Στο Μοναστηράκι εικόνα από το Κουκούλι…

Σε παλαιοπωλείο ...Παραμυθιώτη

Η εικόνα της φωτογραφίας είναι μία από τις δεκάδες που αφαίρεσαν αρχαιοκάπηλοι τις ημέρες των Χριστουγέννων από την εκκλησία στο Κουκούλι Ζαγορίου. Η εικόνα αυτή αγοράστηκε από Γιαννιώτη, παραδόθηκε στην Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας και οδήγησε στην σύλληψη ενός 73χρονου παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι, με καταγωγή από την Παραμυθιά. Σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, όταν θα΄ πρεπε ήδη να έχει παραδοθεί στην εκκλησία όπου ανήκει, ενώ την ίδια ώρα οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας φαίνεται ότι έχουν μπει στην...κατάψυξη!


Η σύλληψη του παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι έγινε στις 5 Φεβρουαρίου. Στην κατοχή του, πέρα από την εικόνα αυτή, που προέρχεται από το Κουκούλι βρέθηκαν κι άλλες που είχαν αφαιρεθεί από μοναστήρια στην Σαμαρίνα και την Τσαγκαράδα.
Το παλαιοπωλείο του, ήταν ένα πραγματικό μουσείο, αποτελούμενο από δεκάδες αντικείμενα που είχαν κλαπεί.
Μεταξύ αυτών:
- Είκοσι μία εικόνες, διαφόρων απεικονίσεων και διαστάσεων
- Επτά τεμάχια (χάλκινα – αργυρά) επένδυσης Ευαγγελίων.
- Έξι σταυροί με επενδύσεις, (αργυρές ,ασημένιες, χάλκινες).
- Τρία δισκοπότηρα, εκ των οποίων τα δύο ισοϋψή με ύψος 27 cm και το τρίτο με ύψος 23 cm .
- Ένα Ευαγγέλιο με τμήμα χάλκινης επένδυσης.
- Δύο λίθινα ιγδία, με μέγιστο ύψος 16 και 30 cm αντίστοιχα, Βυζαντινών χρόνων εκ των οποίων το ένα με γουδοχέρι.
Η σύλληψη του 73χρονου παλαιοπώλη θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι την άκρη του νήματος ώστε να υπάρξει φως σε μία υπόθεση που ταλανίζει για περισσότερα από δύο χρόνια το Νομό Ιωαννίνων και να οδηγήσει στην εξάρθρωση του κυκλώματος που έχει αφαιρέσει από την περιοχή μεγάλο μέρος του θρησκευτικού και του πολιτιστικού της πλούτου.
Για λόγους όμως εντελώς ανεξήγητους οι έρευνες πάγωσαν. Τα κινητά τηλέφωνα του Παραμυθιώτη παλαιοπώλη τα οποία κατασχέθηκαν, ποτέ δεν ερευνήθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι συνομιλητές του. Τα στοιχεία της κατάθεσής του δεν συσχετίστηκαν με πρόσωπα και πράγματα, έτσι και κάποια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη πήγε χαμένη.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
Άγνωστο για ποιους λόγους, όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο παλαιοπώλης που συνελήφθη έχοντας στο μαγαζί του προς πώληση και την εικόνα από το Κουκούλι, αποτελεί αποδέκτη κλεμμένων αντικειμένων, όχι όμως αυτών που έχουν μεγάλη οικονομική και συλλεκτική αξία.
Αυτά κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Αλλά προς τα κει μάλλον δεν ψάχνει κανείς, όπως δεν ψάχνει πλέον κανείς και σε τοπικό επίπεδο, όπου κάποιοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ή δεν ψάχνουν με τον κατάλληλο τρόπο. Πιθανόν η πολύμηνη σιωπή των αρχαιοκαπήλων να τους κάνει να εφησυχάζουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η σιωπή αυτή δεν αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας.

epiruspost

…συνέχεια »

Βίαιες συμπλοκές μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο

Μέλη της αστυνομίας του Κοσόβου και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (της KFOR) χρειάστηκε να επέμβουν με δακρυγόνα για να χωρίσουν Αλβανούς και Σέρβους διαδηλωτές την Κυριακή κατά τη διάρκεια των βιαιότερων εθνοτικών ταραχών των τελευταίων δύο ετών.
Οι διαμάχες ξεκίνησαν από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Αλβανών για τις τοπικές εκλογές στη Μιτρόβιτσα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, που γίνονται με την υποστήριξη του Βελιγραδίου.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της ΚFOR αναπτύχθηκαν στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα, πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ που χωρίζει ουσιαστικά την πόλη σε «αλβανικό» και «σερβικό» τμήμα. Όπως αναφέρει το Reuters, ακούστηκαν και πυροβολισμοί ενώ υπάρχουν δύο τραυματίες.


