξεταστούν από το μηδέν.
Όπως και τα προνόμια και οι παροχές σε εκδότες και καναλάρχες. Οι συχνότητες είναι εθνική περιουσία και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Οι θέσεις των υπουργών και των αναπληρωτών τους να γίνουν οι μισές.
Σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία- Υγεία –Ασφαλιστικό- Εξαγωγές) να επιλεγούν άνθρωποι οικουμενικής αποδοχής που δεν θα ανασχηματίζονται και δεν θα κάνουν τα χατίρια των κομματικών επιτελείων.
Η Ελλάδα από την Ευρώπη ζητάει δίκαιη μεταχείριση. Έχει υποχρεώσεις – το κράτος έχει συνέχεια – αλλά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέτει και την ανάπτυξη και το χρέος.
Δίκαιη αντιμετώπιση σημαίνει να πάρει το «αναπτυξιακό μέρισμα» που δικαιούται ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κανείς στο δρόμο, κανείς χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη.
Σταθερό και δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Που να ενισχύει την πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να ανταμείβει τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους με ισχυρά κίνητρα.
Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων θα πρέπει να δικαστούν. Είναι πρώτη προτεραιότητα να τελειώνουμε με την ασυλία των ανθρώπων που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα ή πλούτισαν με μίζες.
Αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις δημόσιες θέσεις.
Ισχυρές και πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές.
Αποκέντρωση έτσι ώστε να αποφασίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες από τους φόρους μέχρι τα σκουπίδια.
Μητροπολιτικοί Δήμοι για να οργανώσουμε τη ζωή μας με βάση την πραγματικότητα και όχι τα τοπικά φέουδα.
Οι Περιφέρειες δεν είναι για να δοξάζουν τα κόμματα και να ασκούν εξωτερική πολιτική. Τα σκουπίδια είναι πρώτη προτεραιότητα και να το πούμε.
Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και τα παιδιά μας. Όχι στις δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που καταλήγουν τελικά στην θάλασσα.
Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ατέλειωτος αλλά η έκταση του εξαρτάται – και θέλω να είμαι ειλικρινής – από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλει ένα Κίνημα του 6% και άλλα ένα Κίνημα του 12 ή του 18%.
Και ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει.
Θέλει να αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας;
Θέλει να τους προσφέρει δεκανίκια ή θέλει κάποιος να τους συνεφέρει;
Το Ποτάμι είναι εδώ.
400 χιλιάδες πολίτες το ψήφισαν.
Πολύ λίγοι για να αλλάξει αυτή η χώρα
αλλά πάρα πολλοί για να ποτίσουμε το άνυδρο πολιτικό μας τοπίο.
Πάρα πολλοί για να μπούμε μπροστά.
Να ενωθούμε με τους σιωπηλούς παραπόταμους που υπάρχουν χρόνια σε αυτή τη κοινωνία και να δημιουργήσουμε το πλειοψηφικό ρεύμα που θα τα αλλάξει όλα”.

…συνέχεια »

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξελέγη ο Καθηγητής Γιώργος Καψάλης

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξελέγη ο Καθηγητής Γιώργος Καψάλης.
Στον σημερινό β' γύρο, ο κ. Καψάλης πήρε 232 ψήφους ενώ ο αντιπαλός του Ισαάκ Λαγαρής 186. 56 ήταν τα λευκά ενώ ψήφισαν 474.
…συνέχεια »

