Η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» και η αποκάλυψη του ναζισμού

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 78 ΧΡΟΝΙΑ
Μόναχο, ξημερώματα της 30ης Ιουνίου 1934. Μια δεκάδα αυτοκίνητων προχωρά από το Μόναχο προς το Βίσζεε στις όχθες της λίμνης Τέγκερν. Στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν μυδράλια και στο μπροστινό δίπλα απο τον σωφέρ κάθεται ο καγκελάριος της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ.
Στην είσοδο του ξενοδοχείου οι δύο φρουροί των S.A. αναπηδούν σαστίζουν βλέποντας τον Χίτλερ και παρουσιάζουν όπλα. Ο Χίτλερ τους αγνοεί και μπαίνει στο κτίριο ακολουθούμενος από τα SS και ζητά να του δείξουν το δωμάτιο του Έρνστ Ρεμ.
Ο Χίτλερ μπαίνει στο δωμάτιο και αρχίζει να βρίζει τον παλιό του σύντροφο, τον μόνο που μπορούσε να του μιλήσει στον ενικό. Ο Ρεμ είναι σαστισμένος και πριν καν καταλάβει τι έχει συμβεί οι άντρες των SS τον συλλαμβάνουν μαζί με άλλους αρχηγούς των SA.
H αναταραχή κρατά το πολύ μια ώρα. Σιωπηλός ο Χίτλερ παίρνει το δρόμο της επιστροφής για το Μόναχο και κατευθύνεται προς το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυβαρίας. Μια ομάδα από 800 επίλεκτους των S.S. με διοικητή τον Σεπ Ντηντριχ το έχουν ήδη καταλάβει.
Μέσα σε λίγη ώρα εκατοντάδες «αξιωματικοί» των S.A. βρίσκονται στο απόσπασμα μπροστά σε 8 μαυροφορεμένους άντρες των S.S. απο τους οποίους οι τέσσερις έχουν στα ντουφέκια τους αληθινές σφαίρες.

Οι περισσότεροι από τα θύματα αυτής της εκκαθάρισης αστραπής δεν παίρνουν καλά καλά χαμπάρι τι τους βρήκε ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον του Χίτλερ και φωνάζουν «Χάιλ Χίτλερ» πριν σωριαστούν νεκροί.

Στη φυλακή Στάντελχαϊμ του Μονάχου ο επικεφαλής των δεσμοφυλάκων Τέοντορ Άικε αφήνει στο κελί του Ρεμ ένα πιστόλι με μια σφαίρα και αποχώρησε, προσδοκώντας ότι θα αυτοκτονούσε. Κάτι τέτοιο δε συνέβη αφού ο Ρεμ φώναζε ότι «αν πρέπει να πεθάνω να με σκοτώσει ο Αδόλφος». Τελικά ο αρχηγός της SA εκτελέσθηκε στις 2 Ιουλίου.
Λέγεται ότι το μακελειό πήρε τέτοιες διαστάσεις που μερικοί από τους εκτελεστές των SS έπαθαν νευρικό κλωνισμό αφού όλο το τριήμερο δεν σταμάτησαν οι εκτελέσεις των μέχρι χθες συντρόφων τους.
Η επιχείρηση είχε στηθεί πολύ γρήγορα με την κωδική ονομασία «Κολιμπρί» και ο Χάινριχ Χίμλερ είχε κατασκευάσει πλαστό κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο ο Ρεμ είχε λάβει 12.000.000 μάρκα από την Γαλλία για να ανατρέψει τον Χίτλερ. Το κατηγορητήριο ήταν απαραίτητο, ώστε ο Χίτλερ στις 24 Ιουνίου να πείσει τα στελέχη των SS να αναλάβουν την επιχείρηση χωρίς συναισθηματικούς δισταγμούς. Στον φάκελο αποκαλύπτονταν ακόμη ότι ο Ρέν ήταν ομοφυλόφιλος. Τρεις μέρες αργότερα ο Χίτλερ συμφώνησε με τον -ελεγχόμενο ακόμη από τους συντηρητικούς -στρατό για την επιχείρηση.
Η δουλειά τελειώνει όμως ο Χίτλερ ανησυχεί για το τι συμβαίνει στο Βερολίνο που την επιχείρηση έχουν αναλάβει ο Χίμλερ και ο Γκαίρινγκ. Λίγο αργότερα πληροφορείται από τον Χίμλερ ότι στο μέτωπο του Βερολίνου η αποστολή έχει... εμπλουτιστεί για να ξεκαθαριστούν κάποιοι παλιοί λογαριασμοί.
Ανάμεσά στους νεκρούς συγκαταλέγονται τα εξής πρόσωπα-κλειδιά:
• Ο αρχηγός των SA του Βερολίνου Κάρλ Ερνστ, ο οποίος αναχωρούσε για το γαμήλιο ταξίδι του. Ήταν ο μοναδικός που γνώριζε πραγματικά ποιος έβαλε την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ τις παραμονές των εκλογών του 1933.
• Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας φον Καρ που εμπόδισε το πραξικόπημα του Χίτλερ στην μπυραρία.
• Ο στρατηγός φον Σλάιχερ , ο τελευταίος καγκελάριος που προσπάθησε να αποτρέψει την άνοδο του Ναζισμόυ.
• Ο παλιός αρχηγός του Ναζιστικού κόμματος Γκρέγκορ Στράσσερ, τα παιδιά του οποίου είχε βαφτίσει ο ίδιος ο Χίτλερ.
• Ο αρχηγός των Καθολικών του Βερολίνου Εριχ Κλαουζενερ δεξί χέρι του αντικαγκελαρίου φον Πάπεν καθώς και ο προϊστάμενος του ιδιαίτερου του γραφείου. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.
• Ο πάτερ Στεμπλφλ αποσχηματισμένος Ιησουίτης και παλιός συνεργάτης του Χίτλερ, ο οποίος γνώριζε για κάτι ανήθικα γράμματα που είχε γράψει παλιά ο Αδόλφος στην ανηψιά του Γκέλι .

Ποιοι λόγοι όμως υπαγόρευσαν αυτό το μακελειό; Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα διέθετε δύο ένοπλα σώματα που λειτουργούσαν ως παραστρατιωτικές οργανώσεις: τα τάγματα εφόδου, τα λεγόμενα SA (SturmΑbteilung) και τα τάγματα προστασίας, τα διαβόητα SS (SchutzStaffel). Εκείνη την περίοδο ισχυρότερα και μαζικότερα ήταν τα SA τα οποία αναλάμβαναν να συγκρούνονται στους δρόμους με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλδημοκράτες. Στον αντίποδα τα SS, ήταν πιο «ελιτίστικα» και ρόλος τους ήταν η προστασία των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών και ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 30.000.
Τα δύο τάγματα δεν χώριζε απλώς ένα γράμμα στο ακρωνύμιο αλλά κόσμοι ολόκληροι, αφού τα μεν SA στελεχώνονταν από τις μάζες που σαγήνευε η αντικαπιταλιστική ρητορική του Χίτλερ και προσδοκούσαν στην άνοδο του κόμματος στην εξουσία και η νίκη επί της Αριστεράς. Αντίθετα τα SS αποτελούνταν κυρίως από την ελίτ των κομματικών μελών και ελέγχονταν πλήρως από την ηγεσία του NSDAP.
Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του δεξιού συνασπισμού το 1933, τα SA άρχισαν να γίνονται ανεξέλεγκτα, μπαίνοντας έτσι στο στόχαστρο των συντηρητικών δυνάμεων που στήριζαν την κυβέρνηση.
Στους στρατιωτικούς κύκλους ήταν μάλιστα γνωστή η πρόθεση του Ρεμ να καταργηθεί ο στρατός και να αντικατασταθεί από την SA, ενώ οι βιομήχανοι, τραπεζίτες και αριστοκράτες ενοχλούνταν από την αντικαπιταλιστική ρητορική τους.
Για τον Χίτλερ τα SA δεν ήταν μόνο πρόβλημα για την συνεργασία του με τις συντηρητικές δυνάμεις αλλά ο ίδιος φοβόταν τη δυνατότητα ενός εσωτερικού πραξικοπήματος το οποίο θα μπορούσε να τον θέσει στο περιθώριο. Ωστόσο η λήψη άμεσων μέτρων εξουδετέρωσης δεν ήταν εύκολη αφού τα SA πρακτικά έκαναν όλη τη «βρωμοδουλεία» για το κόμμα.
Τελικώς ο καγκελάριος αποφασίζει να δράσει την άνοιξη του 1934, όταν πλέον σύσσωμος ο παλαιός συντηρητικός πολιτικός κόσμος τον απείλησε ότι θα άρει την κοινοβουλευτική υποστήριξή του στην κυβέρνηση, εάν δεν περιορίσει τις αυθαιρεσίες των ανδρών του Ρεμ.

Μετά τη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιρίων» γινόταν φανερό ότι οι δομές του γερμανικού κράτους γίνονταν ολοένα και πιο ναζιστικές αφού πλέον είχε νομιμοποιηθεί σαν πρακτική η άμεση εκτέλεση και η κατάργηση του δικαιικού συστήματος της χώρας. Παράλληλα ο Χίτλερ εδραιωνόταν ως ο μοναδικός ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος ανάγοντας τα SS σε ρυθμιστή όχι μόνο του κόμματος αλλά και του κράτους.
Το τριήμερο αυτό η Δημοκρατία της Βαϊμάρης πρακτικά παύει να υφίσταται. Το ίδιο και τα SA. Η ειρωνία της Ιστορίας ήθελε ο ύμνος που τραγουδούσαν να αναφέρει:
«Ας τροχίσουμε τα μεγάλα μαχαίρια μας στην άκρη του πεζοδρομίου.
Και σαν έρθ' η ώρα της τιμωρίας, θα βρεθούμε έτοιμοι για την σφαγή»



…συνέχεια »

Zagoriwood, με την κάμερα στο χέρι

To 3ο Eργαστήρι Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου ξεκινάει αύριο Κυριακή, 1η Ιουλίου. Φέτος, τα Κάτω Πεδινά θα επισκεφθούν δύο σύγχρονοι δημιουργοί του κινηματογράφου:στις 4 Ιουλίου η Στέλλα Θεοδωράκη που θα κάνει μάθημα με τίτλο: «Κινηματογραφώντας μόνοι και με παρέα-Εναλλακτικοί τρόποι κινηματογράφησης στην κρίση». Σε αυτή τη συνάντηση θα προβάλλει για πρώτη φορά σε κοινό, υλικό από τη νέα (σε εξέλιξη) ταινία της «Ημερολόγια Αμνησίας» αλλά και αποσπάσματα από την προηγούμενη βραβευμένη ταινία της «Ricordi mi».

