Συμβούλιο μεταναστών συγκροτεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 3852/2010, σε κάθε Δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών» ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών αποτελούνται από πέντε έως έντεκα μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.Ως μέλη ορίζονται:
- Δημοτικοί Σύμβουλοι,
- Εκπρόσωποι φορέων μεταναστών, εφόσον η έδρα αυτών ή παραρτήματος βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου ή εκπρόσωποι που επιλέγονται από την κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στον οικείο Δήμο, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει σχετικός κανονισμός, που εκδίδει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο,

- Εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν εντός της διοικητικής περιφέρειας του οικείου Δήμου δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών.
Προκειμένου ο Δήμος Ηγουμενίτσας να προβεί στην συγκρότηση του «Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών» εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, καλεί Εκπρόσωπους φορέων μεταναστών με έδρα το Δήμο Ηγουμενίτσας, και Κοινωνικούς φορείς που αναπτύσσουν δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών, να υποβάλλουν σχετικό έγγραφο μέχρι την Παρασκευή 11.2.2011, προκειμένου να γίνει η συγκρότηση του «Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών», στη Δ/νση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: igoumen2@otenet.gr

O AΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

…συνέχεια »

Έτοιμη για διάλογο η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει «να συμβούν στην Αλβανία πράγματα που δεν θα ήθελαν να συμβούν στις χώρες τους», απηύθυνε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, αργά χθες το βράδυ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο κ. Ράμα υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί παράγοντες δεν πρέπει να υποστηρίζουν πια το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα, απλώς και μόνο για χάρη μιας ψεύτικης σταθερότητας και δήθεν χάρη της επικράτησης του κράτους Δικαίου».
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει, καθιστά πιο δύσκολη την τήρηση της αναγκαίας ισορροπίας, που διασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συμβιβασμούς προς το συμφέρον της Αλβανίας και των ίδιων των Αλβανών πολιτών, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, για χάρη της σταθερότητας, το status quo των συναλλαγών και της διαφθοράς, και ούτε να παραδώσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού εν ονόματι μιας προσωρινής ασφάλειας, με ένα κόστος που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την παρούσα κρίση».
Σύλληψη τριών υπόπτων για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις υπόπτους για σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας ενός από τους συμμετέχοντες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα.
Οι ύποπτοι «είχαν εξασφαλίσει τα υλικά μέσα για να εκτελέσουν τη δολοφονία», στη διάρκεια της διαδήλωσης που οργάνωσε, την περασμένη Παρασκευή, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Αλβανίας μετέδωσε ότι στόχος της σχεδιαζόμενης επίθεσης ήταν ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Η σύλληψη των υπόπτων και τα απειλητικά μηνύματα που έλαβε στο κινητό τηλέφωνό του ο Έντι Ράμα κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο της Αλβανίας.
Οι εφημερίδες «Panorama» και «Gazeta Shqiptare» αναφέρουν ότι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν τρεις ύποπτοι για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας και ότι αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έλαβε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός της αστυνομίας, Χίσνι Μπουργκάι, δήλωσε χθες ότι, μετά τη σύλληψη των τριών υπόπτων, ένας από τους οποίους είχε στείλει απειλητικό SMS στον Έντι Ράμα, ζητώντας αποζημίωση για το όχημά του που καταστράφηκε στη διαδήλωση της 21ης Ιανουαρίου στα Τίρανα, ελήφθησαν μέτρα προστασίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Το δικαστήριο της αλβανικής πρωτεύουσας έδωσε εντολή για την προφυλάκιση, για ένα μήνα, των τριών συλληφθέντων και η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην εισαγγελία των Τιράνων.

…συνέχεια »

Αντώνης Μπέζας: Ελπίδα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε παρέμβασή του, ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, στη Νομαρχιακή συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας που έγινε χθες στην Ηγουμενίτσα, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ αφού επί 5,5 χρόνια υπονόμευσε, με τη βοήθεια ΜΜΕ και συνδικαλιστικών συντεχνιών, κάθε προσπάθεια των κυβερνήσεων Καραμανλή για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και της δημόσια διοίκησης, ξεγέλασε κυριολεκτικά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τους πολίτες με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία του.
Σε όσους – και σ’ αυτή την αίθουσα- ισχυρίζονται, ότι δεν είναι μόνο οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα, αλλά και τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας, θα τους απαντήσω ευθέως. Ναι, η Νέα Δημοκρατία έκανε και λάθη, όπως κάνει ο οποιοσδήποτε βρίσκεται σε δράση. Έκανε όμως και πολλά σωστά. Και το κυριότερο, η Νέα Δημοκρατία δεν έπεσε μόνο από τα λάθη της και τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που είπε όχι στο Βουκουρέστι, που υπέγραψε τις συμφωνίες για τους αγωγούς, που «άνοιξε» την εξωτερική πολιτική της χώρας στις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας. Πληρώσαμε γι’ αυτές μας τις επιλογές, είμαστε όμως υπερήφανοι για τις αποφάσεις μας, όπως είμαστε περήφανοι και για το έργο που κάναμε τόσο στη Θεσπρωτία , όσο και στην Ελλάδα γενικότερα.
Όσον αφορά τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Αλλάξαμε ηγεσία μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχής, εκλέξαμε νέες οργανώσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, διοργανώσαμε συνέδριο και οικοδομούμε, μέρα με τη μέρα, ένα νέο πολιτικό και προγραμματικό λόγο.
Τελείωσε επομένως η περίοδος της αυτοκριτικής και της εσωστρέφειας!! Τώρα δεν είναι η ώρα να μιλάμε για λάθη. Είναι η ώρα να μιλάμε για τα θετικά. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας. Είναι η ώρα για να αποκαταστήσουμε την αυτοπεποίθηση της παράταξης και να εδραιώσουμε ένα νέο πατριωτισμό ».

«Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι, που καθορίζουν τα όρια μεταξύ του λαϊκισμού και της ευθύνης αλλά και μεταξύ του νέου και του παλιού.
Ο ένας δρόμος, είναι να μετράει κανείς τον εαυτό του με βάση τους προηγούμενους ή τους άλλους γύρω του και να ικανοποιείται όταν αισθάνεται ότι είναι καλύτερος απ’ αυτούς. Είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και του παλιού στην πολιτική. Ο άλλος, ο πιο δύσκολος δρόμος, είναι να μετράει κανείς τον εαυτό του με βάση τα προβλήματα και να προσπαθεί να δίνει λύσεις, όταν είναι κυβέρνηση ή να προτείνει λύσεις, όταν είναι αντιπολίτευση, για λογαριασμό των ανθρώπων που τον εμπιστεύθηκαν. Είναι ο δρόμος της ευθύνης και του νέου στην πολιτική, γιατί το να αντιλαμβάνεσαι τα πραγματικά προβλήματα, σημαίνει ότι είσαι δίπλα στην κοινωνία. Αυτό το δρόμο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε και ως τοπική οργάνωση!
Η Θεσπρωτία σήμερα, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και της αδυναμίας πολιτικής εκπροσώπησης, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση, το φυσικό αέριο, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, το χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ακύρωση σημαντικών έργων υποδομής, το κλείσιμο υπηρεσιών και η κατεδάφιση κατακτήσεων ετών.
Απέναντι στα προβλήματα αυτά δεν αρκούν, ούτε οι γενικόλογες αναφορές, ούτε οι καλοπροαίρετες επισκέψεις. Χρειάζεται να υπάρχουν ταυτόχρονα συγκροτημένες θέσεις, επαρκώς επεξεργασμένες, στα πλαίσια βέβαια των πολιτικών που χαράσσει το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό όργανα όπως η διευρυμένη ΝΟΔΕ, δεν πρέπει να αναλώνονται σε οργανωτικά ζητήματα αλλά να συνεδριάζουν με συγκεκριμένα θέματα ημερήσιας διάταξης, για να διαμορφώνεται η θέση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο και να διαχέεται στη συνέχεια στην κοινωνία ».

«Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που συκοφαντεί συστηματικά, όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη χώρα στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τη δική της ανεπάρκεια και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες.
Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που υπονόμευσε τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας μετατρέποντας την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού και που έσυρε τη χώρα, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.
Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που από τις προεκλογικές υποσχέσεις μας οδήγησε στην πιο στυγνή λιτότητα που γνώρισε ποτέ ο τόπος και στο πετσόκομμα των συντάξεων των 600 ευρώ.
Απέναντι στο σκοτάδι, υπάρχει η ελπίδα. Η ελπίδα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς. Και η Νέα Δημοκρατία είναι μία. Δεν υπάρχουν ούτε πολυκατοικίες, ούτε διαμερίσματα, ούτε υπόγεια και γκαρσονιέρες.
Όπως ένα τεχνητό κύμα έφερε πριν από 1,5 χρόνο τη Νέα Δημοκρατία από την επιφάνεια στο βυθό, έτσι, πολύ σύντομα, ένα νέο κύμα, πραγματικό, βγαλμένο μέσα από την κοινωνία , που φουντώνει μέρα με τη μέρα, θα ξαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στην επιφάνεια . Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει ».


…συνέχεια »

Συνάντηση ΑρΠΗ με τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων σε Πέρδικα και Πάργα

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδιάζεται η διέλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Σύβοτα και Πάργας. Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών και την σύνδεση με την Τουρκία (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006). Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου.

Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ (μέσω κοινοπραξίας με την Ιταλική Edison και την Τουρκική Botas) η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας και της Πάργας εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή τους.
Αντιπροσωπεία της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ» από Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία με επικεφαλή τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Ζήκο (φωτο), πραγματοποίησε στη Πάργα στις 29/1 συνάντηση με τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων από Πέρδικα και Πάργα. Οι επιτροπές αγώνα παρουσίασαν τις θέσεις τους και μετά από συζήτηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ» δεσμεύτηκε να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής τόσο μέσα όσο και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο.
Σε μια περιοχή που ζεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τις όμορφες απόμερες παραλίες η κατασκευή εργοστασίου θα είναι καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον αφού η θερμοκρασία της περιοχής θα ανέβει, οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Τασσόμαστε άμεσα στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και καλούμε όλες τις συλλογικότητες και φορείς της περιφέρειας Ηπείρου να κάνουν το ίδιο, αρχικά με ψηφίσματα και έπειτα με τη φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις αντίστασης στη
περιοχή. Καλούμε τα συνδικάτα και τους συλλόγους της Ηπείρου να στηρίξουν τις τοπικές επιτροπές αγώνα. Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να σταματήσει την καταστροφή.
Οι καπιταλιστές της κοινοπραξίας λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
Θα μας βρουν μπροστά τους!

