"Βόμβα" Πιτούλη: Ας μην κάνουν το έργο…

Με μία δήλωση "βόμβα", απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης στο εκβιαστικό δίλημμα που θέτει το Υπουργείο Υποδομών σχετικά με τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από το έργο της τρίτης φάσης του λιμένος Ηγουμενίτσας.
Όπως είναι γνωστό η Τρίτη φάση του έργου συνδέεται με την κατασκευή τρανσέρας, μίας διώρυγας δηλαδή και την εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων αδρανών από την περιοχή Γωνιάς.
Οι παρεμβάσεις αυτές προκαλούν πολλές αντιδράσεις και όταν μεταφέρθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας η απάντηση ήταν ένα εκβιαστικό δίλημμα. Αποδοχή του έργου ως έχει ή απένταξή του από το ΕΣΠΑ.

Η πρώτη αντίδραση και συνάμα απάντηση στο δίλημμα αυτό ήρθε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη. Σε δήλωσή του στο Epiruspost.gr ο κ. Πιτούλης με νόημα είπε πως «αν είναι να προκαλέσουν μια τέτοια καταστροφή καλύτερα να μην κάνουν το έργο».
Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν άλλοι χώροι για εξόρυξη αδρανών, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ή κοινωνικές αντιδράσεις και αποκάλυψε πως για την περιοχή Μύλων στην Κρυόβρυση, για την οποία υπάρχει θετική γνωμοδότηση, η εταιρία δεν έχει παρουσιάσει ακόμη ούτε τους περιβαλλοντικούς όρους.
Να σημειωθεί ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται το θέμα αυτό να επανέλθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, η αντίδραση και η στάση του οποίου θα έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία

…συνέχεια »

Η αυτοαναίρεση του κράτους

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

Το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Προκαλεί σοβαρή στρέβλωση στον ανταγωνισμό και σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων, ιδιαίτερα απαραίτητων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Το μέτρο του διαφορετικού χρωματισμού του πετρελαίου ανάλογα με τη χρήση δεν απέδωσε. Το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται και με τον ν.3634/2008 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, ενώ παράλληλα καθιερώθηκε νέο σύστημα στη διάθεση του αγροτικού πετρελαίου.


Βασική ιδέα του μηχανισμού ήταν η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για όλους, εκτός από τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούσαν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο, ενώ η διαφορά του φόρου επιστρεφόταν από το Δημόσιο στους διακινητές πετρελαίου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ήφαιστος». Εκτός από τις επιστροφές, το «Ήφαιστος» εντόπιζε αδικαιολόγητες καταναλώσεις μέσω της διενέργειας επαληθευτικών ελέγχων και παρακολουθούσε κάθε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης από το τελωνείο μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Για να επιστρέφεται η διαφορά του φόρου, οι διακινούμενες ποσότητες έπρεπε να δηλώνονται και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να εντοπίζονται περιπτώσεις λαθρεμπορίας. Για το λόγο αυτό είχαν προβλεφθεί μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος.
Ανεξάρτητα από την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για αναστολή στην είσπραξη τέτοιων προστίμων, ενόψει ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι ότι έχει πρακτικά ακυρωθεί το σύστημα «Ήφαιστος». Αυτό σημαίνει ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι την πλήρη εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που έχει αποφασιστεί για τις 15.10.2012, δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη διακίνηση του με μειωμένο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που λειτουργεί ως κίνητρο για λαθρεμπορία.
Ένα σύστημα που προέκυψε μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, έδωσε αποτελέσματα και αποτέλεσε καινοτόμο εφαρμογή για την ελληνική δημόσια διοίκηση, αντί να συνεχισθεί και να βελτιωθεί, όπου χρειαζόταν, εγκαταλείφθηκε στη λογική του ότι πρέπει να «καεί στην πυρά» ότι έκαναν οι προηγούμενοι.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews (www.real.gr)
την Κυριακή 27.11.2011


…συνέχεια »

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»

Απλήρωτοι για περισσότερους από τέσσερις μήνες, αλλά και στον αέρα, όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»!
Έτσι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 1 και 2. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες με την λήξη των δύο προγραμμάτων, η Κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση σχετικά με το μέλλον των προνοιακών δομών, αλλά και με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτές.
Οι εργαζόμενοι, ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. και εξασφάλιση μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
…συνέχεια »

Εν αναμονή της πρότασης για τη "Δωδώνη"

Η ώρα των πράξεων έχει φτάσει για τους εμπλεκόμενους με την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, φορείς της Ηπείρου και όχι μόνο, αφού πλέον στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, μέχρι να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της επιχείρησης.
Το πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των εκπροσώπων των ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των τοπικών φορέων, δεν στάθηκε ικανό να δώσει λύσεις, όπως προέκυψε από την δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη.

Έτσι, ενώ η Διοίκηση της ΑΤΕ έχει ανακοινώσει την πρόσληψη συμβούλου για να δρομολογήσει την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, οι αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο αναβάλλονται για ένα δεκαήμερο τουλάχιστον, μετά την μη αποδοχή από τις ενώσεις και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την δημιουργία φορέα λαϊκής βάσης, που θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της ΑΤΕ.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να μετάσχουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ηπείρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ» και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Ψαθάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου, Κώστας Ζωνίδης.
Μετά την απόρριψη της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τις Ενώσεις, ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από τις Ενώσεις την κατάθεση συγκεκριμένης, γραπτής, πρότασης εντός δεκαημέρου, την οποία θα στηρίξει η Περιφερειακή Αρχή καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις, σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις και λαμβάνοντας ως βάση την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την προεργασία που έκανε και τις προτάσεις που κατέθεσε, εκπληρώνοντας και το ρόλο του ως αρμόδιου Επιστημονικού φορέα, καθώς επίσης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που είχε ανταποκριθεί θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τις απαιτούμενες προεγγραφές.

Οι Ενώσεις και οι παραγωγοί
Η αντίθεση των Ενώσεων και παραγωγών στην δημιουργία φορέα λαϊκής βάσης έγκειται στο γεγονός πως «χάνουν» μέρος των μετοχών τους, καθώς σήμερα κατέχουν το 33% της γαλακτοβιομηχανίας.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης χαρακτήρισε ανεδαφική και απαξιωτική για τους παραγωγούς την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως η γαλακτοβιομηχανία πρέπει να παραμείνει συνεταιριστική και να συνεχίσει να λειτουργεί διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των παραγωγών.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο» σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης προσθέτοντας πως θα κατατεθεί νέα πρόταση.
Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει είναι πως οι Ενώσεις και οι παραγωγοί με αυτή την άρνηση της πρότασης, κινδυνεύουν να βγουν εκτός του «παιχνιδιού», εφόσον δεν εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά των μετοχών της ΑΤΕ και την «αναγνώριση» από την ΑΤΕ ότι θα προηγούνται με κάποιο τρόπο στις διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου, η γαλακτοβιομηχανία αποτελεί «φιλέτο» και δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα μπορέσουν οι παραγωγοί και οι Ενώσεις να ανταγωνιστούν «κολοσσούς» του χώρου, που εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ΔΩΔΩΝΗ.

Η αντιπολίτευση
Το σκεπτικό των Ενώσεων και παραγωγών, διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», Βαγγέλη Αργύρη, που φαίνεται να συμμερίζεται τις θέσεις τους, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός «των κόλπων» των Ενώσεων και παραγωγών. Η πιο διεκδικητική πλευρά ζητά ουσιαστικά την απόδοση των μετοχών της ΑΤΕ στους υπόλοιπους μετόχους, ενώ κάποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν «παραχώρηση» και να εξαγοράσουν τις μετοχές.
Όπως και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη του Β. Αργύρη θα στηρίξει την πρόταση που θα κατατεθεί, ώστε να παραμείνει στα Ήπειρο, η επιχείρηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Σημείωσε μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, πως οι 5.500 παραγωγοί θα μπορούσαν να αγοράσουν τις μετοχές της ΑΤΕ ξεπληρώνοντάς τες σιγά – σιγά, σε συνδυασμό και με ενίσχυσή τους από την Πολιτεία.
«Συγκλίνουμε στο να υπάρξει ένας πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός και στα πλαίσια αυτά η πρόταση διεκδίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, μέσα από ένα χαρακτήρα καθαρά συνεταιριστικό και οι άλλες δυνάμεις να συνδράμουν ώστε να κρατηθεί η επιχείρηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», σημείωσε.
Την ανάγκη να υπάρχει και ένα δεύτερο σχέδιο, που θα διασφαλίζει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας, εφόσον δεν αποτραπεί η πώλησή της, υπογράμμισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παράταξη θα στηρίξει όποια πρόταση έρθει από τους παραγωγούς.
«Δεν δείχνουν τώρα οι εμπλεκόμενοι ότι έχουν ώριμη μια τέτοια πρόταση, όμως εμείς στηρίζουμε όποια απόφαση στην διεκδίκηση της μη ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗ», σημείωσε.
Τέλος, να παραμείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας, με την στήριξη της Πολιτείας, ζητά η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής Νίκου Ζήκου. Ο κ. Ζήκος τόνισε την σημασία της γαλακτοβιομηχανίας για την οικονομία της περιοχής στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία
…συνέχεια »

Και όμως, η καινοτομία υπάρχει

Λογισμικό γιαννιώτικης εταιρίας παρακολουθεί το έργο του μετρό και σχεδιάζει σήραγγες
Η καινοτομία είναι το επιχειρηματικό μότο των ημερών και στο είδος της, υπάρχουν αρκετές: αυτές που χρηματοδοτήθηκαν πλουσιοπάροχα μέχρι τώρα, χωρίς να είναι και τίποτε… επαναστατικό, αλλά μια χαρά έγιναν συμπληρωμένα τεχνικά δελτία για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και πανηγυρικά ποσοστά απορρόφησης σε προεκλογικές ομιλίες, είναι η μια εκδοχή. Η άλλη, είναι η πραγματική καινοτομία και αυτή, ευτυχώς, υπάρχει και στα Γιάννενα.

