Σε νέες περιπέτειες η Δωδώνη…

Προς δεύτερο ξεπούλημα η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία
Η απόφαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών να εκποιήσουν τις μετοχές τους στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο μέρος του σχεδίου για τις εξελίξεις στην επιχείρηση.
Ενάμισι χρόνο μετά το αρχικό ξεπούλημα και τα Ρωσικά κεφάλαια που δεν έφτασαν ποτέ στην Ήπειρο, οι εξελίξεις γίνονται πιο ανησυχητικές από ποτέ.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αποφάσισαν ομόφωνα να πουλήσουν το 26% των μετοχών που κατέχουν στη Δωδώνη. Το επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά τους είναι ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μία υποτιθέμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να μειωθεί ή ακόμη και να εκμηδενιστεί.
Εκτιμούν δε ότι από την πώληση αυτή θα βάλουν στο ταμείο τους ποσό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ περίπου, χρήματα που θα τους επιτρέψουν να βγουν από την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση που βρίσκονται.
Έγκυροι κύκλοι αναφέρουν στο Epiruspost ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος για να υλοποιηθεί αυτό που είχε διαρρεύσει προ μερικών μηνών, ότι δηλαδή επίκειται νέα πώληση «πακέτο» της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Μάλιστα την τοποθετούν χρονικά στο άμεσο μέλλον, μέσα δηλαδή στους επόμενους μήνες.
Η SI η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο που πούλησε ο ειδικός εκκαθαριστής, είναι άγνωστο αν μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει το τίμημα των είκοσι εκατομμυρίων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αποπληρωμή των παραγωγών της Ηπείρου για το γάλα που παρέδωσαν στη Δωδώνη.
Είναι βέβαιο πια ότι δεν πρόκειται για κάποιον οικονομικό κολοσσό που επιδιώκει να επενδύσει σε βάθος χρόνου στην Ήπειρο και τον πρωτογενή τομέα.
Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, στάθηκαν εξ αρχής κατώτερες των περιστάσεων και μάλλον διευκόλυναν το ξεπούλημα της Δωδώνης. Η απόφασή τους να εκποιήσουν τις μετοχές, μπορεί να έχει οικονομικό περιτύλιγμα, πολιτικά όμως δεν αντέχει την κριτική.. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αντιπαραθέσεων στην Ήπειρο.

http://epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/24568-2014-03-31-14-02-31.html

…συνέχεια »

Δήμος Σουλίου: Διαπρέπει και στο ΕΣΠΑ…

Μοιάζει πραγματικά με θαύμα αυτό που κατάφερε να πετύχει τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος Σουλίου και αποτυπώνει την τεράστια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, η οποία έγινε αθόρυβα και χωρίς φανφάρες.
Αντιμετωπίζοντας λοιπόν όλα τα προβλήματα που απορρέουν από τον Καλλικράτη και την περικοπή πόρων, ο Δήμος Σουλίου κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια και χωρίς να έχει βρει ουσιαστικά τίποτα έτοιμο, πέτυχε να εντάξει μία σειρά σημαντικών έργων στην περιοχή και έτσι να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ.

Στο Δήμο Σουλίου εκτελούνται σήμερα, από διάφορους τελικούς δικαιούχους, μεταξύ αυτών και τον Δήμο δέκα σημαντικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατομμύρια.
Ορισμένες από τις παρεμβάσεις αυτές έρχονται να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου αλλά και τα μεγάλα έργα ύδρευσης Ζερβοχωρίου, Γαρδικίου, Χόχλας και Γλυκής.
Πρόκειται για έργα που η Δημοτική Αρχή της Σταυρούλας Μπραίμη έθεσε σε προτεραιότητα και κατάφερε να τα πετύχει.
Παράλληλα στα δέκα έργα που παρουσιάζονται επίσημα στο διαδικτυακό κόμβο του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να προστεθούν και οι αναπλάσεις των πεζοδρομίων της Παραμυθιάς, με προυπολογισμό 600 χιλιάδες ευρώ, το οποίο ο Δήμος δρομολόγησε μέσω της ΕΕΤΑΑ καθώς επίσης και ενέργειες ενταγμένες στο Πράσινο Ταμείο.
Συχνά πολλοί ισχυρίζονται ότι η αλήθεια αποτυπώνεται στους αριθμούς. Κι αυτό φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Δήμου Σουλίου.
Όσο για τον πόλεμο που φαίνεται ότι έχουν κηρύξει ορισμένοι το τελευταίο διάστημα, διαδίδοντας ότι για το Δήμο Σουλίου δεν έτρεξε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, μάλλον έχει μόνο μία εξήγηση: Στην προεκλογική περίοδο ανθίζουν οι υπερβολές ενίοτε και τα ψεύδη.

http://epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/24552-2014-03-30-15-34-19.html


…συνέχεια »

Περιφερειάρχης Ηπείρου: Συνύπαρξη της κτηνοτροφίας με τη φύση

Στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα από το σύνολο των τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών, αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου στο ισόγειο του μεγάρου της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, τόνισε: "Είναι μεγάλη υπόθεση μέσα από την έκθεση φωτογραφίας ο κόσμος να βλέπει την ομορφιά της φύσης σε αυτή την περιοχή, αλλά και να γνωρίζει ενδιαφέρουσες πτυχές της. Μόνο που στην Ελλάδα αυτή τη φύση πολλοί δεν την ξέρουν. Και συχνά δεν την γνωρίζουν και οι υπεύθυνοι. Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν πάνω στα αλπικά λιβάδια παραγωγούς με τα κοπάδια τους. Δυστυχώς, το 2012 κάποιοι ειδήμονες από την Αθήνα, που ασχολούνταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το ζωικό κεφάλαιο, έκοψαν τα συγκεκριμένα είδη από τους καταλόγους και προκάλεσαν πρόβλημα στους παραγωγούς αυτού του τόπου. Εγώ ένα μήνυμα τους στέλνω: τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου να μην τους ενοχλούμε όταν είμαστε άσχετοι και να ρωτάμε τους έμπειρους όπως είναι ο Φορέας Διαχείρισης".

Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον Φορέα, προκειμένου η Περιφέρεια να βοηθήσει όσο μπορεί τους κτηνοτρόφους σε αυτές τις δύσκολες περιοχές.

Στα εγκαίνια της έκθεσης και στην απονομή των βραβείων για τις καλύτερες φωτογραφίες, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου Χρ. Χασάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Ανατολιωτάκης και Ι. Κατέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Φορέα Ι. Καραμπίνας, και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος.


…συνέχεια »

«Έφαγε αλλά έκανε και έργο »

Του Σταύρου Κωστάρα

Μια φράση που ακούγεται συχνά και θεωρώ ότι λέει και σημαίνει πολλά.
Μιλώντας, ακούγοντας και σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα και τις ζυμώσεις που γίνονται όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές διαπίστωσα πολλές φορές, ενεργώντας σαν τρίτο πρόσωπο και όχι σαν άμεσα εμπλεκόμενος, την απογοήτευση και την λύπη ορισμένων (της πλειοψηφίας μάλλον), αλλά και την χαρά με την οποία κάποιοι αναμένουν τις εκλογές αυτές, μαζί με τις ελπίδες που τρέφουν για τις πιθανές αλλαγές σκηνικού και δημοτικών αρχών εν γένει!!!

Μέσα σε κοσμογονικές αλλαγές ίσως κάποιοι δεν αρθήκαμε άξιοι των περιστάσεων και δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, ασκώντας μια διοίκηση χωρίς εξάρσεις, μέτρια ίσως, τίμια όμως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλαξε όλη η Ελλάδα. Ότι ζούμε σε μια χώρα που τώρα ξεκινάει να ζωντανεύει από το κώμα στο οποίο είχε πέσει, προερχόμενη από μια μακρά περίοδο ανομίας, σπατάλης, διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και άνομου πλουτισμού. Δεν έγιναν ίσως όλες οι προσπάθειες που μπορούσαν να γίνουν. Ίσως δεν είχαν όλοι τις δυνατότητες και υπήρξαν και άτομα που δεν μπορούσαν.
Τώρα όμως υπάρχει η δυνατότητα και νέες προσπάθειες να γίνουν και νέα άτομα να προστεθούν απέναντι στην πρόκληση για το μέλλον του τόπου. Ας ζητήσουν και ας συμμετέχουν όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν και ας μεριάσουν, ας παραμερίσουν, όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Δεν τίθεται στις κοινωνίες που ζούμε θέμα αρχηγού ή πολιτικής που ακολουθεί. Είναι θέμα ομάδας που έχει κοινούς σκοπούς και μπορεί να προσφέρει μια καινούρια αρχή στον τόπο, την δικαιούται.
Έφαγε αλλά έκανε και έργο είναι ο τίτλος με τον οποίο ξεκίνησα να γράφω την παρέμβασή μου αυτή. Ποιοι είναι αυτοί που τους βλέπουμε να χαίρονται και να επιζητούν, να θέλουν να έρθουν πίσω εκεί που ήταν, να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο σε ότι και αν απόμεινε?? Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να μην προσφέρουν αυτό για το οποίο οι συνδημότες τους επέλεξαν και τους επιλέγουν?? Άνθρωποι που πέρασαν από την εξουσία και δεν κατάλαβαν που βρίσκονται, πλην ορισμένων που ήξεραν καλά τι έκαναν και τι οφέλη αποκόμισαν από αυτό. Κάποιοι άλλοι, εχθροί μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, μόνιασαν τώρα σαν λύκοι που θέλουν να φάνε απ’ το ίδιο κουφάρι, απ’ ότι απόμεινε. Απ’ ότι απόμεινε απ’ το κουφάρι της εξουσίας και απ’ ότι ο καθένας μπορεί πλέον να αρπάξει. Ίσως να μην κατάλαβαν ότι τώρα άλλαξε - αλλάζει η Ελλάδα και ξυπνάει απ’ το λήθαργο της.
Έφαγε αλλά έκανε και έργο!!!