Όχι στον αγωγό και στο εργοστάσιο συμπίεσης φυσικού αερίου στα παράλια Θεσπρωτίας(Πέρδικα, Σύβοτα)-Πάργας-Πρέβεζας- Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

…συνέχεια »

Το αντάρτικο μέσα από τον φακό του Κώστα Μπαλάφα

Τέλη του 1940. Ενα ιταλικό βοµβαρδιστικό καταρρίπτεται από ελληνικά αντιαεροπορικά πυρά λίγο έξω από τα Γιάννινα. Στα συντρίµµια του εντοπίζεται ένα στρογγυλό κουτί. Στα µάτια όλων φαντάζει µε νάρκη. Ωστόσο, ο νέος τότε Κώστας Μπαλάφας – ένας από τους µετέπειτα µεγάλους της ελληνικής φωτογραφίας – διαπιστώνει πως εκεί µέσα κρύβεται κάτι πολύτιµο. Και δυσεύρετο για την εποχή. Ενα κινηµατογραφικό φιλµ.
Λίγες οκάδες καλαµποκάλευρο είναι αρκετές για να αγοράσει το καρούλι ώστε να «ταΐζει» τη γερµανική φωτογραφική µηχανή που είχε αγοράσει από έναν ιταλό στρατιώτη.

Μ΄αυτά τα λίγα εφόδια και µε πολύ κέφι και µεράκι βγήκα από τα Γιάννινα στο βουνό. Ξεκίνησα να απαθανατίσω τα κατορθώµατα εκείνων των ηµίθεων, όπως τους έπλαθα στη φαντασία µου, πριν τους γνωρίσω από κοντά», θυµάται, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», ο Κώστας Μπαλάφας που ανέβηκε στο βουνό το 1943 και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Ηπείρου, ένοπλος και φωτογράφος µαζί.

Συνειδητοποιεί πως καταγράφει ιστορικές στιγµές που θα πρέπει να παραδώσει στις επόµενες γενιές. Και τολµά. Οι δυνάµεις Κατοχής µπορεί να τιµωρούν όποιον παραβαίνει τη ρητή εντολή απαγόρευσης των φωτογραφήσεων. Εκείνος όµως σηκώνει τον φακό του για να απαθανατίσει τους απαγχονισµένους από τους Γερµανούς Τόδουλου και Φαρίδη, δίπλα στη λίµνη των Ιωαννίνων.

Φωτογραφίζει τη δράση των ανταρτών. Τις πορείες τους. Τα λάφυρα. Τους καπετάνιους. Το τυπογραφείο. Τον ασύρµατο. Τις λαϊκές συνελεύσεις. Τις θεατρικές παραστάσεις της «Λαϊκής Σκηνής» του Γιώργου Κοτζιούλα. Τις κηδείες... Μεταµορφώνεται σε φωτορεπόρτερ της Αντίστασης. Και τραβά κάπου 2.000 στιγµιότυπα, εκ των οποίων έχει εκθέσει ελάχιστα και σποραδικά µέσα στις κατά καιρούς εκθέσεις του. Εικόνες που 68 χρόνια µετά τη γέννησή τους για πρώτη φορά θα εκτεθούν ως σύνολο στο Μουσείο Μπενάκη, όπου ο φωτογράφος έχει δωρίσει το αρχείο του.Τα Γιάννινα απελευθερώνονται τον Οκτώβριο του1944 από τους Γερµανούς. Ο Εµφύλιος όµως µαίνεται. Ο κρατικός µηχανισµός αναζητά τον φωτογράφο, όπως και σχεδόν όλους τους ΕΛΑΣίτες. Και τα ίχνη του Κώστα Μπαλάφα εξαφανίζονται.

Πριν φύγει όµως διαισθάνεται τον κίνδυνο που διατρέχει το υλικό του. Το εµπιστεύεται στην οικογενειακή του φίλη Ιουλία Γοργόλη. Εκείνη το κρύβει κάτω από το ξύλινο πάτωµα ενός γιαννιώτικου σπιτιού. Το 1974 – µετά την πτώση της χούντας –ο Κώστας Μπαλάφας βλέπει την έκθεση του Σπύρου Μελετζή µε στιγµιότυπα από το αντάρτικο. Εκµυστηρεύεται πως έχει κι εκείνος ανάλογο υλικό και το αναζητά. Κι ανακαλύπτει ύστερα από 30 χρόνια τα 2.000 αρνητικά, ταλαιπωρηµένα από την υγρασία, να περιµένουν καρτερικά να αποκαλύψουν τη δική τους αλήθεια.
INFO
«Kώστας Μπαλάφας, το αντάρτικο στην Ηπειρο 1940-1944» στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) από 11 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=381462&dt=31/01/2011#ixzz1CbTB8vVk



…συνέχεια »

Συνάντηση Διαμαντοπούλου, Μπραΐμη

Θετικές οι εξελίξεις από την συνάντηση της Δημάρχου Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και του αρμόδιου αντιδημάρχου σε θέματα παιδείας κ. Πανταζή Γεώργιου με την Υπουργό Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και τον πρόεδρο του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. ,
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Παραχώρηση (κατά κυριότητα) του χώρου των κατασκηνώσεων, μεταφορά μαθητών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, παλιό διδακτήριο (Βούλγαρη), ΚΕΕ στο Δήμο Σουλίου, καθώς και αθλητικά σχολεία.


Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκο. Την συνάντηση απασχόλησαν θέματα που αφορούν το ΚΕΓΕ Παραμυθιάς, τους Μύλους Σουλίου καθώς και το ΤΟΕΒ.
Για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων και του ΚΕΓΕ, προέκυψε προφορική δέσμευση για παραχώρηση και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία με δεδομένο το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Παραμυθιάς για αξιοποίηση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

http://www.paramythia-online.gr/project/gr/news.php

…συνέχεια »

Νεκρός 23χρονος σκιέρ στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου

Στα είκοσι τρία του χρόνια, το νήμα της ζωής του κόπηκε. Η Άρτα θρηνεί για το παλικάρι που χάθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου. Στο Μέτσοβο το κλίμα είναι βαρύ, καθώς κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι την πρώτη μέρα λειτουργίας του χιονοδρομικού, για την φετινή σεζόν, θα την σημάδευε ένα τόσο δραματικό γεγονός.
Ο 23χρονος είχε ξεκινήσει με φίλους του από την Άρτα για την Κυριακάτικη εκδρομή. Κατεβαίνοντας την μεγάλη πίστα, στο χιονοδρομικό, έφυγε από την πορεία του και με μεγάλη ταχύτητα χτύπησε σε δέντρο.
Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος, καθώς πέραν των άλλων έφερε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.
Το δυστύχημα αυτό, αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα της τήρησης των κανόνων λειτουργίας του χιονοδρομικού.

Οι μέρες που δούλεψε τα τελευταία δύο χρόνια, το χιονοδρομικό στο Μέτσοβο ήταν ελάχιστες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κανένας από τους εμπλεκόμενους να μην φροντίσει, στο βαθμό τουλάχιστον που θα΄ πρεπε για την λήψη μέτρων ή αυτών των μέτρων που κάνουν έναν τέτοιο χώρο ασφαλή.
Το χιόνι ήταν μαλακό. Δεν είχε πατηθεί. Η μεγάλη πίστα σε ορισμένα σημεία ήταν μαύρη, δηλαδή ακάλυπτη... Αυτές είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις που γίνονται κατόπιν του δυστυχήματος.
Μόνο που δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται η λήψη μέτρων για την σωστή λειτουργία του χιονοδρομικού και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/7544-2011-01-30-22-03-30.html
…συνέχεια »

Από το Ίδρυμα Λάτση - Υποτροφίες σε ομογενείς εξ Αλβανίας φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (http://www.latsis-iaoa.gr/) , μέλος του δικτύου κοινωφελών Ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί από την οικογένεια Ιωάννη Σ. Λάτση, θα υλοποιήσουν από κοινού πρόγραμμα απονομής 12 βραβείων - έξι (6) για προπτυχιακούς φοιτητές και έξι (6) για μεταπτυχιακούς φοιτητές - σε ομογενείς εξ Αλβανίας φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό τον τίτλο «Βραβεία Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας» για το πανεπιστημιακό έτος 2010-2011.
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιβράβευση της επίδοσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ομογενών εξ Αλβανίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και η οικονομική ενίσχυσή τους λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει μέσα σε 45 μέρες από την πρώτη δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο περίληψης της παρούσας πρόσκλησης.
…συνέχεια »

Ο Αντονι Κουίν, τα κανόνια του Ναβαρόνε και η... πλαζ

Η πολυετής διαμάχη του αμερικανού ηθοποιού με το Ελληνικό Δημόσιο για μια παραλία στη Ρόδο που του παραχωρήθηκε από το κράτος τη δεκαετία του ΄60 και για την οποία ζητούν αποζημίωση πλέον οι κληρονόμοι του
(φωτο):Ο Αντονι Κουίν και ο Γκρέγκορι Πεκ με την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη στα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλο ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.
Και τις δύο φορές δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό.Τι γύρευε όμως ο αμερικανός πρεσβευτής στο υπουργείο Οικονομικών; Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι πιέζουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης,την ελληνική κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αποκαταστήσει οικονομικά μετά θάνατον τον... Αντονι Κουίν.


Oλα άρχισαν το 1960, όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» ο πρωταγωνιστής Αντονι Κουίν «ερωτεύθηκε» έναν μικρό ορμίσκο στη Ρόδο ανάμεσα στις παραλίες Φαληράκι και Λαδικό, 15 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα του νησιού. Μια εκπληκτική παραλία μήκους 250 μέτρων, η οποία, σε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί στον πρωταγωνιστή της ταινίας αντί του ποσού, όπως είχε διαρρεύσει τότε, των... 64.000 δραχμών. Η τότε κυβέρνηση προφανώς συμφώνησε στο συμβολικό αυτό τίμημα για να τιμήσει τον διάσημο ηθοποιό, κάτι που έκαναν και οι Ρόδιοι, οι οποίοι από τότε αποκαλούν τον ορμίσκο «Παραλία Αντονι Κουίν».

Ο Κουίν ήθελε να αξιοποιήσει τουριστικά αυτή την παραλία και πάλευε να την αποκτήσει ως τον θάνατό του το 2001. Ο Κουίν είχε ανοίξει αλληλογραφία με την ελληνική κυβέρνηση και απειλούσε ότι αν δεν ικανοποιούσε το «δίκαιο», όπως το χαρακτήριζε, αίτημά του, τότε «θα διέσυρε τη χώρα διεθνώς». Οταν όμως πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, η τέφρα του σκορπίστηκε στα φαράγγια του Τσιουάουα, όπου γεννήθηκε και έζησε τα φτωχά παιδικά του χρόνια. Η παραλία στη Ρόδο δεν περιήλθε ποτέ στην κυριότητά του.