Η εθνοτικά αλβανική πλειονότητα του Κοσόβου διακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008. Στο Κόσοβο, και κυρίως στο βόρειο τμήμα του, βρίσκονται επίσης περίπου 120.000 Σέρβοι.
…συνέχεια »

Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφόρησε το βιβλίο “Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα”, της γνωστής και βραβευμένης συγγραφέως Ελένης Λαδιά.
Το βιβλίο προσπαθεί να καλύψει όλες τις πτυχές που αφορούν το παιδί στην ελληνική αρχαιότητα. Είναι χωρισμένο σε κεφάλαια για την καλύτερη επεξεργασία του ομολογουμένως τεράστιου υλικού.
Το κεφάλαιο με την παιδική ηλικία των θεών περιλαμβάνει αυτούς για τους οποίους έχουμε μαρτυρίες σχετικά με την παιδική τους ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και για την παιδική ηλικία των ηρώων.

Στο κεφάλαιο με τον υπότιτλο "Μικρή πινακοθήκη παιδιών" περιγράφονται ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως είναι: ο παράξενος Τελεσφόρος, ο Αρποκράτης το αλεξανδρινό αγόρι, ο Αρχέμορος το παιδί του θανάτου, ο Παλαίμων το παιδί με το δελφίνι, ο Ίαμος το παιδί των μενεξέδων, ο Τήλεφος ο γιος της ιέρειας, ο Ίων το παιδί του ναού, ο Γλαυκός το αναστημένο παιδί, η Αταλάντη το ταχύποδο κορίτσι, ο Οιδίπους το βρέφος του Κιθαιρώνος, ο Έρως, το γελαστό παιδί. Αναφέρεται επίσης η σχέση των παιδιών με τα φίδια.

Στο κεφάλαιο "Τα παιδιά των Μυστηρίων" εξετάζονται: ο Διόνυσος Ζαγρεύς το κερασφόρο παιδί, ο Καδμίλος ο παις των Καβείρων και ο Ίακχος, το παιδί των Ελευσίνιων μυστηρίων. Επίσης θίγονται θέματα όπως οι "Άνακτες παίδες", τα μαυροφορεμένα παιδιά στο τέμενος της Ακραίας Ήρας, τα παιδιά Ιερείς, και ο παις αφ' εστίας.
Στο κεφάλαιο για τις εορτές περιγράφονται τα παιδιά στα Αρρηφόρια, στις εορτές της Αρτέμιδος, στα Απατούρια, στις Γυμνοπαιδίες, στο Σεπτήριον,
καθώς και η συμμετοχή τους στα Ανθεστήρια, τα Πυανέψια, τα Τιθηνίδια, τα Ηράκλεια του Κυνοσάργους, τα Αγραύλια και τα Αμφιδρόμια.
Στα κεφάλαια για την παιδεία, καθώς και για την παιδεραστία τα ίδια τα κείμενα μιλούν για το θέμα.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τη χάρη της λογοτεχνικής γραφής.
Σελ.:304, τιμή:€ 20

…συνέχεια »

Σαββατοκύριακο στα Γιάννινα για το ζεύγος Σαρτζετάκη

Στα Γιάννινα βρέθηκε από το απόγευμα της Παρασκευής και για δύο ημέρες ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και η σύζυγός του.
Το ζεύγος διέμεινε στο ξενοδοχείο Grad Serai και συναντήθηκε με λίγους καλούς του φίλους στην περιοχή, με τους οποίους δείπνησε και συζήτησε όλες τις εξελίξεις της χώρας. «Βαθύ γνώση της κατάστασης και ευγενή άνθρωπο», περιέγραψαν τον Χρήστο Σαρτζετάκη, όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του τις ημέρες αυτές
Παράλληλα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, επισκέφθηκαν τα Ζαγοροχώρια και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής.

