Ολοκληρώνεται το παζλ των υποψηφίων στη Θεσπρωτία

Την Κυριακή αναμένονται να ανακοινωθούν και επίσημα οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Αργύρη να είναι αυτός που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου, κάτι που είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν είχε μέχρι τώρα επισημοποιηθεί.
Ενώ η ανακοίνωση των υποψήφιων Περιφερειαρχών θα γίνει την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τους Δήμους, εκεί υπάρχει πιθανότητα οι ανακοινώσεις να ξεκινήσουν από μεθαύριο Παρασκευή, επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος. Αυτό σημαίνει ότι για την Ήπειρο αλλά και τους Δήμους του Νομού Θεσπρωτίας, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι και το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου. Για το επίσημο μέρος μιλώντας, αφού ουσιαστικά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και όλοι στο κόμμα γνωρίζουν ποιοι θα ηγηθούν των συνδυασμών.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία
Σχετικά με τους Δήμους της Θεσπρωτίας, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εκκρεμότητες, που ουσιαστικά δεν είναι τέτοιες πραγματικά, αφού παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα, οι διαδικασίες που διενεργήθηκαν έδειξαν ποιο είναι το...ρεύμα και ποιος τελικά θα είναι ο διεκδικητής των Δήμων αυτών.
Στους Φιλιάτες έχουμε βέβαια επίσημα υποψήφιο εδώ και ένα μήνα, τον κ. Μηνά Παππά. Απομένουν οι ανακοινώσεις για το Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου ο κ. Κάτσινος μέσω της δημοσκόπησης που έλαβε χώρα αναδείχθηκε νικητής και θα είναι αυτός που θα δώσει τελικά τη μάχη, ενώ στο Δήμο Σουλίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η κ. Μπότση-Μπραίμη Σταυρούλα, η οποία αναδείχθηκε μέσω της κάλπης που στήθηκε, με τη συμμετοχή να θεωρείται αρκετά σημαντική και πάνω από τις προβλέψεις.

Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας
Υποψήφιος Περιφερειάρχης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας για την Ήπειρο είναι ο νυν Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπως έγινε γνωστό από την επίσκεψη Σαμαρά στα Γιάννενα. Στους Δήμους της Θεσπρωτίας δε, το τοπίο είναι επίσης ξεκάθαρο, αν εξαιρέσουμε αυτόν των Φιλιατών, όπου δεν έχει ανακοινωθεί στήριξη σε πρόσωπο και πιθανότατα να μην υπάρξει τέτοια.
Να θυμήσουμε ότι στο Δήμο Ηγουμενίτσας στηρίζεται ο Νομάρχης Βασίλειος Γιόγιακας, στο Δήμο Σουλίου ο σημερινός Δήμαρχος Αχέροντα Αθανάσιος Παππάς.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Δάλλα στο Δήμο Φιλιατών
Όσον αφορά τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες στο Νομό, είχαμε την «αποχώρηση» του κ. Πιτούλη πριν λίγες ημέρες, ο οποίος τελικά δεν προχώρησε σε κατάρτιση ψηφοδελτίου, αλλά προέκυψε μία νέα, αυτή του κ. Γεωργίου Δάλλα για το Δήμο Φιλιατών.
Ο κ. Δάλλας, όπως ο ίδιος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, τίθεται επικεφαλής σε μιας ευρέως φάσματος ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, ευελπιστώντας και εκείνος με τη σειρά του στο καλύτερο και διεκδικώντας τον διευρυμένο Δήμο των Φιλιατών.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/15790-2010-08-31-13-12-07.html
…συνέχεια »

Το Κάστρο της Άρτας, έχει... τα κακά του χάλια

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα δύο μουσεία της Άρτας, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, και θα εγκαινιαστούν από τον υπουργό Πολιτισμού το επόμενο διάστημα. Ωστόσο σε κακή κατάσταση παραμένει το Κάστρο της πόλης, παρά τις προσπάθειες της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αφέντρα Μουτζάλη «επιχειρήσαμε, με τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε, να καθαριστεί ο χώρος. Αναθέσαμε τον καθαρισμό σε ιδιωτικό συνεργείο, γιατί, δυστυχώς, δεν έχουμε εργατικό προσωπικό. Ελπίζω πολύ σύντομα το Κάστρο να είναι ευπρεπές. Θλίβομαι κι εγώ όταν τα βλέπω αυτά τα πράγματα, αλλά με τα δόντια μου δεν μπορώ να κόψω τα χόρτα, όπως καταλαβαίνετε. Πρέπει να υπάρχει προσωπικό».



…συνέχεια »

Πώς έγινε το «μπλόκο» των λιμενικών στα 122 κιλά ηρωίνη στην Ηγουμενίτσα

Μία ακόμη πολύ μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια εξάρθρωσης των κυκλωμάτων ναρκωτικών πέτυχαν το απόγευμα της Κυριακής οι λιμενικοί της Ηγουμενίτσας, συλλαμβάνοντας παράλληλα έναν 26χρονο Σέρβο. Πρόκειται για 122 κιλά και 570 γραμμάρια ηρωίνης τα οποία ο Σέρβος οδηγός νταλίκας που έφερε κροατικές πινακίδες επιχείρησε να περάσει από την χώρα μας προς την Ιταλία.
Ο Σέρβος οδηγός το απόγευμα του Σαββάτου είχε περάσει από το τελωνείο των Κήπων Έβρου και την επόμενη ημέρα έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων που οι τελωνειακοί πραγματοποιούν σε κάθε όχημα που φεύγει για την Ιταλία, άρχισαν να ελέγχουν και την νταλίκα η οποία ήταν κενή φορτίου.


Λίγα λεπτά μετά οι λιμενικοί άνοιξαν και τις ειδικές παλετοθήκες που έχει σχεδόν κάθε μεγάλο όχημα και εκεί είδαν ότι υπήρχαν άδειες παλέτες. Αρχικά οι λιμενικοί και με την βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, θεώρησαν πως στις παλέτες υπήρχαν ναρκωτικές ουσίες. Έτσι κατέβασαν από το φορτηγό δυο παλέτες τις οποίες και κατέστρεψαν για να δουν αν υπάρχουν όντως ναρκωτικά, όπως τους έδειχνε η εκπαιδευμένη σκύλα, η Λέσι.
Η προσπάθειά τους όμως δεν απέδωσε καρπούς και έτσι στη συνέχεια κατέβασαν από την νταλίκα και άλλες παλέτες. Τότε ήταν που διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη πως σε κάθε παλέτα, εκτός από τις πρώτες, υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες που έκρυβαν από δυο πακέτα ηρωίνης η καθεμία.
Αμέσως οι λιμενικοί συνέλαβαν τον Σέρβο οδηγό και στη συνέχεια αφού κατέστρεψαν όλες τις παλέτες εντόπισαν 238 συσκευασίες, από 450 έως 500 γραμμάρια η καθεμία, που περιείχαν την ηρωίνη.
Στη συνέχεια οι λιμενικοί άρχισαν την καταμέτρηση της ποσότητας ηρωίνης και λίγη ώρα μετά διαπίστωσαν έκπληκτοι πως είχαν μπροστά τους μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχει κατασχεθεί ποτέ στη χώρα και σίγουρα την μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ στην Ήπειρο.
Η επιτυχία αυτή των λιμενικών είναι πραγματικά πολύ μεγάλη καθώς πέτυχαν ένα καίριο χτύπημα σε βάρος των εμπόρων ναρκωτικών και κατάφεραν να σταματήσουν ένα τεράστιο φορτίο το οποίο αν διοχετευόταν στην αγορά της Ευρώπης θα έσπερνε τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα φορτίο η αξία του οποίου μπορεί και να ξεπερνά τα 12 εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμοό ITV ο νέος λιμενάρχης Σταμάτης Ράπτης ανέφερε πως είναι μία πολύ σημαντική επιτυχία του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, η οποία έρχεται να προστεθεί και σε προηγούμενες επιτυχίες των τελευταίων μηνών, όπως η κατάσχεση των 44 κιλών κοκαΐνης πριν από λίγους μήνες.
Παράλληλα όπως είπε ο κ. Ράπτης οι λιμενικοί εξετάζουν ενδελεχώς την υπόθεση και φυσικά τον 26χρονο Σέρβο οδηγό καθώς έχουν υπόνοιες πως βρίσκονται στα ίχνη ενός διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών από τις Ανατολικές χώρες προς την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα του λιμεναρχείου συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές της χώρας μας αλλά και την Ιντερπόλ προκειμένου να εξαρθρωθεί το κύκλωμα.
Στις δηλώσεις του στο ITV ο κ. Ράπτης δήλωσε πως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που αυτή τη φορά οι έμποροι χρησιμοποίησαν για την απόκρυψη των ναρκωτικών ουσιών και για αυτό εξάλλου δεν εντοπίστηκαν στο τελωνείο του Έβρου. «Ήταν μια καλά στημένη δουλειά και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς γιατί είναι τόσο μεγάλη η αξία της ηρωίνης που θα έπρεπε να την μελετήσουν πολύ καλά όσοι προχωρούσαν σε μια τέτοια επιχείρηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπτης.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου της χώρας, για αυτό είναι δεδομένο πως χρησιμοποιείται από κυκλώματα διακίνησης είτε ναρκωτικών είτε λαθρομεταναστών για να συνδέσει την «αγορά» της Ανατολής με αυτή της Κεντρικής Ευρώπης.
«Για αυτό λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα και ξέρουμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο, όχι μόνο για την λαθρομετανάστευση, αλλά και για το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών», σημείωσε ο λιμενάρχης.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2053:---lr----122-----&catid=36:top-news

…συνέχεια »

Λαθρομετανάστευση και από Τούρκους

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει Ιρακινούς και Αφγανούς να προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και από κει όπου τους έβγαζε ο δρόμος, η τύχη, η ζωή.
Τώρα πια στον δρόμο της λαθρομετανάστευσης μπαίνουν και οι Τούρκοι. Το βράδυ του Σαββάτου αστυνομικοί συνέλαβαν στην Ηγουμενίτσα έναν Τούρκο να μεταφέρει με αυτοκίνητο τρεις λαθρομετανάστες ομοεθνείς του έναντι χρηματικής αμοιβής. Όλοι τους συνελήφθησαν.


