Εισαγγελική παρέμβαση για απευθείας αναθέσεις έργων

Οι καταγγελίες στον Τύπο για σωρεία περιστατικών απευθείας αναθέσεων έργων από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, έφεραν την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Σπύρος Μουζακίτης και η αφορμή ήταν δημοσίευμα, στο φύλλο του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου της εφημερίδας Καθημερινή. Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για δεκάδες περιστατικά παράκαμψης της διαγωνιστικής διαδικασίας και απευθείας αναθέσεων εκτέλεσης έργων, με την επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης από φορείς του Δημοσίου.

Βάση των στοιχείων της εφημερίδας, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς, έχει ήδη απορρίψει, μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις που επιχειρήθηκε να γίνουν για προμήθειες του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει πάντα το δημοσίευμα, οι αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις αφορούν κυρίως τον χώρο της υγείας και ακολουθεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τονίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών.
Η έρευνα του εισαγγελέα έχει στόχο να εξακριβώσει αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στοχεύει, επίσης, να διαπιστώσει αν στην υπόθεση τίθεται ζήτημα οργανωμένου κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τα νομικά περιθώρια και για τον λόγο αυτόν θα ερευνηθεί ποιες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους και πώς αλλά και μέσω ποιων αναδόχων έργου διαχειρίζονται την κάλυψη των αναγκών τους

…συνέχεια »

Ψωμί που δεν μουχλιάζει για 60 μέρες

Μια τεχνική που επιτρέπει στο ψωμί να διατηρείται, χωρίς να μουχλιάζει επί 60 ημέρες, ανέπτυξε σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η αμερικανική εταιρεία Microzap.
Το ψωμί μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων προηγμένης τεχνολογίας, ο οποίος «εξολοθρεύει» τα σπόρια μούχλας που προκαλούν το πρόβλημα.
Η εν λόγω τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως η φρέσκια γαλοπούλα και πολλά φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι ένας τρόπος να μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες του ψωμιού που πετιούνται στα σκουπίδια και μόνο στην Βρετανία αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 από όλα τα καρβέλια που αγοράζονται, όπως σημειώνει το BBC.
…συνέχεια »

31 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες χρωστούν οι Δήμοι της Ηπείρου

Ποιες οι οφειλές Νοσοκομείων και Πανεπιστημίου
Αναλυτικά στοιχεία για τα χρέη των Δήμων σε ιδιώτες έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι συνολικές οφειλές των ΟΤΑ ανέρχονται σε 882,6 εκ. ευρώ, ενώ οι Περιφέρειες χρωστούν 88,4 εκ. ευρώ. Στα χρέη αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει ένας Δήμος, που δεν απέστειλε στοιχεία για το Σεπτέμβριο φέτος, αυτός της Κόνιτσας, ενώ με μηδενικά χρέη, χωρίς να διευκρινίζεται εάν απέστειλαν ή όχι στοιχεία, εμφανίζονται οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη και Φιλιατών.

Τα στοιχεία…
Οι άλλοι δεκαπέντε Δήμοι έχουν συνολικά χρέη 30.821.978 ευρώ.
Αναλυτικότερα: Ιωαννίνων 11.640.851 ευρώ, Άρτας 453.365 ευρώ, Δωδώνης 268.269 (στοιχεία Αυγούστου), Ζαγορίου 720.663, Ηγουμενίτσας 1.955.299, Κεντρικών Τζουμέρκων 167.076, Μετσόβου 281.368, Νικολάου Σκουφά 502.391, Πάργας 3.657.629, Πρέβεζας 7.058.861, Πωγωνίου 700.000, Σουλίου 299.288, Ζίτσας 912.947, Ζηρού 1.987.407 και Βορείων Τζουμέρκων 216.558. Η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει 17.817.265 ευρώ.

Στάση εργασίας…Στο μεταξύ, τετράωρη στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας, κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Να σημειωθεί, ότι την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Σήμερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί αναμένεται να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την μετέπειτα στάση τους.

Τα Νοσοκομεία…
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας, τα χρέη των Νοσοκομείων της Ηπείρου διαμορφώνονται ως εξής: Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 38.465.826 ευρώ, «Χατζηκώστα» 13.338.181 ευρώ, Άρτας 11.041.235 ευρώ, Πρέβεζας 2.985.260 ευρώ και Φιλιατών 3.010.363.
Τέλος, τα χρέη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου φέτος, διαμορφώνονται σε 63.296,18 ευρώ.
…συνέχεια »

Παραιτήθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Αλμπάνης.Οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι αργά χθες το βράδυ, ωστόσο φαίνεται ότι η κίνηση του πρύτανη οφείλεται στη γενικώς έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων ενάντια στη διαθεσιμότητα.
…συνέχεια »

Επαφές με κτηνοτρόφους της Κόνιτσας είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ της ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΓΗ

«Κοιτάμε μόνο μπροστά, το μέλλον το δικό σας, το μέλλον της νέας γενιάς που ξέρουμε ότι είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ, αυτό μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα» τόνισε στην σύντομη ομιλία του προς τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς της Κόνιτσας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ κ. Michael A. O’ Neill.
Η επίσκεψη στην ακριτική περιοχή της Κόνιτσας έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ενώ για μια ακόμη φορά ο κ. O’ Neill δήλωσε «ότι προτεραιότητα μας είναι η διατήρηση των άριστων σχέσεων μας με τους παραγωγούς, η καλή ποιότητα της πρώτης ύλης, και ασφαλώς το πολύ καλό όνομα της ΔΩΔΩΝΗΣ».

Επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗΣ εντός και εκτός Ελλάδος» και ζήτησε από τους παραγωγούς να διατηρήσουν και να αυξήσουν, τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα τους γάλακτος.
Ο κ. O’ Neill έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά τονίζοντας ότι «θα είμαστε δίπλα σας, σύμμαχοι στον αγώνα που δίνετε να παραμείνετε στον τόπο σας και να ζήσετε τις οικογένειες σας.
Οι κτηνοτρόφοι συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ και εξέφρασαν τη χαρά τους για την επίσκεψη που έκανε για πρώτη φορά Πρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗΣ και μέλη του Δ.Σ στην Κόνιτσα, από την ίδρυση της εταιρίας, επίσκεψη που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της νέας διοίκησης και για τους ίδιους και για την ακριτική περιοχή.
Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΩΔΩΝΗ ΑΒΓΗ κ. Michael A. O’ Neill στην επίσκεψή του στην Κόνιτσα συνόδευσαν τα μέλη του Δ.Σ κ.κ Dmitri Razorenov, Ιωάννης Βιτάλης, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Κων/νος Ιωακειμίδης.
…συνέχεια »

«Ομάδα Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών»

Εξελέγη το πρώτο Δ.Σ. – ξεκινούν με Έκθεση Ζωγραφικής
Μετά από εκλογές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου του 2012 εξελέγη το πρώτο επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσυσταθέντος Συλλόγου «Ομάδα Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» ενώ ήδη Έκθεση Ζωγραφικής είναι προ των πυλών με ημερομηνία έναρξης στις 3 Δεκεμβρίου.
Οι εκλογές ανέδειξαν Πρόεδρο την κ. Χριστίνα Μπίζα, Αντιπρόεδρο την κ. Παρθενία Τσίρκα, Γραμματέα την κ. Πελαγία Μιχάλη, Ταμία τον κ. Κώστα Κωτσιάκη και μέλος την κ. Όλγα Σπέντζα. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν, ως αναπληρωματικός Γραμματέας η κ. Γεωργία Μπακαγιάννη και ως αναπληρωματικός Ταμίας η κ. Ναυσικά Φώτη. Ελεγκτική Επιτροπή η κ. Σταυρούλα Σιακαγιάννη και η κ. Μαριάνθη Σμύρη.

Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. για τις δράσεις του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής: «Μία ομάδα η οποία προϋπήρχε έλαβε και επίσημη μορφή. Οι δραστηριότητες του παρελθόντος προλείαναν το έδαφος για τις καλλιτεχνικές κινήσεις που έρχονται όπως πάντα αβίαστα και ανέλπιστα περισσότερο ως κινήσεις έκπληξη. Οι δύο εκθέσεις ζωγραφικής που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αίθουσα του «Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφά» απέσπασαν κολακευτικά σχόλια με την ομάδα να συνεχίζει ακάθεκτη αναζητώντας συνεχώς την καλλιτεχνική γνώση.
Φέτος από τις 3 Δεκεμβρίου έως και 8 Δεκεμβρίου του 2012 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Άρτας, στο κέντρο της πόλης, ο Σύλλογος «Ομάδας Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» θα πραγματοποιήσει Έκθεση Ζωγραφικής Αγιογραφίας κ.λ.π ευελπιστώντας και η προσέλευση του φιλότεχνου κοινού να είναι μεγάλη αλλά και οι εντυπώσεις να είναι οι καλύτερες.
Η Έκθεση θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και θα είναι καθημερινά ανοιχτή το πρωί από 10 – 1μμ. και το απόγευμα από 6-9 το βράδυ.
Τα μέλη του Συλλόγου ζητούν από όλους εσάς που γυρεύετε μία δημιουργική διέξοδο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να έρθετε κοντά. Όλοι μαζί να χαράξετε καινούργιους δρόμους μακριά από προκαταλήψεις, με αισιόδοξη και προοδευτική ματιά να σχηματίσετε την εικόνα του αύριο. Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες προσφέρουν πέρα από την διεύρυνση των γνώσεων και νέους ορίζοντες μεγεθύνοντας τα στενά όρια που οι κλειστές κοινωνίες χαράζουν.
Η πρόσκληση προς όλους σας για την νέα Έκθεση Ζωγραφικής του Συλλόγου «Ομάδα Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» είναι και ένα ραντεβού για μία ζεστή προσέγγιση, ώστε ο Σύλλογος να αποκτήσει και νέα μέλη προσθέτοντας ο καθένας την δικιά του πινελιά στο ψηφιδωτό της όμορφης περιοχής που ζούμε».
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=12554:l-r&catid=1:local&Itemid=28
…συνέχεια »

Ανοιχτό θέμα ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Ανοίγει ξανά και επί της ουσίας το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο. Όπως έχουμε παρουσιάσει με πολλές αφορμές την τελευταία περίοδο, το θέμα δεν έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI δεν προκρίθηκε για την εξασφάλιση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.
Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν ανοίξει άλλες πιθανότητες για διατήρηση του Νοτίου Διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης, είτε μέσω ρωσικών συμφερόντων πρότζεκτ είτε άλλα, που είναι σε εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο επανέρχεται και θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το θέμα είναι τέταρτο στην ημερήσια διάταξη και έχει τίτλο «Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης- Ελληνικό Υποθαλάσσιο Τμήμα» και φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON A.E.».
Όταν εισήλθε για πρώτη φορά το θέμα για συζήτηση, πριν από λίγες εβδομάδες θεωρήθηκε τυπική πρόβλεψη από το παλιό έργο, αναβλήθηκε για να ζητηθούν διευκρινίσεις και επανέρχεται.. Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις πιθανές εξελίξεις στο μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ρευστή, με πολλές γεωπολιτικές μεταβολές να εξαρτώνται από τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο και την Ασία.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

…συνέχεια »

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν θέλει να χτίσει το μεγαλύτερο τζαμί

Θα είναι σχεδόν διπλάσιο από την Αγία Σοφία - Θα εκτείνεται σε 15 τετρ. χλμ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής ενός γιγάντιου ισλαμικού τεμένους στο λόφο της Τζάμλιτζα που δεσπόζει του Βοσπόρου στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού του στην Ισπανία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα μικρότερο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ κι ένα δεύτερο, μεγαλύτερο, στο λόφο της Τζάμλιτζα.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όχι μόνο για το «φαραωνικό» του οράματος, αλλά και διότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν προέκυψε από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά από ένα διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το δημαρχείο του Ουσκουντάρ και την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την ανέγερση. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 62 σχέδια από αρχιτέκτονες και οι κριτές των δύο συμβαλλομένων μερών αποφάσισαν πως «μόνο μια συμμετοχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί».

Σύμφωνα με το σχέδιο που επικράτησε, το τέμενος της Τζάμλιτζα θα είναι, αν ποτέ κατασκευαστεί, τεράστιο: θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 30.000 πιστούς και θα καταλαμβάνει μια έκταση 15.000 τετρ. μέτρων, σχεδόν διπλάσια από την Αγία Σοφία και το ελαφρώς μικρότερό της τέμενος του Σουλτάν Αχμέτ, το γνωστό «Μπλε Τζαμί» λόγω της επικάλυψης των τοίχων με τα φημισμένα μπλε πλακίδια Ιζνίκ.

«Η ομορφιά του νέου τεμένους δεν είναι τόσο ορατή στη μακέτα, αλλά, πιστέψτε με, θα είναι πανέμορφο», είπε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, υπερασπιζόμενος το σχέδιο της Τζάμλιτζα, προσθέτοντας πως δεν υπήρξε διεθνής διαγωνισμός γι' αυτό διότι «οι μη μουσουλμάνοι αρχιτέκτονες ελάχιστα καταλαβαίνουν από ισλαμική αρχιτεκτονική».

Η πρόταση του Ερντογάν αποτελεί θέμα τριβής μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών, καθώς αντιμετωπίζεται πάντα από την κοσμική πλευρά της τουρκικής κοινωνίας ως μια κατεξοχήν «απόδειξη» της θρυλούμενης «κρυφής ατζέντας» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) για τον εξισλαμισμό της δημόσιας ζωής.

Το ΑΚΡ είχε αποφύγει μέχρι σήμερα να αναφερθεί στο θέμα προφανώς λόγω των ευαισθησιών που το συνοδεύουν, καθότι η κατασκευή τεμένους στο Ταξίμ ήταν ένας από τους λόγους που προέβαλαν οι στρατιωτικοί που ανέτρεψαν το 1997 την κυβέρνηση του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν.

…συνέχεια »

NASA: video με τις φάσεις της Σελήνης το 2013

Ένα εντυπωσιακό video με τις φάσεις της Σελήνης για το 2013 κυκλοφόρησε η NASA.
Στο video της Εθνική Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των Ηνωμένων Πολιτειών κάθε καρέ αντιστοιχεί σε μία ώρα, ενώ πληροφορίες δίνονται για την τροχιά, την απόσταση από τη Γη κ.ά.

…συνέχεια »

500.000 ευρώ για την συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης ποσού πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €) για την συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου και την αποκατάσταση ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2012

Η απόφαση αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως στις ορεινές περιοχές Ζαγορίου, Μετσόβου, Κόνιτσας και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τη σφοδρή σε ένταση και διάρκεια κακοκαιρία που έπληξε τις προαναφερόμενες περιοχές το διήμερο της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2012. Το ποσό των 500.000 € θα διατεθεί από τους πόρους της ΤΕΟ Α.Ε. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου ορίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.
…συνέχεια »

«Ξεκλειδώθηκαν» τα γενετικά μυστικά του σιταριού

Επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τμήματα-«κλειδιά» του πολύπλοκου γενετικού κώδικα του σιταριού, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σοδειές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την απόδοση των καλλιεργειών καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων.

Προς νέες ανθεκτικότερες ποικιλίες Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα νέα στοιχεία θα επιταχύνουν την ανάπτυξη ποικιλιών σιταριού οι οποίες θα ανθίστανται σε «εχθρούς» όπως οι ασθένειες και η ξηρασία. Το γεγονός αυτό θεωρείται άκρως σημαντικό καθώς το 2012 η συγκομιδή σιταριού επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα σε διαφορετικές μεριές του πλανήτη με αποτέλεσμα η τιμή του δημητριακού να ανέβει κατακόρυφα.
Το 2011 καταναλώθηκαν 681 εκατομμύρια τόνοι σιταριού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού – ο αριθμός αυτός χαρίζει στο σιτάρι την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης παραγωγής σοδειών για ανθρώπινη κατανάλωση (πίσω από το καλαμπόκι και το ρύζι) και αντιστοιχεί στο περίπου 20% των συνολικών θερμίδων που καταναλώθηκαν από τον παγκόσμιο πληθυσμό τη χρονιά που μας πέρασε.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο «Nature» βασίστηκε σε προηγούμενη δημοσίευση του «προσχεδίου» του γονιδιώματος του σιταριού η οποία και οδήγησε στην ανάπτυξη εργαλείων χρήσιμων για την αναλυτική αποκωδικοποίηση τμημάτων του γονιδιώματος. Εντοπίστηκαν περί τα 96.000 γονίδια ενώ έπεσε φως και στην «επικοινωνία» μεταξύ τους.

Μεγαλύτερο γονιδίωμα από το ανθρώπινο «Το σιτάρι του ψωμιού είναι ένα πολύπλοκο υβρίδιο το οποίο αποτελείται από τα γονιδιώματα τριών συγγενικών ποικιλιών. Αυτό καθιστά το γονιδίωμά του τεράστιο και σύνθετο – συνολικά πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα» ανέφερε ο Κλάους Μάγιερ από το Κέντρο Χέλμχολτς στο Μόναχο που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης.
«Ενας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το σιτάρι που χρησιμοποιείται στο ψωμί καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί στα τοπικά περιβάλλοντα» εξήγησε από την πλευρά του ο Νιλ Χολ από το Ινστιτούτο Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ο οποίος ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Τα εργαλεία που δημιουργήσαμε θα επιτρέψουν να εντοπίζονται ταχύτερα τα χαρακτηριστικά εκείνα του γονιδιώματος του σιταριού που του χαρίζουν την προσαρμοστικότητά του και με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θα δημιουργηθούν νέες, ανθεκτικότερες ποικιλίες».