Την φράση αυτή την απομόνωσα για να γίνει απόφθεγμα για όλους όσους στηρίζουν, υποστηρίζουν, ψηφίζουν, προωθούν και αναδεικνύουν υποψηφίους οι οποίοι θα κληθούν να διοικήσουν και να ασκήσουν εξουσία. Δεν νοείται τέτοιος τρόπος σκέψης ούτε τέτοιος τρόπος διακυβέρνησης. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι σκέψεις μας οδήγησαν εδώ που σήμερα βρισκόμαστε. Ευτυχώς ο κατήφορος σταμάτησε γιατί παρακάτω ούτως ή άλλως δεν πήγαινε. Πιάσαμε πάτο και τώρα πια ένας δρόμος απομένει. Μακρύς κουραστικός και επίπονος, αλλά ένας και μοναδικός.

Σταύρος Κωστάρας
Δημοτικός Σύμβουλος ΦΙΛΙΑΤΩΝ

…συνέχεια »

«Όταν δεν ξέρεις που πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί»

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Τα νομικά δεν είναι –και δεν θα μπορούσαν να είναι- το «ισχυρό χαρτί» του προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτό και μόνο κακοί σύμβουλοι μπορούν να χαρακτηριστούν όσοι τον οδήγησαν στον χειρισμό που επέλεξε να κάνει στο ζήτημα του πολυνομοσχεδίου με την υποβολή της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και εν συνεχεία κατά του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο νομικός μανδύας, με τον οποίο θέλησε ο κ. Τσίπρας να επενδύσει μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, όπως ήταν η πρόθεσή του να καθυστερήσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα, αποδείχθηκε διάτρητος. Και δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη η κίνησή του, αφού το γήπεδο στο οποίο επεχείρησε να παίξει ήταν, εκ προοιμίου, άγονο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αντίπαλοί του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εν προκειμένω, είχαν αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα.

Το κρίσιμο, όμως, λάθος του κ. Τσίπρα, δεν είναι τόσο ότι δεν είχε έτοιμη πειστική επιχειρηματολογία –δείγμα ότι η πρότασή του δεν είχε τύχει ανάλογης επεξεργασίας- για να αντικρούσει την κυβερνητική απόρριψη, όσο ότι έδειξε ανέτοιμος να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση για να προβάλει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση εξουσίας που είναι το ζητούμενο για κάθε αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να δώσει την εντύπωση ότι βαδίζει ακάθεκτη προς την κυβέρνηση.

Άλλωστε, ακόμη και αν η κυβέρνηση αποδεχόταν τη δική του, ανίσχυρη, ερμηνεία και διακοπτόταν η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για να προηγηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, τα ενδεχόμενα επικοινωνιακά κέρδη που προσδοκούσαν οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό που επιστράτευσε, μάλλον θα ήταν μικρότερα από τη ζημιά που, ούτως ή άλλως, του προκαλεί ο ανέξοδος και στείρος ακτιβισμός στον οποίο επιδόθηκε.

Δεν χρειάζεται, εξάλλου, κανείς να ενστερνίζεται την κυβερνητική επιχειρηματολογία για να διαπιστώσει ότι η αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ή η εκ των προτέρων διαμαρτυρία για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στις αγορές, μαρτυρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην αποτυχία της κυβέρνησης που στην παρούσα συγκυρία περισσότερο παρά ποτέ ταυτίζεται με την καταστροφή της χώρας.

Από μια υπεύθυνη αντιπολίτευση που φιλοδοξεί –και μάλιστα «οσονούπω», όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της- να κυβερνήσει τη χώρα, το αναμενόμενο είναι να αξιοποιήσει μια τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για να αποδομήσει άρθρο προς άρθρο και διάταξη προς διάταξη τη συμφωνία με την τρόικα και να αντιπαραβάλει τις εναλλακτικές προτάσεις της για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ρυθμίζονται με το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο.

Δυστυχώς, όμως, το προφανές άγχος που, όπως φαίνεται, καταλαμβάνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν, η μια μετά την άλλη, να διαψεύδουν τις ελπίδες της να κατακτήσει την εξουσία, άκοπα και μόνον από τα λάθη των κυβερνώντων, όπως είχε προεξοφλήσει, αντί να τους οδηγεί σε αναθεώρηση της τακτικής του «ώριμου φρούτου» που ακολουθούν από την επομένη των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τους κάνει να επιμένουν στην αφελή στρατηγική ότι η κυβέρνηση θα πέσει «εκ των έσω».

Στην αρχή ήταν οι λαϊκές κινητοποιήσεις που θα ανέτρεπαν την κυβερνητική πολιτική και θα εκφραζόταν με το… σκίσιμο του Μνημονίου στο Σύνταγμα. Μετά ήρθαν οι εκκλήσεις προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια. Στην πρώτη περίπτωση αποκαλύπτεται η αδυναμία να ερμηνευθεί το πραγματικό λαϊκό αίσθημα. Ενώ στη δεύτερη αναδεικνύεται η δυσκολία να εκτιμηθεί το αίσθημα αυτοσυντήρησης των βουλευτών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών το είδαμε την Κυριακή τόσο στις λαϊκές κινητοποιήσεις όσο και στην ψήφο των βουλευτών. Πολύ περισσότερο, όμως, το είδαμε στις έρευνες της κοινής γνώμης που δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση καθηλωμένη. Και, παρά τα σκληρά μνημονιακά μέτρα των τελευταίων είκοσι μηνών, να εμφανίζεται αδύναμη να συσπειρώσει ακόμη και πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Τι άλλο, άραγε, από έλλειψη πειστικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας αποκαλύπτει αυτό; Και ποιος μπορεί να ελπίσει ότι κοινοβουλευτικοί τακτικισμοί με προσχηματικές προτάσεις μομφής μπορούν να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που δείχνει να βαραίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναδύεται μέσα από τις κραυγαλέες εσωτερικές προγραμματικές αντιφάσεις και τις αλλοπρόσαλλες επιλογές προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Με αυτά και με πολλά άλλα έχω την αίσθηση ότι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκει την εφαρμογή του ο αφορισμός του Άγγλου συγγραφέα Λιούις Κάρολ, σύμφωνα με τον οποίο «όταν δεν ξέρεις που πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί».


…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Σας παρακαλούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010, να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου (Δημαρχιακό Μέγαρο -οδός Κ. Καραμανλή 179 -Παραμυθιά), την 2α Απριλίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 με θέματα ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο:
Ενημέρωση για τις απευθείας αναθέσεις έργων και μελετών από το Δήμο Σουλίου που αφορούν όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής με αναφορά των αναδόχων και των ποσών των επί μέρους έργων και μελετών που ανατέθηκαν σε αυτούς.

ΘΕΜΑ 2ο:
Ενημέρωση και χειρισμοί της δημοτικής αρχής για την πορεία και εξέλιξη των έργων στο δημοτικό γήπεδο Παραμυθιάς (αίτια καθυστέρησης εκτέλεσης του έργου της ασφαλτόστρωσης του περιβάλλοντα χώρου και αντιμετώπιση προβλήματος εκτέλεσης ασφαλτόστρωσης εκτός γηπεδικού χώρου και εκτός της προβλεπόμενης μελέτης αποδυτήρια, στίβος).

ΘΕΜΑ 3ο:
Καθορισμός χρήσης και εκμετάλλευσης του δημοτικού κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στη θέση «ΓΑΛΑΤΑΣ» το οποίο παραδόθηκε στο Δήμο Σουλίου και παραμένει κενό καιανεκμετάλλευτο.

ΘΕΜΑ 4ο:
Ενημέρωση για την εξέλιξη του αναδασμού του κάμπου Παραμυθιάς και προστασία των ενταχθέντων σε αυτόν δημοτικών εκτάσεων και συμφερόντων του Δήμου και περαιτέρω ενέργειες δημοτικής αρχής

ΘΕΜΑ 5ο:
Ενημέρωση για το θέμα του Δημοτικού Κοιμητηρίου και τις σχετικές ενέργειες της δημοτικής αρχής επ’ αυτού.

ΘΕΜΑ 6ο:
Ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη του έργου πεζοδρόμιο Δ.Κ. Παραμυθιάς και των συνεχομένων και συνδεομένων με αυτό έργων αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου Παραμυθιάς-αποχετευτικό Παραμυθιάς- δίκτυα κοινωφελών υπηρεσιών Παραμυθιάς και λήψη απόφασης για την προώθηση των εν λόγω έργων.

ΘΕΜΑ 7ο:
Ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αναμόρφωση-Τροποποίηση σχεδίου πόλης - οικισμού Τ.Κ. Γλυκής».

ΘΕΜΑ 8ο:
Ενημέρωση για την εξέλιξη και κατάσταση του έργου «Κατασκευή Πεζοδρομίου - αντιπλημμυρική προστασία οικισμού Κυρά Παναγιάς της Τ.Κ. Καρβουναρίου».

ΘΕΜΑ 9ο:
Καθορισμός χρήσης του κτιρίου στέγασης του πρώην Α’ Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς (Σχολείο Βούλγαρη).

ΘΕΜΑ 10ο:
α)Ενημέρωση για κλειστό γυμναστήριο Γαρδικίου, β)Ενημέρωση για σχέδιο πόλεως οικισμού Γαρδικίου και γ)Ενημέρωση για Ο.Τ. 75 της Τ.Κ. Γαρδικίου.


…συνέχεια »

Επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου

Αφιερωμένες στο ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων των Ρωμανιωτών της Ηπείρου
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου σε συνεργασία με το Centre Communautaire Laïc Juif de Bruxelles για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων των Ρωμανιωτών της Ηπείρου.
Τον ενθουσιασμό του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα του Auditorium Jacob Salik de l’Espace Yitzhak Rabin διαπίστωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κύριος Αλέξιος-Πλάτων Χατζημιχάλης που παρευρέθηκε με τη σύζυγο του και ο σύμβουλος τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ε.Ε. κύριος Κωνσταντίνος Παππάς, και η Ευρωβουλευτής καθηγήτρια κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη που στήριξε αμέριστα την εκδήλωση.

