Το κλάμα του ταυρομάχου

Διάσημη μέσα σε λίγες ώρες έγινε σε όλο το Facebook, μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας ταυρομάχος ο οποίος σταμάτησε τον «αγώνα» μόλις συνειδητοποίησε πόσο βάρβαρο είναι να βάζεις ένα αθώο πλάσμα να παλεύει για την ζωή του.
Στην λεζάντα που συνοδεύει την εικόνα τονίζεται πως αυτή ήταν η τελευταία σκηνή στην καριέρα του γνωστού ταυρομάχου, Αλβάρο Μουνέρα, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα την ώρα της ταυρομαχίας και σταμάτησε να παλεύει με τον ταύρο.


«Και ξαφνικά, έστρεψα το βλέμμα μου προς τον ταύρο. Είχε στα μάτια του μια αθωότητα, που βλέπεις σε κάθε ζώο, και με κοίταξε με αυτή, σα να με ικέτευε να σταματήσουμε. Ήταν, μια κραυγή απόγνωσης για δικαιοσύνη που διαπέρασε όλο μου το είναι. Το περιγράφω σα μια ανθρώπινη προσευχή, καθώς όταν κάποιος εξομολογείται, ελπίζει ότι θα συγχωρεθεί. Ένιωσα, σαν το χειρότερο πλάσμα πάνω στη Γη» έχει δηλώσει ο Μουνέρα κάποια στιγμή, ενώ πλέον είναι ακτιβιστής για τον τερματισμό αυτού του βάρβαρου «σπορ».

…συνέχεια »

Ο Δήμος Φιλιατών δημιουργεί ''Δίκτυο των Απανταχού Φιλιαταίων''

Ο Δήμος Φιλιατών στα πλαίσια του προγραμματισμού για τη δημιουργία ενός Δικτύου των Απανταχού Φιλιαταίων καλεί τους αποδήμους, με καταγωγή από όλη την περιοχή του σημερινού Δήμου Φιλιατών, να εγγραφούν στο υπό δημιουργία Μητρώο των Απανταχού Φιλιαταίων.
Στόχος είναι η καταγραφή και συστηματική συνεργασία του Δήμου με τις οργανώσεις των αποδήμων και τους Φιλιαταίους όπου γης.
Το Δίκτυο θα δώσει ώθηση στην συνεργασία και επικοινωνία του Δήμου Φιλιατών με τους αποδήμους μας, έτσι ώστε να προγραμματίζονται κοινές δράσεις και εκδηλώσεις .

…συνέχεια »

Συλλήψεις στην Ηγουμενίτσα για σωματεμπορία

Τέσσερις Ρουμάνοι συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα για συμμετοχή σε κύκλωμα σωματεμπορίας αλλοδαπών γυναικών.
Έπειτα από καταγγελία 23χρονης Ρουμάνας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζαν στη Ρουμανία γυναίκες και με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας τις μετέφεραν στην Ιταλία, όπου τις προωθούσαν στην πορνεία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

…συνέχεια »

ΝΔ: Επιβεβαίωσε την εσωτερική κυριαρχία Σαμαρά η εκλογή Κεφαλογιάννη

Η άνετη επικράτηση του κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές της Πέμπτης για την ανάδειξη του νέου γραμματέα της ΝΔ ανέδειξε, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη, την εσωτερική κυριαρχία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία και ενόψει της ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων.
Η εκλογική νίκη του βουλευτή Ηρακλείου έναντι του βασικού του αντιπάλου, του κ. Νικ. Κακλαμάνη, επιβεβαίωσε την ανακατανομή των εσωκομματικών συσχετισμών και τη διάθεση, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη της ΝΔ για ρήξεις και αλλαγές στο κόμμα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι έδειξε πως η νυν ηγεσία είναι ισχυρή και με τον νέο γραμματέα θα προσπαθήσει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική, την κοινωνική και επικοινωνιακή μάχη για τη στήριξη των νέων μέτρων.

Επίσης, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες, εστάλη και μήνυμα σε όσα προβεβλημένα στελέχη επιχείρησαν παρασκηνιακά να… «κοντύνουν» τον κ. Κεφαλογιάννη, που είχε τη στήριξη του κεντρικού συστήματος, στα πλαίσια της δικής τους προσωπικής ατζέντας.

Παράλληλα, η εκλογή Κεφαλογιάννη αποδυνάμωσε, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, και έσβησε σε πολύ μεγάλο βαθμό εστίες, ενδεχομένως, μελλοντικών διαφοροποιήσεων που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά.

Το στοιχείο που έδωσε την άνετη νίκη στον κ. Κεφαλογιάννη ήταν η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 87% περίπου, ενώ οι συσχετισμοί θα ήταν καλύτεροι για τον κ. Κακλαμάνη εάν ψήφιζε περίπου το 70-75% των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και κυρίως απείχαν αρκετά στελέχη από την επαρχία.
Η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη και μόλις ο αριθμός των ψηφισάντων είχε ξεπεράσει περίπου τους 420 (τελικά ψήφισαν 509 από τους 586 εγγεγραμμένους) στελέχη που στήριζαν τον κ. Κακλαμάνη είχαν καταλάβει ότι το παιχνίδι χάνεται.
Οι δυο βασικοί υποψήφιοι, οι κκ. Κεφαλογιάννης και Κακλαμάνης, παρά την ένταση που υπήρξε στο παρασκήνιο από υποστηρικτές τους, διατήρησαν χαμηλούς τόνους και δεν έγιναν προσωπικές επιθέσεις.

Τα καρφιά και οι αιχμές
Ο κ. Κακλαμάνης, είχε φροντίσει τις τελευταίες πέντε ημέρες να δηλώσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, την ενόχλησή του για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη στήριζαν τον κ. Κεφαλογιάννη που τελικά έλαβε 301 ψήφους (60,2%), έναντι 186 (37,2%) του πρώην δημάρχου Αθηναίων και 13 ψήφων (2,6%) που συγκέντρωσε ο τρίτος υποψήφιος κ. Θ. Λαμπρόπουλος, ενώ καταγράφηκαν και εννέα άκυρα-λευκά.]
Ο κ. Κεφαλογιάννης - που έτυχε της στήριξης στελεχών του πυρήνα της κομματικής εξουσίας και είχε από πίσω του όταν έκανε τις δηλώσεις τον γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ που κατήγγειλε δημόσια ο κ. Κακλαμάνης- αμέσως μετά την επικράτησή του μίλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, για μήνυμα ενότητας της παράταξης και σημείωσε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν σε επαφή με τον βασικό συνυποψήφιό του, προσθέτοντας πως θα έχουν συνεργασία και στη συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κακλαμάνης - που είχε καταγγείλει παρασκηνιακές κινήσεις από «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους ''σαμαροφύλακες''» - αν και ευχήθηκε δύναμη και επιτυχία στο νικητή και είπε πως θα σταθεί δίπλα του, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει τις θέσεις του, άφησε αιχμές.
Ο κ. Κακλαμάνης, που εκφράζει τμήμα της λαϊκής δεξιάς που αντιδρά και στα νέα μέτρα, ευχαρίστησε «όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ιδιαίτερα όμως το 38% των συναγωνιστών μου, που αντιστάθηκαν στις πιέσεις και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Οι εντολές Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανανέωση του κόμματος και δεν θέλει να χαθεί η επαφή με την κοινωνία, λόγω του κινδύνου που υπάρχει από τον… ιό του κυβερνητισμού.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει πάρα πολύ στην αναδιοργάνωση του κόμματος και στην αναδιάταξη των δυνάμεων και στην προετοιμασία της ΝΔ για το επόμενο συνέδριό της σε ένα χρόνο, στο οποίο δίνει βαρύτητα και μιλά για κομματικό γεγονός μεγίστης στρατηγικής σημασίας.

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του κόμματος, θα ανοίξουν κυριολεκτικά οι πόρτες του, καθώς όπως είπε και χθες Πέμπτη στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σήμερα η ΝΔ και η κεντροδεξιά παράταξη δεν εκφράζει μόνο εκείνους που ανέκαθεν την ψήφιζαν, αλλά και πολλών ακόμα που την ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο και πάρα πολλών που δεν την έχουν ψηφίσει ποτέ.

Η επαναφορά Κεφαλογιάννη
Σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή επανήλθε ο κ. Κεφαλογιάννης, προκαλώντας έκπληξη για πολλούς η ενεργοποίησή του και η επιθυμία του να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.

Αν και έχει ξεκάθαρες απόψεις για την πολιτική και το πώς πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, σε σημείο που πολλές φορές έχει συγκρουστεί και δημόσια, είτε στα ΜΜΕ, είτε στο κοινοβούλιο, δεν ήταν πρόσωπο που είχε ιδιαίτερες επαφές με το ευρύτερο κομματικό σύστημα.

Πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες ότι ο 53χρονος βουλευτής Ηρακλείου (εκλέγεται συνεχώς από το 1990) θα διεκδικούσε τη θέση του γραμματέα, κάτι που δεν έπραξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν τελικά αναβλήθηκε η εσωκομματική διαδικασία.