Σημαντική διάκριση για τον μαθητή Άγγελο Γκέτση

Η εργασία του, κατετάγη στις 32 καλύτερες σε όλον τον κόσμο, στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διάκριση για τον μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας Άγγελο Γκέτση, που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Google Science Fair 2014 και κέρδισε το Local prize.
Η εργασία του, κατετάγη ανάμεσα στις τριάντα δύο καλύτερες σε όλον τον κόσμο, στις έξι στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν πολλές χιλιάδες μαθητές απ' όλα τα κράτη του κόσμου και είναι το γεγονός για τον κόσμο της τεχνολογίας.
Η εργασία του, όπως προβλέπεται απ' τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα αξιοποιηθεί απ' την Google και φυσικά αναμένονται εξελίξεις περί αυτή.Η εργασία του μαθητή του 3ου Λυκείου Άρτας, αφορά στην αντικατάσταση του λευκού μπαστουνιού των τυφλών, με ειδικά γυαλιά, τα οποία μπορούν να το αντικαταστήσουν, αλλά να έχουν την ίδια χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα.
Με τα γυαλιά αυτά, οι τυφλοί προειδοποιούνται για πιθανά εμπόδια, που υπάρχουν στον δρόμο τους, με έναν χαρακτηριστικό ήχο, ενώ όσο πλησιάζει ο τυφλός στο εμπόδιο, ο ήχος αυξάνεται και κατά τον τρόπο αυτό, η συσκευή παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεται. Το όνομα της εφεύρεσης είναι P.E.ACE δηλαδή Portable Evasive Assiasntan CE και χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εντοπίσει εμπόδια στο περιβάλλον ενός τυφλού και να τον ειδοποιήσει για την ύπαρξή τους.
Στο σημείωμα με το οποίο συνόδευσε την εργασία του, ο Άγγελος Γκέτσης, σημείωνε μεταξύ άλλων, πως απ' την ηλικία των 13 ετών, είχε ευαισθητοποιηθεί σε σχέση με τους τυφλούς και έβαλε στην σκέψη του, την συσκευή, η οποία θα τους βοηθούσε. Και έφτασε σ' αυτή την συσκευή, της οποίας η χρησιμότητα αναγνωρίστηκε απ' την Google.

…συνέχεια »

Κυκλοφοριακή ρύθμιση οδού από και προς Φιλιάτες

Γίνεται γνωστό ότι, λόγω εκτέλεσης από την υπηρεσία μας του έργου «Κατασκευή γέφυρας (προσθήκη) στη παλαιά γέφυρα, στη θέση «ΝΑΤΣΗ» στο Επαρχιακό Δίκτυο Φιλιατών», η οδός από και προς Φιλιάτες θα παραμείνει κλειστή στο σημείο αυτό, για το χρονικό διάσημα από 07 μέχρι 20 Ιουλίου 2014.

Στο διάστημα αυτό η κίνηση των οχημάτων από και προς Φιλιάτες θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίου οδού από Νέα Σελεύκεια- Φράγμα Ραγίου-Τρικόρυφο-Φιλιάτες και τανάπαλιν.
Για την ενημέρωση και την αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες σε επίκαιρα σημεία διασταυρώσεων του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού.
Ζητάμε την κατανόησή σας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ

…συνέχεια »

Μεγάλη επιχείρηση στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Ευρεία διακλαδική αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Παρασκευής, στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Η διακλαδική επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ηπείρου και του Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας των Συνόρων.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Ελέγχθηκαν : εβδομήντα οκτώ συνολικά άτομα
Προσήχθησαν : δεκαεννέα άτομα (δέκα υπήκοοι Αφγανιστάν, τέσσερις υπήκοοι Ιράκ, τέσσερις Σύριοι και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές) στο Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τις αρχές του έτους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας, έχουν συλληφθεί (1.534) αλλοδαποί, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα και σε βάρος τους εφαρμόστηκε η διαδικασία της διοικητικής επιστροφής.
Παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Συνεδριάζει την Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 20:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου με 31 θέματα στην ημερησία διάταξή:
ΘΕΜΑ 1ο: Ενημέρωση για την αναθεωρημένη χάραξη των σταδίων προμελετών β φάσης της μελέτης με τίτλο: *Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με Εγνατία οδό (Τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος) - Διατύπωση σχετικής γνώμης βελτιστοποίησης στοιχείων χάραξης.