Δήλωσαν λάτρεις της πόλης των Ιωαννίνων και του Νομού και όπως ανέφεραν επισκέπτονται την περιοχή με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.
epiruspost

…συνέχεια »

Σκότωσε τον αδερφό του για κτηματικές διαφορές

Ενας ηλικιωμένος, 74 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγητική καραμπίνα τον 59χρονο αδερφό του, μετά από έντονη λογομαχία για κτηματικές διαφορές.
Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο σπίτι της οικογένειας στην Ηγουμενίτσα.
Ο δράστης μόλις αντιλήφθηκε ότι ο αδερφός του είναι νεκρός πήγε στην αστυνομία και παραδόθηκε.
Την προανάκριση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας.
…συνέχεια »

Οι "κυρίες" της Ελληνικής Ακτινολογίας

Το βιβλίο με τον τίτλο "Οι "κυρίες" της Ελληνικής Ακτινολογίας" συνέγραψαν οι: Χ. Μπαλτάς, Α. Μπαλανίκα, Ι. Φεζουλίδης και είναι προϊόν ιστορικής έρευνας του Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου είναι ο Καθηγητής Ακτινολογίας Ι. Φεζουλίδης.
Το σύγγραμμα μας κάνει συνοδοιπόρους σε μια ιστορική περιπλάνηση που ξεκινά από την στιγμή της ανακάλυψης των ακτίνων Χ (1895), αναζήτηση και τελικά παρουσίαση των πρώτων γυναικών που άσκησαν στην Ελλάδα την ειδικότητα της Ακτινολογίας.

Όπως οι συγγραφείς αναφέρουν στο πρόλογο του βιβλίου τους:
"Ο στόχος ήταν συγκεκριμένος, να εξιχνιάσουμε και να γνωρίσουμε τις πρώτες Ελληνίδες ακτινολόγους, ν' ανακαλύψουμε την πορεία τους, να αφουγκαστούμε τις προσδοκίες και τα πρώτα νεανικά τους όνειρα, να βιώσουμε τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετώπισαν, να ζήσουμε τις καθημερινές συνθήκες εργασίας μέσα σε έναν κόσμο σκληρό και μια κοινωνία δύσκολα δεκτική σε νεωτεριστές επιστήμονες και μάλιστα γένους θηλυκού."

...καταλήγουν:
"Μετά από τόσα χρόνια σιωπής ως ακτινολόγοι και συνοδοιπόροι είναι ωραίο να αισθανόμαστε ανακούφιση ότι εξοφλήσαμε το χρέος της επιστημονικής κοινότητας να θυμάται και να τιμά τους πρωτοπόρους."

...και αφιερώνουν το σύγγραμμά τους σε: "...όλες αυτές που τόλμησαν..."

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγγραφείς του βιβλίου Χ. Μπαλτάς, Α. Μπαλανίκα είναι λάτρεις της Ηπείρου. Πρόσφατα αγόρασαν και ανακατασκευάζουν παλαιά οικία στον παραδοσιακό οικισμό του Φοινικίου με σκοπό να επισκέπτονται συχνά τον τόπο μας.


…συνέχεια »

Ο Φάνης Κωνσταντίνου νέος πρόεδρος στη Τ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Φιλιατών

Βίντεο με δηλώσεις του νέου προέδρου

Στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη προέδρου και μελών στη Τ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Φιλιατών ο Φάνης Κωνσταντίνου αναδείχθηκε ο νέος πρόεδρος αφού τον προτίμησε το 83% των ψηφοφόρων.

Εκλέχθηκαν επίσης ως μέλη με σειρά σταυρών προτίμησης οι:

ΜΙΓΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΜΠΟΥΤΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΜΙΓΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΒΡΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΝΑ
ΝΕΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ




thesprotia-neaepoxi.
…συνέχεια »

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σούλι

Ολοκληρώθηκαν στο Σούλι, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος του Κουγκίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γ.Γ Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Αργύρης, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κατσούρας Χρήστος, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος οι Δήμαρχοι Παραμυθιάς και Αχέροντα κ.κ Σιώζος Γεώργιος και Παππάς Αθανάσιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσπρωτίας, εκπρόσωποι των ένοπλων δυνάμεων της Ηπείρου και πλήθος κόσμου.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε στην εκκλησία του Αγ. Δονάτου και στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου με την συμμέτοχη του Φιλοπρόοδου Όμιλου Παραμυθιάς.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στον χώρο του κοινοτικού καταστήματος Σουλίου με την συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από την Παραμυθιά το Σούλι και τους Φιλιάτες καθώς και την ορχήστρα του Γιώργου Κούρτη.
Μέλη συλλόγων του Σουλίου με γραπτές ανακοινώσεις που μοίραζαν στους επισκέπτες, δήλωναν την αντίθεση τους στην συμμετοχή στο νέο Δήμο σύμφωνα με το νομοσχέδιο Καλλικράτης. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της κοινότητας Σουλίου κ. Ευάγγελος Οικονόμου ζήτησε από την κ. Μπάστα, να εξαιρεθεί το Σούλι από την προβλεπόμενη συνένωση με τον Αχέροντα και την Παραμυθιά.
Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν τηλεοπτικά από περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.

paramythia-online

…συνέχεια »

Τυχεροί εφοριακοί ...κέρδιζαν συνεχώς λαχεία!