Η είδηση της υποψηφιότητάς του έκανε τους μυημένους να σκεφθούν ότι έχει τη στήριξη σημαντικού τμήματος του κεντρικού συστήματος εξουσίας και θεωρήθηκε ιδανική επιλογή έναντι του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος ποτέ δεν αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν αποτελούσε και καλή περίπτωση για ορισμένους «προεδρικούς».

Αντίθετα στο πρόσωπο του κ. Κεφαλογιάννη - το 2009 είχε στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τον κ. Σαμαρά - είδαν ένα στέλεχος που θα αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα παλαιά μέλη και τη νεότερη γενιά του γαλάζιου μηχανισμού, ενώ εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει καλή συνεργασία μαζί του.

Ανθρωπος των συγκρούσεων - πολλοί θυμούνται τις εντάσεις την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ. Σημίτη και τον χαρακτηρισμό «σκανδαλοκυνηγός» που του απέδωσαν τότε- τον περασμένο Φεβρουάριο, τον μήνα της κρίσης στη ΝΔ με τις 20 διαγραφές, βρέθηκε και αυτός εκτός κόμματος, διότι αρνήθηκε να στηρίξει στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο, αλλά επέστρεψε γρήγορα με τη δήλωση που έκανε και πλέον έκανε τη μεγάλη επιστροφή.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=472673

…συνέχεια »

Εησήγηση Άννας Ασημακοπούλου στην Επιτροπή Οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Το Σχέδιο Νόμου «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών, Ρύθμιση Θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων και άλλες διατάξεις» εισηγήθηκε για τη Νέα Δημοκρατία στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου η Βουλευτής Ιωαννίνων κυρία Άννα Ασημακοπούλου.
Το Νομοσχέδιο οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των μισθωμάτων του Δημοσίου, τη μείωση των Ειδικών Γραμματειών, την κατάργηση των εξόδων παραστάσεως του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Κυβέρνησης, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προβλέπει επίσης τη μείωση του κόστους και την απλοποίηση των διαδικασιών δημοσιονομικού ελέγχου.


Στην εισήγησή της η κυρία Άννα Ασημακοπούλου τόνισε πως «η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί επιτακτικό αίτημα του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας».
Σχετικά με την κατάργηση των εξόδων παράστασης η Βουλευτής σημείωσε ότι «η κίνηση αυτή έχει όχι μόνο ουσία και οικονομικό αποτέλεσμα αλλά συμβολίζει και την ηθική επιταγή το πολιτικό προσωπικό της χώρας να συμμετέχει στις δύσκολες θυσίες του Ελληνικού λαού».
Κλείνοντας την εισήγησή της η κυρία Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στην ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνισε πως η εφαρμογή του προτεινόμενου νομοσχεδίου αποτελεί την αρχή και το πρώτο βήμα για την υλοποίησή της.

…συνέχεια »

Απάτη στην απάτη

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, με κατηγορούμενους έναν 33χρονο υπήκοο Καμερούν και έναν ακόμη άνδρα αφρικανικής καταγωγής, για απάτη. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και δύο ημεδαπούς, ηλικίας 66 και 35 ετών, κατηγορούμενους για ψευδορκία.
Αναλυτικότερα,


όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες αφρικανικής καταγωγής, προσέγγισαν τους δύο ημεδαπούς και τους έπεισαν να τους παραδώσουν το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ (σε γνήσια χαρτονομίσματα), ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να το πολλαπλασιάσουν, εφαρμόζοντας μέθοδο επεξεργασίας λευκών τεμαχίων χάρτου με χρήση ειδικής χρωστικής ουσίας.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι δύο ημεδαποί είχαν καταγγείλει αρχικά ψευδώς την κλοπή του χρηματικού ποσού των (50.000) ευρώ σε βάρος τους από δύο αλλοδαπούς δράστες, αποκρύπτοντας τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.
Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
http://www.epirusonline.gr/articles/news

…συνέχεια »

Ανακοίνωση ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Από το ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ανακοινώνεται ότι κατά το Φθινοπωρινό Εξάμηνο Κατάρτισης 20012 (20012Β) θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα ειδικοτήτων: ΚΟΜΜΩΤΗΣ-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΟΜΗΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.
Οι υποψήφιοι Καταρτιζόμενοι για τις ανωτέρω ειδικότητες πρέπει να είναι Απόφοιτοι Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου ή Πτυχιούχοι Τεχνικού Λυκείου ή Πτυχιούχοι ΤΕΕ Β΄Κύκλου। Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις Αιτήσεις τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ΕΠΙΛΟΓΗ στα παραπάνω τμήματα, στη Γραμματεία του ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ από 3/09/20012 έως και 10/09/2012, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09।00 έως 14.00 .
Ο Διευθυντής
Γκόντοβος Πολυχρόνης
ΠΕ03 Μαθηματικός


…συνέχεια »

ΣΔΟΕ: Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή η Κέρκυρα

Οι πιο συνεπείς φορολογικά επαγγελματίες καταγράφονται στα Ιωάννινα
Πέρα από κάθε φαντασία είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ από 638 ελέγχους που πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 24 έως 28 Αυγούστου σε ολόκληρη την επικράτεια.
Οι έλεγχοι διεξήχθησαν σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 350 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 2.530 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 54,9%.


Ωστόσο, τα στοιχεία που σοκάρουν τους συνεπείς φορολογούμενους είναι το γεγονός ότι στην Κέρκυρα το ποσοστό φοροδιαφυγής ανέρχεται σε 96% καθώς σε 25 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχο αριθμό καταστημάτων οι 24 είχαν υποπέσει συνολικά σε 92 φορολογικές παραβάσεις με πιο συνηθισμένη αυτή της μη έκδοσης αποδείξεων.

Δευτεραθλήτριες οι περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης όπου το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται σε 92,3% και το «χάλκινο» μετάλλιο πηγαίνει στην Κεφαλονιά όπου σε 12 ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα τα 10 δεν έκοβαν αποδείξεις με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 83,3%.

Πολύ υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής καταγράφονται στην Κορινθία (81,3%), στον Αγιο Νικόλαο Ιεράπετρας (77,8%), στη Σάμο (64%) κτλ. Οι πιο συνεπείς φορολογικά επαγγελματίες καταγράφονται στα Ιωάννινα καθώς το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ανέρχεται σε μόλις 14,3%!

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=472680


…συνέχεια »

Εξαφανίστηκε(;) Ρουμάνα στην Ηγουμενίτσα

Ζηλοτυπία ή έγκλημα
Θρίλερ με εξαφάνιση [;] Ρουμάνας από ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Φίλη της κατήγγειλε την μυστηριώδη εξαφάνισή της, έχοντας βάσιμες ενδείξεις πως δολοφονήθηκε από τον Ρουμάνο σύντροφό της. Η Ρουμάνα υποστηρίζει πως από τις τρεις συνολικά γυναίκες της παρέας, η μια δολοφονήθηκε το απόγευμα μέσα στο σπίτι και όταν η «μάρτυρας-κλειδί» ήταν στο μπάνιο.Αυτήν την ώρα εξετάζονται στην Ασφάλεια της Ηγουμενίτσας δυο γυναίκες και οι τρεις άνδρες Ρουμάνοι της παρέας. Και οι πέντε είχαν βγάλει εισιτήρια να ταξιδέψουν με καράβι για την Ιταλία. Η αστυνομία εξετάζει την περίπτωση να μην πρόκειται απλά για «Ρουμάνους τουρίστες» αλλά για «κακοποιά στοιχεία». Η «μάρτυρας-κλειδί» πάντως πέφτει και σε κάποιες αντιφάσεις ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται και για ακραία μορφή ζηλοτυπίας στον σύντροφό της!
http://fimotro.blogspot.gr/2012/08/blog-post_1441.html

…συνέχεια »

Μελέτη για την ανάδειξη των πηγαδιών του Σουλίου

Τα πηγάδια και το δροσερό νερό ήταν αυτά που κράτησαν ζωντανούς πριν από χρόνια τους Σουλιώτες στη διάρκεια της πολιορκίας με τον Αλή Πασά. Τώρα, ήρθε η ώρα η δημοτική αρχή του Σουλίου να ανταποδώσει το καλό και να κρατήσει «ζωντανά» τα παραδοσιακά πηγάδια, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.
Σε μία προσπάθεια να αναδειχτούν τα πηγάδια, που είχαν στις αυλές τους οι Σουλιώτες, ο δήμος προχωρά σε μία μελέτη για την καταγραφή, την αναστήλωση και στη συνέχεια την τουριστική αξιοποίησή τους.