Μεστή ήταν η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου κ. Γιάννη Παπαδόπουλου και μέλους του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, σχετικά με τη ζωή και τις σχέσεις των Ελλήνων Εβραίων. Ιστορία 2.000 ετών. Η ομιλία του ζητήθηκε να επαναληφθεί και να δημοσιευθεί τόσο στη Γαλλική όσο και την Ελληνική γλώσσα.
Απρόσμενη και εξαιρετικά επιτυχημένη, χαρακτήρισαν οι Βέλγοι και οι Έλληνες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, την ποιότητα της μουσικής παρουσίας της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη. Ποιότητα που εκφράστηκε με τη δομή της συναυλίας την αριστουργηματική μελοποίηση των επιλεγμένων ποιημάτων και την πραγματικά απολαυστική διασκευή των Ηπειρώτικων παραδοσιακών τραγουδιών που παρουσιάστηκαν στη συναυλία.
Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν οι ερμηνείες της Γεωργίας Βεληβασάκη και του Πάνου Λαμπρίδη καθώς και των μουσικών Αρετής Κοκκίνου, Πάρη Μαμμά, Έλσας Πατέλη και Νίκου Ρούσσου που συνέπραξαν με την συνθέτρια που από το πιάνο της διεύθυνε τη συναυλία.
Το κοινό χειροκροτώντας όρθιο κάλεσε τη συνθέτρια και τους ερμηνευτές πάλι και πάλι στην σκηνή υπογραμμίζοντας την εμφανή συγκίνησή του.
Ήδη εκφράστηκε η επιθυμία από τους παρευρισκόμενους ισραηλίτες η μουσική αυτή ενότητα για τους Ρωμανιώτες της Ηπείρου έτσι όπως παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες να παρουσιαστεί στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι στο Ισραήλ και στη Νέα Υόρκη.

…συνέχεια »

Οι 37 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς [ονόματα]

Την οριστική απόφαση για τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές έλαβε το απόγευμα του Σαββάτου η «Ελιά». Πρόκειται για 37 άτομα, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την Κυριακή κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης από τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν τον νέο φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στο ευρωψηφοδέλτιο θα συμμετέχει τελικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και η στενή συνεργάτιδα του κ. Βενιζέλου κ. Αφροδίτη Αλ Σαλεχ, η πρώην βουλευτής Χανίων, κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης.
Την ίδια στιγμή, έπειτα από συμφωνία των στελεχών που συγκρότησαν τη λίστα με τους υποψηφίους συμφωνήθηκε να μην ανακοινωθούν την Κυριακή 42 ονόματα, αλλά να υπάρξουν κενές θέσεις που θα καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
1
ΑΓΑΝΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
2
ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
3
ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
4
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
5
ΑΡΓΥΡΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (MALGORZATA MIERNIK)
6
ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
7
ΓΑΡΓΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8
ΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
9
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ
10
ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
11
ΘΕΑΚΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ
12
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
13
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
14
ΚΑΪΛΗ ΕΥΑ
15
ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
16
ΚΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
17
ΚΑΤΣΕΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
18
ΚΑΨΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
19
ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
20
ΚΟΥΤΟΥΓΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
21
ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
22
ΜΑΤΣΙΚΑ ΒΙΚΗ
23
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
24
ΜΠΡΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
25
ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
26
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΣΦΑΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
27
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
28
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
29
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
30
ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
31
ΣΟΥΛΑΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
32
ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
33
ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
35
ΧΑΛΑΤΣΗ ΕΦΗ
36
ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
37
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

…συνέχεια »

Νέο Κύμα: Τα αστέρια σβήνουν, τα τραγούδια μένουν

«Πάει κι αυτή η Κυριακή». Και ο ερμηνευτής της Λάκης Παππάς επίσης. Όμως η νεοκυματική τραγουδιστική ευαισθησία, εσωστρεφής με μια κιθάρα ή ένα πιάνο, παραμένει στις καρδιές και τα χείλη παλαιών και πολύ νεότερων και γνωρίζει νέα επιτυχία μέσα από διασκευές και ρεμίξ

Ας βαυκαλιστούµε λίγο. Οι πιο σαρωτικές αλλαγές, οι πιο ωραίες δονήσεις και οι πιο γοητευτικοί µετασεισµοί - ειδικά στην Τέχνη - γεννιούνται σε περίοδο κρίσης. Να, σαν τη δική µας.
Δεν ήταν ακριβώς εμφανής η κρίση το '60, στα χρόνια που γεννήθηκε το Νέο Κύμα και πέρασε στα στόματα όλων από την ώρα που εγκαθιδρύθηκε ως όρος στη συλλογική ελληνική συνείδηση. Νέο Κύμα, νεοκυματικός μπήκαν στο λεξιλόγιό μας, ακόμη και μετά το πέρασμα από τις μπουάτ στις πίστες και τα σκυλάδικα. Κάτι που δεν κατάφερε ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος (ΝΕΚ) - και αυτό όχι μόνο από δυσκολία, εν προκειμένω, στην εφεύρεση νέων όρων.
Ας γυρίσουμε πίσω λοιπόν. Σε εκείνη την υφέρπουσα και εν πολλοίς άδηλη περίοδο κρίσης, η οποία όμως έχτιζε όνειρα. Η Ελλάδα είχε αρχίσει να επουλώνει πληγές από την Κατοχή και τον Εμφύλιο και έχτιζε πετραδάκι πετραδάκι τα όνειρα της αντιπαροχής, που θα έβαζε ένα κεραμίδι (ή μάλλον πλάκα από μπετόν) πάνω από το κεφάλι καθενός, καθώς η αστυφιλία έπλαθε το καλούπι του νεοέλληνα αστού.

Αυτή η αστική - κατ' επίφαση - διεργασία ήθελε και το δικό της σάουντρακ. Και το πνεύμα οικονομίας (η αποταμίευση διαφημιζόταν επίμονα) έκανε τη δισκογραφία που έβλεπε μια κάμψη να αφήσει τις μεγάλες ορχήστρες του ελαφρού τραγουδιού ή εκείνες του ρεμπέτικου και του λαϊκού και να πιάσει τον μινιμαλισμό.

Εδώ μπαίνει μια θρυλική μορφή της δισκογραφίας, ο Αλεξανδρινός Αλέκος Πατσιφάς (φίλος των Ελύτη, Μόραλη, Τσαρούχη) που ασπάσθηκε το πνεύμα οικονομίας της εποχής: ολιγοπρόσωπα σχήματα στο τραγούδι. Βλέποντας δε την τάση διαμόρφωσης αυτής της νέας αστικής - ή μικροαστικής - τάξης, την ασπάσθηκε επίσης και θέλησε να υιοθετήσει τη λογική του γαλλικού σανσόν για το νέο ελληνικό αστικό τραγούδι. Από τον υπαρξισμό μιας Ζιλιέτ Γκρεκό ώς τον μινιμαλισμό του Βέλγου Ζακ Μπρελ.
Οχι όμως πολιτικό, ούτε αμιγώς ερωτικό. «Κοινωνικό» το χαρακτηρίζει ο Γιάννης Σπανός που τότε πηγαινοερχόταν στο Παρίσι. Και στην ερώτηση του Πατσιφά πώς να ονομάσει αυτό το νέο είδος μετέφρασε το Nouvelle Vague του γαλλικού σινεμά και βάφτισε το Νέο Κύμα του ελληνικού τραγουδιού.

Με το όνομα δεδομένο, ο Αλέκος Πατσιφάς έδωσε τον τόνο, ντοπάροντας τις νέες μελωδίες, όσο να ανθήσουν μόνο με ένα μπασοκίθαρο και ένα πιάνο και βρίσκοντας συνθέτες αρωγούς - με άξονα και πάλι την κιθάρα - όπως ο νέος τότε Νότης Μαυρουδής και ο Λίνος Κόκοτος ή - με άξονα το πιάνο - τον Σπανό.
Εχοντας ιδρύσει τότε (το 1964) την εταιρεία Lyra, μαζί με τον Κυριάκο Μαραβέγια και με την οικονομική ενίσχυση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ήξερε ότι μαζί με τις μελωδίες έπρεπε να βρει και πρόσωπα (τραγουδιστές) και χώρους. Εψαξε, άκουσε και τα... γέννησε και τα δύο.

Η κιθάρα στα χέρια του Λάκη Παππά - αποδήμησε την Τετάρτη, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια τους ήχους του Νέου Κύματος στα αυτιά του - έγινε σύμβολο του νέου τραγουδιού που ήρθε σαν Κύμα κι έσκασε στην ακτή της δημιουργίας φέρνοντας το Καινούργιο. Το οποίο με τη σειρά του έμελλε να επηρεάσει το ελληνικό τραγούδι, παρότι η χούντα κλείνοντας τις μπουάτ τού ανέκοψε νωρίς την πορεία. Οι πέτρινοι (συνήθως) τοίχοι μιας μικρής μουσικής σκηνής, πίσω από όσους βρέθηκαν να υπηρετήσουν το νεότοκο Κύμα, έγιναν σύμβολο ενός αστικού μύθου: Μπουάτ!

Τα στέκια
Κουτί, μικρό κουτί, γεμάτο θαύματα για τον νέο Ελληνα που ήθελε να καταναλώσει γοητευτικές μελωδίες, γεμάτες καθημερινές εικόνες, νοσταλγία και ψήγματα έρωτα, την ώρα που μοχθούσε να υλοποιήσει πια το όνειρο για ένα διαμερισματάκι και ένα αυτοκινητάκι. Τιπούκειτος (επί χρόνια στέκι του Λάκη Παππά), Απανεμιά (λειτουργεί έως σήμερα και ήταν το τελευταίο στέκι του Παππά), Σκορπιός (στέκι του κιθαρωδού Κώστα Χατζή) και Λιόγερμα στη Θεσσαλονίκη έγιναν τόποι χαμηλόφωνης κατανάλωσης μελωδιών και συγχορδιών στην κιθάρα. «Η ομίχλη (που) μπαίνει από παντού στο σπίτι» ακούγεται σαν νέο σύνθημα και νέος ήχος ακόμη και με μια κιθάρα. Κυρίως με αυτήν. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι κλασικοί κιθαρίστες, όπως ο Δημήτρης Φάμπας ή ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης (ο οποίος υπήρξε και, κατά κάποιον τρόπο, γέφυρα με το ΝΕΚ, ειδικά στην ευαίσθητη φιλμική «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου), συνδέθηκαν με ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής - την ώρα που και οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Ξαρχάκος δανείζονταν ιδέες και από το νέο μελωδικό κύμα.