Την ίδια κατάληξη είχαν προχτές τα ξημερώματα και τέσσερις ιρακινοί μεταφορείς όπως και το «φορτίο» τους: 16 λαθρομετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι περιπτώσεις μεταφοράς λαθρομεταναστών από τις δύο αυτές χώρες είναι συνήθως μαζικές. Τουλάχιστον 10 άτομα κάθε φορά. Η μεταφορά τους μέχρι την Ηγουμενίτσα, όπου και συνελήφθησαν, έγινε με τέσσερα αυτοκίνητα. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στα αυτοκίνητα βρέθηκαν οκτώ πλαστά διαβατήρια, ένα ζεύγος πινακίδων κυκλοφορίας Αυστρίας και 18 ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είχαν ως προορισμό πιθανότατα και άλλοι λαθρομετανάστες, των οποίων το ταξίδι, ως είχε τουλάχιστον, σταμάτησε στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Τα ξημερώματα της Κυριακής, αστυνομικοί έκαναν σήμα στάσης σε αυτοκίνητο. Ο οδηγός όμως δεν συμμορφώθηκε. Αντίθετα, ανέπτυξε ταχύτητα και στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη, προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες του δρόμου. Μετά το τρακάρισμα αυτό, οι επιβαίνοντες βγήκαν από το αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Μετά από έρευνα στην περιοχή, συνελήφθη ένας λαθρομετανάστης ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου, που φέρεται να είναι και ο διακινητής, και ένας ακόμα λαθρομετανάστης αναζητούνται. Στο μεταξύ, η Αστυνομία διαπίστωσε ότι για το αυτοκίνητο της μεταφοράς είχε δηλωθεί κλοπή στις 11 Αυγούστου στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα Αττικής.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/7757/2010-08-30.html

…συνέχεια »

"Έπιασε" Ρουμανία μετά από 12 χρόνια το Orient Express

Το θρυλικό τρένο Orient Express στάθμευσε στη ρουμανική πόλη Σινάια, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους 100 επιβάτες του να επισκεφθούν το φημισμένο κάστρο Πέλλες και το Μοναστήρι της περιοχής.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δημάρχου της Σινάια Κορίνα, Γκίμπα, οι τουρίστες που επέβαιναν στο τρένο προέρχονται από την Νότια Αμερική, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία.
Για τους περισσότερους ένα ταξίδι με το Orient Express μοιάζει με "άπιαστο όνειρο", αφού το κόστος του φτάνει τα 6.000 ευρώ.
Το Orient Express ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης, που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χλμ από το Gare l’ Est του Παρισιού έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.
Στα βαγόνια του φιλοξένησε από το 1883 δεκάδες κορυφαίες προσωπικότητες.

…συνέχεια »

Στο Ιράκ ο Τζο Μπάιντεν για την επίσημη λήξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Στη Βαγδάτη έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να παραστεί σε τελετή που θα σηματοδοτεί την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Δύο ημέρες νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «ο πόλεμος τελειώνει».
Η τελετή που θα λάβει χώρα την Τετάρτη σηματοδοτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων επτάμισι χρόνια μετά την επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο Τζο Μπάιντεν θα πιέσει τους ηγέτες του Ιράκ να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, έξι μήνες μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η λήξη των επιχειρήσεων βρίσκει ωστόσο τη χώρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού με μπαράζ επιθέσεων και φόβο αιματοχυσίας.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται την ώρα που στο Ιράκ έχει σημάνει συναγερμός για επιθέσεις ανταρτών μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών που έχουν στοιχίσει την ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Η επίσημη λήξη της αμερικανικής αποστολής θα συνοδευτεί από ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης.

Ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από το συμβολικό όριο των 50.000 στρατιωτών. Περισσότεροι από 4.400 από τους συντρόφους τους σκοτώθηκαν στη χώρα από την εισβολή του 2003.

Σύμφωνα με τη δέσμευση Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν «θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα στα τέλη του 2011.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=351234&dt=30/08/2010
…συνέχεια »

Ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των εκτελεσθέντων του '48

Για μία ακόμα χρονιά, έγινε το Σάββατο το πρωί η εκδήλωση τιμής και μνήμης από τον Δήμο Ιωαννιτών, στους εκτελεσθέντες Γιαννιώτες του καλοκαιριού του ’48. Τα έκτακτα δικαστήρια του εμφυλίου οδήγησαν όπως είναι γνωστό στο απόσπασμα Γιαννιώτες αριστερούς που κατηγορήθηκαν για τη συνεργασία τους με τον Δημοκρατικό Στρατό, ενώ εκατοντάδες άλλοι φυλακίστηκαν στις φυλακές ΦΙΞ (εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο Παλλάδιο) και υπέστησαν βασανιστήρια. Το έωλο αυτών των εκτελέσεων που τρομοκράτησαν την κοινή γνώμη της πόλης και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις (με πλέον γνωστή αυτήν του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων), αποδείχτηκε λίγους μήνες μετά όταν οι κατηγορίες μετατράπηκαν και σταμάτησαν οι εκτελέσεις.

Επιφανέστερη των εκτελεσθέντων η Ευτυχία Πρίντζου με αντιστασιακή δράση το ‘40, παρά το νεαρό της ηλικίας της, και αγαπητή στους Γιαννιώτες για τον ανθρωπισμό της, έμελε να δώσει το όνομά της σε αυτήν τη θύμηση για τα σύγχρονα Γιάννενα.
Στην τελετή παρέστησαν οι αρχές του τόπου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Νικόλαου Γκόντα, στελεχών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων καθώς και συγγενών των θυμάτων.
Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τις επιλογές τους, τις οποίες υπαγόρευε ο πατριωτισμός τους, όπως οι ίδιοι πίστευαν, οφείλεται κάθε τιμή. Μ’ αυτά τα λίγα λόγια, αποτίω φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες που πλήρωσαν με το αίμα τους το τίμημα των επιλογών τους.
Το καλύτερο όμως μνημόσυνο σε όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους τη μαύρη για το έθνος εκείνη εποχή, είναι η απόλυτη εθνική συμφιλίωση. Ποτέ πια εμφύλιος».
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2051:---------48&catid=35:news
…συνέχεια »

«Ξύπνησε» ηφαίστειο 400 χρόνια μετά

Στην Ινδονησία
Χιλιάδεςάνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ, στη Σουμάτρα, το οποίο πέρασε την Κυριακή σε ενεργή φάση μετά 400 χρόνια, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες τοπικές αρχές. Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους έφτασε από τους 3.000 στους 21.000 χιλιάδες, διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι κατέφυγαν στην πόλη Μεντάν.« Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, δεν υπάρχουν θύματα, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Antara, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Το ηφαίστειο εξερράγη ξανά στις 06:30 τοπική ώρα και διήρκεσε αρκετή ώρα. Ο καπνός και οι στάχτες ξεπέρασαν τα 2.000 μέτρα», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Αγκους Μπουντιάντο. Ο ίδιος συνέστησε στις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τις πτήσεις στην περιοχή. Πολλές εσωτερικές πτήσεις από και προς την ζώνη αυτή ακυρώθηκαν την Κυριακή. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας, οι πτήσεις μπορεί να επηρεαστούν, αλλά αυτό εξαρτάται από την κατεύθυνση του ανέμου.
…συνέχεια »

Συμφωνία μεταξύ Google και Associated Press για την αναδιανομή ειδήσεων

Μετά από συνομιλίες μηνών, η Google και το Associated Press κατέληξαν σε συμφωνία για την δημοσίευση από τη μηχανή αναζήτησης του περιεχομένου που ετοιμάζει το πρακτορείο.
Σε ανακοίνωσή του το AP υπογραμμίζει ότι θα εργαστεί από κοινού με τη Google για τη βελτίωση της ανακάλυψης και της διανομής των ειδήσεων. Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για τη διάρκεια της συμφωνίας ή το χρηματικό ύψος της.
Το 2006 η Google άρχισε να καταβάλει δικαιώματα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αλλά το μεταξύ τους συμβόλαιο έληξε τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών ήταν σε πολλά σημεία δύσκολες, παραδέχεται το AP. Λόγω της διαφωνίας τους η Google είχε αποσύρει το περιεχόμενο του πρακτορείου από την ιστοσελίδα ειδήσεων που διατηρεί.
…συνέχεια »

Υπογράφτηκε η εξαγορά του Καζίνο Κέρκυρας

Υπογράφηκε η εξαγορά του Καζίνο Κέρκυρας από την εταιρία αποκλειστικού σκοπού «V & T Corfu Casino AE», στην οποία συμμετέχουν κατά 50% οι Vivere και η Theros International Inc, η οποία λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Καζίνο του Ρίο Πατρών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία «Vivere Entertainment Εμπορική και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία», προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, γνωστοποίησε τα εξής: Υπεγράφη σήμερα, 30.08.2010, η σύμβαση αγοράς του συνόλου (100%) των μετοχών της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας ΑΕ», που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Καζίνο της Κέρκυρας.


Πωλήτρια των μετοχών είναι η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ), εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αγοράστρια η εταιρία αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «V & T Corfu Επενδύσεις Καζίνο Ανώνυμη Εταιρία» και το διακριτικό τίτλο «V & T Corfu Casino AE», στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν κατά 50% καθεμιά, η εταιρία Vivere και η εταιρία Theros International Inc, η οποία λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Καζίνο του Ρίο Πατρών.
Οι δύο αυτές εταιρίες είχαν αναδειχθεί οριστικοί ανάδοχοι του Δημόσιου Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού, που διενήργησε το Δημόσιο, δια της ΕΤΑ ΑΕ, για την επιλογή αναδόχου για την ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Κέρκυρας, με την υπ' αριθ. 123/21-05.2010 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η απόσχιση του Κλάδου «Καζίνο Κέρκυρας» από την εταιρία ΕΤΑ ΑΕ και η απορρόφησή του από την εξαγορασθείσα εταιρεία Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας ΑΕ πραγματοποιήθηκε με την υπ' αριθ. 11934/30.04.2009 Πράξη-Σύμβαση Απόσχισης του κλάδου Καζίνο Κέρκυρας της συμβολαιογράφου Κρωπίας Ανδρομάχης Γκίκα και εγκρίθηκε με την υπ' αριθ. 8064/13.05.2010 Απόφαση του κ. νομάρχη Αθηνών.
Το τίμημα αγοράς των μετοχών ανήλθε στα 7.650.000 ευρώ και εξοφλήθηκε ολοσχερώς κατά την υπογραφή της σύμβασης. Το μετοχικό κεφάλαιο της εξαγορασθείσας εταιρίας ανέρχεται στα 2.746.437,99 ευρώ, διαιρούμενο σε 467.877 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 5,87 ευρώ, εκάστη.
Μετά την ανωτέρω εξαγορά, η εταιρία αποκτά, δια της ως άνω θυγάτρικής της, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του Καζίνο της Κέρκυρας.