«Στο Σούλι και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά πηγάδια. Κάθε οικογένεια είχε και το δικό της. Ο καιρός όμως περνάει και τα πηγάδια αυτά κινδυνεύουν να χαθούν, να φύγουν μέσα στο έδαφος. Στις σκέψεις μας είναι να τα αναστηλώσουμε τα περισσότερα σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση. Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει μία μελέτη για να μπορέσει να εντάξει τα πηγάδια είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είτε να τα αναστηλώσει με ιδίους πόρους.
Στο παρελθόν είχε γίνει μία προμελέτη για τα πηγάδια που υπάρχουν στην περιοχή -σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας- όσον αφορά τις εργασίες αλλά και τα παραδοσιακά υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. «Σκοπός είναι η ανάδειξη και προβολή του τόπου μας. Θέλουμε να συνδυάσουμε το κάστρο της Κιάφας, τα πηγάδια των Σουλιωτών και τα σπίτια των οπλαρχηγών Μπότσαρη και Τζαβέλλα, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να μάθει την ιστορία του Σουλίου» προσθέτει η δήμαρχος.
Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 400 πηγάδια και τα περισσότερα βρίσκονται γύρω από το κάστρο της Κιάφας, το οποίο χτίστηκε από τον Αλή Πασά. Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι να συντηρηθούν και να πλακοστρωθούν επίσης τα παλιά Σουλιώτικα μονοπάτια, γύρω από τα αξιοθέατα, σε μία προσπάθεια ανάδειξης όλης της περιοχής.
http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html

…συνέχεια »

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Παμψηφεί και δι' ανατάσεως των χειρών επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου, στο 24ο Συνέδριο της οργάνωσης που διεξάγεται στο Κέιπ Τάουν, στη Ν. Αφρική.
Η διαδικασία της εκλογής αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί με ανάταση των χεριών, καθώς ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

…συνέχεια »

Θεσσαλονίκη(1913). Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες


Την άνοιξη του 1913 φωτογράφοι από το κέντρο Albert Kahn ήρθαν στην Θεσσαλονίκη. H πόλη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρε εκείνη την περίοδο στα Βαλκάνια...
Απολαύστε το απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του BBC με τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Θεσσαλονίκη...




…συνέχεια »

Φάνυ Κάπλαν: Η γυναίκα που πυροβόλησε τον Λένιν φωνάζοντας «προδότη»



Σαν σήμερα,στις 30 Αυγούστου 1918 αυτή η ρωσο-εβραία επαναστάτρια τράβηξε πιστόλι και έριξε τρεις σφαίρες στον Βλαντιμίρ Λένιν την ώρα που έβγαινε από ομιλία σε εργοστάσιο της Μόσχας.
«Λέγομαι Φάνυ Κάπλαν. Εγώ πυροβόλησα τον Λένιν σήμερα. Το έκανα με τη θέλησή μου. Δεν θα σας πω πού βρήκα το περίστροφο. Ηθελα από καιρό να τον σκοτώσω. Πιστεύω ότι είναι προδότης της επανάστασης. Εχω εξοριστεί στο Ακατούι γιατί συμμετείχα στην απόπειρα δολοφονίας ενός αξιωματούχου του τσάρου στο Κίεβο. Πέρασε 17 χρόνια εκεί δουλεύοντας σκληρά. Απελευθερώθηκα μετά την επανάσταση».
Αυτά ήταν τα λόγια που κατέγραψε η αστυνομία από την κατάθεση της γυναίκας που έμελε να περάσει στην ιστορία, μαζί με τον Λένιν, γιατί αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει. Η Κάπλαν εκτελέστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα χωρίς δίκη ή έρευνα με μια σφαίρα στο κεφάλι. Το σώμα της διαμελίστηκε για να μη μείνει κανένα ίχνος.

Κόκκινη τρομοκρατία
Η εκτέλεση της Κάπλαν ανοίγει το χορό της κόκκινης τρομοκρατίας. Ο Ιωσήφ Στάλιν που δεν βρισκόταν στη Μόσχα την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας του Λένιν στέλνει τηλεγράφημα με εντολή να δοθεί τέλος στην ανοχή απέναντι σε επαναστατικά κινήματα. 800 μέλη του κόμματος της Κάπλαν εκτελούνται χωρίς δίκη.
Εκείνη την ημέρα, στις 30 Αυγούστου 1918, ο Λένιν επισκεπτόταν το εργοστάσιο του Μίχελσον στη Μόσχα, χωρίς σωματοφύλακες. Κάνει την ομιλία του και γύρω στις 10 το βράδυ βγαίνει και ετοιμάζεται να ανέβει στο αυτοκίνητό του. Εργάτες τον περιτριγυρίζουν και συνομιλούν. Η Κάπλαν βρίσκεται μέσα στο πλήθος και τον ρωτάει κάτι για τον τρόπο που εφαρμόζει το επαναστατικό πρόγραμμα των μπολσεβίκων. Εκείνος γυρίζει για να κοιτάξει. Η νεαρή γυναίκα βγάζει ένα πιστόλι και τον πυροβολεί τρεις φορές. Μια σφαίρα τον πετυχαίνει στον πνεύμονα, μια στον ώμο και μια στο σαγόνι.
Οι εργάτες ακινητοποιούν την Κάπλαν ενόσω άλλοι σέρνουν τον Λένιν, βαριά τραυματισμένο, στο αυτοκίνητο. Ο ηγέτης ζητάει από τον οδηγό του να τον οδηγήσει στο Κρεμλίνο γιατί φοβάται ότι στο νοσοκομείο μπορεί να συμβεί άλλη απόπειρα δολοφονίας. Ηδη με εξασθενημένη υγεία ο Λένιν δεν συνήλθε ποτέ από αυτό το ατύχημα και πέθανε τρία χρόνια αργότερα.
Στη Σιβηρία
Η Φάνυ Κάπλαν, Φέιγκα Τσεμόβνα Ρόιτμπλατ στο πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε σε μια φτωχή ρωσοεβραική οικογένεια επτά παιδιών. Εγινε από μικρή μέλος ενός επαναστατικού κόμματος, με αναρχικές απόψεις, που είχε στόχο να εκθρονίσει τον τσάρο. Το 1906 συνελήφθη στο Κίεβο για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας και έμεινε σε καταναγκαστικά έργα ως το 1917 σε στρατόπεδο στη Σιβηρία, όπου έχασε εν μέρει την όρασή της.
Παρέμεινε μέλος του επαναστατικού κόμματος που μετά την επανάσταση του 1917 θεωρεί ως αντιπαλό του τον ηγέτη της Βλαδίμηρο Λένιν . Κάποια μέλη του κόμματος αποφασίζουν να τον δολοφονήσουν και ξεκινάει κύκλος παρακολούθησής του. Η Κάπλαν κρατούσε πραγματικά το περίστροφο ;(φωτο) . Ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν τα γεγονότα αλλά η σοβιετική ιστορία δεν παραχώρησε σελίδες γι'αυτή την υπόθεση.

…συνέχεια »

Αναδόχους και νέες δημοπρατήσεις έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Τους αναδόχους έργων που oι προϋπολογισμοί τους ξεπερνούν τα 2.020.000 ευρώ και δημοπρατήσεις άλλων που ξεπερνούν τις 607.000 ευρώ ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τα έργα αφορούν βελτιώσεις – αποκαταστάσεις ζημιών στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και την αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. Ηγουμενίτσας – Φιλιατών.
Αναλυτικά κατά Περιφερειακή Ενότητα:


Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:

Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι των έργων:

• Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 762.200 ευρώ. Ανάδοχος η «ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.»
• Αποκατάσταση προσβασιμότητας δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου με Εγνατία Οδό στη θέση Ελευθεροχώρι, προϋπολογισμού 32.066 ευρώ. Ανάδοχος ο Γ. Λάμπρου.
• Αποκατάσταση προσβασιμότητας από τον οικισμό Μίχλας προς την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 15.031 ευρώ. Ανάδοχος ο Π. Κόντης.
• Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Δ.Δ. Τσαμαντά, αντί 14.495 ευρώ. Ανάδοχος Χρήστος Ράπτης.
• Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες καθαρισμού ποταμού Καλαμά (περιοχή Αγίου Βλασίου), με ποσό σύμβασης 33.250 ευρώ.


Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:
• Ανακατασκευή Γέφυρας Γκόγκου και εργασίες προστασίας αυτής, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Ανάδοχος η «ΚΑΠΑ – ΤΑΦ ΑΒΕΤΕ».
• Βελτίωση οδού Βρυσοχώρι – Παλαιοσέλι, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος η Κ/Ξ Σταύρου Ν.- Γιαννάκος Μ.- Ντάφλης Γεώργιος.
• Αποκατάσταση ζημιών από κατολισθήσεις στο Δήμο Μετσόβου, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ε.Ε. Σιαμίδη Ιωάννη και ΣΙΑ Ε.Ε.
• Αποκατάσταση οδού προς Λαγκάδα, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Κων. Κούγκουλης.

Επίσης δημοπρατούνται τα έργα:

• Αποκατάσταση βατότητας οδού Στούπαινας προς Δικόρυφο για προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
• Αποκατάσταση βατότητας οδού Καλαρρύτες- όρια Νομού, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
• Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
• Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Μετσόβου – Αυχένα Κατάρας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.


Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους των έργων:

• Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στη θέση Ταρανά και στην περιοχή 4ο Γυμνασίου Πρέβεζας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Αλέξανδρος Λαϊνάς.
• Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου στην περιοχή Δήμου Πρέβεζας- τεχνικά επί της 8ης επ. οδού, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Μάκης και ΣΙΑ.
• Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Θεσπρωτικού Ζηρού. προϋπολογισμού 88.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Καραμπίτιανης.
• Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού στο ρέμα Καρυδά – συμπληρωματικά τεχνικά οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 31.000 ευρώ. Αναδόχος Βασ. Δημητρίου.

