3.154 πακέτα τσιγάρα λαθραία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δύο περιπτώσεις μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων εξιχνιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, συνελήφθη ένας 30χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος τύπου VAN, διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης και συγκεκριμένα γύρω από τα αριστερά τοιχώματα του εν λόγω οχήματος καθώς επίσης στις αποσκευές και μέσα σε μαξιλάρια, κρυμμένα λαθραία τσιγάρα, συνολικά 2.054 πακέτα, με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους στο εξωτερικό.


Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα και η ποσότητα των τσιγάρων κατασχέθηκαν.
Το πρωί του Σαββάτου συνελήφθη ένας 29χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και ο 25χρονος συνοδηγός του διότι διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης και συγκεκριμένα ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και στον αποθηκευτικό χώρο του εν λόγω οχήματος κρυμμένα λαθραία τσιγάρα, συνολικά 1.100 πακέτα, με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους στο εξωτερικό

…συνέχεια »

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Φιλιατών.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Φιλιατών που πραγματοποιήθηκε την 28/3/2012 με θέμα έγκριση ισολογισμών 2005 έως 2010 παρουσιάστηκαν από την ΣΟΛ τα στοιχεία του ελέγχου που έγινε στα οικονομικά του δήμου και από όπου προκύπτει έλλειμμα 4.628.000 ευρώ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τους ισολογισμούς στο σύνολο τους γιατί αυτοί είναι αποτέλεσμα προϋπολογισμών που καμία σχέση δεν έχουν και δεν είχαν με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υγεία πρόνοια παιδεία άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού της περιοχής.


Επιπλέον είναι πεντακάθαρο και με αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το ΚΚΕ για τη θέση του ότι οι δήμοι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πως ορίζεται το κέρδος και η ζημιά σε ένα φορέα που πρέπει να έχει σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών προβλημάτων; Στους ισολογισμούς των ΑΕ μετρούν αλλιώτικα τα κέρδη και οι ζημιές γιατί δεν ασκούν κοινωνική πολιτική.
Για τον ίδιο λόγο είχαμε καταγγείλει και την διοικήτρια του νοσοκομείου Φιλιατών όταν παρουσίαζε ισολογισμό σαν ΑΕ.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Λείπουν χρήματα από το ταμείο αδικαιολόγητα και όχι επειδή ικανοποιήθηκαν ανάγκες των κατοίκων.
Θα ήταν όμως περίεργο να μην υπάρχουν αυτά σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται τους πολλούς για να πλουτίζουν οι λίγοι.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ Λαϊκή Συσπείρωση ότι η μη ψήφιση των ισολογισμών είναι συγκάλυψη θα ήταν τουλάχιστον αστεία αν τον θεωρούσαμε αφελή. Δεν είναι! Άρα είναι προβοκατόρικη και επικίνδυνη αφού για τα έτη στα οποία ο δήμος δεν ψήφιζε ισολογισμούς υπήρχε και δημοτική αρχή (ΝΔ) και αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ).
Στην ερώτηση τι έκανε η αντιπολίτευση ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, επικράτησε σιωπή. Υπενθυμίζουμε στον δήμαρχο λοιπόν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.
Δεν είναι τυχαίο το ότι έβαλαν προς ψήφιση τον ισολογισμό μαζί με την πρόταση για να κινηθεί ο δήμος και νομικά κατά παντός υπευθύνου γνωρίζοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τους ισολογισμούς επί της αρχής θέλοντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί συγκαλύψεων και σύμπλευσης του ΚΚΕ με την παράταξη της ΝΔ.
Τους απαντάμε! Δεν μασάμε από τέτοια και ο λαός της περιοχής και καταλαβαίνει και κριτήριο έχει και απάντηση θα τους δώσει.
Όσο για την παράταξη της ΝΔ αρκέστηκε σε ερωτήσεις επί ερωτήσεων προς τους ορκωτούς λογιστές καταλογίζοντας ευθύνες σε αυτούς όταν είναι γνωστό ότι για ότι και να συνέβη είτε παραβλέψεις ,είτε λογιστικά λάθη, είτε συνειδητή υπεξαίρεση χρημάτων ,από όποιον και αν έγινε, την κύρια και βασική ευθύνη έχουν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Άρχοντες σαν πολιτικοί προϊστάμενοι των οργανισμών.
Είχαν υποχρέωση να παρακολουθούν ,να ελέγχουν το ταμείο.
Είναι σκάνδαλο το έλλειμμα; Είναι!
Την ίδια όμως ώρα είναι πρόβλημα και αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις δομές, τα τετράωρα τα μπλοκάκια.
Γιατί δεν είναι σκάνδαλο το να μας παρουσιάζουν αναπτυξιακά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από ιδιώτες αφού ο δήμος τους παραχωρήσει γη και ύδωρ με σκοπό βέβαια την κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται την περιοχή;
Την ίδια ώρα που οι πολιτικές που ακολουθούνται από κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με μεσάζοντες τους δήμους και τις περιφέρειες οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση τους αυτοαπασχολούμενους σε λουκέτα τους κτηνοτρόφους και του αγρότες της περιοχής μας σε ξεκλήρισμα και τους νέους και τις νέες μας να σκέφτονται Γερμανίες και Αυστραλίες.
Αυτό είναι το <<σύγχρονο>> πρόσωπο του καπιταλισμού!
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά
Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του ελλείμματος των 4.628.000 ευρώ και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σ' όλους όσοι ευθύνονται σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται
Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν διαλεύκανση της υπόθεσης, και με τους αγώνες τους μαζί με το ταξικό κίνημα με το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΥ την ΠΑΣΕΒΕ το ΜΑΣ και την ΟΓΕ να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική. Για μια ανάπτυξη που θα έχει σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι την ανάπτυξη της κερδοφορίας μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.
Να κάνουν το βήμα τιμωρώντας με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτές τις πολιτικές και ταυτόχρονα να ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη ανάπτυξη που θα είναι προς όφελος του λαού στηρίζοντας το ΚΚΕ!


ΦΙΛΙΑΤΕΣ
31/3/2012

…συνέχεια »

Κατάσχονται οι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ οφειλετών του δημοσίου

Οι τελικές πληρωμές ΕΣΠΑ (ποσό που καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του έργου) κατάσχονται, παρακρατούνται ή αποδίδονται στο δημόσιο εάν ο ιδιώτης οφείλει στην εφορία ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.



Ορίζει ότι δεν κατάσχονται προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, αλλά μόνο οι τελικές πληρωμές οι οποίες χρειάζονται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να καταβληθούν.
Η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μόνο για τις επιδοτήσεις που θα δοθούν από δω και πέρα αλλά και αναδρομικά σε όσους εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (Ν 3617/2007), δηλαδή κατασκευαστές, μικρομεσαίους κλπ.Σε άλλη διάταξη αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης του αναπτυξιακού νόμου από 40% σήμερα σε 60%για τις δαπάνες κατασκευής, επέκτασης και εκσυγχρονισμού κτιριακών εγκαταστάσεων.

Αυξάνεται και από 15 εκατ. σε 20 εκατ. ευρώ το ανώτατο πλαφόν ενισχύσεων ανά τετραετία σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

…συνέχεια »

O πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στα Σκόπια

Ο Mεξικάνος μεγιστάνας της αγοράς τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ θα βρίσκεται από σήμερα, 31 Μαρτίου, μέχρι και τις 2 Απριλίου στην ΠΓΔΜ, για να συμμετάσχει σε συνέδριο Τεχνολογίας Πληροφορικής που θα διεξαχθεί στην πόλη Οχρίδα.
Ο Κάρλος Σμιθ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, με περιουσία που εκτιμάται στα... 69 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, αναμένεται στη διάρκεια της επίσκεψης του αυτής στην ΠΓΔΜ να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνίας Πληροφορικής Ίβο Ιβάνοφσκι.


Ο τελευταίος ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται να συνομιλήσει με τον Μεξικανό μεγιστάνα για ορισμένα επενδυτικά σχέδια στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Ο Κάρλος Σμιθ αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια με το ιδιωτικό του αεροπλάνο και στη συνέχεια να μεταβεί στην Οχρίδα, όπου θα καταλύσει, μαζί με τη συνοδεία του, σε πολυτελές ξενοδοχείο της παραλίμνιας αυτής πόλης.

Κατά την παραμονή του στα Σκόπια και την Οχρίδα αναμένεται να επισκεφθεί κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρος.

Στο συνέδριο Τεχνολογίας Πληροφορικής που θα διεξαχθεί στην Οχρίδα θα συμμετάσχουν και διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων από το σχετικό χώρο.

…συνέχεια »

Ο Γ. Μιχελάκης στην Ηγουμενίτσα





"Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου", χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στην Ηγουμενίτσα, την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης, επετέθη στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στις επικείμενες εκλογές ο λαός θα κρίνει "ώριμα" και η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Επεσήμανε δε ότι το αντίθετο της "αυτοδυναμίας" δεν είναι η συγκυβέρνηση αλλά η "αδυναμία διακυβέρνησης" και έθεσε το ερώτημα "ποιός μπορεί την επόμενη μέρα" να οδηγήσει ασφαλώς τη χώρα εκτός κρίσης.
Διαπίστωσε πως υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί "χωρίς πρόταση που απλά χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών" και αναρωτήθηκε για ποιό λόγο να τους ψηφίσει κανείς, ενώ καταλόγισε ευθύνες για την κρίση και στην αριστερά, επισημαίνοντας ότι δεν αρνήθηκε ποτέ κανένα αίτημα.
Υπερασπίστηκε την η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να υπερψηφίσει η ΝΔ το Μνημόνιο 2, λέγοντας ότι ήταν "πατριωτικό καθήκον" ώστε να μην φτάσει η χώρα στην καταστροφή.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι επί δύο χρόνια σταμάτησε και δεν ολοκλήρωσε κανένα αναπτυξιακό έργο.
Όσον αφορά στην επικείμενη πώληση από την ΑΤΕ της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ο κ. Μιχελάκης, επεσήμανε ότι η ΝΔ εξετάζει σοβαρά την πρόταση για εταιρεία λαϊκής βάσης, ενώ αναφορικά με την ανάπτυξη της Ηπείρου, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με όλη τη χώρα και ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής.
ert.gr
…συνέχεια »

Αντώνης Μπέζας: Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους

«Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», λέει στον Ελεύθερο Τύπο και στην Κατερίνα Κατσαβού ο κ. Αντώνης Μπέζας.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών εξηγεί γιατί είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός των φόρων, δηλαδή η στοχευμένη μείωσή τους – κυρίως στις επιχειρήσεις και την ακίνητη ιδιοκτησία.
Πιστεύει ότι από τις επικείμενες εκλογές θα προκύψει μακράς πνοής διακυβέρνηση για τη Νέα Δημοκρατία.