…συνέχεια »

Ανασύρθηκε ζωντανός Αλβανός λαθροθήρας

Ανασύρθηκε ζωντανός αλλά με τραύματα στα πόδια του, Αλβανός που έπεσε σε χαράδρα στην περιοχή Πληκατίου Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τον τραυματία αναμένεται να παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για νοσηλεία.
Ο Αλβανός έπεσε στην χαράδρα χθες το απόγευμα, ενώ κυνηγούσε παράνομα με φίλους του στο ελληνικό έδαφος σε ορεινή και δύσβατη περιοχή. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ειδοποιήθηκε και έφθασε στο σημείο της πτώσης, αλλά η ανάσυρση του τραυματία άρχισε σήμερα το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17.00.
…συνέχεια »

16 φωτιές μέσα σε μια μέρα στην Ήπειρο!

Οι Πέντε στο Δήμο Φιλιατών

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 16 φωτιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μέσα σε μία ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ήπειρο, με το σοβαρότερο περιστατικό να καταγράφεται την Κυριακή στον Αμπελώνα Φιλιατών. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.20 το μεσημέρι και έκαψε 90 στρέμματα δασικής έκτασης πριν καταφέρουν οι πυροσβέστες να την θέσουν υπό έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήμα και δύο καναντέρ.

Μία ακόμη φωτιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε στο Πλαίσιο του δήμου Φιλιατών, αλλά η κατάσβεσή της έγινε άμεσα και κάηκαν μόλις 20 τ.μ. ξερά χόρτα.
Στις 3.10 το μεσημέρι εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στον Τσαμαντά του Δήμου Φιλιατών, όπου κάηκε έκταση 70 στρεμμάτων.Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος επτά πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα.
Στο Δήμο Φιλιατών εκδηλώθηκε και τέταρτη φωτιά, λίγη ώρα αργότερα, στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, από την οποία κάηκε δασική έκταση 20 στρεμμάτων. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν δώδεκα πυροσβέστες και επτά οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Ηγουμενίτσας, Άρτας, Πάργας και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εκ των οποίων η μία αποτελούνταν με πυροσβέστες από τη Δυτική Μακεδονία.
Τέλος στον «Κάτω Αετό» του δήμου Φιλιατών κάηκε και δασική έκταση 20 στρεμμάτων, καθώς και χορτολιβαδική έκταση 30 στρεμμάτων, πριν θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηγουμενίτσας.
Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής σε όλες τις υπόλοιπες φωτιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμένες ζημιές.
Στον Γυμνότοπο Φιλιππιάδας κάηκαν 30 στρέμματα δασικής έκτασης, στην Ανέζα του Δήμου Αμβρακικού κάηκε μία αποθήκη, τρεις ευκάλυπτοι, έξι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και δύο στρέμματα καλάμια, στην πλαγιά του δήμου Μαστοροχωρίων κάηκε δασική έκταση τριών στρεμμάτων, στο Νεοχώρι του Δήμου Αράχθου κάηκαν 100 τ.μ. ξερά χόρτα, στο Ωραιόκαστρο του Δήμου Άνω Πωγωνίου κάηκε δασική έκταση 20 στρεμμάτων, στο Δήμο Θεσπρωτικού κάηκαν 200 τ.μ. ξερά χόρτα, ενώ ξερά χόρτα σε μικρή έκταση κάηκαν και σε φωτιά στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας στην περιφερειακή οδό Άρτας – Ιωαννίνων.
Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής κάηκαν σκουπίδια στις Συκιές του Δήμου Αράχθου, ενώ το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά σε καταυλισμό τσιγγάνων στη βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας όπου επίσης κάηκαν σκουπίδια.
Φωτιά σε φορτηγό και αποθήκη
Η πυροσβεστική κλήθηκε και σε άλλα δύο συμβάντα, το απόγευμα της Κυριακής στο 25ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας της Εγνατίας Οδού, όπου κάηκαν καυσόξυλα στην καρότσα φορτηγού και προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο όχημα.
Επίσης το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε φωτιά σε αποθήκη τροφίμων στο 2ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας.
Ο ιδιοκτήτης αποθήκης κατάφερε να σβήσει τη φωτιά πριν φτάσει η πυροσβεστική.

…συνέχεια »

Εθελοντές καθάρισαν την Κυανή Ακτή Πρέβεζας

Καθαρίστηκε το Σάββατο από εθελοντές η Κυανή Ακτή της Πρέβεζας. Η πρωτοβουλία ανήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου της πόλης.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τον καθαρισμό των ακτών και των θαλασσών.
Πάντως κατά τον καθαρισμό διαπιστώθηκε ότι τα σκουπίδια που άφησαν πίσω τους οι τουρίστες ήταν πολλά και διάφορα.
…συνέχεια »

Ελευθέρωσαν 52.000 μινκ στην Καστοριά

Αγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και του Σαββάτου σε μονάδες εκτροφής στο Χιλιόδεντρο και στη Σιάτιστα, άνοιξαν τα κλουβιά και άφησαν τα ζώα να πλημμυρίσουν" τον κάμπο .
.
Δύο νέα, απανωτά κρούσματα απελευθέρωσης γουνοφόρων ζώων σημειώθηκαν Παρασκευή και Σάββατο και οι επιχειρηματίες βλέπουν πίσω από τις ενέργειες αυτές τα "Κοράκια της εκδίκησης", τους ακτιβιστές που πριν από ενάμιση χρόνο είχαν αναλάβει την ευθύνη για την απελευθέρωση και πάλι χιλιάδων μινκ, κάνοντας λόγο για "γενοκτονία των ζώων από τους γουναράδες".

"Τα μινκ δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση. Δεν ξέρουν πού να βρουν τροφή και νερό και το ένστικτό τους τα οδηγεί στο να κάνουν καταστροφές στο οικοσύστημα.
Εχουν γεννηθεί για να μεγαλώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και ο θάνατός τους δεν είναι μαρτυρικός, αφού γίνεται με εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα", λέει στο "Εθνος" ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Βασίλης Δήμτσας.
Ξημερώματα Σαββάτου άγνωστοι εισέβαλαν στη μονάδα του Νίκου Κιουτσή στη Σιάτιστα και άνοιξαν τα κλουβιά με αποτέλεσμα να διαφύγουν 2.000 μινκ.
Απώλειες
Ο ιδιοκτήτης κατάφερε να εντοπίσει και να συλλέξει κοντά στα 500, τα υπόλοιπα όμως έχουν εξαφανιστεί και πολλά εντοπίστηκαν χθες νεκρά είτε από τη ζέστη είτε επειδή χτυπήθηκαν από διερχόμενα Ι.Χ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο συνέβη και πέρσι στη μονάδα του κ. Κιουτσή και αφέθηκαν ελεύθερα κοντά στα 1.500 μινκ.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, την Παρασκευή, άγνωστοι μπήκαν σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες γουνοφόρων ζώων, αυτή του Γιώργου Παγούνη στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς, και απελευθέρωσαν 50.000 (!) ζώα. Σύμφωνα με τον κ. Παγούνη, η ζημιά για την επιχείρησή του ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση από πυροσβέστες, ιδιοκτήτες άλλων μονάδων, ακόμη και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ζώων.
"Ακόμη και όσα μαζεύουμε πάντως πολύ δύσκολα επιβιώνουν, αφού τα μινκ μπορούν να ζήσουν μόνο κατά οικογένειες και όταν ανακατεύονται, αλληλοεξοντώνονται", σημειώνει ο κ. Δήμτσας, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση του κ. Παγούνη είναι μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου με μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα.
Επιχείρηση
Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Αργος Ορεστικό, Χιλιόδεντρο, Ποριά, Αυγή, ενώ οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς τα μινκ κινούνται πολύ γρήγορα και είναι επιθετικά, έτσι δεν αποκλείεται -όπως συνέβη πέρσι με ένα εξάχρονο κοριτσάκι- να δαγκώσουν όποιον τα πλησιάσει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάλογη ζημιά υπέστη η μονάδα του Μηνά Μηγιάγκα στο Ασκιό Κοζάνης, όπου οι άγνωστοι άνοιξαν τα κλουβιά και άφησαν ελεύθερα 8.000 μινκ, ενώ πριν αποχωρήσουν έβαλαν φωτιά στα μηχανήματα εκδοράς των ζώων και έγραψαν στους τοίχους το σύνθημα "Είστε κανίβαλοι".
Τον Δεκέμβριο του 2008 άγνωστοι απελευθέρωσαν 7.500 μινκ από τη μονάδα του Λάζαρου Παπαχαρίση, στη Σιάτιστα, και δύο μήνες μετά την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση "Κοράκια της εκδίκησης" (Corvus revenges).
Ακτιβιστές "Τα κοράκια της εκδίκησης"
"Κατηγορώ" για γενοκτονία ζώων
Με μία οργισμένη και απειλητική ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο, η οργάνωση "Κοράκια της εκδίκησης" ανέλαβε την ευθύνη πριν από ενάμιση χρόνο για την απελευθέρωση των 7.000 μινκ από τη μονάδα του Λ. Παπαχαρίδη.
"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον θάνατο όσων ζώων χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα, πέθαναν από πείνα και δίψα, αλληλοσπαράχθηκαν, για τις ζημιές που αυτά προκάλεσαν και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα. Πρώτα όμως θα αναλάβει το σινάφι των γουναράδων την ευθύνη για τη γενοκτονία που διαπράττει καθημερινά, για τη φριχτή εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών κάθε χρόνο, για το γδάρσιμο αθώων πλασμάτων που είχαν την ατυχία να γεννηθούν ντυμένα με μια όμορφη γούνα, για τις άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας τους. Μέχρι τότε αναλαμβάνουμε μόνο την ευκαιρία και τη χαρά που δώσαμε στα πλάσματα αυτά να ζήσουν ελεύθερα, κάποια για πολύ, κάποια για λίγο", ανέφερε η ανακοίνωση.
Το μινκ
Πολύτιμο στις αγορές για τη γούνα του
Σαρκοφάγο θηλαστικό με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική, το μινκ αναπαράγεται σε κλουβιά στις 31 επιχειρήσεις του κλάδου στη δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Κοζάνη και λιγότερο στα Γρεβενά) και τρέφονται με υπολείμματα από άλλα ζώα και ειδικές κροκέτες.
Κάθε Δεκέμβριο οδηγούνται μαζικά στη... σφαγή με εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα και στη συνέχεια οι έμποροι γδέρνουν το δέρμα τους και κατασκευάζουν με αυτά πανάκριβα παλτά και ζακέτες βιζόν.
Για ένα παλτό χρειάζονται περίπου 50-60 μινκ και οι τιμές του είναι από 3.000-15.000 ευρώ.
"Ολα τα προϊόντα μας εξάγονται στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα, στη Ρωσία, στις σκανδιναβικές χώρες και μόνο ελάχιστα κομμάτια πουλιούνται στην εγχώρια αγορά.
Εξαγωγές
Παλιότερα ήμασταν 35 υγιείς επιχειρήσεις, τώρα μείναμε μόνο 31, αλλά εξακολουθούμε να αποτελούμε μεγάλο κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας των εξαγωγών", λέει ο κ. Δήμτσας.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων γουνοφόρων ζώων, μετά τα περσινά κρούσματα προσέλαβαν φύλακες και έχουν πλέον 24ωρη φύλαξη στις μονάδες τους.
Τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών καταδίκασαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκ μέρους της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ο κ. Νίκος Παναγιωτίδης έκανε λόγο για "έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος".
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=27054949
…συνέχεια »

Πονοκέφαλος στην Άρτα από τη νέα κίνηση

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας στην Άρτα. Οι πολλές φιλοδοξίες που είχαν εκδηλωθεί εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τα εσωτερικά μέτωπα που είχαν διαμορφωθεί ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία δεν ξεπεράστηκαν από την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει για το Δήμο της Άρτας την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου.