Στις 9 Ιουλίου θα καταφτάσει ο Νίκος Περράκης, ο σκηνοθέτης μερικών από τις πιο εμβληματικές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’80, ο οποίος προσκαλεί τους μαθητές του εργαστηρίου στην «κουζίνα του δημιουργού».
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται δύο προβολές ταινιών, χωρίς είσοδο, στην αυλή του Παρθεναγωγείου του χωριού. Αύριο Κυριακή 1 Ιουλίου θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Όνειρα σε άλλη γλώσσα», ενώ το Σάββατο 7 Ιουλίου η ταινία «25ος Μεσημβρινός» της Χρύσας Τζελέπη και της Τάνιας Χατζηγεωργίου.
Στις 10 Ιουλίου, το 3ο εργαστήριο Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί προβάλλοντας για τους συμμετέχοντες, τους κατοίκους και όλους τους φίλους του Zagoriwood, τις ταινίες που θα έχουν παραχθεί στη διάρκεια της φετινής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο δεν υπάρχουν δίδακτρα και ότι οι τέσσερις κινηματογραφιστές-δάσκαλοι (Άκης Κερσανίδης-φωτογραφία, Κλεάνθης Δανόπουλος-σκηνοθεσία, Γιώργος Μακρής- σενάριο και Χρύσα Τζελέπη-μοντάζ) συμμετέχουν εθελοντικά.
Επικοινωνία με το Εργαστήριο Κινηματογράφου: στα τηλ. 26530-22743, 6942654541, στην ηλεκτρονική διεύθυνση zagori wood@gmail. com και στον ιστότοπο zagoriwood.blogspot.com όπου θα αναρτώνται και όλα τα σχετικά νέα.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/17565/2012-06-30.html

…συνέχεια »

Κατασχέσεις εμπορευμάτων σε πλανόδιους μικροπωλητές

Το υπαίθριο εμπόριο βρίσκεται στο στόχαστρο του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς σε κάθε περίπτωση, οι πλανόδιοι μικροπωλητές, που κινούνται χωρίς άδεια, αποτελούν μία μόνιμη πληγή για τις τοπικές αγορές.
Ύστερα λοιπόν από συντονισμένη επιχείρηση που έγινε από άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας και του Α.Τ Ηγουμενίτσας, στην πόλη της Ηγουμενίτσας, κατασχέθηκαν 468 γυαλιά ηλίου, 25 ρολόγια χειρός, 37 σκουλαρίκια, 23 δαχτυλίδια και 2000 βραχιόλια, τα οποία είχαν στην κατοχή τους έξι πλανόδιοι μικροπωλητές, υπήκοοι Μπαγκλαντές.
Τα παραπάνω αφού κατασχέθηκαν, καταστράφηκαν την ίδια ημέρα, σε εφαρμογή του Νόμου 3982/2011.
…συνέχεια »

ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο

Στις 11 Ιουλίου στο Άλσος Ηγουμενίτσας- Δασάκι
Το «Θέατρο του Βορρά» ανοίγει τα πανιά του και ο θρυλικός πια Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου κάνει για πρώτη φορά στην τριαντάχρονη ιστορία του το γύρο της Ελλάδας.
Η παράσταση που έχει μαγέψει εκατομμύρια θεατές, φιλοδοξεί να παρασύρει μαζί της στο ταξίδι νέους, μικρούς - και όχι μόνο - φίλους της να φάνε μαζί το λωτό…και να ξεχάσουν να μεγαλώσουν.
Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο. χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα αγαπημένα παραμύθια .

Η σκηνή μετατρέπεται ολόκληρη σε καράβι και όλοι μαζί σαλπάρουμε για να γνωρίσουμε τον Κύκλωπα Αρχισαλαχάρ, που όταν τραγουδάει η γη ταρακουνιέται, την Λαριζάντ, την πριγκίπισσα που με την ομορφιά της μπορεί να σε βγάλει από το δρόμο, τη μάγισσα Κιρκίλα που πετάει, τους πειρατές, τη γοργόνα, τους λωτοφάγους και άλλους τόσους ήρωες που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε το ταξίδι!. Οδηγός μας ο Παραμυθάς , ο πιο αγαπημένος φίλος των παιδιών. Την παράσταση συνοδεύει ζωντανή μουσική με κιθάρα , ακορντεόν και κρουστά.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Γάκης, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο "Δημήτρης Χορν" το 2006 για την ερμηνεία του στην παράσταση "Κατσαρίδα", ενώ τη μουσική υπογράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος .
Στο ρόλο του Οδυσσεβάχ ο Πάνος Βλάχος γνωστός από τις αγαπημένες σειρές Βασιλιάδες (Λεωνίδας), Ζωή της Άλλης (Τζώρτζης) κ.α.
Ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους.
Μια παράσταση για κάθε ηλικία, που δεν πρέπει να χάσετε .
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, η κίνηση του Χρήστου Παπαδόπουλου, η μουσική διδασκαλία της Μαρίας Δελλή.
Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Αβραμίδης Γιώργος, Αντωνίου Σοφία, Καβάλη Αμαλία, Μπιμπής Κώστας, Σοφολόγης Γιάννης.
Ζωντανή μουσική: Χαρά Σαββίδου

Η θεατρική παράσταση «Οδυσσεβάχ» θα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα για μία μοναδική παράσταση την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 9:15 μ.μ. στο Άλσος Ηγουμενίτσας (Δασάκι).
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6945 978340 9:30π.μ.- 2:00μ.μ. & 5:30 -10:00μ.μ.
Εισιτήρια προπωλούνται στο Βιβλιοπωλείο ΜΗΤΣΕΛΟΥ Κύπρου 8 τηλ. 26650 24991.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 12€
Τιμή προπώλησης:10€
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων στο http://www.viva.gr/tickets/festival/odissevach/
Τηλ. 13855.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Λουτζιούδη
Τηλ. Επικοινωνίας : m. 6947 70 69 72 e-mail: loutzioudim@medialine.gr

…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Τρίτη 3-07-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 21-06-2012 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης της «Προμήθειας Κινητού Εξοπλισμού» (Φορτηγό Αυτοκίνητο) για το έργο «Κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) της Περιφέρειας Ηπείρου (Ομάδες Α, Β, Γ, και Δ)», αναδόχου Προμηθευτή «ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ».