Το λογισμικό που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό των σηράγγων ανά την Ελλάδα, καθώς και για τη συμπεριφορά των στοών που ανοίγει ο «Μετροπόντικας» στην Αθήνα, στις τρέχουσες επεκτάσεις του Μετρό, είναι φτιαγμένο από γιαννιώτικη εταιρία: Την IQ Soft που πιθανώς να την έχετε παρατηρήσει εάν… σας έχει γράψει η τροχαία στο Μπιζάνι, αφού στο συγκεκριμένο σημείο του «μπλόκου» έχει τα γραφεία της. Η εμβέλεια της εταιρίας είναι τέτοια που αυτή τη στιγμή, αντίστοιχο λογισμικό (στην αγορά διαθέτουν μόνο μια ελβετική και μια αυστριακή εταιρία στην Ευρώπη. Ο «Η.Α.» μίλησε με τον υπεύθυνό της, Αλέξανδρο Ντερμάρη(φωτο) και έμαθε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. H ιδέα ξεκίνησε από την κατασκευή της Εγνατίας: η σκέψη ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι μετρήσεις σε ένα λογισμικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα «κέντρο ελέγχου» στην κατασκευή σηράγγων. «Δουλεύοντας στην Εγνατία εντοπίσαμε το κενό στο λογισμικό του ελέγχου των σηράγγων. Αυτό της ελβετικής εταιρίας δεν κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές που ήθελε η Εγνατία, όσον αφορά την επιμέτρηση και τον έλεγχο» λέει ο κ. Ντερμάρης. Σήμερα, στην Ελλάδα, το 90% των υπογείων έργων από το 2000 και μετά έχει δουλευτεί με αυτό το λογισμικό σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση, την επιμέτρηση, το γεωμετρικό τους έλεγχο. Εδώ και δύο χρόνια έχει περάσει και τα σύνορα της Ελλάδας και χρησιμοποιείται πλέον σε έργα στην Αλβανία, στα οδικά έργα μεταξύ Τιράνων και Ελμπασάν και τη Σερβία, μπαίνοντας για πρώτη φορά «σφήνα» στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Πώς όμως αντιμετωπίζει η Ευρώπη μια ελληνική προσπάθεια: «Έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις, όπως πρόσφατα στη Φινλανδία. Εκεί υπήρξε ένα ενδιαφέρον από κόσμο που έχει γνώση των προβλημάτων, ειδικά με τις σήραγγες. Τώρα άρχισαν να μας μαθαίνουν, να το πω έτσι» λέει ο κ. Ντερμάρης. «Μέχρι τώρα ξέρανε μόνο τους Αυστριακούς (σ.σ. την άλλη εταιρία που διαθέτει λογισμικό παρακολούθησης τέτοιων έργων) που έχουν 40-50 χρόνια στο αντικείμενο». Τώρα όμως, οι ελληνικές εταιρίες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα: το «κακό όνομα της χώρας» λόγω της κρίσης. Συνεχίζει ο κ. Ντερμάρης: «Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε και το «σφίξιμο» απέναντι στις ελληνικές εταιρίες λόγω της κατάστασης. Όταν κάτσει και συζητήσει μαζί σου κάποιος θα καταλάβει ότι υπάρχουν δυνατότητες κ.λπ. Πρώτα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας δηλαδή και μετά, ότι κάνεις καλά τη δουλειά σου». Παρακολούθηση του Μετρό Μέχρι όμως να βγει στο εξωτερικό το ελληνικό λογισμικό, δουλεύτηκε και δοκιμάστηκε στο πιο δύσκολο ίσως έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Μέτρο της Αθήνας. «Μετά, ήρθε η Αττικό Μετρό με τις προδιαγραφές της και είπαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία και να καλύψουμε τις προδιαγραφές, αλλά και να φτιάξουμε ένα σύστημα για να κάνουμε τη δουλειά μας» λέει ο κ. Ντερμάρης. «Μας στήριξε γιατί τους άρεσε η ιδέα να φτιαχτεί αυτό το πρόγραμμα από Έλληνες. Το πρόγραμμα δεν είναι κάτι που απλώς θα κάτσουν κάτω πέντε προγραμματιστές και θα το φτιάξουνε. Πίσω του υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα, γιατί χρειάζεται γνώσεις τοπογραφικές, γεωτεχνικές κ.α. Δούλεψε άψογα σε όλη την επέκταση του Ελληνικού, παρακολουθώντας όλη την περιοχή που έσκαψε το μηχάνημα καθώς και σε πραγματικό χρόνο, όλα τα στοιχεία του Μετροπόντικα» συνεχίζει. Ένα αντίστοιχο σύστημα παρακολούθησης θα στηθεί στη γραμμή Χαϊδάρι-Πειραιάς η οποία είναι η επόμενη επέκταση του έργου. Τα συγκεκριμένα λογισμικά, χρησιμοποιούνται επίσης στις εργασίες των μεταλλείων στη Στρατονίκη Χαλκιδικής, στις σήραγγες της ΕΡΓΟΣΕ στο Αίγιο, σε εργασίες φραγμάτων (Αχελώος, Ηράκλειο) και αλλού. H αρχική εφαρμογή, στην Ήπειρο, στο δύσκολο κομμάτι της Εγνατίας, «έδεσε αρμονικά» με τη χρονική συγκυρία πριν από δέκα χρόνια, όταν έπεσε και η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου λογισμικού. «Όσο και αν ακούγεται περίεργο, στην Ελλάδα οι προδιαγραφές είναι πιο περίπλοκες από ό,τι σε άλλες χώρες. Έχουμε δύσκολα εδάφη, χρειάζονται ειδικές κατασκευές που όσο ανεβαίνουμε στην Ευρώπη, δεν τα συναντάμε» τονίζει ο κ Ντερμάρης. Κάπως ανάλογα, ήρθε και η εφαρμογή παρακολούθησης έργων σε αστικό περιβάλλον που είναι και το «next big thing» σε αυτά τα λογισμικά. «Εδώ στις σήραγγες, δεν είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όταν όμως στο Μετρό, το TBM σκάβει κάτω από τις πολυκατοικίες, εκεί πρέπει να παρακολουθήσεις τα πάντα γιατί στο τέλος… θα ψάχνεις τις πολυκατοικίες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντερμάρης. …και πίσω στους Μουζακαίους Αφού λοιπόν οι ιδέες της εταιρίας έκαναν το γύρο της Ελλάδας και βγήκαν και από τα σύνορά, της επέστρεψαν για να εφαρμοστούν και στους Μουζακαίους. Εδώ και λίγες μέρες η εταιρία παρακολουθεί τις γεωλογικές μεταβολές στο χωριό, μετά από πρόσκληση των κατοίκων, οι οποίοι θορυβήθηκαν με την περσινή κατάρρευση του νεόκτιστου Πνευματικού Κέντρου. «Όταν έχεις ένα έτοιμο σύστημα, δύσκολα προσθέτεις καινούργια πράγματα. Όταν όμως το φτιάχνεις με βάση τις τρέχουσες βελτιώσεις και προόδους της τεχνολογίας, το πλάθεις ώστε να είναι πιο ευέλικτο. Σε λίγο καιρό θα καταφέρουμε να έχουμε επί 24ωρου βάσεως μετρήσεις από τους Μουζακαίους». Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Είναι το ίντερνετ. Παρότι υπάρχουν παντού πλέον, με μια γραμμή που το πραγματικό εύρος ζώνης της δεν ξεπερνάει τα 2 mbps, δεν είναι και εύκολη δουλειά η μεταφορά τέτοιων δεδομένων.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/14399/2011-11-29.html
…συνέχεια »

Ή το αποδέχεστε ή απεντάσσεται…

Εκβιαστικό δίλημμα του Υπουργείου για το λιμάνι και το «έγκλημα» στη Γωνιά
Η τοπική κοινωνία στην Ηγουμενίτσα είναι κυριολεκτικά στο πόδι από το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση του λιμανιού. Η περιοχή της Γωνιάς μετατρέπεται σε κρανίου τόπου, λόγω της προχειρότητας στο σχεδιασμό αλλά και της εμμονής των αρμοδίων να αγνοούν όλους τους τοπικούς φορείς.
Σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ώστε να του μεταφέρουν τους προβληματισμούς και να ζητήσουν το έργο αυτό να μην συνοδευτεί με ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα.


Ο Υφυπουργός αντί άλλης απάντησης στους δύο βασικούς εκπροσώπους του Νομού Θεσπρωτίας έθεσε ένα εκβιαστικό δίλλημα. «Ή αποδέχεστε το έργο ως έχει ή απεντάσσεται...».
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη μελέτη ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή στη Γωνιά είναι αδύνατη, άρα εάν η τοπική κοινωνία θέλει το έργο πρέπει να το αποδεχθεί ως έχει.
Φυσικά με ένα ανάλογο εκβιαστικό δίλημμα είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια και η πρώτη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Τότε προβλέπονταν η λήψη αδρανών από το Δρέπανο. Στις καθολικές αντιδράσεις του Δήμου, το Υπουργείο έδωσε την ίδια με τη σημερινή απάντηση. Ή αποδέχεστε αυτή τη λύση ή έργο δεν γίνεται...
Φυσικά ο Δήμος και οι λοιποί φορείς απάντησαν ότι είναι προτιμότερο να μην γίνει το λιμάνι και τότε το Υπουργείο υποχρεώθηκε να βρει άλλη λύση.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται.
Το ερώτημα σήμερα δεν είναι τι θα πράξουν οι φορείς της Θεσπρωτίας, αλλά ποιος θα πάρει, υπό τις παρούσες συνθήκες, την πολιτική ευθύνη και το κόστος για την απένταξη ενός εθνικού έργου διά.... ασήμαντον αφορμή μάλιστα...
Άλλωστε τα εκβιαστικά διλήμματα είναι πολύ εύκολα, αλλά μπορεί φέρουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Να σημειωθεί δε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας είχε απευθύνει επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και ζητά επίμονα την υποβολή της μελέτης αποκατάστασης, η οποία προς το παρόν είναι άφαντη....
…συνέχεια »

Πρόγραμμα για 100.000 ανέργους στους δήμους

Θα εργαστούν σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων

Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, από όπου θα προσληφθούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, για να εργαστούν σε έργα αυτεπιστασίας στους δήμους. Την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο να χτυπηθεί ώς ένα βαθμό η ανεργία, η οποία καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς κάθε άνεργος, που θα ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα, θα μπορεί να συμπληρώνει 135 μεροκάματα το χρόνο, λαμβάνοντας αφ' ενός τα συγκεκριμένα χρήματα και αφ' ετέρου καλύπτοντας και το χρόνο συνταξιοδότησής του.
Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν όλοι σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο του.
Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι, προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.
Τόσο ο κ. Γιαννίτσης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν γνωστό ότι ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.
Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.
Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από την ίδια «δεξαμενή» ανέργων και θα έχει -και αυτό- τη δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.
Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων, γι' αυτό και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.
Αναφερόμενος επίσης στην εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή της στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο, το μέτρο δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πρόβλημα λόγω εφεδρείας. Εχει, γιατί φεύγει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά. *


…συνέχεια »

Πέθανε η μοναχοκόρη του Στάλιν

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από την ζωή την περασμένη Τρίτη στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967 η μοναχοκόρη του Γιόζεφ Στάλιν , όπως γράφουν οι New York Times.
Η Σβετλάνα Σταλίνα, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου, ανώνυμη, στο Ουισκόνσιν, επισημαίνει η εφημερίδα.
Στη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να σβήσει κάθε σχέση με τον πατέρα της. Μετά δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.


Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1970 έγινε Λάνα Πίτερς μετά το σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι "πολύ ευτυχισμένη" που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και εξομολογήθηκε πως "Ο πατέρας της της κατέστρεψε τη ζωή".
"Οπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου", είχε υπογραμμίσει.
Η ίδια είχε προσθέσει πως ο πατέρας της την αγαπούσε. "Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ηταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια", είχε καταλήξει.
…συνέχεια »

Διανομή τροφίμων στους τρίτεκνους της Άρτας

Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων στους τρίτεκνους της Άρτας από τα γραφεία του Συλλόγου όπως και οι παρεμβάσεις του προς κάθε αρμόδιο τοπικό φορέα για εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με ελαφρύνσεις στην τρίτεκνη οικογένεια. Αυτό τόνισε η Γραμματέας του Συλλόγου Τριτέκτων της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Άρτας Γεωργία Βασσιούλα, η οποία εκπροσωπώντας τον Σύλλογο, μίλησε στην «Η» για τις προσπάθειες που γίνονται από τους τρίτεκνους σε όλη την Ελλάδα αλλά και από τον τοπικό Σύλλογο, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα συμβάλλουν στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Από την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του τοπικού Συλλόγου άρχισε η εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος «Παρέμβαση». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος διανέμεται κάθε χρόνο μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων που καλύπτει μέρος των αναγκών των νοικοκυριών. Στη διαδικασία αυτή έχουν ήδη ανταποκριθεί περίπου 700 άτομα που το τελευταίο τριήμερο πέρασαν το κατώφλι των γραφείων του Συλλόγου.
Τις πρωινές ώρες στην Μαξίμου Γραικού αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου που στεγάζονται τα γραφεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από τους δικαιούχους του προγράμματος. «Έχουν ήδη περάσει από τα γραφεία μας περίπου 700 δικαιούχοι αλλά αναμένουμε ακόμη άλλους 50 τουλάχιστον. Στο Σύλλογο έχουν εγγραφεί περίπου 1.300 αλλά οι τρίτεκνες οικογένειες στο νομό μας είναι πολύ περισσότερες και τους καλούμε όλους να έρθουν να εγγραφούν. Για την εφαρμογή του προγράμματος φέτος ήταν πολύ αυστηροί οι όροι και χρειάστηκε να καταθέσουμε ξεχωριστά τα δικαιολογητικά για κάθε μέλος μας», διευκρίνισε η κ. Βασσιούλα, η οποία πρόσθεσε πως «Ο Σύλλογος είναι νεοσύστατος και ακόμη δεν έχουν εγγραφεί όλες οι τρίτεκνες οικογένειες του νομού, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.600».
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=8256:2011-11-25-16-53-08&catid=1:local&Itemid=28
…συνέχεια »

WSJ: «Βλέπει» επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Προετοιμασίες στις αγορές συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και τον καθορισμό της σχέσης της με τα άλλα νομίσματα, "βλέπει" η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ICAP αποκάλυψε χθες, Κυριακή, ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

"Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες", δήλωσαν στελέχη της εταιρείας που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ.
…συνέχεια »

Με την άδεια του Δήμου οι εργασίες στην Πέρδικα

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων συνεχίζονται οι εργασίες της ΔΕΠΑ στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Οι κάτοικοι μετά τις συμπλοκές της προηγούμενης βδομάδας επανέρχονται με μία σκληρή ανακοίνωση, με την οποία καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες στην Κυβέρνηση αλλά και στη Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας η οποία προχώρησε στην έκδοση άδειας εκτίμησης των γεωλογικών ερευνών.
Η Κίνηση Πολιτών Πέρδικας και Πάργας, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενσυνείδητη υπονόμευση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητά από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.


«Ο Δήμαρχος της Ηγουμενίτσας είναι υπόλογος απέναντι στους κατοίκους της Πέρδικας γιατί έδωσε άδεια εκτίμησης των εργασιών γεωλογικών ερευνών στην περιοχή υπονομεύοντας ενσυνείδητα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2011. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οφείλουν, εάν δεν εγκρίναν τις ενέργειες του Δημάρχου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες αποκατάστασης της Απόφασης με συγκεκριμένες ενέργειες εναντίον του.
Η παρουσία τους και ο τρόπος που χειρίστηκαν την κατάσταση στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών δεν έπεισαν για τις προθέσεις τους. Πλην ελαχίστων Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ήλθε η ώρα να διαψεύσετε αυτά που οι απλοί άνθρωποι της Πέρδικας κατάλαβαν. Να αποκαταστήσετε έννοιες απλές, της Αξιοπρέπειας, της Δημοκρατίας, του Ήθους. Εμείς οι απλοί πολίτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι μόνο για τον αγωγό αλλά και τα μεγάλα επίκαιρα ζητήματα της συγκυρίας, που καταστρέφουν τη ζωή μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/10274-2011-11-28-14-04-18.html
…συνέχεια »

Γ.Παπανδρέου: Λες ποτέ σε έναν ασθενή ότι είναι ηλίθιος ή κακός;

Συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, δημοσιεύτηκε χθες, Κυριακή, στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, με τίτλο: «Ας σταματήσουμε το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών».
Στο εισαγωγικό κείμενο της συνέντευξης αναφέρονται τα εξής:
Στις 11 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο. Ήταν η προσωρινή λύση του ελληνικού δράματος, του οποίου ο πρόλογος γράφτηκε το 2009. Τότε αναγνώρισε ο Παπανδρέου ταπεινά, την ημέρα που είχε γίνει πρωθυπουργός μετά από μια ηχηρή εκλογική νίκη του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έδινε ψευδή οικονομικά στοιχεία.