Ο θησαυρός του μακαρίτη
Η χήρα του ηθοποιού κυρία Κάθριν Κουίν δεν ξέχασε όμως την παραλία και άρχισε εδώ και χρόνια έναν αγώνα όχι για να τη διεκδικήσει, αλλά για να εισπράξει αποζημίωση. Σε έκθεσή της που έχει τον τίτλο «Legal and Ρolitical Ηistory», την οποία απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών, περιγράφει με εντυπωσιακό τρόπο, εμπλέκοντας σε αυτήν... βασιλείς, πρωθυπουργούς, υπουργούς, υφυπουργούς, πρεσβευτές, την όλη περιπέτεια της «Παραλίας Αντονι Κουίν». Απαιτεί αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κάτι που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να παζαρέψει, ώστε να λήξει η όλη υπόθεση.

Γράμμα στον Καραμανλή
Στην έκθεση την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» περιγράφεται ανάμεσα στα άλλα και η αλληλογραφία που είχε ο διάσημος ηθοποιός με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αργότερα με τους υπουργούς κκ. Ι.Παλαιοκρασσά και Π.Δούκα, τους δημάρχους Καλλιθέας και Ρόδου, αμερικανούς γερουσιαστές και τον χρηματοπιστωτικό οίκο ΡriceWaterhouseCoopers.

«Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 κυκλοφορούσαν φήμες για απαλλοτρίωση της περιουσίας του Αντονι Κουίν. Τον Απρίλιο του 1968 ο Κουίν έλαβε επιστολή από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ που τον διαβεβαίωνε ότι οι φήμες δεν αληθεύουν και ότι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας του». Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει την εξιστόρηση της περιπέτειας του συζύγου της στην έκθεση που παρέδωσε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει: «Ο Κουίν συνέχισε να ελπίζει... Το 1977 ο Κουίν προσέλαβε τον Αλ. Λυκουρέζο. Πληροφορείται ότι η αγορά της γης το 1960 δεν ήταν νόμιμη και ότι η κυβερνητική απόφαση (14185 της 29.4.1960) που αναφέρεται στο συμβόλαιο δεν επικυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, με αποτέλεσμα η πώληση να είναι άκυρη».

«Στις 20.9.1991 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παλαιοκρασσάς έστειλε επιστολή στον Κουίν ενημερώνοντάς τον ότι “ επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω για το προσωπικό μου ενδιαφέρον για το πρόβλημά σας και μόλις εξασφάλισα τις απαραίτητες άδειες που θα μου επιτρέψουν να ξεκινήσω τη διαδικασία για να καταθέσω στη Βουλή τον σχετικό νόμο“» αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσής της η χήρα Κουίν και αποκαλύπτει:

«Αναψυκτικά στην παραλία μου»
«Στις 11.2.1992 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ έγραψε στον Πρόεδρο Καραμανλή, εξηγώντας την ιστορία της παραλίας και ζητώντας του βοήθεια για να βρεθεί μια λύση.Ο Μπέικερ έλαβε απάντηση στις 4.6.1992 από τον νομικό σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας που τον πληροφορούσε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα και η επιστολή προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών» .

Ο Κουίν στο μεταξύ διόρισε και έναν δικηγόρο από την Ιταλία και η χήρα του αναφέρει: «Στις 5.10.1992 ο δικηγόρος έλαβε επιστολή από τον κ.Παλαιοκρασσά πληροφορώντας τον ότι δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και ότι προωθεί την επιστολή Κουίν στον νέο υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα». Ο κ. Δούκας, όπως αναφέρει η κυρία Κουίν, έστειλε στις 16.10.1992 επιστολή στον σύζυγό της, στην οποία του γνωστοποιούσε ότι η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και «επομένως προτού εκδοθεί η απόφαση η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε» .

Στην έκθεσή της η κυρία Κουίν σημειώνει:

«Τον Σεπτέμβριο του 2001 οι κληρονόμου του Κουίν προσέλαβαν τη δικηγορική εταιρεία Αβραμόπουλου. Αφού μελέτησαν τα χαρτιά,αποφάνθηκαν ότι υπήρχε περίπτωση να διεκδικήσουμε εκ νέου την επιστροφή δαπανών», δηλαδή περίπου 600.000 ευρώ. Τον Αύγουστο του 2005 η ΡriceWaterhouseCoopers έκανε εκτίμηση του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας στα 311.000 ευρώ.

«ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ»
Ο πρωταγωνιστής του «Ζορμπά» τουΜιχάλη Κακογιάννηκαι των ταινιών «Λόρενς της Αραβίας»,«La Strada», «Βίβα Ζαπάτα» (με συμπρωταγωνιστή τονΜάρλον Μπράντο),«Τα κανόνια του Ναβαρόνε» ,«Ο έλληνας μεγιστάνας» (που αναφερόταν στονΩνάση,ο οποίος στην ταινία ονομαζόταν... «Τομάσης»),«Γαλαξίας»και άλλων περίπου 150 ταινιών και στο θέατρο του «Λεωφορείον ο Πόθος» γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1915 στην πόλη Τσιουάουα του Μεξικού.Πέθανε στη Βοστώνη το 2001. Στην αυτοβιογραφία του «Οne man tango» έγραφε:«Τι σημασία έχει το τι πέρασα; Σημασία έχει μόνο ποιος είμαι.Και εγώ είμαι γλύπτης, ζωγράφος, αλαζονικό κάθαρμα. Είμαι Μεξικανός, Ιρλανδός, Ινδιάνος, Αμερικανός, Ιταλός, Ελληνας, Ισπανός, Κινέζος, Εσκιμώος, μουσουλμάνος. Είμαι όλα αυτά και πολλά άλλα.Και πολύ λιγότερα. Πάνω απ΄ όλα όμως είμαι καλλιτέχνης.Αυτή ήταν η αρχή μου και αυτό θα είναι το τέλος μου...».

Πιέζουν οι Αμερικανοί
Οπως ισχυρίζονται οι κληρονόμοι του διάσημου ηθοποιού, οι Ελληνες δεν φέρθηκαν όπως έπρεπε στον Αντονι Κουίν ή, όπως καλύτερα τον γνωρίζουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα, Αλέξη Ζορμπά. Το θέμα της αποζημίωσης των κληρονόμων του Αντονι Κουίν απασχολεί τους Αμερικανούς, τόσο που,όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών,ετοιμάζεται να το θέσει ακόμη και η κυρία Χίλαρι Κλίντον στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον προσεχή Φεβρουάριο. Ηδη, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ολόκληρο τον φάκελο «Αντονι Κουίν» εν όψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=381290&dt=30/01/2011#ixzz1CV7wjeJh
…συνέχεια »

Η νομιμοποιητική ψευδαίσθηση

Tου Πασχου Mανδραβελη
H κατάληψη της Νομικής από τις γνωστές αριστερίστικες ομάδες, για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο μεταναστών, απλώς αναδεικνύει το παλιό πρόβλημα του «ασύλου». Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι καταλαμβάνουν έναν πανεπιστημιακό χώρο. Αντιθέτως, οι καταλήψεις των ΑΕΙ είναι κάτι σαν τη Σαρακοστή. Είναι ετήσιες και σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Το άσυλο χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για αλλότριους της ελεύθερης διακίνησης ιδεών σκοπούς και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε εξαιρετικά δαπανηρό. Οχι μόνο σε ώρες μάθησης (αυτές έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τις μετράμε ούτε τις υπολογίζουμε), αλλά σε πραγματικό χρήμα για την αποκατάσταση ζημιών και την αναπλήρωση υπολογιστών και άλλων εργαλείων που ξάφριζαν διάφοροι «επαναστάτες».

Γιατί, όμως, τώρα η κατακραυγή για την καταπάτηση ενός θεσμού που επί έτη τσαλαπατούν οι γνωστές δυνάμεις της «Προόδου»; Στο κάτω κάτω της γραφής, οι μετανάστες άφησαν τον χώρο άθικτο και σφουγγαρισμένο. Τα δικά μας «παιδιά» δεν αρκούνταν στην κατάληψη• έσπαζαν, έκλεβαν, ενώ σε μια περίπτωση έκαψαν ένα από τα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου.
Η μία εξήγηση είναι ο ενδόμυχος και αφανής ρατσισμός της ελληνικής κοινωνίας. Είπαμε: να κάνουν δικά μας παιδιά μπάχαλο τα ΑΕΙ, αλλά όχι να τα καταλαμβάνουν ξένοι και μάλιστα μελαψοί!
Η δεύτερη εξήγηση είναι της τελευταίας σταγόνας που ξεχείλισε το ποτήρι. Εχουμε ζήσει τόσες καταλήψεις των ΑΕΙ, που ακόμη κι εκείνοι που έχουν συναισθηματικό δεσμό με όλα τα πτώματα της μεταπολίτευσης απηύδησαν και είπαν «ώς εδώ! Λύση τώρα, έστω εις βάρος της νομιμότητας».
Η τρίτη εξήγηση είναι λίγο πιο σύνθετη. Μέχρι τώρα η βία και η ανομία εθεωρούντο κάτι σαν φυσική καταστροφή, που αφ’ ενός έπρεπε να ζήσουμε και αφ’ ετέρου το κράτος έπρεπε να αποκαθιστά. Ο μεγαλύτερος μύθος της μεταπολίτευσης δεν ήταν το άσυλο. Ηταν το πλούσιο «κράτος-πατερούλης». Κανείς δεν νοιαζόταν όταν καταστρεφόταν ένα ΑΕΙ. Απλώς όλοι ρωτούσαν, κατόπιν επαναστατικής εορτής, «μα, πού είναι το κράτος;». Για να πληρώσει τις ζημιές, φυσικά...
Ετσι, με το «έχει ο Θεός», δηλαδή το κράτος, λειτούργησε η ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια και σε όλα τα επίπεδα. Τι κι αν υπερδιπλασιάστηκαν φαρμακευτικές δαπάνες; Τσιγκουνιές με τη λίστα φαρμάκων θα κάνουμε; Τι κι αν η «Ολυμπιακή» είχε ζημίες ενός εκατομμυρίου ημερησίως; Ο ελληνικός λαός ήθελε τον «εθνικό του αερομεταφορέα». Τι κι αν έμπαινε κάθε χρόνο ένα δισ. μέσα ο ΟΣΕ; Εμείς θέλαμε τα τρένα μας και ας κυκλοφορούν άδεια. Τι κι αν έχουμε αναλογικά τους περισσότερους δασκάλους και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και πατώνουμε στους διεθνείς δείκτες; Το κράτος έπρεπε να προσλάβει κι άλλους. Τι κι αν έχουμε σε όλο τον δυτικό κόσμο το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης των ΑΕΙ και δεν έχουμε πανεπιστήμια; «Λεφτά για την παιδεία», ήταν το σύνθημα.
Και τότε ήρθε η κρίση... Αυτό που δεν κατάλαβε η παλαβή Aριστερά είναι ότι χάθηκε η νομιμοποιητική ψευδαίσθηση της επανάστασης που τόσα χρόνια έκανε αδαπάνως (για την ίδια). Οι Ελληνες πολίτες συνειδητοποίησαν ότι ο πατερούλης, όχι μόνο δεν έχει άπειρα λεφτά, αλλά είναι χρεοκοπημένος. Χειρότερα: έφτασε σε σημείο να ζητάει από τα χαϊδεμένα του παιδιά λεφτά για να τα βγάλει πέρα. Κι αυτά τα παιδιά δεν είναι επ’ ουδενί διατεθειμένα να χρηματοδοτούν τα παιγνιδάκια επανάστασης που ανέξοδα τόσα χρόνια παίζουν κάποιοι.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_30/01/2011_430720
…συνέχεια »

