NASA: Ανακαλύφτηκε μια «νέα γη»

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη ενός πλανήτη που παρουσιάζει συνθήκες κατάλληλες για ζωή.

Οι αναφορές της NASA λένε πως μια επιστημονική ομάδα που μελετά τον Gliese 581g εδώ και μια δεκαετία, θεωρεί πως μπορεί να διαθέτει νερό και να φιλοξενήσει ζωή.
Ο καθηγητής της αστρονομίας Steven Vogt λέει πως οι έρευνες απέδειξαν το ότι πρόκειται για έναν πολύ φιλόξενο πλανήτη. «Το γεγονός ότι μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε τόσο γρήγορα και τόσο κοντά σε εμάς, δείχνει πως αυτού του είδους οι πλανήτες είναι κάτι το συνηθισμένο».
Ο πλανήτης απέχει 20 έτη φωτός (120 τρισεκατομμύρια μίλια) από τη γη, βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, και ανήκει στη κατηγορία πλανητών γνωστών ως Golidlocks, που πιθανόν να μπορούν να διατηρήσουν ζωή, αν και όχι ανθρώπινη.
Το άρθρο της NASA:
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/gliese_581_feature.html
…συνέχεια »

Γ. Κάτσινος: Την Κυριακή 3/10 η παρουσίαση του ψηφοδελτίου

Κάλεσμα του Γιώργου Κάτσινου υποψήφιου δημάρχου Ηγουμενίτσας


Δημότισσες και δημότες του νέου δήμου Ηγουμενίτσας
Την Κυριακή 3/10/2010, σας καλώ όλους στην παρουσίαση του κεντρικού ψηφοδελτίου του συνδυασμού, που θα γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου angelika pallas, ώρα 19.30΄ στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


…συνέχεια »

ΕΛΤΑ: έκπτωση έως 20% σε υποψηφίους και συνδιασμούς

Ειδικές εκπτώσεις για την διακίνηση εκλογικού υλικού θα κάνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, προκειμένου να διευκολύνουν τους υποψηφίους των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών στον προεκλογικό τους αγώνα. Συγκεκριμένα, τα Ταχυδρομεία προσφέρουν έκτπωση 15% για τις υπηρεσίες Α΄και Β΄ Προτεραιότητας Εσωτερικού και Ο.Ε.Μ.Δ.Π. – Τυποποιημένα και έκπτωση 20% για την υπηρεσίς Ο.Ε.Χ.Δ.Π. – επίδοση από διανομή, για όλες τις καταθέσεις ταχυδρομικών αντικειμένων που προορίζονται για την εκλογική περιφέρεια όπου θα είναι υποψήφιος ο αποστολέας ή ο εκλογικός συνδυασμός.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων τα Ταχυδρομεία συνιστούν στους υποψηφίους την έγκαιρη κατάθεση της εκλογικής αλληλογραφίας τους, ενώ επισημαίνουν ότι το προσωπικό των καταστημάτων της είναι στη διάθεσή τους για πληροφορίες και διευκρινίσεις όσον αφορά τις σχετικές προϋποθέσεις για την διαδικασία.
…συνέχεια »

Στο διαδίκτυο οι δαπάνες της παράταξης Αργύρη

Ο συνδυασμός «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις», σεβόμενος απόλυτα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των εκλογικών δαπανών, έχει ήδη προχωρήσει στην καταχώρηση των στοιχείων του στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών (http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html).
Αντίστοιχη καταχώρηση γίνεται και για το σύνολο των ήδη ανακοινωμένων ονομάτων υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού μας.

Για εμάς η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και κάθε διαδικασία που συμβάλλει στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική καθώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Πιστεύουμε ότι όλοι οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των Ηπειρωτών θα σεβαστούν τους κανόνες της διαφάνειας και της δημόσιας παρουσίασης των εκλογικών τους δαπανών, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες.

…συνέχεια »

Διακύρηξη Βασίλη Γιόγιακα

Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Η απόφασή μου να συνεχίσω την αυτοδιοικητική πορεία, στην οποία χρόνια τώρα από διαφορετικές θέσεις (είτε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, είτε ως Νομάρχης Θεσπρωτίας) συμπορευόμαστε, στο νέο Καλλικρατικό πλαίσιο, στηρίζεται κυρίως στη σχέση εμπιστοσύνης, που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε οικοδομήσει. Στηρίζεται στην πεποίθηση, ότι με συνέπεια και συνέχεια μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε το παρόν και το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας, διεκδικώντας για όλους εμάς, όχι απλά ένα βιώσιμο Δήμο, αλλά ένα δυνατό Δήμο με σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, που γνωρίζει, μπορεί και επιδιώκει να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.


Η καθημερινή μας επαφή, αλλά και οι κοινοί μας αγώνες προς όφελος του τόπου μας, αποτελούν για εμένα το σημείο στήριξης στην προσπάθεια που κάνουμε. Γιατί ό,τι έχουμε πετύχει – και τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι ότι έχουμε πετύχει αρκετά, μπορούμε όμως περισσότερα- το έχουμε πετύχει μαζί. Γι’ αυτό και σήμερα, στέκομαι πάλι στη γραμμή εκκίνησης και ζητώ στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου να συνεχίσουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας και να παράγουμε έργο που θα έχει χειροπιαστές αποδείξεις.
Γιατί η μέχρι τώρα πορεία μας, όχι μόνο η δική μου, αλλά και των ανθρώπων που πλαισιώνουν το συνδυασμό της «Νέας Αυτοδιοικητικής Πορείας», άνθρωποι όλοι γνώστες των αναγκών του νέου Δήμου Ηγουμενίτσας, αποδεικνύει ότι μπορούμε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για το Δήμο μας. Να δώσουμε τη μάχη για την Ηγουμενίτσα, τον Παραπόταμο, τα Σύβοτα, την Πέρδικα, το Μαργαρίτι και όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά.
Να διεκδικήσουμε πραγματική εξέλιξη σε όλους τους τομείς: στην τουριστική ανάπτυξη και το εμπόριο, στην απασχόληση και την προσέλκυση επενδύσεων, στην παιδεία και τον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
Στόχος μας δεν είναι απλά να οραματιστούμε το αύριο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μιλάνε τα έργα και όχι τα λόγια για το νέο Δήμο Ηγουμενίτσας. Έργα και όχι λόγια που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η μάχη που θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε. Αυτή είναι η μάχη που γνωρίζουμε πως θα κατορθώσουμε να κερδίσουμε.
Και στη μάχη αυτή οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Πέρα και πάνω από τις όποιες πολιτικές απόψεις. Πέρα και πάνω από κομματικά κριτήρια. Πέρα και πάνω από προσωπικές γνώμες. Η συλλογική μας προσπάθεια είναι εκείνη που θα αποδώσει τους καρπούς.
Άλλωστε, και εγώ προσωπικά, πάντα έτσι πορεύτηκα. Με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας. Έτσι, θα πορευτώ και τώρα, γιατί δεν πιστεύω στους κομματικούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους συμπολίτες μου. Η μέχρι σήμερα πορεία μου, το αποδεικνύει και αυτόν τον δρόμο εξακολουθώ πάντα να πορεύομαι.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το όραμα, πραγματικότητα και να χαράξουμε μια «Νέα Αυτοδιοικητικη Πορεία».
Με ειλικρινή εκτίμηση
Βασίλης Ν. Γιόγιακας

…συνέχεια »

Τα Άπαντα του Γιοσέφ Ελιγιά, παρουσιάζονται την Τετάρτη

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και οι Εκδόσεις Γαβριήλδης πραγματοποιούν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας παρουσίαση του βιβλίου «Γιωσεφ Ελιγιά Άπαντα» (εισαγωγή – επιμέλεια Λεων Α. Ναρ) με το έργο του σημαντικού Γιαννιωτοεβραίου ποιητή. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
…συνέχεια »

Ρεπορτάζ του Arte tv για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ρεπορτάζ για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα και τις κινήσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται από πολίτες της πόλης προβλήθηκε στο γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte Tv , ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα τηλεοπτικής συνεργασίας στην Ευρώπη με έμφαση στον πολιτισμό και τα κοινωνικά θέματα.

Μια ομάδα Γάλλων καλλιτεχνών επισκέφτηκε την Ηγουμενίτσα στο τέλος του Αυγούστου και τα πλάνα του ρεπορτάζ είναι από το λιμάνι και το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του νέου λιμανιού για την προβολή της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.
Στο μεταξύ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσα σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι η «φρίκη των στρατοπέδων του Έβρου αποτελεί το καλωσόρισμα των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας με όνειρα και προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή. Στον Έβρο υπάρχουν 5 βασικά τμήματα συνοριακής φύλαξης, τα οποία τους τελευταίους μήνες υποδέχονται σε ημερήσια βάση περίπου 250 μετανάστες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Τα τμήματα αυτά βρίσκονται στο Νέο Χειμώνιο, στις Φέρρες, στο Σουφλί, στο Τυχερό και στο Ισαάκιο στο Διδυμότειχο. Ένα ακόμη βρίσκεται στους Μεταξάδες, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Γέμισε και πάλι η πόλη μας με καινούργια πρόσωπα. Άνθρωποι που ταξίδεψαν σε παλιές και καινούργιες διαδρομές με τον ίδιο πάντα στόχο και προσωρινό σταθμό το λιμάνι. Κάποιοι απ’ αυτούς, προπαντός οι ανήλικοι δείχνουν χαμένοι σ’ αυτό τον καινούργιο τόπο που βρέθηκαν, χωρίς να προλάβουν να καταλάβουν πως και γιατί. Παραμένουν πάντα ζωντανές οι αναμνήσεις για την παλιά πατρίδα και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην πολυπόθητη Ευρώπη. Καλή τύχη στους φίλους από τη Βόρειο Αφρική».





http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2721:--arte-tv------&catid=35:news …συνέχεια »

Ανακοίνωση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη και υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων Θεσπρωτίας

Ο συνδυασμός «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» , συνεχίζοντας την προσπάθεια διαμόρφωσης ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας δυνάμεων των Ηπειρωτών, ανακοινώνει σήμερα τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη του συνδυασμού για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, το Δημοσιογράφο-Οικονομολόγο, κ. Γρηγόρη Τζιοβάρα...


Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας αποτελεί μία επαγγελματικά καταξιωμένη υποψηφιότητα κύρους, με όραμα, θέληση και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο μας.
Ακολουθεί σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του κ. Τζιοβάρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
Δημοσιογράφος-Οικονομολόγος
Ο Γρηγόρης Τζιοβάρας γεννήθηκε το 1961 στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας.
Μετά τη γυμνασιακή εκπαίδευση στο Φιλιάτι, σπούδασε οικονομικά –είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών- και παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας.
Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ακρόπολις», «Αυριανή», «Έθνος», «Εξόρμηση» και «Εξουσία», στους ραδιοσταθμούς «Αθήνα 9.84», «Flash 9.61» και «Κανάλι 1», στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel», ενώ υπήρξε δημιουργός του περιοδικού «Βουλή & Ευρωβουλή» και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας που επιμελείται την έκδοση της εφημερίδας «Της Κοκκινιάς τα Χαιρετίσματα» που εκδίδει η Αδελφότητα του χωριού του.
Καλύπτει επί 25 συναπτά έτη το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει μετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από τις εκδόσεις «Ποντίκι» κυκλοφόρησε, το 1996, το βιβλίο του «Τα υπουργεία μας», ενώ το 2004 ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη εξέδωσε, με δική του συνεπιμέλεια, λεύκωμα 800 σελίδων, υπό τον τίτλο «Ο Πολιτικός Χάρτης της Μεταπολίτευσης».
«Για την πληρότητα και την αντικειμενικότητα στην κάλυψη του Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ και για τα βιβλία του που αναφέρονται στη Βουλή» του απονεμήθηκε, το 2006, από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση το Βραβείο Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ.
Είναι νυμφευμένος με την Κύπρια δημοσιογράφο Νατάσα Θωμά και έχουν δύο κόρες.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Ο συνδυασμός «Ήπειρος , Τόπος να Ζεις» , ανακοινώνει σήμερα τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
Υποψήφιοι καταξιωμένοι στην κοινωνία, με θέληση και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον κοινό μας στόχο να πάμε την Ήπειρο μπροστά.
Υποψήφιοι που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Ήπειρος μέσα από την αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση.

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
1 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΩΤΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
2 ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
3 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Α.Τ.Ε.
4 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΙΑΤΡΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
5 ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
6 ΛΙΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
7 ΜΠΟΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
8 ΠΕΤΣΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
9 ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
10 ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕ
…συνέχεια »

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Δούκισσα

Την τελευταία της πνοή έπειτα από χρόνια μάχη με την επάρατη νόσο άφησε τα ξημερώματα η γνωστή τραγουδίστρια Δούκισσα σε ηλικία 69 ετών.
Η Δούκισσα, που ξεκίνησε το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία, έγινε γνωστή από τη χαρακτηριστική της φωνή, τις πολλές επιτυχίες που ερμήνευσε αλλά και τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.Η κηδεία της θα γίνει το προσεχές Σάββατο στη 1 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.




…συνέχεια »

«οι εχθροί της ελευθερίας» Απάντηση στους ρατσιστές-αντιρατσιστές της Ηγουμενίτσας

Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί «φωνακλάδες» που δεν θέλουν να δουν τη «γραφικότητα τους», «προστάτες» όλων των πτυχών της ζωής μας.
Με τη φράση, σε κείμενο που προκαλεί μόνο γέλωτα, «δεν επιτράπηκε, ούτε θα επιτραπεί στο συγκεκριμένο μέσο να καλύψει δημοσιογραφικά τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τις οποίες θα οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες» μας χαρακτήρισαν «εχθρούς της ελευθερίας».

Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί «φωνακλάδες» που δεν θέλουν να δουν τη «γραφικότητα τους», «προστάτες» όλων των πτυχών της ζωής μας.
Με τη φράση, σε κείμενο που προκαλεί μόνο γέλωτα, «δεν επιτράπηκε, ούτε θα επιτραπεί στο συγκεκριμένο μέσο να καλύψει δημοσιογραφικά τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τις οποίες θα οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες» μας χαρακτήρισαν «εχθρούς της ελευθερίας».

Ναι. Εμάς που όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός πως διαφωνούμε ριζικά σε ιδέες και συμπεριφορές μαζί τους, τους έχουμε παραχωρήσει τα ΜΜΕ για να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμό ή παρέμβαση.

Ναι. Εμάς που δεν τους φοβηθήκαμε όσες φορές τραμπουκικά και τρομοκρατικά επιδίωξαν να εκφράσουν το «ευχαριστώ τους».

Ναι. Εμάς που με την τόλμη και ελευθερία δεν κρυβόμαστε πίσω από ανώνυμα φέιγ- βολάν, αλλά με θάρρος και Δημοκρατική ευαισθησία πάντα με την υπογραφή μας, λέμε πάντα, τα πάντα με το όνομά τους.

Αν κάποιος από τους παραπάνω ανώνυμους «Αντιρατσιστές» έχει την παραμικρή αμφιβολία, για τα παραπάνω, ας απευθυνθεί στον «σύντροφο» αλλά πάντα δεδηλωμένο φίλο μας Παύλο Αλεξίου.

Φίλοι μου. Για μια ακόμη φορά, δεν κατορθώσατε να κρύψετε τις φασιστικές σας ιδέες, αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Πιθανότατα η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, λόγω της πλήρους απαξίας σας από ολόκληρο τον Δημοκρατικό Θεσπρωτικό λαό, να σας οδηγεί σε τέτοια απονενοημένα κατηφορικά βήματα.

Όσο για τους Μετανάστες, για μια ακόμη φορά ευθαρσώς σας λέω πως αν δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχατε ούτε εσείς. Άρα τα συμπεράσματα εύκολα βγαίνουν.

Γι’ αυτό και …καλή συνέχεια στους «αγώνες» σας.

Σ.Σ. Πόσο καιρό έχετε να …δείρετε δημοσιογράφο


…συνέχεια »

Σε δημόσια διαβούλευση η Κάρτα του Πολίτη

Η Κάρτα θα αρχίσει να διατίθεται από το Δεκέμβριο του 2011

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθούν τις επόμενες μέρες οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την Κάρτα του Πολίτη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κάρτα θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, αλλά και ως ταξιδιωτικό έγγραφο για προορισμούς που περιλαμβάνονται στη Συνθήκη Σέγκεν. Στις χρήσεις της κάρτας θα εντάσσεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση


Στην Κάρτα θα περιέχονται, μεταξύ άλλων, οι αριθμοί της αστυνομικής ταυτότητας, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, καθώς επίσης και το δημοτολόγιο.

Κατά τις ίδιες πληφορορίες, ο αριθμός της κάρτας ενδέχεται να είναι ίδιος με εκείνον του ΑΜΚΑ, ωστόσο, αυτά τα ζητήματα θα τεθούν προς διαβούλευση.

Η κυβέρνηση μελετά ακόμη την χρήση της Κάρτας και στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. για συναλλαγές με τις τράπεζες.

Η Κάρτα του Πολίτη εκτιμάται ότι θα αρχίσει να διατίθεται από το Δεκέμβριο του 2011 και θα αντικαταστήσει σταδιακά την αστυνομική ταυτότητα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Λούκα Κατσέλη.

…συνέχεια »

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα «DIE ZEIT»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», στο φύλλο της Πέμπτης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς, τόσο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Η εφημερίδας «DIE ZEIT», της οποίας εκδότης είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ, δημοσιεύει τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με το βραβείο «Quadriga» στο Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, εθνική εορτή της ενοποίησης της Γερμανίας.


Στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός επιτίθεται στις αγορές σημειώνοντας ότι η χώρα έζησε ένα «ένα άλλο είδος τρομοκρατίας, το φόβο ότι σε κυνηγούν οι αγορές, το φόβο για τους μεγάλους κινδύνους της χρηματοοικονομικής κρίσης» και σημειώνει ότι «υπάρχει μια τρομοκρατία της αγοράς». Η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έδρασε γρήγορα «και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα», εκτιμά ο κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς δε για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα που απαιτείται, εκτιμά ότι «εάν με τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση αποκτηθεί εμπιστοσύνη, τότε και οι πολίτες θα αναλάβουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Σημειώνει ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη σε δύο μέτωπα «όχι μόνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις επανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως είναι οι επενδύσεις νορβηγικών κεφαλαίων σε ελληνικά ομόλογα, το Κατάρ που θέλει να επενδύσει σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας και η Κίνα που επενδύει στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παρακάμπτει κανείς, αλλά χώρα που προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Παπανδρέου αντικρούει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν σκοπεύαμε κάτι τέτοιο θα ήταν εξυπνότερο να γίνει στην αρχή της κρίσης. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας», σημειώνει.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο μιας ανταγωνιστικότερης Ευρώπης που θα επιθυμούσε, ο πρωθυπουργός λέει ότι θα πρέπει να στηρίζεται «σε ένα Κοινό Νομισματικό Ταμείο, κοινή φορολογία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ευρωπαϊκό φόρο CO2». Μέσα από τις δράσεις αυτές «θα προέκυπτε μια γνήσια οικονομική διακυβέρνηση».