Επίσης η Ο.Ε., μεταξύ άλλων, ενέκρινε την επαναδημοπράτηση των παρακάτω δύο έργων των οποίων ο αρχικός διαγωνισμός αποδείχτηκε άγονος.

• Συντηρήσεις – διαγραμμίσεις επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Π.Ε.Πρέβεζας προϋπολογισμού 185.000 ευρώ.
• Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ.Δ. Σκιαδά, Βρυσούλα και Ωρωπό, προϋπολογισμού 42.500 ευρώ.

…συνέχεια »

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης νέος Γραμματέας της ΝΔ

Ο Με μεγάλη διαφορά, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εξελέγη νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, συγκεντρώνοντας 301 ψήφους έναντι 186 του Νικήτα Κακλαμάνη। Ο τρίτος υποψήφιος Θεοφάνης Λαμπρόπουλος έλαβε 13 ψήφους.




…συνέχεια »

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τις ζημιές τους προς το κράτος

Θα αποδίδονται ευθύνες σε περιπτώσεις δόλου ή βαρειάς αμέλειας

Από την «τσέπη» τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειές τους ζημιώνουν το κράτος. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και με βάση τον αστικό κώδικα, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Δημόσιο, ευθύνονται εις ολόκληρον κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου, ενώ η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση παραγράφεται σε πέντε έτη.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται οτι τα παραπάνω καίτοι επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όπως διαπιστώνεται, κατά την εκκαθάριση δημόσιων κλπ δαπανών, το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ. και οι ο.τ.α. υποχρεώνονται, από τα Δικαστήρια, να καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων ή υπαλλήλων των ν.π.δ.δ. ή των ο.τ.α., αμέλεια ή / και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.λπ)

Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνει στην εγκύκλιο που υπογράφει ότι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων, θα πρέπει να αναφέρονται αμελλητί στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε κατά του υπαίτιου ή των υπαίτιων υπαλλήλων αμέσως μετά την πληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., και των ο.τ.α. του ζημιωθέντος τρίτου. Προς τούτο οι αρμόδιες, για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής δημόσιων κ.λπ δαπανών, Υπηρεσίες θα πρέπει, αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών Χρηματικών Ενταλμάτων, να ενημερώνουν το Γενικό Επίτροπο για τα περαιτέρω.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=472547

…συνέχεια »

Συμφωνία με την Ευρώπη για τις ΕΟΖ

Κινείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης το θέμα που ενδιαφέρει την Ήπειρο – Στις προτεραιότητες και η ολοκλήρωση των έργων στο Λιμένα Ηγουμενίτσας
Την πρόοδο με τις Δέκα Προτεραιότητες για την Ανάπτυξη και τον Πολίτη, όπως έχει ονομαστεί το σχετικό πρότζεκτ παρουσίασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης
Πέρα από τα μεγάλα οδικά έργα, τους αυτοκινητόδρομους, όπως η Ιόνια Οδός που υπήρχαν στην πρώτη δέσμη μέτρων, είναι ανάγκη να ξεμπλοκάρουν και άλλα σημαντικά έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας, είπε ο υπουργός. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριέλαβε και τα λιμάνια όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και του Λαυρίου.


Η Β΄ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2013 και η Γ΄ Φάση τον Οκτώβριο του 2016, είπε ο υπουργός.
Το Υπουργείο προχωράει και τη διερεύνηση της τύχης των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ ένα άλλο θέμα που αφορά και την Ήπειρο είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
«Η θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, τις οποίες έχουμε αναφέρει και στις προγραμματικές δηλώσεις, αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Μιλάμε για Ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα. Θεωρούμε πως θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές. Πρέπει να επισημάνουμε πως η θεσμοθέτηση των Ζωνών δεν προϋποθέτει πρόσθετους πόρους από την ΕΕ ή από τα κράτη-μέλη. Αντιθέτως, μπορεί να αποβεί επωφελής για όλες τις πλευρές και ειδικά για την Ελλάδα εφόσον θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Ξεκαθαρίζουμε πως σε κάθε περίπτωση, όλες οι τυχόν αλλαγές σχετικά με τις ΕΟΖ, θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι «Προχωρούμε σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας και την Επιτροπή, προκειμένου να μας παράσχουν την πολιτική τους υποστήριξη για να αντιμετωπισθεί η ύφεση και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Τόνισε πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Ήδη αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Είναι δεδομένο πως θα χρειασθεί να δώσουμε μία πολύ σκληρή μάχη για να πεισθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στην Ήπειρο προχωράει η μελέτη για το ποιες περιοχές μπορεί να περιλαμβάνει η ΕΟΖ και στην ουσία θα είναι όλη η περιοχή από το Λιμάνι Ηγουμενίτσας μέχρι το Πωγώνι και την Κόνιτσα. Αν η ΕΕ δώσει το πράσινο φως, με μελέτη σκοπιμότητας θα διευκρινισθεί και ποια περιοχή θα αναπτύξει τι…
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα


…συνέχεια »

Οι εργολήπτες στηρίζουν την αποκατάσταση μνημείων

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πρέβεζας αποφασίστηκε να καταβάλλεται από πλευράς των εργοληπτών για κάθε έργο που πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 0,5 % του συνολικού προϋπολογισμού του έργου υπέρ της αποκατάστασης των δύο μεγάλων αρχαίων θεάτρων, της Νικοπόλεως και της Κασσώπης.

Συγκεκριμένα, από κάθε δημόσιο έργο υποδομής (οδοποιία, ανεγέρσεις κτιρίων, κ.α.) θα κατατίθεται το 0,5 % από το συνολικό κόστος του έργου, χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, στον «κουμπαρά» που έχει δημιουργήσει το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, για τα δύο αυτά θέατρα ώστε να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό για την αποκατάσταση των θεάτρων.
Το σωματείο Διάζωμα ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μπένο και έχει ως σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την εξεύρεση πόρων για την ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Η διαδικασία της καταβολής των ποσών για το σκοπό αυτό θα γίνεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας, και καλούνται οι πολίτες να συνεισφέρουν. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί, μπορεί να βλέπει τη ροή των καταθέσεων στον «κουμπαρά» για το θέατρο της Νικόπολης και της Κασσώπης στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε:
«Ευχαριστώ και συγχαίρω την απόφαση του Συλλόγου των εργοληπτών Πρέβεζας να αποδεχτούν την πρότασή μου να καταθέτουν το 0.5 % του συνολικού προϋπολογισμού κάθε έργου που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υπέρ της αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαίων μας θεάτρων της Νικόπολης και της Κασσώπης. Ως γνωστόν τόσο στη Νικόπολη όσο και στην Κασσώπη πραγματοποιείται σημαντικό έργο αποκατάστασης, με προϋπολογισμό 1.500.000 € για το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, χωρίς καμμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και με προϋπολογισμό 300.000 € για το θέατρο της Κασσώπης, με ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα χρήματα και η κίνηση αυτή θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον είναι και μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, η οποία δηλώνει ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα τα σπουδαία αρχαία μας μνημεία.»


…συνέχεια »

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου επισκέφτηκε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα

Συνάντηση με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπ. Σμιθ, που επισκέπτεται την Ήπειρο, είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη, ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη για τοπικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ήπειρο και τις ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καχριμάνης δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ηπείρου και την έδρα της Περιφέρειας. Ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και είδα ότι είναι ενημερωμένος πλήρως για την περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί ο Πρέσβης της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη ήξερε τόσα πολλά για την μικρή Περιφέρειά μας, την Ήπειρο».

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρέσβης Ντανιέλ Μπ. Σμιθ ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σε αυτή την όμορφη πόλη, σε αυτή την υπέροχη περιφέρεια της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της χώρας που συνέβαλλε σημαντικά στην ελληνική ιστορία και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Πολλοί Αμερικανοί έχουν προγόνους που κατάγονται από την Ήπειρο και έχουν στενές σχέσεις με την περιοχή μέχρι σήμερα. Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και τα σχέδια που έχει για την Ήπειρο, και βρήκαμε πληροφορίες ελπιδοφόρες για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών. Θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να επισκεφτούν την περιοχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και τη γενναιοδωρία του».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δώρισε στον Αμερικανό Πρέσβη και την σύζυγό του Νταϊάνα Σμιθ, που τον συνόδευε, ένα λεύκωμα και βιβλία σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ηπείρου.

…συνέχεια »

Ελληνοαλβανική συνάντηση συνεργασίας για το INTERREG

Η νέα πρόσκληση που γίνεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG Ελλάδος – Αλβανίας ήταν το αντικείμενο Ελληνοαλβανικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά τη συνάντηση, συναποφασίστηκαν έργα και δράσεις οι οποίες θα προταθούν από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Αργυροκάστρου. Αυτή έγινε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Ανάπτυξης, Τατιάνας Καλογιάννη, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αργυροκάστρου ήταν η Περιφερειάρχης Μιμόζα Τσόμο.
Μετά την ολοκλήρωσή της, η κ. Τσόμο είχε συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε την αναγκαιότητα λειτουργίας του Τελωνείου Δρυμάδων καθώς και το ζήτημα της πυροπροστασίας.