Aλβανία, ένα καθεστώς σαν της Γκάμπια

The New York Times / Του Daniel Korski*

Τη μια στιγμή, η Αλβανία είναι ο «απόλυτος» προορισμός του Lonely Planet για το 2011, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ οι πολίτες του οποίου ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την επομένη, κυβερνητικές δυνάμεις πυροβολούν και σκοτώνουν διαδηλωτές στους δρόμους και το βρετανικό Φόρεϊν Οφις προειδοποιεί τους επισκέπτες να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη στα Τίρανα.
Η Αλβανία, που απέφυγε μια βορειο-κορεατικού τύπου δικτατορία το 1990 για να καταρρεύσει βίαια το 1997, τώρα ταλαντεύεται στο χείλος μιας άλλης καταστροφής.


Αν η χώρα θα βουλιάξει στην εσωτερική διαμάχη, ή θα την αποφύγει, είναι κάτι που αφορά την Ευρώπη. Η Αλβανία υπήρξε πρόσφατα δύναμη ειρήνης στα Βαλκάνια. Μια επιστροφή των διενέξεων θα ήταν κακή για τα Βαλκάνια, κακή για την Ευρώπη, κακή για το ΝΑΤΟ.
Η τρέχουσα κρίση έχει βαθιές ρίζες. Μετά το 1992 καμία εκλογική αναμέτρηση δεν κρίθηκε ελεύθερη και δίκαιη από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι εκλογές διεξάγονται ωσάν να ήταν μάχες και η ευκαιρία των πολιτικών να καταστρέψουν αντιπάλους και να κάνουν πλούσιους τους φίλους.
Οι τελευταίες εκλογές του 2009 δεν ήταν διαφορετικές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα διαμαρτυρήθηκε για τα αποτελέσματα, μποϊκοτάροντας το Κοινοβούλιο. Το μποϊκοτάζ παραμένει σε ισχύ, αποστερώντας την Αλβανία από μια ειρηνική διέξοδο διαφωνίας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κυβερνά μ’ έναν τρόπο που καθιστά τη χώρα «εν μέρει ελεύθερη», ένα καθεστώς που αποδίδεται στην Αμπχαζία, την Γκάμπια και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η οξεία πολιτική και προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ Μπερίσα και Ράμα πριονίζει τους θεσμούς της χώρας, όπως το πριόνι μια ξύλινη σανίδα.
Ας πάρουμε το ζήτημα του αλβανικού Συντάγματος το 1998. Πριν από τρία χρόνια, ο Μπερίσα και ο Ράμα συμφώνησαν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Αλφρεντ Μοϊσίου άλλαξε το κείμενο εν μια νυκτί. Και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να σκέφτηκαν ότι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές. Τώρα, όταν φαίνεται ότι μόνο ο ένας επωφελείται, η άλλη πλευρά διαμαρτύρεται.
Η διαφθορά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μια έκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους υποχρέωσε σε παραίτηση τον τότε υπουργό Αμύνης Φατμίρ Μεντίου. Από τότε έχει επανεκλεγεί και έχει ανακτήσει τη βουλευτική ασυλία του με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (είναι σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος του Μπερίσα). Πολυάριθμες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.
Η κατάσταση στα Μέσα είναι επίσης θλιβερή, παρά τη συνταγματική εγγύηση περί ελευθερίας της έκφρασης. Τα μέσα ενημέρωσης θεωρούνται πολιτικά υποκινούμενα και οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε αγωγές, εκφοβισμό και σωματικές επιθέσεις.
Αντί να σταματήσουν και να κοιτάξουν την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, ο Ράμα και Μπερίσα εξακολουθούν να πριονίζουν. Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι προσπαθεί να «κερδίσει την εξουσία μέσω της βίας» και ενορχηστρώνει μια «πεντακάθαρη απόπειρα» ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης.
Ο Ράμα, από την άλλη πλευρά, διαμαρτύρεται ότι η διακυβέρνηση Μπερίσα είναι αντιδημοκρατική και υπαινίσσεται ότι μόνο μια τυνησιακού τύπου επανάσταση μπορεί να φέρει την αλλαγή στη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εστίασε τα τελευταία χρόνια αλλού την προσοχή της. Τώρα, όμως, η Ε. Ε. είναι ανάγκη να καταστήσει σαφές ότι οι πολιτικοί της Αλβανίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη βία και να σταματήσουν την καταστροφή των θεσμών. Αν όχι, τότε οι Αλβανοί θα χάσουν την ελεύθερη πρόσβασή τους στην Ευρώπη και η χώρα τους θα χάσει κάθε σοβαρή ευκαιρία ένταξης στην Ε. Ε., ενώ θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και η παραμονή τους στο ΝΑΤΟ.
* Ο Daniel Korski είναι αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις.


…συνέχεια »

Νέα κρασιά και τσίπουρο από το Κτήμα Γκλίναβος

Κρασιά και αποστάγματα θα παρουσιάσουν σε διακινητές κρασιού και το οινόφιλο κοινό 38 οινοπαραγωγοί από την Βόρεια Ελλάδα μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 10 μ.μ. στην Αθήνα. Το Κτήμα Γκλίναβος εκτός από τα γνωστά κρασιά καινούριας χρονολογίας, θα παρουσιάσει και τα νέα του δημιουργήματα, όπως το Παραδοσιακό Γιαννιώτικο, το Βλάχικο και Μπεκάρι 2008, το Traminer 2010 καθώς και το Τσίπουρο Ηπείρου «Κυδωνάτο». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».
…συνέχεια »

Αρχιφύλακας πουλούσε κοκαΐνη

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αρχιφύλακας που υπηρετεί σε Τμήμα της Πρέβεζας, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τις Αρχές, μετά τη διενέργεια ελέγχου από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, στο Ι.Χ.Ε. αυτ/το που οδηγούσε ο αστυνομικός και την αποχώρησή του από το χώρο, βρέθηκαν, πλησίον του σημείου ελέγχου στο έδαφος, πέντε συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους 4,5 γραμμαρίων.


Μετά την ανεύρεση των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο και την 05.10΄ ώρα, όταν ο Αρχιφύλακας επέστρεψε ως συνοδηγός σε άλλο όχημα και επιχείρησε να παραλάβει τα ναρκωτικά, τον συνέλαβαν. Ο ημεδαπός οδηγός του οχήματος, τράπηκε σε φυγή και συνελήφθη μετά από αναζητήσεις αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Πρέβεζας, ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα του αστυνομικού, κατασχέθηκαν.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

…συνέχεια »

Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την Ηγουμενίτσα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 η πορεία που πραγματοποίησαν στην πόλη της Ηγουμενίτσας, ομάδες "αντεξουσιαστών" και μέλη "αντιρατσιστικών οργανώσεων".
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:00 μ.μ. παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Λίγο πριν τη λήξη της πορείας και την επάναδο της στο χώρο του ΤΕΙ Ηπείρου, επί της οδού Κύπρου, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Δαγκλή, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν μεμονωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με κοντάρια από σημαίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και προέβησαν σε 10 προσαγωγές, ενώ ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας ελαφρά τραυματισμένος στο χέρι. Πληροφορίες που φέρουν τραυματισμένους 6 από τους διαδηλωτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με δήλωση του αστυνομικού διευθυντή Θεσπρωτίας κ. Β. Μίαρη, αφού διαπιστώθηκε ότι οι προσαχθέντες δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, αφέθησαν ελεύθεροι.
Λίγο πριν τις 19:00 το σύνολο των διαδηλωτών αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα με λεωφορεία.


http://www.vdella.com/newsdesk_info.php?newsdesk_id=1507&osCsid=65b9le2b769fiteskf4g3cjcn0
…συνέχεια »

Παρέμβαση Χρήστου Κατσούρα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στο χώρο της υγείας.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, συμμετείχε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συνεχίστηκε η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», ο κ. Κατσούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:


Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Πρώτον, ο ενιαίος φορέας πραγματικά είναι μια μεγάλη τομή που επιχειρείται να γίνει μετά από πολλά χρόνια, υπάρχουν βέβαια ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα στο σκοπό και το ρόλο του δεν αναφέρεται εάν θα συμβάλλεται μόνο με τους καλύτερους προμηθευτές. Δεύτερον, ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητος από τα Υπουργεία. Τρίτον, δεν αναφέρεται ποιος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών. Διαβάζοντας δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο υπεύθυνος.
Για το rebate . Το rebate λέμε στη βιομηχανία πάει από το 3% στο 4% αλλά αντί για την λιανική τιμή πάμε στην εργοστασιακή οπότε έχουμε μια μείωση του rebate κατά 0,5%.
Επιπλέον για τη σχέση δημόσιας προς ιδιωτική δαπάνη. Δεν είναι 65% με 35%, είναι εύκολο να τη βρούμε ποια είναι, είναι 80% προς 20%. Επίσης το περίεργο είναι ότι λέμε στο rebate από το 3% στο 4% στην βιομηχανία και λέμε το νοσοκομειακό rebate που είναι πιο φτηνή η τιμή 5%.
Για το φαρμακευτικό κόστος αν δεν πάρουμε πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να πιάσουμε το στόχο του 12 που αναφέρεται στο μνημόνιο και τα πρόσθετα μέτρα νομίζω έχουν ακουστεί πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα, είναι η μείωση της τιμής των πρωτότυπων που έχει λήξη η πατέντα τους, είναι η μείωση των τιμών των γενοσήμων επιπλέον από αυτή που υπάρχει, όπως υπάρχει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να δένει κλιμακούμενο το rebate στη βιομηχανία. Βέβαια ακούσαμε σήμερα κάτι το οποίο ξενίζει λίγο, δεν αποδίδεται και το κράτος δεν έχει το μηχανισμό να αποδοθεί, δεν αποδόθηκε το 2009 και το 2010. Για το διάλογο που έγινε για τα φαρμακεία, ο διάλογος κακώς περιορίστηκε στον αριθμό των πόστων των φαρμακείων. Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει από την υπηρεσία που παρέχει το φαρμακείο και μετά να περάσουμε στα πόστα. Θέλει να είναι λίγο πιο ξεκάθαρο πώς