Είδε πόσο αδύναμο ήταν το ελληνικό κράτος πριν και ήθελε να κάνει κάτι γι' αυτό - δηλώνει τώρα - αλλά δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. Η βόμβα του ευρώ χτυπούσε. Ό,τι κι αν κόστιζε αυτό, έπρεπε να αποφευχθεί ότι η Αθήνα θα μόλυνε κι άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όπου ήταν το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), πήρε το λόγο και μίλησε. Υπερασπίστηκε τις πολιτικές του. «Είναι δύσκολο και επώδυνο, αλλά θα σώσει το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα», είπε.
Επίσης, υπερασπίζεται το δημοψήφισμα που ήθελε να οργανώσει για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της χώρας του. Αυτό τελικά τού στοίχισε την πρωθυπουργία του.
Επιπλέον, δηλώνει: «Έχω εμπιστοσύνη στο λαό. Η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Φοβάται τους πολίτες της. Αυτό αποδυναμώνει την Ένωση.»
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ερώτηση: Ποιο είναι το ανθρώπινο τίμημα που πληρώσατε;
Γ.Παπανδρέου: «Ήξερα από την αρχή ότι ήμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, την Ευρώπη, καθώς όλος ο κόσμος διέρχεται μια κρίση. Ήξερα ότι οι φιλοδοξίες μου ήταν χαμηλές σε σχέση με αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι σίγουρος ότι ο νέος συνασπισμός θα έχει ακόμα καλύτερες ευκαιρίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Όταν έγινα πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, ήξερα ότι είχαμε τεράστια προβλήματα. Αλλά δεν είχα πλήρη γνώση για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και του χρέους.»
Ερώτηση: Για ακόμη μία φορά, είστε ανοικτός στο εν λόγω θέμα. Με την έννοια ότι η κρίση έχει ήδη ξεσπάσει, θα μπορούσατε να σιωπήσετε.
Γ.Παπανδρέου: «Εμείς δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς να αποκαλύψουμε τα πεπραγμένα. Αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους ειλικρίνειας, αλλά κυρίως για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τις αθέμιτες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες γίνονται αισθητές όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά, αλλά και στο σύνολο της δημόσιας ζωής.
Η Ελλάδα ήταν ασθενής. Επηρέασε την υγεία και άλλων κοινοτικών χωρών. Τα χρήματα δεν ξοδευόταν με τον κατάλληλο τρόπο. Γι' αυτό, ανακοινώνουμε τα πάντα στο διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούν να δουν πού πάει το κάθε ευρώ.
Με το να παραδεχτούμε ανοιχτά ότι έχουμε πρόβλημα, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε την κρίση να ξεσπάσει. Αλλά ακόμα και αν το θέλαμε, δεν μπορούσαμε πλέον να ξεφύγουμε. Τελικά όλο αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα. Τώρα τα στατιστικά στοιχεία είναι σωστά. Ο καθένας μπορεί να δει τώρα αν κάνουμε κάτι σωστό ή λάθος.»
Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή την εβδομάδα, έκανε άλλη μία προειδοποίηση: «Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας. Η περαιτέρω συμμετοχή μας στην ευρωζώνη είναι σε κίνδυνο.»
Γ.Παπανδρέου: «Προφανώς δεν είμαστε εκτός κινδύνου. Γι' αυτό ζήτησα στο τέλος Οκτωβρίου μια ευρεία πολιτική συναίνεση. Η έκταση και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικές. Ειδικά στις δημοκρατικές χώρες που έχουν μικρή πολιτική εμπειρία σε τέτοιες τάχιστες και επώδυνες διαδικασίες.»
Ερώτηση: Δεν είχατε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό.
Γ.Παπανδρέου: «Ακόμη και χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Είχα πλήρη επίγνωση για την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία. Ήμασταν σε ένα σημείο όπου έπρεπε να δημιουργήσουμε την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις, είτε μέσω ενός δημοψηφίσματος είτε μέσα από μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Επικράτησε η δεύτερη επιλογή.»
Ερώτηση: Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή; Την μέρα που οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αθήνας; Ή την ημέρα που συναντήσατε τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής της G20 στις Κάννες;
Γ. Παπανδρέου: «Ήμουν αποφασισμένος να επιμείνουμε στο δημοψήφισμα.»
Ερώτηση: Αλλά δεν επιτράπηκε από τον Σαρκοζί και την Μέρκελ.
Γ. Παπανδρέου: «Ποτέ δεν είπαν ότι δεν επιτρεπόταν. Μπορούσαμε να πάρουμε μόνοι αυτή την απόφαση. Δεν θα αναθεωρούσα την γνώμη μου, εκτός αν υπήρχε ως εναλλακτική λύση μια κυβέρνηση ευρείας βάσης. Και τελικά αυτό συνέβη. Οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη ήταν συχνά σκληρές και δύσκολες, αλλά είναι δημοκρατικό δικαίωμα της κάθε χώρας να ζητήσει τη γνώμη του λαού της. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Καταλαβαίνω ότι ο κύριος Σαρκοζί και η κυρία Μέρκελ ανησυχούσαν για το αποτέλεσμα και για την ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα έλεγαν 'ναι'. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα υπέρ του ευρώ.
Βρήκα ότι ήταν δυσκολότερο για μένα να κάνω αυτά που έπρεπε, λόγω έλλειψης χρόνου και μέσων, έτσι ώστε την ελληνική κοινωνία να την έκανα κοινωνικά δίκαιη. Οι εκλογές ήταν ένα κάλεσμα για αλλαγή. Θέλαμε να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή και να πιάσουμε αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματά μας. Αλλά είμαστε ανίσχυροι ενάντια στις αγορές. Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από τον κόσμο να κάνουν θυσίες για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, για την οποία οι ίδιοι δεν έφεραν καμιά ευθύνη: από τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.
Πηγαίναμε καλά. Κάναμε δικαιότερη την κατανομή του φορολογικού βάρους. Αυτό ήταν αναγκαίο, διότι η έλλειψη αυτού του αισθήματος δικαιοσύνης οδηγούσε στην παρανομία. Γιατί να πληρώσεις φόρους, αν ο πλούσιος γείτονάς σου δεν πληρώνει ή έχει μεταφέρει τα χρήματά του στην Ελβετία;
Αλλά μιλήσατε και για τους νεκρούς. Η βία που ξέσπασε στους δρόμους ήταν για μένα το βαρύτερο τίμημα. Είναι τρομερό να πρέπει να ζητάς θυσίες από τον άντρα και τη γυναίκα που διαμαρτύρονται στο δρόμο. Παρόλα αυτά νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν, φτάνει να αισθάνονται ότι θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των βαρών, και ειδικά όταν βλέπουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Αυτή η προοπτική έλλειπε από τις αγορές και από την συστημική κρίση στην ζώνη του ευρώ.»
Ερώτηση: Εσείς δεχτήκατε πρώτος το κτύπημα;
Γ.Παπανδρέου: «Όταν ήρθε η θύελλα, ήμασταν οι πρώτοι που χτυπήθηκαν. Τώρα πλέον δεν είναι πια ένα ελληνικό δράμα. Και άλλοι θα πρέπει να το περάσουν. Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει και άλλες σημαντικές αποφάσεις μεταξύ άλλων για τα ευρωομόλογα, για να μη βυθιστεί το πλοίο.»
Ερώτηση: Την Ελλάδα την παρακολουθούν συνεχώς. Σας ενοχλεί που χώρες με τριπλό Α, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Γερμανία συνομιλούν για την τύχη της Ελλάδας; Αυτό δεν υπονοεί κάτι για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη; Για το πώς οι δυνατοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους αδύναμους;
Γ.Παπανδρέου: «Δεν εκτιμά ο καθένας την έκταση των προσπαθειών που η Ελλάδα έχει κάνει. Εδώ δεν μιλάμε για μικρές αλλαγές, αλλά για μισθούς και συντάξεις που μειώθηκαν κατά 20, 30 και πολλές φορές 40%. Μειώσαμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 2009 είχαμε ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ. Το 2012 θα έχουμε πλεόνασμα του ενός ή δυο δις ευρώ. Το χρέος μας είναι ακόμα τεράστιο. Αλλά αυτή είναι μια άλλη υπόθεση, για την οποία είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Ευρώπη. Όλα τα κράτη θα πρέπει να σεβαστούν αυτές τις μεγάλες θυσίες.»
Ερώτηση: Πόσο επώδυνο είναι να βλέπετε τη δουλειά που έκανε ο πατέρας σας ο Ανδρέας για την ευημερία να καταστρέφεται;
Γ.Παπανδρέου: «Ο πατέρας μου και ο παππούς μου, όλη τους τη ζωή, πάλεψαν για τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόνοια. Αλλά υπήρχαν και υπερβολές. Μερικοί λένε ότι τώρα εργαζόμαστε για να διαλύσουμε το κράτος της πρόνοιας. Δεν το βλέπω έτσι. Είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία είναι πιο ανοιχτή και πρέπει να φέρει την δικαιοσύνη. Κατά τους πρώτους μήνες, ως πρωθυπουργός, μηχανογράφησα την υγειονομική περίθαλψη. Οι γιατροί έπρεπε όλες τις συνταγές να τις στέλνουν ηλεκτρονικά. Με αυτή την διαφάνεια, το σύνολο των δαπανών των φαρμάκων μειώθηκε κατά 30-35%. Είχαμε ίσως ένα κράτος πρόνοιας περισσότερο για τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες, παρά για τους ασθενείς.»
Ερώτηση: Ζητάτε το σεβασμό για αυτά που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει, αλλά με ειρωνικό τρόπο σας κατηγορούν για αχαριστία όταν θελήσατε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος. Ακούστηκαν και άλλοι χαρακτηρισμοί. Το 'Economist' ανέφερε φράσεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, όπως: 'Ο Παπανδρέου είναι ένας ηλίθιος'.
Γ.Παπανδρέου: «Ήταν πραγματικά δύσκολο για μένα το γεγονός ότι μέρος του Τύπου παρουσίασε την κατάσταση αυτή σαν ένα παιχνιδάκι καλών και κακών. Λες ποτέ σε έναν ασθενή - μια ασθενή χώρα- είσαι ηλίθιος ή κακός; Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εξετάσεις αν αυτή η χώρα μπορεί να εξυγιανθεί. Αυτό δείχνει περισσότερο σεβασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της που αντιμετωπίζει. Ας διερευνήσουμε μαζί πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Αφήστε μας να αφαιρέσουμε τα προβλήματα από το σύστημα. Μπορούσαμε επί μακρόν να δανειζόμαστε φτηνά, πράγμα το οποίο μας έδωσε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Όταν οι δαπάνες ανέβηκαν στα ύψη, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε. Αυτά είναι προβλήματα του συστήματος, όχι ειδικά ελληνικά προβλήματα. Ας σταματήσουμε το παιχνίδι του καταλογισμού των ευθυνών».
Ερώτηση: Είναι πολύ περίεργο που έχετε μείνει τόσο Ευρωπαίος, ενώ η ίδια η Ευρώπη έχει βάλει σε δοκιμασία την κυριαρχία σας
Γ.Παπανδρέου: «Κάθε κράτος μέλος έχει ήδη παραχωρήσει ένα μέρος της κυριαρχίας του με τη Συνθήκη του Maastricht. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει για να κάνει την Ένωση δυνατότερη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Οι Βρυξέλλες μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερη δύναμη, αλλά πρέπει να κάνουμε τις Βρυξέλλες πιο δημοκρατικές. Ας εξετάσουμε τα δημοψηφίσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή και την απευθείας εκλογή ενός προέδρου. Εάν δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να εμπιστευτούμε τους πολίτες μας, τότε ποιος μπορεί; Ξέρω τις αντιρρήσεις. Έχουν διεξαχθεί δημοψηφίσματα στην Ευρώπη τα οποία δεν ήταν πάντα επιτυχημένα. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι παίρνεις τους ανθρώπους με το μέρος σου, εάν θέτεις τις σωστές ερωτήσεις. Αφήστε τους ανθρώπους δημοκρατικά να αποφασίσουν, ποιος είναι ο σωστός δρόμος.»
Ερώτηση: Δεν υπάρχει η απειλή ότι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης θα είναι στην πραγματικότητα η δημοκρατία; Παντού ανθίζει ο λαϊκισμός και συνεχώς ακούγεται έκκληση για ισχυρή ηγεσία. Αυτό θα έπρεπε να σας κάνει εντύπωση, εσάς που γεννηθήκατε στις ΗΠΑ και αργότερα μεταβήκατε στη χώρα σας, μετά από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Γ.Παπανδρέου: «Ακριβώς αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο. Τι είναι λαϊκισμός; Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος λέει: σε εκπροσωπεύω, είσαι φοβισμένος και ανασφαλής, αλλά εγώ ο δυνατός αρχηγός, θα σου λύσω τα προβλήματα. Ποιά είναι η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό; Ότι στους ίδιους τους ανθρώπους δίνεις τον έλεγχο για την λύση των προβλημάτων τους. Ακριβώς αυτό φοβόταν ένα μέρος του ελληνικού κατεστημένου. Η θετική φωνή για την Ευρώπη διατάραξε, ίσως, τα κατεστημένα συμφέροντά τους.
Και πάλι είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα είχαν πει το 'ναι' για το ευρώ. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η συζήτηση για τη δημοκρατική νομιμότητα διεξάγεται και σε άλλες χώρες. Στην Γερμανία ζητάνε δημοψηφίσματα. Δε λέω ότι αυτό το μέσο είναι χρήσιμο για τα πάντα. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να συμμετέχουν οι πολίτες στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί πρέπει να το δούμε σαν μια εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πολιτικοί πρέπει να ακούνε, να μαθαίνουν να βοηθούν.»
Ερώτηση: Αλλά αυτός ο πολίτης παίρνει κάτι από τους πολιτικούς του; Αριστερά ή δεξιά, Ζαπατέρο ή Μπερλουσκόνι, το σημαντικό είναι ότι ο ένοχος για την κρίση είναι πάντα αυτός που είναι στην εξουσία.
Γ.Παπανδρέου: «Αυτό είναι πράγματι ένα πρόβλημα, η κρίση αφήνει πάντα διαφορετικές ρωγμές από την παραδοσιακή διαμάχη της αριστεράς - δεξιάς. Έχει μια ιδεολογική βάση. Έχουμε φτιάξει ένα διεθνές και οικονομικό σύστημα, το οποίο είναι πολύ δυνατό και δεν υπάρχει πάνω σε αυτό δημοκρατικός έλεγχος. Ακόμα και οικονομικά να το δεις, είναι μια συγκέντρωση δύναμης. Ο λογαριασμός σε ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Μπορούν την πολιτική κατάσταση να την επηρεάσουν πιο πολύ και από τον πρωθυπουργό. Περιμένουμε ότι οι πολιτικοί μας θα λύσουν αυτό το ζήτημα, αλλά οι πολιτικοί έχουν χάσει τη δύναμή τους. Γι αυτό οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί. Δυστυχώς, όμως, ψάχνουν τους ενόχους σε λάθος πλευρά.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη αξία. Εάν χρησιμοποιήσουμε την Ένωση με τον σωστό τρόπο, τότε θα μπορούμε να επιβλέψουμε τις αλλαγές του κλίματος και την οικονομική κρίση. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε επικίνδυνες επενδύσεις και να αλλάζαμε την πολιτική αξιολόγησης των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Έχουμε αυτή τη δύναμη, αλλά πρέπει και να τη χρησιμοποιήσουμε.»
Ερώτηση: Στην Ισπανία, οι σοσιαλιστές καταψηφίστηκαν μετά από διαμαρτυρίες. Οι Ισπανοί έχουν τώρα μια συντηρητική κυβέρνηση. Τι είναι η κοινωνική δημοκρατία στην Ευρώπη;
Γ.Παπανδρέου: «Ένας από τους λόγους για τους οποίους η κρίση ακόμα μαίνεται τόσο βίαια, είναι ότι η Ευρώπη είναι συντηρητική. Εάν η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είχε γίνει σοσιαλιστική, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ. Θα είχαμε ελέγξει τις αγορές. Θα υπήρχε τώρα ίσως ένα πιο διαφανές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ήταν ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Είχαμε ξεκινήσει και την συζήτηση για το κλίμα. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κρίση καλύτερα.
Οι συντηρητικοί υπονομεύουν την Ευρώπη με ένα ακόμα τρόπο. Έχουν δημιουργήσει μια πολιτική φόβου. Ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Πρώτα ήταν οι μετανάστες και τώρα είναι οι Νοτιοευρωπαίοι. Έτσι παίρνεις ψήφους, αλλά δεν δίνεις λύση στο πρόβλημα της κρίσης.»
…συνέχεια »