Γίνεται πολύς λόγος για τις ευθύνες εκτροχιασμού του ελλείμματος του 2009 κ. Μπέζα και την αναγκαιότητα προσφυγής στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Εσείς υπήρξατε υφυπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή έως το 2009. Αν και υπεύθυνος μόνο για τα έσοδα, έχετε έστω τώρα εικόνα για το τι συνέβη;
Υπάρχει μια ακολουθία γεγονότων που εξηγεί το τι συνέβη. Τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα αντιμετώπιζε πρόβλημα ελλείμματος, όπως όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και οι αγορές εξακολουθούσαν να μας δανείζουν. Από τις εκλογές και μετά, το ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις και τις παραλείψεις του διόγκωσε το υπαρκτό πρόβλημα. Ματαίωσε ώριμα δημόσια έσοδα του 2009, μετέφερε έσοδα του 2009 στο 2010 και πληρωμές του 2010 στο 2009. Προχώρησε, για παράδειγμα, σε πρόσθετες επιστροφές φόρων, στην καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, σε αύξηση των δαπανών για προμήθειες του Δημοσίου, ενώ κατάργησε φόρους όπως στα λαχεία και τα σκάφη αναψυχής και τη ρύθμιση για τους ημϊυπαίθριους. Το σημαντικότερο, άφησε χωρίς καθοδήγηση τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η υστέρηση εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 ήταν 1,1 δις. ευρώ, στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δις. ευρώ, δηλαδή ήταν διπλάσια απ’ ότι στο αρχικό 9άμηνο.

Δεν ήταν επομένως αναπόφευκτη, η προσφυγή στο ΔΝΤ;
Πιστεύω ότι δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη, ούτε νομοτελειακή. Υπήρξαν λανθασμένες πολιτικές επιλογές, σκοπιμότητα και κραυγαλέα διαχειριστική ανεπάρκεια. Χρειάστηκε να φθάσει ο Φεβρουάριος του 2010 για να ανακοινωθεί ένα σοβαρό πακέτο μέτρων αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών. Ταυτόχρονα, συνέβαιναν διάφορα τραγελαφικά. Τον Ιανουάριο του 2010 κατατέθηκε διάταξη για την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα που οδηγούσε τις τιμές τους σε εξωπραγματικά επίπεδα. Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, ότι στα πλαίσια εφαρμογής του «πόθεν έσχες» θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, προκάλεσαν άμεσα μεγάλη διαρροή καταθέσεων, η οποία εντάθηκε βέβαια τους επόμενους μήνες. Η υπερφορολόγηση είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και τα έσοδα, όπως για παράδειγμα το πάγωμα της αγοράς των αυτοκινήτων και η κατάρρευση των εσόδων από τις πωλήσεις τους.

Με τα φορολογικά τι θα κάνετε την επομένη των εκλογών; Η αγορά στενάζει. Οι πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Πως θα τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά, δεδομένου ότι τα έσοδα παραμένουν ένας βασικός πυλώνας στήριξης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας;
Κατ’ αρχήν δεν μπορεί να υπάρξουν νέοι φόροι. Οι «φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Αντίθετα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη μείωσή τους για να «κινηθεί» η οικονομία και να προκύψουν έσοδα. Για αυτό και όταν ανακοινώσαμε, ως Νέα Δημοκρατία, το νέο φορολογικό σύστημα, μιλήσαμε για παράδειγμα για την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ σχετικά με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία για μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΤΑΚ κλπ.

Χρειαζόμαστε όμως έσοδα άμεσα…
Το βάρος πρέπει αναγκαστικά να πέσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Λόγω της κρίσης, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Μέτρα που στο παρελθόν θα προκαλούσαν αντιδράσεις, τώρα έχουν τη διακομματική συμφωνία και τη συναίνεση της κοινωνίας. Τομείς που μπορούμε να κινηθούμε είναι η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, η διεθνής συνεργασία για αυτά τα θέματα και η γρήγορη επίλυση των φορολογικών διαφορών. Προφανώς, θα πρέπει να υπάρξει και ένας εξορθολογισμός των φοροαπαλλαγών και να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση.
Μα, χωρίς ανάπτυξη;
Όλα αυτά τα διορθωτικά μέτρα στον τομέα της φορολογίας, δεν θα αποδώσουν, αν δεν μπουν παράλληλα οι μηχανισμοί ανάπτυξης μπροστά. Με δεδομένες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε διορθωτικές και συμπληρωματικές πολιτικές, για να επισπεύσουμε την έξοδο από την κρίση και να βάλουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της χώρας. Και η ανάπτυξη έρχεται βασικά από τις ιδιωτικές επενδύσεις, αφού οι δυνατότητες του δημόσιου τομέα είναι περιορισμένες.


«Η αυτοδυναμία της Ν.Δ.
είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας»


Απομένει η τυπική προκήρυξή των εκλογών, όλες όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. ναι μεν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα;
Όπως το λέτε, ..«μέχρι σήμερα». Στην πορεία προς τις εκλογές οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο, πως χρειαζόμαστε ισχυρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε συγκροτημένο σχέδιο και πολιτική σταθερότητα για να εφαρμοστεί. Η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί απλά μια κομματική επιδίωξη, είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας. Νομίζω ότι μπορούμε να την πετύχουμε.

Δεν φοβάστε ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. ενδεχομένως, υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών, θα είναι αναλώσιμη και βραχύβια;
Η Ν.Δ. δεν έχει λείψει ποτέ από τα εθνικά προσκλητήρια. Δεν θα λείψει ούτε και από αυτό. Αλλοίμονο εάν μπροστά σε αυτή την πρόκληση, «κιοτέψουμε». Εποχές σαν τη σημερινή, χρειάζονται δημόσια πρόσωπα που δεν διστάζουν να καταθέσουν τις προσωπικές και θεσμικές ευθύνες τους. Σαν κόμμα αρχών, είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα πορευτεί παράλληλα στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, όχι της συγκυβέρνησης, και αυτό θα της δώσει μακράς πνοής διακυβέρνηση.

Δημιοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 26/3/2012
…συνέχεια »

Περιοδεία στελεχών των Οικολόγων Πράσινων στην Ήπειρο

Περιοδεία σε Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα πραγματοποιεί κλιμάκιο στελεχών των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Απριλίου με στόχο την ενημέρωση για τα τοπικά θέματα και την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον Γιώργο Κανέλλη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και τοπικά μέλη και θα βρίσκεται την Δευτέρα 2 Απριλίου στην Πρέβεζα και την Τρίτη 3 Απριλίου σε Άρτα και Ηγουμενίτσα.


Έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους δημάρχους των τριών πόλεων και κοινωνικούς φορείς.
Την Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 1130 θα δοθεί συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα επικοινωνίας, στην Άρτα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου(3ος όρ. Δημαρχείου) και θα είναι ανοικτή, πέραν των δημοσιογράφων και στο κοινό.

Πληροφορίες: Γ. Κανέλλης 6972902750

…συνέχεια »

Εξετάσεις Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου Μαΐου 2012, είναι η Παρασκευή 27-04-2012. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 07-05-2012.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26650-99986 & 99984
4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
5) Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ, κα. Παπαδοπούλου: 210-8229805

…συνέχεια »

ΧΥΤΑ Καρβουναρίου: Αναφορά για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων

Αναφορά προς την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος και το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Π.Ε. Θεσπρωτίας κατατέθηκε, μετά από αυτοψία που έγινε στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, παρουσία της Δημάρχου Σουλίου αλλά και του προέδρου του ΦΟΣΔΑ κ. Λώλου και του Προέδρου του Τ.Σ. Καρβουναρίου κ. Μπέλλου.
Τα ''ευρήματα'' αυτής της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, και λίγες μέρες μετά ήρθε να επιβεβαιώσει και η αυτοψία που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι πολλά:


Λιμνάζουν νερά που θα έπρεπε να απορροφούνται από τις αντλίες στράγγισης, αλλά αυτές δεν λειτουργούν κι έτσι η εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων (βιολογικός καθαρισμός) δεν λειτουργεί και δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά ... υπάρχουν μετρήσεις για την ποιότητα των στραγγισμάτων πριν και μετά την επεξεργασία τους στον βιολογικό και σύμφωνα με αυτές... τα λύματα μετά την επεξεργασία τους βγαίνουν πιό μολυσμένα απ' ότι μπήκαν!
Ταυτόχρονα, υπάρχει διαρροή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ, εκτός χώρου ΧΥΤΑ στο κατάντη ρέμα, που εκβάλλει στον Κωκκυτό ποταμό, ενώ τα... υπόλοιπα, όσα δηλαδή δεν καταλήγουν στο ρέμα... μεταφέρονται με βυτία στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Πάργας.
Σα να μη έφταναν αυτά στον ΦΟΣΔΑ έχουν ξεμείνει από... γαρμπίλι (χαλίκι) και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη μονάδα συλλογής και καύσης του μεθανίου! και το κερασάκι: κάποιοι αλλάζουν τα λάδια των οχημάτων τους μέσα στο ΧΥΤΑ!
Και βέβαια, όλα αυτά γεννούν ερωτήματα, τόσο για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, όσο και για το εάν ο φορέας διαχείρισης έχει τη δυνατότητα (δηλαδή το επιστημονικό προσωπικό) να ελέγξει αν η λειτουργία γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Πριν απ' αυτό όμως, πολλά ερωτήματα γεννόνται για το αν και κατά πόσο έγινε ουσιαστικός έλεγχος του έργου και της λειτουργίας του κατά τη φάση της παραλαβής του...
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, χρειάζονται περίπου 200.000€ για να... διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις...
Και το ερώτημα είναι: Αυτοί οι... αυτοματισμοί που λείπουν... δεν προβλέπονταν στη μελέτη; δεν προβλέπονταν στα τεύχη δημοπράτησης; δεν τοποθετήθηκαν με ευθύνη του αναδόχου; και τότε πως παρελήφθη το έργο;
Η αναφορά που κατατέθηκε επισημαίνει:
Α. 1. Μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων της Τ. Κ. Καρβουναρίου του Δήμου Σουλίου για προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Καρβουναρίου) και ύστερα από αίτημα και συνεννοήσεις του Πρόεδρου της Τ. Κ. Καρβουναρίου, πραγματοποιήθηκε την 29η Φεβρουαρίου 2012 αυτοψία στο εν λόγω έργο με την παρουσία:
Της Δημάρχου Σουλίου κ. Σταυρούλας Μπραΐμη-Μπότση
και δυο αντιδημάρχων, των κ. κ. Πέτσιου και Πανταζή
Του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ κ. Ιωάννη Λώλου
Του Προέδρου της Τ. Κ. Καρβουναρίου κ. Ιωσήφ Μπέλλου
Του κ. Θωμά Φώτση Χημικού Μηχανικού
Του κ. Παύλου Αλεξίου Πολιτικού Μηχανικού
Των κ. κ. Χρίστου Παπαδόπουλου και Θοδωρή Χόβολου, πολιτών της περιοχής και
Του τεχνικού εκπροσώπου του Αναδόχου λειτουργίας του ΧΥΤΑ
2. Σημειώνουμε ότι προ δέκα (10) μηνών είχαμε πραγματοποιήσει άλλη αυτοψία παρουσία της κ. Δημαρχου Σουλίου, στην οποία είχαμε διαπιστώσει τα ίδια σχεδόν προβλήματα που διαπιστώσαμε και στην παρούσα αυτοψία, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.
Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε:
Β. 1. α. Η κάλυψη των απορριμμάτων ήταν οπτικά ικανοποιητική. Κατά δήλωση του τεχνικού του Αναδόχου λειτουργίας το ποσοστό των αδρανών επικάλυψης των απορριμμάτων κυμαίνεται από 20-30% κατ΄ όγκον.
β. Για την συμπίεση των απορριμμάτων, που επιτυγχάνεται κατά τη υγειονομική ταφή (με τον «κατσικοπόδαρο»), δεν υπάρχουν εκτιμήσεις.
γ. Υπάρχει ελεύθερη επιφάνεια στραγγισμάτων περί τα 200 τμ, με φαινόμενα ανάβλυσης ή έκλυσης αερίου.
δ. Υπάρχει οσμή γύρω από το επίπεδο εργασίας.
ε. Αισθητή αύξηση των γλάρων, (κατ΄ εκτίμηση 4πλασιασμός).
στ. Υπάρχουν ενδείξεις διάθεσης ορυκτελαίων εντός του όγκου ταφής.
2. Η εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων δεν λειτουργεί.
Με ενεργοποίηση, κατά την αυτοψία, του αερισμού, υπήρξε προσπάθεια να εμφανισθεί παραπλανητικά ότι η μονάδα λειτουργεί. Ομολογήθηκε στη συνέχεια ότι από την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοματισμού των αντλιών τροφοδοσίας της εγκατάστασης.
3. Υπάρχει διαρροή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ, εκτός χώρου ΧΥΤΑ στο κατάντι ρέμα, που εκβάλλει στον Κωκκυτό ποταμό, κατά παραβίαση ρητής διατύπωσης της ΑΕΠΟ. Η διαρροή συνεχίζεται παρά την σφράγιση του αγωγού εκκένωσης του φρεατίου άντλησης των στραγγισμάτων (23/2). Δεν υπάρχει ακόμη εξήγηση από τον υπεύθυνο λειτουργίας, με επιχείρημα ότι διερευνάται το ζήτημα.
4. Επιβεβαιώθηκε από τον τεχνικό και τον ΦΟΣΔΑ ότι μεταφέρονται στραγγίσματα με βυτίο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Πάργας. Τούτο γίνεται από 10/2/2012, κατά παραβίαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.
5. Οι υποδομές για το μεθάνιο δεν υλοποιούνται, λόγω έλλειψης αδρανών.
6. Οι γεωτρήσεις για τον έλεγχο του υδροφόρου δεν είχαν και δεν έχουν νερό και επομένως δεν επιτρέπουν την αξιοποίησή τους για τον έλεγχο στεγανότητας του κελιού ταφής.
7. Υπάρχουν ενδείξεις εισροής ομβρίων νερών στο κελί ταφής, λόγω αστοχίας τμημάτων των αγωγών συλλογής των ομβρίων. Πλέον έντονες είναι οι ενδείξεις κοντά στο σημείο της ενεργού εισόδου στο επίπεδο εργασίας, όπου και λιμνάζουν νερά.
8. Τα στοιχεία των χημικών αναλύσεων είναι κατά πρωτοφανή τρόπο ασύμβατα με κάθε λογική. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση επεξεργασίας των στραγγισμάτων τα εξερχόμενα από την επεξεργασία υγρά εμφανίζονται πιο ρυπασμένα από τα εισερχόμενα !!! (παράμετροι BOD5 και COD). Και για τις χημικές αναλύσεις και για τα μηνιαία τοπογραφικά δεν γίνεται προσπάθεια αξιοποίησής τους (από τον Ανάδοχο, τον ΦΟΣΔΑ ή την επίβλεψη), θεωρούμενα απλώς ως τυπική υποχρέωση.
9. Δεν γίνεται καταγραφή της απόληψης αδρανών.
10. Υπάρχει εγκαταλειμμένο φορτηγό όχημα στον κύριο δρόμο εντός του ΧΥΤΑ.
11. Δεν έγινε σε αυτή τη φάση έλεγχος στο σύστημα καταγραφής εισερχομένων απορριμμάτων, σε θέματα προσωπικού, (υγιεινής και ασφαλείας κλπ.) και σε οικονομικά στοιχεία.
Γ. Ο εκπρόσωπος του Αναδόχου δήλωσε ότι από πλευράς τους έχουν γνωστοποιήσει τις ελλείψεις που υπήρχαν από την ανάληψη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενώ ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ ανέφερε ότι με έγγραφά του προς την Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία ενεχείρισε στην κ. Δήμαρχο Σουλίου, είχε επισημάνει τα προβλήματα αυτά και ζητούσε διευκρινίσεις επ΄ αυτών.
Δ. Κατόπιν όλων αυτών επειδή θεωρούμε ότι παραβιάζεται η με αριθμό 3679/24-9-2003 Απόφαση της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Καρβουναρίου), σας καλούμε για τους σχετικούς ελέγχους και την άμεση λήψη μέτρων για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.
Φώτσης Θωμάς
Αλεξίου Παύλος
Χόβολος Θεόδωρος
Παπαδόπουλος Χρήστος
Σπύρου Γεώργιος
http://www.vdella.com/enviroment/3724-2012-03-29-23-55-01.html

…συνέχεια »

Στο όριο η αριστερά

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Σχολιάζουμε με ευκολία τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στο πολιτικό σύστημα της συγκυρίας, αλλά την αριστερά σπάνια την αγγίζουμε. Άλλοτε το κάνουμε γιατί τη θεωρούμε δεδομένη κι άλλοτε γιατί είναι εύκολος αντίπαλος.
Κι όμως, αν τα τρία βασικά κόμματα της αριστεράς πάρουν από 10% στις εκλογές τότε φτάνουν σε ένα 30% που εν δυνάμει τα φέρνει στην κυβέρνηση. Οι δε δημοσκοπήσεις τους δίνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.


Το κεντρικό θέμα όμως για την ελληνική αριστερά σε αυτή τη φάση δεν είναι το ποσοστό της, αλλά η δυναμική της. Έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης πάνω τους, αλλά ταυτόχρονα άγγιξαν και τα όρια της επιρροής τους. Κι όταν φτάνεις σε ένα όριο, τίθεται κι ένα νέο ερώτημα: Και μετά την εκλογική καταγραφή, τι; Ήδη δηλαδή, ευρέα τμήματα του εκλογικού σώματος ψάχνουν λύση για την επόμενη μέρα, διαβλέποντας το αδιέξοδο του κυβερνητικού διπολισμού Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνική βάση
Για το όριο της εκλογικής επιρροής της αριστεράς, σημειώνουμε ότι όντως είναι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, μένει όμως να καταγραφεί και στην κάλπη, γιατί και ο δικομματισμός δεν θα κάτσει και τόσο σιωπηλός όσο σήμερα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δει κανείς- αλλά δυστυχώς δεν γίνονται τέτοιες μελέτες- είναι ποια κοινωνικά στρώματα ακολουθούν την αριστερά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κυριαρχούν τα μεσαία στρώματα των υπαλλήλων, στη βάση της υποστήριξής της.
Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των εργατικών στρωμάτων στρέφεται προς την άλλη πλευρά, επηρεασμένο κυρίως από την εργασιακή ανασφάλεια και το φόβο της εγκληματικότητας και των μεταναστών.
Από την άλλη, και η ταξικότητα δεν πρέπει να θεωρείται παγιωμένη έννοια. Ο υπάλληλος που χάνει το μισθό του, κατατάσσεται κι αυτός στη χειμάζουσα εργατική τάξη και είναι δυνατόν να αποκτήσει πιο γρήγορα συνείδηση του ρόλου του από έναν ανειδίκευτο εργάτη που πέφτει άνευ όρων στην ξενοφοβία.
Πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι αριστερά χωρίς εργαζόμενους, μέλη και ψηφοφόρους δεν γίνεται. Αυτό ως υπόμνηση για τις σχέσεις κοινωνικών διεργασιών και πολιτικής έκφρασης.

Η πνευματικότητα
Η οριακότητα της απήχησης των αριστερών ιδεών, έχει κι έναν άλλο, απροσμέτρητο αυτή τη στιγμή, παράγοντα. Παραδόξως, η πνευματικότητα της αριστεράς, αυτή η μεγάλη ηθική και πνευματική σκεύη που την ακολουθούσε επί πολλά χρόνια, μοιάζει σήμερα να είναι ανεπαρκής. Ακούς πολλές φωνές που να καλούν σε ακτιβισμό, σε απεργίες και δράση, ακούς ελάχιστες όμως που καλούν τον πολίτη σε σκέψη, σε αυτογνωσία, σε καλλιέργεια.
Έτσι, η πολιτική της αριστεράς σήμερα, μοιάζει μεν η πρέπουσα, αλλά είναι ταυτόχρονα και φτωχή, αδύναμη. Γιατί παρά τις δοξασίες πολλών αριστερών, κυρίως νεοφώτιστων, ο καπιταλισμός δεν πέφτει ούτε με διαδηλώσεις ούτε με απεργίες.
Όπως γίνεται φανερό, δεν ενδιαφέρει εδώ, να διακρίνουμε την αριστερά ανάλογα με το κόμμα και τη συνιστώσα που εκφράζεται. Αυτό είναι και δουλειά του ψηφοφόρου θα λέγαμε. Είναι φανερό ότι συνολικά η ελληνική αριστερά θα επιβραβευθεί στην κάλπη για τη στάση της υπέρ των αδυνάτων τα δύο τελευταία χρόνια. Θα κληθεί όμως σύντομα να δώσει κι ένα σχέδιο για την άσκηση της εξουσίας στη χώρα. Και τότε θα κριθεί αν είναι μία πολιτική δύναμη κι όχι απλώς ένας ιδεολογικός όμιλος.