2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας ολοκλήρωσης της σύμβασης για την εκτέλεση του υποέργου 3: «Σύνδεση με ΟΤΕ» της Πράξης της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου».
3. Έγκριση δαπάνης ηλεκτροδότησης, σε βάρος του κονδυλίου με τίτλο «Μετατοπίσεις – Επεκτάσεις στύλων ΔΕΗ σε ΟΤΑ του Νομού» του Προγράμματος Κ.Α.Π. Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου – αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δ.Δ. Μεταμόρφωσης», αναδόχου εταιρείας «ΜΠΙΤΧΑΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 30-06-2013.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Μουσουλμανικού τεμένους Καλούτσιανης (Α' Φάση)», αναδόχου εταιρείας «Π. Χαλούλος – Β. Βαγενά Ο.Ε.», μέχρι την 30-12-2012.
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ι.Μ. Βροσύνας», αναδόχου εταιρείας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 31-12-2012.
7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προσθήκη αιθουσών στο Λύκειο Καρδαμιτσίων», αναδόχου Χρήστου Γκόντα ΕΔΕ, μέχρι την 30-12-2012.
8. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή στέγης Ι.Ν. Σιτσαίνων» αναδόχου Γεωργίου Πάντου, μέχρι την 31-12-2012.
9. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση οδού Πυρσόγιαννη – Αμάραντος (Α΄ Φάση)», αναδόχου Ιωάννη Βλάχα ΕΔΕ, μέχρι την 30-08-2012.
10. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή γέφυρας οδού Πληκάτι - Αετομηλίτσας», αναδόχου Φώτου Δημόκριτου, μέχρι την 19-01-2013.
11. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στον οικισμό Φτέρης Τ.Δ. Δοβλάς» αναδόχου Κων/νου Ντόκου Ε.Δ.Ε., μέχρι την 30-08-2012.
12. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συμπληρωματικά έργα μέσω Ρού Καλαμά» αναδόχου Ευαγγελίας Ζητούνη ΕΔΕ, μέχρι την 31-08-2012.
13. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή τοίχου προστασίας στον ποταμό Άραχθο (κτήμα Γράβου)», αναδόχου Αλέξανδρου Λάμπρου, μέχρι την 30-09-2012.
14. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή γέφυρας Γκόγκου και εργασίες προστασίας αυτής», προϋπολογισμού € 380.000,00 με ΦΠΑ.
15. Έγκριση διενέργειας του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες των Ν.Π.Δ.Δ. Π.Ε. Ιωαννίνων για το έτος 2013, κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης και έγκριση δαπάνης για τη δημοσίευσή της.
16. Έγκριση δαπάνης για τη δημιουργία διαφημιστικών banners της Περιφέρειας Ηπείρου.
17. Έγκριση δαπάνης για διαφημιστική καταχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου στο περιοδικό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
18. Δικαστική Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα), Α) κατά την δικάσιμο της 18-12-2012 και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, για τη συζήτηση της από 30-01-2012 (με αριθμ. καταθ. 851/2012) αίτησης ακύρωσης των Κων/νου Σιαπλαούρα κλπ (σύνολο 7) κατά της Περιφέρειας Ηπείρου για την ακύρωση της αριθμ. 13/53/27-07-2011 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και της αριθμ. 97646/17572/29-12-2011 ανακοίνωσης/πρόσκλησης ενδιαφέροντος/προκήρυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και Β) για τη συζήτηση της από 30-01-2012 (με αριθμ. καταθ. 55/2012) αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της ανωτέρω Πράξεως, η οποία υποβλήθηκε με την αίτηση ακύρωσης.
19. Έγκριση άσκησης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου (Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων) αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (προσωρινή ρύθμιση κατάστασης, κατ’ άρθρο 984 παρ. 4 ΚΠολΔ), κατά της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με το διακριτικό τίτλο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ», σχετικά με το από 25-05-2012 κατασχετήριο έγγραφο της εταιρείας «ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και ανάθεση της δικαστικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την κατάθεση και συζήτηση της ανωτέρω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.
20. Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας περάτωσης, μετ’ αναθεωρήσεως, των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συνέχιση βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης οδού από επαρχιακή οδό Άρτας - Κορωνησίας προς Γαβριά (γ’ φάση)», αναδόχου Χρήστου Κατέρου ΕΔΕ, μέχρι την 31-12-2012.
21. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα αποκατάστασης κοίτης Αράχθου κατάντι γέφυρας», προϋπολογισμού € 200.000,00 με ΦΠΑ.
22. Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Προστασία πρανών και διευθέτηση κοίτης χειμάρρου Μπούση», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
23. Έγκριση του 4ου Α.Π.Ε. της αρχικής και της 1ης Συμπληρωματικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα συντήρησης, αποκατάστασης και διαμόρφωση περιβάλλοντος Ι.Μ. Σέλτσου», αναδόχου εταιρείας «ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Ο.Ε.».
24. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Ανακατασκευή τεχνικών έργων αρδευτικού και στραγγιστικού δικτύου πεδιάδας Άρτας», αναδόχου Νικολάου Πανούτσου ΕΔΕ.
25. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συντήρηση ασφαλτικού οδοστρώματος της οδού Αγ. Σπυρίδωνα - Στρογγυλής», αναδόχου Παναγιώτη Σιαφάκα, προϋπολογισμού 20.000,00 € με ΦΠΑ.
26. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-06-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συνέχιση βελτίωσης - ασφαλτόστρωσης του δρόμου Αθαμάνιο - Θεοδώριανα (β' φάση)», προϋπολογισμού € 500.000,00 με ΦΠΑ.
27. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-06-2012 ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Επισκευή στέγης Αντλιοστασίου Βίγλας», προϋπολογισμού € 25.000,00 με ΦΠΑ.
28. Έγκριση ανάθεσης εργασιών υπαίθρου και γραφείου για το έργο του Προγράμματος Κ.ΑΠ. έτους 2012, της Π.Ε. Άρτας «Σύνταξη κτηματολογίου και επικαιροποίηση της μελέτης "Βελτίωση - ασφαλτόστρωση δρόμου Περάνθη - Κομπότι"», προϋπολογισμού € 6.0000,00 με ΦΠΑ.
29. Έγκριση λειτουργικών δαπανών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
30. Κατάρτιση της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας και έγκριση των λοιπών συμβατικών τευχών, του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Κατασκευή-ασφαλτόστρωση οδού στο Δ.Δ. Άνω Ράχης Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 65.000,00 με ΦΠΑ.
31. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αντικατάσταση στοιχείων από Αμίαντο στις στέγες των κτιριακών εγκαταστάσεων του «ΖΗΡΟΥ», που θα στεγάσει το κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας Ν. Πρέβεζας», αναδόχου Ιωάννη Τσιρώνη, μέχρι την 31-12-2012.
32. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού – κατασκευή», αναδόχου Κοινοπραξίας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Ε. ΦΟΝΤΑΡΑΣ», μέχρι την 31-08-2012.
33. Απόφαση επί της από 22-06-2012 ένστασης της εργοληπτικής επιχείρησης «ΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε.Δ.Ε.», κατά του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 19-06-2012 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση προς Μύτικα», προϋπολογισμού € 90.000,00 με ΦΠΑ, και έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας.
34. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
35. Έγκριση λειτουργικών δαπανών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
36. Έγκριση δαπανών στα πλαίσια του Προγράμματος της Π.Ε. Θεσπρωτίας ADRIMOB (SUSTAINABLE COAST MOBILITY IN THE ADRIATIC AREA)», της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας IPA ADRIATIC 2007-2013.
37. Έγκριση λειτουργικών δαπανών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
38. Έγκριση μετακίνησης και της σχετικής δαπάνης για τη συμμετοχή του κτηνιάτρου Μάριου Τρουμπούκη, υπαλλήλου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, σε σεμινάριο του ΕΦΕΤ με Θέμα «ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ», στην Αθήνα από 26 έως 30-06-2012.
39. Έγκριση χορήγησης παράτασης συνολικής προθεσμίας των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Κατασκευή γέφυρας και τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Αργυροτόπου Δήμου Συβότων», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 30-12-2012.
40. Κατάρτιση της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας και έγκριση των λοιπών συμβατικών τευχών, του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση ζημιών επαρχιακής οδού Ελευθεροχωρίου - Σαλονίκης - Βερενίκης (όρια Νομού)», προϋπολογισμού € 40.000,00 με ΦΠΑ.
41. Έγκριση μετακίνησης και σχετικές δαπάνες, για τη συμμετοχή του Νικόλαου Μπατζιά, υπαλλήλου του Τμήματος Πληροφορικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στην παρουσίαση του δέκατου έκτου θεματικού σεμιναρίου του έργου Misrar “Mitigating Spatial Relevant Risks in European Regions and Towns” - «’Άμβλυνση χωρικών κινδύνων σε Ευρωπαϊκές περιοχές και πόλεις» στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IVC Διαπεριφερειακή Εδαφική Συνεργασία, που θα πραγματοποιηθεί στο Αβέιρο (AVEIRO) της Πορτογαλίας, από 23-07-2012 έως 28-07-2012.
42. Έγκριση δαπάνης για καταβολή επιδικασθέντος ποσού, σε εκτέλεση της αριθμ. 255/2012 διαταγής πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων (σχετική η αριθμ. 11/413/23-04-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής).
…συνέχεια »

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Μεϊμαράκης με ποσοστό ρεκόρ

Με 223 ψήφους, ρεκόρ για την ιστορία του κοινοβουλίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής. Ειδικότερα από το σύνολο τον 290 ψήφων, ο κ. Μεϊμαράκης έλαβε 223. Στην κάλπη βρέθηκαν επίσης 66 λευκά και ένα άκυρο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Τραγάκη είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που κατάφερε να συγκεντρώσει προτεινόμενος Πρόεδρος της Βουλής μετά τη μεταπολίτευση
…συνέχεια »

Αλλαγή ηγεσίας στο Ροταριανό Όμιλο

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 21.30 στο ξενοδοχείο Du Lac θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αλλαγής ηγεσίας του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων. Ο Πρόεδρος Θοδωρής Αλεξίου θα παραδώσει την ηγεσία του Ομίλου στον εψηφισμένο για την περίοδο 2012-2013 Πρόεδρο Κώστα Κατσιούρα.
…συνέχεια »

Μεγάλη νίκη για τον Πρόεδρο Ομπάμα

η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στον Πρόεδρο Ομπάμα μια μεγάλη νίκη την Πέμπτη, με την απόφαση του να διατηρήσει μια σημαντική πρόνοια της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε με πλειοψηφία πέντε έναντι τεσσάρων δικαστών.

Η πρόνοια που είναι γνωστή ως «ατομική υποχρέωση» απαιτεί από τους αμερικανούς πολίτες να έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς πήρε το μέρος των φιλελεύθερων δικαστών, σημειώνοντας ότι «επειδή το σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, δεν είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να τον απαγορεύσει ή να μην λάβει υπόψη την σύνεση και την αντικειμενικότητα του».

Οι δικαστές Στέφεν Μπράϊερ, Ρουθ Γκινσμπουργκ, Έλενα Κέηγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ ψήφισαν και αυτοί να διατηρηθεί η πρόνοια του νόμου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι νίκη «των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα των οποίων οι ζωές θα είναι πιο ασφαλείς εξαιτίας του νόμου και της απόφασης του δικαστηρίου να τον διατηρήσει». Τόνισε επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου επαναβεβαιώνει ότι στις ΗΠΑ, που είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, καμία ασθένεια ή ατύχημα δεν θα οδηγήσει μια οικογένεια στην οικονομική καταστροφή.

Ο αντίπαλος του Προέδρου Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, υποσχέθηκε να αντιστρέψει τον νόμο την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα στο Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί. Όπως είπε «η μεταρρύθμιση Ομπάμα ήταν μια κακή πολιτική εχθές και είναι μια κακή πολιτική σήμερα». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός θα αναγκάσει 20 εκατομμύρια αμερικανούς να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επιθυμούν ή θέλουν να διατηρήσουν ενώ παράλληλα θα μειώσει και θέσεις εργασίας που απεγνωσμένα χρειάζεται η χώρα.





…συνέχεια »

Στα... θρανία οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε γραπτές εξετάσεις θα υποβληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέχουν θέση ευθύνης , προκειμένου να αξιολογηθούν οι σπουδές, οι ικανότητες, οι ξένες γλώσσες και η πείρα που διαθέτουν για τη θέση που κατέχουν.
Η επιτυχία ή η αποτυχία στο γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα κρίνει και την παραμονή τους στη θέση τους στο Δημόσιο.


Οι ικανότητες και δεξιότητες του προσωπικού θα διερευνηθούν κατά κλάδο, με την παράθεση ειδικών ερωτημάτων.

Το τεστ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι υποχρεωτικό. Η βαθμολογία θα κρίνει τα πάντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.

Οι εξετάσεις, όπως αναφέρει ο Αδέσμευτος Τύπος, θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις με πολλαπλών επιλογών για την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων ανά κατηγορία και ανάλογα με τη θέση τους.

Προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι εξετάσεις θα γίνουν στα τέλη της χρονιάς.
…συνέχεια »

Ηπειρώτικο «γλέντι» στη μνήμη του Τάσου Χαλκιά

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου στα Ιωάννινα.
Με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο γιός του ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς οργανώνει στα Ιωάννινα την Πέμπτη 5 Ιουλίου 21.15 στο Υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών [Φρόντζος] συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του.
Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Τους συνοδεύει η 8μελής ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά με σολίστες στο κλαρίνο τον Σταύρο Καψάλη και Γιώργο Κοτσίνη.
Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και του Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και του Νίκου Νούσια.
Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».
Εισιτήρια [10 ε] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ.Μαρίνας 55, τηλ. 26510 83961- 83840] από τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11] και τα καταστήματα Rock shop [Πουτέτση 1α] «Ιρις» [Γρ.Σακκά 20] Πληροφορίες 6949 893555.