Έτσι στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησαν στην δημιουργία νέας κίνησης, την οποία μάλιστα παρουσίασαν και επίσημα. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάτι που συζητείται αλλά για έναν νέο συνδυασμό που ουσιαστικά πήρε σάρκα και οστά.
Επικεφαλής του συνδυασμού τίθεται ο κ. Χρήστος Παπάζογλου, πολιτικός μηχανικός,.
Το λογότυπο της παράταξης και τις βασικές της αρχές παρουσίασε κατά την διάρκεια σχετικής εκδήλωσης ο κ. Δημήτρης Σκανδάλης.
Στην ίδια κίνηση μετέχει ο κ. Σπύρος Γιαννάκος, πρώην δήμαρχος Φιλοθέσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί ο Καλλικράτης στο νέο διευρυμένο δήμο της Άρτας.
Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε στο όραμα για το νέο δημαρχείο, σημειώνοντας ότι όλοι μαζί και αύριο θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε η περιοχή να ξεπεράσει τα προβλήματα.
Η κίνηση αυτή δημιουργεί σαφώς σοβαρά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και ακόμη μεγαλύτερα στο σημερινό νομάρχη ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου και εκτός των άλλων θα συναντήσει απέναντί του και δυνατά ονόματα από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
http://www.epiruspost.gr/ipiros/arta/6042-2010-08-29-17-29-41.html
…συνέχεια »

Μεγαλέξανδρος με τσαρούχια

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Στην εποχή του ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ υπήρξε στόχος αποδοκιμασιών και χλευασμού. Μετά τον θάνατό του ήρθε η αναγνώριση. Σήμερα μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη καλείται να τον γνωρίσει στους νέους και να διερευνήσει την αντοχή του στον χρόνο

Φορούσε πάντα φουστανέλα κι ας μην ήταν η φορεσιά της πατρίδας του, μια κάπα χειμώνα- καλοκαίρι και στα πόδια τσαρούχια, που από τις πολλές σόλες ήταν ασήκωτα. Στο χέρι βαστούσε μπαστούνι και σε έναν τορβά που κρεμόταν στον ώμο του έμπηγε ένα ξύλο με μια σημαία βυζαντινή, με τον αετό. Την παράξενη εμφάνιση συμπλήρωναν μακριά μαλλιά δεμένα κότσο με ένα κορδόνι, όπως κάνουν οι παπάδες, μεγάλα νύχια αλλά και μια ήρεμη, απόκοσμη έκφραση. Ετσι περιγράφουν τον Θεόφιλο όσοι τον γνώρισαν. Εναν πράο άνθρωπο που δεν έπινε, δεν κάπνιζε, απέφευγε τον κόσμο και δεν πήγαινε ποτέ σε καφενείο ή σε διασκεδάσεις αλλά ούτε και στην εκκλησία, παρ΄ ότι ζωγράφιζε εικόνες αγίων.


Στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα πρόσωπο δεν μπορούσε παρά να συνθέτουν σκάνδαλο. Αλλά ειδικά στην περίπτωση του Θεόφιλου δημιουργούσαν εύκολο στόχο αποδοκιμασιών, χλευασμού, σκληρότητας. Εκείνος δεν γνώριζε ότι τα σύνεργα της ζωγραφικής, που έκρυβε στο σελάχι της φουστανέλας του, ήταν το μεγαλύτερο όπλο. Θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια και μόνο προς το τέλος της ζωής του κάποιοι θα τον αναγνώριζαν. Και αρκετά χρόνια ακόμη για να δημιουργηθεί ο μύθος γύρω από το όνομά του. Η έκθεση που γίνεται σε λίγες μέρες, από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη με έργα του από τη συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας, ξαναφέρνει τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ στο προσκήνιο. Είναι μια ευκαιρία γνωριμίας για τους νεότερους και μια αποτίμησή του στον 21ο αιώνα.

Πένητας και πλάνης
Θεόφιλος του Γαβριήλ Κεφάλα και της Πηνελόπης. Γεννημένος στη Βαρειά της Μυτιλήνης το 1868 ή το 1873, ήταν το πρώτο παιδί από τα οκτώ της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης, ο πάππος του όμως από την πλευρά της μητέρας, ο Κωνσταντής Ζωγράφος ή Χατζημιχαήλ, ήταν επιτυχημένος αγιογράφος αλλά δεν συμπαθούσε διόλου τον Θεόφιλο.

Γράμματα δεν έμαθε, πώς θα μπορούσε άλλωστε ένα παιδί βραδύγλωσσο και ζερβό (αριστερόχειρας) να διαπρέψει στο σχολείο... Μεταξύ 15 και 20 χρόνων- οι γνώμες διίστανται- έφυγε για τη Σμύρνη, όπου έζησε περί τα 15 χρόνια. Εκεί άρχισε να ζωγραφίζει αλλά έργα από αυτή την περίοδο δεν σώζονται, φαίνεται όμως ότι έκανε και μικροθελήματα στο Προξενείο- σε μια προσωπογραφία του έχει γράψει: «Θυροφύλαξ Προξενείου Σμύρνης».

Αναγκάζεται να φύγει από την πόλη ύστερα από επεισόδιο με τις τουρκικές αρχές και στη συνέχεια τον βρίσκουμε στη Θεσσαλία όπου θα παραμείνει περί τα 30 χρόνια. Καφενεία, ταβέρνες, μαγαζιά, σπίτια, ακόμη και οι παράγκες των προσφύγων, που εν τω μεταξύ φθάνουν από τη Μικρά Ασία, θα γεμίσουν με τις ζωγραφιές του. Λίγοι όμως αντιλαμβάνονται την αξία τους και ελάχιστα είναι τα χρήματα που κερδίζει.

Η «ανακάλυψη» του Θεόφιλου γίνεται πρώτα από τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο το 1925 ενώ στη συνέχεια γνωρίζεται με τον τεχνοκρίτη Στρατή Ελευθεριάδη (Τeriade), ο οποίος θα τον βοηθήσει λόγω και έργω. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, το 1934, και ενώ δουλεύει παραγγελίες του Τeriade, θα αρρωστήσει, άγνωστο από τι, και θα πεθάνει μόνος στο σπιτάκι όπου έμενε. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα αλλά ο τάφος του δεν υπάρχει πια.

Το 1976 το ελληνικό κράτος χαρακτήρισε ολόκληρο το έργο του Θεόφιλου ως «έργο ειδικής κρατικής προστασίας». Μια τιμή για τον «άνθρωπο-σύνδεσμο, τη ζωντανή παύλα που μας ενώνει με την πιο αυθεντική πλευρά του αγνοημένου εαυτού μας», όπως γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης.

Θεσσαλία
Δύο περίοδοι, η πρώτη στον Βόλο και στα γύρω χωριά και η δεύτε ρη στη γενέτειρά του τη Μυτιλήνη, ορίζουν κυρίως τη ζωή και το έργο του. Ο Τσαρούχης πιστεύει ότι η περίοδος της Θεσσαλίας περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις έργα που μοιάζουν σφιγμένα και δείχνουν την πίκρα αλλά και τον δισταγμό του ζωγράφου. «Και τίποτε να μην ξέραμε για τις φάρσες και τα χωρατά που έκαναν εις βάρος του οι χωριάτες στη Θεσσαλία, θα τα μαντεύαμε από την ειδική εκείνη απάθεια ορισμένων έργων του, τυπική περίπτωση υπερευαίσθητων καλλιτεχνών όταν κάτι τους εμποδίζει να πουν όλη τους την αλήθεια» γράφει.

Από τις εξαιρέσεις σίγουρα είναι οι τοιχογραφίες στο σπίτι του προστάτη του Γιάννη Κοντού στην Ανα κασιά του Ανω Βόλου, ένα από τα λίγα που σώζονται από την περίοδο αυτή, καθώς πολλά καταστράφηκαν από την πυρκαγιά του 1939 και από τους σεισμούς του 1955.

Με κάθε αφορμή πάντως, μια εθνική επέτειο ή τις Αποκριές, ο Θεόφιλος γινόταν Μεγαλέξανδρος! Πολλές είναι οι φωτογραφίες που τον απεικονίζουν ντυμένο σαν τον μακεδόνα στρατηλάτη, αλλά δεν έφθανε η μεταμφίεση μόνον. Εστηνε και θεατρικές παραστάσεις με τα παιδιά του σχολείου να παίζουν τους στρατιώτες του, προκαλώντας έτσι γέλια και πειράγματα, συχνά βάρβαρα.

Μυτιλήνη
Εκεί στη Θεσσαλία όμως ο Θεόφιλος θα δείξει τα πρώτα δείγματα της ζωγραφικής τέχνης του και θα δημιουργήσει τους προσωπικούς εικονογραφικούς τύπους του. Και όταν γυρίσει στη Μυτιλήνη θα παρουσιάσει, πιο ήρεμος πια, την παλέτα των κατακτήσεών του: λιγότερο σχέδιο αλλά περισσότερο χρώμα, που θα αποτελούσε εν τέλει το βασικό προσόν της ζωγραφικής του.