ΘΕΜΑ 2ο: Λύση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Σουλίου και περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για την πράξη:Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές στον Δήμο Σουλίου.
ΘΕΜΑ 3ο: Χορήγηση 6ης παράτασης του έργου:*ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ *.
ΘΕΜΑ 4ο: Ενημέρωση - Λήψη απόφασης για πιστοποίηση καταλληλότητας Παιδικών Χαρών του Δήμου Σουλίου.
ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: ”Αποπεράτωση -αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τ.κ. Σαλονίκης*.
ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου:”Βελτίωση - βατότητας κεντρικού δρόμου προς Καλλιθέα*.
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: ”Τσιμεντοστρώσεις εσωτερικών δρόμων τ.δ. Ψάκκας*.
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου:”Τσιμεντοστρώσεις εσωτερικών δρόμων τ.δ. Σεβαστου*.
ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου:”Διαπλάτυνση δρόμου προς Αγ. Δονάτο και κατασκευή τοίχου αργολιθοδομής τ.κ. Γκρίκας*.
ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου:”Προστασία κοίτης ρέματος στο τ.δ. Παγκρατίου*.
ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου:”Προστασία τοίχων αντιστήριξης και κατασκευή πρόσθετων στο χείμαρρο στο κέντρο του τ.δ. Χρυσαυγής*.
ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: ”Ολοκλήρωση εργασιών γηπέδου 5χ5 στον οικισμό αγ. Δονάτου Παραμυθιάς*.
ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του εργου:”Ανάπλαση χώρου στη θέση «Γεφυρι Πασσια» τ.δ. Αγ. Κυριακης*.
ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: ”Διαμόρφωση χώρου –κατασκευή παιδικής χαράς Καρβουναρίου δήμου Παραμυθιάς*.
ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: ”Ενίσχυση ύδρευσης στο τ.δ. Σαλονίκης» δήμου Παραμυθιάς*
ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: *ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ*.
ΘΕΜΑ 17ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΑΡΙΑ*.
ΘΕΜΑ 18ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: * ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Δ.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ*.
ΘΕΜΑ 19ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΝΩ ΓΑΡΔΙΚΙ*.
ΘΕΜΑ 20ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ*.
ΘΕΜΑ 21ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ*.
ΘΕΜΑ 22ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΝΕΡΑΪΔΑΣ* ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ.
ΘΕΜΑ 23ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: *ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΠΟΛΙΑΝΑ*.
ΘΕΜΑ 24ο: Χορήγηση 1ης παράτασης του έργου: “ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ ΠΛΑΚΩΤΗΣ*.
ΘΕΜΑ 25ο: Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.
ΘΕΜΑ 26ο: Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για την δημιουργία κονικλοτροφείου.
ΘΕΜΑ 27ο: Έγκριση της αριθμ.13/2014 απόφασης-εισήγησης της Ε.Π.Ζ περί:Κανονιστική απόφαση για τη χρήση και λειτουργία της Εμποροπανήγυρης Τ.Κ Γλυκής έτους 2014.
ΘΕΜΑ 28ο: Έγκριση της αριθμ.15/2014 απόφασης-εισήγησης της Ε.Π.Ζ περί:Παραχώρηση χώρου την 15η-8-2014 στην *Αναγέννηση Αχερουσίας* για την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης στην Τ.Κ. Γλυκής.
ΘΕΜΑ 29ο: Έγκριση της αριθμ.16/2014 απόφασης Κ.Ε.Δ.Π. Περί Εκμίσθωσης Κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στη θέση Γαλατά Παραμυθιάς και Καθορισμός όρων δημοπράτησης για την εκμίσθωση του εν λόγω κτιρίου .
ΘΕΜΑ 30ο: Προγραμματισμός και ενημέρωση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων έτους 2014.
ΘΕΜΑ 31ο: Ορισμός Εκπροσώπων από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την συγκρότηση της επιτροπής του άρθρου 2 της με αριθμ.Γ.Π./23641/2003 (ΦΕΚ 973 Β΄) ΚΥΑ “τροποποίηση της Α/5/696/25-4-83 Υγειονομικής Διάταξής για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων”(Αθίγγανων,κλπ).