Για τις προτάσεις της Κομισιόν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί αυστηρότερων, αυτοματοποιημένων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «για την υλοποίηση ορισμένων προτάσεων πρέπει να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Δεν είμαι αντίθετος. Χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες και τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εάν είχαμε ήδη στο παρελθόν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες, δεν θα φτάναμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Ερωτηθείς για τις μακροπρόθεσμες - σε βάθος δεκαετίας - αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η χώρα θα στηριχθεί στην πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ισχύ της, την ενίσχυση της ναυτιλίας, διαθέτοντας σήμερα το μεγαλύτερο στόλο, τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και τις αγροτικές καλλιέργειες με το συγκριτικό πλεονέκτημα των μεσογειακών προϊόντων. «Η ελληνική γεωργία έχασε την ανταγωνιστικότητά της και ως επακόλουθο των κοινοτικών ενισχύσεων. Δεν σκεφτόμασταν τι θα πουλήσουμε, αλλά για τι μπορούσαμε να πάρουμε επιδότηση», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Όσο δε για την πρόταση δύο Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης την περασμένη άνοιξη να πουλήσει η Ελλάδα νησιά για να αποπληρώσει το χρέος της, ο κ. Παπανδρέου πέραν του χαρακτηρισμού της ως «ανόητης», σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει το «κέντρο ευεξίας» (Wellness) της Ευρώπης. «Τα νησιά είναι ένας θησαυρός για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για ορισμένους πλούσιους που θα τα αγόραζαν. Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε νησιά ευεξίας» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=177304&cid=6
…συνέχεια »

Σύλληψη ηγετικού στελέχους της ιταλικής Μαφίας στην Αλβανία

Ένα πιθανολογούμενο ηγετικό στέλεχος της Μάφιας στην Απουλία συνελήφθη από την αστυνομία στη Βλόρα, στη νότιο Αλβανία, αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αλβανικής εισαγγελίας.
Ο Αλμπίνο Προυντεντίνο, που θεωρείται από τους εγκέφαλους της ιταλικής εγκληματικής οργάνωσης Sacra Corona Unit? κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και άλλες κακουργηματικές ενέργειες, όπως απαγωγές προσώπων, τονίζει η εισαγγελία.
Η σύλληψή του αποτέλεσε καρπό μίας εκτεταμένης διεθνούς επιχείρησης, που αποσκοπούσε να σύρει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους της οργάνωσης αυτής, που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Απουλία, στη νότιο Ιταλία, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, τουλάχιστον άλλα επτά μέλη της οργάνωσης αυτής έχουν συλληφθεί παράλληλα σήμερα στην Ιταλία και άλλος ένας στην Ταϊλάνδη.
Η Ιντερπόλ καταζητεί άλλα δύο πρόσωπα, μέλη της Sacra Corona Unit?, που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τις αλβανικές δικαστικές πηγές.

…συνέχεια »

Επιστολή Αργύρη σε Μπιρμπίλη για το πάγωμα της χωροθέτησης

Να «παγώσουν» μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αιρετής Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου οι διαδικασίες χωροθέτησης των υποδομών του φυσικού αερίου στην περιοχή Πέρδικας – Συβότων ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», Βαγγέλης Αργύρης.

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της προμελέτης σχετικά με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στα παράλια του Νομού Θεσπρωτίας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ ζητά από την Υπουργό το «πάγωμα» της διαδικασίας θεωρώντας πως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δίνει τη δυνατότητα σε δυνάμεις που «αδιαφορούν για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής και ενδιαφέρονται να εξυπηρετήσουν μόνο το προσωπικό και μικροπολιτικό τους συμφέρον», να διαστρεβλώνουν και να αλλοιώνουν τη σημασία του έργου αυτού.
«Επιχειρούν ορισμένοι-οι ίδιοι που δεν επιθυμούν να δικαιωθεί η επιλογή της προώθησης του «Καλλικράτη»- να δημιουργήσουν εντυπώσεις και στρεβλές ερμηνείες σχετικά με το έργο αυτό. Είναι οι γνωστές συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας, που δε διστάζουν να υποτάξουν το συμφέρον της περιοχής, σε κάλπη-κα τερτίπια» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Αργύρης, δεσμευόμενος πως η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα καθυστερήσει την προώθηση του αναπτυξιακού έργου, καθώς η νέα αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας θα κινηθεί με θέληση και αποφασιστικότητα, αφού η αρμοδιότητα και ο ρόλος της θα είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας

…συνέχεια »

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για το Πρόγραμμα Διαύγεια

Το συντονισμό και τη συνεργασία όλων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του «Προγράμματος Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζήτησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα από τους Διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφέρειας στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (29/9/10).
Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας με τη συμμετοχή των Διευθυντών όλων των υπηρεσιών και αρμόδιων υπαλλήλων.


«Με το «Πρόγραμμα Διαύγεια», διασφαλίζεται η διαφάνεια της κρατικής δράσης και παράλληλα ενισχύεται η δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται άμεσα για θέματα που τους αφορούν και να ασκούν έλεγχο στη δημόσια εξουσία. Μέσα από τη συμμετοχή του πολίτη, γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών. Ουσιαστικά, αλλάζουμε τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, όπως λειτουργούσε εδώ και χρόνια στη χώρα μας,» τόνισε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη προς τους Δ/ντές ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος.
Στη συνέχεια ο συντονιστής του προγράμματος και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου της Περιφέρειας, Νικ. Ντέμος έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την εφαρμογή του «Διαύγεια».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
Με το πρόγραμμα «Διαύγεια» εισάγεται η υποχρεωτική ανάρτηση των νόμων, των κανονιστικών πράξεων και εν γένει πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο. Στόχος του, η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης. Και τούτο επειδή η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία που εξασφαλίζουν τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και την επίτευξη της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν και να ασκήσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα: πρωτίστως το δικαίωμα πληροφόρησης, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 Α § 1 του Συντάγματος και συνακόλουθα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που συναρτώνται με ή και εξαρτώνται από την πληροφόρηση αυτή, όπως το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή (άρθρο 5 § 1 Σ) αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5 Α § 2 Σ).
Τέλος, επισημαίνεται ότι η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο Διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (όπως π.χ. ανάρτηση σε κοινοτικό κατάστημα, δημοσίευση στον τύπο).

…συνέχεια »

Τζέιμς Ντιν: 55 χρόνια μετά το θάνατό του

Πρόωρα και βίαια κόπηκε το νήμα της ζωής του «θρύλου»

Ο Τζέιμς Ντιν γεννήθηκε το 1931 στο Φέρμουντ της Ιντιάνα. Πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες που έγιναν δημοφιλείς προτού σκοτωθεί το 1955 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Καλιφόρνια, σε ηλικία μόλις 24 ετών.
Υπήρξε είδωλο και πρότυπο της νεανικής επαναστατικότητας, μέσα από τις ερμηνείες του στις ταινίες «Επαναστάτης χωρίς αιτία», «Ανατολικά της Εδέμ» και «Ο Γίγας».
Είχε επίσης συνεργαστεί με τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Ελία Καζάν και είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 18ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

…συνέχεια »

Εμπορικό διαστημικό σταθμό σχεδιάζει ρωσική κοινοπραξία

Ξενοδοχείο σε τροχιά

Ρωσική ιδιωτική ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με κρατική βιομηχανία διαστημικών συστημάτων για την εκτόξευση του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού σε περίπου έξι χρόνια.
Το ιδιωτικό συγκρότημα θα είναι «ένα άνετο ξενοδοχείο σε τροχιά, σχεδιασμένο ειδικά για τουρίστες» δήλωσε ο Σεργκέι Κοστένκο, διευθύνων σύμβουλος της Orbital Technologies, με έδρα τη Μόσχα.


«Θα είναι πιο άνετος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επειδή δεν θα υπάρχει περιττός επιστημονικός εξοπλισμός» εξήγησε. Πρόσθεσε πάντως ότι το τροχιακό συγκρότημα θα φιλοξενεί και επιστήμονες και επιστημονικά πειράματα.

Ο σταθμός θα έχει χωρητικότητα επτά ατόμων όταν εκτοξευτεί το πρώτο τμήμα του γύρω στο 2016, αργότερα όμως θα μπορούσε να επεκταθεί με την εκτόξευση περισσότερων υπομονάδων, είπε ο Κοστένκο.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η Orbital Technologies συνεργάζεται με την κρατική RKK Energia, η οποία κατασκευάζει τα ρωσικά Soyuz και τα σκάφη ανεφοδιασμού Progress που εξυπηρετούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, από την οποία θα μισθώνει εξέδρες εκτόξευσης η κατασκευαστική κοινοπραξία, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ISS.