Καλλιέργειες με βάση το γενετικό «προφίλ» των φυτώνΟι ερευνητές τονίζουν ότι τόσο οι επιστήμονες όσο και οι καλλιεργητές θα μπορούν με βάση τους νέους γενετικούς δείκτες που προέκυψαν από τη μελέτη να επιλέγουν φυτά με τους κατάλληλους συνδυασμούς γονιδίων. «Με τους δείκτες αυτούς οι καλλιεργητές θα μπορούν να βρίσκουν το γενετικό ‘προφίλ’ των φυτών όταν καλλιεργούν νέες ποικιλίες. Θα είναι έτσι σε θέση να σταματούν την καλλιέργεια των φυτών που δεν διαθέτουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και να επιταχύνουν την παραγωγή φυτών που πληρούν τις ‘γονιδιακές’ προϋποθέσεις» σημείωσε ο καθηγητής Μάικ Μπέβαν από το Κέντρο John Innes στο Νόρφολκ που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χολ αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες ποικιλίες σιταριού που θα έχουν προκύψει από εφαρμογή της νέας τεχνικής, είναι πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί μετά από μια πενταετία.

…συνέχεια »

Παράνομο φορτίο χαλκού στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Παράνομο φορτίο χαλκού εντόπισαν σε φορτηγό αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν, εντεταλμένα συνεργεία ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Ηπείρου, στο πλαίσιο ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Επίσης, επειδή υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι τα παράνομα φορτία, ενδεχομένως να αποτελούν προϊόντα κλοπής, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, δεσμεύθηκαν, για περαιτέρω έρευνα.
Η έρευνα στους εμπλεκόμενους βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ολοκλήρωση της υπόθεσης

…συνέχεια »

Έκθεση μοντέρνας τέχνης στην FIX Hellas

Όταν η τέχνη συναντά εικαστικά τη μπύρα το αποτέλεσμα μόνο «εκρηκτικά αφρώδες» είναι για τους φίλους της τέχνης που μπορούν να απολαύσουν τα έργα 68 δημιουργών στην έκθεση μοντέρνας τέχνης «BEER & ART» που διοργανώνει η επιμελήτρια τέχνης Άντζελα Δικαιούλια - Gallery Art Gargo, σε συνεργασία με τη FIX Hellas, στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, στη Ριτσώνα Εύβοιας.

Από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 (12:00 – 20:00, καθημερινές και Σαββατοκύριακα) οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν δημιουργικά στην πολυσυλλεκτική αυτή έκθεση με ελεύθερη είσοδο, ξεχωρίζοντας περισσότερα από 190 έργα: ζωγραφικής, γλυπτικής, video art και φωτογραφίας.
Φίλοι της τέχνης, συλλέκτες, εικαστικοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και πρόσωπα της showbiz βρέθηκαν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της ξεχωριστής αυτής έκθεσης, απολαμβάνοντας περισσότερα από 190 έργα σύγχρονης τέχνης, που απέσπασαν εντυπωσιακά θετικές αντιδράσεις από ειδικούς και μη.
Έλληνες και διεθνείς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες μαζί με νέους αξιόλογους δημιουργούς "μεταμορφώνουν" κυριολεκτικά το ζυθοποιείο της ιστορικής ελληνικής μπύρας FIX σε ατμοσφαιρική γκαλερί, έως και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.
Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και video art συνοψίζουν και εκφράζουν τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το σύνολο της έκθεσης και δεν είναι άλλη από το ότι, η τέχνη πρέπει να κινείται, να εκπλήσσει, να ταράζει τα στάσιμα νερά, να μπαίνει στη ζωή και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Σημειώνεται ότι η έκθεση "BEER & ART" συγκαταλέγεται σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ανοιχτή τόσο στους συλλέκτες όσο και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τη σύγχρονη εικαστική σκηνή

…συνέχεια »

Οι θαλάσσιες μεταφορές Ελλάδας – Ιταλίας στο επίκεντρο Ημερίδας του ΟΛΗΓ

Η ενίσχυση των βιώσιμων, τακτικών και αξιόπιστων θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ του λιμένα της Βενετίας στην Ιταλία και του λιμένα της Ηγουμενίτσας στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο ενημερωτικής Ημερίδας που διοργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα.

Η ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ADRIAMOS (Adriatic Motorways of the Sea), που συγχρηματοδοτείται από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-T) και από εθνικούς πόρους, και στοχεύει στην ενημέρωση των στελεχών και εκπροσώπων των Οργανισμών και Φορέων που δραστηριοποιούνται στους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κλάδους των θαλάσσιων διαμεταφορών, καθώς και στον ευρύτερο κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το Πρόγραμμα ADRIAMOS εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων δράσεων για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος του διαδρόμου μεταφορών Αδριατικής-Ιονίου που συνδέει το λιμένα της Βενετίας με τους λιμένες της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Με την υλοποίηση του Προγράμματος θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μεταφορών μεταξύ των δύο περιοχών και η μελλοντική μεταστροφή από τις οδικές προς τις θαλάσσιες μεταφορές. Παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος που σχετίζεται τόσο με λιμενικές δραστηριότητες, όσο και με ενέργειες διοικητικής μέριμνας.

Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων και τη διενέργεια μελετών. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι της Βενετίας, η παρέμβαση θα συμβάλει στην κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού για οχηματαγωγά πλοία (Ro-Ro) στην περιοχή της Fusina, με σκοπό την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης από την κίνηση, ενώ στην Ηγουμενίτσα, θα εκπονηθούν οι προκαταρκτικές μελέτες που απαιτεί η ελληνική νομοθεσία για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου, η δημιουργία του οποίου αποτελεί έναν από τους ουσιαστικότερους και συνεχείς στόχους της ΟΛΗΓ Α.Ε.
…συνέχεια »

Μερική απαγόρευση απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα σημειώνονται στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων σε πολλές περιοχές, που κατά τόπους φθάνουν τα 8 μποφόρ.
Από το πρωί, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια με πλοία ανοιχτού τύπου και αμφίδρομα, στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη
…συνέχεια »

Πόσα παίρνει ο "νερουλάς" της Βουλής;

Κι όμως όσο περίεργο και αν ακούγεται παίρνει τα ίδια λεφτά πλέον με τον...Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σχεδόν 3000 ευρώ!!!!!
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παίρνει σχεδόν 1300 ευρώ λιγότερα από τον υπάλληλο με την αρμοδιότητα του "νερουλά" μέσα στη Βουλή!
1600 ευρώ λιγότερα από τον κύριο αυτό παίρνει και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, ενώ ο γιατρός μετά από 10 χρόνια και ο οποίος έχει δαπανήσει άλλα σχεδόν 20 χρόνια για να γίνει γιατρός, παίρνει 1800 ευρώ λιγότερα.
…συνέχεια »

Ρουπακιώτης: Η διαφθορά πνίγει την Ελλάδα

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση με την διαφθορά στην Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας ενώπιον σε πολιτικών και δικαστικών στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει η γενική γραμματεία Διαφάνειας και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Η κοινωνία μας κινδυνεύει να πνιγεί από την διαφθορά. Από πάνω ως κάτω. Η διαφθορά καταλαμβάνει το σύμπαν της κοινωνίας και περιλαμβάνει και πολιτικούς, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς, την Εκκλησία και τα δικαστήρια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης.

Στρέφοντας το βλέμμα του στη Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «ένα κόμμα έρχεται και υπόσχεται πως δίνει λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους. Λεει ότι θα πάρει στα χέρια του το νόμο και καταλύει το νόμο. Αν οι πολίτες δεν πιστεύουν στη θεσμική οργάνωση και αναζητούν τέτοιες λύσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Άλλος δρόμος από την θεσμική οργάνωση δεν υπάρχει και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν».

Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση. Η τρικομματική κυβέρνηση το έδειξε αυτό και το αποδεικνύει η αλλαγή κλίματος για τη χώρα».
…συνέχεια »

Πόνος, αλλά με… δόσεις ελπίδας

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Προσεγγίζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup με την ψυχραιμία που απαιτούν οι περιστάσεις και χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της ανάγκης της μιας πλευράς για πανηγυρισμούς ή της επιμονής άλλων στην καταστροφολογία και στη μόνιμη κινδυνολογία, δύο είναι τα στοιχεία που τις συνθέτουν: πόνος και ελπίδα.
Για όποιον δεν θέλει να έχει αυταπάτες ή να τρέφει ιδεοληπτικές εμμονές, οι αποφάσεις των εταίρων και δανειστών μας για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονοσήμαντες και ούτε χωρούν σε απλοϊκά ερμηνευτικά σχήματα περί απόλυτου καλού ή κακού.