Δεινός μελωδιστής και πολυγραφότατος, ο Γιάννης Σπανός αναδείχτηκε σε «γενάρχη» κατά κάποιον τρόπο του Νέου Κύματος, κοιτώντας πάνω από τα πλήκτρα του να γεμίζουν ασφυκτικά οι μπουάτ. Τολμούσε δε να φέρει στο νεανικό κοινό τους και κάτι νέο μαζί με τα τραγούδια του (όχι υποχρεωτικά μόνο με παράδειγμα το γαλλικό σανσόν): Ποίηση. Μελοποιημένη ποίηση που δειλά άρχισαν να ηχογραφούν και ο Μάνος και ο Μίκης. Ο πρώτος έφερε ακόμη και πρόσωπα του Νέου Κύματος στα... νερά του, όπως τον Λάκη Παππά που τον χρησιμοποίησε ως φωνή, ως νεοκυματικό κιθαριστικό σύμβολο και ως ερμηνεία στον «Ματωμένο γάμο» του.

Ο Γιάννης Σπανός, στο μεταξύ, με τρεις Ανθολογίες του τόλμησε να φωτίσει στίχους ποιητών και να τους φέρει στα χείλη όλων, πάνω από ένα ποτήρι βερμούτ, μέσα στην άκρα ησυχία της μπουάτ. Περνώντας τους και από τα χείλη όλων σχεδόν των νέων, νεοκυματικών αστέρων που χάρισαν με τη σειρά τους οριστικές ερμηνείες, στην ίδια ατμόσφαιρα μελωδίας και ευαισθησίας: Πόπη Αστεριάδη, Καίτη Χωματά, Λάκης Παππάς, Αρλέτα, Γιώργος Ζωγράφος, Χρήστος Λετονός, Ελενα Κυρανά, Μαρία Δουράκη, Δημήτρης Ζευγάς, Μιχάλης Βιολάρης, Αλέκα Μαβίλη, Ρένα Κουμιώτη, Αλέξης Γεωργίου...
Ειδικά για τον αείμνηστο Γεωργίου, αν μιλάμε για γνωστές και άγνωστες επιδράσεις του Νέου Κύματος στο μουσικό μέλλον, ο αστικός μύθος θέλει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χάρις Αλεξίου να αποτυπώνει την ευγνωμοσύνη της Χαρίκλειας Ρούπακα για την είσοδό της στο τραγούδι: Χάριν του Αλέξη, Χάρις Αλεξίου.
Ομως οι επιρροές του νέου μουσικού πνεύματος μελωδίας και οικονομίας μέσων είναι πολύ μεγαλύτερες από αστικούς μύθους. Το «Φορτηγό» του Διονύση Σαββόπουλου γράφτηκε σε αυτήν την ατμόσφαιρα και ας μη λογίζεται ο ίδιος ως νεοκυματικός. Οχι ότι η κιθαρωδία στο «Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη» και στη «Συννεφούλα» του δεν είχε εκεί τις βάσεις της.

Οι γκεστ σταρ
Ακόμη και συνθέτες από άλλους χώρους μπήκαν να δοκιμαστούν, έστω για λίγο, στον μινιμαλισμό του Νέου Κύματος, αλλάζοντας και τον ρου της δικής τους έμπνευσης. Τρανά παραδείγματα ο Μίμης Πλέσσας - πέρασε τη νεοκυματική ατμόσφαιρα, κυρίως με τον Γιάννη Πουλόπουλο και την κιθάρα του, στις ελληνικές ταινίες - και ο Νίκος Μαμαγκάκης που παρέδωσε το «Σκληρό μου αγόρι» με την Πόπη Αστεριάδη στη χορεία τόσο μεγάλων επιτυχιών. Οπως το εμβληματικό «Μια φορά θυμάμαι» της Αρλέτας, τα «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Θα διώξω τα σύννεφα» και το «Τίποτα άλλο» κατά Ναπολέοντα Λαπαθιώτη της Καίτης Χωματά, τα «Ακρη δεν έχει ο ουρανός» και «Μικρό παιδί σαν ήμουνα» του Γιώργου Ζωγράφου, το «Αγόρι με τα μάτια τα μελιά» της Αλέκας Μαβίλη (σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), το «Πέτρινο χαμόγελό της» του Νίκου Χουλιαρά, το «Δελφινοκόριτσο» του Λίνου Κόκοτου, το «Ασπρα καράβια τα όνειρά μας»...

«Πάει κι αυτή η Κυριακή» τραγουδούσε, αργά, πάνω από την κιθάρα του ο Λάκης Παππάς (προτού μαρκάρει με τις ερμηνείες του τη «Φτερωτή του μύλου» και το «Νανούρισμα» από τον χατζιδάκειο «Ματωμένο γάμο») και τα λόγια του, το εσωστρεφές στυλ του, η ησυχία στην μπουάτ πάνω από τα ποτήρια με το βερμούτ σε νεανικά χέρια - αντίστιξη στα ηχηρά κέντρα διασκέδασης που έφερε η χούντα, μαζί με την υπερβολική εξωστρέφεια - γίνονταν σύμβολο μιας ευγενούς εποχής του τραγουδιού.
«
Ηταν μια δεκαετία ανεπανάληπτη» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Σπανός, ο οποίος από το 1959 πηγαινοερχόταν στο Παρίσι, προτού ο Γιώργος Παπαστεφάνου τον γνωρίσει στον Αλέκο Πατσιφά και ο συνθέτης του εμβληματικού «Μια φορά θυμάμαι» γίνει νονός και «πατριάρχης» του Νέου Κύματος. «Ηταν κάτι πρωτόγνωρο που έγινε κυρίαρχο. Τραγούδια συναισθημάτων και νοσταλγίας θα τα έλεγα. Αυτό ήταν το καινούργιο πράγμα». Και αγωγή στη διασκέδαση θα προσθέταμε.
«Ο Λάκης με την κιθάρα του έλεγε τραγούδια, χόρδιζε, έλεγε αστεία, όλα αυτά στην ησυχία της μπουάτ, γεμάτη νέα παιδιά. Αυτά τα τραγούδια είχαν ειλικρίνεια και εντιμότητα. Δεν ήταν κατασκευές για εμπορικούς λόγους» προσθέτει ο Γιάννης Σπανός. «Γι' αυτό και έμειναν στις καρδιές του κόσμου». Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα στις συναυλίες του τα ξέρουν όχι μόνο οι παππούδες αλλά και τα εγγόνια! Ή ότι μια σειρά από συγκροτήματα, κυρίως της ηλεκτρονικής μουσικής, σε αυτά βασίζονται για μεγάλες επιτυχίες τους. Οπως οι δραστήριοι Stereomatic, οι Mikro και οι Νάμα. Αποδεικνύοντας ότι το Νέο Κύμα δεν πάλιωσε ποτέ...

ΦΩΤΟ: Η «Εθνική» Νέου Κύματος σε αναμνηστική φωτογραφία από τη δεκαετία του 1980. Επάνω, ο Λάκης Παππάς και η Πόπη Αστεριάδη. Κάτω, από αριστερά, οι Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης και Τάκης Κωνσταντακόπουλος

…συνέχεια »

Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Άρη

Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία
Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία ήρθαν να φωτίσουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Τα νέα τεκμήρια έφερε στο φως ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και η μία φωτογραφία απεικονίζει τα κομμμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα σε φανοστάτη των Τρικάλων και μαζεμένο πλήθος, ενώ η δεύτερη (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ιστορικής καταγραφής και έρευνας ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα τον Ιούνιο του 1945.
«Η μαρτυρία είναι χειρόγραφη και είναι του κεφαλοκυνηγού Ζαχαρία Π. Επίσης, έχει ενδιαφέρον πως οι κεφαλοκυνηγοί του Άρη ήταν και εδεσίτες βετεράνοι του Γοργοποτάμου, όπως ο Βόιδαρος ή ο Ζαφείρης.
Κάτι ακόμη: Ο Σωτήρης Δράκος, πρώην κατσικοκλέφτης, πήγε και του έκοψε το κεφάλι και τον μετέφερε ο ίδιος, για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος. Θυμίζει τα "καπάκια" την περίοδο του 1821. Αυτή είναι η ιστορία του κεφαλιού, τα ζωντανά κύτταρα του κλεφταρματολισμού στην ελληνική επαρχία του 1945.
Επίσης, ο αποκεφαλισμός του Άρη έστελνε το μήνυμα: "Να η μοίρα των ληστών. Τώρα φτιάχνουμε κράτος" σημειώνει ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός.
Και δεν μπορούσε η ανακίνηση του θέματος να μην ευαισθητοποιούσε το βιογράφο του Άρη Βελουχιώτη, Διονύση Χαριτόπουλο.
Ο συγγραφέας που συνέγραψε το ογκώδες «Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων», ύστερα από εικοσαετή έρευνα πάνω στη ζωή του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τελευταίες ώρες του Άρη και στιγμές από το βίο και την καταδίωξή του.
«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικές. Αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι πάντως τόσα που αγνοούμε για τον Άρη και, κυρίως, παραποιούμε, που το κεφάλι του μας μάρανε... Έχω φωτογραφίες κι εγώ και αξίζει να σημειώσω πως δεν τον κυνηγούσαν μόνον παρακρατικοί, αλλά και οι Εγγλέζοι. Ένας Άγγλος βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική τη δεκαετία του '70. Επεδείκνυε παντού με καμάρι τη φωτογραφία του αποκεφαλισθέντος Άρη και μάλιστα ο συγκεκριμένος ήταν παρών ως μέλος αγγλικού αποσπάσματος καταδίωξής του.
Την άλλη ημέρα με κάποιον τρόπο η φωτογραφία έφτασε στα χέρια μου» σημειώνει ο Χαριτόπουλος, που πάντως νιώθει την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:


…συνέχεια »

Φώτης Κουβέλης στα Γιάννενα: «Οχι στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά τη Θεσσαλονίκη περιόδευσε στα Γιάννενα, στο πλαίσιο συγκρότησης μιας Κεντροαριστεράς «χωρίς νεφελώματα», όπως είπε, «όχι γενικών καθηκόντων και με έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, αλλά μιας υπεύθυνης προοδευτικής Κεντροαριστεράς, που αμφισβητεί την προωθούμενη καρικατούρα του διπολισμού, που μιλάει για το σήμερα για την ύστερη και μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, διεμήνυσε ότι «πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης τους πειραματισμούς με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος» και τόνισε ότι «διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις χρειάζονται και όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το ζήτημα πολυσύνθετο και «από το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας είναι υψηλότερες περίπου κατά 25% από το φρέσκο έως 5 ημερών».