Από τις Αποχρώσεις της Ελευθερίας


…συνέχεια »

Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα θέλουν και να τα εκθέσουν!

Ανακοίνωση της κίνησης για την κατάργηση του εμπορίου της γούνας
Προσβολή προς την ηθική και το δημόσιο αίσθημα που καταδικάζει τη βία προς τα ζώα, αποτελεί η 2η Διεθνής Έκθεση Γούνας που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS στην Ανθούσα.
Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κτηνοτροφία που χαρίζει προνόμια και υποσχέσεις για την ανάπτυξη μίας από τις πιο αιματηρές δραστηριότητες παγκοσμίως, την παραγωγή γούνας, οι εμπλεκόμενοι στη γουνοποιία, έρχονται στην Αθήνα για να εκθέσουν τα δέρματα φρικτά κακοποιημένων ζώων!

Κατηγορούμε και καταλογίζουμε ευθύνες στην πολιτεία που επιτρέπει και ενισχύει την ασύδοτη βαρβαρότητα προς τα γουνοφόρα ζώα, υπό το πρόσχημα μίας ανάπτυξης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινη αλλά μόνο αιματοβαμμένη! Η πολιτεία εξακολουθεί κατά έναν εξοργιστικό τρόπο, να σπαταλά χρήματα φορολογούμενων πολιτών ικανοποιώντας τα αιτήματα επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν από το βασανισμό των ζώων και βουλευτών που εξυπηρετούν πολιτικά, επιχειρηματικά και τοπικιστικά συμφέροντα.

Η ενίσχυση της γουνοποιίας αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή γούνας και προωθεί την ανάπτυξη μίας δραστηριότητας που εμπεριέχει τη βαρβαρότητα προς τα ζώα, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθούν εναλλακτικές λύσεις για να αναπτυχθούν δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό ζώων και έχουν στην αγορά ένα μέλλον και όχι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.

Το φιλοζωϊκό κίνημα της χώρας είναι οργισμένο με την στάση της πολιτείας υπέρ της αιματηρής αυτής βιομηχανίας και την εξωφρενική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων και είναι αποφασισμένο να εμποδίσει εκθέσεις και πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη του κλάδου.

Καλούμε όλους τους πολίτες που καταδικάζουν τη βία προς τα ζώα και επιθυμούν μία ηθική και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από σωματεία και ομάδες έξω από το εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ


…συνέχεια »

«Επίθεση» λύκων... (βίντεο)





Μία αγέλη λύκων στο Σάλανγκσνταλεν της Νορβηγίας, υποδέχθηκε μια παλιά τους φίλη, η οποία πήγε να τους επισκεφτεί, με αγκαλιές και φιλιά. Η κάμερα ήταν εκεί, και κατέγραψε τις συγκινητικές στιγμές.
Η Ανίτα, όπως είναι το όνομα της γυναίκας εργαζόταν στον ζωολογικό κήπο της πόλης είχε υπό την προστασία της, τους συγκεκριμένους λύκους, από το 2008. Εδώ και δύο μήνες όμως, είχε απομακρυνθεί. Με την επιστροφή της, αποδείχθηκε ότι οι λύκοι δεν ξέχασαν την καλή τους φίλη και της το έδειξαν έμπρακτα. «Οι λύκοι στο πάρκο είναι κοινωνικοποιημένοι και έχουν μάθει να συναναστρέφονται και να έχουν στενές σχέσεις με τους ανθρώπους. Αυτοί οι λύκοι είναι όπως όλοι οι λύκοι, με εξαίρεση ένα πράγμα. Δεν φοβούνται τους ανθρώπους και χαίρονται την παρέα τους σαν να είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό» δήλωσαν υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου.




…συνέχεια »

Ως το Σάββατο οι υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και διαδικτυακά

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη η εγκύκλιος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και τα τοπικά όργανα του κόμματος έχουν στην διάθεσή τους τρία περίπου εικοσιτετράωρα για να καταθέσουν προτάσεις, μόνο ηλεκτρονικά μέσω e-mail.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι Νομαρχιακές Επιτροπές συνέρχονται, την Κυριακή 1 Απριλίου, σε ειδική συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής που προέρχονται από το Νομό.
Στη συζήτηση λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις όλων των μελών της ΝΕ, καθώς και όσες προτάσεις τους έχουν αποσταλεί ή έχουν συμπεριληφθεί στο δημόσιο διάλογο (γνωστοποιημένες προτάσεις και αυτοπροτάσεις).

Η ΝΕ αποστέλλει στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων έως την Κυριακή 1 Απριλίου, στις 24:00, την πρότασή της στην οποία ενσωματώνει όλα τα ονόματα που προτάθηκαν και συζητήθηκαν αλφαβητικά, με βιογραφικό και επιχειρηματολογία, χωρίς ψηφοφορία για κατάταξη ή σειρά.
Κάθε υποψήφιος καταθέτει στην Επιτροπή Διαφάνειας δήλωση "πόθεν έσχες" ενώ από την διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος.
H N.E. ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ανάδειξη Υποψηφίων Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. »
Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε Εθνική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα (ΕΕΕΑ) με ευθύνη το σχεδιασμό και το συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας μας.
Στο πλαίσιο της ΕΕΕΑ, δημιουργήθηκε Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, που θα κρίνει και θα εισηγηθεί τις υποψηφιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο.
Η ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος θα γίνει ως εξής:
Κατάθεση υποψηφιοτήτων
1. ), με κοινοποίηση στην Γραμματεία της οικείας Νομαρχιακής Επιτροπής (nethesp@pasok.gr).
2. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία και στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, τα Μέλη και οι Φίλοι υποβάλλουν προτάσεις για υποψηφιότητες τρίτων, με σχετική υποστηρικτική επιχειρηματολογία.
Ηγουμενίτσα 29.03.2012
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


…συνέχεια »

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επέστρεψε πίσω τα «ψίχουλα» του ΟΛΗΓ

Ο ΟΛΗΓ είναι από τους Οργανισμούς που με κάθε ευκαιρία διαφημίζει τις χορηγίες του. Και ενίοτε θεωρεί ότι αυτές αποτελούν και δράση που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη.
Φυσικά το αποθεματικό του ΟΛΗΓ ανέρχεται σε περισσότερο από δέκα εκατομμύρια, χρήματα που σε δύσκολες εποχές μένουν αποταμιευμένα –εκτός κι αν έχουν κουρευτεί-.
Ο Δήμος της Ηγουμενίτσας λοιπόν είχε απευθυνθεί στην διοίκηση του Οργανισμού ζητώντας να στηρίξει με το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ την δράση που ήθελε να αναλάβει για τη διανομή συσσιτίου σε απόρους.


Και η απάντηση του ΟΛΗΓ ήταν η έγκριση ποσού μόλις τριών χιλιάδων! Χρήματα δηλαδή που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδράμουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Απλά ο ΟΛΗΓ θέλησε να βγει από την υποχρέωση.
Ο Δήμος λοιπόν με απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου έστειλε πίσω το ποσό! Και ορθώς έπραξε!
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας πάντως η διανομή συσσιτίου από το Δήμο, καθυστερεί για οικονομικούς λόγους
http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/12249-2012-03-29-09-52-28.html

…συνέχεια »

Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου επί διήμερον

Για το «κούρεμα» των αποθεματικών κατά 70%
«Τα χρηματικά διαθέσιμα του ΤΕΙ Ηπείρου, όπως και όλων των άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, είναι κατατεθειμένα υποχρεωτικά και βάσει νόμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα συγκεκριμένα χρηματικά διαθέσιμα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ήταν αποταμιεύσεις ετών και αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρηστής διαχείρισης, έχουν επενδυθεί σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση του ΤΕΙ Ηπείρου.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τις λειτουργικές ανάγκες του ΤΕΙ Ηπείρου (σπουδαστική μέριμνα, λειτουργία Εργαστηρίων, μισθοδοσία Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ.λπ.).

Η Τράπεζα της Ελλάδος μας ενημέρωσε ότι μειώθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα και υπάρχει «κούρεμα» των συγκεκριμένων χρημάτων κατά 70%.
Κατόπιν των παραπάνω, το ΤΕΙ Ηπείρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας προβαίνει σε αναστολή λειτουργίας της διοικητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012.
Σε περίπτωση που δε δοθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του Ιδρύματος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή της στην ηγεσία του Υπουργείου»
…συνέχεια »

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Φιλιατών

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝ.Ε/Γ.Σ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών και άλλους φορείς της περιοχής, προχωρά στην υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στη Θεσπρωτία, στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Το πρόγραμμα αφορά την πρόσληψη, με σύμβαση εργασία ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (διάρκειας 5 μηνών), συνολικά ογδόντα δυο (82) ατόμων εκ των οποίων τα εξήντα (60) θα απασχοληθούν στην περιοχή του Δήμου Φιλιατών.
Ο ακριβής χρόνος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικής δημοσίευσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝ.Ε/Γ.Σ.Ε.Ε.).
Δείτε ολόκληρη την προκήρυξη εδώ
…συνέχεια »

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για ανεύρεση χώρων Φιλοξενίας παράνομων Μεταναστών

Η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας – Κράτησης παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα μας, συζητήθηκε χθες προ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς με έγγραφο του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που στάλθηκε την Τρίτη το απόγευμα, ζητείται η υπόδειξη κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Κέντρων στην Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης διαβίβασε άμεσα το αίτημα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, ζητώντας τις προτάσεις τους προκειμένου να ενημερώσει το Υπουργείο.

Οι χώροι που το Υπουργείο ζητά να υποδειχτούν είναι: μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ή ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου σκοπού.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι περιμένει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προτάσεις των Δήμων και της Π.Ε.Δ. η οποία θα συνεδριάσει την ίδια μέρα, τονίζοντας ότι αν δεν υποδειχτούν χώροι, τότε θα αποφασίσει από μόνο του το Υπουργείο.