"Κάποιοι εφοριακοί πρέπει να καταταγούν στους πιο τυχερούς ανθρώπους της Ελλάδας, καθώς κέρδιζαν διαρκώς λαχεία..", αυτό επισημαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στην εφημερίδα «Ημερήσια», αναφέροντας ότι οι εφοριακοί αγόραζαν λαχεία που είχαν κερδίσει διάφορα ποσά δίνοντας προμήθεια ακόμα και 10%, ώστε με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιούν τα παράνομα εισοδήματά τους.
Το ίδιο αναφέρει ο Λ.Ρακιντζής ότι γίνεται και με την πώληση ομολόγων και μετοχών, για τις οποίες κανείς δεν πρόκειται να ρωτήσει με τι χρήματα αποκτήθηκαν.
…συνέχεια »

Η οικία Τσοχατζοπούλου στην Αρεοπαγίτου

Πώς μεταγράφηκε από offshore εταιρεία στη σύζυγο του πρώην υπουργού τρεις μέρες πριν από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

Τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», που ανάμεσα στα άλλα πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες, η κατοικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου μεταγράφεται από offshore εταιρεία στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, για πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η διατηρητέα τριώροφη πολυκατοικία, στο χρώμα της ώχρας, στέκει για πάνω από 60 χρόνια στην καρδιά ενός από τους πιο ακριβούς πεζοδρόμους της Ευρώπης - στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ενα σπίτι στον δρόμο αυτό, σαν αυτό στον αριθμό 33 που βρέθηκε στην ιδιοκτησία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 15867, έχει μία από τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτήν τη χώρα: είναι η δεύτερη υψηλότερη αντικειμενική αξία στο κέντρο της Αθήνας, 7.000 ευρώ/τ.μ.
Με θέα την Ακρόπολη
Από το μαρμάρινο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, όπου ζει τα τελευταία χρόνια ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, βλέπει σχεδόν στην ευθεία, το νότιο κομμάτι της Ακρόπολης, ενώ τις καλοκαιρινές νύχτες είναι σίγουρο ότι ακούει τις μελωδίες που αντηχούν μια ανάσα πιο πέρα, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Στο εσωτερικό, ο πρώην υπουργός απολαμβάνει την άνεση 209 τ.μ. της κύριας κατοικίας, που περιλαμβάνουν -σύμφωνα με το συμβόλαιο στον τόμο 4248 του υποθηκοφυλακείου Αθηνών- ένα σαλόνι, πέντε κύρια δωμάτια, μία κουζίνα, ένα λουτρό, το αποχωρητήριο των ξένων, μία αποθήκη, διάδρομο και φυσικά χώρο υποδοχής.
Ομως, ούτε η καλή διάθεση που μάλλον προκαλεί η καθημερινή απόλαυση της ειδυλλιακής θέας του Ιερού Βράχου ούτε και τα επιπλέον 202,21 τ.μ. του δώματος και τα 209,69 τ.μ. του υπογείου με τις 8 αποθήκες και τον φωταγωγό, ήταν ικανά να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια του κ. Τσοχατζόπουλου το 2007, όταν δημοσίευμα εφημερίδας τον έφερε να έχει προβεί στην αγορά τής εν λόγω κατοικίας. Τότε ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριζε ότι την κατοικία αυτή την ενοικίαζε. Αν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε να τη νοικιάζει από την offshore εταιρεία Nobilis International LLC, που εδρεύει στην πόλη Cheyenne της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, η οποία διέθετε τους τίτλους από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τη μεταβίβαση στη σύζυγό του. Μάλιστα, τα αμερικανικά αρχεία δείχνουν ότι, παρόλο που η offshore Nobilis είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του πρώην υπουργού προς 136 εκατομμύρια δραχμές, πλήρωνε κατά μέσον όρο φόρους ύψους μόνο 64 δολαρίων τον χρόνο!
Η μεγάλη έκπληξη, όμως, βρίσκεται στον αμέσως προηγούμενο ιδιοκτήτη, που όχι μόνον είχε αγοράσει την τωρινή κατοικία του κ. Τσοχατζόπουλου στη διπλάσια τιμή μόλις δύο χρόνια πριν -ήτοι 300 εκατομμύρια δραχμές το 1999-, αλλά βρέθηκε και υπόλογος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου! Ο ιδιοκτήτης δεν ήταν άλλος από την εταιρεία TORCASO Investments Ltd, που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα επειδή πούλησε το 2007 δύο ακίνητα στη Μονή Βατοπεδίου. Στην έρευνα που ακολούθησε, η TORCASO εμφανίστηκε ξαφνικά -κατά δήλωση του ιδίου- να ανήκει από το 2006 στον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Σαχπατζίδη.
Οσο για το αν Σαχπατζίδης και Τσοχατζόπουλος γνωρίζονται; Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γνωριμία τους πάει πολύ πιο πίσω από τις ημέρες που η TORCASO αγόραζε τη σημερινή κατοικία του πρώην υπουργού. Οποιο και αν είναι το πραγματικό φυσικό πρόσωπο πίσω από τις εταιρείες TORCASO και Nobilis, στα τέλη του περασμένου μήνα, η επιθυμία της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου να αγοράσει το σπίτι αυτό φαίνεται πως ήταν μεγάλη. Για χάρη του, παρόλο που είχε ήδη πληρώσει μετρητά 450 χιλιάδες ευρώ στην offshore Nobilis και επρόκειτο να πάρει δάνειο για μόνο 650 χιλιάδες ευρώ, η συγγραφέας κ. Βίκυ Σταμάτη παίρνει την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, που αφορά τη φορολόγηση offshore εταιρειών, δύο δάνεια συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Ετσι καταφέρνει να αποκτήσει -από μία offshore- ένα «παλάτι», που όπως λένε στην «Κ» ειδικοί στον χώρο των ακινήτων, ενδέχεται να έχει εμπορική αξία πολλές, πολλές φορές πολλαπλάσια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_30/05/2010_402844