Τέλος, η συνάντηση του Θεόφιλου με τον Τeriade το 1929 στη Μυτιλήνη θα σημάνει την πιο ολοκληρωμένη ζωγραφικά περίοδο του καλλιτέχνη. Γιατί είναι πρώτη φορά που νιώθει αναγνώριση, επιπλέον ο Τeriade θα του δώσει τα μέσα για να ζει και τα υλικά για να ζωγραφίζει.

Λαϊκός τεχνίτης, ζωγράφος, συνεχιστής της παράδοσης της βυζαντινής τέχνης, εκφραστής της ελληνικότητας, ένας απλός ναΐφ καλλιτέχνης. Πολλοί χαρακτηρισμοί έχουν δοθεί στον Θεόφιλο αλλά ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δώσει τον δικό του. Κατά τη διάρκειά της θα προβάλλεται το αφιέρωμα της εκπομπής «Παρασκήνιο» με τίτλο «2003- Θεόφιλος ξανά», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη. Σοφός, τρελός, επαναστάτης

«Ο Θεόφιλος ανήκει στην αντίθετη παράταξη από αυτήν που ανήκουν οι δάσκαλοι, οι καθαρευουσιάνοι κι οι δημοτικιστές, οι ακαδημαϊκοί και οι μοντέρνοι, οι συντηρητικοί και οι εξ επαγγέλματος επαναστάτες.

Είναι από τη μεριά των σοφών και των τρελών, παρέα με τον Σολωμό, τον παγωμένοθερμότατο Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη, τον αναρχικό και άκρως πειθαρχημένο Καβάφη, τον τρελό Χαλεπά και όλους αυτούς τους φυσικά επαναστατημένους Ελληνες, μα εξίσου φυσικά συντηρητικούς, τους Ελληνες των οποίων η ευλογημένη μεγαλομανία έσπασε τα κλουβιά του διδασκαλισμού».

Αυτά γράφει ο Γιάννης Τσαρούχης στην πρώτη έκδοση των έργων του Θεόφιλου, το 1967 (Εμπορική Τράπεζα).

Ορίζοντας αμέσως, όπως γίνεται φανερό, και τη δική του διάσταση από την ακαδημαϊκή ζωγραφική που εκφράστηκε στην Ελλάδα από τους γερμανοσπουδαγμένους έλληνες καλλιτέχνες. Στον αντίποδα αυτών, ο Θεόφιλος, μια ιδιόμορφη, ανεξάρτητη προσωπικότητα, έτσι κι αλλιώς δημιούργησε τη δική του μυθολογία στη ζωγραφική με εφόδια μόνον όσα η φύση τού παρείχε.

Ενας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που ζωγράφιζε επειδή μόνον αυτό ήξερε και προ πάντων αγαπούσενα κάνει, ένας δημιουργός που έκανε μεγάλη ζωγραφική χωρίς να ξέρει από ρεύματα, τάσεις, μέτρα και κανόνες.

ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
«Η υπερβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς»

Κατ΄ αρχάς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ναΐφ ζωγράφο. Εναν ασπούδαστο και άτεχνο καλλιτέχνη,ο οποίος όμως έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο έργο του. Γιατί ο Θεόφιλος έκανε συνθέσεις με αξιοθαύμαστο τρόπο, είχε μια ισοτονική αρμονία στα έργα του και μετέφρασε χρωματικά την ελληνική ύπαιθρο με τρόπο που δεν κατόρθωσαν άλλοι ζωγράφοι. Για όλα αυτά τον εκτιμώ πολύ. Και δεν είναι περίεργο που τον λάτρεψε η γενιά του ΄30 αφού αυτός είχε υλοποιήσει τα ιδανικά της, χωρίς φυσικά να το ξέρει. Πρέπει όμως να κρατάμε τα πράγματα στο επίπεδό τους και να τοποθετούμε τους καλλιτέχνες στις σωστές τους διαστάσεις. Να σταματήσουμε να βλέπουμε τον Θεόφιλο δίπλα στον Παρθένη, στον Γύζη ή στον Μόραλη. Αυτό είναι λάθος. Ο Θεόφιλος είναι ο μόνος καλλιτέχνης του οποίου ολόκληρο το έργο έχει κηρυχθεί εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Δεν είναι υπερβολή; Μπορείς να κηρύξεις ως πολιτιστική κληρονομιά κάποια έργα, όχι όμως τον καλλιτέχνη. Εκτός κι αν είναι ο Φειδίας. Ο Θεόφιλος ζωγράφιζε παντού, ακόμη και σε μαξιλαράκια. Κηρύσσεις τα μαξιλαράκια πολιτιστική κληρονομιά; Είναι και λίγο αστείο...

-Σήμερα πάντως, στη διεθνή αγορά τέχνης δεν θα είχε καμία θέση. Γιατί η αγορά αυτή κινείται με άλλα κριτήρια και νόμους. Κανείς Ελληνας δεν μπορεί να εισχωρήσει εκεί, ούτε καν οι δικοί μας μεγάλοι. Και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Στις δημοπρασίες που γίνονται στο Λονδίνο τα ελληνικά έργα πάνε μόνο σε ελληνικά χέρια, ποτέ σε ξένους.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ
Ζωγράφος,ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
«Χωρίς τύχη στην ξένη αγορά»

Πιστεύω ότι η αίγλη του Θεόφιλου δεν έχει σβήσει, ούτε έχει αμβλυνθεί το όνομά του στη συνείδηση των ανθρώπων. Κι αυτό γιατί το έργο του είναι γνήσιο. Υπάρχουν πολλοί ναΐφ ζωγράφοι αλλά αυτός ήταν ο εξέχων, ο προικισμένος τόσο ώστε να υπερβαίνει τους άλλους. Στα έργα του υπάρχει διαύγεια και φωτεινότητα ενώ πέρα και πίσω από την εικονογράφηση των θεμάτων του κατορθώνει να δημιουργεί, εμμέσως και πλαγίως και χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, επιφάνειες με χρωματικές αρμονίες υψηλής ποιότητας.

Θυμάμαι στην Ανακασιά του Βόλου ένα έργο στο οποίο έχει ζωγραφίσει τον νοικοκύρη επάνω στο άλογό του να φεύγει για κάποιο ταξίδι. Υπάρχει τέτοια μεταφυσική ατμόσφαιρα σε αυτή τη σκηνή που νομίζεις ότι αυτός ο άνθρωπος βαδίζει προς άλλο κόσμο...

Παρ΄ όλα αυτά δεν θα είχε καμία τύχη στις ξένες αγορές. Εχω διαπιστώσει ότι η ζωγραφική αλλά και η ποίηση (εξαιρουμένου του Καβάφη που ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα) είναι τοπική τέχνη. Κάθε λαός δηλαδή εισπράττει ό,τι είναι οικείο γι΄ αυτόν, και νομίζω ότι η έντονη προσωπικότητα του Θεόφιλου με την ελληνικότητά του και το ελληνικό φως είναι ξένα πράγματα για τους υπερβόρειους... Οσον αφορά το εμπόριο της τέχνης, εκεί έχουν δημιουργηθεί ήδη οι κανόνες, έχουν γίνει οι συμφωνίες, δύσκολα μπορεί κανείς να διαπεράσει το σύστημα.

Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας,τηλ.

210 3671.000), «Θεόφιλος, έργα από τη συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=351068&dt=29/08/2010
…συνέχεια »

Γιαννιώτης ορειβάτης στο Β. Πόλο

Στον 79ο βόρειο παράλληλο έφθασε ο Γιαννιώτης Ορειβάτης Ζήκος Νάκκας πραγματοποιώντας ατομικό ταξίδι στα νησιά SVALBARDS της Νορβηγίας.
Φθάνοντας στο χωριό LONGYEARBYEN που είναι το βορειότερο κατοικημένο μέρος του κόσμου ενσωματώθηκε σε πολυεθνική ομάδα από Νορβηγούς – Άγγλους – Πολωνούς και Ιταλούς και με την βοήθεια ειδικού πλοιαρίου, αποβιβάστηκαν σε ακτή βόρεια του νησιού SPITZBERGEN.
Από εκεί ύστερα από πεζοπορία 2 ωρών προσέγγισαν τον παγετώνα που βρίσκεται στον 79ο παράλληλο σε απόσταση μόλις 1100 και από τον Β. Πόλο, στον Αρκτικό Ωκεανό.
…συνέχεια »

Η Σχολή της Χάλκης άνοιξε μετά από 40 χρόνια

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άνοιξε και πάλι τις πύλες της μετά από 40 περίπου χρόνια σιωπής, καθώς ήταν κλειστή από το 1971 βάσει τουρκικού νόμου που ήρε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για να φιλοξενήσει μία εικαστική έκθεση 101 καλλιτεχνών.


Την λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εξέφρασε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας την εικαστική έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» στο χώρο της ιστορικής σχολής.

«Η περίπτυστος αυτή Θεολογική Σχολή εξακολουθεί να παραμένει κλειστή» είπε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επισκέπτες που ήλθαν από την Αθήνα για τα εγκαίνια τη έκθεσης.

«Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν. Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλά ουδέν πλέον τούτου -τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν» είπε.

Ο Πατριάρχης επανέλαβε με νόημα ότι ο λόφος, στον οποίον βρίσκεται η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. Ε’, 5).», είπε

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που ανήκει στην Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε ανοικτός. «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς, και όχι μόνον» είπε ο Πατριάρχης .

«Κηρύττομε, λοιπόν, την έναρξιν της σπουδαίας ταύτης εκθέσεως εικαστικών τεχνών εν ταις αιθούσαις της Σχολής, ευλογούντες πάντας τούς καλλιτέχνας και τους κοπιάσαντας διά την ευπρόσωπο ταύτη παρουσίασιν» κατέληξε απευθυνόμενος στους εξ Αθηνών επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που βρέθηκε στην Χάλκη προερχόμενος από την Σαγκάη, όπου παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης.

Για «τη δύναμη της δημιουργίας της πίστης και την προαναγγελία νέων εποχών που θα μας κάνουν όλους, Έλληνες και Τούρκους, να αισθανθούμε υπερήφανοι» μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στα εγκαίνια της έκθεσης.

Παρατήρησε ότι η έκθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί «ένα γεγονός ρουτίνας αν τα θέματα και ο χώρος, με τα οποία ασχολείται δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν θέματα έντασης». «Δεν θα ξέρουμε για πολύ καιρό ακόμα αν οι στιγμές αυτές που ζούμε είναι ιστορικές» είπε ο υπουργός και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας των δημιουργών των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, ο δήμαρχος των Πριγκιποννήσων, ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, πολλοί καλλιτέχνες, Έλληνες και Τούρκοι, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια και τη δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό, στον οποίον χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος .

Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα και πολλούς από τους 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που ενισχύει την έκθεση μέσα από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός και παρέστη και στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Στην έκθεση συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, λέει η Αναστασία Μάνου, που εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.



…συνέχεια »

500 Ειδικοί Φρουροί στην ΕΛ.ΑΣ.

Προθεσμία έως και τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι επιθυμούν να προσληφθούν ως Ειδικοί Φρουροί στην Ελληνική Αστυνομία. Η σχετική προκήρυξη που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζει σε 500 τις θέσεις των Ειδικών Φρουρών που θα προσληφθούν.
Από το σύνολο των θέσεων, ποσοστό 80%, δηλαδή 400, θα καλυφθούν από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των Λυκείων, περιλαμβανομένων και των απολυτηρίων Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (με κλάδο Σπουδών Δέσμης) και απολυτηρίων ΕΠΑΛ, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ κύκλου Σπουδών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ Α΄ κύκλου), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ), των ΕΠΑΣ και των Σχολών ΟΑΕΔ.


Οι υπόλοιπες 100 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που κατέχουν απολυτήριο τίτλο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ), κλάδου σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε δέσμη, πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) ή πτυχίο Β΄ κύκλου σπουδών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Β΄ κύκλου σπουδών μαθητείας του ΟΑΕΔ, πτυχίο Ναυτικού Λυκείου ή πτυχίο ΕΠΑΛ.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) που έχουν τα εξής προσόντα και προϋποθέσεις:

Είναι απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού.

Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους, έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης και δεν φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους.

Εχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Εχουν ανάστημα 1,70 μ. χωρίς υποδήματα. Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν θεωρείται ότι εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ο υποψήφιος που έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

Τόσο οι άνδρες υποψήφιοι όσοι και οι γυναίκες δεν πρέπει να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπακοή στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επίσης δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμησης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

Θα συνεκτιμηθούν τυχόν πρόσθετα προσόντα των υποψηφίων, όπως η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης, η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου, η κατοχή πτυχίου δημόσιου ΙΕΚ, ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφάλειας».

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής. Αίτηση που υποβάλλεται ταχυδρομικώς ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δεν γίνεται δεκτή και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Τα κριτήρια ή οι ιδιότητες που αναγράφονται από τον υποψήφιο στην αίτηση συμμετοχής του πρέπει να υφίστανται κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Με την αίτηση οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν, μεταξύ άλλων, τα εξής δικαιολογητικά:

Αίτηση συμμετοχής με φωτογραφία Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Τίτλου Σπουδών- Απολυτηρίου Λυκείου Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού ή πτυχίου αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον καλής γνώσης Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Πτυχίου Δημόσιου ΙΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας» Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της κατεχόμενης άδειας οδήγησης (μοτοποδηλάτου, μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου) στο οποίο να εμφαίνεται ευκρινώς η ημερομηνία έκδοσης και λήξης της άδειας καθώς και η εκδούσα Αρχή.

Εξετάσεις και δοκιμασίες
Οσοι συμπεριληφθούν στους κυρωμένους πίνακες επιτυχόντων, θα κληθούν να εξετασθούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα.

Η εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών προσόντων περιλαμβάνει υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες.

Οι υποψήφιοι παραπέμπονται στις ψυχοτεχνικές επιτροπές και υποβάλλονται σε ψυχομετρικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.

Οσοι κριθούν ικανοί στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, παραπέμπονται στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών για να υποβληθούν στις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις και στη συνέχεια παρουσιάζονται ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής Κατάταξης για να κριθεί η καταλληλότητά τους. Οσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις, παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης.

Μπορούν να παραμείνουν μόνιμα στο Σώμα
Οι Ειδικοί Φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου επί πενταετή θητεία. Μετά τη συμπλήρωση της πενταετούς θητείας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος βασικής εκπαίδευσης, μπορούν να παραμείνουν μόνιμα στο Σώμα ύστερα από αίτησή τους και εφόσον κριθούν ικανοί από τα αρμόδια συμβούλια.

Οι Ειδικοί Φρουροί που θα προσληφθούν, θα υποστούν κατάλληλη εκπαίδευση για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους φέρουν στολή και κατάλληλο οπλισμό. Κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης λαμβάνουν τις αποδοχές του Δόκιμου Αστυφύλακα. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης αυτής, λαμβάνουν το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο. Με αντικειμενικά κριτήρια οι προσλήψεις
Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα: Τον γενικό βαθμό Απολυτηρίου ή Πτυχίου Λυκείου ή ΤΕΕ (β΄ κύκλου). Την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως έφεδροι Αξιωματικοί ή σε Ειδικές Δυνάμεις ή ως ΕΠΥ στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας. Την κατοχή πτυχίου δημόσιου ΙΕΚ ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικού ΙΕΚ έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη.

Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου, μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου. Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που δολοφονήθηκε ή τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.

Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=37&artId=4591656

…συνέχεια »

120 κιλά ηρωίνης σε φορτηγό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, εντόπισαν οι Λιμενικοί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λίγο πριν η νταλίκα στην οποία τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα, με πινακίδες κυκλοφορίας Κροατίας, επιβιβαστεί σε οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας. Η ηρωίνη ήταν σε δέματα των 450 - 500 γραμμαρίων, ενώ συνολικά η ποσότητα είναι περίπου 120 κιλά. Βρίσκονταν σε κρύπτη ανάμεσα από παλέτες που ήταν το φορτίο της νταλίκας.
…συνέχεια »

Πυρκαγιά στον Αμπελώνα Φιλιατών

Τις απογευματινές ώρες ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Αμπελώνας Φιλιάτων Θεσπρωτίας. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, 5 οχήματα της πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες.



…συνέχεια »

Επίσκεψη Καντάφι στη Ρώμη

Η λιβυκή αντιπροσωπεία, συνοδεύεται από τριάντα άλογα
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Ιταλία ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι Κατά την παραμονή του, ο Καντάφι πρόκειται να συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον οποίο, πριν δυο χρόνια ακριβώς, είχε υπογράψει το «Σύμφωνο Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας». Η νέα αυτή συνάντηση θεωρείται πολύ σημαντική, κυρίως από οικονομικής απόψεως, από την στιγμή που η Ρώμη και η Τρίπολη έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με επενδύσεις στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, όπως και σε εκείνο των υποδομών.

Οι οικονομικές ανταλλαγές, τα δυο τελευταία χρόνια, έφτασαν τα σαράντα δισεκατομύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Λίβυος συνταγματάρχης, πρόκειται να επιδιώξει, και αυτή την φορά, πολλές επαφές «εκτός πρωτοκόλλου». Η ιταλική δημόσια τηλεόραση ΡΑΙ, αναφέρει, ενδεικτικά, ότι ο Καντάφι επιθυμεί να συναντήσει πολλές νέες και νέους από την Ρώμη, κεκλεισμένων των θυρών, για να μάθει τις απόψεις τους για την σημερινή ζωή και τις αλλαγές της κοινωνίας.
Η λιβυκή αντιπροσωπεία, συνοδεύεται, επίσης, από τριάντα άλογα, που αύριο θα πάρουν μέρος στις επίσημες επιδείξεις για τον εορτασμό της «Ημέρας Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας» στον ιππόδρομο των καραμπινιέρων, στην περιοχή Τορ Ντι Κουίντο της Ρώμης . Από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όμως, ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει κινητοποιήσεις, μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας της Λιβύης στη Ρώμη, «διότι δεν μπορούμε»,όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «να ενδιαφερόμαστε μόνο για τις μπίζνες και να αδιαφορούμε για τα δημοκρατικά στάνταρντ της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας».
Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να προβληματιστούμε και να μάθουμε ποιάς μεταχείρισης τυχαίνουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν, δια της θαλάσσιας οδού, στην Ιταλία και απωθούνται από τις περιπολίες της ακτοφυλακής, στην Λιβύη».
…συνέχεια »

Η επιτυχία δεν περνά πάντα από το πανεπιστήμιο

Λογοτέχνες, πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες που περπάτησαν στον δρόμο της «επιτυχίας χωρίς πτυχίο»
«Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο μεγάλος λογοτέχνης παρέλειψε τα δύο μεγάλα «Π» που... στοιχειώνουν την ελληνική οικογένεια: «Πανεπιστήμιο και Πτυχίο». Τη στιγμή που η κυρίαρχη ιδεολογία επιμένει ότι το πτυχίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, δεκάδες παραδείγματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, των τεχνών, των γραμμάτων, αλλά και της πολιτικής, φανερώνουν ακριβώς το αντίθετο: πολυδιάστατη και ρευστή, η έννοια της επιτυχίας δεν περιορίζεται σε λίστα από πανεπιστημιακές «περγαμηνές».


Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης κατέκτησε το Βραβείο Νομπέλ χωρίς να έχει λάβει πτυχίο πανεπιστημίου, παρότι εισήλθε στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα ενεγράφη στη Νομική, την οποία σύντομα παράτησε. Χωρίς να έχει σπουδάσει ο ίδιος, ο Γιάννης Ρίτσος κατόρθωσε να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας σε δύο κορυφαία ιδρύματα της χώρας μας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) χάρη στο πλούσιο λογοτεχνικό του έργο, ενώ και οι τιμημένοι με Βραβείο Νομπέλ Γουίλιαμ Φόκνερ και Ζοζέ Σαραμάγκου δεν έλαβαν ποτέ πτυχίο πανεπιστημίου.

«Το επιχειρείν απαιτεί θέληση και τύχη»
Μήπως όμως η επιτυχία χωρίς πτυχίο περιορίζεται στον καλλιτεχνικό χώρο, όπου σε τελική ανάλυση η έμπνευση και το ταλέντο παίζουν σημαντικότερο ρόλο; «Και στον επιχειρηματικό κόσμο η επιτυχία έρχεται από τη σκληρή δουλειά,τη θέληση, την επιμονή στον στόχο σου. Και φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη» σχολιάζει ο κ. Βλάσης Γεωργάτος), ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Γρηγόρης Μικρογεύματα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργάτος δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσα σε μία εικοσαετία εξέλιξε τον οικογενειακό φούρνο που κληρονόμησε από τον πατέρα του σε μια δυναμική εταιρεία ευρωπαϊκής εμβέλειας, με περισσότερα από 250 καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Ας σημειωθεί δε ότι δύο από τους διασημότερους έλληνες εφοπλιστές, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Γιάννης Λάτσης, δημιούργησαν αυτοκρατορίες χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ σε πανεπιστημιακές αίθουσες, ενώ ο ίδιος ο Ωνάσης είχε δηλώσει ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι να γνωρίζεις κάτι που κανείς άλλος δεν γνωρίζει».