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων, όπως μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, και όχι μεμονωμένες ενέργειες που μάλιστα δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά σε ιδεολογικές εμμονές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του παραγωγού και παρέθεσε στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει άμεσα όραμα και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής και κτηνοτροφικής πολιτικής και επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ την Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στη βάση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σ' αυτό.

Το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ομιλία του, έβαλε εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου «που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα».

«Είναι η κυβερνητική πολιτική, που γυρίζει την πλάτη στους αγρότες, την ώρα που κατά τα άλλα, ομνύει στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, ως δυναμικού παράγοντα ανάπτυξης του τόπου.

»Είναι η πολιτική, που στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, οδηγεί σε απορρύθμιση κρίσιμων για τους πολίτες, δομών του κράτους και σε ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Η αντιπολίτευση καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε.

«Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα. Που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του διπόλου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Του διπόλου που επιχειρείται να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο.

»Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για «τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς οι όποιοι επικαλούνται εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς και του αριστερού πόλου», λέγοντας:

«Στόχος δικός μας δεν είναι μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά "γενικών καθηκόντων". Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα - που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργική αντιπαράθεση μέσα από πολιτικές προτάσεις, ενώ στηλίτευσε επιλογές, που στοχεύουν σε κυβερνητικά προνόμια.

«Άλλο είναι να μιλάς για το νέο με γενικευμένη ασάφεια. Να μειώνεις τη σημασία των πολιτικών προτάσεων και της αντιπαράθεσης προγραμμάτων. Να εξομοιώνεις συλλήβδην όλα τα κόμματα. Να εξομοιώνεις το ΠΑΣΟΚ, που αγκιστρώθηκε στον κυβερνητισμό, με τη Δημοκρατική Αριστερά, που δεν ενσωματώθηκε στη λογική των κυβερνητικών προνομίων».

Τόνισε ακόμα, ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία, να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος, ώστε να διεκδικήσει με νέους όρους την οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας.

«Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τη σχέση με την τρόικα που έχει το ρόλο του τελικού κριτή και να αποκτήσει την αυτονομία των πολιτικών αποφάσεων».

Μάλιστα υπενθύμισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θέλησε να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση υπηρετώντας «τη βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της» και υπογράμμισε ότι, «χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα».

«Για τη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές» γιατί όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόσταγμα».

«Ας μην το ξεχνάμε» είπε. «Είναι η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλε αυτές τις πολιτικές. Και είναι δική μας υπόθεση η ανατροπή τους, είναι δική μας υπόθεση να κινητοποιήσουμε τους πολίτες υπέρ ενός άλλου πολιτικού σχεδίου».

«Μπορούμε να το καταφέρουμε. Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και για νέους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.


…συνέχεια »

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής σεζόν

Έρχεται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Την Κυριακή 06/04/2014 στις εννέα το πρωί θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για το πλοίο «Costa Classica» της εταιρείας Costa Crociere, σημαίας Ιταλίας. Με βάση το πρόγραμμά του θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 19:00μ.μ..
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν, το πλοίο έχει συνολική χωρητικότητα σε επιβάτες και πλήρωμα 2297 άτομα.

Η φετινή χρονιά ξεκινά ευοίωνα με την άφιξη του Costa Classica. Σταθερή βέβαια, μένει και η συνεργασία με την εταιρεία Seabourn που προτιμά για δεύτερη χρονιά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η οποία έχει ήδη αναγγείλει αφίξεις και για το τρέχον έτος για το πλοίο Seabourn Spirit.
Επίσης, η εταιρεία Atlantagent με το πλοίο La Belle De L'Adriatique, προσθέτει φέτος για πρώτη χρονιά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στους προορισμούς της.
Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε αισιόδοξα και φαίνεται ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Οργανισμού Λιμένος για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και την καθιέρωση του Λιμένα Ηγουμενίτσας ως προορισμού τους αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Βασικός στόχος μας παραμένει πάντα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια σταθερό προορισμό κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της Θεσπρωτίας, αλλά και τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, τόσο για την διατήρηση των μέχρι σήμερα συνεργασιών, όσο και για την προσέλκυση νέων.



…συνέχεια »

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Σύμβουλο της Βρετανικής Πρεσβείας

Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα η Σύμβουλος Πολιτικών Θεμάτων της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Κάθρην Μπρούκερ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Βρετανή διπλωμάτης ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο και έχουν σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της, κ.ά.


…συνέχεια »

Πού μπορούν να απευθύνονται οι επενδυτές για τα ΟΠΑΑΧ

H Κοινοπραξία της Ήπειρος ΑΕ και της ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ για την ανάπτυξη της υπαίθρου στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενημερώνει ότι ανέλαβε ως υποστηρικτικός μηχανισμός την παρακολούθηση υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων του Άξονα 3 του ΠΑΑ για την Ήπειρο (ΟΠΑΑΧ).
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα απευθύνονται στα κατωτέρω γραφεία για οτιδήποτε αφορά την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και συγκεκριμένα:

Στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ -Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ με τον διακριτικό τίτλο Ήπειρος ΑΕ, εδρεύει ο υποστηρικτικός μηχανισμός όλης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι εγκεκριμένοι ή/και εν δυνάμει επενδυτές της Περιφέρειας Ηπείρου, στην διεύθυνση Πλ. Πύρρου και Μιχ. Αγγέλου 1, Ιωάννινα - Τηλ./Fax :2651036686 &83087 / 2651033419 - email:mstergiou @epirussa.gr.
Επίσης, στην Ήπειρος ΑΕ εδρεύει η αντένα της ΠΕ Ιωαννίνων στην διεύθυνση Πλ. Πύρρου και Μιχ. Αγγέλου 1, Ιωάννινα - Τηλ./Fax :2651036686 &83087 / 2651033419 - email:teo@epirussa.gr.
Η αντένα της ΠΕ Θεσπρωτίας εδρεύει στα γραφεία της Ήπειρος ΑΕ στα Ιωάννινα αλλά και στην Ηγουμενίτσα, Τηλ./Fax :2651036686 &83087 / 2651033419 - email:vagelis@epirussa.gr.
Στα γραφεία της Εταιρίας Ανάπτυξης Νοτίου Ηπείρου - Αμβρακικού - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. με τον διακριτικό τίτλο ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ στην Άρτα και στην Πρέβεζα εδρεύουν αντίστοιχα οι αντένες της ΠΕ Άρτας και ΠΕ Πρέβεζας. Για την αντένα της Άρτας η διεύθυνση που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι: Αμβρακίας & Μοστραίων 2Α, Αρτα - Τηλ./Fax : 26810 77115 / 26810 21149 - email: etanam_artas@etanam.gr. Για την αντένα της Πρέβεζας η διεύθυνση που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι Λ. Ιωαννίνων 210, Τ.Κ. 48100, Πρέβεζα (πρώην κτίρια ΤΕΙ) Τηλ./Fax : 26820 89150 - 1 / 26820 22511 - Email: etanam@etanam.gr.




…συνέχεια »

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου

Αποφάσεις για έργα κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ έλαβε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά:
Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

 "Ολοκλήρωση βατότητας Ηγουμενίτσας - Δρέπανο - Αγιονάζι"- Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 614.900 ευρώ
 "Αποκατάσταση ζημιών λόγω βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στον δρόμο Παλαιόκαστρο - Καρβουνάρι" - Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 614.980 ευρώ
 "Αποκατάσταση ζημιών οδού Παππαδάτων - Μελιανών - όρια νομού" - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ

Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:

 "Αποκατάστασης ζημιών κατολίσθησης πρανούς τμήματος 8ης επαρχιακής οδού Α. Ρευματιά" - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 423.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κοινοπραξία Ρέμπης Παναγιώτης - Μποκιας Γεώργιος & ΣΙΑ Ε.Ε. - Ν. Κασσαβος - Β. Γκαρτζώνης & ΣΙΑ Ε.Ε.)
 "Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Γλυκής - Ποταμιά - Κυψέλη"- Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 330.000 ευρώ (Ανάδοχος: Σδράλαγκας Κ. Γεώργιος)
 "Αποκατάσταση ζημιών στο τμήμα της 3ης επαρχιακής οδού Βράχος - Χειμαδιό" - Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού120.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ελένη Παππά Ε.Δ.Ε.)
 "Περίφραξη γηπέδου Μαζαρακιάς", προϋπολογισμού 24.600 ευρώ (Ανάδοχος: Λαμπρινή Χ. Μπάγια)
 "Επισκευή και στεγανοποίηση ομβροδεξαμενής Μαλουνίου Φιλιατών», προϋπολογισμού 18.434 ευρώ (Ανάδοχος: Κόντης Πέτρος του Αθανασίου)
 "Προμήθεια ομαλών εκκινητών (soft ware 340 kwatt) και αυτόματου ισχύος (400-800Α) αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθάς (Γλυκή - Γαρδίκι), προϋπολογισμού 24.600 ευρώ (Ανάδοχος: Φωτίου Κ. Βασιλείου)

Επίσης, η Ο.Ε. ενέκρινε τις δαπάνες για τη μετατόπιση του δικτύου ΔΕΗ στο πλαίσιο κατασκευής των έργων:

 "Κατασκευή γέφυρας (προσθήκη - επέκταση) στην παλαιά γέφυρα στη θέση 'ΝΑΤΣΗ' στο επαρχιακό δίκτυο Φιλιατών", προϋπολογισμού 4.681 ευρώ
 "Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας - Αγ. Μαρίνα - Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης" για το στρατόπεδο Κατσιμήτρου, προϋπολογισμού 2.950 ευρώ.