«Εάν δεν υπάρξει συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης, δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα. Πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να τελειώσει το εμπόριο ελπίδας και της εκμετάλλευσης», ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση – η οποία προκλήθηκε από ερώτηση περιφερειακού συμβούλου – κατέθεσε πρόταση και η οποία κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή, σύμφωνα με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο:
• Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών μέχρι της επαναπροώθησής τους,
• Θεωρεί απαραίτητη προς τούτο τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση,
• Ζητά από την Πολιτεία τη διασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία τους.
• Εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει εξαίρεση περιφερειών από το πρόγραμμα δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας
• Ζητά την πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τους μετανάστες (παροχή ασύλου, κ.α.).

…συνέχεια »

Έκθεση του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη


Σαν υπερφυσικά τοτέμ στέκονται οι φιγούρες που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Τα υλικά τους είναι από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου (1993) και άλλα ανακυκλώσιμα είδη.

Τα τοτέμ αυτά, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί «τα φαντάσματά του» εκτίθενται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς, από τις 30 Μαρτίου. Ο γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στήνει με τα γλυπτά του «έναν συμβολικό χορό της νεοελληνικής τραγωδίας». Στη μέση του χορού ένα ταψί με ψωμιά, διαχρονικό σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου και μια πεσμένη μορφή, συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης. Μια έκθεση, η οποία υπό τις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, αποκτά πολυεπίπεδες διαστάσεις.
«Τα φαντάσματά μου, ό,τι αγάπησα, με πιέζουν, γυρεύουν λύσεις. Χρειάζομαι τον χρόνο να τους δώσω μορφή. Η αγωνία, η αγάπη, η αλήθεια, η γνώση που βάζει κανείς στο έργο του, έχουν για μένα τη μεγαλύτερη αξία» δηλώνει ο Ηπειρώτης Θόδωρος Παπαγιάννης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.


…συνέχεια »

Δήμος Φιλιατών: Λεφτά υπήρχαν αλλά έκαναν…φτερά!

Ενδέχεται το ταμειακό έλλειμμα μετά τον διαχειριστικό έλεγχο να φτάσει και στα …7 εκ. ευρώ
Στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.

Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.
Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,6 εκατομμυρίων το οποίο έχει καταλογιστεί ήδη μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στα έτη 2008 και 2009.

Τους ισολογισμούς καταψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Φιλιατών η οποία αφενός ζήτησε έλεγχο και στα νομικά πρόσωπα ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα, αφετέρου θεώρησε τα αποτελέσματα μερικώς αναξιόπιστα.
Για πολιτικούς λόγους καταψήφισε τους ισολογισμούς και η ελάσσονα αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν για την κάλυψη των λαικών αναγκών!
Ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παπάς ζήτησε από το σώμα να πάρει απόφαση για τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους άσκησαν διοίκηση ή διαχείριση κατά την επίμαχη πενταετία και έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Για σωρεία αδυναμιών, λαθών και παραλείψεων έκανε λόγο ο ορκωτός ελεγκτής, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκαν παραστατικά αφού πολύ βολικά το διπλογραφικό σύστημα του Δήμου Φιλιατών, χάλασε τον Αύγουστο του 2005, δεν υπήρχαν αντίγραφα και δεν επισκευάστηκε ποτέ...
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, απαντώντας σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών επεσήμανε ότι τα όποια αδικήματα προκύπτουν δεν παραγράφονται.
Η συζήτηση, που σε αρκετές στιγμές, έγινε και σε τεταμένο κλίμα, δεν έριξε φως στο "που πήγαν τα λεφτά", απάντηση που αναμένεται να δώσει ο διαχειριστικός έλεγχος που θα ακολουθήσει.
Πάντως έγινε σαφές, ότι το ταμειακό αυτό έλλειμμα, ενδέχεται να αυξηθεί μετά τον διαχειριστικό έλεγχο... και να φτάσει ίσως και στα 7 εκ. ευρώ, να μειωθεί όμως... αποκλείεται!
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φιλιατών διαβεβαιώνει πάντως ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους δημότες που έχουν πληρώσει την ύδρευση αλλά τα χρήματά τους κατέληξαν στη μαύρη τρύπα...

…συνέχεια »

Πέθανε ο Γιάννης Μπανιάς, ηπειρώτης πολιτικός της αριστεράς

Πέθανε τα μεσάνυχτα ο Γιάννης Μπανιάς σε ηλικία 73 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δίνοντας μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε το 1939 στους Μελισσουργούς Άρτας. Διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα του, αγαπούσε την Ήπειρο και πολύ συχνά περιόδευε στην περιοχή στο πλαίσιο της πολιτικής του δράσης.


Μέλος της αριστεράς από τα νεανικά χρόνια, συμμετείχε από ηγετικές θέσεις στη Νεολαία Λαμπράκη και την προδικτατορική αριστερά, ενώ αγωνίστηκε για την πτώση της χούντας με προσωπικό τίμημα, το οποίο και ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε στον μεταπολιτευτικό πολιτικό βίο στον οποίο και άφησε το στίγμα του.Επέλεξε τη στράτευση στη ανανεωτική αριστερά, αντιπαλεύοντας το σταλινικό μοντέλο και τον δογματισμό. Στο ΚΚΕ Εσωτερικού, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988 και μετά τη διάσπαση ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού- Ανανεωτική Αριστερά, το οποίο στη συνέχεια ως Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), αποτέλεσε ιδρυτικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ ως και σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής επικρατείας το 2007 και ήταν συνεχώς μέλος της ηγεσίας του. Η βασική πολιτική του αρχή ήταν ο ανανεωτικός κομμουνισμός μπορεί να αποτελέσει ιδεολογικό πρόταγμα για την κοινωνία και δούλεψε για την ενότητα όλης της ελληνικής αριστεράς. Μετείχε εξ αρχής στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην ευρωπαϊκή αριστερά. Τον χαρακτήριζε η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια στην πολιτική του διαδρομή, παρ’ όλο που σε ανύποπτους ακόμα χρόνους είχε τις προτάσεις για καριέρα εξουσίας. Το πολιτικό του μήνυμα στις εκλογές του 2007 και έκτοτε ήταν ότι η αριστερά πρέπει να γειωθεί μέσα στην κοινωνία για να αναπτυχθεί…
…συνέχεια »

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Π.Ε. Θεσπρωτίας

Την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας (ΣΟΠΕΘ), με θέμα «Συντονισμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Πυρκαγιές)», ενόψει της θερινής περιόδου.

Στη σύσκεψη της οποίας προήδρευσε o Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν, o Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας και Πάργας, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Θεσπρωτίας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Αθηνά Ιωάννου καθώς επίσης και εκπρόσωποι, της Δ/νσης Π.Π. Περιφέρειας Ηπείρου, της Διεύθυνσης Δασών, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, της VIII Μ/Π Μ.Π και του 628 Τ.Π., των Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, της ΛΒ΄ Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης, του ΕΚΑΒ και Εθελοντικών Οργανώσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας, αφού ευχαρίστησε τους φορείς για την επιτυχή αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά τη διάρκεια της παρελθούσας χειμερινής περιόδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται από την Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου καθώς και οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας και Πάργας αναφέρθηκαν στην προσπάθεια οργάνωσης των δράσεων αξιοποιώντας την εμπειρία των περασμένων χρόνων, στην ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής ώστε να υπάρχει συντονισμός και κοινή στόχευση όλων των εμπλεκομένων φορέων βάσει του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών γνωστοποίησε την έλλειψη μέσων κατάσβεσης στην υπηρεσία ενώ τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης και ενεργούς συνδρομής όλων των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι της VIII Μεραρχίας και του 628 Τ.Π. τόνισαν την συμβολή των φυλακίων και παρατηρητηρίων του 628 Τ.Π., την διάθεση και συνδρομή των πεζοπόρων τμημάτων και οχημάτων για περιπολίες, καθώς και του πεντάτονου βυτιοφόρου οχήματος σε περίπτωση ανάγκης.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Θεσπρωτίας κ. Ιωάννου ζήτησε, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των πολιτών και αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων του νομού.

Το λόγο έλαβαν όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των Δήμων, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους, ενημέρωσαν για τις εργασίες και τις δράσεις αρμοδιότητάς τους που είναι σε εξέλιξη, καθώς επίσης και για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Θ. Πιτούλης ερωτηθείς στο πέρας της συζήτησης, δήλωσε «πρέπει όλοι να φροντίσουμε για την ομαλή προετοιμασία των φορέων, έτσι ώστε η συνδρομή τους στο έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών να είναι έγκαιρη, όποτε και αν μας ζητηθεί».
…συνέχεια »

Αρμάδα ΗΠΑ, Ελλάδας & Ισραήλ "σφραγίζει" στην Α.Μεσόγειο την ενεργειακή συμφωνία

Tην ώρα που αύριο στο Καβούρι της Βουλιαγμένης θα υπογράφεται η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Κρήτη μέχρι την Χάϊφα θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια τριμερής αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ-Ελλάδος-Ισραήλ με «εικονικό εχθρό» μια δύναμη που στο σενάριο της άσκησης έχει πολύ μεγάλες επιχειρησιακές ομοιότητες με τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις!

Η άσκηση «Noble Dina» που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως πέρσι, αποφασίστηκε να συμπέσει με την υπογραφή της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και να σταλεί κατ’αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ότι εκτός από την ενεργειακή υπάρχει και ισχυρή στρατιωτική σύμπραξη.

Αποδέκτης του μηνύματος – ποιος άλλος – η Άγκυρα, η οποία στην παρούσα φάση «βρίσκεται απέναντι» από τα συμφέροντα Ισραήλ και ΗΠΑ ή για την ακρίβεια επέλεξε να «βρίσκεται απέναντι». Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις απειλές της Άγκυρας το περασμένο Σάββατο ότι «Θα γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο ότι έγινε και στο Καρντάκ (Ίμια)».

Εν πάση περιπτώσει ο συμβολισμός είναι τρομακτικά ισχυρός και η άσκηση που ξεκίνησε σε ότι αφορά το τακτικό σκέλος της από χθες Δευτέρα (αύριο Τετάρτη ξεκινά το ουσιαστικό της μέρος), το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 5 Απριλίου.