θα κατοχυρώσουμε τη διασπορά που λέμε ότι θέλουμε. Για την ειδικότητα της παθολογικής ογκολογίας, νομίζω δεν μπορούμε να δίνουμε ειδικότητα χωρίς εξετάσεις σήμερα.
Το άρθρο 38 έτσι όπως είναι διατυπωμένο είναι σαν να μετακυλύουμε ένα κέρδος από τις φαρμακαποθήκες στους φαρμακοβιομήχανους. Λέει επί λέξει «για τους εμπόρους φαρμακευτικών προϊόντων χονδρικής πώλησης το ποσοστό μικρού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων το τίμημα των οποίων καλύπτουν εν λόγω ή εν μέρει οι ΦΚΑ καθορίζεται σε 5,4% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού-εισαγωγέα του φαρμακευτικού προϊόντος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού-εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του φαρμακευτικού προϊόντος μειούμενη κατά 5,4%». Αυτό, αν ισχύσει έτσι όπως είναι, χωρίς μια διόρθωση, για το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι η φαρμακαποθήκη δεν επηρεάζει καθόλου την τιμή, αφού αγοράζει ακριβώς στο ποσοστό που είναι το ποσοστό κέρδους τους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε επί των άρθρων.

…συνέχεια »

Η Περιφέρεια καλεί δήμους και φορείς να καταθέσουν προτάσεις για το ΕΣΠΑ

Μέχρι 11 Φεβρουαρίου η προθεσμία
Υλοποιώντας την πρόσφατη πρόσκληση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου καλώντας δήμους και φορείς να καταθέσουν προτάσεις για έργα που μπορούν να ενταχθούν.

Yποβολή προτάσεων
Στο πλαίσιο αυτό με χθεσινό της έγγραφο η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη - Σταύρου, Υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, απευθύνεται προς όλους τους φορείς της Ηπείρου, (Δήμους, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Ηπείρου, Νοσοκομεία, Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, Φορείς Διαχείρισης, Επιμελητήρια, Ενώσεις Συνεταιρισμών κ.α.), τους οποίους και ενημερώνει για τις αποφάσεις του Υπουργείου και παράλληλα ζητά, την υποβολή ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα προώθησής τους στο Ε.Σ.Π.Α.
Για τη διευκόλυνση των φορέων επισυνάπτεται τυποποιημένος πίνακας, με χρονικό περιθώριο συμπλήρωσης και αποστολής του την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011.

Η κ. Καλογιάννη - Σταύρου, αναφερόμενη στην διαδικασία αναθεώρησης, τόνισε ότι οι φορείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα στενά χρονικά πλαίσια που θέτει το Υπουργείο και να προχωρήσουν άμεσα σε ιεράρχηση των στόχων τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα ωρίμανσης και συμβατότητας των έργων με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και εγώ είμαι στη διάθεση όλων για παροχή κάθε στοιχείου και πληροφορίας που θα βοηθήσει στη διαδικασία», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία πρόσθεσε ότι μετά την κατάθεση των προτάσεων θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη για τη συζήτησή τους.
…συνέχεια »

Ο φωτογράφος των μακεδονομάχων

Ντοκουμέντα μιας άλλης, πολυεθνικής Ελλάδας αποτελούν οι φωτογραφίες από το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου, οι οποίες θα εκτεθούν στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου Ιωαννίνων
Μια σημαντική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Καστοριάς στις αρχές του 20ού αιώνα είναι το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου. Ηταν η εποχή που η πόλη και η περιφέρειά της διένυαν μια μεταβατική πολιτική περίοδο: εκεί ζούσαν Ελληνες, Τούρκοι, εβραίοι και Τουρκαλβανοί, μαζί με τους ντόπιους σλαβόφωνους στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ολο αυτό το σκηνικό αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του αρχείου, το οποίο διέσωσε και ανέδειξε ο Γιώργος Γκολομπίας . Αγωνιστές, αντάρτες, στρατιώτες, αλλά και άμαχοι, μεγάλοι και παιδιά που συχνά φορούν τις πατροπαράδοτες φορεσιές, στέκονται μπροστά στον φωτογραφικό του φακό και με το βλέμμα τους δίνουν το στίγμα της εποχής τους.


Οι παραδοσιακές φορεσιές που χωρίς εξαίρεση φορούν οι ηλικιωμένοι, αλλά και μεγάλο ποσοστό των νέων πριν από το 1912, η κάθε μια τους ένα σύνολο μορφών και συμβόλων που παραπέμπει σε συγκεκριμένο τόπο, εθνικότητα και κοινωνική-οικονομική θέση, εναλλάσσονται με τα φράγκικα των περισσότερων ανδρών και τα ευρωπαϊκού τύπου φορέματα πολλών νέων γυναικών, ιδίως από τα αστικά κέντρα της περιοχής, οι οποίες, με τη συνδρομή κοσμημάτων και εντυπωσιακών χτενισμάτων, συναγωνίζονται τις αστές Αθηναίες. Πέραν των ενδυματολογικών στοιχείων, το πολύτιμο αυτό αρχείο παρέχει επίσης πληροφορίες για τις καθημερινές συνήθειες, τους τύπους των όπλων, των υποδημάτων, των κοσμημάτων και των χτενισμάτων.

Ως γνήσιος επαγγελματίας ο Παπάζογλου έκανε τη δουλειά του δίχως άλλα κριτήρια, γι΄ αυτό και ο πλούτος και η διαφορετικότητα των φωτογραφιών καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα. Παράλληλα δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την παρουσίαση μιας σειράς λεπτομερειών και υπαινικτικών συμβόλων που συντελούν στην αισθητική αρτιότητα των φωτογραφιών, αλλά και στην κατάδειξη της ψυχολογίας των ατόμων, ενώ πριν από τη λήψη φαίνεται να εξασφαλίζει την ήρεμη έκφραση του προσώπου των φωτογραφιζόμενων- ή μάλλον εκείνη την έκφραση που αποδίδει πιστότερα την προσωπικότητά τους.

Γεννημένος το 1872 στην Καστοριά, ο Παπάζογλου μαθήτευσε την τέχνη της φωτογραφίας στο ατελιέ άγνωστου φωτογράφου στην Κωνσταντινούπολη. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ξεκίνησε, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Παντελή, τη φωτογραφική του δραστηριότητα. Οι αδελφοί Παπάζογλου ήταν καθώς φαίνεται οι πρώτοι φωτογράφοι της Καστοριάς που κατάγονταν από την πόλη, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν αμέσως το μονοπώλιο της φωτογραφίας σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Λεωνίδας, ο οποίος ήταν ο επιστήμονας στην τέχνη του, είχε το φωτογραφικό του εργαστήριο στο ισόγειο του σπιτιού του και συχνά έκανε περιοδείες στα γύρω χωριά, όπου είχε μεγάλο κύκλο εργασιών. Πέθανε το 1918 σε ηλικία 46 ετών, θύμα της ισπανικής γρίπης. Αν και συνεταίροι, τα δύο αδέλφια φύλαγαν τα γυάλινα αρνητικά των φωτογραφιών τους χωριστά, ο καθένας στο σπίτι του. Την ίδια περίοδο δρούσε και ένα άλλο φωτογραφικό δίδυμο, οι αδελφοί Μανάκια , των οποίων το αρχείο σώζεται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έχει τύχει διεθνούς προβολής.
Το αρχείο του Λεωνίδα Παπάζογλου, αποτελούμενο από αρκετές χιλιάδες γυάλινες αρνητικές πλάκες, διατηρήθηκε μετά τον θάνατό του στοιβαγμένο σε ντουλάπια σε δωμάτιο του μεσαίου ορόφου του σπιτιού του, καθώς και σε αποθήκη του ισογείου. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του δεν απέφυγε την καταστροφή, για να σωθούν τελικά σχεδόν 2.500 αρνητικά (διαστάσεων κυρίως 13x18 εκ.) και ένας αριθμός θραυσμάτων.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
«Λεωνίδας Παπάζογλου», φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά και την περιοχή της, την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, από τη συλλογή του Γιώργου Γκολομπία, Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου Ιωαννίνων, τηλ. 26530 71573

Εγκαίνια: 5 Φεβρουαρίου στις 12.00

Ωρες λειτουργίες: 09.00-16.00, καθημερινώς εκτός Τρίτης


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=381209&dt=29/01/2011#ixzz1CPLmjTZM
…συνέχεια »

Άρση στην Αθήνα, καταλήψεις στα Γιάννενα

Κατάληψη διαμαρτυρίας για την καταστρατήγηση του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες που είχαν καταλάβει το κτίριο της Νομικής πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που πρόσκεινται στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση.
Από νωρίς το πρωί οι φοιτητές έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στην Πρυτανεία, στον πρώτο όροφο του μεταβατικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δεν επέτρεψαν την είσοδο των εργαζομένων αλλά ούτε και του Πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.