Περιέχουν, αναμφισβήτητα, μεγάλες δόσεις κοινωνικού πόνου που θα προκληθεί από τη σιδηρά πειθαρχία που απαιτεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του επώδυνου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τέτοια που να καθιστούν το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος «βιώσιμο» και άρα αντιμετωπίσιμο.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι χωρίς την αλληλεγγύη των εταίρων μας, ο «ξαφνικός θάνατος» με τον οποίον απειλούνταν εδώ και καιρό η ελληνική οικονομία, μπορεί να θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκε. Οι αποφάσεις, άλλωστε, των Βρυξελλών αυτό που κυρίως έκαναν είναι ότι έστειλαν παντού το πολυσήμαντο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η μέγγενη, ωστόσο, των επώδυνων υφεσιακών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, συνδυάζεται, πλέον, με τις ελπίδες που καλλιεργούν οι «ανάσες» που δίνει το «κοκτέιλ» των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που αποφασίστηκαν και δημιουργούν τις συνθήκες για να σταθεροποιηθεί η οικονομία μας και να μπει, επιτέλους, φρένο στη διαρκή αβεβαιότητα και στην περιδίνηση που προκαλεί το «σπιράλ θανάτου» στο οποίο βρισκόμαστε παγιδευμένοι την τελευταία τριετία.
Ο δρόμος, ωστόσο, που έχει να διανύσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι δρόμος που δεν στρώθηκε αίφνης με ροδοπέταλα, αλλά μπορεί, εφεξής, να θεωρείται περισσότερο βατός. Εξακολουθεί να είναι δρόμος ανηφορικός, αλλά μοιάζει, πλέον, να μην είναι αδιάβατος.
Στον περίπλοκο κόσμο που ζούμε επικρατεί το σλόγκαν ότι «δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα». Υπό αυτή την έννοια, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας είναι, αναμφίβολα, βαριές και τα καθήκοντα που έχει η σημερινή κυβέρνηση πολύ δύσκολα.
Το κυριότερο, όμως, από τα καθήκοντα αυτά είναι να πείσει την ελληνική κοινωνία, αλλά την διεθνή κοινή γνώμη, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και θα προχωρήσει, χωρίς περισπασμούς, σε όλες εκείνες τις αποφάσεις που θα εμπεδώνουν από τη μια το αίσθημα δικαιοσύνης στην εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη το κλίμα εμπιστοσύνης στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας που είναι η ώρα να βγουν μπροστά και να ηγηθούν της δύσκολης προσπάθειας που ξεκινά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Εν κατακλείδι, και πέρα από τους αδυσώπητους αριθμούς που συνοδεύουν τις αποφάσεις του Eurogroup, εκείνο που θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους είναι οι δόσεις ελπίδας που θα αισθανθεί η ελληνική κοινωνία ότι μετριάζουν τον αναμφισβήτητο κοινωνικό πόνο.
Και, φυσικά, η προοπτική ότι, προϊόντος του χρόνου, οι θυσίες θα πιάνουν τόπο και ο πόνος θα γίνεται όλο και μικρότερος, μέχρι να ξαναμπούμε στην ανοδική φάση και να επανέλθει η ευημερία, όχι μόνον των αριθμών, αλλά και των ανθρώπων!

Γρηγόρης Τζιοβάρας είναι δημοσιογράφος (πολιτικός συντάκτης στο «Πρώτο Θέμα»), περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

…συνέχεια »

Σύσκεψη για τα δημόσια κτήρια της Ηπείρου και τα μισθώματα

Σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που παραμένει αναξιοποίητη καθώς και την εξοικονόμηση δαπανών που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό από μισθώματα που καταβάλλονται για ακίνητα που στεγάζουν υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Θεοδωρίδη στα Ιωάννινα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι προϊστάμενοι των κτηματικών υπηρεσιών Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν στο Γενικό Γραμματέα τα στοιχεία από τα καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα που υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες αρμοδιότητάς τους και παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς και τα στοιχεία από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.4081/2012(Α' 184) περί μείωσης των μισθωμάτων των ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων όπου ο Γενικός Γραμματέας μεταξύ άλλων τόνισε: «Στη σημερινή κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία είναι χρέος μας να επιδείξουμε άμεσα ανακλαστικά και να συμβάλουμε στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο δημόσιο κτίριο. Είναι επιβεβλημένο να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος.» Κλείνοντας ζήτησε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών για να αξιοποιηθούν τα δημόσια κτίρια στα οποία θα μπορούσαν άμεσα να μετακομίσουν κρατικές υπηρεσίες.
Ορίστηκε μάλιστα για το προσεχές διάστημα νέα συνάντηση όπου θα κατατεθούν και θα εξετασθούν εξειδικευμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.
…συνέχεια »

Πρόσληψη 14 εκπαιδευτικών στη Παραμυθιά

Ο Δήμος Σουλίου ανακοινώσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και ωρομίσθια αποζημίωση συνολικά δεκατεσσάρων (14) ατόμων για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΝΠΔΔ ΑΡΩΓΗ, που εδρεύει στην Παραμυθιά.
Οι θέσεις είναι οι εξής:

Παιδαγωγός ΠΕ 1
Εκπαιδευτής Ξένης Γλώσσας ΠΕ (γαλλικής γλώσσας) 1.
Φιλόλογος ΠΕ 2
Γυμναστών ΠΕ με ειδικότητα Αναψυχή Κλειστού χώρου (παραδοσιακών χορών) 1
Γυμναστών ΠΕ με ειδικότητα Αναψυχή Κλειστού χώρου (μοντέρνων χορών) 1
Γυμναστών ΠΕ με ειδικότητα Αναψυχή Κλειστού χώρου (μουσικοκινητικής αγωγής) 1
Πληροφορικής ΤΕ (Software) 2
Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 1
Εικαστικών ΠΕ 1
Μουσικοί ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ (χορωδίας) 1
Μουσικοί ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ (φιλαρμονικής) 1
Νηπιαγωγός ΠΕ 1
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής της στο κατάστημα της υπηρεσίας μας και στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού ή κοινοτικού καταστήματος, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου 'ΑΡΩΓΗ', 49 Προκρίτων Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Τ.Κ.46200 – Κτίριο: Ά Παιδικού Παραμυθιάς, απευθύνοντάς την υπόψιν κ. Μάρκου Γεωργία (τηλ. επικοινωνίας:2666022366). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.
Κατεβάστε όλη την προκήρυξη εδώ
…συνέχεια »

Τα οικονομικά του…Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα μισθολόγια, η φορολογική μεταρρύθμιση και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα
Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου δεινός οικονομολόγος, με ...μάστερ στα οικονομικά του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν για αδύναμους «λύτες».
Ο μαθητής του Αριστοτέλη επέδειξε εξαιρετική διαχειριστική ικανότητα, παρότι οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των μαχών περιλάμβαναν σε γενικές γραμμές όσα εμπεριέχουν κι εκείνοι των κρατών (και συναρτούνταν άμεσα με αυτούς): μισθολόγια, υγεία και πρόνοια, κατασκευαστικά προγράμματα, προμήθειες, μεταφορές, μεταρρυθμίσεις φορολογικού συστήματος, έμμεσους φόρους και δωρεές, ακόμη και δημοσιονομικά σκάνδαλα.

Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες και οι εξοπλισμοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πόσα βραχυπρόθεσμα δάνεια συνήψε για τις ανάγκες του πολέμου και γιατί απαγόρευσε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα; Τι δώρο πρόσφερε στους καλεσμένους στον γάμο του και ποια ήταν η τύχη της τεράστιας αποθήκης αρωμάτων της Γάζας;
Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα δώσει ο Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης Δημήτριος Κωστόπουλος, στο πλαίσιο διάλεξης, με τίτλο «Τα οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που διοργανώνει απόψε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης). Ο κ.Κωστόπουλος έδωσε στο ΑΜΠΕ «πρόγευση» των κυριότερων σημείων της ομιλίας.

Στρατιωτικό μισθολόγιο πολλών ταχυτήτωνΜέχρι το 331 π.Χ., οι κυριότερες δαπάνες του Αλέξανδρου αφορούσαν -μεταξύ άλλων- τα εξής: μισθοδοσία στρατού, συντήρηση εξοπλισμού-πολιορκητικών μηχανών, δημιουργία στόλου, επισιτισμό, μεταφορές και υγειονομική περίθαλψη. Η σημαντικότερη άμεση πολεμική δαπάνη ήταν η μισθοδοσία, το ύψος της οποίας οριζόταν με στρατιωτικό μισθολόγιο: ο στρατός αποτελείτο καταρχήν από Μακεδόνες, οι οποίοι υπηρετούσαν υπέρ πατρίδος, από συμμάχους των ελληνικών πόλεων (εταίρους) και επαγγελματίες μισθοφόρους.
Αν και οι πληροφορίες των ιστορικών πηγών δεν συμφωνούν στο ύψος του μισθού, οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, στην αρχή της εκστρατείας, το ύψος του μισθού του απλού στρατιώτη ανερχόταν (μέσο όρο) σε 1-2 δραχμές ημερησίως.
«Οι δεκαδάρχες ή δεκανείς ελάμβαναν μηνιαίο μισθό 40 δραχμών. Ο μισθός του διμοιρίτη ήταν διπλάσιος και εκείνος των ιππέων διπλάσιος των πεζών. Κατά τον Διόδωρο οι ιππείς λάμβαναν 300 δραχμές μηνιαίως και οι Μακεδόνες φαλαγγίτες 100 δραχμές, ενώ για τους επαγγελματίες μισθοφόρους υπήρχαν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα», σημειώνει ο κ.Κωστόπουλος.

Ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας 4.000-7.000 τάλαντωνΤα συνολικά μεγέθη ήταν δυσθεώρητα: αρκεί ν' αναλογισθεί κάποιος ότι το 334 π.Χ. πέρασε το Ελλήσποντο στρατιωτική δύναμη άνω των 35.000 ανδρών, στην οποία πρέπει να προστεθούν 10.000 άνδρες του Παρμενίωνα (που προηγήθηκαν το 336 π.Χ) κι ο στρατός που διατήρησε ο Αλέξανδρος στη Μακεδονία (12.000). Η ετήσια μισθολογική δαπάνη υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 4.000-5.000 τάλαντα στο πρώτο έτος της εκστρατείας.
Τα επόμενα έτη δε, αυξήθηκε περαιτέρω, σε περίπου 7000 τάλαντα -χωρίς να συνυπολογίζεται ο στόλος- επειδή ο Αλέξανδρος ενίσχυσε τον στρατό του με μισθοφόρους από τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ έπρεπε να εγκαθιστά φρουρές σε περιοχές που κατελάμβανε.
Μετά την κατάληψη Σούσων και Περσέπολης και την απόκτηση του Θησαυρού του Δαρείου, οι δαπάνες για μισθοδοσία του στρατού εκτινάχθηκαν: για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος οργάνωσε στρατό 140.000 ανδρών, ενώ κατασκεύασε στόλο τουλάχιστον 150 πλοίων, που έφεραν 3.000-5.000 άνδρες.

Μηχανικοί, γεφυροποιοί και κατασκευαστές κλινώνΠέραν της μισθοδοσίας, μεγάλες ήταν οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης πολεμικού υλικού. Ο στρατός του Αλέξανδρου ήταν για την εποχή του μια τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή. Τον στρατό ακολουθούσαν μηχανικοί, οι οποίοι κατασκεύαζαν και συντηρούσαν διάφορες πολεμικές μηχανές και το προσωπικό του πολιορκητικού όρχου, που χειρίζονταν τους «πετροβόλους», τους «ξυλοσυνθέτους πύργους» ή «προβόλους»,τις γνωστές «ελεπόλεις», τους κριούς, τις χελώνες και τα κάτοπτρα. Επίσης, δίπλα στον στρατό πορεύονταν άλλοι τεχνικοί, όπως γεφυροποιοί και κατασκευαστές σκηνών και κλινών.
Μεγάλες δαπάνες απαιτούσε και ο εφοδιασμός, επισιτισμός και μεταφορά, όχι μόνον του στρατού αλλά και των γυναικόπαιδων των οικογενειών των στρατιωτών, προς εξυπηρέτηση των οποίων λειτουργούσε οργανωμένο σώμα μεταφορών και εφοδιασμού.

Εκατό τάλαντα μόνο για φάρμακα, αλλά και πρόνοια για τα παιδιά των πεσόντωνΣυστηματικά οργανωμένη -και για αυτό δαπανηρή- ήταν και η υγειονομική υπηρεσία του Αλέξανδρου, που περιλάμβανε γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς και νοσοκόμους, οι οποίοι ακολουθούσαν την εκστρατεία. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος διέθεσε για φάρμακα 100 τάλαντα.
Επίσης, ο Αλέξανδρος δαπανούσε σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις στους γονείς και τις οικογένειες των πεσόντων, στις οποίες χορηγούσε βασιλικά κτήματα και φορολογικές απαλλαγές, ενώ ο Ιουστίνος αναφέρει ότι στα ορφανά των πεσόντων συνέχιζε να χορηγεί το μισθό του πατέρα..

«Κατευναστές» ή «στρωματοφύλακες» Ο πόλεμος δεν απαιτούσε, όμως, μόνο μισθούς, εξοπλισμό και ανεφοδιασμό, ούτε μόνο αποζημιώσεις. Απαιτούσε, κατά τον Αλέξανδρο, γιορτές και πανηγύρεις για την τόνωση του ηθικού του στρατού -και για αυτές, οι δαπάνες ήταν μεγάλες.
Επίσης, οι πολεμικοί προϋπολογισμοί κάλυπταν δαπάνες για μάγειρες, τραπεζοκόμους και σιτοποιούς, ακόμη και για άγνωστες σήμερα ιδιότητες, όπως οι …στρωματοφύλακες ή κατευναστές, οι οποίοι φύλαγαν τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς κατά τον ύπνο.
Εξακόσια τάλαντα ετησίως για βασιλικά γεύματα και χορηγίες για παλιννοστούντεςΔαπανηρότατα ήταν τα βασιλικά γεύματα, για τα οποία ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος δαπανούσε 600 τάλαντα ετησίως. Επίσης, ιδιαίτερα γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στις αμοιβές όσων διακρίνονταν ιδιαιτέρως στις μάχες και τις πολιορκίες: κατά τον Διόδωρο, μετά τις νίκες της Ισσού και των Γαυγαμήλων έγιναν δωρεές 3.000 ταλάντων, ενώ για την άλωση των Εκβατάνων, εκτός από τα κοσμήματα διανεμήθηκαν 13.000 τάλαντα.
Μεγάλες ήταν ακόμη οι χορηγίες προς τους παλιννοστούντες. Κατά τον Αρριανό στους Έλληνες συμμάχους, που θέλησαν να παλιννοστήσουν, επιχορηγήθηκαν με 2000 τάλαντα για μισθούς/έξοδα επιστροφής, ενώ όσοι έστερξαν να παραμείνουν έλαβαν τρία τάλαντα έκαστος.
Εξίσου γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στους παλαίμαχους. Κατά τον Αρριανό, στους Μακεδόνες που λόγω γήρατος ή πάθησης γίνονταν ανίκανοι για πόλεμο, χορηγείτο εκτός από τους μισθούς και ένα τάλαντο, καθώς και τα έξοδα της παλιννόστησης.

Βραχυπρόθεσμα δάνεια για την κάλυψη των αναγκών του πολέμου.Από πού προέρχονταν όμως τα έσοδα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών; Κατά την έναρξη της εκστρατείας, κυρίως από τον βασιλικό θησαυρό του Φιλίππου, ενώ σημαντική πηγή εσόδων ήταν τα μεταλλεία της Μακεδονίας, που παρείχαν χρυσό και άργυρο για την κοπή νομισμάτων. Επιπρόσθετα, τα τελωνεία παρείχαν έσοδα από τους δασμούς, στους οποίους προσθέτονταν οι φόροι από τις βασιλικές γαίες.
Σημαντικότερη, όμως, πηγή εσόδων ήταν ο δανεισμός. Κατά τον Πλούταρχο, στα πρώτα έτη της εκστρατείας ο Αλέξανδρος δανείσθηκε βραχυπρόθεσμα 1.460 τάλαντα.
Η δαπάνη των επαγγελματιών μισθοφόρων βάρυνε αποκλειστικά τον βασιλικό θησαυρό, ενώ η δαπάνη του στρατού των Μακεδόνων καλύπτονταν εν μέρει από χορηγίες των ευγενών, τις λεγόμενες λειτουργίες, και εν μέρει από το βασιλικό θησαυρό.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του στόλου, ο Αλέξανδρος τις αντιμετώπισε με το θεσμό της τριηραρχίας, κατά τον οποίο ορισμένες πόλεις αναλάμβαναν να συνεισφέρουν ένα αριθμό τριήρεων με τη δαπάνη για το πλήρωμα.

Γιατί οι μικρασιατικές πόλεις κηρύχθηκαν «ασύδοτες» Σε ότι αφορά την φορολογία, ο Αλέξανδρος δεν επέβαλε φόρους σε βάρος των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, τις οποίες κήρυξε «ασυδότους», επειδή η εκστρατεία του είχε ως σκοπό να τις απαλλάξει από τον φόρο υποτέλειας στον Δαρείο.
Με τις πόλεις που δεν αντιστάθηκαν στην εκστρατεία ο Αλέξανδρος προέβη σε συμφωνία για την καταβολή απ' αυτές της λεγόμενης σύνταξης, ως ομοσπονδιακής εισφοράς σε χρήμα για την αντιμετώπιση των δαπανών του κοινού σκοπού της τιμωρίας του Δαρείου.
Η λεγόμενη «αγγαρεία» και γιατί οι γυναίκες της Εφέσου δεν φορούσαν κοσμήματα
Στις πόλεις που έδειξαν εχθρική στάση στον Αλέξανδρο και φιλική προς τον Δαρείο ο Αλέξανδρος επέβαλε μονομερώς έκτακτη εισφορά, τη λεγόμενη ζημία, δηλαδή ένα είδος προστίμου, το οποίο ήταν είτε χρηματικό είτε εις είδος, η λεγόμενη αγγαρεία.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο φόρος σε βάρος των Εφεσίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά στον Αλέξανδρο. Για την πληρωμή του φόρου απαγορεύθηκε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα. Το προϊόν, όμως, αυτού του φόρου δεν το καρπώθηκε ο Αλέξανδρος, αλλά διατέθηκε για την ανέγερση ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Αλεξάνδρου από τους λεγόμενους φόρους επί της συνοικίας, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τα νέα μεταλλεία και τελωνεία των χωρών που κυριεύθηκαν.
Πώς η τεράστια αποθήκη αρωμάτων της Γάζας ευαρέστησε στους Μακεδόνες ευγενείς
Έσοδα προέκυπταν και από την αργυρολογία και την λαφυραγωγωγία, που επιτρέπονταν από το ισχύον δίκαιο του πολέμου, δηλαδή την κάρπωση παντός είδους τιμαλφών, σκευών, ειδών πολυτελείας κτλ.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πόλης της Γάζας, που ήταν γνωστή ως τεράστια αποθήκη αρωμάτων, τα οποία αργυρολογήθηκαν μετά την άλωσή της. Τα έσοδα αυτά ο Αλέξανδρος τα διένειμε στους Μακεδόνες ευγενείς, όπως δε αναφέρει ο Πλούταρχος, όταν ο Περδίκας του επισήμανε ότι δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του, ο Αλέξανδρος απάντησε «εγώ κρατώ την ελπίδα».

Οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του ΔαρείουΣύμφωνα με τον κ.Κωστόπουλο και παρά τα παραπάνω, μέχρι το 333 π.χ. ο Αλέξανδρος αντιμετώπιζε οικονομική στενότητα. Αργότερα, όμως και ιδίως μετά τη μάχη των Γαυγαμήλων, η κατάσταση άλλαξε άρδην: παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Δαρείου σε Σούσα και Περσέπολη.
Μετά την κατάλυση του περσικού κράτους, τα γενικά χαρακτηριστικά της φορολογίας άλλαξαν επίσης: αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων καθόσον υποβλήθηκαν σε φόρο οι Πέρσες, οι οποίοι προηγουμένως απαλλάσσονταν ως κυρίαρχοι, ενώ το ίδιο συνέβη και στις νέες πόλεις που κτίσθηκαν από τον Αλέξανδρο. Ο ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας διατήρησαν πάντως την ασυδοσία.
Αυξήθηκε επίσης η φορολογία, ιδίως η έμμεση, διότι αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο με την αύξηση του νομίσματος και τη διανομή των περσικών θησαυρών, ενώ τα νέα έργα και οι νέες πόλεις προσήλκυσαν νέους πληθυσμούς.

"Συγχώνευση» φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιώνΟ Αλέξανδρος προέβη σε εκτεταμένη διοικητική μεταρρύθμιση για την οργάνωση της αχανούς αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε και μεταρρύθμιση των φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιών: Δημιούργησε τέσσερις δημοσιονομικές περιφέρειες, η πρώτη της Αιγύπτου, Λιβύης και Αραβίας, η δεύτερη της εντεύθεν του Ταύρου Μικρασίας, η τρίτη της Φοινίκης, Συρίας και Κιλικίας και η τέταρτη της Βαβυλώνας, Σούσων, Περσίας και Μηδίας. Οι νέες αυτές υπηρεσίες επανδρώθηκαν με πλήθος υπαλλήλων.

Ο «επί των χρημάτων» και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα... Παράλληλα, ο Αλέξανδρος όρισε Προϊστάμενο των Αρμοστών, ως οιονεί Υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα για όλο το κράτος, φέροντα τον ...εύγλωττο τίτλο «ο επί των χρημάτων».
Πάντως, ούτε τότε έλειψαν τα δημοσιονομικά σκάνδαλα, όπως αυτό του Άρπαλου, στον οποίο είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «επί των χρημάτων». Αυτός, επωφελούμενος της απουσίας του Αλεξάνδρου στην εκστρατεία της Ινδικής, καταχράστηκε μεγάλα ποσά και για να αποφύγει την τιμωρία κατέφυγε στην Αθήνα.

Ποιοι φόροι επιβάλλοντανΟι φόροι που επιβάλλονταν ήταν, καταρχήν, οι άμεσοι επί των ατόμων (πχ, κεφαλικός φόρος και φόρος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες, που διακρίνονταν σε επικεφάλαιον και χειρωνάξιον). Επίσης, ήταν οι έμμεσοι φόροι επί της κατανάλωσης, οι οποίοι διαφοροποιούνταν ανά σατραπεία, καθώς και οι δασμοί των τελωνείων, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά.
Περαιτέρω, στα ταμεία έμπαιναν τα έσοδα από την ποικιλόμορφη ιδιωτική περιουσία του κράτους, οι έγγειοι πρόσοδοι επί των γαιών, η λεγόμενη δεκάτη, δηλαδή το 10% επί της γεωργικής παραγωγής και ο φόρος των ζώων.
Πέραν των θησαυρών του Δαρείου, θεωρείται ότι από τις 18 σατραπείες εισέρρεαν στο βασιλικό ταμείο 9.000-30.000 τάλαντα ετησίως, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έσοδα σε είδος και τα έσοδα από τα μεταλλεία. Μετά την κατάκτηση της Ινδικής προστέθηκαν και οι φόροι αυτής.

Δαπάνες ανοικοδόμησης πόλεων, συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργαΤην περίοδο αυτή άλλαξε και η μορφή των δαπανών, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται πλέον σε εκείνες που αφορούσαν τα δημόσια έργα και την ανοικοδόμηση νέων πόλεων. Ο Αλέξανδρος κατασκεύασε πολλούς και μεγάλους ναούς, τόσο για ελληνικές όσο και για ασιατικές θεότητες, ενώ κατασκεύασε πολλά παραγωγικά έργα, όπως συγκοινωνιακά στις Κλαζομενές και τις Ερυθρές, αρδευτικά στον Ευφράτη, αποξηραντικά στην Κωπαϊδα.
Υπολογίζεται ότι οι πόλεις που ίδρυσε ανέρχονταν σε 70, τις οποίες, εκτός από την περιτοίχιση και την πολεοδομία, κόσμησε με δημόσια κτίρια, διαδίδοντας την ελληνική αρχιτεκτονική και τις ελληνικές τέχνες στην ανατολή.

Τι δώρο έλαβαν οι προσκεκλημένοι στον γάμο του Μεγαλέξανδρου;
Σημαντική θέση κατείχαν και οι δαπάνες της βασιλικής αυλής, οι οποίες πλέον των βασιλικών ακολούθων και του προσωπικού, περιελάμβαναν και τα έξοδα για τα συμπόσια και τις γιορτές που ήταν πολύ υψηλά, αφού ο Αλέξανδρος ακολούθησε τη χλιδή των Περσών.
Κατά τη μεγάλη τελετή των 9000 περσομακεδονικών γάμων το 323 π.Χ., στην οποία ο ίδιος παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα, κάθε προσκεκλημένος έλαβε δώρο μια χρυσή φιάλη και είδε πληρωμένα τα χρέη του από τον Αλέξανδρο!

…συνέχεια »

Προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα: Η Αλβανία ξεκινάει από την Πρέβεζα

Τα μαζεύει η αλβανική κυβέρνηση μετά το σάλο
Νέα επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων έπειτα από την ομιλία του Σαλί Μπερίσα για την επέτειο των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.»

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις Μπερίσα , δημιουργούν θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας προς την Ελλάδα, ήρθαν ελάχιστες ώρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στα Τίρανα.
Για την ιστορία ο Μπερίσα μιλώντας για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τόνισε: «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».
Τα μαζεύει η Αλβανική κυβέρνηση
Μετά την επίσημη διαμαρτυρία από το ελληνικό υπουργείο η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την εκπρόσωπο του Σαλ'Μπερίσα να δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης:
«Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής»

…συνέχεια »

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου

Τον ανάδοχο του έργου προσθήκης στην παλαιά γέφυρα στη θέση «Νάτση» του επαρχιακού οδικού δικτύου Φιλιατών της Π.Ε. Θεσπρωτία, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 132.000 ευρώ και ανάδοχος αναδείχτηκε ο ΕΔΕ Σπυρίδων Τσιρώνης.

Επίσης η Οικονομική Επιτροπή όρισε την 7η Δεκεμβρίου 2012, ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας του έργου «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου» στην Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Η αρχική δημοπρασία δεν είχε πραγματοποιηθεί εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Π.Ε. Άρτας.
…συνέχεια »

Σύσκεψη στην Άρτα για την πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping»

Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Περιφέρειας Ηπείρου κ. Οδυσσέα Πότση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άρτα, με αντικείμενο συζήτησης την πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping», μια κίνηση που στοχεύει στη στήριξη των τοπικών αγορών της Ηπείρου, αλλά και των καταναλωτών.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Παπάζογλου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας ο κ. Χουλιάρας, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βαγενάς και ο Δ/ντής Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Άρτας κ. Μιχάλης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των επιχειρηματιών της περιοχής στην πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» και ομόφωνα συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση και την προώθησή της.