Η άσκηση ξεκινά από την αμερικανική βάση της Σούδας, περνάει νότια από τη Μεγίστη και τις ακτές της Κύπρου και φτάνει μέχρι τις ακτές του Ισραήλ. Πέρσι συμμετείχαν 8 πλοία επιφανείας, 2 υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, αλλά κι ελληνικά 4 μαχητικά F-16 Block 52+και ολοκληρώθηκε μεταξύ 3 και 14 Απριλίου στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Η άσκηση μέχρι το 2010 διεξαγόταν αυστηρά µεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στα σενάρια της νυν άσκηση έχουν πλέον περιληφθεί και ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη» ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης κλπ.

Αναμένεται να συμμετάσχουν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σίγουρα θα μετάσχουν μία φρεγάτα και ένα ελληνικό υποβρύχιο.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=37772&Itemid=139



…συνέχεια »

Ο Ευάγγελος Αργύρης στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Θα μετέχει και στην Επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων
Στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ο Γιαννιώτης βουλευτής και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ευ. Αργύρης. Μάλιστα, ο κ. Αργύρης ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, οργανωτικός γραμματέας του κόμματος!
Διευθυντής του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ο Στέλιος Αγγελούδης, διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του Κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου η Χριστίνα Μανωλοπούλου και γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Παράλληλα, ο κ. Αργύρης θα μετέχει και στην Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, εν όψει των εκλογών. Συντονιστής θα είναι ο Βασίλης Γερανίδης και μέλη της, εκτός του κ. Αργύρη, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας και μέλος της ΕΚΑΠ Γιώτα Γαζή και η Μαρία Αναγνωστοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/10951
…συνέχεια »

Η Google «παρουσιάζει» on line τη ζωή και το έργο του Μαντέλα



Μετά από τη συνεργασία με το Νοτιοαφρικανικό Κέντρο Μνήμης Νέλσον Μαντέλα (NMCM) η Google, δημιούργησε ένα Διαδικτυακό ψηφιακό αρχείο με πλούσιο ιστορικό υλικό -φωτογραφίες και έγγραφα- που ανήκουν στον άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιν, τον Νέλσον Μαντέλα.


Σύμφωνα με την Google τα αρχεία περιέχουν έναν πλούτο από πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και την κληρονομιά του αξιόλογου Αφρικανού ηγέτη και παρουσιάζονται σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του Μαντέλα, (κλείνει τα 93 του χρόνια).
Στο υλικό του ψηφιοποιημένου αρχείου περιλαμβάνονται και οι επιστολές του Μαντέλα προς τους φίλους και την οικογένειά του καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού του στη φυλακή.
Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994, έχοντας συμπληρώσει μία πλούσια θητεία στην προεδρία της χώρας, ζει πλέον μακριά από τα κοινά και από το φως της δημοσιότητας.
Δείτε εδώ το ψηφιακό αφιέρωμα της Google για τον Νέλσον Μαντέλα
…συνέχεια »

Λήστεψαν υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην Αλβανία

Νεκρή μια υπάλληλος και τραυματίας ο φύλακας
Μια υπάλληλος υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Στράους, στα Τίρανα έπεσε νεκρή και ένας φύλακας τραυματίστηκε σοβαρά, σε ληστεία που σημειώθηκε το απόγευμα।

Η 44χρονη Αλβανίδα υπάλληλος, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, πυροβολήθηκε από τον ληστή, όταν αρνήθηκε να του παραδώσει τα χρήματα. Ο ληστής, ο οποίος είχε καλυμμένο το πρόσωπο του με κουκούλα, πυροβόλησε και τον 53χρονο φύλακα της τράπεζας που κινήθηκε εναντίον του.

Η ληστεία έγινε ακριβώς μετά τις δηλώσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργού Εσωτερικών, Μπουιάρ Νισάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι ικανοποιητική και η πάταξη της εγκληματικότητας είναι προτεραιότητα του υπουργείου».
Κάθε βδομάδα στη χώρα γίνονται μία ή δύο ληστείες τραπεζών, ενώ είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.

…συνέχεια »

«Με ποιόν τρόπο ζούμε;» διερωτάται ο Τζον Μάλκοβιτς

Εδώ και πενήντα χρόνια γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου: Την Τρίτη, 27 Μαρτίου, ο αμερικανός ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς θα διαβάσει το μήνυμα παίρνοντας τη σκυτάλη από τόσους και τόσους ανθρώπους του θεάτρου.
Μεταξύ πολλών άλλων έχουν προηγηθεί οι Ζαν Κοκτώ, Αρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Εσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ και Τζούντι Ντεντς.
Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του θεάτρου ο Μάλκοβιτς, λέει χαρακτηριστικά:


«Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητα της, και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς-γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές-να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: ‘Με ποιόν τρόπο ζούμε;’ Καλή τύχη!».
…συνέχεια »

Παγκόσμια ρεκόρ και χρυσό μετάλλιο ο Μίτας

Έγινε ο πρώτος έλληνας σκοπευτής κάτοχος ρεκόρ κόσμου
Δύο μοναδικά, για έλληνα σκοπευτή, παγκόσμια ρεκόρ πέτυχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Τουσόν της Αριζόνας (ΗΠΑ) ο Ευθύμης Μίτας. Στον αγώνα του σκιτ ο 27χρονος σκοπευτής σημείωσε 125/125 στον προκριματικό και 25/25 στον τελικό κατακτώντας την τελειότητα και μαζί το χρυσό μετάλλιο σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της παγκόσμιας σκοποβολής.

Η κατάκτηση για πρώτη φορά από τον Μίτα του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ταυτόχρονα η ισοφάριση των παγκοσμίων ρεκόρ καθιστούν τον 27χρονο φοιτητή των ΤΕΦΑΑ υποψήφιο για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, για τους οποίους έχει ήδη σφραγίσει την πρόκριση.
«Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτόν τον αγώνα» δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Μίτας και πρόσθεσε: «ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ξεκίνησα την σκοποβολή το 1998 και από τότε ονειρευόμουνα τον τέλειο αγώνα. Σήμερα (σ.σ. χθες) αισθανόμουν πολύ καλά. Το μυαλό μου ήταν καθαρό».
Μέχρι χθες η καλύτερη θέση του Μίτα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η δεύτερη το 2010 στο Ντόρσετ ενώ το 2011 ήταν τρίτος στο Μάριμπορ.
Ο Μίτας δεν έκρυψε την προσμονή του για το Λονδίνο 2012. «Μεγάλος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα αγωνιστώ στο test event του Λονδίνου τον Απρίλιο και μετά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Λονάτο ενώ πριν τους Ολυμπιακούς υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κύπρο».
Μεταξύ των αντιπάλων τους στο Τουσόν ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης του 2000 Ουκρανός Μίκολα Μίλτσεφ που πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ο χάλκινος ολυμπιονίκης του Πεκίνου Γάλλος Αντονί Τεράς που κατετάγη τέταρτος. Τρίτος ήταν ο Μεξικανός Κάρλος Ρομέρο.
Το παγκόσμιο ρεκόρ στον προκριματικό 125/125 καταρρίφθηκε πρώτη φορά το 2007 από τον Αμερικανό Βίνσεντ Χάνκοκ και από τότε το έχουν ισοφαρίσει 8 αθλητές. Το παγκόσμιο ρεκόρ 150/150 καταρρίφθηκε στον ίδιο αγώνα από τον Χάνκοκ και από τότε το έχουν ισοφαρίσει πέντε φορές. Τα τελευταία χρόνια το αγώνισμα του σκιτ έχει δυσκολέψει ώστε να είναι πιο δύσκολη η κατάρριψη των στόχων και βέβαια η ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ.
Στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Τουσόν πήρε μέρος και ο Νίκος Μαυρομμάτης _έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς_ ο οποίος κατετάγη 22ος με 119/125 ενώ ο Γιώργος Σαλαβαντάκης _ είχε αγωνισθεί στο Πεκίνο 2008_ πήρε την 31η θέση με 117/125.
…συνέχεια »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

Στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με τους Περιφερειάρχες και τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. , για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες. Ή είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε ή θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι, όπως ανέφερε και στη διάρκεια της συνάντησης, πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και κάθε περιοχή να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους λαθρομετανάστες.

«Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Διοίκηση. Θεωρώ ότι το Κράτος πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα και οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αν έχουν κέρδη από τη λειτουργία των Κέντρων σε θέσεις εργασίας κ.α.», συμπλήρωσε.

Ο Περιφερειάρχης, είπε ακόμη ότι δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο προθεσμία στις Περιφέρειες και τους Δήμους για να προτείνουν χώρους, ωστόσο ενημερώθηκαν για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτοί, οι οποίοι πρέπει να είναι μακριά από κόμβους και παραμεθόριες περιοχές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, τα Κέντρα θα είναι κλειστοί χώροι, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων, με χώρους για διαμονή, σίτιση, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγία και θρησκευτικής λατρείας, ενώ θα έχουν τριπλή περίφραξη.
…συνέχεια »

Πάει για την Βουλή η Όλγα

Η Όλγα Γεροβασίλη, μία από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, ετοιμάζεται να δώσει τον αγώνα για την Βουλή. Ως ανένταχτη και συνεργαζόμενη θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενη έτσι και στην πρόσκληση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη είναι από αυτές που δεν περνούν απαρατήρητες και δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον στον προεκλογικό αγώνα
…συνέχεια »

O Γιάννης Μιχελάκης στις ΝΟΔΕ της Ηπείρου

Ο εκπρόσωπος του τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης θα βρίσκεται στην Ήπειρο την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο κ. Μιχελάκης θα παραστεί σε διευρυμένες συνεδριάσεις και των τεσσάρων ΝΟΔΕ με κεντρικό θέμα την προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα την Παρασκευή ο κ. Μιχελάκης θα παραστεί στη συνεδρίαση που θα γίνει στην Θεσπρωτία, το Σάββατο σε αντίστοιχες συνεδριάσεις στην Πρέβεζα και την Άρτα και την Κυριακή στα Γιάννινα
…συνέχεια »

Smash Capitalism, A.C.A.B και τα μυαλά στα κάγκελα

Το μήνυμα του διπλανού t-shirt είναι κάτι παραπάνω από σαφές, "Smash Capitalism". Κατά τη γνώμη σας, ποιος πολιτικός σχηματισμός/φορέας το διαθέτει στα μέλη του;
α) Ο ΣΥΡΙΖΑ
β) Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση
γ) Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
δ) Η ΚΝΕ
Η σωστή απάντηση είναι...