…συνέχεια »

Η Λεγεώνα των Ξένων

Ψάχνουν τα παιδιά των «άγριων λυκόσκυλων»

Οι πιο σκληροί μαχητές, κυρίως Γερμανοί, εκτός από νεκρούς, άφησαν πίσω στις χώρες όπου πολέμησαν και παιδιά, τα οποία τώρα αναζητούνται από τα αδέλφια τους

Η ΛΕΓΕΩΝΑ των Ξένων είναι, ως γνωστόν, γαλλικής «κατασκευής». Λίγοι γνωρίζουν ότι τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το διαβόητο αυτό στράτευμα είχε κατακλυστεί από δεκάδες χιλιάδες Γερμανούς. Δεν είχαν όλοι το ίδιο προφίλ:ορισμένοι ήταν σεσημασμένοι εγκληματίες πολέμου, άλλοι ήθελαν να ζήσουν πολεμικές περιπέτειες με το αζημίωτο, κάποιοι στρατολογήθηκαν χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς τους περίμενε. Η δράση των γερμανών λεγεωνάριων βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα με την αποκάλυψη ότι πολλοί έχουν αφήσει πίσω τους παιδιά στις χώρες όπου πολέμησαν, κυρίως στην Ασία και στην Αφρική. Μια 46χρονη Βερολινέζα, η Κλαούντια Βάλτερ, αναζητεί τα ετεροθαλή αδέλφια της στο μακρινό Βιετνάμ, όπου πολέμησε τη δεκαετία του ΄50 ο μισθοφόρος πατέρας της. Και δεν είναι η μόνη που βρίσκεται σε «διάλογο» με τα φαντάσματα ενός ζοφερού μιλιταριστικού παρελθόντος.


Η Κλαούντια λάτρευε απέραντα τον πατέρα της. Δεν αξιώθηκε όμως να τον χαρεί πολύ. Ηταν μόλις 18 ετών, όταν ο Χορστ Παλ εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Γι΄ αυτό και η καρδιά της κόντεψε να σπάσει όταν, πριν από έναν χρόνο, έμαθε τυχαία ότι ο μπαμπάς της είχε αποκτήσει παλαιότερα άλλα δύο τέκνα στην Ινδοκίνα. Από τότε ψάχνει να βρει τα χαμένα της αδέλφια. Δίχως επιτυχία ως τώρα, άλλα όχι και χωρίς ελπίδα. « Είναι σάρκα από τη σάρκα του» λέει. « Αν τα βρω, θα είναι σαν να έχω και τον ίδιο πάλι μπροστά μου ».

Η αναζήτηση δεν είναι εύκολη. Ο Χορστ Παλ βρέθηκε στο Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ως μέλος της Λεγεώνας των Ξένων. Αλλά μετά την πανωλεθρία των Γάλλων στο Ντιεν Μπιεν Φου, το 1954, η μονάδα του μετατέθηκε στην Αφρική. Από τότε, η επαφή με τη μητέρα των παιδιών του διακόπηκε ολοσχερώς. Ο πόλεμος τους είχε χωρίσει για πάντα.