*Για αναλυτική ενημέρωση τους πριν από την ενημέρωση - συζήτηση του θέματος σχετικά με την αναθεωρημένη χάραξη των σταδίων προμελετών β φάσης της μελέτης με τίτλο: *Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με Εγνατία οδό (Τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος), οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι- Εκπρόσωποι Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου) μπορούν να προσέρχονται στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου όπου υπάρχει ο φάκελος και οι σχετικοί άρτες για το ανωτέρω έργο (Πληροφορίες: Παππάς Γρηγόριος, Ντούμας Άγγελος αρ.τηλ.:2666360127).

…συνέχεια »

Η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Την ετήσια έκθεση για το 2013 παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στην έκθεση, την ενδεκάτη που παρουσιάζεται από την ίδρυση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αποτυπώνεται η δραστηριότητα και το έργο της Αρχής ως και των Ελεγκτικών Μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, που παρακολουθούνται και αξιολογούνται για το 2013.

«Σας παραδίδω την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή και των Ελεγκτικών Σωμάτων, όπου αποτυπώνονται όλες οι λειτουργίες του Δημοσίου, οι πειθαρχικές ποινές, το Πόθεν Έσχες όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου» ανέφερε ο κ. Ρακιντζής παραδίδοντας την έκθεση στον κ. Μεϊμαράκη, συμπληρώνοντας ότι στον πρόλογο της έκθεσης περιλαμβάνονται και ορισμένες προτάσεις του.

«Η έκθεσή σας αποτελεί ένα επιστημονικό πόνημα, το οποίο λαμβάνουμε πάντα πολύ σοβαρά υπόψιν και πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να εφαρμοστούν τα όσα επισημαίνετε. Η έκθεσή σας αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς ανάγνωσης από όλους τους συναδέλφους, στους οποίους και θα παραδώσω την έκθεση του 2013 και ελπίζω πως θα συμβάλλουμε δημιουργικά σε όσα επισημαίνετε και εύχομαι να συνεχίσετε το σημαντικό έργο σας με τον ίδιο ζήλο, παρά τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργείτε και για τον επόμενο χρόνο» είπε ο κ. Μεϊμαράκης παραλαμβάνοντας την έκθεση.


…συνέχεια »

Ρεκόρ δημοπρασίας για πίνακα του Λουί Ντιπρέ

Σπάνιο έργο του ζωγράφου Λουί Ντιπρέ πέτυχε το ποσό των 289.500 ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ για τον Γάλλο καλλιτέχνη, σε σημερινή δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στο Παρίσι.
Ο πίνακας, που «βγήκε» στο σφυρί, είναι ένα πορτρέτο του τότε Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα και συλλέκτη, Λουί Φοβέλ. Μιας προσωπικότητας που, όπως ο λόρδος Έλγιν, είχε μια ιδιαίτερη προτίμηση στην οικειοποίηση των ελληνικών αρχαιοτήτων. Το πορτρέτο του Φοβέλ, που δημιούργησε ο Ντιπρέ, αντανακλά το ενδιαφέρον της Γαλλίας προς την Ελλάδα, στις αρχές του 19ου αιώνα, για την ιστορία της, την τέχνη της και τη σύγχρονη κατάσταση, δεδομένου ότι προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το έργο - από τα πιο γνωστά του Ντιπρέ - δείχνει τον πρόξενο να κάθεται στη βεράντα του σπιτιού του, πίσω από ένα καβαλέτο, με φόντο την Ακρόπολη. Σε απόσταση αναπνοής από εκείνον, βρίσκεται ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που απεικονίζει την περίφημη σκηνή μάχης ανάμεσα στον Λαπίθη και τον Κένταυρο. Πρόκειται για μια μετόπη, που ανακαλύφθηκε από τον ίδιο τον πρόξενο κατά τη διάρκεια ανασκαφών, και η οποία, την ώρα που «ταξίδευε» για τη Γαλλία, προκειμένου να ενταχθεί στις συλλογές του Λούβρου, δεσμεύτηκε από τον βρετανικό στόλο και, στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Λουί Ντιπρέ ήταν ελάχιστα γνωστός κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά απήλαυσε τη μεταθανάτια επιτυχία, κυρίως μεταξύ των καλλιτεχνών που τον αναγνώρισαν ως τον πρώτο ζωγράφο, που αποκάλυψε το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία, την εποχή εκείνη, ήταν ελάχιστα γνωστή στη Γαλλία.