…συνέχεια »

«Σοφό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον Κ. Παπούλια ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία
Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Η συνηθισμένη διάρκεια των συνομιλιών του Ποντίφικα με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δεν ξεπερνά συνήθως το ένα τέταρτο της ώρας.
«Συγχαρητήρια για τον Πρόεδρό σας. Είναι ένας σοφός άνθρωπος» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.


Σε ερώτηση του ΑΠΕ προς τον Ποντίφικα αν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε ότι είναι κάτι που θα του άρεσε πολύ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του απηύθυνε σχετική πρόσκληση. Ο Κάρολος Παπούλιας δώρισε στον Ποντίφικα ένα βιβλίο για τη «λάμψη της ορθοδοξίας», ενώ ο Φραγκίσκος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μικρό χάλκινο ανάγλυφο «άγγελο της ειρήνης που νικά το κακό» και ένα βιβλίο με αποστολικές του ομιλίες.

Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση «Κλασσική Εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

«Ύστερα από την τελευταία συνάντηση με την πρόεδρο της ιταλικής βουλής στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο, συνέβησαν πολλά. Αρχίζοντας από την εκλογή του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θέλει να αλλάξει πολλά πράγματα και του ευχόμαστε να πετύχει.

» Υπάρχουν, επίσης, επιτυχίες και στην ελληνική οικονομία, χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Κάτι διαφαίνεται στον ορίζοντα και ελπίζουμε να έλθουν καλύτερες ημέρες» δήλωσε ο κύριος Παπούλιας μετά την θερμή υποδοχή της Λάουρα Μπολντρίνι.


…συνέχεια »

Σταύρος Θεοδωράκης: Μου κάνουν κριτική γιατί δεν βλέπουν λιμουζίνες, μπόντιγκαρντ και κοστούμια

Συνομίλησε με κόσμο και έκανε βόλτες στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που περιόδευσε για δεύτερη μέρα στην Ήπειρο. Μετά τις φωτογραφίες με τις αγελάδες, που δημοσίευσε «Το Ποτάμι» χθες, ο αρχηγός του κόμματος, με το γνωστό του στυλ και το σακίδιο στον ώμο, φωτογραφήθηκε με πολίτες της Πρέβεζας και μπροστά στις ψαρόβαρκες, στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας.

Στην ομιλία του σε νέους της πόλης, σε μαγαζί της παραλίας το βράδυ της Πέμπτης, ο αρχηγός του κόμματος «Το Ποτάμι», απάντησε στην κριτική που δέχεται το κόμμα από τη στιγμή της ίδρυσής του:
«Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις φάσεις από τις οποίες έχει περάσει η κριτική για το Ποτάμι. Τις πρώτες μέρες μας έλεγαν φάρσα, επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όταν είδαν ότι μιλάμε σοβαρά, μας είπαν ότι είμαστε κατασκεύασμα της μιντιοκρατίας. Μετά φάνηκε όμως ότι τα μέσα δεν μας στηρίζουν και πολύ, οπότε η κριτική επικεντρώθηκε στο ότι το Ποτάμι είναι απολίτικο. Με αυτό φυσικά εννοούσαν ότι δεν είμαστε σαν τα παλιά κόμματα, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του κομματικού και του πολιτικού».
«Το επόμενο επιχείρημα ήταν ότι δεν έχουμε θέσεις, και τώρα που είμαστε οι μόνοι που έχουμε δημοσιεύσει ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θέσεις για την Ευρώπη και οι άλλοι ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει, περάσαμε στο νέο επιχείρημα, ότι είμαστε λαϊκιστές» συνέχισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης που κατέληξε: «Και τα λένε αυτά άνθρωποι που σιωπούν για όλους αυτούς που υπόσχονται λύσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ή επιδίδονται σε μπαράζ παροχών λίγο πριν τις εκλογές. Ίσως μερικοί αν δεν δουν λιμουζίνες – μπόντικαρντ και κουστούμια να μπερδεύουν το λαϊκό με το λαϊκίστικο».



…συνέχεια »

Φιλιάτες: Μια ξεχωριστή εκδήλωση τιμής στον Μιχάλη Γκανά [βίντεο]

Τον Φιλιακιώτη, τον Μουργκανιώτη, τον Τσαμαντιώτη Μιχάλη Γκανά- τον πανελλήνιο ποιητή, που τιμά τον τόπο του τίμησε χθές το Φιλιάτι- σε μια εκδήλωση που του έπρεπε από καιρό. Κατάμεστη η μεγάλη αίθουσα τελετών του Δήμου Φιλιατών χθες, στις 27 Μάρτη του 2014. Μπροστά ο πατέρας του Γιάννη Γκανάς η αδελφή του Ελένη, η σύζυγος, η κόρη και πάρα πίσω κόσμος πολύς, από όλο το Φιλιάτι, την Μουργκάνα και τη Θεσπρωτία.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε και εκτέλεσε ο Δήμος Φιλιατών, με την βοήθεια του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου, συντόνισε με επιτυχία η εργαζόμενη στο Δήμου κ. Στέλλα Παπαδημητρίου, ενώ μαθήτριες του ΓΕΛ φρόντιζαν τα βιβλία του ποιητή μας- το πρωί είχε επισκεφθεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο ο Μιχάλης και τον είχα ήδη γνωρίσει τα παιδιά.
Ο Δήμαρχος ανέβηκε πρώτος στο βήμα και καλωσορίζοντας τον Μιχάλη Γκανά αναφέρθηκε στην τιμή πού έχει ο Δήμος με το έργο του ποιητή και την σημερινή παρουσία του.
Στη συνέχεια μίλησε η κ. Χρυσούλα Αναγνώστου- Φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Θεσπρωτίας μεταφέροντας τη τιμή του Συνδέσμου για την παρουσία του Μιχάλη Γκανά που τιμά τον τόπο και τα γράμματα.
Ο Θωμάς Σόρογκας- Φιλόλογος, τέως Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης, μίλησε ¨για τον δικό μας Μιχάλη¨, αναφέρθηκε κυρίως στη ζωή του και μας μετέφερε στα δύσκολα χρόνια του καιρού εκείνου και στις περιπέτειες του τόπου και των κατοίκων του.
Η Βασιλική Νικολάου- Φιλόλογος και καθηγήτρια στο ΓΕΛ Φιλιατών μίλησε για το ποιητικό του έργο και μας παρουσίασε με όμορφο τρόπο ένα μέρος από τον λογοτεχνικό πλούτο του.
Ο Χρήστος Παναγόπουλος συντ. Σχολικός Σύμβουλος, φίλος και συμμαθητής του Μιχάλη μας μετέφερε εικόνες εκείνης της σχολικής ζωής.
Και, αν οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με σεβασμό όλους τους ομιλητές, συνέχισαν να παρακολουθούν με θρησκευτική κατάνυξη τον Μιχάλη Γκανά που ανέβηκε στο βήμα.
Σήμερα θα σας μιλήσω περισσότερο για το Φιλιάτι είπε, κρύβοντας έντεχνα τη συναισθηματική του φόρτιση και αρχίζοντας από μια εικόνα που ‘δειχνε τρείς μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατών του 1961-2: τον αείμνηστο Παντελή Κουφάλα, τον Γεράσιμο Λαγό και το Μιχάλη Γκανά- με τα πηλίκια που φορούσαν τότε υποχρεωτικά.
Και άρχισε… και… τι να περιγράψει το φτωχό μου μελάνι, μπρος στο μελίρρυτο λόγο του φτασμένου λογοτέχνη; Γιατί, πέρα από το κοντύλι, έχει και φωνή αηδόνι- στόμα μπιρμπίλη- ο Μιχάλης, να χαίρεσαι να τον ακούς. Είπε πολλά, ίσως κάποτε τα αποτυπώσω, αν και αν δεν τα ακούσει κανείς από τον ίδιο, ή έστω από βίντεο… χάνει τα μισά και παραπάνω. Τα χειροκροτήματα δεν είχαν σωμό, σαν έκλεισε το λόγο και πήρε απ’ το Δήμαρχο το δώρο το αναμνηστικό.
Και δεν κουράστηκε κατόπι, να δέχεται συγχαρητήρια, εναγκαλισμούς και φιλιά, σαν τάχα να ξεχώριζε πως είναι αληθινά. Δεν απόκαμε να μοιράζει βιβλία με την υπογραφή του, να βγάζει φωτογραφίες με τους ανθρώπους του. Η χαρά δεν σε κουράζει, και το έβλεπες… Έβλεπες στο πρόσωπό του μια άλλη λάμψη, μια ξεγνοιασιά, σαν να ‘ταν σπίτι του κι όλος ο κόσμος ήταν δικοί…

http://neafiliaton.wordpress.com/

…συνέχεια »

Με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Την διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και την αύξηση της επισκεψιμότητας έχει ως στόχο η υλοποίηση της πράξης «STONE AND TRADITION» στην οποία συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013.