Τα παιδιά, συνήθως εξώγαμα, είναι ίσως τα μόνα ανθρώπινα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι λεγεωνάριοι από όπου έτυχε να περάσουν. Τα υπόλοιπα είναι απάνθρωπα: επιδρομές, εμπρησμοί, δολοφονίες, απαγωγές, βιασμοί, βασανιστήρια. Η Λεγεώνα των Ξένων ήταν και παραμένει το συνώνυμο της στρατιωτικής αυθαιρεσίας. Και σε αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μισθοφόροι από τη Γερμανία. « Ηταν οι πιο αιμοσταγείς μαχητές », λέει γάλλος εκπαιδευτής τους, « άγριοι σαν λυκόσκυλα ».

Υπολογίζεται ότι την 20ετία 1945-1965, τα δύο τρίτα των ανδρών του γαλλικού μισθοφορικού σώματος ήταν γερμανικής καταγωγής (65.000 σε σύνολο 100.000). Οχι λίγοι ήταν ήδη εγκληματίες πολέμου, λόγω της προηγούμενης θητείας τους στη ναζιστική Βέρμαχτ και στις χιτλερικές δυνάμεις ασφαλείας: Ες Ες, Γκεστάπο, υπηρεσίες αντικατασκοπίας.

Οι περισσότεροι ήταν όμως σχεδόν παιδιά, ηλικίας από 17 ως 20 ετών. Εκείνα που τους έσπρωξαν στον πόλεμο ήταν η ανεργία (που τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια θέριζε στη Γερμανία), η δίψα για περιπέτεια ή απλώς μια ερωτική απογοήτευση. Μόνο που η Λεγεώνα δεν ήταν τόπος παρηγοριάς. Μπαίνοντας σε αυτήν, απέβαλαν κάθε αναστολή και προσαρμόζονταν στο καθεστώς της ωμής και αχαλίνωτης βίας.

Οι γάλλοι στρατηγοί ήταν ενθουσιασμένοι μαζί τους. « Εχουν απίστευτο θάρρος και μανιακή πειθαρχία » έλεγε ένας από αυτούς. Και μάλιστα σε βαθμό απόλυτης αυταπάρνησης. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το προφίλ του λεγεωνάριου εκείνης της εποχής είχε «τευτονικά» χαρακτηριστικά. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στον πόλεμο της Γαλλίας κατά της Αλγερίας, το 1954-1962. « Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που πατούσαν τη σκανδάληκαι οι τελευταίοι που την παρατούσαν » θυμάται γάλλος συμπολεμιστής τους. Το έλεος, προσθέτει, ήταν άγνωστη λέξη για αυτούς. Το ίδιο ίσχυε και για την έννοια «δημοκρατία». Οι γερμανοί μισθοφόροι ήταν τα κύρια στηρίγματα των γάλλων στρατηγών που επιχείρησαν το 1961 να ανατρέψουν πραξικοπηματικώς τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, επειδή είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Δύο από αυτούς εκτελέστηκαν έναν χρόνο αργότερα στο Παρίσι. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι Γερμανοί δεν παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη Λεγεώνα των Ξένων. Το ποσοστό της συμμετοχής τους έχει πέσει στο 2%. Αυτό σημαίνει λιγότερες σεξουαλικές σχέσεις και λιγότερα παιδιά στις χώρες όπου πατούν πόδι. Αλλά για αυτά δεν μιλούσαν ποτέ οι λεγεωνάριοι στις κατοπινές οικογένειές τους. Ο έρωτας στο μέτωπο ήταν ανέκαθεν η σκοτεινή όψη της δράσης τους, πιο σκοτεινή ίσως και από τα εγκλήματά τους. Και αυτό κάνει σήμερα δύσκολη την αναζήτηση των χαμένων αδελφών- της Κλαούντια Βάλτερ, και όχι μόνο.

ΧΟΡΣΤ ΠΑΛ: ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΕΤΩΝ 17
Έσπειρε απογόνους στην Ινδοκίνα

Τα αδέλφια της αναζητεί απεγνωσμένα η γερμανίδα Κλαούντια Βάλτερ (κάτω δεξιά).Oπατέρας της, ο Χορστ Παλ κατετάγη στη Λεγεώνα των ξένων το 1948,σε ηλικία μόλις 17 ετών.«Οι εφημερίδες έγραφαν ότι αυτό είναι παράνομο. Ομως εγώ ήθελα να φύγω από το χυτήριο στο οποίο δούλευα και να δω τον κόσμο» έλεγε ο ίδιος αργότερα.

Αυτό που δεν έλεγε ήταν ότι παράλληλα με την «τέχνη» του πολέμου καλλιέργησε και την τέχνη της διασποράς παιδιών εκτός γάμου.