Οι φοιτητές θεωρούν προσχηματική την άρση του ασύλου με αφορμή το θέμα των μεταναστών και καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την πολιτική που ακολουθεί.
Μάλιστα χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία έξω από το Διοικητήριο της Αιρετής Περιφέρειας, ενώ κάλεσαν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων, το Σύλλογο ΔΕΠ και την τοπική κοινωνία να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Υπογράμμισαν παράλληλα πως με κάθε τρόπο θα περιφρουρήσουν το πανεπιστημιακό άσυλο.
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς οι φοιτητές βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μάλιστα έχουν εκδώσει ψήφισμα για την υπεράσπιση του ασύλου.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης χαρακτήρισε ακατανόητη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την άρση του ασύλου, ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
«Είναι ακατανόητη όλη αυτή η συζήτηση και εγκαλούνται τα Πανεπιστήμια για το άσυλο, στα πλαίσια των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση της Πρυτανείας είναι να υπερασπίζεται το άσυλο με κάθε μέσο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης, ενώ διαφώνησε με την άρση του ασύλου, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Τα πολιτικά θέματα λύνονται με διάλογο και όχι με παραβίαση του ασύλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αλμπάνης έθεσε το θέμα του ασύλου, ως ένα κομβικό σημείο στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για αλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων.
«Η κατάργηση της αιρετής διοίκησης σε συνδυασμό με την κατάργηση του ασύλου ανοίγει ένα δρόμο για πανεπιστήμια διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Πρύτανης, επισημαίνοντας πως οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε κοινή πορεία με τους φοιτητές σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του ασύλου, αλλά και του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Εισβολή στο ITV
Μία απρόσμενη παρέμβαση έκαναν στο μεταξύ νεαροί από το χώρο της Αριστεράς και μέλη επιτροπών μεταναστών, την ώρα μετάδοσης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ITV, στις 9:30 το βράδυ της Πέμπτης.
Την ώρα που ο πρώην Δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης συνομιλούσε με τον παρουσιαστή του δελτίου Βλάση Ντόκα, οι νεαροί μπήκαν στο στούντιο και ανήρτησαν πανό εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες.
Η παρουσία των νεαρών είτε αυτών που βρέθηκαν μέσα στο στούντιο, είτε εκείνων στους υπόλοιπους χώρους του ITV, ήταν ήρεμη και δεν συνοδεύτηκε από επεισόδια.
Το μόνο που ζήτησαν ήταν να μεταδοθεί το μήνυμά τους προς την τοπική κοινωνία, κάτι που έγινε αμέσως με τους τεχνικούς του σταθμού να διακόπτουν για λίγα λεπτά την κανονική ροή του δελτίου ειδήσεων.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5684:2011-01-29-02-01-27&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Στον Αναπτυξιακό επένδυση εκτροφής γαρίδας

Στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας
Μια ιδιαίτερα καινοτόμος επένδυση μοναδική σε Πανελλαδικό επίπεδο που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα συμβάλλει στην προώθηση της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (27/1/11), με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Διοίκησης στα Ιωάννινα.

Πρόκειται για μια μονάδα εντατικής εκτροφής γαρίδας, στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.737.200,00€, η οποία θα εφαρμόσει υψηλή τεχνολογία, τεχνογνωσία και τεχνικές παραγωγής που την καθιστούν μοναδική όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

«Με την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο τέτοιων επενδύσεων απαντάμε με σύγχρονους όρους στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάγκη να προχωρήσει η Περιφέρεια σε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό πρότυπο με το οποίο ο επιχειρηματίας και ειδικά ο νέος επιχειρηματίας, είναι ο μοχλός τη ανάπτυξης. Ενισχύουμε την τοπική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα προωθούμε την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας με αφορμή την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης.
Η μονάδα εντατικής εκτροφής γαρίδας στην παλαιά κοίτη του ποταμού Καλαμά στην Θεσπρωτία δυναμικότητας 119 τόνων ετησίως, περιλαμβάνει κατασκευές σύγχρονου τύπου και εξελιγμένης μορφής, καθώς και εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Έτσι, σύμφωνα με τους επενδυτές περιορίζονται σε μηδενικά επίπεδα τα απόβλητα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής, λόγω της χρήσης συστήματος ανακύκλωσης. Επίσης, μειώνονται οι απαιτούμενες ποσότητες νερού, που λαμβάνονται από το φυσικό οικοσύστημα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος και στην ορθή διαχείριση της μονάδας.
Επίσης, στη διάρκεια της 214ης συνεδρίασης αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στη μεταποίηση, στον τουρισμό, την πτηνοτροφία και κτηνοτροφία συνολικού κόστους 6.650.236,00€ και επιχορήγησης 3.696.481,00€.
Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν είναι:
1. ΝΤΟΒΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου χαρακτηρισμένο ως μνημείο, σε παραδοσιακό ξενώνα Β' τάξης, δυναμικότητας 10 κλινών, 4 δωματίων, στο Δ. Θεσπρωτικού, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 560.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54%. Ε.Μ.Ε.: 1
2. ΒΛΑΣΙΟΥ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Α.Ε. (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ): Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4*, δυναμικότητας 10 δωματίων, 23 κλινών, στην περιοχή Σαρακίνικο, στο Δ. Πάργας, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 1.554.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 2,5
3. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ EUROPRAWN HELLAS, δ.τ. "EUROPRAWN": Δημιουργία χερσαίας μονάδας εντατικής εκτροφής γαρίδας, παραγωγής 119 τόνων ετησίως, με το σύστημα των χερσαίων βιοασφαλών δεξαμενών, στο Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.737.200,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55%. Ε.Μ.Ε.: 6,5
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Α.Ε., δ.τ. "METSOVITA Α.Ε.": Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός υπάρχουσας μονάδας παραγωγής παραδοσιακών αλλαντικών Μετσόβου, στη θέση «Μπογιάνο», στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 482.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 52,80%.
5. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδος παραγωγής προιόντων ζαχαροπλαστικής & λοιπών αρτοσκευασμάτων, στο Τ.Δ. Κατσικά, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.050.404,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 6
6. ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Εκσυγχρονισμός βοοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 100 αγελάδων ελευθέρας βοσκής, στη θέση «Μπρατ-Γιάννη», στο Τ.Δ. Δαφνούλας, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 130.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
7. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΧΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ: Επέκταση μονάδας κατασκευής ξύλινων & μεταλλικών επίπλων γραφείου, στο Δ.Δ. Πεδινής, στο Δήμο Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 297.747,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%.
8. ΚΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ): Ίδρυση μονάδας παραγωγής κουφωμάτων & επίπλων κουζίνας, στο Δ.Δ. Φιλιππιάδας, στο Δ. Φιλιππιάδας, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 330.385,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 1
9. ΣΤΕΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ίδρυση μονάδας πάχυνσης πουλερικών ελευθέρας βοσκής, δυναμικότητας 10.000 πτηνών, Δ.Δ. Αμπελιάς, στο Δ. Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 194.500,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
10. BΗΣΣΑΡIΩΝ ΝΟΥΛΗΣ: Εκσυγχρονισμός πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης πουλερικών, στο Δ.Δ. Κωστακιών, στο Δ. Αρταίων, του Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 158.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%.
11. ΤΖΑΜΙΧΑ ΑΓΝΗ: Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης πουλερικών (ελευθέρας βοσκής), στη θέση «Γαλάτες», στο Δ.Δ. Δολιανών, στο Δ. Καλπακίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 156.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

…συνέχεια »

Η ανθρωπιά νικάει το φόβο στην Ηγουμενίτσα

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ηγουμενίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με αιχμή το θέμα των λαθρομεταναστών, καθώς καταγράφηκαν διαδοχικά περιστατικά συμπλοκών, αλλά και επιθέσεις από «αγανακτισμένους» πολίτες. Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας και των γύρω περιοχών, είναι άσχημη όχι μόνο για τους μετανάστες που συνεχίζουν να συρρέουν σε μια προσπάθεια να βρουν διέξοδο για την κεντρική και δυτική Ευρώπη, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους που μόλις βραδιάσει φοβούνται να κυκλοφορήσουν και κλείνονται στα σπίτια τους.
Οι συνθήκες που ζει ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών στην Ηγουμενίτσα είναι άθλιες. Χωρίς στέγαση, αναζητώντας την τροφή από τα σκουπίδια, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο να τους προστατεύει, αναγκαζόμενοι να προχωρούν σε φαινόμενα μικροπαραβατικότητας, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους.

Τα τελευταία περιστατικά απέδειξαν ότι η κατάσταση από έκρυθμη που χαρακτηρίζεται σήμερα, εύκολα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς οι μετανάστες έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους και οι κάτοικοι εξαντλούν τα όρια της ανοχής τους.
Τη στιγμή, όμως, που την πόλη της Ηγουμενίτσας απειλεί να σκεπάσει ολοκληρωτικά ένα πέπλο φόβου και να κυριαρχήσουν ρατσιστικά σύνδρομα, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή των Επιτροπών Αλληλεγγύης, αλλά και των απλών πολιτών που προστρέχουν σε βοήθεια των μεταναστών κινούμενοι από ανθρωπιστικά κίνητρα, αλλά και γιατί γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να μην οδηγηθούν στην εγκληματικότητα, είναι να τους εξασφαλίζουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας εκτιμάται πως διαμένουν περισσότεροι από 500 μετανάστες ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής, ωστόσο ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 1000.
Η ανέχεια, η φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγούν σταδιακά όλους αυτούς τους μετανάστες σε επεισόδια, καθώς η αγωνία όλων είναι πως θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους σε χώρους που αναγκάζονται να διαμένουν διαφορετικές εθνικότητες μεταναστών.
«Πεινάνε και δεν σκεφτόμαστε πως θα τους εξασφαλίσουμε τροφή, αλλά πως θα τους στείλουμε πίσω. Δεν έχουν που να μείνουν και δεν σκεφτόμαστε τη λύση ενός κέντρου φιλοξενίας, αλλά τη δημιουργία πλωτών φυλακών» σημείωνε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες σε ρεπορτάζ του tvxs το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες Σωτήρης Λιαμπότης.
Η πολιτεία δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα, επισημαίνει ο ίδιος. Η Επιτροπή προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά «και να τους δώσουμε εμείς μια μέσα συσσίτιο το μόνο που θα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πεινάσουν ή δεν θα βγουν στους δρόμους τη μέρα εκείνη. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα», αναφέρει.
«Όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα, ο πρώην νομάρχης, ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης. Δεν είδαμε όμως να προτείνει κανένας από αυτούς τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.»
Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κατέληξαν να ζουν υπό απαράδεκτες συνθήκες. «Και η κυβέρνηση με την αντίληψη που έχει με φράχτες και περιορισμούς ωθεί τα πράγματα στα άκρα. Εμείς, όμως, δεν περιμένουμε να δούμε το φράχτη του Έβρου, έχουμε κι εμείς εδώ το δικό μας. Τα τρία με τέσσερα χιλιόμετρα περίφραξης από την πόλη έως το λιμάνι, με συρματοπλέγματα και κάμερες» σημειώνει ο κ. Λιαμπότης.
Έμπρακτη αλληλεγγύη
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους μετανάστες δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα, προσπαθώντας παράλληλα να αποτελέσει το όργανο έκφρασης της αλληλεγγύης μεμονωμένων πολιτών, μαθητών και συλλογικοτήτων από όλη τη Θεσπρωτία.
Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη για τη νέα χρονιά ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απολογισμός της δράσης και αξιολογήθηκαν οι αρνητικές εξελίξεις της αντιμεταναστευτικής πολιτικής.
Οι επόμενες κινήσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:
1) Να διεξαχθει μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου τη ξενοφοβίας με την νεολαία της περιοχής, μέσα από επισκέψεις στους χώρους που κινείται.
2)Να συζητηθούν με τους συμπολίτες οι αιτίες και οι τρόποι επίλυσης του φαινομένου της μετανάστευσης.
3)Να πραγματοποιηθεί αντιρατσιστικό και πολιτιστικό διήμερο φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις.
5) Να γίνει από κοινού προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος με τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
Παράλληλα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους μετανάστες καλεί την τοπική κοινωνία να προσφέρει ότι μπορεί από το υστέρημα της όπως (ρούχα ανδρικά, παπούτσια, κουβέρτες, τρόφιμα, νάιλον για την προστασία από της άσχημες καιρικές συνθήκες) αφού επικοινωνήσει με την επιτροπή στο mail: metanastesig@ gmail.com και στα τηλέφωνα 6932 367260 -6942472396.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και συγκεκριμένα για τα εξής:
α) φάρμακα για ψώρα (spregal)
β) spray pulvo 47 (για περιποίηση τραυμάτων)
γ) αντιβιώσεις (μακρολίδες, πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες )
δ) αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα
ε) κορτιζονούχες και μη κρέμες, κρέμες για εντριβή (τύπου voltaren)
στ) οφθαλμικά κολύρια (tobradex, garamat, tears naturale)
ζ) αντισταμινικά χαπάκια (aerius, xozal, zirtek)
η) στοματικά διαλύματα για γαργάρες (hexalen, tantum verde), τροχίσκοι (trachisan, tantum verde, strepsils )
θ) φάρμακα για μυκητισιακές στοματίτιδες, sporanox, tabl. Stabilanol.