…συνέχεια »

Οι πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον Άρη



Οι πρώτες έγχρωμες, υψηλής ποιότητας, φωτογραφίες από τον Άρη δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν με τον πιο ακριβή τρόπο πως είναι η γεωμορφολογία του Κόκκινου Πλανήτη.


Οι πρώτες θεαματικές εικόνες υψηλής ανάλυσης τραβήχτηκαν από το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA που προσεδαφίστηκε επιτυχώς στις 6 Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το ταξίδι αναζήτησης.
Η φωτογραφία δείχνει το βουνό Sharp πάνω από τον κρατήρα στον οποίο προσεδαφίστηκε το όχημα όπου οι επιστήμονες θα εστιάσουν τις έρευνές τους για ύπαρξη νερού.
Για πρώτη φορά μεταδόθηκε και ανθρώπινη φωνή από πλανήτη πέρα από τη Σελήνη με τη μορφή του μαγνητοφωνημένου μηνύματος του επικεφαλής της NASA Τσάρλς Μπόλντεν, με το οποίο συγχαίρει την ομάδα του Curiosity.
Η εικόνα μάλιστα αποκαλύπτει διαφορετικά στρώματα εδάφους στους πρόποδες του βουνού, με απότομες αλλαγές στην υφή και την κλίση, γεγονός που αποτελεί μια σαφή ένδειξη των δραματικών αλλαγών που έχει υποστεί ο κρατήρας Gale, στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.
Ένας από τους βασικότερους στόχους του Curiosity είναι η αναζήτηση οργανικών υλικών και χημικών στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα για την δημιουργία και εξέλιξη ζωής.
Παράλληλα, η ''Περιέργεια'' ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα, μεγέθους γροθιάς, χάρις σε μία μικρή κάμερα γαλλικής σύλληψης και το πρώτο αυτό επίτευγμα προαναγγέλλει ένα ελπιδοφόρο μέλλον, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 23 Αυγούστου με τη βοήθεια κάμερας που διέθετε φακό 100 χιλιοστών.


…συνέχεια »

Τι γραμματέα θέλει η Νέα Δημοκρατία;

Η θέση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, είναι κομβικής σημασίας.
Αναζητείται, επομένως, ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει:
- Να διατηρήσει το κόμμα ζωντανό, να ανοίξει αραχνιασμένα γραφεία και να στήσει έναν λειτουργικό κομματικό μηχανισμό.


- Να αναλάβει και να φέρει σε πέρας, με επιτυχία, την ανανέωση του κόμματος τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας και λειτουργίας.- Να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία, ώστε η Ν.Δ. να αποτελέσει τον εκφραστή του νέου και όχι τον απολογητή του παλαιού.
Παράλληλα, ο νέος Γραμματέας πρέπει:
- Να θυμίζει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του κόμματος και να πιέζει για την υλοποίησή τους.
- Να λειτουργεί ως …κυματοθραύστης των δικαίως ή αδίκως διαμαρτυρομένων για να διαφυλάττει την κομματική ενότητα.
- Να προωθεί όχι μόνο στην κομματική βάση, αλλά και στην ελληνική κοινωνία τα θετικά της κυβέρνησης.
- Να παρεμβαίνει με προτάσεις και ιδέες (και την αναγκαία δημιουργική κριτική) γιατί το κόμμα έχει υποχρέωση να στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν αποτελεί μια κυβέρνηση της ΝΔ, και οι αναγκαίοι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι, αρκεί να μην έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές και προγραμματικές διακηρύξεις της ΝΔ.
Επιπλέον ο νέος Γραμματέας της ΝΔ πρέπει:
- Να είναι ένα άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, που δεν έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του, ούτε οφείλει να απολογείται για πράξεις ή παραλείψεις του.
- Να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του «όλου» της Νέας Δημοκρατίας και να μην φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε εκφραστή …διαμαρτυρομένων ή να ηγηθεί εσωκομματικών τάσεων.
- Να γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και να διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία
Κατά τη γνώμη μας, ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, γιατί:
- Είναι αρκετά έμπειρος, για να μην αρχίσει από την αρχή και σχετικά νέος για να σηματοδοτήσει και να εκφράσει το καινούργιο.
- Η εκλογή του θα προσφέρει δυναμισμό και ορμή στην παράταξη γιατί ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζουν την μαχητικότητά του.
- Η υποψηφιότητα του αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη ενωτική πρόταση και στο πρόσωπό του μπορούν να συμφωνήσουν όλοι.
- Διαχρονικά εκφράζει τις υγιείς δυνάμεις της παράταξης. Αντιτάχθηκε με πάθος στα γνωστά κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Πλήρωσε και το σχετικό τίμημα. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν υπέστειλε τη σημαία, αλλά συνεχίσει με την ίδια μαχητικότητα.
- Έχει το επικοινωνιακό χάρισμα, την αποφασιστικότητα, τη δύναμη του λόγου, τις ιδέες, αλλά και τις γνώσεις για να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με κοινωνικά στρώματα και ομάδες που απέχουν απ’ αυτό που λέγεται «πολιτικός βίος» της χώρας.
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης θέλει ένα πατριωτικό κόμμα. Υπερασπίζεται, μετά πάθους, τη ριζική αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος μέσω μιας Συντακτικής μεταρρύθμισης. Πιστεύει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό.
Σε μια περίοδο που πολλά κρίνονται στην πατρίδα μας, η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση του πολίτη και οι πολιτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αντί να γκρινιάζει γιατί δεν πήρε κυβερνητικά αξιώματα, έχει την «κουζουλάδα» να θέλει να αναμιχθεί με τα εσωκομματικά!
Η Ν.Δ. στην παρούσα συγκυρία δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο Γραμματέα.
Και ο Πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος, ότι με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη θα έχει ήσυχο το κεφάλι του ότι το κόμμα θα είναι αξιόμαχο ανά πάσα στιγμή, αλλά και θα του υπενθυμίζει καθημερινά το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
http://www.antinews.gr/2012/08/29/176712/


…συνέχεια »

"Δεν εισπράττω, δεν εισπράττω" από το δημόσιο

Του Σπύρου Δημητρέλη

Περίπου 15 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κρατικών λιμένων λιμνάζουν στα ταμεία τους και δεν φθάνουν στο δημόσιο ταμείο. Και ο λόγος; Η συνεχής αλλαγή των ονομάτων του σημερινού υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου! Το παραπάνω ομολογεί το ίδιο το υπουργείο σε απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα.


Με ερώτηση που είχε υποβάλει προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας ο βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας καθώς η σχετική καθυστέρηση έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εισπραχθεί και το σχετικό μέρισμα από τα κέρδη του λιμανιού από τις χρήσεις 2010 και 2011. Από την απάντηση βγήκε είδηση. Δεν είναι μόνο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr) από το οποίο το δημόσιο δεν έχει εισπράξει το μέρισμα για τη χρήση του 2010 αλλά και από άλλα τρία λιμάνια (Βόλου, Ηρακλείου, Κέρκυρας). Επιπλέον, για τη χρήση του 2011 δεν έχει γίνει γενική συνέλευση των μετόχων σε κανένα λιμάνι (πλην των δυο μεγαλύτερων και εισηγμένων στο χρηματιστήριο λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης).

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε η τυπική διαδικασία για την πραγματοποίηση των συνελεύσεων και την είσπραξη του μερίσματος από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό μέτοχο των λιμανιών; Αυτό που απαντά το ίδιο το υπουργείο στο έγγραφό που έστειλε στον κ. Μπέζα είναι αποκαλυπτικό: «Η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση ή μη πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων για τις εταιρικές χρήσεις των ετών 2010 και 2011, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, οφείλεται στις συνεχείς αλλαγές ηγεσιών και στις συνεχείς αλλαγές των προεδρικών διαταγμάτων περί κατάργησης- συγχώνευσης- επανασύστασης κλπ του νυν υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και στη χρονοβόρα διαδικασία ορισμού του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου μέσω της προαναφερόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία εκδιδόταν αλλεπάλληλα λόγω των αλλαγών της ονομασίας του υπουργείου»!