…συνέχεια »

Δολοφονία τραπεζίτη-καναλάρχη στο κέντρο των Τιράνων

Δολοφονία με θύμα έναν από τους πλέον γνωστούς επιχειρηματίες διαπράχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο των Τιράνων.
Άγνωστοι, που φορούσαν κουκούλες και επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν έξι φορές εναντίον του 58χρονου Αρτάν Σάντο, λίγα μόλις μέτρα έξω από το γραφείο του, σε πολυτελή συνοικία της αλβανικής πρωτεύουσας.
Ο Σάντο ήταν ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της αλβανικής τράπεζας Credins και συνιδιοκτήτης τριών τηλεοπτικών καναλιών και τριών εφημερίδων.
…συνέχεια »

Συνελήφθη 74χρονος για παρενόχληση 14χρονης!

Σε μεγάλο χωριό της Θεσπρωτίας
Αντιμέτωπο με τις αρρωστημένες διαθέσεις ενός 74χρονου βρέθηκε ένα δεκατετράχρονο κορίτσι, σε μεγάλο χωριό της Θεσπρωτίας. Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με το epiruspost, ο 74χρονος άφησε ένα σημείωμα στο κοριτσάκι, στο οποίο της ζητούσε να τον επισκέπτεται στο σπίτι του καθημερινά. Μάλιστα για να δελεάσει το παιδί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πρότεινε ως ανταμοιβή το ποσό των είκοσι ευρώ για κάθε δεκαπεντάλεπτο που θα του αφιέρωνε.

Στο σημείωμα περιγράφονται από τον ηλικιωμένο άνδρα κι άλλες λεπτομέρειες που μόνο ένα αρρωστημένο μυαλό θα μπορούσε να σκεφτεί και να γράψει.
«Θα πρέπει να προσέχεις πως θα ξοδεύεις τα χρήματα που θα σου δίνει για να μην μας καταλάβει κανείς», ανέφερε στο σημείωμα ο 74χρονος.
Το κοριτσάκι έντρομο από το περιεχόμενο του σημειώματος που της έδωσε, αλλά και από προηγούμενες προφορικές ενοχλήσεις από τον 74χρονο άνδρα, έσπευσε να το αναφέρει στους γονείς της και εκείνοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε καταγγελία στην αστυνομία.
Ο 74χρονος συνελήφθη κι αύριο θα περάσει αυτόφωρο στην Ηγουμενίτσα.

…συνέχεια »

Μαραθώνια διάδραση για φωτογραφική καταγραφή του πολιτιστικού μας πλούτου

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με τη συνεργασία του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Art/European Animation Center οργανώνουν τη Δευτέρα 21 Ιουλίου από τις 9:00 έως τα μεσάνυχτα, μια μαραθώνια εκπαιδευτική διάδραση με στόχο την προσέγγιση, φωτογραφική καταγραφή και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Βιωματικού Σχολείου Τεχνών «ANIMART», που πραγματοποιείται στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων από 13 έως 23 Ιουλίου. Εμπνέεται κυρίως από την ποιητική συλλογή «Γυάλινα Γιάννενα», αλλά και το γενικότερο λογοτεχνικό έργο του Ηπειρώτη Μιχάλη Γκανά.
Ο ποιητικός λόγος θα ακουστεί σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία (γέφυρες, κρήνες, εκκλησίες) και οι μετέχοντες με τις φωτογραφικές μηχανές τους θα αποτυπώσουν τα Γιάννενα, αναζητώντας μέσα από τη δική τους ματιά τις ποιητικές εικόνες, τους θρύλους και τους μύθους της πόλης του σήμερα. Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ANIMART (www.animartgreece.eu) προβάλλοντας τα Γιάννενα διεθνώς.
Ο Γιαννιώτης πανεπιστημιακός, ζωγράφος και ερευνητής, Στέφανος Τσιόδολος θα εισαγάγει τους μετέχοντες στις τοπικές εκφάνσεις της λαϊκής ζωγραφικής και της αγιογραφίας.
Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θα ξεναγήσει τους μετέχοντες στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και θα φιλοξενήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων το βράδυ της ίδιας μέρας, τα αποτελέσματα του πρωτότυπου φωτογραφικού project «Χρησμοί Αιολόστομοι» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη.