Aπό τους στυλοβάτες της μουσικής μας παράδοσης, από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο κλαρίνο, ο Τάσος Χαλκιάς επί έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και την διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής. Συνεχιστής της ιστορίας της οικογένειας των Χαλκιάδων που πρωτοεμφανίστηκε στην Ηπειρο το 1857.
Γεννήθηκε στη Γρανιτσοπούλα το 1914. Μεγάλωσε στο Δεσποτικό της Ηπείρου σ ένα σπίτι που η μουσική δεν σταμάταγε ποτέ. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα κλαρίνου στα δώδεκα από τον ξάδελφο του Μάνθο Χαλκιά και τον αδελφό του Μήτσο. Στα 17 άρχισε να εμφανίζεται μαζί με τα αδέλφια του και το συγκρότημα που έφτιαξαν «Τα μαύρα πουλιά». To 1931 γράφει το τραγούδι «Μη με κοιτάς που γέρασα» και γίνεται μέλος του συλλόγου των μουσικών. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει με τα αδέλφια του στο θέατρο «Ολύμπια» της Αθήνας τον «Τσάμικο γάμο».Το 1938 παντρεύεται την Χριστίνα και μαζί αποκτούν δυο παιδιά τον Μιχάλη και τον Αλέξανδρο.Στην διάρκεια του Β παγκόσμιου πόλεμου,τραυματισμένος μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων. To 1941 βομβαρδίζεται το σπίτι του και σκοτώνεται η γυναίκα του Χριστίνα και τα δυο παιδιά τους.
To 1942 στη Βίτσα Ζαγορίου του γνωρίζουν την Μαρίκα. Μαζί θα αποκτήσουν τον Μιχάλη [Λάκη], την Νίκη και τον Χρήστο.
Το 1951 ο Τάσος Χαλκιάς ηχογραφεί πρώτη φορά στην «Κολούμπια». Ακολουθεί η ηχογράφηση 80 τραγουδιών για το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και ύστερα ξεκινά ταξίδια πολλά στο Κάϊρο, Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη. Στην Αμερική δούλεψε για 18 μήνες μαζί με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Καλέργη και τον Τζουανάκο. Εκεί γράφει το περίφημο «Βορειοηπειρώτικο μοιρολόϊ».
Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα και ηχογραφεί αρκετά τραγούδια όπως «Το παράπονο του τσοπάνου», «Το μοιρολόϊ» κα. Την ίδια χρονιά καλεσμένος της δισκογραφικής εταιρείας «Αlector» της Ν.Υόρκης φεύγει για την Αμερική όπου ηχογραφεί εκατό τραγούδια και συγχρόνως εμφανίζεται στην «Σπηλιά» όπου συναντάει τον περίφημο τζαζίστα- κλαρινίστα Μπένι Γκούντμαν και ηχογραφεί μαζί του ένα μοιρολόϊ στην ταινία «Αντί» του Ρίτσαρντ Σαραφιάν.
Ο Τάσος Χαλκιάς το 1966 ίδρυσε στην Ελλάδα την δισκογραφική εταιρεία «Σπέσιαλ Μιούζικ» όπου για μια δεκαετία έγραψε τραγούδια όπως «Ο Ηπειρώτικος γάμος», «Δεν μπορώ μανούλα», «Το Βορειοηπειρώτικο μοιρολόϊ», «Μη με κοιτάς που γέρασα» κα. Το 1969 ηχογραφεί τον «Ηπειρώτικο γάμο» στην και εμφανίζεται για δυο χρόνια [1971-1972] στο «Κύτταρο» με τον Διονύση Σαββόπουλο. Εκεί γνωρίζει τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο κι αρχίζει να ηχογραφεί μαζί του. Το 1972 γράφει την μουσική για τον «Αίαντα» του Σοφοκλή που ανέβασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ο σκηνοθέτης Κωστής Μιχαηλίδης. Την ίδια χρονιά εκπροσωπεί την Ελλάδα - με πρωτοβουλία της Ελένης Καραίνδρου - στο 1ο Φεστιβάλ Διεθνών Τεχνών στο Μaison dela Culture της Γαλλικής πόλης Ρέν. Το 1975 τον τιμά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και το 1978 η αδελφότητα του χωριού Φωτεινό με ειδική εκδήλωση που οργανώνουν οι συγχωριανοί του στην Αθήνα. Το 1979 συμμετέχει σε τρεις συναυλίες που οργάνωσε ο Λάκης Χαλκιάς στο θέατρο «Λυκαβηττού» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο Διεθνές συνέδριο του Ζάγκρεμπ μαζί με άλλους Ελληνες οργανοπαίχτες, σε μια προσπάθεια να διαδώσει σε όλους τους λαούς το παραδοσιακό μας τραγούδι. Το 1980 συνεργάζεται με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη που παρουσιάζει το θέατρο «Τέχνης» του Κάρολου Κούν. Το 1982 συμμετέχει στην γιορτή που οργάνωσε στο θέατρο «Λυκαβηττού» ο γιος του Λάκης Χαλκιάς για τα 125 χρόνια της οικογένειας των Χαλκιάδων. Την ίδια χρονιά παίρνει μέρος στο μουσικό συνέδριο των Μεσογειακών χωρών στην Μασσαλία και την Φλωρεντία.
Το 1984 τον τιμά η αδελφότητα της Αετόπετρας, ενώ δύο ακόμα αδελφότητες του Πολύδροσου και του Δεσποτικού θα τον τιμήσουν το 1985.
Τα επόμενα επτά χρόνια και ενώ η υγεία του είχε επιβαρυνθεί, κάνει κάποιες λίγες εμφανίσεις κυρίως σε συναυλίες του Λάκη Χαλκιά. Το 1989 στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω ο Τάσος Χαλκιάς οργάνωσε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των μουσικών της δημοτικής μας παράδοσης. Ηταν η πιο σημαντική, όπως έλεγε στιγμή της 60χρονης πορείας του.
Ο Τάσος Χαλκιάς «έφυγε» στις 12 Αυγούστου του 1992 από καρδιακό επεισόδιο. Ολος ο τύπος τον αποχαιρέτησε όπως του έπρεπε: «Η παράδοση στη σιωπή» , «Εφυγε ο στυλοβάτης της μουσικής μας παράδοσης», «Σίγησε το κλαρίνο του Τάσου..», «Κλάψε κλαρίνο με παράπονο πικρό», ήταν μερικοί τίτλοι «τέλους» κάποιων εφημερίδων…
Η προσφορά του Τάσου Χαλκιά αναγνωρίστηκε από επώνυμους και ανώνυμους που ήξεραν να εκτιμούν την αυθεντική δημιουργία.. Δεν αναγνωρίστηκε όμως από την Πολιτεία η οποία δεν του χορήγησε ούτε καν μια τιμητική σύνταξη!.Τον στεναχωρούσε αυτό. Περισσότερο όμως τον στεναχωρούσε ο δρόμος που έπαιρναν τα μουσικά πράγματα σε αυτό τον τόπο κι αναρωτιόταν τι θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος για να θυμίσει ότι υπάρχει μια παράδοση που πρέπει να τιμάμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Εθνος.. «Την παράδοση και τα μάτια σας!!», έλεγε ο μπάρμπα Τάσος.




…συνέχεια »

Πεντακάθαρα τώρα τα νερά της Πάργας πιστοποιούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι

Αποκαταστάθηκε από το Δήμο Πάργας η βλάβη του αντλιοστασίου της αποχέτευσης του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάργας. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, προέβη σε δειγματοληψίες θαλασσίου ύδατος που στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα Ιωάννινα, και σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους, τα νερά στην παραλία Κρυονερίου, για την οποία αναφέρθηκε το πρόβλημα, είναι πεντακάθαρα και απολύτως κατάλληλα για κολύμβηση. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες ακτές της περιοχής Πάργας, όπως του Βάλτου, του Λύχνου, κλπ.

Η Δ/νση Υγείας της Π.Ε. Πρέβεζας ήδη από το Μάιο διενεργεί ελέγχους σε όλη την ακτογραμμή, και στην περιοχή της Πάργας, από τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι σε όλες τις παραλίες της Π.Ε. Πρέβεζας τα νερά είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα για κολύμβηση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας – της οποίας η αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μόνο τους ελέγχους της ποιότητας των νερών- από την πρώτη ώρα που ενημερώθηκε παρακολούθησε την εξέλιξη του προβλήματος και τις προσπάθειες αποκατάστασής του από τον Δήμο Πάργας.

Έχοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των τελευταίων εργαστηριακών ελέγχων, η Π.Ε. διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος προβληματισμού για τους λουόμενους. Με την ευκαιρία, καλεί τους τουρίστες να επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές τα παράλια της Πρέβεζας και της Ηπείρου, απολαμβάνοντας φυσικές ομορφιές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Στην προσπάθεια αυτή, ζητείται και η θετική συνδρομή των Ηπειρωτικών Μέσων Ενημέρωσης.
…συνέχεια »

Προωθείται μείωση-αστραπή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη δυνατότητα άμεσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.
Για λόγους ταχύτητας, καθώς η τουριστική σεζόν πλησιάζει στην κορύφωσή της, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ με υπουργική απόφαση, την οποία θα εγκρίνει η τρόικα, καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης θα καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του μέτρου. Είναι πολύ πιθανό η τρόικα να δώσει τη συγκατάθεσή της κατά την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.

Οπως έγραψε προ ημερών το «Βήμα», στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές «αντιστάσεις» από την Τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός απλού φορολογικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές δύο πράγματα συμβαίνουν: μειώνονται τα έσοδα και αυξάνεται η φοροδιαφυγή.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012. Τα έσοδα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα» 661 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές φόρων έχουν μειωθεί κατά 49% και έφθασαν στα 1,23 δις. ευρώ από 2,23 δις. ευρώ πέρυσι. Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένες κατά 352 εκατ. ευρώ ή κατά 8,37%, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως των 894 εκατ. ευρώ ή του 12,1%. Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 43 εκατ. ευρώ ή κατά 2,94%. Την «παρτίδα» σώζουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο έφθασαν τα 1,633 δισ. ευρώ.

Αλλαγές στη φορολογία προτείνει η νέα κυβέρνηση

- Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.

- Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:

- ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.

- ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

- Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.

- Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ

- Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=464431&h1=true


…συνέχεια »

Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από το κράτος

Σε διαδικασία «αποτοξίνωσης από τον κρατισμό και τον κυβερνητισμό» μέσω της αποχώρησης από το κράτος βάζει το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος - στοχεύοντας, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης, να διατηρήσει σε υπουργεία και οργανισμούς ελάχιστα στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του στους στενούς συνεργάτες του λέγοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επέλθει η κάθαρση, για να ανακτήσει την αξιοπιστία του.


Ως εκ τούτου - σύμφωνα με πληροφορίες - και στο θέμα της στελέχωσης του κράτους θα ακολουθήσει το μοντέλο της κυβέρνησης και θα περιορίσει τη συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο μίνιμουμ, αποφεύγοντας την ταύτιση με την εξουσία ή ακόμη και τις επικρίσεις περί νομής της.
Προς το παρόν, όπως αποκάλυψε χθες στους βουλευτές του κόμματος, δεν πρέπει να παραιτηθεί κανένας γενικός ή ειδικός γραμματέας από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς ώσπου ο ίδιος να συζητήσει το θέμα με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτά τα πάντα σε σχέση με το μέλλον, κάτι που υπονόησε άλλωστε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας - και άρα της κυβέρνησης - εξαρτάται από την έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Γιατί εάν αυτό δεν πάει καλά, τότε πρέπει να ξανασυζητήσουμε συνολικά την εθνική στρατηγική» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση, τότε το ΠΑΣΟΚ θα δει εξαρχής τους όρους της συγκυβέρνησης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα τόσο για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και για το ενδεχόμενο αναβαθμισμένης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ ή και της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε επίπεδο υπουργών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του ομιλία είπε ευθέως ότι εάν τα τρία κόμματα συγκροτούσαν συγκυβέρνηση στις 7 Μαΐου με εντελώς διαφορετικά κατανεμημένες τις δυνάμεις των κομμάτων, τότε δεν θα γινόταν αναγκαστικά Πρωθυπουργός ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη αναφορά με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε τότε «όχι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ» δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με την κριτική που άσκησε χθες στη Δημοκρατική Αριστερά με την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κινούμαστε παράλληλα μετεκλογικά».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ενώ προεκλογική επιλογή του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπάσει η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «δεδηλωμένος στόχος των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ ήταν να αναδειχθούν τρίτος πόλος» και αποδέκτης της τρίτης διερευνητικής εντολής.
Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας Βενιζέλου ήταν φυσικά και ο διαχωρισμός που έκανε από τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας με νόημα ότι «συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε πολιτικά». Οπως είπε υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον αλλά δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο στο οποίο φτάσαμε.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4733635

…συνέχεια »

Πρέβεζα: Συνελήφθη πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Τη σύλληψη προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, για μη απόδοση οφειλών στο δημόσιο ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς καθ' όλη τη διάρκεια του 2011 δεν απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο παρακρατούμενους φόρους συνολικού ύψους 154.729 ευρώ
…συνέχεια »

Κυρώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας ο αναδασμός Ρίζιανης – Κορύτιανης

Σήμερα 27 Ιουνίου με την υπ’ αρίθμ.4608/2012 απόφασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης κύρωσε τον αναδασμό Ρίζανης-Κορύτιανης.
Ο αναδασμός αξιοποίησης κάμπου Ρίζιανης-Κορύτιανης, αποφασίστηκε με την υπ’ αριθμ. 8940/16-10-1998 απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Στη συνέχεια με την αριθμ. 11694/24-10-2005 απόφαση ο Νομάρχης Θεσπρωτίας συγκρότησε την Επιτροπή αναδασμού και εμπειρογνωμόνων.


Στις 27-04-2010 παραδόθηκε η νομή στους κτηματίες και άρχισε το εξάμηνο αναπομπής.
Στις 27-10-2010 με την 335/2010 απόφαση ο Νομάρχης Θεσπρωτίας ανασύστασε την επιτροπή αναδασμού.
Στις 30-3-2012 πραγματοποιήθηκε η τελική ανάρτηση του οριστικού πίνακα, μετά την εξέταση των ενστάσεων εξαμήνου αναπομπής.
Η συνολική έκταση του αγροκτήματος είναι 2.838.729 τετραγωνικά μέτρα και οι εγκεκριμένες κτηματολογικές μερίδες που δημιουργούνται 468.
Η ανωτέρω 4608/2012 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας απεστάλη προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μετά την υπογραφή της απόφασης δήλωσε τα εξής:
«Όπως και σε προηγούμενη περίπτωση τελειώσαμε σε σύντομο χρόνο, πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους αγρότες της περιοχής. Μετουσιώνουμε σε πράξη τις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και δίνουμε λύσεις σε θέματα αρμοδιότητάς μας, διευκολύνοντας έτσι τους ανθρώπους της παραγωγής στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Δέσμευσή μας είναι ότι θα συμβάλλουμε με τα μηχανήματα της Π.Ε Θεσπρωτίας για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής ώστε να μπορούν οι αγρότες να εκμεταλλευτούν την γη τους με τον καλύτερο τρόπο.»
…συνέχεια »

Ξεκινά η κατασκευή του Καταφυγίου Αλιευτικών Σκαφών Κορωνησίας




Επίσκεψη στην Κορωνησία πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά όπου εξέτασε διάφορα ζητήματα που αφορούν το έργο κατασκευής του Λιμενοβραχίονα του Καταφυγίου Αλιευτικών Σκαφών, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, επαγγελματίες ψαράδες και κατοίκους της περιοχής, τους οποίους ενημέρωσε για το υπό κατασκευή καταφύγιο, με το οποίο θα διευκολυνθεί το έργο των επαγγελματιών αλιέων της Κορωνησίας. Πρόεδρος και κάτοικοι έθεσαν στον Περιφερειάρχη κι άλλα τοπικά θέματα που τους απασχολούν και τα οποία θα προωθηθούν προς εξέταση στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Π.Ε. Άρτας. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Ι. Κατέρης, Ι. Παπαγιάννης και Μ. Πλιάκος.

Σημειώνεται ότι το έργο Κατασκευής Αλιευτικού Καταφυγίου στην Κορωνησία, είναι προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

…συνέχεια »

Αντιδήμαρχος εντοπίστηκε με 3 εκατ. ευρώ "μαύρα"

Τρία εκατομμύρια ευρώ έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε λογαριασμό αντιδημάρχου στη Στερεά Ελλάδα, ποσόν το οποίο δεν δικαιολογείται με βάση τα εισοδήματά του.
Υπενθυμίζεται οτι το ΣΔΟΕ διεξάγει ελέγχους «Πόθεν Εσχες» σε 500 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τέως βουλευτές, δήμαρχοι κτλ.
…συνέχεια »

Το αρχαίο ελληνικό παρελθόν του Βουθρωτού στο φως

Η έρευνα διεξάγεται από τον περασμένο Μάιο από αμερικανικό Πανεπιστήμιο
Ενα ξύλινο άροτρο του 7ου π.Χ. αιώνα εντόπισαν σε 6,5 μέτρα βάθος τα μέλη της αμερικανικής αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου της Notre Dame στην αρχαία πόλη Βουθρωτό στην Αλβανία. Το αντικείμενο ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές της τελευταίας εβδομάδας και είναι μεγάλης σημασίας, καθώς είναι το πρώτο ξύλινο εύρημα όχι μόνον της περιοχής αλλά σε όλα τα Βαλκάνια.
Εξάλλου θα πρέπει να θεωρείται, ότι είναι ελληνικό, καθώς τον 7ο π.Χ. αιώνα ιδρύθηκε η ελληνική αποικία του Βουθρωτού, η οποία αργότερα στη Ρωμαϊκή εποχή γνώρισε επίσης μεγάλη άνθηση ενώ στη συνέχεια απέκτησε και χριστιανική επισκοπή.


Αυτό το άροτρο δηλαδή, που διατηρήθηκε βυθισμένο στο νερό, όπως όλα τα ερείπια της αρχαίας πόλης που ήταν παράλια προέρχεται από τα πρώτα ελληνικά χρόνια της ζωής του Βουθρωτού. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί τα σωζόμενα σήμερα κατάλοιπα της πόλης χρονολογούνται στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή.

Η έρευνα διεξάγεται από τον περασμένο Μάιο από την αμερικανική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Notre Dame της Ινδιάνας υπό τον αρχαιολόγο Ντέιβιντ Χερνάντεζ, που για πρώτη συγκέντρωσε για το σκοπό αυτό 55 ειδικούς μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, βιοαρχαιολόγοι, γενετιστές, ιστορικοί αλλά και φοιτητές από την Αλβανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τσεχία κ.ά. Σημαντικό εύρημα εφέτος εξάλλου ήταν και το πρόπυλο ενός κτηρίου που είχε υψηλούς κίονες και δάπεδο στρωμένο με λίθινες πλάκες.

Επίσης: Περισσότερα από 250 ήταν τα νομίσματα διαφόρων εποχών που ήρθαν στο φως μαρτυρώντας τις αναπτυγμένες σχέσεις του Βουθρωτού με τις χώρες της Μεσογείου σε όλη την αρχαιότητα. Τα αγγεία, ιδίως αυτά του 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα είναι εξαιρετικής ποιότητας και τέχνης, μία απόδειξη του υψηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων αλλά και του εύρους του εμπορίου. Χάλκινα αντικείμενα, πόρπες, κοσμήματα και γυάλινα αγγεία, σπάτουλες αλλά και τμήματα γλυπτών (κυρίως άκρα: χέρια και πόδια) συμπληρώνουν τη φετινή συγκομιδή ενώ ευχάριστη έκπληξη από τη Μεσαιωνική εποχή υπήρξε μία σφυρίχτρα που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για το κάλεσμα των γερακιών.

Ιδιαιτέρως σημαντική εξάλλου αποδείχθηκε η επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή κατά την οποία συλλέχθηκαν παλαιολιθικά και νεολιθικά οστά και αντικείμενα, όπως κεραμικά, που αποδεικνύουν την παλαιότατη κατοίκηση στο χώρο.
Το Βουθρωτό βρίσκεται σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τους Αγίους Σαράντα και ήταν μία πόλη που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες αλλάζοντας κυρίαρχους.