Να τονισθεί ότι εκτός από τις αλλαγές στην ονομασία του υπουργείου υπήρξε και άλλος ένας λόγος καθυστερήσεων. Ένα γραφειοκρατικό πινγκ πονγκ μεταξύ του δημοσίου και του νεοσύστατου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η αρμοδιότητα για τα κρατικά λιμάνια πέρασε από το δημόσιο στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 6 Μαρτίου 2012. Μέχρι τότε το δημόσιο εκπροσωπούσε στις γενικές συνελεύσεις των λιμανιών ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Μετά όμως το πέρασμα των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ έχασε αυτήν την αρμοδιότητα διότι τυπικά τα λιμάνια έφυγαν από τον έλεγχο του δημοσίου. Όμως στις 16 Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ εξουσιοδότησε (ποιόν άραγε;) τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για να το εκπροσωπεί στις γενικές συνελεύσεις. Δηλαδή η εκπροσώπηση του δημοσίου στις ΓΣ των λιμανιών έφυγε από το γενικό γραμματέα για να επιστρέψει σε αυτόν μόλις δέκα ημέρες αργότερα…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, από την καθυστέρηση της πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων και της είσπραξης των μερισμάτων και του φόρου των κερδών των λιμανιών λείπουν από το δημόσιο ταμείο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι πολλά μπροστά στο πακέτο των τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ που αναζητά το δημόσιο για τη διετία 2013-2014. Η δαπάνη θέρμανσης όμως των σχολείων για το χειμώνα που έρχεται δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερα...

spiros.dimitrelis@capital.gr


…συνέχεια »

“Όσοι πολεμούν την Ένωση, πολεμούν το μέλλον του τόπου”

Του Θεοχάρη Γκουλιούμη
Προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας

Μετά από πιέσεις γνωστών, φίλων και συνεργατών, αποφάσισα να κάνω αυτή την ανακοίνωση σχετικά με τις τρισάθλιες διαδόσεις που αφορούν το πρόσωπό μου και έχουν σαν στόχο την κοινωνική και ηθική μου εξόντωση, αλλά κυρίως την υποβάθμιση και απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα και ειδικά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, την οποία σαν αγρότης-συνεταιριστής υπηρετώ για χρόνια από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Είναι μεγάλη μου τιμή που οι αγρότες με επιλέγουν να τους εκπροσωπήσω τόσο σε τοπικά όσο και σε περιφερειακά και πανελλαδικά όργανα και τους ευχαριστώ θερμά. Η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν εδώ και τόσα χρόνια είναι άλλωστε ο μόνος πλούτος που διαθέτω.

Η βρωμερή λάσπη που διοχετεύτηκε το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένα κέντρα με ιδιοτελείς σκοπούς και χρησιμοποιήθηκε χυδαία με περίσσιο ζήλο και μίσος από «άσπονδους φίλους», φτάνοντας στο σημείο να γελοιοποιεί τους ίδιους τους συκοφάντες - όπως η υποτιθέμενη φυλάκιση μου για κατάχρηση ποσών της τάξης των επτά ή και πλέον εκατομμυρίων ευρώ! ή η κατοχή από μέρους μου ακινήτων σε αστικά κέντρα, ελληνικά νησιά ακόμα και στο εξωτερικό!!! - έδειξε το ελεεινό επίπεδο στο οποίο κάποιοι ποταποί αρουραίοι μπορούν να φτάσουν για να βλάψουν ότι σωστό και παραγωγικό απομένει όρθιο σε αυτή τη χώρα. Ας μη γελιούνται και νομίζουν ότι θα τους κάνω τη χάρη να κιοτέψω και να υποστείλω τη σημαία των κοινωνικών αγώνων τόσο εύκολα, αν και οι γελοίοι γελιούνται εύκολα.
Όλοι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι που προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά, πήραν το μάθημά τους από την ίδια τη θεσπρωτική κοινωνία και από όλους όσους έχουν σαν μέλημα την προκοπή του τόπου και την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής. Μιας περιοχής που η Ένωσή μας, τόσο με όρους απασχόλησης όσο και με όρους κύκλου εργασιών αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση.
Η Ένωση αυτή χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι με τον ιδρώτα των αγροτών, των εργαζόμενων και την αγάπη του θεσπρωτικού λαού που τόσα χρόνια τη στήριξε και τη στηρίζει. Παρά τις δυσκολίες, τις όποιες αδυναμίες και τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει τελευταία, όπως τα παρουσίασε ο Γενικός μας Διευθυντής σε πρόσφατο άρθρο του, αποτελεί πυλώνα αλληλεγγύης για παραγωγούς και πελάτες, μεγάλη παρακαταθήκη για τη μελλοντική ανάπτυξη του νομού και εμπόδιο σε όσα αρπακτικά θέλουν να μας βρουν κομματιασμένους και όχι ενωμένους σε δυναμικές συλλογικότητες.
Αυτή την περίοδο και παρά τον πολύπλευρο και αδυσώπητο πόλεμο, προβαίνουμε με τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους της ΕΑΣΘ σε αναγκαίες επιλογές αλλά και αποφασιστικές τομές και πασχίζουμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο πράγματι πρόβλημα ρευστότητας της Ένωσής μας, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουν όχι μόνο οι περισσότερες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά όλοι οι μη προνομιούχοι έλληνες και κυρίως οι αγρότες καθώς και οι Ενώσεις τους. Αντιστεκόμαστε επίσης σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της αγροτιάς και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων (ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ, πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.») και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.
Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε θα γίνουν ακόμα δυσκολότεροι και απαιτούν από όλους μας τώρα περισσότερο από ποτέ κριτική σκέψη, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και το βασικότερο, αγώνα για το αύριο. Η συστηματική διάλυση από πλευράς των κρατούντων του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, αποτελεί από τη μία πρόσφορο έδαφος για να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα, από την άλλη ωστόσο μας επιβάλλει το καθήκον να εργαστούμε με πείσμα μεγαλύτερο από πρώτα.
Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες μου και όλους όσους με γνωρίζουν και στάθηκαν αλώβητοι από τον οχετό των «γκεμπελίσκων» που πιστεύουν ότι «πες, πες, πες κάτι θα μείνει». Αυτό που πρέπει να μείνει και να προστατευτεί με όλες μας τις δυνάμεις, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μη προνομιούχων και η επιβίωση, η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της Ένωσής μας. Εξάλλου παρακαλώ και προκαλώ, όπως έκανα πάντα, οποιονδήποτε «ξέρει» και με «κατηγορεί» για οποιαδήποτε «παρατυπία» να κάνει μια χάρη στους πολίτες του τόπου και να παρουσιάσει τα «αδιάσειστα» στοιχεία του, διαφορετικά να καταπιαστεί με πιο παραγωγικές ασχολίες.
Τέλος θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Θεσπρωτίας που μας στήριξαν τόσα χρόνια και εξακολουθούν να μας στηρίζουν. Μόνο με τη δική τους βοήθεια μπορούμε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες της κρίσης. Τους υπόσχομαι ότι η Ένωση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους στην καταιγίδα που έρχεται.

Στους δε ψευδολόγους, αυτό έχω να τους πω:

ΑΣ ΜΗ ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.





…συνέχεια »

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σμιθ στο χωριό Λιά Θεσπρωτίας (βίντεο)

Επίσκεψη στο χωριό Λια Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπένεθ Σμιθ και η σύζυγός του κα Νταϊάνα Σμίθ προσκεκλημένοι του Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή Νικολάου Γκατζογιάννη (Nicholas Gage)
Ο Αμερικανός πρέσβης παρέστη στη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Μητέρας του κ. Γκατζογιάννη, ΕΛΕΝΗΣ και όλων των εκτελεσθέντων κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο ιστορικό χωριό της Μουργκάνας.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε το σπίτι της Ελένης Γκατζογιάννη συνοδευόμενος από την οικογένεια του κ. Νίκου Γκατζογιάννη. Ακολούθησε επίσκεψη στον ξενώνα του χωριού όπου ο κ.Γκατζογιάννης παρέθεσε γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους και στους φίλους της οικογένειας.
Αποκλειστικές φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί.







…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 και ώρα 09:00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 09-08-2012 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 31-07-2012 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού προς Λαγκάδα», προϋπολογισμού 40.000,00 € με ΦΠΑ.