Η Ντόρα και ο Γιάννης στο forum της Liberation

Τις πόρτες του για να υποδεχθεί το τριήμερο forum της εφημερίδας Liberation άνοιξε το επιβλητικό Δημαρχείο της Lyon, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 17ου αιώνα. Η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής (κεντρο)Αριστεράς κάλεσε ανθρώπους της Πολιτικής, των ΜΜΕ και των Επιστημών σε μια οργανωτικά άρτια εκδήλωση με δεκάδες θεματικές στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβανόταν και η ελληνική κρίση
Την ώρα που στη διπλανή αίθουσα ο Ουμπέρτο Έκο συνομιλούσε με τον Φρεντερικ Μιτεράν, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Πρετεντέρης εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο ίδιο πάνελ με τον Jean Leonetti, τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


H συζήτηση έφερε τον γενικό τίτλο "Η Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία;" και οι δυο Έλληνες ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες φανέρωσαν το πλήθος των προκαταλήψεων που συνοδεύουν πλέον τους Έλληνες στην Ευρώπη.

Ντόρα, η ατίθαση

Η τοποθέτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν πατριωτική αλλά με την καλή έννοια, χωρίς εθνικιστικές μπούρδες. Με εντυπωσίασε η επίθεση της στον επίτροπο Αλμούνια ο οποίος το 2008 δήλωνε ότι η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο. Γενικά, έδειξε μια διάθεση αναγωγής του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δέχθηκε ερώτηση κι από Έλληνες φοιτητές αριστερίστικων υποχρέωσεων οι οποίοι υποστήριξαν ότι εκπροσωπούν τους Έλληνες της πόλης κάτι που στη συνέχεια διέψευσε στα πλαίσια της δικής της παρέμβασης μια άλλη Ελληνίδα κάτοικος της Lyon.

Γιάννης Εξωτερικού

Η τοποθέτηση του Γιάννη Πρετεντέρη ήταν μάλλον απρόσμενα καλή. Σε άπταιστα γαλλικά, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι η Ευρώπη εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί να λύσει ένα οικονομικό πρόβλημα με ηθικίστικες παραινέσεις στις αδύναμες χώρες οι οποίες δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Παρ'όλα αυτά, υπερασπίστηκε τον ελληνικό Τύπο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη ενώ δεν παρέλειψε να...θάψει τον Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δημοψηφίσματος. Σε γενικές γραμμές πάντως, ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος και μπορούμε πλέον να μιλάμε για "Πρετεντέρη εσωτερικού" και "Πρετεντέρη εξωτερικού".

Λεονετί, ο κηπουρός

Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν απογοητευτική. Είδα έναν άνθρωπο αδύναμο να πείσει για το παραμικρό και να παπαγαλίζει απλά τις γνωστές απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις. Ήταν σαν να ακούς έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο να μιλάει με θαυμασμό για τον διευθυντή του. Τίποτα περισσότερο. Η αμηχανία του ήταν κάτι από παραπάνω από φανερή ενώ απέφυγε να απαντήσει σε όσα εύστοχα του καταλόγισαν οι δυο Έλληνες του πάνελ.


Μπερδεμένοι Γάλλοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχε στη συζήτηση το γαλλικό ακροατήριο της αριστερής Liberation. Οι περισσότεροι έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Έλληνα φοιτητή που εκπροσώπησε το...τίποτα θεωρώντας ότι στην Ελλάδα συμβαίνει ότι η Αριστερά καταγγέλλει. Μια κυρία ρώτησε γιατί δεν φορολογείται η Εκκλησία ενός ένας Γάλλος δημοσιογράφος εκδήλωσε την απορία του για την έλλειψη πατριωτισμού των "περίφημων" Ελλήνων εφοπλιστών. Σε γενικές γραμμές το κοινό ήταν φοβερά μπερδεμένο και μάλλον σημαντικά επηρεασμένο από τη ρητορική των ευρωπαϊκών λαϊκίστικων ΜΜΕ.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση. Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια θα χρειαστούν να περάσουν για να καταφέρει να διοργανώσει κάτι τέτοιο μια ελληνική εφημερίδα και μάλιστα όχι στην Αθήνα αλλά πχ στην Πάτρα ή στο Ηράκλειο...

Μπορείτε να βρείτε τα videos από όλες τις συζητήσεις εδώ

…συνέχεια »

Έκλεψαν αυτοκίνητα γιατρών του Χατζηκώστα

Χθες το βράδυ, καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ότι άγνωστοι δράστες εισήλθαν το απόγευμα της ίδιας μέρας σε γραφεία ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και αφαίρεσαν τα κλειδιά δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και μικρό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του Νοσοκομείου και αφαίρεσαν τα δύο αυτοκίνητα, με τα οποία και διέφυγαν. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.
…συνέχεια »

Π.Α.Μ.Ε. Θεσπρωτίας: όχι στο χαράτσι ΔΕΗ


Εργαζόμενες –οι, άνεργοι, συνταξιούχοι,
Σ΄ αυτούς που νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι, σ΄αυτούς που δεν διστάζουν να εμπαίζουν όλους εμάς που ήδη ζούμε σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, σ΄αυτούς που κλέβουν τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας και σε όσους παίρνουν μέτρα για να συμβεί αυτό, πρέπει να δώσουμε αγωνιστική απάντηση.


ΤΩΡΑ! Όχι στο απώτερο μέλλον.
Σήμερα κι όλας να απειθαρχήσουμε, να δείξουμε ανυπακοή. Ξανά όλοι μαζί και ακόμα περισσότεροι να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χαράτσι για τα ακίνητα. Όχι ατομικά, όχι ο καθένας μόνος του. Αλλά συλλογικά, οργανωμένα, μαζικά. Και αυτό πρέπει να συμβεί και στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Κάθε προσπάθεια διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος να σταματήσει πριν ακόμα ξεκινήσει.

Συναδέλφισες – οι,
Αύξηση στα τρόφιμα, αύξηση στο πετρέλειο θέρμανσης, αύξηση στην βενζίνη. Τεράστιες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, εδραίωση της πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, που πλέον φτάνει τα 5.000 ευρώ.
Και τώρα νέο «κούρεμα» που θα οδηγήσει σε ένα ακόμα μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων. Θα αποτελέσει την βάση για να μας κόψουν ξανά τους μισθούς. Να μας κόψουν ξανά τις συντάξεις. Να μεγαλώσουν την ανεργία, να μειώσουν ακόμα πιο πολύ τις παροχές στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία. Κι όλα αυτά για να ενισχύσουν εκ νέου την πλουτοκρατία. Η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Κι όμως η κυβέρνηση προχωρά και στην επιβολή χαρατσιών, το ένα χαράτσι το βάφτισαν «εισφορά αλληλεγγύης» κοροϊδεύοντας πέρα για πέρα τον λαό.
Η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ –ΝΔ – ΛΑΟΣ, συνεχίζοντας την άγρια αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζει τον απαράδεκτο νόμο για την επιβολή του «εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), στέλνοντας μαζικά τις λαϊκές οικογένειες μέσω της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων ρεύματος, λογαριασμούς για την πληρωμή του, απειλώντας ότι διαφορετικά θα μας κόψει το ρεύμα.
Πρόκειται για έναν ελεεινό εκβιασμό που δεν πρέπει να περάσει!
Το συγκεκριμένο χαράτσι είναι πέρα για πέρα άδικο και ισοπεδωτικό,
Οπως και το προηγούμενο της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα μας, επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον εργαζόμενο του οποίου συνεχώς ο μισθός μειώνεται, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον άνεργο, τον φτωχό αυτοαπασχολούμενο.
Εξαιρεί προκλητικά τις βιομηχανίες, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.α.

Δεν είναι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, επιδιώκουν να παγιωθούν. Ετοιμάζουν νέες αυξήσεις της ΔΕΗ κατά 19% από 1-1-2012.

Το ρεύμα είναι απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας εκβιάζουν, απειλώντας μας ότι θα μας το στερήσουν.
Τέρμα πιά η κοροϊδία!. Τα χρήματα που σκοπεύουν να συγκεντρώσουν και από αυτό το χαράτσι, όπως και από τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα, δεν προορίζονται για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά για τα δάνεια των τοκογλύφων πιστωτών, ντόπιων και ξένων.
Για να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση που η ίδια δημιούργησε.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χαράτσι! Μπορούμε οργανωμένα να τα καταφέρουμε.