Στην πράξη συμμετέχουν επίσης οι δήμοι της Ιταλίας Carpignano Salentino και Zollino, οι οποίοι διαθέτουν πέτρινους οικισμούς, όπως και η περιοχή της Ηπείρου.
Κοινό στοιχείο των δύο περιοχών οι μάστορες της πέτρας, άριστοι χτίστες γεφυριών, μοναστηριών, αρχοντικών, ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα της τέχνης τους.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στιε 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνέδριο με θέμα «Παραδοσιακή τεχνική και τεχνίτες λάξευσης και κατεργασίας της πέτρας» με ειδικούς ομιλητές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης καλώντας τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τον κλάδο των κατασκευών, να την παρακολουθήσουν.
Επίσης, αναφέρθηκε στους σκοπούς του συγκεκριμένου έργου, πρώτος εκ των οποίων είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των Περιφερειών της Ηπείρου και της Απουλίας.
Αναλυτικά, η πράξη στοχεύει στη διάσωση και προβολή της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας, στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των διασυνοριακών ανταλλαγών, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Προσδοκά επίσης στην ανταλλαγή τεχνικών μεθόδων για τη βελτίωση και διάδοση μιας παραδοσιακής τέχνης που στο πέρασμα του χρόνου χάνεται (κατεργασία και λάξευση της πέτρας).
Ο κύριος στόχος της Πράξης είναι η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Περιοχές Παρέμβασης (Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων – Άρτας (Ελλάδα) και Επαρχία Λέτσε (Ιταλία)). Αυτές οι δυο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που δένει αρμονικά με της ανθρώπινες κατασκευές. Η επιτυχής υλοποίηση της Πράξης θα βοηθήσει στο να αναπτυχθεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα των περιοχών και στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους με την περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Εισηγητές του συνεδρίου είναι ο κ. Χρίστος Παπαβρανούσης Αρχιτέκτονας/Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου, ο κ. Θανάσης Ζυγούρης, Αρχιτέκτονας, ο κ. Γιώργος Σμύρης, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η κα. Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτονας - Γεωγράφος
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής και των μεθόδων (σύγχρονων και παραδοσιακών της επεξεργασίας της πέτρας) και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όπου η πέτρα κυριαρχεί ως δομικό και αρχιτεκτονικό στοιχείο.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας επιλεγμένων πέτρινων τεχνουργημάτων.

Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο


…συνέχεια »

Στην τουριστική αγορά της Ρωσίας προσβλέπει η Περιφέρεια Ηπείρου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την αναζήτηση νέων τουριστικών αγορών προς όφελος του συνόλου της τοπικής οικονομίας. Μια από τις βασικές στοχεύσεις είναι η αγορά της Ρωσίας και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια συμμετείχε - σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού - στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014.

Καθ' όλη τη διάρκειά της (19-22 Μαρτίου) η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας, έχοντας επικεφαλής τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Νίκο Ανατολιωτάκη, είχε συναντήσεις με έναν σημαντικό αριθμό tour operator, μεταξύ αυτών και οι Tez Tour, Solvex, Panteon οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προσκυνήματα, τους παραθαλάσσιους προορισμούς αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η Ήπειρος για εναλλακτικό τουρισμό. Στους επισκέπτες διανεμήθηκε, επίσης, έντυπο υλικό της Περιφέρειας, καθώς και υλικό που απέστειλαν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ενώ σε παράλληλη εκδήλωση με προσκεκλημένους δημοσιογράφους ταξιδιωτικών περιοδικών της Μόσχας, παρουσιάστηκε η ταυτότητα των προορισμών της Ηπείρου.

Από τις συζητήσεις που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Ανατολιωτάκης με Τour Operators τουριστικά πρακτορεία, διαπιστώθηκε το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ήπειρος, ως νέος προορισμός για την Ρωσική αγορά, κυρίως στον τομέα των οικογενειακών διακοπών, το οποίο συνδυάζεται με την εγγύτητα της περιοχής με τα Ιόνια νησιά. Για τη φετινή περίοδο, η εισροή τουριστών από τη Ρωσία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ προβληματισμός υπάρχει και από την υποτίμηση του ρουβλιού.

Θετικές ήταν οι κρίσεις για τον προσανατολισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και για την εν γένει παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ, που έγιναν από το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Παναγιώτη Λειβαδά, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο, την Πρέσβη της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Δανάη Μαγδαληνή Κουμανάκου, και τον γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Σπυρ. Κατραμάδο, που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας (σχετική φωτογραφία).

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, κάθε χρόνο την έκθεση παρακολουθούν πάνω από 80.000 άτομα μέσα σε τέσσερις μέρες, με συμμετέχοντες από 479 ρωσικές πόλεις και 95 χώρες.

Η διεθνής έκθεση MITT είναι υπό την αιγίδα του Ρωσικού Υπουργείου Αθλητισμού-Τουρισμού-Πολιτικής για τη νεολαία, του Ομοσπονδιακού Συμβούλιου, της Επιτροπής Τουρισμού της Μόσχας, της Επιτροπής της Δούμα για τον Πολιτισμό και τέλος της ευρύτερης ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Ρωσικής Ένωσης, PATA, UNWTO.



…συνέχεια »

Η Άντζελα Γκερέκου, υποψήφια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ 'Αντζελα Γκερέκου, αποφάσισε να κατέλθει στις Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την πρόθεση της να είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ένα από τα πλέον εγκαταλειμμένα κομάτια της χώρας.

«Ξεκινώ τη διεκδίκηση της Περιφέρειας, μπαίνοντας μπροστά σε μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινή την αγάπη για τον τόπο μας και την πίστη στις προοπτικές του» σημειώνει η κ. Γκερέκου και τονίζει: «Στόχος μας είναι τα Επτάνησα να εξελιχθούν σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελλάδας. Ένα πρότυπο αυτό-οργάνωσης και αυτονομίας που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους του. Και που πάνω απ' όλα δεν θα αφήνει ΚΑΝΕΝΑΝ στη μοίρα του».


…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 21-03-2014 συνεδριάσεως.

1. Κατάρτιση του σχεδίου της 2ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2014 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και ενίσχυση θεμελίωσής του, στο Δ.Δ. Πλατανίων (Τσεριτσιάνων) Δήμου Σελλών», αναδόχου εταιρείας «ΣΤΑΥΡΟΥ Ν. – ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Μ. Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2014.
3. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού από Παλαιοχώρι Συρράκου προς Κοτομίστα», αναδόχου εταιρείας «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.», μέχρι την 31-05-2014.
4. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος ΓΟΕΒ λεκάνης Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 5.904,00 με ΦΠΑ.
5. Έγκριση των όρων της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, προϋπολογισμού € 4.646,99 με ΦΠΑ, στα πλαίσια του έργου με τίτλο «Adriatic Governance Operation Plan (Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Διακυβέρνηση της Αδριατικής)», με το ακρωνύμιο «AdriGov».
6. Έγκριση κατανομής και υλοποίησης των δράσεων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Αξιοποίηση Παραδοσιακών Διατροφικών Προϊόντων για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία των Ιταλικών και Ελληνικών ΜμΕ» “Valorization of Traditional Food Products for Competiveness and Innovation of Italian and Greek SMEs” και ακρωνύμιο “FOODING” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013».
7. Έγκριση κατανομής και υλοποίησης των δράσεων για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Βελτίωση της διακυβέρνησης, διαχείρισης και βιωσιμότητας αγροτικών και παράκτιων προστατευόμενων περιοχών και συνεισφορά στην εφαρμογή των προβλέψεων του Natura 2000 σε Ιταλία και Ελλάδα» “Improving governance, management and sustainability of rural and coastal protected areas and contributing to the implementation of the Natura 2000 provisions in IT and GR” και ακρωνύμιο «BIG» του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013».
8. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια ηλεκτροκινητήρα 55 KW-1500 RPM αντλητικού συγκροτήματος ΓΟΕΒ λεκάνης Ιωαννίνων (Αποστραγγιστικό Κατσικά)», προϋπολογισμού € 2.706,00 με ΦΠΑ.
9. Έγκριση μετακίνησης της υπαλλήλου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων, Οικονόμου Ευθαλίας, στην Αθήνα, για την παρακολούθηση σεμιναρίου το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 2 Απριλίου 2014, παρουσία εμπειρογνώμονα από το Βέλγιο, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των ΖΥΠ και την πιθανή πρόταση ένταξης της δράσης για τη διαχείριση των νεκρών ζώων σε Ευρωπαϊκό Κοινοτικό πρόγραμμα και έγκριση των σχετικών δαπανών.
10. Απόφαση επί αιτήματος για εξωδικαστικό συμβιβασμό, με καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου για υλικές ζημιές από τροχαίο συμβάν.
11. Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή στεγάστρου αθλητικών εγκαταστάσεων στο δήμο Μετσόβου – Προμήθεια υλικών», προϋπολογισμού € 64.000,00 με ΦΠΑ.
12. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια ομαλών εκκινητών (soft starter 340 kwatt) και αυτομάτου ισχύος (400-800Α) αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς (Γλυκή - Γαρδίκι)», προϋπολογισμού € 24.600,00 με ΦΠΑ.
13. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
14. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Έργα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) Περιφέρειας Ηπείρου» Υποέργο: Αποκατάσταση ζημιών οδού Παππαδατών – Μελιανών – όρια νομού», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
15. Έγκριση ανάθεσης εργασιών για την «Παροχή Υπηρεσιών για την Πιστοποίηση του Κ.Τ.Ε.Ο Πρέβεζας», προϋπολογισμού δαπάνης € 7.072,50 με ΦΠΑ.
16. Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, και της ειδικής συμβούλου Ευσταθίας Βρεττού, στην Αθήνα, από 27 έως 30-03-2013 για υπηρεσιακούς λόγους και έγκριση των σχετικών δαπανών.
17. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-03-2014 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση Βατότητας της επαρχιακής οδού Γλυκής-Ποταμιά-Κυψέλη», προϋπολογισμού € 330.000,00 με ΦΠΑ.
18. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Ολοκλήρωση βατότητας Ηγουμενίτσα-Δρέπανο-Αγιονάζι», προϋπολογισμού € 614.900,00 με ΦΠΑ.
19. Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Επισκευή και στεγανοποίηση ομβροδεξαμενής Μαλουνίου Φιλιατών», προϋπολογισμού € 18.434,00 με ΦΠΑ.
20. Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Περίφραξη Γηπέδου Μαζαρακιάς», προϋπολογισμού € 24.600,00 με ΦΠΑ.
21. Έγκριση δαπάνης για την ανανέωση του συμβολαίου πλήρους συντήρησης «Ecm-Προκοστολόγηση» και Ecm – Εργολήπτης (πρόγραμμα σύνταξης μελετών) από 1-01-2014 έως 31-12-2014 μαζί με συνδρομή συντελεστών αναθεώρησης 2012 για τις ανάγκες της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
22. Έγκριση δαπάνης για την εγγραφή της Π.Ε. Θεσπρωτίας και την καταβολή ετήσιας συνδρομής μέλους στο σύνδεσμο ΕDEN (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας).
23. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Αλιευτικό Καταφύγιο Κορωνησίας», αναδόχου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ».
24. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Αλιευτικό Καταφύγιο Κορωνησίας», αναδόχου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ», μέχρι την 26-04-2014.