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η επιτυχία είναι έννοια δύσκολα προσδιορίσιμη, χιλιάδες έλληνες έφηβοι εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο της «αποτυχίας» στις πανελλαδικές εξετάσεις, τρέμοντας μπροστά στο ενδεχόμενο να μην περάσουν στη σχολή πρώτης επιλογής τους. «Θεωρώ ότι αυτό το τελεσίγραφο σε παιδιά τόσο νεαρής ηλικίας, είναι πολύ βαρύ και εν τέλει... άκρως αναληθές, διότι οι επαγγελματικοί ορίζοντες δεν κλείνουν με μια αποτυχία στις Πανελλαδικές» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Φίλιππος Πλιάτσικας , συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, ο οποίος δεν ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές. «Ακολουθώντας κάποιος τους δρόμους της ψυχής του- ακόμα κι αν αυτοί δεν συμπίπτουν με τα ζητούμενα της σύγχρονης κοινωνίας- μπορεί να καταλήξει σε ταξίδια ονειρεμένα που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί » προσθέτει.

«Ο Τόμας Εντισον έχει μυαλό κλούβιο»
Ετσι χαρακτήρισε ένας καθηγητής τον σπουδαίο εφευρέτη. Και δεν ήταν ο μόνος που εγκατέλειψε τις σπουδές του

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρηματικού τζετ σετ κατόρθωσαν να δημιουργήσουν περιουσίες δισεκατομμυρίων χωρίς να έχουν καθήσει στα πανεπιστημιακά έδρανα. Ο ιδρυτής της Μicrosoft και επί δεκατρία συναπτά έτη πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο Μπιλ Γκέιτς εγκα τέλειψε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ για να αρχίσει τη δική του επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε μεγαθήριο. Παράλληλα, ο μεγάλος ανταγωνιστής του και ιδρυτής της Αpple Στιβ Τζομπς εγκατέλειψε το Κολέγιο Ριντ των ΗΠΑ έπειτα από μόλις ένα εξάμηνο σπουδών και δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρεία.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ιδιοκτήτης των εταιρειών Virgin Μegastores, Virgin Records και της αεροπορικής εταιρείας Virgin Αtlantic Αirways, δεν έβγαλε καν το γυμνάσιο! Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε τις σπουδές του και στράφηκε προς τον επιχειρηματικό κόσμο, όπου είχε... καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το σχολείο. Το σχολείο εγκατέλειψε στα 16 του και ο Τζον Μέιτζορ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας επί επτά συναπτά έτη, ενώ ο Τόμας Εντισον, σπουδαίος εφευρέτης και επιχειρηματίας (η General Εlectric ήταν μία από τις 14 εταιρείες που ίδρυσε) ήταν ανεπαρκής μαθητής και εγκατέλειψε το σχολείο όταν ένας καθηγητής χαρακτήρισε το μυαλό του «κλούβιο».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=351034&dt=29/08/2010
…συνέχεια »

Και στο βάθος συγχωνεύσεις

Αφού έγινε τελικά καθαρό και σαφές ότι στα «έρημα» ΤΕΙ δεν φταίει η «βάση του 10» αφού και χωρίς αυτή, μένουν αρκετές θέσεις κενές, σίγουρα περισσότερες από αυτές που δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των βάσεων στις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο προσανατολίζεται οριστικά προς καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων.
Αυτό, είναι γνωστό και στο ΤΕΙ Ηπείρου εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ωστόσο όταν συζητήθηκε δημόσια το θέμα και έγιναν αντίστοιχες προτάσεις, η τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας με πρωτοστάτες τον τότε βουλευτή Αντώνη Μπέζα και την τοπική αυτοδιοίκηση, αντέδρασαν έντονα και κράτησαν ανοιχτά τμήματα όπως το Ιχθυοκομίας και Αλιείας.
Φυσικά, το βασικό πρόβλημα δεν περιορίζεται σε ένα τμήμα αλλά επεκτείνεται, κυρίως λόγω της αντίληψης που δημιούργησε αυτές τις σχολές και τις κράτησε σε λειτουργία, χωρίς όμως προφανή εκπαιδευτικό σκοπό.Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι μέχρι το 2013-2014 που θα ισχύσουν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, θα έχουν ήδη συντελεστεί άλλες, διαρθρωτικές και σημαντικές, στα λύκεια και τα πανεπιστήμια.

Οι πρώτες αλλαγές που μελετάει το υπουργείο, είναι se πενήντα έξι τμήματα ΤΕΙ στα οποία μπήκαν υποψήφιοι με βαθμό κάτω του έξι και άλλα οκτώ τμήματα ΑΕΙ με ανάλογα χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα τμήματα ΤΕΙ που «εξετάζονται» είναι και τα έξι από τα δεκατρία του ΤΕΙ Ηπείρου, το μισό ίδρυμα δηλαδή. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να εξετάζει συγχωνεύσεις «συγγενικών» τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Υπό αυτή την έννοια, τα τμήματα Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου για παράδειγμα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές βάσεις, ίσως να συγχωνευτούν με κάποια τμήματα του Αγρινίου (Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, για παράδειγμα).
«Βροχή» τα συγχαρητήρια
Επειδή όμως η προσπάθεια των μαθητών μόνο… συγχωνεύσιμη και αμελητέα δεν είναι, τα συγχαρητήρια συνεχίζουν να καταφτάνουν. Η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» συγχαίρει τους επιτυχόντες και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. «Οι πρωτιές και οι βαθμοί εισαγωγής των μαθητών του νομού στα τριτοβάθμια ιδρύματα αποδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο διδασκαλίας των σχολείων μας και επιβραβεύουν τους κόπους των μαθητών» αναφέρει η παράταξη και συμπληρώνει ότι, ακόμη και όσοι δεν τα κατάφεραν «να γνωρίζουν ότι οι δρόμοι δεν κλείνουν με την πρώτη αποτυχία. Αδιέξοδα στη ζωή δεν υπάρχουν και θα τους δοθούν ευκαιρίες για να έχουν μια καλή συνέχεια σε ότι αυτοί επιλέξουν να κάνουν». Επίσης, τα συγχαρητήριά του δίνει στους μαθητές ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. «Αυτή είναι η αρχή των επιτυχιών και των αγώνων τους, από τους οποίους πρέπει να βγουν σωστοί επιστήμονες, έντιμοι επαγγελματίεςκαι πάνω από όλα να παραμείνουν καλοί άνθρωποι» αναφέρουν οι φροντιστές στην ανακοίνωσή τους.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/7737/2010-08-28.html

…συνέχεια »

Πυροβολισμοί και θερμά επεισόδια στην παραλιακή της Πρέβεζας

Άνω-κάτω έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες η παραλιακή της Πρέβεζας, όταν οι «μπράβοι» δύο νυχτερινών κέντρων, αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους ακόμη και με τα πιστόλια που έφεραν πάνω τους.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πρωτόγνωρες για την περιοχή. Ο καβγάς έντονος και ευτυχώς από την ανταλλαγή πυροβολισμών δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη δύο ατόμων, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες υποστήριξαν ότι υπήρξαν οικονομικές διαφορές. Κάποιοι μιλούν για χρέη του ενός καταστήματος και άλλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για διαφωνία που προήλθε από την διανομή των εισπράξεων.
Όσο για τα πιστόλια, τα οποία είχαν εξαφανιστεί μέχρι να φτάσει η αστυνομία, οι συλληφθέντες είπαν ότι επρόκειται για κρότου-λάμψης, όμως στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκαν κάλυκες, οι οποίοι εστάλησαν και θα αναλυθούν από τα ειδικά εργαστήρια της αστυνομίας.
Βαθιά εκτεθειμένη από τα επεισόδια αυτά βγαίνει η Λιμενική Επιτροπή Πρέβεζας, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνεται και η λειτουργία των καταστημάτων.
Για κάποια από αυτά εκκρεμούν ακόμη και σαράντα μηνύσεις, όμως άγνωστο για ποιους λόγους, η Λιμενική Επιτροπή δεν προβαίνει στο κλείσιμό τους, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι η ανεξέλεγκτη ουσιαστικά λειτουργία των καταστημάτων και η δημιουργία τέτοιων επεισοδίων.

http://www.epiruspost.gr/ipiros/preveza/6035-2010-08-29-09-59-49.html

…συνέχεια »

"Κάντε κάτι με τους 1000 πλουσιότερους Έλληνες"

Μετά τους “πολλούς φτωχούς” Έλληνες η τρόικα τώρα βάζει στο στόχαστρο – και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης όπως έχουν αναφέρει οι ελεγκτές – και τους “λίγους πλούσιους”. Κατά την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών, η οποία θα γίνει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν σε βάθος νέα φορολογικά μέτρα με έμφαση στα “μεγάλα ψάρια”.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμα και στο 50%, η εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Τα μέτρα, αναμένεται να παρθούν ώστε να βγει ο προυπολογισμός του 2011 και να μας καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Οι ίδιοι οι ελεγκές έχουν δηλώσει ότι ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα έχει συμπιεστεί αρκετά και ότι τώρα στόχος είναι οι έχοντες, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης – η τρόικα “φοβάται” ανατροπή του προγράμματος από κοινωνική αναταραχή – αλλά και για λόγους αναδιανομής του εισοδήματος.

«Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα απ΄ όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ελεγκτές θεωρούν ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπουν σύντομα οι 1.000 πλουσιότεροι Έλληνες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στον ίδιο τόνο και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης που μιλά στην Ισοτιμία του Σαββάτου, ο οποίος δηλώνει ότι “στο στόχαστρο θα μπουν όσοι πλουτίζουν παρασιτικά”. “Δεσμεύομαι ότι στο επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους μεγαλοφοροφυγάδες. Η ανοχή δεν είναι πλέον επιλογή και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό τόσο το καλύτερο” τονίζει. Ο ίδιος αναφέρει ότι ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος των φορολογικών εσόδων είναι στα 26,1%, στην Ελλάδα είναι μόνο 19,8%- είμαστε δηλαδή στην 24η θέση στην Ευρώπη των 27.