...άλλη. Το μπλουζάκι αυτό πωλείται προς 12 εύρω μέσω του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου της Χρυσής Αυγής (εδώ) και μας θυμίζει πόσο πολύ μοιάζουν τελικά τα άκρα μεταξύ τους.

Αν δεν σας αρέσει το σχέδιο, υπάρχουν κι άλλα, εξίσου "συγγενή" με τον χώρο της (άκρας) Αριστεράς , όπως το μπλουζάκι με τα αρχικά "A.C.A.B" που σημαίνουν "Αll Cops Are Bastards", κάτι που δεν περιμέναμε να συμμερίζεται η Χρυσή Αυγή...

Υ.Γ Και το "Hellas Uber Alles" δεν είναι πολύ Μέρκελ-friendly

http://www.parapolitiki.com/2012/03/smash-capitalism-acab.html

…συνέχεια »

Συνάντηση Περιφερειάρχη με tour operator από Ισραήλ

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφτηκε σήμερα η κ. Sofi Gabsu, tour operator από το Ισραήλ, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Ηπείρου κ. Στ. Μανώλη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχο.
Σκοπός της επίσκεψης – που ήταν απόρροια της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή τουριστική έκθεση του Τελ Αβίβ - ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση διάφορων ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστών από το Ισραήλ στην Ήπειρο.
Η κ. Sofi Gabsu – που είναι ελληνικής καταγωγής- μετέβη ήδη σε Πάργα, Μπουραζάνι, Ιωάννινα και το πρόγραμμά της θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου όπως είπε η ίδια να γνωρίσει από κοντά τα αξιοθέατα της Ηπείρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της είναι ιδιαίτερα θετικές για τη ζήτηση που θα υπάρξει από Ισραηλινούς για την Ήπειρο, ωστόσο το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η λειτουργικότητα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, θέμα για το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμησή του για την κ. Sofi Gabsu, η οποία έχει φέρει ήδη σημαντικό αριθμό τουριστών από το Ισραήλ προς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την πίστη του ότι αυτό θα συμβεί και με την Ήπειρο.

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς απάντηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η πραγματοποίηση πτήσεων από το Ισραήλ, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες.

Από την πλευρά της η κ. Sofi Gabsu είπε ότι πρώτη φορά επισκέπτεται την Ήπειρο, έχει μείνει εντυπωσιασμένη από τη φυσική της ομορφιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από Ισραηλινούς να την επισκεφτούν. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Αεροδρομίου καθώς όπως είπε είναι κουραστικό και χρονοβόρο να έλθουν τουρίστες μέσω των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για να προσθέσει ότι στόχος της είναι να λειτουργήσει αερογέφυρα Ιωάννινα – Τελ Αβίβ, με συνεχόμενες πτήσεις Πέμπτη – Κυριακή – Πέμπτη.



…συνέχεια »

Στις 12 Μαΐου στην Ηγουμενίτσα η Ολυμπιακή Φλόγα

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές θα γίνει στις 17 Μαΐου στο Παναθηναϊκό στάδιο.
Για το θέμα έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο πρόεδρος, Σπύρος Καπράλος, και το μέλος της ΕΟΕ, καθώς και πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς
Πρωθιέρεια στην τελετή Αφής της Φλόγας θα είναι η Ινώ Μενεγάκη και χορογράφος η Άρτεμις Ιγνατίου, ενώ όλα τα έξοδα της λαμπαδηδρομίας θα καλυφθούν από χορηγίες και δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το δημόσιο.


Πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, Σπύρος Γιαννιώτης, ενώ θα ακολουθήσει γνωστός Βρετανός αθλητής, τον οποίο θα υποδείξουν οι διοργανωτές των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Η Ινώ Μενεγάκη δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που εξακολουθώ να είμαι Πρωθιέρεια και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Υπόσχομαι να συνεχίσω να είμαι αντάξια του ρόλου αυτού».
Η Άρτεμις Ιγνατίου είπε με τη σειρά της: «Η εφετινή Αφή της Φλόγας θα είναι ιδιαίτερα συγκινητική για τους Έλληνες. Σε μια εποχή που η εθνική περηφάνια έχει πληγωθεί, η Αφή μπορεί να έχει μια θετική προβολή στο εξωτερικό. Μπορεί να μας κάνει υπερήφανους και να θυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει Φως. Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι στις 10 Μαΐου να μεταλαμπαδεύσουμε τη Φλόγα, σε μια άρτια και σεμνή τελετή».
Ο κ. Ζαννιάς έδωσε τα στοιχεία για τις πόλεις που θα διασχίσει η Φλόγα μέσω της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.
«Θα διασχίσει 43 και πλέον πόλεις και ιστορικά μέρη της πατρίδας μας, θα συμμετάσχουν περίπου 500 λαμπαδηδρόμοι που θα επιλεγούν μέσω αιτήσεων που υποβάλλουν από την ΕΟΕ, ενώ προτάσεις θα κάνει και η τοπική αυτοδιοίκηση και το κόστος για το δημόσιο θα είναι μηδέν. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαΐου, όπως και την πανομοιότυπη "τελετή πρόβα" που θα γίνει την παραμονή.
Μεταξύ των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί ένα μουσικό κονσέρτο με έξοδα της βελγικής Πρεσβείας στην Αρχαία Ολυμπία και εκδήλωση από τον ιστορικό Δήμο που θα απονείμει στο Ζακ Ρογκ τον τίτλο του επίτιμου Δημότη, ενώ θα γίνει και μια σεμνή τελετή στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 17 Μαΐου.
Τα αποκλειστικά δικαιώματα των εκδηλώσεων ανήκουν στην ΕΡΤ και στο BBC.
Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.
Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, 'Αγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο.
Την 3η ημέρα (12/5) φθάνει στον Πειραιά και κατευθύνεται προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου διανυκτερεύει.
Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα αρχίζει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.
Την 5η ημέρα (14/5) ξεκινά την πορεία με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.
Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα από τη Δράμα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.
Την 7η ημέρα (16/5) αρχίζει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει για την Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.
Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.
…συνέχεια »

Παρέμβαση εισαγγελέα για το όργιο σπατάλης στους Δήμους

Αντίγραφο της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία εντοπίζονται σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών στην οικονομική διαχείριση Δημόσιων υπηρεσιών και ΟΤΑ, ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης προκειμένου, να διαπιστώσει κατά πόσον απαιτούνται ποινικές ενέργειες, όπως ο σχηματισμός δικογραφιών για τις υποθέσεις που καταγράφονται.

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στον πρόεδρο της Βουλής, αφορούσε προληπτικούς ελέγχους που έγιναν το οικονομικό έτος 2009, από τους οποίους προκύπτουν σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας, κυρίως από ΟΤΑ αλλά και από υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και φορέων του.
…συνέχεια »

Η ΝΔ δεν θα στήσει εκλογικά κέντρα

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η οικονομική κρίση που διέρχεται ο Τόπος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες επιβάλλουν αντίστοιχη προσαρμογή στην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων.
Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μην λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα του κόμματος σε καμία πόλη.
Τα υφιστάμενα γραφεία των οργανώσεων του κόμματος μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις προεκλογικές ανάγκες.
Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία θα καλέσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές της, να περιοριστούν στις απαραιτήτως αναγκαίες δαπάνες του προεκλογικού τους υλικού.
…συνέχεια »

Το Βαριετέ «Εντελβάις» στα κατοχικά Γιάννενα

Σπάνιο αφιέρωμα στη μαρτυρία ενός γερμανού στρατιώτη από το 1943
Στις 5 Οκτωβρίου του 1943 ο κινηματογράφος Ορφέας ήταν κατάμεστος στα Γιάννενα. Αιτία η πρεμιέρα του «Βαριετέ-Εντελβάις» του γερμανικού θιάσου της Βέρμαχτ. Ο Η.Α. παρουσιάζει τη σπάνια μαρτυρία του Ρόλαντ Σμιτ, ενός γερμανού στρατιώτη που υπηρέτησε στην πόλη ως μέλος του στρατιωτικού θιάσου-βαριετέ.
Ψάχνοντας πρόσφατα στα ράφια ενός παλαιοπωλείου βιβλίων στο Βερολίνο, έπεσε στα χέρια μου ένα εκ πρώτης όψεως ασήμαντο βιβλιαράκι, με τον τίτλο «Το "Εντελβάις-Βαριετέ" της Πρώτης Ορεινής Μεραρχίας κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας» (Das Edelweiß-Varieté der 1. Gebirgs-Division unter der Sonne von Hellas) και με συγγραφέα κάποιον Ρόλαντ Σμιτ (Roland Schmidt).

Με το πρώτο ξεφύλλισμα του 80σέλιδου αυτού βιβλίου, που αποτελεί μια ιδιωτική έκδοση του συγγραφέα από το 1994, διαπίστωσα με έκπληξη, ότι κρατούσα στα χέρια μου μια σπάνια μαρτυρία ενός γερμανού στρατιώτη από τη θητεία του στα Γιάννενα, στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 1943, βασισμένη σε σημειώσεις του προσωπικού του ημερολογίου από εκείνη την εποχή. Πολυάριθμες φωτογραφίες και σκίτσα, που συνοδεύουν τη λιτή αφήγηση του βιβλίου, προσδίδουν μια επί πλέον αξία στις περιγραφές του συγγραφέα, ο οποίος δηλώνει επάγγελμα ζωγράφου και γραφίστα.

Το Βαριετέ
Ο Ρόλαντ Σμιτ, γεννημένος το 1917, υπηρέτησε στη γερμανική Βέρμαχτ στο Σώμα των Αλπινιστών. Όταν βρίσκονταν στο ρωσικό μέτωπο, είχε την καλή τύχη, τον Ιανουάριο του 1942, να συμμετάσχει, μετά από εντολή του διοικητή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας, στρατηγού Χούμπερτ Λαντς (Hubert Lanz), στη δημιουργία ενός στρατιωτικού θιάσου-βαριετέ για την ψυχαγωγία των γερμανών στρατιωτών.