2. Έγκριση των Πρακτικών (1)/07-08-2012 και (2)/20-08-2012 της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 07-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή γέφυρας Γκόγκου και εργασίες προστασίας αυτής», προϋπολογισμού € 380.000,00 με ΦΠΑ.
3. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας οδού Στούπαινας προς Δικόρυφο για προσέγγιση πυροσβεστικών οχημάτων», προϋπολογισμού €120.000,00 με ΦΠΑ.
4. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας οδού Καλαρρύτες – Όρια νομού», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Ν. Ιωαννίνων» αναδόχου Βασιλείου Χριστιά, μέχρι την 24-12-2012.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση οδού Πυρσόγιαννη – Αμάραντος (Α΄ Φάση)», αναδόχου Ιωάννη Βλάχα ΕΔΕ, μέχρι την 30-10-2012.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή νέου Γυμνασίου Ανατολής», αναδόχου Κοιν/ξίας Α.& Π. Λάμπρης Ο.Ε. – Αναστασίου Χρήστος, μέχρι την 30-11-2012.
8. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Μειωτικού) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή αντιστήριξης επαρχιακής οδού προς Καλαρρύτες», αναδόχου Σταύρου Νικάκη Ε.Δ.Ε.
9. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 24-07-2012 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου: «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 762.200,00 με Φ.Π.Α.
10. Έγκριση χορήγησης της 1ης παράτασης της συνολικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης: «Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ζαλόγγου», προεκτιμώμενης αμοιβής 1.209.286,53 € (με Φ.Π.Α.), της ΣΑΜΠ 018/3 Ηπείρου με ΚΑ 2007ΜΠ01830002, με ανάδοχο τα συνεργαζόμενα Γραφεία Μελετών: «ΟΤΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. / ΤΕΑΜ Μ-Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε./ Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΦΑΡΡΟΣ ΔΟΜΗ Α.Ε. / HPC PASECO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.»
11. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «κατασκευή οριζόντιου δικτύου συλλογής βιοαερίου στο ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε (Καρβουναρίου Ν. Θεσπρωτίας) Π.Η.» συνολικού προϋπολογισμού € 10.000,00 με ΦΠΑ.
12. Απόφαση επί της από 19-07-2012 ένστασης της εταιρείας «ΘΡΙΑΣΕΙΟΣ Α.Τ.Ε.», αναδόχου του έργου «Κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση Γλυκή Ν. Θεσπρωτίας της ΕΟ Πρέβεζας-Παραμυθιάς», κατά του με αρ. πρωτ. 55579/1082/2-7-2012 εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, με το οποίο επεστράφη ο 5ος λογαριασμός και κατά της επιστροφής του 5ου λογαριασμού και των διαγραφών που επέφερε σε αυτόν ο Προϊστάμενος της Δ/νουσας το έργο Υπηρεσίας.
13. Έγκριση των όρων διενέργειας των πρόχειρων διαγωνισμών για την ανάδειξη των αναδόχων για την προμήθεια και μεταφορά αλατιού, για τις ανάγκες αποκατάστασης βατότητας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, συγκρότηση και ορισμός των μελών της Επιτροπής διεξαγωγής των διαγωνισμών και έγκριση δαπάνης για την δημοσίευση της σχετικών ανακοινώσεων διενέργειας των διαγωνισμών.
14. Έγκριση μίσθωσης μηχανήματος ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 74008/3210/21-08-2012 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο Τ.Δ. Αμάραντου του Δήμου Κόνιτσας, από 20-08-2012.
15. Έγκριση μίσθωσης μηχανήματος ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, από 22-08-2012, σύμφωνα με την αριθμ. 74289/3217/22-08-2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, για τον καθαρισμό των φρεατίων σε περιοχές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του Φθινοπώρου.
16. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος της Ε.Ο. 6 Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.
17. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση φθορών ασφαλτικού καταστρώματος της Ε.Ο. 6 Ιωαννίνων – Μετσόβου – Αυχένας Κατάρας», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.
18. Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου του έργου Π.Ε. Θεσπρωτίας «Προμήθεια εξοπλισμού της πιλοτικής υλοποίησης δικτύου ποδηλατικών σταθμών στην Ηγουμενίτσα στο πλαίσιο του έργου «ADRIMOB (SUSTAINABLE COAST MOBILITY IN THE ADRIATIC AREA)», της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας IPA ADRIATIC 2007-2013, προϋπολογισμού € 25.000,00 με ΦΠΑ.
19. Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου του έργου Π.Ε. Θεσπρωτίας «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στη σχεδίαση και υλοποίηση των δράσεων του έργου «ADRIMOB (SUSTAINABLE COAST MOBILITY IN THE ADRIATIC AREA)», της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας IPA ADRIATIC 2007-2013, προϋπολογισμού € 51.650,00 με ΦΠΑ.
20. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ψυγείου και καταψύκτη για τις ανάγκες του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
21. Παροχή εξουσιοδότησης Α) στον Δήμο Ηγουμενίτσας για την προμήθεια πετρελαιοειδών (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) για το έτος 2013 μετά από διαγωνισμό και Β) στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για το σχολικό έτος 2012- 2013.
22. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
23. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 07-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, με τίτλο «Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες καθαρισμού ποταμού Καλαμά (περιοχή Αγίου Βλασίου)» προϋπολογισμού € 35.000,00 με ΦΠΑ.
24. Έγκριση και οριστική παραλαβή της μελέτης της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Εκσυγχρονισμός Αρδευτικού έργου Βρυσέλλας Ν. Θεσπρωτίας», αναδόχων μελετητών Γ. Παπαχαραλάμπους (Υδραυλικά), Δ. Κωνσταντουδάκης (Ηλμ) και Γ. Παπαπαναγιώτου (ΜΠ.Ε.).
25. Έγκριση και παραλαβή της τοπογραφικής μελέτης της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για το Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας», αναδόχου μελετητικού γραφείου «ΕΠΤΑ Α.Ε. - ENVIC Ε.Π.Ε.».
26. Έγκριση του 3ου (Τελικού) Α.Π.Ε. του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Συντήρηση οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας», αναδόχου ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ.
27. Έγκριση του 3ου (Τελικού) Α.Π.Ε. του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου αριθμ. 3 από Φιλιάτες έως Λεπτοκαρυά (οδικό κύκλωμα Μουργκάνας )», αναδόχου εταιρείας «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.».
28. Έγκριση του 2ου Μειωτικού (Τελικού) Α.Π.Ε. του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση βατότητας δρόμου προς Άνω Σέλιανη», αναδόχου εταιρείας «Γ. Μπότσαρης & Σια Ε.Ε.».
29. Έγκριση του 3ου Μειωτικού (Τελικού) Α.Π.Ε. του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Παράπλευρα έργα στον κόμβο Βασιλικού έως Καρτέρι», αναδόχου εταιρείας «Δ. Χρήστου & Σια Ε.Ε.».
30. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση – Αποκατάσταση προσβασιμότητας Δευτερεύοντος Επαρχιακού Δικτύου με Εγνατία οδό», προϋπολογισμού € 32.066,00 με ΦΠΑ.
31. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Προσβασιμότητα Δευτερεύοντος Εθνικού δικτύου», προϋπολογισμού € 15.031,00 με ΦΠΑ.
32. Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στο Λαογραφικό Μουσείο Δ. Δ. Τσαμαντά», προϋπολογισμού € 22.300,00 με ΦΠΑ
33. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Καθαρισμός τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας (β’ φάση)», αναδόχου Δημητρίου Μπούγα ΕΔΕ, μέχρι την 30-09-2012.
34. Έγκριση παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης, χωρίς αναθεώρηση των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Επένδυση στραγγιστικής τάφρου εντός οικισμού Πολυδρόσου», αναδόχου εταιρείας «Κατσέλη Κ. - Κατσέλη Γερ. Ο.Ε.».
35. Έγκριση παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης, χωρίς αναθεώρηση των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Εκβαθύνσεις χώρων ελλιμενισμού σκαφών στο Νεοχώρι και Κομμένο και των στομίων και τάφρων ιχθ-φείου Άγριλλος», αναδόχου Ευαγγέλου Χουλιάρα, μέχρι την 29-10-2012.
36. Έγκριση ανάθεσης εργασιών υπαίθρου και γραφείου, για το έργο του Π.Π.Δ.Ε. 2012 (πόροι τελών αδειών κυκλοφορίας & μεταβίβασης αυτοκινήτων 2012) της Π.Ε. Άρτας «Εργασίες υπαίθρου και γραφείου για την περιβαλλοντική αξιολόγηση του δρόμου Περάνθης – Κομπότι», προϋπολογισμού € 4.000,00 με ΦΠΑ.
37. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Επένδυση στραγγιστικής τάφρου εντός οικισμού Πολυδρόσου», αναδόχου εταιρείας «Κατσέλη Κ. - Κατσέλη Γερ. Ο.Ε.».
38. Έγκριση συνδιοργάνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, της 22ης συνάντησης Ελληνικών χορευτικών τμημάτων της περιοχής και έγκριση σχετικών δαπανών.
39. Παροχή εξουσιοδότησης σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Άρτας, τα Νομικά τους Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Ιδρύματά τους, για την ανάδειξη προμηθευτών ειδών τροφίμων, λοιπών αναλωσίμων ειδών παντοπωλείου και πετρελαιοειδών, για το έτος 2013 με δικές τους διαδικασίες.
40. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
41. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 07-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου στην περιοχή Δήμου Πρέβεζας της Π.Ε. Πρέβεζας – τεχνικά επί της 8ης επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού € 127.000,00 με ΦΠΑ.
42. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 14-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Θεσπρωτικού Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού € 88.000,00 με ΦΠΑ.
43. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 14-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού στο ρέμα καρυδά-συμπληρωματικά τεχνικά οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 31.000,00 με ΦΠΑ.
44. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 21-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Συντηρήσεις - διαγραμμίσεις επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 185.000,00 με ΦΠΑ, η οποία απέβη άγονος, και έγκριση επαναδημοπράτησής του με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
45. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 21-08-2012 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ.Δ. Σκιαδά, Βρυσούλας και Ωρωπού», προϋπολογισμού € 42,500,00 με ΦΠΑ, η οποία απέβη άγονος, και έγκριση επαναδημοπράτησής του με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
46. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικός λόγω αύξησης του κονδυλίου της ασφάλτου) του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού – Κατασκευή», αναδόχου Κ/ξίας ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Ε. ΦΟΝΤΑΡΑΣ.
47. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπέρβασης) του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αντιπλημμυρικά έργα επί της 10ης επαρχ. οδού στο Δ.Δ. Τύριας - Λιθορριπές προστασίας Λούρου ποταμού στο Δ.Δ. Κλεισούρας Δήμου Ζηρού», αναδόχου Ελένης Παππά ΕΔΕ.
48. Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή (περιστρεφόμενη τσάπα και διαξονικό φορτηγό), για τον καθαρισμό το Ποταμού Αχέροντα σε ορισμένα επικίνδυνα σημεία, προϋπολογισμού δαπάνης € 10.070,10 με ΦΠΑ, σε βάρος των πιστώσεων του έργου του Προγράμματος Κ.Α.Π. Π.Ε. Πρέβεζας έτους 2012 «Μίσθωση μηχανημάτων για καθαρισμό και αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο καθώς και για τον καθαρισμό των ποταμών του Ν. Πρέβεζας».
49. Συγκρότηση και ορισμός των μελών των Επιτροπών α) Διεξαγωγής των Διαγωνισμών, Αξιολόγησης των προσφορών και εισήγησης για ανάθεση προμηθειών – υπηρεσιών β) Παραλαβής συμβάσεων προμηθειών – υπηρεσιών, και γ) Αξιολόγησης ενστάσεων και προσφυγών, για συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων της Π.Ε. Πρέβεζας με προϋπολογισμό μέχρι € 60.000,00 (πρόχειρος διαγωνισμός) για το έτος 2012.
50. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών, γραφικής ύλης και ειδών αρχειοθέτησης για τη διαχείριση του συγχρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC «SURF-Nature», της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
51. Κατάρτιση της διακήρυξης του πρόχειρου διαγωνισμού και έγκριση των όρων αυτής, για την ανάδειξη Εξωτερικού Συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Υλοποίηση Επιπλέον Δράσεων και Παραδοτέων της Κατηγορίας Προώθησης Ενημέρωσης και Εκδόσεων του έργου MED 2007-2013/CYCLO», προϋπολογισμού € 21.755,00 με ΦΠΑ.
52. Έγκριση διοργάνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και λοιπών εκδηλώσεων και έγκριση των σχετικών δαπανών.
53. Έγκριση δαπάνης για τη φιλοξενία αντιπροσωπείας από την Κύπρο, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
54. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 19-06-2012 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση προς Μύτικα», προϋπολογισμού € 90.000,00 με ΦΠΑ, βάσει της αριθμ. 2/17-08-2012 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 18 του Ν. 2218/94, με την οποία έγινε δεκτή η από 17-07-2012 προσφυγή του Ιωάννη Σαμαντά, κατά της αριθμ. 18/746/03-07-2012 αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και ακυρώθηκε.
55. Αποδοχή της συμμετοχής των συμπραττόντων μελετητικών Εταιρειών – μελετητών {«ΠΑΝΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. – με δ.τ. «ΟΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ» – ΤΥΡΟΛΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ}, στην περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Οριστική μελέτη Περιφερειακής Οδού Πάργας – Ανθούσας Ν. Πρέβεζας», προεκτιμώμενης αμοιβής € 361.944,63 με ΦΠΑ, βάσει της αριθμ. 1/17-08-2012 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 18 του Ν. 2218/94, με την οποία έγινε δεκτή η από 04-07-2012 παραπομπή της Δ/νσης Διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κατά της αριθμ. 16/629/08-06-2012 αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και ακυρώθηκε.