Ο Παλ στάλθηκε αμέσως στο Βιετνάμ για να πολεμήσει κατά των «κομμουνιστών».« Είμαστε καλύτεροι στη μάχη σώμα με σώμα» ήταν ο απολογισμός του ύστερα από πέντε χρόνια πολέμου.

Το 1953,όταν έληξε το συμβόλαιό του, ο Παλ θα μπορούσε να γυρίσει ως «νικητής» στη γενέτειρά του,το Βερολίνο. Αντί γι΄ αυτό προτίμησε να παραμείνει στην Ινδοκίνα.«Ηθελα να ζήσω την τελική νίκη» έλεγε.

Το αντίθετο συνέβη: το 1954 οι Γάλλοι υπέστησαν πρωτοφανή πανωλεθρία στο Ντιεν Μπιεν Φου και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τη χώρα. Η Λεγεώνα των Ξένων μεταφέρθηκε στην Αλγερία.«Το μόνο που πήρα μαζί μου ήταν τα μετάλλια για τους δυο τραυματισμούς μου» διηγήθηκε αργότερα ο ίδιος. Στην Αλγερία η ίδια σφαγή. Για καλή του τύχη όμως ο Παλ αρρώστησε το 1956 από φυματίωση. Αυτό τον ανάγκασε να επιστρέψει στο Βερολίνο, όπου έγινε οδηγός λεωφορείων.«Είχε ταραγμένα όνειρα» είπε η Κλαούντια μετά τον θάνατό του, το 1983.«Ο πόλεμος του άφησε ανεπούλωτες πληγές».

Η πιο αιμοχαρής στρατιά στον κόσμο

Oδρόμος της είναι βαμμένος με αίμα. Η ίδρυσή της, το 1831, απέβλεπε στη διατήρηση των γαλλικών αποικιών ανά την υφήλιο. Οι επεμβάσεις της ανέρχονται σε εκατοντάδες. Το τίμημα ήταν η ζωή εκατομμυρίων ντόπιων κατοίκων, ενόπλων και αμάχων. Αυτό συνεχίστηκε και μεταπολεμικά, μετά την απώλεια των αποικιών. Το επίλεκτο αυτό σώμα, που δρα κυρίως εκτός Ευρώπης, ήταν η αιχμή του δόρατος για την εξασφάλιση των «γαλλικών συμφερόντων»- όπως, για παράδειγμα, τη δεκαετία του ΄60 στο Κονγκό για την πρόσβαση στα ορυχεία διαμαντιών. Τελευταία πάντως συμμετέχει όλο και περισσότερο σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στο Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Στα χαρτιά η Λεγεώνα των Ξένων υπόκειται στο διεθνές στρατιωτικό δίκαιο. Στην πραγματικότητα όμως κάνει ό,τι μπορεί για να το τσαλαπατήσει. Οι βιαιοπραγίες και τα βασανιστήρια (ακόμη και στις ίδιες τις τάξεις της!) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Από αυτή την άποψη, δεν είναι στρατός όπως όλοι οι άλλοι, αλλά ξένο σώμα ανάμεσά τους.

Σε αυτό συντελεί και η σύνθεσή της. Η Λεγεώνα ήταν ανέκαθεν στρατός ξένων- οι Γάλλοι κρατούσαν μόνο τις ηγετικές θέσεις. Παλιότερα, οι περισσότεροι στρατιώτες ήταν Γερμανοί, σήμερα υπερέχουν οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι Νοτιαμερικανοί. Ολοι τους ένας κι ένας- τυχοδιώκτες, φυγόδικοι, ενίοτε και εγκληματίες πολέμου. Οι στρατολόγοι δεν ενδιαφέρονται για το παρελθόν τους, αλλά μόνο για ένα ένστικτό τους: το δολοφονικό. Ενα άλλο διακριτικό τους είναι ο βηματισμός τους, ο οποίος δεν συνίσταται, όπως σε κάθε άλλο στρατό, σε 110 βήματα το λεπτό, αλλά σε 88. Εγκαύματα στα σκέλη; Οχι ακριβώς. Απλώς η άμμος της Σαχάρας τούς ανάγκαζε να βάζουν φρένο στις πορείες τους. Ομως δεν ντρέπονται γι΄ αυτό. Αυτό που άλλοι θεωρούν απελπιστική βραδύτητα είναι για εκείνους ένδοξο σήμα-κατατεθέν.