Η Ρωσία συμμετέχει σήμερα στο πρόγραμμα του ISS μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τη NASA και τις διαστημικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Επιπλέον, η Ρωσία συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία Space Adventures, η οποία οργανώνει τα ταξίδια αναψυχής που έχουν πραγματοποιήσει ελάχιστοι εκατομμυριούχοι τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011, και μέχρι να αναπτυχθεί νέο αμερικανικό σκάφος, τα ρωσικά Soyuz θα είναι τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες από και προς τον ISS.

Το δικό της διαστημικό σταθμό έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει και η Κίνα.

…συνέχεια »

Πρώην πρωθυπουργός σε δίκη

Δεν πλήρωσε κλήση

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε δίκη να οδηγούνται έστω και για την πιο μικρή παράβαση ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί!
Αθώο έκρινε δικαστήριο της Μελβούρνης τον πρώην Αυστραλό πρωθυπουργό, Πολ Κίτινγκ που αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο για οδική παράβαση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την Ημέρα της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ, πέρασε μια διασταύρωση με κόκκινα φανάρια. Ο ίδιος επέμεινε ότι τα φανάρια δεν ήταν κόκκινα αλλά κίτρινα, η δε δικαστής αποφάνθηκε ότι "επειδή και οι δύο εκδοχές είναι αληθοφανείς και δεδομένου ότι υπάρχει αμφιβολία αν τα φανάρια ήταν κόκκινα ή κίτρινα, θα απαλλάξει τον κατηγορούμενο". Οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι έδωσαν την κλήση στον Κίτιγκ, κατέθεσαν ότι πέρασε με κόκκινο, αλλά δεν έπεισαν στο δικαστήριο.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι όσοι παίρνουν κλήσεις για παραβάσεις τις οποίες γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν κάνει, θα πρέπει να έχουν το θάρρος να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.
"Το σύστημα δεν είναι εναντίον σας. Όταν όμως γνωρίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μη διστάζετε να το αντιμετωπίσετε. Ελπίζω η προσωπική μου εμπειρία σήμερα να βγει σε καλό. Κάποιοι να παραδειγματιστούν και να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους", είπε ο Πολ Κίτινγκ.
Στην Αυστραλία η αστυνομία δεν διστάζει να δίνει κλήσεις όχι μόνο σε πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους εν ενεργεία, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

…συνέχεια »

Σεξουαλικό σκάνδαλο στο γιοτ του Ατατούρκ!

Στην κατάσχεση του πολυτελούς ιστιοπλοϊκού σκάφους που κάποτε ανήκε στον ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για πάρτι με εκδιδόμενες γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οχτώ γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία για εξετάσεις, ύστερα από την κατάσχεση του σκάφους στην Αττάλεια. Οχτώ άτομα-μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες-παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πλοίο Savarona, μήκους 136 μέτρων, είχε ενοικιαστεί σε έναν επιχειρηματία από το υπουργείο Οικονομικών. «Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες για την ακύρωση της συμφωνίας ενοικίασης», επισήμανε στο Ανατολή ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυριότητα του πλοίου περνά τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αν ωστόσο η εταιρία δεν συμφωνεί με την ακύρωση της συμφωνίας, θα πάμε την υπόθεση στο δικαστήριο και θα προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε δικαστικά».

Σύμφωνα με το Ανατολή, οι πελάτες του δικτύου πορνείας χρεώνονταν από 3.000-10.000 δολάρια τη βραδιά.

Η προσβολή της μνήμης του Ατατούρκ στην Τουρκία επισύρει ποινή φυλάκισης. Το τουρκικό κράτος αγόρασε το σκάφος το 1938-την ίδια χρονιά ο Ατατούρκ πέρασε εκεί μερικές εβδομάδες.

«Το σκάνδαλο πορνείας στο πλοίο είναι μεγάλη προσβολή στη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ», επισήμανε ο Μεχμέτ Σεβιγκέν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ατατούρκ.

…συνέχεια »

ΟΛΗΓ: Συζήτηση για την χερσαία ζώνη μετά τις εκλογές

Αναβολή λόγω εκλογών και συζήτηση με την νέα δημοτική αρχή αποφάσισε τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας για το επίμαχο θέμα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού την οποία διεκδικεί και ο Δήμος της πόλης. Το ΔΣ συνεδρίασε σήμερα και η απόφαση του είναι η ακόλουθη:
1. Η λογική της λειτουργίας του Οργανισμού, εκτός του αυτονόητου της διασφάλισης των συμφερόντων του και της εύρυθμης διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, συνδέεται άμεσα με τη ζωή των κατοίκων της πόλης και την καλύτερη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το λιμάνι και η πόλη της Ηγουμενίτσας άλλωστε πορεύονται μαζί στο πέρασμα του χρόνου.

2. Αναφορικά με το Δήμο Ηγουμενίτσας και το όψιμο ενδιαφέρον του, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη μακρόχρονη αδράνεια του για το τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε στη φαντασία και μόνο κάποιων. Όλοι όσοι ζουν στην Ηγουμενίτσα βλέπουν την εγκατάλειψη που έχει το τμήμα αυτό της χερσαίας ζώνης του λιμένα μας, αφ΄ ότου αφαιρέθηκε από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού, ο οποίος παρ΄ όλα αυτά εξακολουθεί και καλύπτει το κόστος λειτουργικών δαπανών (φωτισμός περιοχής).
3. Ως προς την αήθη επίθεση εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, από όποιους και αν επιχειρείται, θεωρούμε ότι μάλλον την αυτοπροβολή τους επιδιώκουν, σύσσωμο δε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας τους αφήνει στην κρίση των κατοίκων της πόλης .
4. Τονίζουμε ότι όλοι μας έχουμε συναίσθηση του χρέους, γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά μας και στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιμένα, της πόλης και της κοινωνίας και δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη δική τους αδράνεια.
5. Σε κατάληξη των παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του θέματος και τα μέλη του δηλώνουν ανοικτά σε σχετική ενημέρωση και συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιαίτερα τη διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας και ως είναι αυτονόητο, όλους τους κατοίκους της πόλης μας».

…συνέχεια »

Τα μουσεία της Ηπείρου σε δίκτυο για την τέχνη και τον πολιτισμό

Η γνωριμία και η συνεργασία των μουσείων της Ηπείρου με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός δικτύου για την τέχνη και τον πολιτισμό αναμένεται να απασχολήσουν το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ελληνικού. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και στον Όμιλο Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Για τη θεματική «Τα Μουσεία στην Ήπειρο – Μορφές γνωριμίας και συνεργασίας» αναμένεται να μιλήσουν συνολικά 21 εισηγητές από 15 μουσεία της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον γλύπτη και Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, στην Ήπειρο τα μουσεία βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και εμπλουτισμού των έργων τους, ενώ δημιουργούνται σταδιακά και καινούριοι χώροι. Μπροστά σε αυτή τη δυναμική θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, με γνώμονα τη γνωριμία των μουσείων, τη συνεργασία τους και κατ’ επέκταση τη δικτύωσή τους προς την ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτού του δικτύου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας οδηγός, που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για το περιεχόμενο και τη θεματολογία των μουσείων της Ηπείρου.Η πρωτοβουλία αφορά πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους που εργάζονται και συνεργάζονται με τα μουσεία και στη συνέχεια τους επισκέπτες αυτών των χώρων. Σε μία περίοδο που διακρίνεται από το περιορισμένο ενδιαφέρον των πολιτών να επισκεφθούν και να ενημερωθούν για τα μουσεία του τόπου τους, μία τέτοια πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική.Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης, η τέχνη είναι έξω από την καθημερινότητα του κόσμου, και πολύ περισσότερο έξω από την πραγματικότητα των νέων ανθρώπων. Ζητούμενο για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο είναι να έρθουν πιο κοντά στα μουσεία και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και οι κοινές εκδηλώσεις και εκθέσεις.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2696:2010-09-29-23-13-35&catid=35:news
…συνέχεια »

Όταν οι εχθροί της Ελευθερίας παίρνουν τον λόγο

Απάντηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες στα δημοσιεύματα του κίτρινου τύπου

Με άρθρα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας από μερίδα των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Ράδιο Ηγουμενίτσα-Τόλμη) με τον γελοίο τίτλο «σκληροί ρατσιστές οι αντιρατσιστές της Ηγουμενίτσας» καταγγέλλονται ως ρατσιστές τόσο τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες όσο και οι συνδιοργανωτές -συμμετέχοντες στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 19-09-2010 στην πόλη της Ηγουμενίτσας ,σαν μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια δημιουργίας νεοναζιστικής ,ακροδεξιάς συμμορίας στην περιοχή μας.