Μετά τους Ρωμαίους στα παλαιοχριστιανικά χρόνια ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις που αποτελούσαν την επαρχία της Ηπείρου, στο Μεσαίωνα μάλιστα αναφέρεται ως σημαντικό φρούριο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους πέρασε στον Δεσπότη της Ηπείρου ενώ οι κατακτητές εναλλάσσονταν (Σικελοί, Ναβάρροι, Βενετοί κ. ά.) με ενδιαφέρον κυρίως για τα πλούσια ιχθυοτροφεία της. Ως πόλη εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα λόγω του υγρού εδάφους της.
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=464288&h1=true
…συνέχεια »

Το 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στην Καλαμπάκα

Όλα είναι έτοιμα πλέον για το 28ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 – 29 -30 Ιουνίου στην Καλαμπάκα και 1η Ιουλίου στην Καστανιά.
Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Δημαρχείο Καλαμπάκας για το 28ο Αντάμωμα Βλάχων που σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν ξεπερνά κάθε προσδοκία και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.
Οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος φτάνουν τους 60 περίπου και οι χορευτές τους 2.500 ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να φτάσουν τους 10 με 12 χιλιάδες. Οι εθνικές υποχρεώσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων Μ. Μαγειρίας πήρε πρώτος τον λόγο αναλύοντας το πρόγραμμα το οποίο είναι το εξής:
Πέμπτη 28 Ιουνίου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας
20:15 Ημερίδα «Οι Βλάχοι των Σταγών»
Παρασκευή 29 Ιουνίου
20:00 Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού
Σάββατο 30 Ιουνίου
12:00 1η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας . η δεύτερη συνδιάσκεψη θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά.
19:00 παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της ομοσπονδίας μας , με βάση την κοινή καταγωγή μας.
Κυριακή 1 Ιουλίου
Καστανιά Καλαμπάκας
10:15 Ο Μεγάλος χορός, Κάρλου Μάρι με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.
Ο κ. Μαγειρίας δήλωσε πώς στο Αντάμωμα θα συμμετέχουν πάνω από 60 σύλλογοι με δυόμισι χιλιάδες χορευτές. Ρεκόρ για τα δεδομένα του Ανταμώματος θα είναι και η συμμετοχή επισκεπτών που θα ξεπεράσουν τις 12 χιλιάδες. Ο Πρόεδρος έκλεισε ευχαριστώντας όσους προσέφεραν στην διοργάνωση του Ανταμώματος.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σακελλαρίου είπε πως μετά από μια προσπάθεια ενός έτους καταφέραμε να φτάσουμε προ των πυλών των εκδηλώσεων.
«Ο Δήμος Καλαμπάκας είναι ο μεγαλύτερος Βλαχόφωνος στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις χιλιάδες των επισκεπτών και ήδη τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλη πληρότητα. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που ομόφωνα η περιοχή αγκάλιασε με θέρμη», είπε μεταξύ άλλων.
Τέλος τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλμπάνης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός που θα συντελεστεί με την συμμετοχή χιλιάδων Επισκεπτών και Εθελοντών. Πρόκειται για μια διαφορετική νότα που θα φέρει στην περιοχή χιλιάδες κόσμο αλλά και ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα.
…συνέχεια »

Ο ευρωμηχανισμός και οι μηχανισμοί της παραπληροφόρησης

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Η Κύπρος είναι μια χώρα που δεκαετίες τώρα (συγ)κυβερνάται από αριστερής κατεύθυνσης ηγεσίες. Από την ανεξαρτησία του νησιού, η δεξιά βρέθηκε στην εξουσία μόνον παρενθετικά. Ο νυν Πρόεδρος της χώρας Δ. Χριστόφιας, αναρριχήθηκε στο ύπατο αξίωμα, το 2008, ως ηγέτης του ΑΚΕΛ, το οποίο θεωρείται κομμουνιστικό κόμμα.
Επί πολλά χρόνια, η πολιτική του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια θεωρούνταν από τους περισσότερους παραδοσιακούς αριστερούς της χώρας μας ως «υποδειγματική», αφού η εμπλοκή του στη διακυβέρνηση έκανε πράξη την αναγκαία συναίνεση και προστάτευε τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς η Κύπρος ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που διατηρούσε μέχρι πρότινος την -αλήστου μνήμης για την Ελλάδα- ΑΤΑ, δηλαδή την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των εισοδημάτων.


Εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όμως, όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν και η άλλοτε ευημερούσα Κύπρος, αφού πήρε σειρά περιοριστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κρίση, υπέβαλε αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να ενισχύσει το τραπεζικό της ζήτημα, το οποίο ο –κατά τα άλλα- κομμουνιστής Χριστόφιας ούτε που σκέφθηκε να «κρατικοποιήσει», όπως πρότειναν διάφοροι εγχώριοι (δήθεν) ομοϊδεάτες του που «τζόγαραν» προεκλογικά με τις καταθέσεις.

Η υποβολή του κυπριακού αιτήματος για ευρωβοήθεια, κατέρριψε παταγωδώς έναν ακόμη σημαντικότερο μύθο που δύο χρόνια κατατρύχει την ελληνική πραγματικότητα. Τις τελευταίες εβδομάδες η Λευκωσία κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες, όπως άλλωστε, και η Ισπανία, να αποφύγει την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Κυπριακές αντιπροσωπείες ταξίδεψαν από τη Μόσχα ως το Πεκίνο, «εκλιπαρώντας» για δανεικά, τα οποία, παρά το περιορισμένο ύψος τους, αφού δεν ξεπερνούσαν τα τρία δισεκατομμύρια, δεν μπόρεσαν να τα εξασφαλίσουν. Τους τα αρνήθηκαν ακόμη και οι… ομόδοξοι Ρώσοι που έχουν συμφέρον από τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της νησιού που αποτελούσε και αποτελεί «καταφύγιο» ασφαλούς κατάθεσης κεφαλαίων που δεν προέρχονται και από τις πλέον διαφανείς συναλλαγές.

Στη χώρα της αποθέωσης της συνωμοσιολογίας, στην οποία ζούμε, ωστόσο, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν εξετάζονται από τους διακινητές απίθανων σεναρίων που έφθασαν μέχρι του σημείου να δηλητηριάζουν, μέσω του διαδικτύου την κοινή γνώμη ακόμη με θεωρίες περί… ψεκασμού των πολιτών για να ψηφίσουν τον δικομματισμό!

Είναι, πάνω – κάτω, οι ίδιοι που δύο χρόνια τώρα φαντασιώνονται τον υποτιθέμενο πακτωλό χρημάτων που δήθεν έριχνε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στα πόδια του Γιώργου Παπανδρέου κι εκείνος, τάχατες, τον… κλώτσησε για να οδηγήσει τη χώρα στα «νύχια της τρόικας», παραβλέποντας το αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που υπέδειξε την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ ήταν ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ, το «τσιράκι» του Πούτιν.

Μπορεί, όμως, οι αέναα διακινούμενες θεωρίες συνωμοσίας να καταρρίπτονται στην πράξη, καθώς, η μια μετά την άλλη, οι άλλοτε ευημερούσες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναζητούν την ασφάλεια της ευρωβοήθειας και, την ίδια ώρα, οι βόρειοι να μην αισθάνονται άτρωτοι, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, οι ευφάνταστοι συνωμοσιολόγοι δεν πτοούνται. Επιμένουν στο ίδιο «μοτίβο» και παραλλάσσουν τις ίδιες απλοϊκές θεωρίες τους για τις «σκοτεινές δυνάμεις» που πίσω από την κουίντα καθορίζουν τα πάντα και άρα εμείς δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε.

Ένας σοβαρός άνθρωπος, με γνώση, με κύρος, με αγωνιστικό παρελθόν, ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος δέχθηκε να αναλάβει την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών και, πριν ακόμη ορκιστεί, «έπεσαν να τον φάνε». Τον «βάφτισαν» αμέσως «άνθρωπο των τραπεζών», μόνον και μόνον επειδή συμβαίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια να προεδρεύει της Εθνικής Τράπεζας, ορισμένος από την κυβέρνηση.

Σε αγαστή συγχορδία, αλητήριοι της παραδημοσιογραφίας, «κουκουλοφόροι» του διαδικτύου και πολιτικάντηδες που επενδύουν στη συμφορά της χώρας, στράφηκαν εναντίον ενός αξιοσέβαστου επιστήμονα, που όσοι τον γνωρίσαμε στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, είμαστε περήφανοι που τον είχαμε δάσκαλο, και πολέμησαν με λύσσα, «εξουδετερώνοντας» μια από τις τελευταίες «εφεδρείες» σοβαρότητας και σταθερότητας που διαθέτει το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Φοβάμαι πως όσο οι μηχανισμοί της παραπληροφόρησης βρίσκουν ευήκοα ώτα στο ευρύ κοινωνικό σώμα, κανένας ευρωμηχανισμός δεν μπορεί να σώσει αυτή τη χώρα. Αν δεν κατανοήσουμε, αυτό που κατανόησαν ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο κομμουνιστής Κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι που μας παράσχει την αναγκαία οικονομική ασφάλεια, τότε όταν οι άλλοι θα βγαίνουν από την κρίση, εμείς θα παραμένουμε καθηλωμένοι και θα ζούμε με τους «μύθους» μας.

Γρηγόρης Τζιοβάρας είναι δημοσιογράφος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσπρωτίας στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.



…συνέχεια »

Στη θάλασσα τα λύματα της Πάργας, έκλεισε η παραλία!