Τρόποι υπάρχουν. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά και οργανωμένα. Αξιοποιούμε κάθε τρόπο για να μην πληρώσουμε το χαράτσι, ξεχωρίζοντας το από τον υπόλοιπο λογαριασμό.

1ον. Απαιτούμε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ να δεχτούν την πληρωμή του λογαριασμού μας χωρίς το χαράτσι.
2ον. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) τραπεζών, τις εισπρακτικές μηχανές κ.λ. για να πληρώσουμε μόνο το ρεύμα και τα δημοτικά τέλη και όχι το χαράτσι και να καταθέσουμε μετά την απόδειξη στην ΔΕΗ. Οργανώνουμε από τώρα την δράση μας για να μην τολμήσει κανένα συνεργείο της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος. Όλη η πολυκατοικία, όλη η γειτονιά, όλο το χωριό, η συνοικία, γινόμαστε μια γροθιά! Κανένας δεν πρέπει να υποκύψει, κανένας να μην βρεθεί μόνος απέναντι στον εκβιασμό, κανένας να μην μείνει χωρίς ρεύμα.

Εργαζόμενες – οι, άνεργοι, συνταξιούχοι, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσπρωτίας, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, σας καλούμε να απαντήσουμε στην αντιλαϊκή πολιτική και στους εκβιασμούς οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά.
Ελάτε σε επαφή μαζί μας. Τηλέφωμα επικοινωνίας: 2665022136 και 6973337156 – 6939419594 – 6977025416 – 6972157809.
Όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε το χαράτσι και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Να επιβάλουμε το δίκιο μας να γκρεμίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική και να τιμωρήσουμε αυτούς που την υπηρετούν. Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μας όπλο. Τώρα είναι η ώρα! Για την μεγάλη λαϊκή συμμαχίαπου θα ανοίξει τον δρόμο για την δική μας εξουσία.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χαράτσι!

Γραμματεία ΠΑΜΕ Θεσπρωτίας – Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας –
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Συνδικάτο Οικοδόμων –
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.
…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011, και ώρα 15.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1) Επικύρωση των Πρακτικών – Αποφάσεων της 17ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2) Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για τα Α΄,Β΄,Γ, τρίμηνα του έτους 2011
(εισήγηση: Δ/νση Οικονομικού)

3) Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου οικονομικού έτους 2012
(εισήγηση: Δ/νση Οικονομικού)

4) Τροποποίηση της αριθμ. 11/38/1-6-2011 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου σχετικά με την έγκριση βραχυπρόθεσμων δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου
(εισήγηση: Δ/νση Διά Βίου Μάθησης –Απασχόλησης –Εμπορίου & Τουρισμού)

5) Συγκρότηση τριμελών επιτροπών για την εκμίσθωση, τη δωρεά, την παραχώρηση της χρήσης, την εκποίηση, τη μίσθωση και την αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)
6) Σχετικά με την εξέλιξη του έργου: «Τύρια –Σιστρούνι – Θεσπρωτικό»
(εισήγηση: οι παρατάξεις «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ»)
7) Ορισμός μελών για τη συγκρότηση Επιτροπής του αρθρ. 3 παρ. 2 του Ν.2734/1999 .
(εισήγηση: Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας)
8) Έγκριση για εκχώρηση της αρμοδιότητας για την εκτέλεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Π.Τ.Α. Ηπείρου.
(εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
9) Έγκριση τροποποίησης Περιφερειακών Προγραμμάτων ( Κ.Α.Π., κλπ)
…συνέχεια »

48χρονη μετέφερε 76 κιλά χασίς

Πενήντα ένα δέματα με ποσότητα κάνναβης βάρους 76κιλών και 261 γραμμαρίων εντοπίστηκαν σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονη το απόγευμα της Κυριακής στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας. Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας εντόπισαν το αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο έλεγχος και η ανεύρεση των ναρκωτικών ουσιών.
Οι ναρκωτικές ουσίες και το όχημα κατασχέθηκαν, ενώ η 48χρονη οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
…συνέχεια »

Κυκλώματα κάνουν «πλιάτσικο» στις εκκλησίες της Αλβανίας

Διεθνή, όπως όλα δείχνουν, κυκλώματα αρχαιοκαπήλων κάνουν πλιάτσικο σε ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι τα ίδια, που "ξεγυμνώνουν" ναούς και μοναστήρια στην Ήπειρο και στη Μακεδονία.
Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στον ιστορικό ναό του αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες της Δερόπολης, όπου δεν άφησαν τίποτε. Οι δράστες, μπήκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην εκκλησία, από τη σκεπή, και αφαίρεσαν το χειροποίητο τέμπλο και όλες τις εικόνες.
Έκαναν, επί ώρες, τόσο αθόρυβα τη δουλειά τους, που δεν τους πήρε κανείς είδηση. Να σημειωθεί ότι πάλι πριν μερικούς μήνες είχαν αφαιρεθεί 18 εικόνες από την ίδια εκκλησία.
Τα εκκλησιαστικά μνημεία στην Αλβανία είναι εντελώς απροστάτευτα και εύκολη λεία στους αρχαιοκάπηλους.

Δυστυχώς, έχει πέσει στο κενό η πρόταση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου να δοθούν προς φύλαξη τα ιερά κειμήλια στη Μητρόπολη. Αντέδρασαν για διάφορους λόγους τα τοπικά εκκλησιαστικά συμβούλια και έτσι αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας κάνουν φτερά...
Κύκλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (οργάνωση που εκπροσωπεί τους Βορειοηπειρώτες) καταγγέλλουν με τους πλέον αυστηρούς τόνους τις πράξεις βανδαλισμού και λεηλασίας στις ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας. Μάλιστα, κατηγορούν και τις Αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας, "διότι όχι απλώς δεν έχουν κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, παρόλο που οι αρχαιοκάπηλοι δεν έχουν αφήσει απείραχτο κανένα σχεδόν ορθόδοξο μνημείο στην περιοχή κυρίως της Βορείου Ηπείρου, αλλά και για ένα επιπλέον λόγο: οι Βουλιαράτες δεν είναι ένα απομονωμένο χωριό και οι αποστάσεις από δύο σημαντικούς σταθμούς αστυνόμευσης είναι σχεδόν μηδαμινές. Απέχει μόλις 3χλμ απʼ την Κακκαβιά και 5χλμ από μόνιμο σταθμό Αστυνομίας επί της εθνικής οδού στους Γιωργουτσάτες".
Για την ΟΜΟΝΟΙΑ η αλυσίδα λεηλασίας της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "δεν είναι απλά παραβίαση βασικών της δικαιωμάτων, αλλά εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ήπιου διωγμού και σταδιακού ξεριζωμού με την δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας".
…συνέχεια »

Έλληνες "Ιντιάνα Τζόουνς" αναζητούν θησαυρούς των Οθωμανών και των... ανταρτών

Ιδού ένας πρωτότυπος τρόπος να αντιμετωπισθεί η κρίση στη Ελλάδα, αλλά τα αποτελέσματα δυστυχώς δεν είναι καθόλου σίγουρα. « Κυνήγι θησαυρού στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδα Hürriyet η οποία αναφέρεται στις άδειες ανεύρεσης θησαυρών που έχουν δοθεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες που ζουν την οικονομική κρίση , κρατούν τις ελπίδες του στους κρυμμένους θησαυρούς των Οθωμανών. Τους τελευταίους μήνες έχουν δοθεί 50 άδειες ανεύρεσης θησαυρών, έχουν πωληθεί 3000 ανιχνευτές».

Η τουρκική εφημερίδα η οποία αναδημοσιεύει στοιχεία του ελληνικού τύπου, κάνει αναφορά στις ανασκαφές που γίνονται στο Σικούριο, στο Πλατύκακμπο και στην Πάτρα για την ανεύρεση θησαυρών, των Οθωμανών πασάδων και αγάδων της παλιάς εποχής.
Η κρίση, όπως σημειώνει στα "Νέα" στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας που έχει εκδώσει μαζί με περιφέρειες περισσότερες από 50 άδειες ανασκαφής για θησαυρούς τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως έχει οδηγήσει πολλούς να αναζητούν μια καλύτερη ημέρα ψάχνοντας θησαυρούς.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως στο ίδιο χρονικό διάστημα πουλήθηκαν περισσότερα από 3.000 μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων.
Στο Συκούριο της Λάρισας οι κάτοικοι περιμένουν με συγκρατημένη αισιοδοξία να τελειώσει η ανασκαφή στη "δεύτερη κρυόβρυση", όπου ένας συγχωριανός τους τούς υποσχέθηκε πως με τις λίρες που άφησαν εκεί οι Τούρκοι η περιοχή θα γίνει νέα Ελβετία.
Μικρό καλάθι κρατούσαν από την αρχή και οι κάτοικοι της Βαρβάρας στη Χαλκιδική, όπου πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε μία ακόμη άκαρπη αναζήτηση ενός αμύθητου, όπως θέλει ο θρύλος της περιοχής, θησαυρού από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Στη Βαρβάρα οι δύο χρυσοθήρες αναζητούσαν 8 τόνους χρυσού, αγγλικά πεντόλιρα, ρωσικά χρυσά νομίσματα και πολύτιμα πετράδια που, σύμφωνα με τον θρύλο, έκρυψαν Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
"Λέγεται πως ο θησαυρός είχε συγκεντρωθεί στο Άγιον Ορος για να βοηθήσει τον αγώνα της απελευθέρωσης. Μια ομάδα που προπορευόταν δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους στη Ρεντίνα. Από εκεί κατάφεραν να ειδοποιήσουν τη δεύτερη ομάδα που θεωρητικά βρισκόταν στο χωριό μας.
Εκείνοι τοποθέτησαν τον θησαυρό μέσα σε μια σπηλιά στο ρέμα Ντουκού και στη συνέχεια την ανατίναξαν. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται οι χρυσοθήρες, που επικαλούνται στοιχεία από έναν χάρτη του 1860", λέει στα "ΝΕΑ" ο Στέλιος Γκούτζιος, υπάλληλος του δασαρχείου που επέβλεπε την ανασκαφή.
Η πρώτη έρευνα στην περιοχή για τον συγκεκριμένο θησαυρό είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο, αλλά, όπως φαίνεται, προέκυψαν νέα στοιχεία και οι χρυσοθήρες, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στα ορυχεία της περιοχής και τη γνωρίζει καλά, επανήλθαν.
Η Χαλκιδική είναι από τις αγαπημένες περιοχές των χρυσοθήρων. Στις σπηλιές του Χολομώντα λέγεται πως οι αντάρτες είχαν κρύψει πολλά κιβώτια με χρυσές λίρες που δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό με το τέλος του Εμφυλίου.
Πρόκειται για χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτωρίας. Τις λίρες αυτές αρχικά τις έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι προς τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ κ.λπ. Συνήθως αεροπλάνα έριχναν, βραδινές ώρες, τις λίρες με αλεξίπτωτα μέσα σε ανοξείδωτα βαρελάκια. Συχνά όμως οι λίρες έπεφταν σε λάθος αντάρτικη ομάδα.
Τις "κόκκινες λίρες", όπως είναι γνωστές, από εκείνη την περίοδο αναζητούν οι επίδοξοι "Ιντιάνα Τζόουνς" επίσης στο Βέρμιο, το Πάικο, το Βίτσι, τον Κόζιακα και το Παγγαίο, αγαπημένο αλλά και παράλληλα το πιο επικίνδυνο μέρος για τους χρυσοθήρες. Στις πλαγιές και τις σπηλιές του έχουν βρει τον θάνατο περισσότεροι από δέκα χρυσοθήρες.
…συνέχεια »