…συνέχεια »

Πόσο κοστίζει το γάλα στην Ελλάδα και πόσο σε 21 άλλες χώρες

Τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, όσον αφορά την τιμή του γάλακτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό, πρωταθλήτρια στο ακριβό γάλα αναδεικνύεται η Ιταλία όπου το λίτρο πωλείται αντί 1,49 ευρώ και ακολουθεί η Κύπρος με 1,33 ευρώ. Στην τρίτη θέση Ελλάδα και Λουξεμβούργο με 1,28 και με διαφορά στην τέταρτη θέση η Ρουμανία με 1.01. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το γάλο βγαίνει στα ράφια της αγοράς σε τιμή κάτω του ενός ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία με 0,73 και 0,61 ευρώ το λίτρο είναι οι χώρες με το φθηνότερο γάλα.
• Ιταλία 1,49
• Κύπρος 1,33
• Ελλάδα 1,28
• Λουξεμβούργο 1,28
• Ρουμανία 1,01
• Αυστρία 0,98
• Βουλγαρία 0,97
• Λετονία 0,96
• Τουρκία 0,94
• Ολλανδία 0,88
• Σλοβακία 0,88
• Φιλανδία 0,83
• Λιθουανία 0,82
• Μάλτα 0,81
• Ουγγαρία 0,80
• Πορτογαλία 0,79
• Ισπανία 0,77
• Τσεχία 0,76
• Κροατία 0,76
• Ισλανδία 0,74
• Ηνωμένο Βασίλειο 0,73
• Πολωνία 0,61


…συνέχεια »

Ανδρέας Νταής: Καινούριο ξεκίνημα, με γνώση και θέληση

Μήνυμα για ένα καινούριο ξεκίνημα με γνώση και θέληση στο Δήμο, απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Ανδρέας Νταής, προς τους πολίτες της Ηγουμενίτσας.
Ο κ. Νταής επιλέγει να δώσει βάρος στην κοινωνική αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται μέσα σε μια πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση και φιλοδοξώντας για ένα Δήμο με δίχτυ προστασίας και αλληλοβοήθειας.
Ταυτόχρονα μιλάει για ένα Δήμο με επάρκεια και ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στο μήνυμά του ο κ. Νταής αναφέρει:

Μήνυμα για ένα καινούριο ξεκίνημα με γνώση και θέληση στο Δήμο, απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Ανδρέας Νταής, προς τους πολίτες της Ηγουμενίτσας.
Ο κ. Νταής επιλέγει να δώσει βάρος στην κοινωνική αλληλεγγύη, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται μέσα σε μια πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση και φιλοδοξώντας για ένα Δήμο με δίχτυ προστασίας και αλληλοβοήθειας.
Ταυτόχρονα μιλάει για ένα Δήμο με επάρκεια και ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στο μήνυμά του ο κ. Νταής αναφέρει:
Κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα. Με περισσότερη γνώση αλλά και θέληση. Γνώση μέσα από την εμπειρία μας στο Δήμο Ηγουμενίτσας αλλά και από τα λάθη που κάναμε και κυρίως θέληση για να πετύχουμε αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Αφήνουμε πίσω μας, όσα μας πλήγωσαν και επουσιώδεις διαφορές και κοιτάμε προς τα μπρος με στόχο να λύσουμε προβλήματα, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις.
Η κοινωνία μας βάλλεται από τα σκληρά μέτρα της τρόικας και του μνημονίου. Βρίσκεται ήδη μέσα σε μια πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση.
Πρώτο μας μέλημα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλληλεγγύη. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία. Να είναι αυτός που θα απλώσει το χέρι σε όσους έχουν ανάγκη, σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση κι ενεργοποιώντας δυνάμεις της κοινωνίας ν' απλώσει δίχτυ προστασίας και αλληλοβοήθειας.
Βασικό μας μέλημα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αξιοπρέπεια. Θέλουμε αξιοπρέπεια στην κοινωνία. Αξιοπρέπεια στην αυτοδιοίκηση. Αξιοπρέπεια στο Δήμο. Έτσι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.
Κυρίαρχο μέλημά μας, δεν μπορεί να είναι άλλο, παρά η επάρκεια. Επάρκεια στην καθαριότητα. Στον πολιτισμό. Στην εκπαίδευση. Στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.
Κι όλα αυτά θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποιότητα. Ποιότητα στις παρεχόμενες από το Δήμο υπηρεσίες, ποιότητα στην καθημερινότητα, ποιότητα στην πόλη και τα χωριά μας.
Τίποτα δεν είναι εύκολο. Για την αυτοδιοίκηση άλλωστε ήταν πάντα δύσκολα. Όμως είμαστε εδώ για τα δύσκολα.
Και θα τα καταφέρουμε γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε μαζί με όλους που σήμερα υποφέρουν από την κρίση και αγωνιούν για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία με επέλεξαν ώστε να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Συνεργασίας, που θα κερδίσει τις εκλογές του Μάιου και θα επαναφέρει την Ηγουμενίτσα στο προσκήνιο.
Θα τα καταφέρουμε. Γιατί σ' αυτόν τον αγώνα είμαστε πολλοί. Είμαστε η παράταξη της ευρύτερης συνεργασίας. Συνεργασία ανθρώπων με κοινές αγωνίες, με κοινό όραμα και με κοινό στόχο. Έμπειρους και νέους. Με θέληση.
Αποφασισμένους να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου.
Συμμαχητές. Στον αγώνα που ξεκινά. Για έναν δήμο ισχυρό. Που θα έχει λόγο στον τόπο του και δεν θα αποφασίζουν άλλοι για την τύχη του.
Στον αγώνα για τον τόπο μας. Για τον τόπο που αγαπάμε και θέλουμε να τον δούμε να προκόβει και πάλι.


…συνέχεια »

Θλίψη στον κόσμο της τέχνης για τον θάνατο του Λάκη Παππά

Πέθανε το πρωί της Τετάρτης, σε ηλικία 76 ετών, ο τραγουδιστής Λάκης Παππάς, από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος και για πολλούς «η φωνή των μπουάτ».
Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959.
Αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι - ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία - τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα πάλι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.



Τη θλίψη του για την απώλεια του Λάκη Παππά εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος σε δήλωσή του, αφού έμαθε την είδηση του θανάτου του σπουδαίου ερμηνευτή, είπε:

«Τον πρωτοθαυμάσαμε στην "Οδό Ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι. Και σ’ αυτήν επέστρεψε σήμερα ο Λάκης Παππάς. Των ονείρων για περισσότερη ανθρώπινη επικοινωνία. Για περισσότερη αλληλεγγύη. Για περισσότερο πολιτισμό. Τα υπερασπίστηκε ολ’ αυτά με αφοσίωση. Και τα τραγούδησε με αυθεντική θέρμη, αλλά και σθένος, μεσ’ από στίχους και μελωδίες εκλεκτές. Έτσι τον αγάπησε η Ελληνική κοινωνία και έτσι θα τον μνημονεύει. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε για τον θάνατο του Λάκη Παππά την ακόλουθη ανακοίνωση:

« Ο Λάκης Παππάς, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του «Νέου Κύματος», άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

» Αποχαιρετούμε ένα εξαιρετικό δημιουργό, έναν σεμνό άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη που επέμεινε μέχρι τέλους να υπηρετεί το αισθητικό ήθος που χαρακτήρισε όλη του τη ζωή.

» Τα θερμότερα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του».


…συνέχεια »

Τους γαλακτοπαραγωγούς επισκέφτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Τους γαλακτοπαραγωγούς της Ηπείρου επισκέφτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης με την άφιξή του στα Γιάννενα σήμερα το πρωί.
«Τα πράγματα είναι απλά αν ακούς αυτούς που πρέπει. Αν ακούς δηλαδή τους επιστήμονες και τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους που παράγουν το γάλα. Και να μην ακούς τους γραφειοκράτες των υπουργείων» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
«Η πρότασή μας συζητώντας και με τους κτηνοτρόφους είναι συγκεκριμένη. Θα πρέπει η συσκευασία του γάλακτος να λέει αν το γάλα είναι ελληνικό ή όχι».
…συνέχεια »

Εκδήλωση για τα «Χελιδονίσματα 2014»

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνoυν τα Χελιδονίσματα 2014 και προσκαλούν μικρούς μεγάλους να υποδεχθούμε την Άνοιξη φτιάχνοντας φωλιές για τα χελιδόνια. Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους και θα τις τοποθετήσουν στο σπίτι τους ή στο σχολείο, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμα σπιτάκια.

Με αυτές τις κατασκευές και με ζωγραφιές που θα μοιραστούν στα παιδιά θα γνωρίσουν ένα έθιμο για το καλωσόρισμα των χελιδονιών που μας έρχεται από παλιά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Μαρτίου και ώρα 10.30πμ στο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα.

…συνέχεια »