Ντροπή και μόνο ντροπή. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λέξη για να περιγράψει τα άνευ προηγουμένου που συμβαίνουν στην Πάργα. Λύματα και βοθρολύματα επί ώρες κατέληξαν στην πανέμορφη και πολυσύχναστη παραλία της όπως και στην παραλία του Βάλτου. Αποτέλεσμα της κατάστασης ήταν η πρώτη να κλείσει για αρκετές ώρες και βέβαια να ξεσηκωθούν ντόπιοι και ξένοι για το κακό χάλι που επικρατεί.
Όπως έγινε γνωστό ο βιολογικός της Πάργας υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα όλα τα λύματα να καταλήξουν στην θάλασσα και μάλιστα σε ακτές ιδιαίτερα πολυσύχναστες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.
Έτσι ο πρώτος έκανε λόγο για βλάβη που αποκαταστάθηκε και απέδωσε το κλείσιμο της παραλίας σε...προληπτικούς λόγους ενώ ο δεύτερος ανέφερε ότι θα γίνει ότι πρέπει για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας!
Είναι πράγματι ανεπίτρεπτο για μία περιοχή, την πιο τουριστική της Ηπείρου εικόνες όπως αυτές των λυμάτων να ρέουν στην θάλασσα, να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας.
Και βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι επειδή δεν είναι όλη η περιοχή συνδεδεμένη με τον βιολογικό, είναι άμεση υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημάρχου Πάργας να διερευνήσει τι συμβαίνει με τα λύματα στο Βάλτο.
Κατά το παρελθόν ακολουθούνταν μία συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε να υπάρχει ένας επαρκής έλεγχος σε όλες τις μονάδες και ειδικά τις ξενοδοχειακές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ώστε να μην ακολουθούν την εύκολη λύση... Να οδηγούν δηλαδή τα λύματα στη θάλασσα...
Σήμερα γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει; Και κυρίως γνωρίζει η Δημοτική Αρχή η οποία έχει υποχρέωση να ενημερώσει την κοινή γνώμη και τους εκατοντάδες τουρίστες που φτάνουν αφήνοντας τα χρήματά τους στην περιοχή
http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/14051-2012-06-26-21-07-59.html
…συνέχεια »

Μηταράκης τις επενδύσεις, Σκορδάς βιομηχανία - εμπόριο και Καλογιάννης τα έργα

Τις αρμοδιότητες των υφυπουργών του αλλά και τα χαρτοφυλάκια που ο ίδιος κρατάει πάνω του όρισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πιο συγκεκριμένα, ο Νότης Μηταράκης κρατά τις ξένες επενδύσεις, ο Θανάσης Σκορδάς πήρε επάνω του το ευρύ και δύσκολο χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας και του εμπορίου καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Σταύρος Καλογιάννης τα δημόσια έργα. Ο Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να κρατήσει επάνω του το ΕΣΠΑ αλλά και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
…συνέχεια »

Άρτα: Παζάρι βιβλίου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Με στόχο την ενίσχυση απόρων οικογενειών στο νομό από την Εταιρεία Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών
Ξεκίνησε και θα λειτουργεί για μια εβδομάδα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο το παζάρι βιβλίου με στόχο την ενίσχυση απόρων οικογενειών στο νομό από την Εταιρεία Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών.
Η Εταιρεία, γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο τα τελευταία 10 χρόνια στην Άρτα, προχώρησε και σε αυτή τη δράση με στόχο να ενισχύσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών του νομού που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό και βιοποριστικό πρόβλημα.
Η εκπρόσωπος της Εταιρείας Βασιλική Γκολομάζου δήλωσε ικανοποιημένη από την έναρξη του παζαριού κάτι που όπως είπε ούτε δεν το περίμεναν τα μέλη της Εταιρείας από την πρώτη κιόλας μέρα.

Ωστόσο η ίδια απαντώντας στις ερωτήσεις μας σχετικά με την αύξηση των απόρων οικογενειών στην Άρτα, είπε: «Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Όταν ξεκινήσαμε το 2000 ο κόσμος μας ρωτούσε «υπάρχουν αλήθεια άποροι στην Άρτα». Δεν έβλεπε ο κόσμος στον κύκλο του στην πόλη του να υπήρχαν άπορες οικογένειες, και φυσικά υπήρχαν. Τώρα όμως δεν μας ρωτάει κανείς, αν υπάρχουν άποροι άνθρωποι, αν υπάρχουν άνεργοι άνθρωποι, αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Διότι συμβαίνει και αυτό πλέον. Όλοι λοιπόν ξέρουμε ότι συμβαίνει. Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί άνεργοι οπότε έχουμε και οικογένειες που πολλές φορές είναι άνεργοι και οι δύο γονείς. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο. Και δεν λύνεται με τη φιλανθρωπία, διότι κι εμείς αυτό που κάνουμε είναι μια μορφή φιλανθρωπίας, όπως το ίδιο κάνει και η εκκλησία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως επίσης εδώ και χρόνια ο ερυθρός Σταυρός σε όλη τον κόσμο, την Ελλάδα και στην πόλη μας. Εμείς λοιπόν προσφέρουμε μια μικρή βοήθεια, παρηγοριά στον άνθρωπο που βιώνει τόσο σοβαρά προβλήματα, ότι δηλαδή κάπου υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κουτάκι γάλα. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και νομίζουμε ότι θα πρέπει πλέον να το αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά και συστηματικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Να συγκεντρώσει όλους τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται χρόνια και προσφέρουν στον τομέα αυτό. να καταγραφούν οι άπορες οικογένειες και οι άνεργοι που δυστυχώς ολοένα αυξάνουν και να μπει έτσι η παροχή βοήθειας σε μια βάση συστηματική και οργανωμένη για όσο καιρό θα υπάρχει το πρόβλημα αυτό της ανεργίας κυρίως, και φυσικά των άλλων οικογενειών που αντιμετωπίζουν και μαστίζονται από άλλα προβλήματα, όχι πάντα ανεργίας αλλά ορφάνια, προβλήματα υγείας κλπ».
Σχετικά με το παζάρι βιβλίου η κ. Γκολομάζου σημείωσε ότι τα βιβλία τα οποία διατίθενται σε πολύ καλές τιμές σχεδόν και πάνω από 50% μειωμένες, ξεκινώντας από 1 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και τα 10 ευρώ, αφορούν όλες τις ηλικίες και μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει για να περάσει ευχάριστα με ένα βιβλίο κάποιες από τις ελεύθερες ώρες του, προσφέροντας και στον συνάνθρωπο του. Διότι η ίδια ανέφερε ότι τα χρήματα από την πώληση των βιβλίων θα δοθούν για την ενίσχυση οικογενειών σε τρόφιμα κυρίως αλλά και στην πληρωμή φαρμάκων και λογαριασμών της ΔΕΗ.
«Τα βιβλία μας τα έχουν χαρίσει εκδοτικοί οίκοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βιβλιοπωλεία της Άρτας, συγγραφείς και διάφοροι ιδιώτες οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να μας προσφέρουν κάποια βιβλία για να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο το έργο μας», ανέφερε η ίδια ευχαριστώντας όλους για την βοήθειά τους.
Το παζάρι ξεκίνησε χθες το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο πρωί και απόγευμα από 10 πμ-13 μμ και από 18 μμ-21 μμ.
Η ίδια διευκρίνισε ότι με την αγορά βιβλίου δίνεται κανονική απόδειξη αγοράς η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εφορία.
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=10656:2012-06-25-12-43-42&catid=1:local&Itemid=28

…συνέχεια »

Τουρκικές αρχές επιστρέφουν σε Έλληνες της Πόλης έκταση μεγάλης αξίας

H Γενική Διεύθυνση Βακουφίων επέστρεψε στο ίδρυμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που ανήκει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, έκταση 98 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή του Καντιλί, στην ασιατική πλευρά του βορείου Βοσπόρου, η οποία είχε κατασχεθεί αυθαίρετα με παλαιότερες αποφάσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει δυνατόν να ανατραπούν δικαστικώς.
Πρόκειται για έκταση ανεκτίμητης αξίας, αφού η περιοχή στην όποια βρίσκεται είναι σε μία από τις ακριβότερες, πλέον, της Κωνσταντινούπολης.
Αποτελεί δε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που επεστράφη στη ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, με τη εφαρμογή των νόμων που εισήγαγε η σημερινή τουρκική κυβέρνηση για την απόδοση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Τον τελευταίο καιρό η Διεύθυνση των Βακουφίων παίρνει σημαντικότατες αποφάσεις, που δείχνουν με σαφήνεια την πρόθεση της κυβέρνησης, να κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί για τις ελευθερίες και τη ισονομία των μειονοτήτων», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Παντελής Βίνγκας, εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ευαγών Ιδρυμάτων (βακουφιών) και ενεργό μέλος της ρωμαίικης κοινότητας. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση που νοιώθουμε ως ρωμαίικη κοινότητα για την κίνηση αυτήν και εύχομαι οι εξελίξεις αυτές να συνεχιστούν σε κάθε τομέα», προσέθεσε.
…συνέχεια »

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη για ζητήματα πεστροφοκαλλιέργειας

Με τους πεστροφοκαλλιεργητές της Ηπείρου συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσία στελεχών από τις Υπηρεσίες της Κτηνιατρικής, Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας, με τους οποίους αναζήτησε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν η αδειοδότηση των μονάδων και η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, ως προς τη συσκευασία και τη διακίνηση των προϊόντων.
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η πεστροφοκαλλιέργεια είναι δυναμικός κλάδος του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, δεν έχει τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος από την Πολιτεία. Η ανάπτυξή του, πρόσθεσε, πρέπει να είναι κοινός στόχος για τους απασχολουμένους σε αυτόν, που πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του.

Άμεση προτεραιότητα είναι η αδειοδότηση των μονάδων, για την οποία έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, να αρχίσουν άμεσα τις διαδικασίες ενημέρωσης και συνδρομής με κάθε πρόσφορο τρόπο των πεστροφοκαλλιεργητών, ενώ ο ίδιος ανέλαβε να παρέμβει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του προβλήματος που υπάρχει με τη χρήση δημόσιων εκτάσεων.

Το δεύτερο ζήτημα που εξετάστηκε εκτενώς είναι η συσκευασία της διακινούμενης προς πώληση πέστροφας, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα πρέπει άμεσα οι ιχθυοπαραγωγοί να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου η παραγόμενη πέστροφα στην Ήπειρο – που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής – να διακινείται μέσω αναγνωρισμένων συσκευαστηρίων. Τις πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων και πιστοποίησης των υπαρχόντων θα συνδράμουν με εντολή του οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ζήτησε από τους πεστροφοκαλλιεργητές να επιδεικνύουν πνεύμα επαγγελματικής αλληλεγγύης και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν και να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
…συνέχεια »

Oδηγίες προφύλαξης και μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση με οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα:
Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις, λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος.



Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας

• Δυνατός πονοκέφαλος
• Ατονία
• Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
• Ναυτία
• Τάση για λιποθυμία
• Πτώση αρτηριακής πίεση
• Εμετοί και ταχυκαρδία

Πρώτες βοήθειες

• Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό μέρος.
• Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του σώματος βγάζοντας τα περιττά ρούχα και βάζοντας κρύες κομπρέσες και παγοκύστες στον τράχηλο τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή
• Του δίνουμε άφθονο νερό και μικρές ποσότητες αλατιού.
• Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του και παρά τις προσπάθειές μας δεν συνέλθει, τον μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Προληπτικά μέτρα της θερμοπληξίας

• Αποφυγή ηλιοθεραπείας. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη και αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
• Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και βαδίσματος για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
• Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
• Να πίνουμε άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς.
• Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
• Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας.
• Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
• Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης, εκτός αν αυτά κλιματίζονται καλά.
• Τα δωμάτια του σπιτιού κατά την διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά και να ανοίγουν όλη την νύχτα που έχει δροσιά.(αν δεν έχουν κλιματισμό)

Ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα

• Τα νεογνά και τα βρέφη (πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες και να πίνουν εκτός από το γάλα και άλλα υγρά).
• Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία.
…συνέχεια »

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Γ. Πιτούλη για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών θέλω να εκφράσω την βαθειά μου συμπάθεια, κατανόηση και συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στο μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών
ουσιών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει τις δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών.
Όπως και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος τόνισε η αντιμετώπιση της μάστιγας είναι εθνική υπόθεση, και απαιτεί συνεχή, επίπονη και σκληρή προσπάθεια από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά.

Ιδιαίτερα για την Θεσπρωτία, λόγω της ύπαρξης του διεθνούς λιμένα και της γειτνίασης με την Αλβανία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.


…συνέχεια »

Τα είπαν για όλα Μπέζας και Πιτούλης

Με τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη άνοιξε τον κύκλο των επαφών ο βουλευτής του Νομού Αντώνης Μπέζας. Η συνάντηση ήταν πολύωρη και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα της περιοχής, με την επισήμανση ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται εκεί όπου η ευθύνη ήταν του κεντρικού κράτους είναι τεράστια.
Τρία ήταν τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τους κυρίους Μπέζα και Πιτούλη. Το πρώτο και σημαντικότερο αφορούσε στα έργα της δεύτερης και τρίτης φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και ήδη προκαλούν τις εύλογες ανησυχίες στους τοπικούς φορείς.


Το δεύτερο αφορούσε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, το οποίο βρίσκεται στο σημείο μηδέν και το τρίτο στα έργα αγροτικής ανάπτυξης τα οποία κρίνεται ότι τα έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.
Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε και για τα τρία αυτά ζητήματα να πραγματοποιηθούν επιμέρους συσκέψεις όπου θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα ληφθούν αποφάσεις.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπέζας θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με όλους τους φορείς του Νομού Θεσπρωτίας.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/14033-2012-06-25-19-53-19.html
…συνέχεια »

Μήνυμα Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, μας βρίσκει για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα, που όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, αλλά, δυστυχώς, μέρα με την ημέρα μεγεθύνεται.
Τα ναρκωτικά βασανίζουν και ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτελεί όμως και μείζον ζήτημα για την Ήπειρο, καθώς παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες η περιφέρεια μας εξακολουθεί να αποτελεί «κέντρο» μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία.

Η οικονομική κρίση επιβαρύνει την κατάσταση: Πολλές οικογένειες ζουν καθημερινά έναν εφιάλτη. Νέα παιδιά οδηγούνται στην καταστροφή και στην απομόνωση. Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται.

Η αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών είναι Εθνική Υπόθεση. Είναι όμως και υπόθεση του καθένα πολίτη, που καλείται να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη για να αμβλυνθούν καταστάσεις, να στηριχθούν οικογένειες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στηρίζει ενεργά τις δράσεις πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και καταπολέμησης των ναρκωτικών. Υλοποιεί στο ακέραιο τη δέσμευση στήριξης του ΚΕΘΕΑ για τη δημιουργία δικτύου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που να καλύπτει και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε παράλληλα την προσπάθεια για την εξασφάλιση χώρου για τη δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, η οποία να καλύπτει ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι συνεχής, επίπονος, σκληρός και χρειάζονται τεράστια ψυχολογικά αποθέματα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που καθημερινά δίνουν μάχη για την θεραπεία και κοινωνική ένταξη των θυμάτων. Η Πολιτεία έχει χρέος, ακόμη και στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε τους στηρίξει, αφήνοντας έξω από τις περικοπές τους φορείς τους, εξαντλώντας όλη της την αυστηρότητα στους εμπόρους των ναρκωτικών.
…συνέχεια »

ΚΚΕ: Για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

Η 26η Ιούνη, παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, είναι αφορμή για το λαό να στρέψει το βλέμμα του στην πολυδιαφημιζόμενη επίσημη πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά «μείωση της βλάβης», που διαχρονικά υλοποιούν και στηρίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»:
• Τα στεγνά προγράμματα με κομμένη κατά 50% την επιχορήγηση δεν μπορούν να φτιάξουν νέα προγράμματα τελείως αναγκαία και τα 72 κέντρα πρόληψης χωρίς θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και υποχρηματοδοτούμενα, όσο δε για την επανένταξη των χρηστών, ούτε λόγος.


• Το κέντρο της Αθήνας που θα είχε καθαρίσει υποτίθεται από τον Οκτώβρη του 2011 μια που οι χρήστες θα προμηθεύονταν δόση από τα δημόσια νοσοκομεία και θα εξαφανίζονταν οι λίστες της ντροπής όπως τις ονόμαζαν οι ίδιοι που τις συντηρούσαν. Αντί αυτού οι χρήστες σέρνονται σταθερά στις πιάτσες στο κέντρο της Αθήνας και σ’ όλη την Ελλάδα, οι λίστες ζουν και βασιλεύουν και αυξάνονται, οι χρήστες μεθαδόνης την προμηθεύονται στα προαύλια των νοσοκομείων σε απαράδεκτους χώρους δίπλα στα νεκροτομεία, στα σκουπίδια κλπ (σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ), ο δε δήμαρχος της Αθήνας φτιάχνει χώρους προς διευκόλυνση της χρήσης ναρκωτικών (φέρε τη δόση σου να σου δώσω σύριγγα).
• Τους ιδιώτες που ετοιμάζονται να βγάλουν χρήμα από τη δυστυχία των ανθρώπων.
Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ, αλλά και αυτών που ισχυρίζονται ότι μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει: Για τα μονοπώλια τα κέρδη, για το λαό και τη νεολαία η φτώχεια, η ανεργία, η αγριότητα, τα ναρκωτικά, η καταστολή, η δυστυχία. Οι ίδιοι που υποστηρίζουν τον «ευρωμονόδρομο» δίνουν τα στοιχεία για την κατακόρυφη άνοδο της χρήσης στις συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού. Και αφού ο καπιταλισμός είναι ο μόνος δρόμος κατ’ αυτούς και τα ναρκωτικά που τον συνοδεύουν πρέπει να είναι ελεύθερα.
Γι αυτό με νομοσχέδια σαν το πρόσφατο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ με τίτλο «Κώδικας ναρκωτικών» που είχε την αμέριστη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ, προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση όλων των ναρκωτικών. Δεν προχώρησαν γιατί βρήκαν ισχυρή αντίσταση από το ταξικό κίνημα και το λαό. Βρήκαν στην πρώτη γραμμή το ΚΚΕ και προσωρινά αναδιπλώθηκαν. Θα επανέλθουν βέβαια γιατί αυτή η πολιτική πάει μαζί με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Καλούμε σήμερα να δυναμώσει η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με σύνθημα: «ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ – ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ». Να μην συμβιβαστεί η νέα γενιά με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της, λέγοντας όχι σε όλα τα ναρκωτικά, απαιτώντας μέτρα και όχι κοροϊδία, για να μπορούν όλοι οι χρήστες να έχουν δικαίωμα στη θεραπεία και όχι στη φυλακή και στις πιάτσες, κρατικές και μη, και όλοι οι νέοι δικαίωμα στην πρόληψη. Να διεκδικήσει τη ζωή σήμερα προετοιμάζοντας το αύριο που θα είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που ο πλούτος θα ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν και όχι στους καπιταλιστές.
Το ΚΚΕ καλεί σ’ αυτόν τον αγώνα όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να διαλέξει το δρόμο του αγώνα και της ελπίδας. Τον αγώνα για το όνειρο μιας άλλης ζωής, όχι την ψευδαίσθηση. Και όπως λέει και ο ποιητής: «…οδηγοί των βαρέων αρμάτων τ’ ουρανού ως και τα σύννεφα είναι ναρκοθετημένα. Το νου σας: από μας η άνοιξη εξαρτάται».
…συνέχεια »

Ο ελληνικός ποιμενικός διώχνει τις αρκούδες

Συμβουλές για να προφυλάξουν τα ζώα τους από τις επιθέσεις της αρκούδας, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν απώλειες στον πληθυσμό της, έδωσαν επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» σε θηροφύλακες και το προσωπικό δασαρχείων στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τις πρακτικές διαχείρισης και παρακολούθησης της αρκούδας.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λαμπριάδειο Σχολή, στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου και διοργανώνεται από την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιo του προγράμματος LIFE "Πίνδος Γρεβενά".

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο βιολόγος Θάνος Τράγος, «σκοπός των προληπτικών μέτρων είναι να περιορίσουν τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και να συντελέσουν στη δημιουργία μεγαλύτερης ανεκτικότητας στις αρκούδες για αρμονικότερη συμβίωση».
Ο κ.Τράγος προτείνει στους κτηνοτρόφους, για τη φύλαξη των κοπαδιών τους, την απόκτηση ελληνικού ποιμενικού σκύλου ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικός στην προστασία κοπαδιών.
«Πρόσφατες όμως κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές έχουν συντελέσει στη μείωση της χρήσης του ενώ, παράλληλα, κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω υβριδισμού, χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και έλλειψης πιστοποίησης» σημειώνει ο κ.Τράγος, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός ποιμενικός είναι αποδοτικότερος με σωστή εκπαίδευση και την παρουσία του βοσκού στο κοπάδι.
Ως άλλο μέτρο προφύλαξης από επιθέσεις άγριων ζώων, προτείνει τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με μπαταρία ή ηλιακό συλλέκτη.
«Πρόκειται για αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο προφύλαξης, με δυνατότητα επανατοποθέτησης σε άλλη περιοχή και ευελιξία εγκατάστασης ανάλογα με την απειλή» διευκρινίζει.
http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/14028-2012-06-25-15-50-12.html
…συνέχεια »