Η 20η έκθεση χειροτεχνημάτων από τη Φλόγα ξεκίνησε στην Ηγουμενίτσα

Την 20η έκθεση χειροτεχνημάτων διοργανώνει το Τμήμα Ηπείρου της «Φλόγας» από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» του δήμου Ηγουμενίτσας. Όλη η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στο παιδί που δίνει τη σκληρή μάχη κατά του καρκίνου. Στην έκθεση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν κεντήματα, φτιαγμένα με μεράκι και μικροκατασκευές. «Οι φίλοι μας λένε ότι: Η δουλειά στη Φλόγα είναι μια πρόκληση, σκληρή μα και γεμάτη συναισθήματα.

Σε αυτή δοκιμάζονται η γενναιότητα και η ανθρωπιά. Αγοράζοντας κανείς από την έκθεση δεν αγοράζει απλά ένα δώρο, προσφέρει ζωή» σημειώνεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση της «Φλόγας». Με τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις, η «Φλόγα» Ηπείρου συνεισφέρει στην οικοδόμηση του Σπιτιού των Παιδιών. Όπως είναι γνωστό, στην Ήπειρο δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα για παιδιά. Όλα τα παιδιά νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

…συνέχεια »

Οριστική ένταξη για την αποχέτευση Φιλιατών

17.457 μέτρα το συνολικό μήκος του δικτύου
Την οριστική ένταξη του έργου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους Φιλιάτες, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχος είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Φιλιατών, έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεσή του.


Το πρώτο υποέργο της πράξης περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης καθαρισμού λυμάτων της πόλης των Φιλιατών. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 17.457 μέτρα.
Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή φρεατίων ενώ το σύστημα επεξεργασίας είναι οι τεχνητοί υγρότοποι.
Το δεύτερο υποέργο αφορά στον τεχνικό σύμβουλο, ενώ το τρίτο και το τέταρτο καλύπτει δαπάνες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας και αρχαιολογικές εργασίες που μπορεί να απαιτηθούν

…συνέχεια »

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων

Οδηγίες για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων αναφέρονται σε εγκύκλιο που υπέγραψε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης.
Η εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αναφέρει ότι η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική και εφαρμόζεται στα αιγοπρόβατα που γεννήθηκαν μετά την 31.12.2009.

Με σκοπό να αντιμετωπιστούν προβλήματα παραπληροφόρησης των αιγοπροβατοτρόφων και με αφορμή την έγκριση και επικείμενη, στο άμεσο προσεχές διάστημα, διάθεση των πρώτων ηλεκτρονικών ενωτίων και την ανάγκη έγκυρης και ακριβούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων σχετικά με τις δυνατότητες και τη διαδικασία σήμανσης του ζωικού κεφαλαίου τους με ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικό ενώτιο, ηλεκτρονικός ενδοστομαχικός βώλος), θα γίνει:
- αποστολή ενημερωτικού φυλλαδίου σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες-μονάδες (Τμήματα Κτηνιατρικής, Αγροτικά Κτηνιατρεία, Κτηνιατρικά Κέντρα) και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και,
- ενημέρωση όλων των υπαλλήλων-κτηνιάτρων σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω φυλλαδίου και τη διάχυση, με κάθε πρόσφορο μέσο, των σχετικών πληροφοριών στους αιγοπροβατοτρόφους που απευθύνονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
…συνέχεια »

Καλό ταξίδι, Σπύρο...

Έναν Δάσκαλο, για μας τους νεώτερους, της Θεσπρωτικής Δημοσιογραφίας και όχι μόνο, αποχαιρετάμε σήμερα…
Ο Σπύρος ο Τσώνης, ο «Μπίκος» μας, έφυγε για πάντα από κοντά μας.
Αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό και παίρνοντας μαζί του, ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας...
Ήταν το 1977, όταν ο νεαρός τότε και ανήσυχος φιλόλογος, ήθελε να μοιραστεί την αγωνία του για το μέλλον αυτού του τόπου και να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τις ανάγκες του.
Ίδρυσε τότε τους Θεσπρωτικούς Αντίλαλους.
Η εφημερίδα ξεκίνησε ως δεκαπενθήμερη έκδοση, και συνέχισε ως εβδομαδιαία να εκδίδεται ανελλιπώς, μέχρι και σήμερα, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Ο Σπύρος είχε σημαντική διαδρομή στα τοπικά δρώμενα και αξιόλογη δημοσιογραφική πορεία.

Έναν Δάσκαλο, για μας τους νεώτερους, της Θεσπρωτικής Δημοσιογραφίας και όχι μόνο, αποχαιρετάμε σήμερα…
Ο Σπύρος ο Τσώνης, ο «Μπίκος» μας, έφυγε για πάντα από κοντά μας.
Αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό και παίρνοντας μαζί του, ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας...
Ήταν το 1977, όταν ο νεαρός τότε και ανήσυχος φιλόλογος, ήθελε να μοιραστεί την αγωνία του για το μέλλον αυτού του τόπου και να αναδείξει τις ομορφιές αλλά και τις ανάγκες του.
Ίδρυσε τότε τους Θεσπρωτικούς Αντίλαλους.
Η εφημερίδα ξεκίνησε ως δεκαπενθήμερη έκδοση, και συνέχισε ως εβδομαδιαία να εκδίδεται ανελλιπώς, μέχρι και σήμερα, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Ο Σπύρος είχε σημαντική διαδρομή στα τοπικά δρώμενα και αξιόλογη δημοσιογραφική πορεία.
Οι παρεμβάσεις του υπήρξαν δυναμικές και πολλές φορές καθοριστικές.
«Πιπεράτη» η πένα του και η στήλη του, ανέδειξε και τα μικρά και τα καθημερινά και τα μεγάλα. Επιβράβευσε και τα καλά, στηλίτευσε και τα «κακώς κείμενα».
Φιλόλογος – ιστορικός, αντιμετώπισε με αγάπη και σεβασμό εκατοντάδες μικρούς μαθητές που πέρασαν από την τάξη του και προσπάθησε να τους μεταδώσει το ίδιο μεράκι για την ιστορία μας, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας…
Φυσιολάτρης κυνηγός, γνώριζε κάθε γωνιά της Θεσπρωτίας, κάθε καρτέρι, κάθε πέρασμα, αλλά και κάθε λιθάρι, λουλούδι και πουλί που ευδοκιμεί στην τόπο αυτό… και ήθελε να διαφυλάξει τη φύση που αγαπούσε με πάθος…
Έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό… αλλά και τη σφραγίδα του, τη διδαχή του και την παρακαταθήκη του… και εναπόκειται σε μας και στους οικείους του να χτίσουν, να δημιουργήσουν, να συνεχίσουν… δικαιώνοντας τον αγώνα του…
Καλό ταξίδι, Σπύρο…
http://www.vdella.com/koinwnia/2997-2011-11-26-21-07-51.html
…συνέχεια »

Οι... θησαυροί μιας λίμνης

ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Ερωδιοί και αλκυόνες κατέκλυσαν τη λίμνη με τα νούφαρα και έστησαν "τρελό χορό" με βατράχια, σαλαμάνδρες, μυοκάστορες. Στο έλος Καλοδικίου, στη νότια Θεσπρωτία, η άγρια ζωή βρίσκει καταφύγιο στην οργιώδη βλάστηση.
Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το έλος Καλοδικίου. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων.


Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε
μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.

Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.


Μυοκάστορες κολυμπούν στα νερά του έλους Καλοδικίου

Το έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους-γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία, για τον λόγο αυτό και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, ζητούν την προστασία και την ανάδειξή του. Η σημαντικότητά του οφείλεται αφενός στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στη δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Μια αλκυόνη ξεκουράζεται στο έλος
Μαγευτικές εικόνες
Το παιχνίδι με τα νούφαρα...
Στις αρχές του καλοκαιριού το έλος αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παράδεισο, αφού τότε βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους τα νούφαρα και συγκεκριμένα η κατηγορία nymphea alba. Μεγάλα, καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα. Πάνω τους φέρουν μεγάλα λουλούδια, άσπρα, κίτρινα ή ροζ, σε σχήμα κυπέλλου, με πολυάριθμα πέταλα σε μονή ή διπλή σειρά. Η εικόνα είναι μαγευτική, βγαλμένη λες από παραμύθι και οι επισκέπτες την παρατηρούν με κομμένη την ανάσα.
Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Οι απειλές για την ορνιθοπανίδα είναι κυρίως το παράνομο κυνήγι, αλλά και η καταστροφή του έλους εξαιτίας της ρύπανσης των νερών του από την ανεξέλεγκτη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η ρύπανση των νερών ή η αποξήρανση του έλους μπορεί επίσης να επηρεάσει και την υπόλοιπη πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις γεωτρήσεις, που μπορούν να ρίξουν τη στάθμη του νερού στο έλος, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικολογικής ισορροπίας για το οικοσύστημα.
Θανάσης Χρήστου
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63566625

…συνέχεια »

Η google στους δρόμους της Ηπείρου

Νέα πλούσια δεδομένα για την Ήπειρο θα φιλοξενεί το επόμενο διάστημα η γνωστή εφαρμογή google earth.
Το γνωστό, ειδικό αυτοκίνητο καταγραφής της εταιρείας εντοπίστηκε αρχικά στην Ιόνια Οδό στην Καμπή της Άρτας, και συνέχισε το Σάββατο τη συλλογή στοιχείων από την Άρτα προς τα Ιωάννινα.
Αποστολή του είναι να καταγράφει τους δρόμους με στίγμα gps, έτσι ώστε να μπορεί όποιος εστιάσει σε ένα χάρτη της περιοχή, μέσω google earth να περιηγηθεί σαν να βρίσκεται εκεί.