Η διαχρονία των Ιωαννίνων διαρκής πηγή έμπνευσης.
8ο Βιωματικό Σχολείο Τεχνών «ANIMART"

Μονοδένδρι Ιωαννίνων
13-22Ιουλίου 2014
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
ABOUKELILA Karim, Φωτογράφος
ΑΝΔΡΕΑΔΗΙόλη, PH.D., Performance Studies, Σκηνοθέτις
ΑΡΙΕΛΙ Νιρ, Φωτογράφος
ΓΚΑΝΑΣ Μιχάλης, Ποιητής, Τιμώμενος Kαλλιτέχνης
ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ Κωνσταντίνος, Φωτογράφος
ΚΑΛΛΟΝΑ Μαριέττα, Εικαστικός
ΚΑΣΟ Ιλίρ, Ακαδημία Τεχνών Τιράνων, εικαστικός
ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ Χάρης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα, εικαστικός
ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ Γεωργία, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΛΟΥΛΕΣΒασίλης, Σκηνοθέτης
ΟΡΕΝΡόνι, Bezalel Academy of Arts & Design, Jerusalem, animator
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Σίσσυ, Ph.D. Θεατρολόγος, Σκηνοθέτις
ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ Δημήτρης, Animator
ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ Έρση, Βackgroundartist, illustrator
ΤΣΙΟΔΟΥΛΟΣ Στέφανος, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εικαστικός
ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ Άννα-Μαρία, Φωτογράφος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
- Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
- Τμήμα Εφαρμοσμένων και Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα
- Σχολή Καλών Τεχνών –Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

13-07-2014 20:00
Η Πανσέληνος του Ιουλίου 2014 μας βρίσκει στο πανέμορφο Μονοδένδρι.
Οι μετέχοντες, οι επιμορφωτές, οι διοργανωτές μοιράζονται τις πρώτες στιγμές της φετινής ANIMART με χαλαρή διάθεση, δοκιμάζοντας τον τοπικό οίνο και τα παραδοσικά εδέσματα. Η νεότευκτη καλλιτεχνική κοινότητά μας αρχίζει να ζωντανεύει...
ΘΗΛΕΙΑ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
14-07-2014 22:00
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η Θηλειά», που γυρίστηκε στο Μονοδένδρι, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ντοκιμαντέρ της ANIMART 2013 (διαγράφοντας μια αξιόλογη πορεία προβολών στην Ελλάδα και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ) και το ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», που ήταν η αρχή της προσπάθειάς του να δει τη «μεγάλη» Ιστορία, μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΝΙΚΟΛΕΤΑ
15-07-2014 22:00
Προβολή της ταινίας «Νικολέτα». H σκηνοθέτις Σόνια-Λίζα Κέντερμαν θα αναφερθεί στη διαδικασία υλοποίησης του πρώτου κινηματογραφικού εγχειρήματός της στο Μονοδένδρι και την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.
ΑΥΤΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
16-07-2014 22:00
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που μετέχουν στη φετινή ANIMART είτε ως επιμορφωτές, είτε ως artists-in-residence, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους και συνομιλούν με το κοινό. Τους φακέλους τους (portfolios) δείχνουν επίσης οι νέοι δημιουργοί που μετέχουν στα φετινά εργαστήρια.
Ο Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ
17-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστήριο animation ομάδας φοιτητών του MusashinoArtUniversity, Τόκυο, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη (1863-1933)
ΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ - Μιχάλης Γκανάς
18-07-2014 22:00
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Με λίγο φως στους ώμους - Μιχάλης Γκανάς», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη και του ποιητή.
ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ
19-07-2014 22:00
Ποιητική βραδιά με τον Μιχάλη Γκανά
H Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάζει τον ποιητή Μιχάλη Γκανά και το έργο του. Ο ίδιος θα διαβάσει ποιήματά του.
Φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών εμπλουτίζουν την εκδήλωση με αναγνώσεις και απαγγελίες από το ευρύτερο έργο του τιμώμενου δημιουργού.
ΑΨΙΝΘΟΣ
20-07-2014 22:00
Η Αναστασία Γεωργάκη, μουσικός, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Ομάδα Φοιτητών της, προσεγγίζουν μουσικά την πρόσφατη ποιητική συλλογή «Άψινθος» του Μιχάλη Γκανά. Θα ακουστούν επίσης γνωστά τραγούδια σε στίχους του ποιητή.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8ης ANIMART 2014
22-07-2014 22:00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων της φετινής 8ης ANIMART 2014.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Culturenow.gr
E-Go
ΣΙΝΕΜΑ