…συνέχεια »

Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου

Συναυλίες, παραστάσεις, ξεναγήσεις και διαφόρων ειδών εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε αρχαιολογικά μνημεία και της Ηπείρου την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, την βραδιά δηλαδή με τη δεύτερη Πανσέληνο του μήνα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην περιοχή μας η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα γιορταστεί με τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
* Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιτς Καλέ στο Κάστρο, συναυλία των Αnema e Core με μουσικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.


* Στον αρχαιολογικό χώρος της Δωδώνης η θεατρική παράσταση με τίτλο «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.
* Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου Βραδιά με έντεχνη λαϊκή μουσική (σε συνεργασία με το Δήμο Ζίτσας).
* Στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας Μουσική εκδήλωση.
* Στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης συναυλία της ερμηνεύτριας Monika σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας. Ώρα έναρξης 8:30 μ.μ..
* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μουσική εκδήλωση (συναυλία εγχόρδων) με τη συμμετοχή του Ωδείου Ντάλα, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας. Ο χώρος μόνιμης έκθεσης θα είναι ανοικτός για το κοινό, ώρες 8 μ.μ. με 12 π.μ..
* Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα είναι ανοικτό για το κοινό από 9 μ.μ. έως 12 π.μ.. To Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου.
* Ο αρχαιολογικός χώρος του Πύργου Ραγίου θα είναι ανοικτός χωρίς εκδήλωση, ώρες 8 μ.μ. με 12 π.μ..
* Στον μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο «Ελληνικά» της Κοπάνης (νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων) θα γίνει το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου εκδήλωση με τίτλο: Τα πολύ παλιά χρόνια στα «Ελληνικά» με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και παρουσίαση της αρχαιολογικής έρευνας στην πλατεία του Δ.Δ. Κοπάνης, σε συνεργασία με τη Φιλοπρόοδο Κίνηση του χωριού, το Δήμο Δωδώνης και το Τ. Σ. του Δ.Δ. Κοπάνης.
* Το φεγγάρι κάνει βόλτα πάνω από τη λίμνη Ζηρού την Παρασκευή 31 Αυγούστου κι ο Δημήτρης Υφαντής, μέλος του συγκροτήματος «Τρίφωνο» θα δώσει μια μοναδική μουσική παράσταση κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου «Περί βιβλίου» και με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ζηρού. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Α μέρος: Ώρα έναρξης 8 μ.μ.: Παρουσίαση του Ηπειρώτικου Δημοτικού τραγουδιού, Χορευτικά από τους Συλλόγους της περιοχής.
Β μέρος: Ώρα έναρξης 10 μ.μ.: Μουσικό ταξίδι με τον Δημήτρη Υφαντή (Τρίφωνο) και το συγκρότημά του.
Είσοδος ελεύθερη

…συνέχεια »

Σύσκεψη για το Κ.Ε.Ν. Άρτας

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Βουλευτών Άρτας κ. κ. Γεωργίου Στύλιου, Όλγας Γεροβασίλη και Χρήστου Γκόκα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, με αντικείμενο τη φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας (ΚΕΝ). Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχοι Αρταίων κ. Γ. Παπαλέξης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας, Νικ. Σκουφά κ. Ε. Γιαννούλης και Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χ. Χασιάκος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν τα μέχρι τώρα δεδομένα για την υπόθεση της λειτουργίας του ΚΕΝ και συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης σε ενδεχόμενη απόφαση διακοπής της λειτουργίας.
Αποφασίσθηκε να αποσταλεί κοινή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τεθεί υπόψη των Υπουργών η ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του ΚΕΝ που αποτελεί για την Άρτα αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής κοινωνίας.

…συνέχεια »

Παραιτήθηκε η Άννα Ασημακοπούλου

Την παραίτησή της από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου υπέβαλλε σήμερα η κ. Άννα Ασημακοπούλου. Η κ. Ασημακοπούλου στην επιστολή της σημειώνει ότι ο αυξημένος φόρτος εργασίας που απορρέει από την βουλευτική της ιδιότητα και τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων της Βουλής δεν της επιτρέπουν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.
Η κ. Ασημακοπούλου έκανε γνωστή την απόφαση της με επιστολή προς το Δήμαρχο Ιωαννίνων, ο οποίος το ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι τη θέση της κ. Ασημακοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαμβάνει ο κ. Γρηγόρης Γκίκας, Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Ήδη ο δήμαρχος με επιστολή του καλεί τον κ. Γκίκα για τη σχετική ορκωμοσία
http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/14830-2012-08-27-09-50-59.html

…συνέχεια »

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

Ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι βάσεις για την πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. οι οποίες στην συνέχεια θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια. Στη δημοσιότητα σήμερα και τα αποτελέσματα για τις ειδικές κατηγορίες
Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

http://results।minedu।gov।gr/όπου οι υποψήφιοι μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής। Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου
http://results.minedu.gov.gr/
.
Αναφορικά με τους αθλητές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 34 του Ν. 2725/1999, του άρθρου 18 του Ν. 3708/2008 και του άρθρου 45 του Ν. 3773/09 (ΦΕΚ 120 τ.Α΄) για εισαγωγή στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από τη Δευτέρα 03-9-2012 μέχρι και την Παρασκευή 14-9-2012.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική εγκύκλιος Φ. 151/63549/Β6/7-6-2012 (ΑΔΑ: Β4ΛΡ9-ΑΦΤ) είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr στην ενότητα ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, υποενότητα ΑΘΛΗΤΕΣ, στο σημείο ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ).
Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό θέσεων 5%, θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2012 με ξεχωριστή εγκύκλιο.
Κατά τα λοιπά, δεκάδες τμήματα αναμένεται να ανοίξουν και φέτος τις «πύλες» τους με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ θα παρουσιαστεί και πάλι το φαινόμενο υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών να εισάγονται με πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τους υποψηφίους που διεκδίκησαν θέσεις της γενικής σειράς.

…συνέχεια »