Το google earth είναι μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών και είχε ξεκινήσει με αεροφωτογραφίες κάθε γωνιάς του πλανήτη. Από τα μέσα του 2007 η εταιρεία έχει ξεκινήσει την τεχνολογία, «άποψη δρόμου», που παρέχει μια πανοραμική θέα από αρκετές θέσεις διάφορων δρόμων στον κόσμο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έκανε βεβαίως την αρχή της από αμερικάνικες πόλεις, γρήγορα όμως εξαπλώθηκε.
Στην Ελλάδα η εξειδικευμένη αυτή χαρτογράφηση είχε ξεκινήσει από το 2009 με την Αθήνα και όπως φαίνεται και συνεχώς προστίθενται κι άλλες περιοχές της χώρας.
Για το σκοπό αυτό η google έχει δημιουργήσει ένα στόλο ειδικά διαμορφωμένων αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν ακόμα και τρίκυκλα ή οχήματα χιονιού για τα δύσβατα μέρη. Σε κάθε όχημα είναι τοποθετημένες εννέα κάμερες, σε ύψος 2,5 μέτρων, μονάδες gps και ανιχνευτές λέιζερ, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή στοιχείων.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/10250--google-----.html
…συνέχεια »

Νέα κόντρα για τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Ζίτσας

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζίτσας προκάλεσε η προ ημερών αναφορά του Δ. Ρογκότη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΠΕΔ, στη συνεδρίαση του οργάνου, ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το αιολικό πάρκο με την επωνυμία «Κασιδιάρης Ι» έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους σε ποσοστό 7% επί των καθαρών εσόδων της.

Το γεγονός πως σχετικά με τα ανταποδοτικά είχε προηγηθεί συζήτηση και είχε ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης και ότι γίνεται συζήτηση έξω από αυτό, προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Σ. Βλέτσα ο οποίος στη συνεδρίαση της Πέμπτης ζήτησε από τον Δ. Ρογκότη εξηγήσεις για τις επαφές με την εταιρεία, χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου.
«Θα πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφάνεια και για τις συζητήσεις πάνω στο τραπέζι. Να μας πείτε πότε και πού έγινε η συζήτηση με την εταιρεία και εάν ξεκίνησαν τα παζάρια, γιατί δεν τους πετάξατε έξω από το γραφείο ή δεν τους κλείσατε το τηλέφωνο, για να έρθουν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο;», σημείωσε ο κ. Βλέτσας.
Στην απάντησή του ο Δ. Ρογκότης παραδέχθηκε ότι έγινε αυτή η συζήτηση, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή για όλες τις περιπτώσεις των αιολικών πάρκων. Σημείωσε μάλιστα, ότι η ανάδοχος εταιρεία του αιολικού στο Ζάλογγο ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος, αλλά μπορεί να δώσει στο Δήμο το ποσό των 50.000 ευρώ.
«Σύμφωνα και με την πρόταση που καταθέσαμε στην ΠΕΔ το κατ’ ελάχιστο όριο των εσόδων του Δήμου από τις ΑΠΕ θα πρέπει να είναι 5% και όχι το 1,7 που ισχύει σήμερα», σημείωσε.
Ο Χρ. Βούζας από την πλευρά του, αφού έκανε λόγο για δικαίωση των ενστάσεων που είχε εκφράσει στο παρελθόν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων, σύμφωνα και με την μελέτη του ενεργειακού ισοζυγίου της Ηπείρου, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στη διαδικασία της πλειοδοσίας και των διαπραγματεύσεων με οποιαδήποτε εταιρεία.
«Χρειάζεται συναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να ξέρουμε από που ξεκινάμε και που φτάνουμε στη διαπραγμάτευση. Λευκή επιταγή δε δίνουμε σε κανέναν. Οφείλετε να φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο αυτές τις συζητήσεις και όχι να τα μαθαίνουμε από την ΠΕΔ», τόνισε.
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Η πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012 με τον εισηγητή, αντιδήμαρχο Σπ. Πάικα να κάνει λόγο για έναν αντικειμενικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.
Αντίθετες απόψεις και για το εφικτό των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά και στο επίπεδο της αναπτυξιακής προοπτικής και της αντίστοιχης φιλοσοφίας που προκύπτει από τον προϋπολογισμό, εξέφρασαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.
«Όχι οι εργάτες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρώσουν την χρεοκοπία του συστήματος. Καλούμε άμεσα το Δήμο Ζίτσας να εφαρμόσει την απόφαση του. Καλούμε και τους υπόλοιπους Δήμους να συνταχτούν με το κίνημα “δεν πληρώνω το χαράτσι τους, δεν πληρώνω την κρίση τους“», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Ζίτσας.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12189:2011-11-25-23-21-00&catid=35:news
…συνέχεια »

Αποκρατικοποιήσεις: αναγκαίο αναπτυξιακό μέτρο για περισσότερο ανταγωνισμό


Του Αντώνη Μπέζα (*)

Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Η πρώτη τις αντιμετωπίζει σαν ένα εισπρακτικό μέτρο που θα αποφέρει τα χρήματα που χρειάζονται για την αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους (κάτι ανάλογο με τις αυξήσεις των φόρων και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων). Η δεύτερη, αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις σαν ένα αναπτυξιακό μέτρο αφού η λειτουργία μιας επιχείρησης σε ανταγωνιστικά πλαίσια την μετατρέπει από ζημιογόνο σε κερδοφόρα και επομένως συνεισφέρουσα μέσω της φορολογίας στα δημόσια έσοδα ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών ή προϊόντων. Παράλληλα, μειώνεται η διαφθορά στη διοίκηση και τις προμήθειες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου υποστήριξε και ακολούθησε την πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αποκρατικοποιήσεις να φαντάζουν στα μάτια των πολιτών σαν «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και όχι σαν αναγκαίο αναπτυξιακό μέτρο. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί ακολούθησαν αυτό το λανθασμένο δρόμο, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πάντα έρμαιο των ιδεοληψιών του περί κρατισμού, τις οποίες και δεν μπορεί να ξεπεράσει. Μέχρι πρόσφατα η οικονομική φιλοσοφία του θεωρούσε τις ιδιωτικοποιήσεις ως «κατάρα» που θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Υπάρχει πλήθος από δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών του από την εποχή της Αντιπολίτευσης, με τις οποίες ζητούσαν να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ κλπ ή μιλούσαν για «επανακρατικοποιήσεις» και απειλούσαν για «σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για απιστία» στην περίπτωση του ΟΤΕ.
Πώς είναι λοιπόν δυνατό οι ίδιοι άνθρωποι, να κάνουν τώρα στροφή 180 μοιρών και να δεχθούν ότι οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασικά εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής; Γι αυτό επέλεξαν την εισπρακτική επιχειρηματολογία του «αναγκαίου κακού» (είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις παρότι δεν τις πιστεύουμε), που τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν αλώβητες τις αρχές τους. Εδώ ακριβώς, εντοπίζεται και η βασική αιτία της απαράδεκτης ολιγωρίας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να προωθήσει σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με τρόπο επωφελή για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία, εντελώς αντίθετα, δίνει μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών, ως βασικό μέρος του στρατηγικού σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο ενός τριτοκοσμικού μέλλοντος με διεθνή οικονομική απομόνωση και θα την οδηγήσει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Με δύο όμως βασικές προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός:
Πρώτον, θα είναι λάθος να δημιουργήσουμε στις μεγάλες επενδύσεις εξαιρέσεις από τον ανταγωνισμό μέσω ειδικών φορολογικών, νομικών και ρυθμιστικών καθεστώτων για κάθε μια από αυτές, να δημιουργήσουμε δηλαδή εξαιρέσεις για να τις προστατεύσουμε με ειδικά προνόμια έναντι άλλων παρόμοιων επενδύσεων. Η πρακτική αυτή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μονοπώλια με υπερκέρδη, που μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα οφέλη (έσοδα μέσω της φορολογίας ή ενδεχόμενων κρατικών συμμετοχών), μακροπρόθεσμα όμως θα βλάψει την οικονομία και τους καταναλωτές απωθώντας παρόμοιες επενδύσεις. Εκείνο που χρειάζεται είναι η διαμόρφωση ενός γενικότερου φιλικού προς τις επενδύσεις φορολογικού, νομικού, χωροταξικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την εσπευσμένη διεκπεραίωση των επενδυτικών σχεδίων της τρέχουσας περιόδου και θα λειτουργεί ταυτόχρονα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στο μέλλον δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Δεύτερον, πολλές από τις επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις αφορούν σε δημόσια μονοπώλια. Ο τρόπος που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατός με τον ανταγωνισμό ώστε να μη μετατραπούν τα δημόσια μονοπώλια σε ιδιωτικά. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καθετοποιημένη δημόσια επιχείρηση που ελέγχει από τις πηγές των πρώτων υλών ως τα δίκτυα διανομής ή διαθέτει μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, είναι προτιμότερο τέτοιου είδους επιχειρήσεις να διατίθενται κατά τμήματα και ανά επίπεδο αγοράς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης να οδηγήσει σε περισσότερο ανταγωνισμό, από τον οποίο κερδισμένοι θα βγουν η οικονομία και οι καταναλωτές. Το επιχείρημα ότι έτσι μπορεί να μειωθεί η αξία των προς διάθεση επιχειρήσεων είναι αβάσιμο αλλά ακόμη και αν ευσταθούσε, δεν είναι δυνατό να θυσιάζουμε το μακροπρόθεσμο όφελος στο βωμό του βραχυπρόθεσμου. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να οδηγούν στην κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων ή άλλου είδους προνομιακών καταστάσεων που πλήττουν τον ανταγωνισμό.



(*) Ο Αντώνης Μπέζας (www.antonisbezas.gr) είναι πρώην υφυπουργός Οικονομικών και μέλος της Ομάδας Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Δημόσιας Περιουσίας και Ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα» (110ο τεύχος, 24/11-30/11/2011)

…συνέχεια »