Με την έναρξη της πρωτοβουλίας όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετέχουν, θα αναρτούν το ειδικό σήμα του «Epirus Friendly Shopping» με το ποσοστό έκπτωσης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αφορά. Παράλληλα θα υπάρχει ιστοσελίδα, μέσα από την οποία ο επισκέπτης – καταναλωτής θα μπορεί να αναζητεί τις τρέχουσες προσφορές και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ο κ. Πότσης επισήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των επιχειρηματιών καθώς οι ίδιοι θα κρίνουν πότε και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν. Τόνισε ότι η Περιφέρεια και ειδικότερα η Π.Ε. Άρτας θα έχει υποστηρικτικό ρόλο, ενώ το χρονικό διάστημα συμμετοχής, το ποσοστό έκπτωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών θα καθορίζεται από τον εκάστοτε επιχειρηματικό φορέα.

Ο κ. Ψαθάς δήλωσε ότι για την επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι αναγκαία τόσο η συμμετοχή των επιχειρηματιών της περιοχής μας όσο και η στήριξή της από τους καταναλωτές και τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη και τόνωση της τοπικής αγοράς.
…συνέχεια »

Τα βρίσκουν οι Ενώσεις της Ηπείρου με τον νέο ιδιοκτήτη της ΔΩΔΩΝΗ

Νερό στο... κρασί τους φαίνεται να βάζουν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιφέρειας Ηπείρου, σε σχέση με την “άτεγκτη”, μέχρι τώρα, στάση τους, έναντι των νέων ιδιοκτητών της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη”.
Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται από παρατηρητές της αγοράς η απόφαση ορισμένων εξ αυτών να αποδεχθούν την πρόταση της Strategic Initiatives (S.I.) να μετάσχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, όπως αυτό συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάικλ Ο' Νήλ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Β. Μήτσιος, κατέχει πλέον τη θέση Αντιπροέδρου της “Δωδώνη”, ενώ μέλος του ΔΣ είναι κι ο Θ. Γκουλιούμης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Μάλιστα, η συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΑΣ στο νέο Δ.Σ., όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αποτελεί “de facto” αναγνώριση από την πλευρά τους του γεγονότος πως η “S.I.” είναι πλέον ο καινούργιος μεγαλομέτοχος.
Τις άλλες πέντε, από τις συνολικά επτά θέσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας αυτές καλύπτονται από στελέχη του μεγαλομετόχου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και οι κ. κ. D. Razorenov, μεγαλοστέλεχος της “Strategic Initiatives”, ο οποίος έχει διαχειριστεί πολλές επενδύσεις σε μεταλλεία χρυσού και διαμαντιών και Τ. Seepers, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της “S.I.”.
Μολονότι η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Δωδώνη στο διαδίκτυο, η επικύρωση της σύστασής του έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 5 Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στη μετοχική διάρθρωση της Δωδώνη, κάτοχος του 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας είναι πλέον το εταιρικό σχήμα, “Todyro Ltd”, που αποτελεί θυγατρική της “S.I.”, η οποία συστήθηκε για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης. Από τους υπόλοιπους μετόχους μειοψηφίας, το 24,78% είναι στην κατοχή της ΕΑΣ Ιωαννίνων και το εναπομείναν ποσοστό μοιράζεται με μικρά μερίδια στις ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας, Πωγωνίου, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, εξάλλου, στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι να ανακαταλάβει το μερίδιο περίπου 20%, που έχασε η γαλακτοβιομηχανία από την ελληνική αγορά, κατά τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, εξαιτίας του συνδυασμού της οικονομικής κρίσης και της “αναταραχής” που επέφερε το θέμα της ιδιωτικοποίησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογείται η επανατοθέτηση στην αγορά όλων των προϊόντων της Δωδώνη, από τα αποθέματα των 45 τόνων που διαθέτει, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται και οι εξαγωγές.

Λεωνίδας Λιάμηςhttp://www.agronews.gr/
…συνέχεια »

"Η αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών"

Σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα», με αφορμή την επίσκεψή του στα Τίρανα για τα 100 χρόνια της αλβανικής ανεξαρτησίας, ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά ακυρώθηκε με απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου) «προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε την εσωτερική συνταγματική τάξη της Αλβανίας, όπως και η Αλβανία δεν μπορεί να κάνει το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό στις διεθνείς σχέσεις να υπάρχει συνέπεια στα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μια εκκρεμότητα, που όσο το συντομότερο λυθεί, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες. Εκτιμώ ότι το νομικό πλαίσιο που είχε ήδη συμφωνηθεί, εντός του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, μας βοηθάει για να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση, ώστε να φτάσουμε σύντομα στο αποτέλεσμα και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, για το πως μπορούν γείτονες να συνεννοούνται», επισημαίνει ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ερώτηση αν το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης χωρικών υδάτων Ελλάδας - Αλβανίας μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες τίθεται ως προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από την Ελλάδα στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Συνεργασία με εκβιασμούς και τελεσίγραφα δεν γίνεται. Ούτε είναι βιώσιμη. Ο ΤΑΡ προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά στις διμερείς μας σχέσεις. Είναι έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας, καθώς επαναχαράσσεται ο ενεργειακός χάρτης της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το έργο αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει καθοριστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις οικονομίες μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική αξία των χωρών μας. Για αυτό και εργαζόμαστε πολύ στενά με την αλβανική και την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, όπως είπα πιο πριν, ούτως ή άλλως θα είναι χρήσιμο να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και ανάμεσα στα άλλα, να επιλύσουμε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις θαλάσσιες ζώνες. Εάν υπάρχει ειλικρινής διάθεση και καλή θέληση θα διευθετήσουμε αυτό το ζήτημα».

…συνέχεια »

Νταλίκα έπεσε από γέφυρα

Νταλίκα με κατεύθυνση προς Πρέβεζα ξέφυγε από την πορεία της και έπεσε από ύψος περίπου 7 μέτρων στην γέφυρα στο ύψος του χωριού Μεσσοπόταμου στην Πρέβεζα.
Σύμφωνα με το pamepreveza.gr, ο οδηγός της νταλίκας είναι νεκρός. Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρο καθώς και κλιμάκιο της Π.Υ. Πάργας ενώ έχει φτάσει και όχημα από την τροχαία της Πρέβεζας.
…συνέχεια »

Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις μειώσεις μισθών και στην περικοπή δαπανών στην Υγεία.
Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «μισθολογική εξόντωση» των γιατρών και για ένα Σύστημα Υγείας το οποίο «διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%».

Επιπλέον, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους υπαλλήλους των Δήμων, του υπουργείου Υγείας, καθώς και των υπόλοιπων φορέων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και οδηγούνται, όπως αναφέρει, σε απόλυση, εκτιμώντας ότι το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα πλήξει και τα νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία κηρύσσει επίσης την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ως «Πανελλαδική Ημέρα Λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς Ειδικευόμενους».

Τη συγκεκριμένη ημέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας.
Το πρωί θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας συνελεύσεις ειδικευομένων και στις 13.00 ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί, καθώς και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας (12.00 - 15.00), θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

…συνέχεια »

Πέθανε ο διευθυντής της «Le Monde»

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 58 ετών, ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» Ερίκ Ισραελεβίτς. Σύμφωνα με στελέχη της εφημερίδας, υπέστη καρδιακή προσβολή το απόγευμα ενώ βρισκόταν στο γραφείο του. Διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε λίγο αργότερα.
Ο Ερίκ Ισραελεβίτς ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του από το οικονομικό ρεπορτάζ, δουλεύοντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό «L'Usine Nouvelle».

Άρχισε να δουλεύει για τη «Le Monde» τον Απρίλιο του 1986 ως οικονομικός συντάκτης.
Αργότερα εργάστηκε σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναλαμβάνοντας διευθυντικές θέσεις.
Μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψε στη «Le Monde» αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της εφημερίδας τον Φεβρουάριο του 2011. Παράλληλα, ορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Le Mοnde.


…συνέχεια »

Αργοπεθαίνει η μεσαία τάξη για να συντηρεί χιλιάδες αργόμισθους

Η ουσία παραμένει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει από χρήματα που δανείζεται και του λείπουν, υπαλλήλους του δημοσίου που δεν χρειάζονται και περισσεύουν.
Αν αυτοί είναι 300.000 περισσότεροι από όσοι χρειάζονται, ή 400.000 περισσότεροι από όσοι χρειάζονται μπορεί να το δείξει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση.
Παραμένει αδιαμφισβήτητο όμως, ανεξάρτητα της οδού "τρουπώματος" στην αργομισθία, ότι η Μεσαία τάξη αργοπεθαίνει για να συντηρήσει αργόμισθους στο δημόσιο, και 50άρες συνταξιούχες με ανήλικο τέκνο.

Αυτό πρέπει να πάψει. Πρέπει ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας που εισπράττουν πρόσοδο της ψήφου τους να πάψουν να το εισπράττουν, όχι μόνο διότι δεν έχει πια ο Ελληνικός Λαός να τους το πληρώνει αλλά και γιατί αντίκειται σε κάθε λογική κοινωνικής νομιμότητας.

Ακόμη και αν δεχθούμε το 667.000 του κ. Πάγκαλου, που ο ίδιος είπε ότι δεν περιέχει στοιχεία από τους μισούς δήμους, διότι απλά δεν τα έστειλαν, ο αριθμός είναι αστρονομικός για τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε ως πολίτες.