Πρόκειται για τα ίδια τοπικά μέσα τα οποία με συνεχή δημοσιεύματα δημιουργούν ένα ξενοφοβικό και σκληρά ρατσιστικό κλίμα, έχοντας αναλάβει εργολαβικά την διάδοση και προβολή των απόψεων και ιδεών των φασιστικών συμμοριών. Ήταν οι πρώτοι από τα τοπικά Μέσα Μαζικής<< Ενημέρωσης>> που δημοσιοποίησαν την ανακοίνωση της φασιστοσυμμορίας και παράλληλα παρουσιάζονται και ως φίλοι σε «γκρούπς»αυτών των ομάδων στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για τα ίδια τοπικά μέσα τα οποία έχουν αναλαμβάνει εργολαβικά να πάρουν θέση για το ζήτημα των μεταναστών ,στο όνομα όχι μόνο του Θεσπρωτικού λαού ,αλλά όλων των Ελλήνων. Οι φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τις βαθιές δημοκρατικές αντιλήψεις ,που ο λαός μας κατέκτησε με το αίμα του. Είναι καταδικασμένοι στη μνήμη του Θεσπρωτικού λαού, καθώς ο ρόλος τους ήταν πάντα να βρίσκονται κόντρα σε κάθε κινητοποίησή του, να βρίσκονται απέναντι του ,υπερασπιζόμενοι σε κάθε περίπτωση την αντιδραστική εξουσία. Αυτό ζήσαμε και στα γεγονότα της κινητοποίησης των κατοίκων της Παραμυθιάς, ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Λειτουργώντας σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως κάνουν και σήμερα προασπίστηκαν τα συμφέροντα της τοπικής εξουσίας, καλώντας τότε την Ελληνική Δικαιοσύνη ,να τιμωρήσει παραδειγματικά κάθε αλληλέγγυο στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην δημιουργία του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και σήμερα διαδίδοντας την γελοία κατηγορία του ρατσιστή σε κάθε αλληλέγγυο των μεταναστών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν επιτράπηκε ,ούτε θα επιτραπεί στο συγκεκριμένο μέσο να καλύψει «δημοσιογραφικά» τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τις οποίες θα οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Επίσης τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα που θα δημοσιοποιηθούν στα συγκεκριμένα μέσα και θα αφορούν την επιτροπή η επιτροπή δεν θα μπει στην διαδικασία να απαντήσει.
Τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν ποτέ ούτε τις απόψεις τους ,ούτε και τα πρόσωπά τους ,Θέτουν στην δοκιμασία του δημόσιου διαλόγου τις απόψεις τους και η πραγματοποίηση της παρέμβασής τους σε κάθε έκφραση της αγωνιστικής τους δράσης ,γίνεται χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους.
Aπέναντι στην λογική της αδράνειας και της απάθειας ,για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης , εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο του διαρκή αγώνα ,της έμπρακτης αλληλεγγύης και της ανατρεπτικής δράσης.


Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες


http://epirusgate.blogspot.com/2010/09/blog-post_30.html
…συνέχεια »

Τι προτείνουν για την Ήπειρο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι

Τις θέσεις τους, τις οποίες χαρακτηρίζουν και ως σημεία διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης για τις περιφερειακές εκλογές, πάνω σε θέματα ενέργειας, μεταφορών, χωροταξικού σχεδιασμού και υδάτινων πόρων δημοσιοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ηπείρου.
Για την ενέργεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι προκρίνουν ένα μορατόριουμ στα πυρηνικά σχέδια της Αλβανίας και τον αποκλεισμό της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό. Έμφαση δίνουν στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση, στον αποκλεισμό υδροηλεκτρικών έργων άνω των 5 MW, στη μετατροπή όλων των δημόσιων και βιομηχανικών κτιρίων σε ενεργειακά αυτόνομα και βιοκλιματικά εντός πενταετίας, στη δημιουργία ειδικού γραφείου για την ενέργεια στην Περιφέρεια και σε ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, όπως και στο να μπει φρένο στις αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε ορεινούς όγκους.
Για το κεφάλαιο των μεταφορών, υπενθυμίζουν τη σιδηροδρομική Εγνατία και προτείνουν τραμ και ποδηλατόδρομους στα τέσσερα αστικά κέντρα, προμήθεια ηλεκτρικών μέσων μαζικής μεταφοράς και προαστιακούς σιδηρόδρομους.
Για τον χωροταξικό σχεδιασμό, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν μια σειρά προτάσεων. Εκτός από την προστασία των ιστορικών κέντρων και την προώθηση της ανακύκλωσης, προτείνουν την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, την εφαρμογή ρυθμιστικού σχεδίου και στις τέσσερις μεγάλες πόλεις, όπως και να μπει φρένο στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Επιπλέον, ζητούν να θεσμοθετηθούν και η περιοχή του Γράμμου-Πωγωνίου ως εθνικό πάρκο, μαζί με το νέο εθνικό πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου, να ενταχθούν στα μνημεία της Unesco το Ζαγόρι και η αρχαία Δωδώνη, να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της βιοποικιλότητας της Ηπείρου, αλλά και να επανεξεταστεί το πρόγραμμα «Πίνδος», στο πλαίσιο του οποίου, όπως λένε, υπήρξε άσκοπη διάνοιξη ορεινών όγκων και απόληψη αδρανών υλικών από κοίτες ποταμών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν τις θέσεις τους και για τους υδάτινους πόρους δίνοντας προτεραιότητα στην άμεση εφαρμογή σχεδίου απορρύπανσης στον Καλαμά, στον Αμβρακικό και στην Παμβώτιδα. Εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση των δεδομένων ποιότητας νερών (τα οποία να δημοσιοποιούνται), προστασία της κοίτης του Αράχθου, άμεση εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης σε κάθε πόλη αποκλείοντας τη μεταφορά νερού, επανεξέταση των αδειών ιδιωτικών εταιριών εμφιάλωσης και απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από τον Αμβρακικό με παράλληλο επανέλεγχο των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Τερόβου.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/8168/2010-09-29.html

…συνέχεια »

Το ψηφοδέλτιο Αργύρη στο Νομό Θεσπρωτίας


Ανακοινώθηκε και επίσημα το Ψηφοδέλτιο του Β. Αργύρη για τη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Παραμυθιά.
Αυτό είναι:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, δημοσιογράφος
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΩΤΗΣ, Εκπαιδευτικός
ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ, υπάλληλος ΤΕΔΚ, επικεφαλής αντιπολίτευσης Δ. Ηγ/τσας
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, τραπεζικός, γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Παραμυθιάς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, γιατρός, Δημ. σύμβουλος Ηγ/τσας
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ελ. επαγγελματίας, Γραμ. Τ.Ο Πέρδικας
ΛΙΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, αγρότης, Γραμ. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ν.Ε. Θεσπρωτίας
ΜΠΟΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, υπάλληλος ΔΕΗ, Νομ. Σύμβουλος.
ΠΕΤΣΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ψυχολόγος,
ΣΟΡΟΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ, εκπαιδευτικός
ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, Δημ. υπάλληλος
/

Υπολείπεται ένα ακόμη όνομα το οποίο και δεν ανακοινώθηκε και αναμένεται να αποτέλεσει έκπληξη.

http://www.vdella.com//newsdesk_info.php?newsdesk_id=642&osCsid=um88n9ff9pdsvmdmrukg8csqp3
…συνέχεια »

Αλεξ. Καχριμάνης: Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Πρέβεζας και ανακοίνωση υποψηφίων

Η έναρξη λειτουργίας του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον Νομάρχη Ιωαννίνων και υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και Υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας τον κ. Στράτου Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στην οδό Λεωφόρο Ειρήνης και Καρυωτάκη, στην Πρέβεζα.
Ταυτόχρονα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ανακοίνωσε και τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων Πρέβεζας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:


«Η παράταξή μας, ξεκινά από σήμερα και επίσημα τον προεκλογικό της αγώνα για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Έναν αγώνα με μοναδικό στόχο την οικονομική, κοινωνική, τεχνολογική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη σε αρμονία και με σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και προς όλους τους πολίτες. Έναν αγώνα, έντιμο, καθαρό, στηριγμένο σε αξίες και πολιτικά επιχειρήματα με μοναδικό στόχο να κάνουμε την Πρέβεζα και όλη την Ήπειρο αξιοβίωτη. Και έναν προεκλογικό αγώνα, προσαρμοσμένο στη σημερινή δύσκολη κατάσταση της κοινωνίας , χωρίς σπατάλες και φιέστες. Η προσπάθεια που ξεκινάμε στηρίζεται στην συνεργασία και στην ομαδικότητα. Εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμά είναι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, καταξιωμένα στους επαγγελματικούς τους χώρους, αποφασισμένα να αγωνιστούν για τον τόπο τους».
Ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την μάχη για την Πρέβεζα, προκειμένου να χτίσουμε το αναπτυξιακό της μέλλον στο πλαίσιο μιας Αξιοβίωτης ανάπτυξης για ολόκληρη την Ήπειρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ευθύνες που καλούμαστε να επωμιστούμε είναι μεγάλες. Ο νέος θεσμός, τον οποίο θα υπηρετήσουμε πρέπει να πετύχει, όχι μόνο προς όφελος της Αυτοδιοίκησης, αλλά για το καλό – κυρίως- όλων των πολιτών. Η πορεία μας έχει αποδείξει ότι ξέρουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, να παλεύουμε τις δυσκολίες και να βγαίνουμε νικητές.
Σήμερα, λοιπόν, με συνοδοιπόρους όλους τους συμπολίτες μας, ξεκινάμε και επίσημα μια συλλογική προσπάθεια στη βάση της οποίας θέτουμε τη σκληρή δουλειά, την ευθύνη και την αποτελεσματικότητα.
Πεποίθηση μας είναι, ότι πέρα και πάνω από κομματικές αντιλήψεις και προσωπικές γνώμες, όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά από το δικό του πόστο ευθύνης, μπορούμε και πρέπει να προσφέρουμε τα μέγιστα στην Αξιοβίωτη Ανάπτυξη της Πρέβεζας».
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1. ΑΝΑΤΟΛΙΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Επιχειρηματίας– Δημ. Σύμβουλος Πρέβεζας
2. ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Οικονομολόγος – ιδιοκτήτης σχολών πληροφορικής
3. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ οικονομολόγος
4. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ τοπογράφος - μηχανικός, επιχειρηματίας
5. ΚΑΤΣΑΜΩΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ παιδίατρος – νομ. σύμβουλος
6. ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΦΑΝΗΣ πολιτικός – μηχανικός, δήμαρχος Ζαλόγγου, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Πρέβεζας
7. ΞΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ επιχειρηματίας, πρώην υποψήφια βουλευτής
8. ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΗΛΙΑΣ Εκπαιδευτικός - γεωπόνος δήμαρχος Ανωγείου
9. ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ αξιωματικός αστυνομίας ε.α. , πρώην διοικητής τροχαίας Πρέβεζας
10. ΡΙΖΟΥ ΒΙΚΥ εκδότρια -ιστορικός
11. ΣΠΥΡΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ειδικός παθολόγος - επιστ. Υπεύθυνος ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας, νομαρχιακός σύμβουλος.
12. ΤΖΟΥΜΕΛΕΚΑ-ΠΑΤΡΟΖΟΥ ΜΑΡΙΑ φιλόλογος- νομ. σύμβουλος
13. ΤΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ επιχειρηματίας τουριστικών επιχειρήσεων
14. ΤΥΡΕΚΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ εκπαιδευτικός πρώην δήμαρχος Λούρου