Πανελλαδική συγκέντρωση το Σάββατο
Μια έκφραση μορφής αλληλεγγύης στους μετανάστες είναι και η πανελλαδική συγκέντρωση – πορεία που οργανώνεται το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας με πρωτοβουλία της Κατάληψης «Κελί Ελευθερίας» και αναρχικών και αντιεξουσιαστών από τη δυτική Ελλάδα.
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψουν και άτομα από την Αθήνα, ενώ θα γίνει προσπάθεια συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων φαρμάκων, τροφίμων και ιματισμού.


http://www.ele.gr/ShowArticle.aspx?ID=3528


…συνέχεια »

Σε αναμονή η διεθνής κοινότητα εν όψει νέας αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα Τίρανα

Το αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα προχωρήσει την Παρασκευή στην πραγματοποίηση αντικυβερνητικής διαδήλωσης, στη μνήμη των τριών νεκρών στη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής.
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Έντι Ράμα (φωτο) κάλεσε τους Αλβανούς να βγουν στους δρόμους παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που ζητεί να ματαιωθεί η διαδήλωση υπό τον φόβο νέων επεισοδίων


Η ΕΕ από την πλευρά έχει καλέσει σε έντονο ύφος τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση της χώρας να πράξουν με τρόπο ώστε να αποκατασταθεί η τάξη. Ενισχύοντας το μήνυμα της ΕΕ την Πέμπτη ο ΟΑΣΕ κάλεσε τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να και τον Έντι Ράμα να ξεκινήσουν διάλογο προκειμένου να έπανέλθει η Αλβανία στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Παρ’ όλα αυτά το βράδυ της Πέμπτης ο Έντι Ράμα κάλεσε τους υποστηρικτές του να έλθουν στη διαδήλωση της Παρασκευής φορώντας πένθιμα ρούχα και κρατώντας λουλούδια και κεριά, για να τιμήσουν τους νεκρούς.
«Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η κινητοποίησή μας δεν θα έχει καμία σχέση με τη βία» είπε ο Ράμα την Πέμπτη και ζήτησε «σεβασμό και ενότητα». «Θέλουμε να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε τους ανθρώπους» πρόσθεσε.
…συνέχεια »

Στο ΕΣΠΑ Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνική Μέριμνα

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011.
Αυτό κάνει γνωστό με εγκύκλιο, που απέστειλε προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος σημειώνει ότι η δυνατότητα υλοποίησης των ανωτέρω κοινωνικών δομών σε δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, εξασφαλίστηκε και από τη σχετική επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Λ. Αντορ.

Επισημαίνει δε ότι στην περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ο ίδιος, ισχύουν τα προβλεπόμενα, βάσει της οποίας, το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων και για την υλοποίηση αυτών μέχρι τη λήξη τους.
…συνέχεια »

Ζητά ενημέρωση για τον ΧΥΤΥ

Η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, με αφορμή το σχεδιασμό για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τη χωροθέτηση
Με αφορμή την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και της σχετικής μελέτης η οποία διερευνά τα σχετικά σενάρια χωροθέτησης του νέου εργοστασίου με ΧΥΤΥ καθώς και την αξιοποίηση ή μη των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, η Δήμαρχος του νέου Δήμου Σουλίου, τάσσεται μεν υπέρ της ολοκληρωμένης αειφορικής και βιώσιμης λύσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, εκφράζει όμως την ανησυχία της στο σενάριο που θέλει το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να είναι ο μοναδικός που θα δέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου επεξεργασίας.

«Βεβαίως, η λειτουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων συμβάλει όχι απλά στην μείωση των ποσοτήτων προς τους ΧΥΤΑ αλλά και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της διαλογής και της επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ», τονίζει η κ. Μραίμη.

Σχετικά με τη χωροθέτηση του νέου εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ θα πρέπει, όπως λέει, να γίνει αποκλειστικά και μόνο με βάση τα επιστημονικά κριτήρια, την κεντροβαρικότητα και την οικονομικότητα.
Στην μελέτη συγκεκριμένα, εξετάστηκαν σε γενικές γραμμές τα σενάρια χωροθέτησης του εργοστασίου καθώς και αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την κατασκευή ή όχι νέου ΧΥΤΥ. Επίσης στην συγκεκριμένη μελέτη κατόπιν εντολής της επιβλέπουσας αρχής δεν εξετάζετε ΚΑΘΟΛΟΥ το σενάριο αξιοποίησης και του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Δεδομένου ότι η χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας είναι περιορισμένη, ότι ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν βλέψεις επέκτασής του, εκφράζει την ανησυχία της ότι ενδεχομένως ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να υποδειχθεί σαν ο μοναδικός αποδέκτης των υπολειμμάτων που θα προέρχονται από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.
Θεωρεί ότι περιβαλλοντικά - διαχειριστικά - λειτουργικά κριτήρια επιβάλλουν για ευνόητους λόγους οι δύο μονάδες (εργοστάσιο επεξεργασίας Α.Σ.Α. και Χ.Υ.Τ. υπολειμμάτων) να κατασκευαστούν μαζί, ώστε να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής, αειφόρου και βιώσιμης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

Ερωτήματα και προβληματισμοί
Σε συνέχεια των παραπάνω, θέτει συγκεκριμένους προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Ηπείρου:
1.- Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε με τον ....γνωστό τρόπο και ακόμα επίσημα καμία αρμόδια αρχή δεν έχει πάρει θέση για πιθανές επιπτώσεις από την λειτουργία του σε μία τοπική κοινότητα με κύρια ενασχόληση την κτηνοτροφία. Θεωρούμε ότι περιβαλλοντικά - διαχειριστικά - λειτουργικά κριτήρια επιβάλλουν για ευνόητους λόγους η χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. να βρίσκεται σε χώρους Χ.Υ.Τ. Υπολειμμάτων, ώστε οι δύο μονάδες να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής, αειφόρου και βιώσιμης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.
2.-Ενδεχόμενη αξιοποίηση του σαν τον μοναδικό αποδέκτη των υπολειμμάτων είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει την ημερήσια εισερχόμενη ποσότητα στερεών αποβλήτων κατακόρυφα. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται όχι παραπάνω από 120-130 τόνους στερεών αποβλήτων/ημέρα. (Θα θέλαμε και καλύτερη παρουσίαση στην μελέτη της ημερήσιας εκτιμώμενης παραγωγής υπολείμματος από το εργοστάσιο).
Μπορεί λοιπόν λειτουργικά να εξυπηρετήσει αυξημένη είσοδο υπολειμμάτων; Το ενδεχόμενο αυτό έχει εξετασθεί ΜΟΝΟ από την πλευρά της χωρητικότητας του κυττάρου και όχι των υπολοίπων εγκαταστάσεων.
3.-Αυξημένες ποσότητες δεν σημαίνουν και αυξημένη περιβαλλοντική όχληση κάθε μορφής;
4.-Σχετικά με τον Καλλικράτη και τους νέους Δήμους, πως και από ποιόν ΧΥΤΑ θα εξυπηρετηθούν οι Δήμοι που προσχωρούν σε μεγαλύτερους; (Δ. Μαργαριτίου, Δ. Συβότων).
5.-Πως θα εξυπηρετηθεί η Διαχειριστική Ενότητα που αντιστοιχεί στον ΧΥΤΑ Κορίτιανης δεδομένου ότι η χωρητικότητα του κυττάρου εξαντλείται;
6.-Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την επέκταση του και αν όχι, γιατί;
7.-Αν υπάρχει η σκέψη της εξυπηρέτησης της Ηγουμενίτσας και του Δήμου Φιλιατών από τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, έχει γίνει σχετική ενημέρωση στον Σύνδεσμο Διαχείρισης 2ης Διαχειριστικής Ενότητας ούτως ώστε να γνωμοδοτήσει αν αυτό είναι εφικτό; Αν εξυπηρετηθούν από το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου ποια θα είναι η χωρητικότητα του την χρονική στιγμή που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου;
8.-Δοθείσης της οικονομικής συγκυρίας είναι δυνατό να εγκαταλείψουμε ένα έργο σύγχρονο και λειτουργικό (ΧΥΤΑ Ελληνικού) συνολικής δαπάνης ύψους 11.000.000. ΕΥΡΩ;
9.- Πως διαφυλάσσεται η άρτια λειτουργία όταν οι ΦΟΣΔΑ υπολειτουργούν, δεν εφαρμόζετε πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, υπάρχουν προβλήματα εσόδων και οι υποδομές για την μεταφόρτωση είναι ακόμη σε φάση μελετών;
10.-Δεν είναι περιβαλλοντικά ορθό να οδηγούνται τα υπολείμματα της Περιφέρειας Ηπείρου με αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, εξασφαλίζοντας έτσι την επιμήκυνση της ζωής τους και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής τους όχλησης, αφού θα χειρίζονται μικρότερες ποσότητες από αυτές για τις οποίες έχουν κατασκευαστεί και περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί.