Στην πολιτεία της Μινεσσότα, με πληθυσμό +9 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 50.000 (πενήντα χιλιάδες).

Αν αφαιρέσουμε τους 120.000 των ενόπλων δυνάμεων, 50.000 του συστήματος δημόσιας υγείας, και 17.000 του ΥΠΟΙΚ μένουν 480.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα (για το ίδιο μέτρο), χωρίς μάλιστα να προσμετρήσουμε ούτε τους ΔΕΚΟτζήδες ούτε τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου στις έξι (6) ΑΕ που διαθέτει μεσοσταθμικά ο κάθε δήμος.

Με άλλα λόγια, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ακόμη και 2 φορές πιο παραγωγικοί από τους δικούς μας αν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μινεσσότα, πάλι έχουμε πάνω από τετραπλάσιους από όσους χρειαζόμαστε έστω και με το 1/2 της παραγωγικότητας.

Το κακό με τους αριθμούς είναι ότι δεν επιδέχονται ερμηνείας: είναι αυτοί που είναι.

Άγης Βερούτης
http://logia-starata.blogspot.gr/2012/11/a_27.html
…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 13:00 συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Έγκριση πρακτικών προηγουμένης συνεδρίασης.
2. Εορτασμός παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού (5-12-2012).
3. Κοινή διαπεριφερειακή σύσκεψη Περιφερειών Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Δημιουργία δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
…συνέχεια »

Μπέζας VS Μηλιός στον Real fm

Τις απόψεις τους για την απόφαση του Eurogroup, εξέφρασαν οι, Αντώνης Μπέζας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Οικονομικών , και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm.
Ακούστε το ηχητικό:

Ακούστε το ηχητικό εδώ .
…συνέχεια »

Αυτονόητα σήμερα τα ανοίγματα

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, στον τοπικό Τύπο γράφονταν που και που μερικές αρνητικές αναφορές για τα οθωμανικά τζαμιά.
Άλλον τον ενοχλούσε ο φωτισμός τους, άλλον ο ψηλός μιναρές, γενικώς υπήρχαν πολλοί που επιχειρηματολογούσαν ενάντια στη διατήρησή τους. Ο ίδιος διάλογος με πάνω κάτω τα ίδια επιχειρήματα γινόταν και το ’30, δείγμα ότι η πολιτική και κοινωνική σκέψη στην πόλη δεν είχε κάνει και τόσο μεγάλα βήματα στο μεταξύ.

Είναι όμως από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτο ότι ακόμα και τη δεκαετία του ’30 υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές της οθωμανικής παράδοσης της πόλης, κάτι που επέτρεψε τελικά τη διατήρηση τουλάχιστον του Τζαμιού του Ασλάν Πασά, τότε που έπεφταν ένας ένας οι πολλοί μιναρέδες της πόλης. Και το ότι σήμερα, η Πολιτεία συντηρεί και αναδεικνύει το τζαμί της Καλούτσιανης, δείχνει πόσος δρόμος έχει διανυθεί.
ΑλλαγέςΒέβαια, η μεγάλη ανταλλαγή των πληθυσμών μετά το 1922, δεν επέτρεψε την παραμονή μουσουλμανικών κοινοτήτων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οπότε ήταν και κάπως «φυσιολογική» θα λέγαμε η μείωση των τζαμιών, αφού είχε χαθεί ο λειτουργικός τους χαρακτήρας. Χάθηκαν όμως πολλά μνημεία των θρησκειών και πολλές αναφορές που σήμερα θα μας ήταν χρήσιμες για τη συγκρότηση της ιστορικής διαδρομής του τόπου, της χώρας- ας πούμε το μεγάλο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης στη θέση του σημερινού πανεπιστημίου.
Υπάρχει όμως μία πολύ μεγάλη διαφορά σήμερα: Το μυαλό των ανθρώπων άνοιξε, οι ορίζοντες διευρύνθηκαν, οι εναλλακτικοί τρόποι σκέψης και αντιλήψεων για ανοχή, συμβίωση, πολυπολιτισμικότητα θέλουν και μπορούν να γίνουν κυρίαρχοι.
Ακόμα και το άνοιγμα της οικονομίας θα πρέπει να ειδωθεί και θετικά, ειδικά σε έναν τόπο όπως η Ήπειρος που άνθησε ιστορικά από το εμπόριο πέρα από τα σύνορα και τους κάθε φύσεως διαχωρισμούς.
Με έγνοια τη δημοκρατίαΜέσα σε αυτό το πλαίσιο τα ταξίδια Γιάννενα – Τουρκία που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και οι συμφωνίες για κοινές εκδηλώσεις και ανοίγματα τουριστικής προβολής, μοιάζουν σχεδόν αυτονόητα. Κι αναρωτιέσαι τι σε εμπόδιζε να το κάνεις και παλιότερα. Να έχεις ας πούμε 20 χιλιάδες Τούρκους τουρίστες που θα θαυμάζουν την εξαιρετική ομορφιά αυτού του εκπληκτικά διατηρημένου χώρου, του Ιτς Καλέ.
Θα βγουν να πουν κάποιοι, για τον ζυγό, τα Ίμια, το έθνος. Κι από εκεί μεριά των συνόρων θα λένε κάποιοι άλλοι. Και δεν είναι κακό να λέγονται πράγματα. Στη βάση όμως του ρεαλισμού, του σεβασμού στον άλλο και την έγνοια για τη δημοκρατία και την ευημερία όλων. Αλλιώς πώς;
Από την Ελευθερία
…συνέχεια »

Πρώτοι στη χρήση ίντερνετ οι Έλληνες

Το 55% του πληθυσμού της Ελλάδας –περισσότεροι από 5,1 εκατ. Έλληνες- διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το Ίντερνετ, με μέση εβδομαδιαία χρήση 17,1 ωρών, που είναι αρκετά υψηλότερη της χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσος όρος 14,8 ώρες). Μάλιστα, υπερβαίνει και τον χρόνο που διαθέτει ο Έλληνας για την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων (16,9 ώρες). Εκτιμάται ότι το 2020 οι χρήστες του Ίντερνετ διεθνώς θα φθάσουν τα πέντε δισεκατομμύρια, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα κινητά τηλέφωνα θα είναι «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σημερινή ανακοίνωση της Interamerican, με αφορμή φόρουμ που διοργάνωσε με στόχο να αναδείξει την πρωτοποριακή για την ασφαλιστική αγορά αντίληψή της για την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Την ψηφιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα και τις εφαρμοζόμενες σχετικές πρακτικές από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες παρουσίασε ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), αναλύοντας τα σχετικά οφέλη που επιτυγχάνουν με τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τις συνέργειες, τις νέες υπηρεσίες και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Ο καθηγητής επεσήμανε τη στροφή των καταναλωτών στην online αγορά ασφαλίσεων, που φθάνει στο 11% του συνόλου.

Ο Σ. Λουκάκος γενικός διευθυντής της Google Hellas, εκτίμησε ότι κατά τα επόμενα χρόνια το Ίντερνετ θα μπορεί να προσφέρει λύσεις για κάθε προσωπική ανάγκη, ενώ πρόβλεψε ότι θα αναπτυχθούν σημαντικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι σήμερα καταγράφονται διεθνώς δύο δισεκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ, ένα δισεκατομμύριο εγγεγραμμένοι στο facebook και δύο δισεκατομμύρια video views στο youtube καθημερινά.
…συνέχεια »

Σε εξέλιξη η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping»

Στην στήριξη των τοπικών αγορών της Ηπείρου, αλλά και των καταναλωτών στοχεύει η πρωτοβουλία «Epirus Friendly Shopping» που από κοινού υλοποιούν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Οδυσσέας Πότσης, από κοινού με τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόλα, τον πρόεδρο της Ο.Ε.Β.Ε. Ιωαννίνων κ. Σ. Χορέβα, και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ι. Μήτση, υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των επιχειρηματιών. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, θα αναρτούν το ειδικό σήμα του «Epirus Friendly Shopping» με το ποσοστό έκπτωσης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αφορά. Παράλληλα, σχετικές πληροφορίες θα υπάρχουν στην υπό κατασκευή ιστοσελίδα, προς ενημέρωση όλων των καταναλωτών, σημείωσε ο κ. Πότσης.

«Είναι εθελοντική η συμμετοχή και ο ίδιος ο επιχειρηματίας κρίνει αν θα συμμετέχει με μία ημέρα ή με ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα, αλλά και το ποσοστό της έκπτωσης. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε καμιά τιμολογιακή πολιτική, σε καμία προθεσμία. Οι ίδιοι θα κρίνουν. Όμως, να απευθύνουμε ένα κάλεσμα και προς τους καταναλωτές να προτιμήσουν αυτές τις επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν σε αυτό το προσκλητήριο, ώστε μαζί να έχουμε τη μέγιστη ωφέλεια»

Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο κ. Πότσης ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν σχετικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς την Τετάρτη στην Π.Ε. Άρτας, την Πέμπτη στην Π.Ε. Πρέβεζας και την Παρασκευή στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

…συνέχεια »