Με τον ερχομό της Μεραρχίας στην Ελλάδα και την εγκατάστασή της στα Γιάννενα, ο θίασος αυτός, που έφερε, όπως και η αντίστοιχη Μεραρχία, το τιμητικό όνομα «Εντελβάις-Βαριετέ», ανασυγκροτήθηκε και έδωσε στη συνέχεια μια σειρά παραστάσεων στα Γιάννενα, τη Φλώρινα, την Κορυτσά, τους Φιλιάτες, την Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και στους Αγίους Σαράντα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων, τις οποίες μπορούσε να παρακολουθήσει, εκτός από τους στρατιώτες και ο ντόπιος πληθυσμός, υπήρξε πολυποίκιλο. Περιελάμβανε διάφορα χιουμοριστικά σκετς, ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα, παραδοσιακά γερμανικά τραγούδια και χορωδιακές παρωδίες. Ο Σμιτ συμμετείχε, όπως αναφέρει, ως «τραγουδιστής, ακορντεονίστας, κιθαρίστας, σκηνοθέτης προγράμματος και μπαλέτου και άλλων καλλιτεχνικών θεμάτων» στην 14μελή αυτή ομάδα. Στα Γιάννενα οι παραστάσεις δίνονταν στον κινηματογράφο του Ορφέα, που βρίσκονταν, ως γνωστόν, δίπλα στο Ξενοδοχείο Ακροπόλ, έδρα τότε της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης.

Η πρεμιέρα του Βαριετέ δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1943 και θα πρέπει να στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία, αφού μετά από τρεις κατάμεστες παραστάσεις μέσα στην ίδια μέρα στον Ορφέα, η Διοίκηση ικανοποιημένη επιβράβευσε τους πρωταγωνιστές, εκτός των άλλων και με «δυο καλάθια γεμάτα με εκλεκτά κρασιά». Εκείνο το διάστημα εμφανίζονταν στον Ορφέα σποραδικά και ένας ελληνικός θίασος, ενώ τακτικά γίνονταν επίσης προβολές γερμανικών κινηματογραφικών ταινιών. Η τελευταία παράσταση του «Εντελβάις- Βαριετέ» στα Γιάννενα ανέβηκε στις 14 Νοεμβρίου 1943.

Η ζωή στην πόλη
Οι καταγραφές για τα Γιάννενα στο ημερολόγιο του Σμιτ ξεκινούν στις 20 Αυγούστου 1943, ημέρα της άφιξής του στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Στη πρώτη του βόλτα στην πόλη, που όπως σημειώνει, «φημίζεται για τις ωραίες και ελκυστικές γυναίκες της», έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος. «Στα ξενοδοχεία κάθονται οι προύχοντες σαν να ζούσαν στις παλαιότερες εποχές. Σ' αυτή την πόλη στροβιλίζεται μια τόσο έντονη, ζωηρή, νοτιοευρωπαϊκή ζωή, που δεν συναντήσαμε πουθενά έως τώρα. Τα μαγαζιά, τα καρότσια με τις πραμάτειες, τα εργαστήρια, οι ταβέρνες είναι όλα ανοιχτά προς τη μεριά του δρόμου, συχνά υπαίθρια. Μπορεί να πει κανείς, ότι η ζωή κυλάει δημόσια, έξω στο δρόμο. ... Χαζεύουμε όλον αυτόν τον κόσμο και μας φαίνεται σαν να ζούμε μια μικρή περιπέτεια γεμάτη ερεθίσματα και ιδιαιτερότητες».

Σε όλες τις σημειώσεις του ημερολογίου του είναι διάχυτη μια ευτυχία, η οποία οφείλεται στην ανέμελη και προπάντων ειρηνική καθημερινότητα, μακριά από στρατιωτικές ή άλλου είδους εγκληματικές επιχειρήσεις ενάντια στους αντάρτες ή τον άμαχο πληθυσμό. Το καθημερινό πρόγραμμα αποτελούνταν από τις διάφορες πρόβες, την κατασκευή των αυτοσχέδιων σκηνικών και πλακάτ ή το ράψιμο των απαραίτητων κοστουμιών. Ο καιρός συνέβαλε επίσης, εκείνη τη χρονιά, στην όλη «ειδυλλιακή» ατμόσφαιρα, αφού όπως περιγράφει ο Σμιτ, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είχαν καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σχεδόν διαρκώς ηλιοφάνεια. Ακόμη και η ελονοσία που εξουθένωσε τον ίδιο, καθηλώνοντάς τον για πολλές ημέρες στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό, δεν φαίνεται να είχε χαλάσει την άριστη διάθεσή του. Επίσης, όταν εύρισκε χρόνο, έβγαινε συχνά και ζωγράφιζε στα διάφορα σοκάκια της πόλης, ενώ τις ζεστές μέρες δεν έλειπε από το πρόγραμμα το κολύμπι με την παρέα του στα νερά της λίμνης .

Η διαμονή
Τα μέλη του Βαριετέ είχαν το προνόμιο να φιλοξενούνται σε διάφορα επιταγμένα σπίτια μέσα στην πόλη και όχι στους στρατώνες, όπως η πλειοψηφία των υπόλοιπων στρατιωτών. Ο Σμιτ συγκατοικούσε με έναν συνάδελφό του σε ένα δωμάτιο στο φαρμακείο του Τζαβέλα – όπως αναφέρει - επί της οδού Αβέρωφ και δείχνει εξαιρετικά ενθουσιασμένος. «Οι σπιτονοικοκύρηδες - γράφει στο ημερολόγιο - μιλάνε όλοι τους πολύ καλά γαλλικά, είναι πολύ φιλικοί μαζί μας και ταυτόχρονα συμπαθείς. Μιλάμε και εμείς γαλλικά και έτσι δεν έχουμε δυσκολίες στη συνεννόηση. Το δωμάτιό μας είναι ένα κόσμημα! Καθαρά στρωμένα κρεβάτια με χρωματιστές κουβέρτες, ένας μικρός καναπές με μαξιλάρια, κομοδίνο, ντουλάπα και νιπτήρας, έχουμε όλες τις ανέσεις». Τον σπιτονοικοκύρη του, κύριο Τζαβέλα, τον περιγράφει ως έναν «πολύ ευγενή και συμπαθητικό άνθρωπο». Τους αφηγήθηκε, ότι ο ένας από τους γιούς του ζούσε στο Αμβούργο και ο δεύτερος στην Αθήνα. Στο σπίτι αυτό μαζεύονταν συχνά οι καλλιτέχνες του Βαριετέ, έπαιζαν μουσική, μαγείρευαν, έτρωγαν και γλεντούσαν μέχρι αργά ή άκουγαν στο ραδιόφωνο τον Φύρερ, στα διάφορα διαγγέλματά του προς τον γερμανικό λαό.

Γεγονότα
Στις ημερολογιακές σημειώσεις του Σμιτ στο βιβλίο γίνονται ελάχιστες αναφορές στα διάφορα γεγονότα που διαδραματίζονταν τότε στην περιοχή. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 σημειώνει για την παράδοση των Ιταλών στο ημερολόγιό του: «Ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε γνωστή η προδοσία του Μπαντόλιο. Η Ιταλία τερματίζει έτσι τον πόλεμο. Εδώ στα Γιάννενα αφοπλίζονται όλοι οι Ιταλοί και πρέπει να παραδώσουν τα πάντα. Ο Βιγκ και εγώ διακοσμούμε το δωμάτιό μας με καλλιτεχνικό γούστο. Μάθαμε απέξω και τα πέντε τραγούδια (της παράστασης). Μια παράσταση ενός (άλλου) γερμανικού Βαριετέ για το απόγευμα ακυρώθηκε». Χαρακτηριστική είναι επίσης η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο δραματικό γεγονός του ολοκαυτώματος των Λυγγιάδων. Όταν στις 3 Οκτωβρίου 1943 ολόκληρη η πόλη γίνονταν θεατής του αφανισμού του μικρού αυτού χωριού στις απέναντι πλαγιές του Μιτσικελιού, ο Σμιτ σημείωνε στο ημερολόγιό του: «Σήμερα θα ήταν κανονικά πρεμιέρα αλλά αναβλήθηκε λόγω της κηδείας του Σάλμινγκερ (σ.σ. του αντισυνταγματάρχη που είχε φονευθεί σε ενέδρα του ΕΔΕΣ κοντά στο Κουκλέσι, και κηδεύτηκε στη Πρέβεζα). Το πρωί κάναμε μερικές πρόβες το μπαλέτο. Ετοιμάστηκε και το τρίτο πλακάτ. Το βράδυ ακούσαμε μουσική από το ραδιόφωνο στο γραφείο του φαρμακείου».
Σε ολόκληρο το ημερολόγιο δεν υπάρχει καμία κριτική, όσον αφορά τον πόλεμο, όπως επίσης δεν υπάρχει καμία μορφή εκθειασμού του ναζισμού και των επίσημων εκφραστών του. Εκτός αυτού, απουσιάζει εντελώς κάποια αναφορά στην αντίσταση του υπόδουλου ελληνικού λαού απέναντι στον κατακτητή, η οποία τότε γίνονταν ολοένα και πιο αισθητή. Εκείνο που γενικότερα διακρίνει κανείς στις ημερολογιακές σημειώσεις του Σμιτ, είναι η καθημερινή του προσπάθεια να απολαύσει όσο γίνονταν περισσότερο αυτό το απροσδόκητο δώρο στη θητεία του, (που ήταν το Βαριετέ), μέσα στην δημιουργική θαλπωρή της ομάδας των καλλιτεχνών συναδέλφων του, με τους οποίους μοιράζονταν πάνω απ' όλα την αγωνία της επιβίωσης από την κόλαση του πολέμου.

Σήμερα
Με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, μπόρεσα να βρω και να έρθω σε επαφή με τον Ρόλαντ Σμιτ, ο οποίος ζει σε βαθειά γεράματα σε μια μικρή πόλη στη νότια Γερμανία. Όταν στη σύντομη τηλεφωνική μας επικοινωνία ανέφερα ότι κατάγομαι από τα Γιάννενα, η φωνή του πήρε αμέσως ένα πιο ζεστό χρώμα και η όλη διάθεσή του ζωντάνεψε. Δεν ξαναπήγε ποτέ από τότε στα Γιάννενα, μου είπε, και ότι νοσταλγεί πάντοτε εκείνη την ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του στην πόλη μας. Θυμόταν επίσης καλά, με πόσο «πόνο στη καρδιά» αποχαιρετούσε για πάντα, στις 18 Νοέμβρη του 1943, αυτόν τον μικρό προσωπικό του «παράδεισο», τραβώντας για τις επόμενες θύελλες του πολέμου.

Γιώργος Βραζιτούλης
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/16205/2012-03-26.html


…συνέχεια »