…συνέχεια »

Γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου εκ νέου ο Δημήτρης Μπαλτογιάννης

Ανανεώνει τη θητεία του στη θέση του γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Ηπείρου ο δασολόγος Δημήτρης Μπαλτογιάννης.Την ανακοίνωση αυτή δεν την κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά η Γενική Διεύθυνση της Περιφέρειας, ο ίδιος ο κ. Μπαλτογιάννης δηλαδή. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την προκήρυξη της θέσης από τη γενική γραμματέα Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, «το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις 15 Σεπτεμβρίου επέλεξε ως γενικό διευθυντή τον κ. Δημήτρη Μπαλτογιάννη». Ο κ. Μπαλτογιάννης ανέλαβε τη γενική διεύθυνση πριν από πέντε χρόνια, επί ημερών της θητείας του πρώην περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχου. Πριν αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή ήταν επιθεωρητής Δασών στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ είχε διατελέσει και δήμαρχος Μπιζανίου με τη στήριξη της ΝΔ.
…συνέχεια »

Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ επέδωσε τα διαπιστευτήρια του

Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Άριε Μέκελ, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια σήμερα. Ο κ. Μέκελ αντικαθιστά τον προκάτοχό του κ. Άλι Γιάχια, ο οποίος ολοκλήρωσε την θητεία του.
Ο κ. Άριε Μέκελ είναι ένας πολύ πεπειραμένος διπλωμάτης με μακρόχρονη επαγγελματική καριέρα στους τομείς της δημοσιογραφίας και της διπλωματίας.
Ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1967 και εργάστηκε διαδοχικά για περίπου 20 χρόνια ως στρατιωτικός και πολιτικός συντάκτης για την Ραδιοφωνία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ, ως Αρχισυντάκτης και Πολιτικός ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας (Kol Israel) στην Ιερουσαλήμ και ως ανταποκριτής της Ισραηλινής Κρατικής Ραδιοφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Μεταξύ των ετών 1976 – 1979 διετέλεσε εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου στην πόλη Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ εργάστηκε και ως Καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Επιπρόσθετα, ο κ. Μέκελ διετέλεσε για τέσσερα χρόνια (1989 – 1993) και Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία στη χώρα.

O κ. Μέκελ εντάχθηκε στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών το 1984 στη θέση του Υψηλόβαθμου Ερευνητή. Στη συνέχεια διετέλεσε Σύμβουλος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτσχάκ Σαμίρ, Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, Επιτετραμμένος του Ισραήλ στη Νότια Κορέα και Σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Το 2003, ανέλαβε το πόστο του Αναπληρωτή Μόνιμου Εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ και κατόπιν διορίστηκε Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη (2004 – 2007). Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ τέθηκε επικεφαλής της Διεύθυνσης του Τμήματος ΜΜΕ και Τύπου και Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ και στην συνέχεια Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικών και Επιστημονικών Θεμάτων του Υπουργείου πριν διοριστεί Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Οι σπουδές του νέου Ισραηλινού Πρέσβη περιλαμβάνουν πτυχία Bachelor στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, καθώς και πτυχία Master στην Κοινωνιολογία και στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αντίστοιχα.

Ο κ. Μέκελ είναι παντρεμένος με την Ρούθ και είναι πατέρας τριών μεγάλων παιδιών και περήφανος παππούς με τρεις εγγονές.
…συνέχεια »

Επεκτείνεται στην Αλβανία ο όμιλος Υγεία

Το νέο νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Τίρανα τον Ιούλιο

Την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Αλβανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εγκαινιάζοντας σήμερα στα Τίρανα το νέο νοσοκομείο του Ομίλου Υγεία, συνολικής επένδυσης 60 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να γίνουν ακόμα φιλικότερες οι ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πρόοδο που έχει σημειώσει η αλβανική οικονομία.


Ο πρόεδρος της MIG και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Υγεία Ανδρέας Βγενόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες στον πρωθυπουργό της Αλβανίας και την κυβέρνησή του για τη στήριξη της επένδυσης στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Αλβανία αποτελεί μια εξαιρετικά φιλική χώρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Το νέο νοσοκομείο (Hygeia hospital Tirana) ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Τίρανα τον Ιούλιο με αρχική δυναμικότητα περίπου 120 κλινών, διαθέτοντας γενικό νοσοκομείο, παιδιατρική κλινική και μαιευτική κλινική καλύπτοντας όλα τα περιστατικά από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία τους.

Όπως ανέφεραν τα επιτελικά στελέχη του Ομίλου Υγεία στη διάρκεια της ξενάγησης των προσκεκλημένων, σε πλήρη ανάπτυξη το νοσοκομείο θα διαθέτει 220 κλίνες, 12 χειρουργικές αίθουσες, πέντε αίθουσες τοκετών και 16 κλίνες ΜΕΘ. Ήδη τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του έχει δεχθεί περισσότερους από 1.800 ασθενείς και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 110 χειρουργεία.

Με τη νέα αυτή επένδυση ο όμιλος Υγεία έχει πλέον παρουσία σε τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατέχοντας δέκα ιδιωτικά νοσοκομεία σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και Αλβανία τα οποία διαθέτουν άδειες συνολικής δυναμικότητας 1848 κλινών με 84 χειρουργικές αίθουσες, 47 αίθουσες τοκετών και 23 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με 160 κλίνες. Σε αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι και περίπου 4.000 συνεργάτες και γιατροί.



…συνέχεια »

Τέσσερα μετάλλια έφεραν οι Θεσπρωτοί από τους Βαλκανικούς καράτε

Τέσσερα μετάλλια έφεραν οι τέσσερις Θεσπρωτοί αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν με την Εθνική ομάδα στους Βαλκανικούς αγώνες καράτε στο Λουτράκι στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Στους Βαλκανικούς αγώνες συμμετείχαν 800 αθλητές από 10 χώρες.
Χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Δημήτρης Νίτσας και χάλκινο οι Τριανταφυλλένια Μπέζα, Ανδρέας Κουλούρης και Βικτώρια Γραβάνη.
Οι προπονητές τους Παναγιώτης Γκορέζης και Αγγελική Γκορέζη Ραπτοπούλου
συγχαίρουν τους αθλητές και τις αθλήτριες για την εκπληκτική τους εμφάνιση στους βαλκανικούς αγώνες
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2676:2010-09-29-14-26-24&catid=35:news
…συνέχεια »

Περιοδεία Β. Αργύρη στο δήμο Σουλίου

Περιοδεία στο νέο διευρυμένο Δήμο Σουλίου Παραμυθιάς πραγματοποίησε την Τετάρτη 29/9/2010 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να εκπροσωπήσει τη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων, αποτείοντας φόρο τιμής στη μνήμη των ηρωικών νεκρών που παραμένει ζωντανή για την περιοχή.