Ο κ. Καπελέρης λέει ότι ο στόχος της είσπραξης 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο είναι εφικτός. “Συνολικά στο επτάμηνο του 2010 καταλογίστηκαν από τν Υπηρεσία πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. όταν ολόκληρο το 2009 είχαν καταλογιστεί 1,7 δισ. Έχει τεθεί στόχος για το 2010 στα 5 δισ. Αυτό υποδηλώνει ότι και αν όλοι οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και εισπραχθεί μόνο το 25%, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είμαστε μέσα στο στόχο του προγράμματος σταθερότητας”.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ τονίζει επίσης ότι είναι υπέρ της δημοσίευσης ονομάτων φοροφυγάδων, καθώς όπως λέει τα ατομικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται άλλοθι για να κρυφτεί κάτω από το χαλί η πραγματικότητα
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6518:do-something-with-the-1000-wealthiest-greeks&catid=46:economy&Itemid=82
…συνέχεια »

Μνημόνιο τώρα και για τους ΟΤΑ

Δεν είναι μόνον το μνημόνιο που ρίχνει τη σκιά του στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα οικονομικά των δήμων, μαζί με τις δαπάνες των νοσοκομείων και τα ανοίγματα των ΔΕΚΟ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας επιθεώρησης από την τρόικα, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για πολλούς ΟΤΑ οι προοπτικές δεν είναι καθόλου καλές.
Οι τραπεζικές οφειλές των 1.034 σημερινών δήμων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους και περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί για τη χρήση του 2009. Περίπου 50 από τους 325 νέους καλλικρατικούς δήμους, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα βρεθούν σε αδιέξοδο και η υπαγωγή τους στον μηχανισμό επιτήρησης που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, το Εδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης όπως αποκαλείται, θεωρείται αναπόφευκτη.

Απογραφή χρεών
Στη λίστα των δανειακών υποχρεώσεων των δήμων που άνοιξε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εντολή των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου, και εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα στοιχεία ώστε μέχρι την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού να υπάρχει πλήρης εικόνα των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτος φιγουράρει ο Πειραιάς, ακολουθεί η Αθήνα, οι Αχαρνές, το Μαρούσι, η Θεσσαλονίκη και τη δεκάδα συμπληρώνουν πέντε μεσαίου μεγέθους ΟΤΑ, ο Ασπρόπυργος, η Ρόδος, η Νίκαια, το Περιστέρι και τα Γιάννενα.
Το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων των δήμων είναι η πρώτη παράμετρος της απογραφής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός αυτής υπάρχουν και μία σειρά από άλλες παραμέτρους που μπαίνουν στην εξίσωση, όπως η σχέση χρέους-πληθυσμού-τακτικών εσόδων, για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Επίσης, γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν και όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλές αυτές διπλασιάζουν τη μαύρη τρύπα, όπως π.χ. συμβαίνει με τη Θεσσαλονίκη που έχει οφειλές ύψους 33,5 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Δήμος Ζωγράφου με οφειλές σε ταμεία και προμηθευτές ύψους 30 εκατ. ευρώ, των Α. Λιοσίων με οφειλές 35 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική κατάσταση των δήμων αναμένεται να αποτυπωθεί στο ΓΛΚ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ενδέχεται να επιδράσει καταλυτικά στην προεκλογική ατμόσφαιρα.
Σχεδόν όλοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο ταμειακά προβλήματα, λόγω της περικοπής των κονδυλίων του προϋπολογισμού αλλά και της πτώσης των ίδιων εσόδων, πλην των τελών που εισπράτονται μέσω των ΔΕΚΟ. Περίπου 100 αιτήσεις δανείων εκκρεμούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν πριν από τον Νοέμβριο. Και καθώς οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν δυνατότητα λήψης νέων δανείων από την τραπεζική αγορά, η προεκλογική περίοδος σε πολλές περιοχές δεν θα θυμίζει σε τίποτε τις προηγούμενες τοπικές αναμετρήσεις.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και προσθέτει: «Το οικονομικό ζήτημα είναι κρίσιμο για όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αποτύπωση των οικονομικών των ΟΤΑ δεν περιλαμβάνει μόνον τις οφειλές τους αλλά και τη σχέση του κόστους λειτουργίας με τα ετήσια έσοδα κάθε δήμου, το ποσοστό των εσόδων από ΚΑΠ σε σχέση με τα έσοδα από τέλη κ.λπ. Η αποτύπωση αυτή θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε ενιαίους κανόνες για όλους τους δήμους, δίχως εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις και υπερχρεώσεις».
Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται από την τρόικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου να καταγραφούν τα οικονομικά στοιχεία όλων των δήμων (λογαριασμοί κίνησης, καταθέσεις, δανειακές υποχρεώσεις, υποχρεώσεις προς τρίτους) από την Τράπεζα της Ελλάδος και κάθε μεταβολή να αποτυπώνεται σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση. Με αυτά τα στοιχεία θα κριθούν στις αρχές του 2011 οι καλλικρατικοί δήμοι από μία εσωτερική τρόικα.
Η τρόικα που θα παρακολουθεί τους ΟΤΑ θα απαρτίζεται, σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη», από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ.
Πρόγραμμα εξυγίανσης
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλέπεται α) αν οι ετήσιες υποχρεώσεις ενός δήμου, ή μίας δημοτικής ενότητας (δήμου που συνενώθηκε) σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων (για την περίπτωση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων ο δείκτης αυτός θα προκύψει με βάση τα οικονομικά στοιχεία στο κλείσιμο του 2010) και β) αν το συνολικό χρέος του δήμου ή μίας δημοτικής ενότητας υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό των τακτικών τους εσόδων (60%).
Ο δήμος στην περίπτωση που υπαχθεί είτε με δική του πρωτοβουλία είτε ακουσίως στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, πρέπει κατόπιν να υποβάλει επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσα σε δύο μήνες στην Ελεγκτική Επιτροπή. Για τις ανάγκες χρηματοδότησης των προβληματικών δήμων θα ανοίξει λογαριασμός εξυγίανσης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι πόροι του λογαριασμού θα προέρχονται από τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις μετά την λεπτομερή αποτύπωση του προβλήματος.
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία καταγραφής των ακινήτων των ΟΤΑ, των προσόδων από ενοίκια και εκμεταλλεύσεις και των αντίστοιχων εξόδων, διαδικασία η οποία ανετέθη την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εσωτερικών στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση των δημόσιων οικονομικών, αντιτείνεται από πλευράς δήμων, καθώς τα δημοτικά έσοδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εσόδων του κράτους. «Εάν το συνολικό ποσό που διατίθεται με τη μορφή κεντρικών αυτοτελών πόρων, συρρικνωθεί περαιτέρω, ακόμη και οι δήμοι που δεν έχουν σήμερα πρόβλημα θα βρεθούν σε αδιέξοδο» εκτιμά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και αντιδήμαρχος της Αθήνας για τα οικονομικά, Ν. Βαφειάδης. Η πίεση των χρεωμένων δήμων μεταφέρεται στην ΚΕΔΚΕ, η οποία προσανατολίζεται σε σύγκληση της ολομέλειας όλων των δημάρχων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=197319
…συνέχεια »

Ελληνική «κιβωτός» στη Βενετία

Η ελληνική «Κιβωτός» βρίσκεται στη Βενετία. Αφορμή η 12η Διεθνής Eκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale, όπου πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, με τίτλο «Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για τις νέες μητροπολιτικές καλλιέργειες», που επιμελήθηκαν οι εθνικοί επίτροποι, αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση, χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχα στοιχεία τα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης.
Η αρχέτυπη ιδέα της «Κιβωτού» διαπραγματεύεται τις σχέσεις της αρχιτεκτονικής με το τοπίο και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενώ αναπόφευκτα θέτει τη σχέση τοπικού και οικουμενικού, ιστορικού και σύγχρονου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσφέρονταν εδέσματα που παρασκευάζονταν επί τόπου με πρώτες ύλες από το περιεχόμενό της.
«Η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί άλλα πρότυπα και προσδιορίζει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού αρχέτυπων τρόπων λειτουργίας. Ο αγροτικός χώρος, η ύπαιθρος και το φυσικό τοπίο που αντιμετωπίστηκαν άνευ όρων ως πόρος προς κατανάλωση και πλουτισμό, θέτουν επιτακτικά νέους κανόνες. Το περιβάλλον θα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας πολύπλοκος και ευαίσθητος υποδοχέας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και όχι ως πεδίο αλόγιστης δράσης» σημείωσε σχετικά με το μήνυμα της «Κιβωτού» η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
Η πολυδιάστατη έκθεση που συνοδεύει την «Κιβωτό» ασχολείται με την οπτική της αρχιτεκτονικής πάνω στις γεωργικές πρακτικές και το αστικό, ημιαστικό και αγροτικό τοπίο. Περιλαμβάνει οπτικό υλικό και κείμενα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιστήμονες συναφών χώρων, με θέματα αρχιτεκτονικής, γεωλογίας, αρχαιοβοτανολογίας, ανθρωπολογίας, πολιτικής επιστήμης, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, ιστορίας της διατροφής και φιλοσοφίας.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει επίσης ειδική έκδοση-κατάλογος για το περίπτερο και την ελληνική συμμετοχή που έχει διοργανώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και διεθνή προβολή του ελληνικού αρχιτεκτονικού έργου. Η Biennale θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
…συνέχεια »

«Juseph Beuys: Η επανάσταση είμαστε εμείς»

«Με τον Γιόζεφ Μπόις η τέχνη στον 20ό αιώνα διεκδικεί οικουμενική διάσταση. Κανείς άλλος δεν άπλωσε τόσο σύνθετα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας όσο αυτός, επηρεάζοντας σημαντικά τη ροή της ευρωπαϊκής αισθητικής και διανόησης.
Στο βιβλίο αυτό, η ιστορικός τέχνης και συνοδοιπόρος του Μπόις επί σειρά ετών Ρέα Thonges-Στριγγάρη προσεγγίζει το έργο του σε όλες του τις πτυχές. Από τη βασική αρχή του «δεν εκθέτω, αποθέτω» ως τα ντοκουμέντα της κρίσης και από την προσέγγισή του στο θέμα «Οικολογία και σοσιαλισμός» ως και τη (άγνωστη ως τώρα) συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο κόσμος του Γιόζεφ Μπόις, η σκέψη και η δράση του φωτίζονται με μοναδικό τρόπο.
«JOSEPH BEUYS: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ»
της Ρέα Thonges - Στριγγάρη.
Εκδ. «Πατάκη»,
σελ. 464, € 29.50.
…συνέχεια »