Ναι σε οριστική και βιώσιμη λύση
Συνοψίζοντας, τονίζει ότι είναι υπέρ μιας οριστικής, αειφορικής και βιώσιμης λύσης.
«Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει αξιοποίηση μόνο του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου», συνεχίζει και προσθέτει:
«Οι αντιρρήσεις μας σε κάτι τέτοιο δεν εξαντλούνται μόνο στην φιλοσοφία του NIMBY(not in my backyard). Πηγάζουν από τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προκύψουν κατά γνώμη μας. Επειδή θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μία αειφορική και δίκαιη λύση.
Κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και στα πλαίσια της αειφορικής ανάπτυξης.
Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν προγράμματα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με διαλογή στην πηγή, αναφορικά με τα υλικά συσκευασίας και τα οργανικά απορρίμματα.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώντας απαραίτητη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, την γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο μετά από ενημέρωση αυτού από τους μελετητές και κάθε αρμόδιο, παρακαλούμε να μας δοθεί η χρονική δυνατότητα να κάνουμε τα δέοντα», καταλήγει.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/17639-2011-01-27-14-31-27.html



…συνέχεια »

Ανακοίνωση του Σταύρου Καλογιάννη για την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συγχώνευσης Aegean Airlines και Olympic Air

Για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η συγχώνευση των εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air ο Σταύρος Καλογιάννης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η απαγόρευση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και Olympic Air είναι θετική για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως για τους Ηπειρώτες, καθώς από πέρυσι το καλοκαίρι, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης των δύο εταιρειών να συγχωνευθούν, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην Ήπειρο.

Υπενθυμίζω ότι μέχρι το τέλος του 2009, τα Ιωάννινα συνδέονταν με την Αθήνα με τρεις έως τέσσερις πτήσεις καθημερινά από την Οlympic και την Aegean, το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα. Ξαφνικά οι δύο εταιρείες, σαν να ήλθαν σε συμφωνία, τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν την πρωινή πτήση της Olympic Air και δρομολόγησαν τις μεσημβρινές πτήσεις τους, από Ιωάννινα προς Αθήνα, με διαφορά μόλις είκοσι λεπτών της ώρας!
Παράλληλα, η Aegean υποβάθμισε περισσότερο τη συγκεκριμένη γραμμή δρομολογώντας σε αυτή μικρά ελικοφόρα αεροπλάνα και μάλιστα μισθωμένα από τρίτη εταιρεία, έναντι των μεγαλύτερων τετρακινητήριων αεροσκαφών που δρομολογούσε τα προηγούμενα χρόνια.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε αναιτιολόγητα τη μοναδική πτήση της από Αθήνα προς Ιωάννινα, με αποτέλεσμα τα Ιωάννινα να εξυπηρετούνται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που ήταν υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς.
Αυτή η απουσία επιλογής είχε θέσει τους συμπολίτες μας υπό την ομηρία μίας μόνον εταιρείας, η οποία μπορούσε πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων, όπως και έκανε.
Είχα επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή, τονίζοντας τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ένιπτε τας χείρας της, καθώς ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε σε Ερώτησή μου στη Βουλή ότι «η Κυβέρνηση κρατά επί του θέματος ουδέτερη στάση»! Κατόπιν αυτού προσέφυγα στον αρμόδιο Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας κ. Joaquin Almounia, τον οποίο ενημέρωσα για τις μεγάλες επιπτώσεις που θα είχε για τους συμπολίτες μας η συγχώνευση. Του επισήμανα δε ότι το απλό δρομολόγιο Αθήνα – Ιωάννινα κόστιζε 164 ευρώ, όσο δηλαδή το εισιτήριο Αθήνα – Βρυξέλλες aller – retour!
Από εδώ και πέρα πρέπει η Κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή πάνω στο θέμα και να διασφαλίσει συνθήκες ανταγωνισμού διότι ο υγιής ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών μόνον όφελος θα έχει για τους συμπολίτες μας».

…συνέχεια »

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ:

Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου η ευρύτερη περίοδος, πιθανά στο μέλλον, θα χαρακτηριστεί όχι ως μεταπολιτευτική αλλά ως η περίοδος της ελληνικής κρίσης. Η ελληνική συνιστώσα αυτής τη κρίσης θα χαρακτηρίζεται ως μια τραγωδία. Για την ακρίβεια μια αττική τραγωδία, αποτέλεσμα μιας αττικής διαχείρισης των προβλημάτων της χώρας.
Οι κρίσεις όμως, όσο σοβαρές κι αν είναι, δεν είναι φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία. Υπήρξαν στο παρελθόν και παγκόσμια και στη χώρα μας, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον. Κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί και η δική μας κρίση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έκανε αυτήν την κρίση ιδιαίτερη.
Κατά τη γνώμη μου ήταν η έλλειψη εργαλείων διαχείρισης και επίλυσης μεγάλων προβλημάτων, η ανεπάρκεια των θεσμών, το έλλειμμα προσανατολισμού της χώρας και η ομολογία ενοχής, συνήθως έμμεσα, πιο σπάνια και άμεσα, του ίδιου του πολιτικού συστήματος.
Τι κάναμε μέχρι τώρα; Κάναμε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και η χώρα αρχίζει και νεωτερίζεται αποκτώντας ισχύ μέσα από αναγκαίες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Φτάνει όμως αυτό;
Στη χώρα παραμένει ένα θεσμικό έλλειμμα που αφορά δυο κύτταρα της δομής του πολιτεύματος. Το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Για το κόμμα δεν είναι η στιγμή και ο τόπος να αναφερθούμε. Για την κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται μία πιο άμεση και αποτελεσματική συμμετοχή του βουλευτή έτσι ώστε να υπάρχει αίσθηση της κοινής ευθύνης και όχι μόνο της κοινής μοίρας. Έχετε πει στο παρελθόν ότι θέλετε τους βουλευτές επαναστάτες. Προς το παρόν παραμένουν επαίτες μιας συμμετοχής αλλά και μιας συνευθύνης στη διαμόρφωση διαφόρων πραγμάτων. Πάρτε λοιπόν άμεσα πρωτοβουλία για αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού - νομοθετικού ρόλου, που η συμμετοχή τους είναι μικρή, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος.
Τα υπόλοιπα όποτε ξαναγίνει η κοινοβουλευτική ομάδα ...


…συνέχεια »

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε για σήμερα Πέμπτη και για αύριο Παρασκευή έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων. Σύμφωνα με αυτό από σήμερα (Πέμπτη) το βράδυ θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού στα Δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Επίσης προβλέπονται θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Έχοντας υπόψη την ανωτέρω ανακοίνωση, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, με έγγραφό της προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εφιστά την προσοχή τους και ζητά να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν παρουσιαστούν.
…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου


Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1) Επικύρωση των αποφάσεων της προηγούμενης 1ης συνεδρίασης του Π.Σ.

2) Συμμετοχές και εκπροσωπήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε διάφορες Επιτροπές, Συμβούλια κ.λ.π.
(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)

3) Προέγκριση ένταξης έργου για την εκπόνηση από το ΙΓΜΕ ερευνητικού προγράμματος ευστάθειας των οικισμών, των τοπικών Κοινοτήτων Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζιας και της ευρύτερης περιοχής.
(εισήγηση: ο Περιφερειάρχης Ηπείρου)

4) Χωροθέτηση εργοστασίου απορριμμάτων
(εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Ιωαννίνων, κα Καλογιάννη)

5) Συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης Ιωαννίνων
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολόκας)

6) Σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Αναπτυξιακής της εταιρείας
«ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε.
(εισήγηση: ο Πρόεδρος της «ΗΠΕΙΡΟΣ» Α.Ε., κ. Ντέτσικας)

7) Σχετικά με τα διόδια Εγνατίας Οδού
(εισήγηση: ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώτσιος)

8) Σχετικά με τους μετανάστες της Ηγουμενίτσας
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης)

9) Έγκριση πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις
υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης)

10) Συγκρότηση Επιτροπής Ανάπτυξης
(εισήγηση: ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιρογιάννης)

11) Συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης)

12) Διατήρηση του Σταθμού Παραλαβής και Πρόψυξης Γάλακτος της
Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο Καστρί.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Πρέβεζας κ. Ιωάννου)

13) Έγκριση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας έτους 2011.
(εισήγηση: οι ενδιαφερόμενοι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Ιωάννου και Π.Ε. Άρτας, κ. Παππάς)

14) Σχεδιασμός μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Ηπείρου.
(εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

15) Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
(εισήγηση: η παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)





…συνέχεια »

Εφαρμογή του Προγράμματος Διαύγεια και στους ΟΤΑ

Από τις 15 Μαρτίου όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα νομικά πρόσωπα-επιχειρήσεις που ελέγχουν θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτούν στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαύγεια», τους νόμους και τις πράξεις των κυβερνητικών και των διοικητικών οργάνων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΥΠΕΣ Γιάννης Ραγκούσης. Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι κατά νόμο δημοσιευτέες πράξεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ισχύουν από τη δημοσίευση, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, ενώ οι λοιπές δεν εκτελούνται εάν δεν έχουν λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) που αποδίδεται με την καταχώρησή τους στους δικτυακούς τόπους του «Δι@ύγεια». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή η εκτελεστότητα της συγκεκριμένης πράξης συναρτάται άμεσα με την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, αφού η ανάρτηση ανάγεται σε όρο εκτέλεσης της πράξης.
Επισημαίνεται ότι η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση των νόμων και των αποφάσεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Οι υπόχρεοι φορείς δεν χρειάζεται να προβούν σε καμιά αγορά εξοπλισμού ή λογισμικού, καθώς η υπηρεσία υλοποίησης του Προγράμματος «Δι@ύγεια» παρέχεται κεντρικά. Η εφαρμογή της διαδικασίας καταχώρησης και ανάρτησης, καθώς και η προβλεπόμενη από το νόμο συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) σε κάθε φορέα που είναι υπόχρεος για ανάρτηση των πράξεών του στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τη σύσταση νέων οργανικών μονάδων στους υπόχρεους φορείς ή όργανα ή την πρόσληψη νέου προσωπικού ειδικά για το σκοπό αυτό. Κατά συνέπεια, η διαδικασία καταχώρησης θα πραγματοποιείται από τους υπόχρεους στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες οργανικές διατάξεις οργανωτικής δομής και λειτουργίας των υπηρεσιών τους και με το υπάρχον προσωπικό. Τέλος, ο υπουργός κάνει γνωστό ότι σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης οργανώνονται επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με έμφαση στο πρόγραμμα «Δι@ύγεια».

…συνέχεια »