Ο Βαγγέλης Αργύρης συνοδευόμενος από τους συνεργάτες και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του για το N.Θεσπρωτίας , συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες στην Παραμυθιά , μεταφέροντας τους το μήνυμα ότι βασική επιδίωξη της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι οι τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τους άξιους εκπροσώπους τους , που θα κάνουν την Ήπειρο τόπο να ζεις, όπως είναι ο τίτλος του συνδυασμού του οποίου ηγείται.
…συνέχεια »

Το κρουαζιερόπλοιο «BREMEN» αύριο στην Ηγουμενίτσα

Αύριο το μεσημέρι στη 1.30 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «BREMEN» της εταιρείας Hapag-Lloyd, σημαίας Μπαχάμες. Το πλοίο με βάση το πρόγραμμά του θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 8 το απόγευμα. Η κρουαζιέρα ξεκίνησε από το λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας, επισκέφτηκε διαδοχικά τα λιμάνια της Βενετίας, και το λιμάνι Κορκούλα της Κροατίας, θα παραμείνει στην Ηγουμενίτσα και θα κατευθυνθεί προς την Ιτέα, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο πλοίο θα επιβαίνουν 101 άτομα πλήρωμα και 135 άτομα επιβάτες.Οι επιβάτες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κρουαζιέρας, αρχικά θα επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής, το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας καθώς και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Η παρουσία του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική για την προσπάθεια της διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για προσέλκυση ενδιαφέροντος στον τομέα αυτό. Η ολοκλήρωση των εργασιών της Β΄ Φάσης ανάπτυξης των υποδομών του λιμένα, αλλά και η Εγαντία Οδός, προσφέρουν στο λιμάνι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο χώρο της κρουαζιέρας.
Στόχος του ΟΛΗΓ είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια προορισμό κρουαζιέρας, αναδεικνύοντας έτσι τις ομορφιές της Θεσπρωτίας, αλλά και τις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Συντονίζουμε τις προσπάθειες μας ώστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις στο μέλλον.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2653:--lbremenr----&catid=35:news
…συνέχεια »

Στην Βουλή ο αγωγός φυσικού αερίου

Το θέμα της χωροθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, το οποίο είχε συζητηθεί αναλυτικά κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Σταύρου Καλογιάννη στην Ηγουμενίτσα, έφεραν στη Βουλή οι Ηπειρώτες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στ. Καλογιάννης, Κώστας Παπασιώζος (Ν. Άρτας) και Δημήτρης Τσουμάνης (Ν. Πρέβεζας).
Συγκεκριμένα στην Ερώτησή τους αναφέρουν:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την χωροθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου καθώς και των εγκαταστάσεων μέτρησης και συμπίεσης, στη θέση «Βαρικό» της Πέρδικας Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αιφνιδίασε τους Θεσπρωτούς καθώς το Υπουργείο υποτίθεται ότι συζητούσε μαζί τους.
Υπενθυμίζουμε ότι προ έτους, όταν οι κάτοικοι της περιοχής και οι Φορείς του Νομού Θεσπρωτίας είχαν ξεσηκωθεί κατά της χωροθέτησης του αγωγού και των σχετικών εγκαταστάσεων στην τουριστική περιοχή των ακτών της Πέρδικας Θεσπρωτίας, οι αρμόδιοι τομεάρχες Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, με απίστευτη επιπολαιότητα και ανευθυνότητα διαβεβαίωναν επί τόπου τους κατοίκους ότι: «Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως στην περιοχή της Πέρδικας και των Συβότων, όπου έχει ήδη αναπτυχθεί ένας πυλώνας ανάπτυξης όπως ο Τουρισμός δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζονται έργα που αντιστρατεύονται την βιωσιμότητα και την παραπέρα ανάπτυξη του τομέα αυτού»!
Και συνέχιζαν: «Πιθανή εγκατάσταση του αγωγού δεν αποκλείει στο μέλλον η περιοχή να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο με τη δημιουργία και άλλων αγωγών, τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με συνέπεια την πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων»!
Ίδια θέση διατύπωσε με ψήφισμά της η αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας, που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα, μικρό διάστημα πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.
Παρ' όλα αυτά, μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Κυβέρνηση, κίνησε αμέσως τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του αγωγού.
Άλλωστε την ίδια ακριβώς τακτική είχε ακολουθήσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και για τον ΧΥΤΑ Νομού Ιωαννίνων, όταν τα στελέχη του διαβεβαίωναν τους κατοίκους του Ελληνικού ότι την επομένη των εκλογών το έργο του ΧΥΤΑ θα ακυρωνόταν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Το έργο όχι μόνον δεν ακυρώθηκε αλλά, αντιθέτως, ολοκληρώθηκε.
Ο εμπαιγμός των Ηπειρωτών από την «πράσινη», κατά τα άλλα, Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο». Οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς:
• Εάν εξέλιπαν οι λόγοι που επικαλούνταν μόλις προ έτους οι τότε τομεάρχες και σημερινοί Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την μη χωροθέτηση του αγωγού και των εγκαταστάσεων στην Πέρδικα Θεσπρωτίας;
• Γιατί τα Υπουργεία δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους των Νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, απ' όπου διέρχεται ο αγωγός, για την απόφασή τους να εγκρίνουν τη χωροθέτηση, αλλά αντιθέτως τους ενέπαιζαν μέχρι την προχθεσινή ανακοίνωση της απόφασης από το Υπ. Περιβάλλοντος;
• Δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ ζήτησε την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων μέτρησης, συμπίεσης καθώς και των βοηθητικών μονάδων στην θέση «Βαρικό», οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών (Εφορείες αρχαιοτήτων, Δ/νση Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, κλπ) ποια θέση αφορούσαν;
• Ποια η άποψη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για την χωροθέτηση;
• Έχουν γίνει άλλες ενέργειες, κατά το τρέχον έτος, από πλευράς Υπουργείων και ΔΕΠΑ (π.χ. προμήθεια αγωγών);
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποιο το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν τα Υπουργεία για την υλοποίηση των έργων;
Παράλληλα, οι τρεις βουλευτές ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή όλη η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείων, ΔΕΠΑ, Περιφέρειας Ηπείρου και αρμοδίων Υπηρεσιών που γνωμοδότησαν επί του έργου.
http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia/6334-2010-09-28-06-39-58.html
…συνέχεια »

Οι αλλαγές στο χώρο της υγείας με τον Καλλικράτη

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας

Όσοι παρακολουθούσαν, ιδιαίτερα τις τελευταίες δυο δεκαετίες, τις εξελίξεις και τις αλλαγές που συνέβαιναν στη χώρα μας, στη δομή, στη λειτουργία αλλά και στη νομοθεσία στο χώρο της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαν αντιληφθεί τη βαθμιαία μετάβαση της από ένα, θεωρητικά, χώρο άμεσης παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα σε ένα «τοπικό κράτος» που όλο και πιο πού αποξενώνονταν από τον λαϊκό παράγοντα.


Η λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση μετατρεπόταν σε ένα πεδίο βολής όπου το κεφαλαιοκρατικό σύστημα δοκίμαζε νέες μορφές λειτουργίας του, στις οποίες περιλαμβανόταν η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η εμπέδωση και η αποδοχή από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας της ανταποδοτικότητας των όποιων υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα αντίστοιχες αλλαγές ελάμβαναν χώρα σε μια σειρά τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έρχεται να ολοκληρώσει και να ενιαιοποιήσει όλες αυτές τις διαδικασίες που προαναφέραμε στη κατεύθυνση δημιουργίας δήμων- «τοπικών κρατών» με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μια πιο επιθετικής και κερδοφόρας ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού.
Με βάση λοιπόν αυτό το πρόγραμμα (Καλλικράτης), επιχειρείται μια ευρεία «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων, που αφορούν την υγεία και πρόνοια, από το κεντρικό κράτος προς τους νέους υπερ-δήμους και στις περιφέρειες. Η ευθύνη δηλαδή λειτουργίας των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και δομών πρόνοιας περνάει βαθμιαία στου δήμους και στις περιφέρειες. Η αποκέντρωση αυτή στοχεύει άμεσα στη δραστική μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγεία και την πρόνοια και την ίδια στιγμή τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις πλάτες των εργαζόμενων είτε άμεσα είτε έμμεσα με δημοτική φορολογία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ποιο θα είναι όμως το πρακτικό αποτέλεσμα;
Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι όλοι οι Δήμοι δεν έχουν και δεν θα έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες. Διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δημοτών τους, την ταξική σύνθεσή τους, το μέγεθός τους, κλπ.
Άρα η ανάπτυξη και η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, στους νέους Καλλικράτειους Δήμους, θα εξαρτάται κύρια από τους παράγοντες που αναφέραμε αμέσως πριν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (που θα βρίσκονται πλέον στην αρμοδιότητα των δήμων και περιφερειών) σε καλές, μέτριες και υποτυπώδεις ως προς την επάρκεια και το επίπεδο των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και οι δημότες, ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια, θα υποχρεούνται να κατευθύνονται στα αντίστοιχης κατηγορίας νοσοκομεία ή υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Πολλοί «Καλλικράτειοι» δήμοι και αρκετές περιφέρειες , αδυνατώντας να στηρίξουν οικονομικά την λειτουργία των κέντρων υγείας, πολύ δε περισσότερο των νοσοκομείων, τα οποία θα λειτουργούν στον χώρο ευθύνης τους θα έχουν δύο επιλογές: Η μία θα είναι το κλείσιμο των μονάδων υγείας- και να πούμε εδώ ότι ο νέος νόμος για το ΕΣΥ διευκολύνει τα πράγματα, προβλέποντας την έκδοση ενός απλού προεδρικού διατάγματος προς τούτο. Η άλλη, θα είναι η ιδιωτικοποίηση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, με την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων που θα διέπουν την λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες υγείας ,τελικά, θα είναι προσβάσιμες σε όσους έχουν να πληρώσουν. Οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι άποροι, οι κάθε είδους ανασφάλιστοι, οι απόκληροι της κοινωνίας, θα δυσκολεύονται πολύ ή δεν θα έχουν πρόσβαση στις μονάδες υγείας, δεν θα έχουν δηλαδή ιατρική κάλυψη.
Υπάρχει ήδη μια εμπειρία στη χώρα μας από τις επιπτώσεις της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την υγεία και την πρόνοια στην τοπική αυτοδιοίκηση και η εμπειρία αυτή είναι εν πολλοίς αρνητική. Έτσι, έχουν αναπτύξει οι δήμοι υπηρεσίες, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, η «Βοήθεια στο σπίτι», με αποτελέσματα όπως:
Η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ακατάλληλα κτίρια, ελλιπές, απλήρωτο και με ελαστικές σχέσεις εργασίας επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.
Περιορισμένος αριθμός ανθρώπων που ωφελούνται από αυτά.
Αποσπασματικότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών, κατακερματισμός και διαφοροποίηση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου – περιφέρειας ή ομάδα δήμων, ανάλογα με τις χορηγίες που καταφέρνουν να αποσπάσουν από εταιρείες.
Αρκετές φορές υποβιβασμός των παρεμβάσεων σε διαδικασίες «παροχής συμβουλών» και ενημέρωσης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τη λογική της ατομικής ευθύνης.
Υπάρχει επίσης εμπειρία ανάλογων μεταρρυθμίσεων σε άλλα κράτη (π.χ. Γαλλία, Δανία, Σουηδία) με αποτέλεσμα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές τους να κλείνουν ή να συγχωνεύονται σαν «αντιπαραγωγικές» ή ακόμη δήμοι και περιφέρειες να φτιάχνουν εταιρείες για να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κλείσουν.
ΤΙ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ
Η κάλυψη των αναγκών υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών σαν ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές – οικονομικές δυνατότητες των δήμων και περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.
Ιδιαίτερα, δε, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση νερού κ.λπ., δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κάθε δήμο χωριστά ή ακόμη και από ομάδα δήμων. Η προστασία της δημόσιας υγείας, κύρια στο επίπεδο της πρόληψης, είναι αναποτελεσματική, όταν δεν αφορά συλλογικά μέτρα που εφαρμόζονται ενιαία για όλους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο χαρακτήρας του συστήματος Υγείας – Πρόνοιας είναι ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος και η ανάπτυξή του έχει σαν κριτήριο τη δωρεάν ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Από αυτή τη σκοπιά απορρίπτουμε το Καλλικράτη και στον τομέα της Υγείας και πρόνοιας.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