…συνέχεια »

Η Κωνσταντινούπολη με τα μάτια μιας έφηβης

Από την Τρίτη 1 Ιουλίου και για μία εβδομάδα, η Μαρία Ξανθή Γκεσούλη ταξιδεύει τους επισκέπτες του πολυχώρου των παλιών σφαγείων με τις φωτογραφίες της, στην Κωνσταντινούπολη, συνοδεύοντάς τες με τούρκικη μουσική που η ίδια έχει επιλέξει.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» από την 1η μέχρι τις 8 Ιουλίου, ενώ τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 1 Ιουλίου στις 8 μ.μ. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

…συνέχεια »

Φυλάκιση δύο ετών στο γιατρό με το φακελάκι…

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, επέβαλλε το τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ηγουμενίτσας στον γυναικολόγο του Νοσοκομείου Φιλιατών, που πριν εννέα μήνες είχε συλληφθεί από αστυνομικούς την ώρα που έπαιρνε φακελάκι τριακοσίων ευρώ, προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή.

υπεράσπισης του γιατρού, υποστήριξε ότι ο πελάτης της έπεσε θύμα πλεκτάνης και σκευωρίας, γιατρών, δημοσιογράφων κι άλλων... Υπερασπίστηκε το ήθος, την ακεραιότητά του αλλά και τον πρότερο έντιμο βίο!!!
Η Εισαγγελέας έδρας πρότεινε την αθώωση του γιατρού λόγω αμφιβολιών, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την γραμμή της υπεράσπισης, το δικαστήριο όμως τον τιμώρησε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με αναστολή.

…συνέχεια »

Συνάντηση Υφυπουργού Εργασίας με Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, συναντήθηκε σήμερα με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γιώργο Κάτσινο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε ο συντονισμός ενεργειών για ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επισπευτεί από το Υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία επαναπαραχώρησης οικοπέδου εμβαδού 6.578,70 τμ στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ώστε στο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κατασκευή μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 11 κλειστών γυμναστηρίων και 13 κολυμβητηρίων, να συμπεριληφθεί και το κολυμβητήριο της Ηγουμενίτσας. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση αυτή, είχε παραχωρηθεί αρχικά από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Ηγουμενίτσας το 2006 για μία πενταετία και επανήλθε στο Υπουργείο, λόγω μη υλοποίησης του έργου.
Επιπλέον, αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, της μελέτης του έργου «συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας», προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση της κατασκευής του.
Τέλος ο κ. Μπέζας δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπων τοπικών φορέων με αντικείμενο την υλοποίηση της Γ’ Φάσης του έργου του Λιμένος Ηγουμενίτσας.


…συνέχεια »

Ο Μάξιμος Παπαγιάννης νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Τον μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη εξέλεξε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, όπως δημοσιεύεται στο dogma.gr έλαβαν:

Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης

ΨΗΦΟΙ: 46
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός
ΨΗΦΟΙ: 16
Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου
ΨΗΦΟΙ: 7
Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.
Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

…συνέχεια »