…συνέχεια »

Δεμένα σε υπόστεγο τα δύο αντιλαθρεμπορικά!

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ Ελευθεροτυπία

Βλέπουν τα χάλια μας και γελούν! Και ο «Ποσειδώνας» και ο «Ηφαιστος», τα δύο αντιλαθρεμπορικά πλοία που κατασκευάστηκαν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κόστισαν περίπου 2 εκατ. ευρώ, διαφημίστηκαν επαρκώς από την προηγούμενη κυβέρνηση ως απάντηση στο λαθρεμπόριο καυσίμων και εδώ και δύο χρόνια... στοιχειώνουν στο υπόστεγο!
Φωτογραφία: Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας στα «βαφτίσια» των δύο αντιλαθρεμπορικών πλοίων που κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ. Και τα δύο πλοία ναυπηγήθηκαν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ύστερα από σύμβαση που υπεγράφη το 2007 με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο ενός συστήματος τηλεματικής του «Ποσειδώνα» (δεν λειτούργησε ποτέ), που σκοπό είχε την πάταξη του λαθρεμπορίου και κατ' επέκτασιν την ενίσχυση των αυξημένων εσόδων του προϋπολογισμού.
Δίωξη οικονομικού εγκλήματος
Τα πλοία παραδόθηκαν το 2008. Τα βαπτίσια έγιναν με ανάδοχο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αντ. Μπέζα να τονίζει στην ομιλία του πως η απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στον εξοπλισμό εκ νέου με πλωτά μεταφορικά μέσα τύπου περιπολικών της τελωνειακής υπηρεσίας, ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αποτελεσματικότερη άσκηση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών.
Επεσήμαινε τότε ο πρώην υφυπουργός πως στόχος των αντιλαθρεμπορικών ήταν η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος που διαπιστώνεται και διαπράττεται στον θαλάσσιο χώρο, όπως της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών, όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κ.λπ.
Μεσολάβησαν οι εκλογές του Οκτωβρίου, άλλαξε η κυβέρνηση κι έτσι ο «Ποσειδώνας» και ο «Ηφαιστος» έμειναν στα αζήτητα. Σήμερα κι ενώ η χώρα μας έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να σταματήσει την κάνουλα των διαφυγόντων κερδών (υπολογίζεται ότι η απώλεια φορολογικών εσόδων από το λαθρεμπόριο θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ) πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν σε θολές διαβεβαιώσεις πως τα πλοία δεν «ξεχάστηκαν», αλλά επιδιορθώνονται με σκοπό την καθέλκυσή τους όχι από την Ελευσίνα, αλλά από τον Αγιο Κοσμά!
Αποδεικνύεται, όμως, πως αυτό δεν είναι αλήθεια. «Καμία εργασία δεν κάνουμε στα πλοία. Είναι πανέτοιμα, τα έχουμε σε υπόστεγο και το μόνο που απομένει είναι να έρθουν να τα παραλάβουν», απαντά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Θαν. Βανούσης.
Ο διευθυντής των Ναυπηγείων Γ. Κοκκάλας υποστηρίζει: «Τα πλοία παραδόθηκαν με πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής τον Νοέμβριο του 2008. Εδώ και ένα χρόνο έχουν λήξει ακόμη και οι εγγυήσεις τους. Για να τα προστατέψουμε προβαίνουμε σε συνεχείς συντηρήσεις με κόστος του ναυπηγείου. Αναμένουμε τι θα γίνει».
Να επισημάνουμε πως το κόστος των πλοίων αποπληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης (η χρηματοδότηση προήλθε από επιστροφές δασμών της Ε.Ε.). Οσο για τη συντήρηση, αυτή κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ το δίμηνο.
Εντύπωση προκαλεί πως και οι δύο ξεχασμένοι... θεοί του Ολύμπου αναφέρονται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει το 2009 ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, και στην οποία, προέβλεπε: «Ενίσχυση των ελέγχων για την αποτροπή και πάταξη του λαθρεμπορίου στον τομέα των πετρελαιοειδών και άλλων προϊόντων με την ενεργοποίηση των νέων αντιλαθρεμπορικών σκαφών που έχει αποκτήσει η τελωνειακή υπηρεσία».
Την ίδια χρονιά οι τελωνειακοί κοιτάγονταν... Ποια πλοία; Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τελωνειακά Νέα» της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ), διαβάζουμε: «Αντιλαθρεμπορικά πλοία στα τελωνεία... αλλά κάποιοι δεν θέλουν δίωξη του λαθρεμπορίου στη θάλασσα!». Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο «Ποσειδώνας» και ο «Ηφαιστος» δεν τέθηκαν σε λειτουργία «λόγω ανυπαρξίας προγραμματισμού και βούλησης».
Αντιδρούσαν τότε οι τελωνειακοί: «Παρ' ότι όλοι γνώριζαν ότι τα πλοία θα παραδοθούν στις αρχές του β' εξαμήνου του 2008, ουδείς μερίμνησε για το πώς θα στελεχωθούν. Αν μερικοί, είτε πολιτικοί, είτε διοικητικοί παράγοντες, πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στη θάλασσα και θα παταχθεί η δασμοφοροδιαφυγή είναι πολύ γελασμένοι...»
Αδυναμία στη στελέχωση
Σήμερα, ο πρόεδρος της ΟΤΥΕ Δημ. Τριμπόνιας επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών για εργασίες που γίνονται επί των πλοίων και δεν κρύβει την αγωνία του για την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού -σε ό,τι αφορά την στελέχωση των τελωνειακών υπηρεσιών- θέμα για το οποίο έστειλε προ ημερών μία ακόμη επιστολή στον υπουργό Οικονομικών.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Αντ. Μπέζας επισημαίνει πως και τα δύο πλοία εντάσσονταν σε ένα σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης του ναυτιλιακού καυσίμου μέσω πλοίων και βυτιοφόρων. Αναφέρεται στο σύστημα «Ποσειδώνας», στο πλαίσιο του οποίου είχε δημιουργηθεί μητρώο εφοδιαστών πλοίων.
«Είχαμε φτιάξει μητρώο διακινητών, πλοίων και βυτιοφόρων πετρελαίου κίνησης, είχαν μπει συστήματα παρακολούθησης (GPS) σε όλα τα εφοδιαστικά πλοία και είχαμε συστήσει μια επιτροπή από καθηγητές Πανεπιστημίου (Αιγαίου-Πατρών-Θεσσαλονίκης) ώστε να φτιάξουν τις προδιαγραφές των μηχανημάτων του κέντρου ελέγχου. Η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της αρχές καλοκαιριού του 2009 και έγινε ο διαγωνισμός για τα δύο αντιλαθρεμπορικά. Παράλληλα προχωρήσαμε τις διαδικασίες να ναυπηγήσουμε άλλα πέντε. Ζητήσαμε προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ αλλά επειδή αργούσε, προκηρύξαμε μετατάξεις. Το σύστημα Ποσειδώνας ήταν μια αρκετά επίμονη και πολύχρονη διαδικασία», υποστηρίζει ο ίδιος και καταλήγει: «Είναι κρίμα γιατί αν το σύστημα λειτουργούσε θα μπορούσε να μαζέψει κάπως τα πράγματα. Ακόμη και τώρα όμως τα δύο αυτά σκάφη θα μπορούσαν να συνδράμουν τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ»...
http://filiati.blogspot.com/2010/09/blog-post_28.html

…συνέχεια »