Ολοι οι άνδρες της Λεγεώνας έχουν βαθύ συναίσθημα τιμής. Και αυτό αποτυπώνεται στο «Μνημείο των νεκρών» που είναι εγκαταστημένο στην περιοχή Ομπάν, κοντά στη Μασσαλία, όπου έχει την έδρα του το γενικό αρχηγείο της Legion Εtrangere. Αλλά ως άνθρωποι έχουν και αυτοί παράπονα, με πιο πικρό το ότι μπορούν να γίνουν γάλλοι πολίτες μόνο μετά θάνατον ή αν τραυματιστούν βαθιά. Πίκρα που έχει απαθανατίσει σε στίχους ο αξιωματικός της Λεγεώνας Πασκάλ Μπονετί : «Ποιος ξέρει/Αν ο άγνωστος νεκρός/Κάτω στο άδειο ρέμα/Είναι από ξένα μέρη/Και Γάλλος μόνο/Στη στάση και το βλέμμα/Από χυμένο αίμα!» «Πατρίδα μου η Λεγεώνα - Δουλειά μου να σκοτώνω!»


\344 Από το 1831, όταν ιδρύθηκε, ως σήμερα, υπηρέτησαν στη Λεγεώνα των Ξένων 600.000 άντρες από 131 χώρες του κόσμου. 35.000 από αυτούς έπεσαν υπέρ πίστεως και (ξένης) πατρίδος. Για τα θύματα της Λεγεώνας δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία.

\344 Το μότο της είναι: Legio Ρatria Νostra (Πατρίδα μας η Λεγεώνα). Οποιος μπαίνει σε αυτή, χάνει λοιπόν σπίτι και πατρίδα. Χαρακτηριστικό της είναι η ατσάλινη και συχνά απάνθρωπη πειθαρχία. Η μόνη τέχνη που πρέπει να ξέρουν οι λεγεωνάριοι είναι η πολεμική.

\344 Η Λεγεώνα είναι αποκλειστικά ανδρικό σώμα. Οι γυναίκες είναι ανεπιθύμητες. Μοναδική εξαίρεση στα 169 χρόνια της ύπαρξής της η Γαλλίδα Σουζάν Τραβέρ. «Ισχύει το ίδιο και για τα επόμενα 169 χρόνια» διαβεβαιώνει ανώτατο στέλεχός της.

\344 Παλιά η κατάταξη ήταν εύκολη. Σήμερα έχει γίνει κάτι παραπάνω από δύσκολη. Το ίδιο ισχύει για την εκπαίδευση. Οι εκπαιδευόμενοι μιλούν για μεθόδους Γκεστάπο. «Οσο περισσότερος ιδρώτας σήμερα τόσο λιγότερο αίμα αύριο» απαντούν οι ιθύνοντες.

\344 Το μεγαλύτερο δόλωμα για τη στρατολόγηση λεγεωνάριων είναι οι παχυλές συντάξεις, που δίνονται ύστερα από 20ετή θητεία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να καταταγεί στη Λεγεώνα, για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Οι αξιωματικοί είναι συνήθως Γάλλοι.

ΣΙΓΚΦΡΙΝΤ ΜΙΛΕΡ: ΒΙΔΩΝΕ ΤΑ ΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΤΖΙΠ ΤΟΥ

O διαβόητος «Κονγκό-Μίλερ» θα ήταν ίσως ό,τι έπρεπε για μια φαρσοκωμωδία του τύπου «Οι κόπανοι του συντάγματος» αν δεν είχε την κακή συνήθεια να κάνει πράξη αυτά που έλεγε: να θερίζει με το οπλοπολυβόλο του μαύρους και να βιδώνει κατόπιν τα κρανία τους, σαν τρόπαια, επάνω στο τζιπ του.

Τελικά βέβαια ο γερμανός ταγματάρχης της Λεγεώνας των Ξένων στο Κονγκό έγινε πρωταγωνιστής μιας ταινίας, αν και όχι εκείνης που θα ήθελε ο ίδιος. Οι παραγωγοί της ήταν οι δυο ορκισμένοι εχθροί του: οι ανατολικογερμανοί σκηνοθέτες Βάλτερ Χεϊνκόβσκι και Γκέρχαρτ Σόιμαν. Οι δυο τους κατάφεραν να πείσουν τον Σίγκφριντ Μίλερ, τον Νοέμβριο του 1965 στο Μόναχο, να διηγηθεί μπροστά στην κάμερα με κάθε λεπτομέρεια τα «πιστεύω» και τις περιπέτειές του. Σε αυτό βοήθησε μια αμοιβή 10.000 μάρκων, καθώς και μερικά μπουκάλια ουίσκι. Το αποτέλεσμα, διάρκειας τεσσάρων ωρών, είναι μοναδικό στην ιστορία των ντοκυμαντέρ. Ο Μίλερ περιγράφει γελώντας τα «σαφάρι» του εναντίον των «νέγρων», που απέβλεπαν, όπως τόνιζε, στην υπεράσπιση της ελευθερίας της Δύσης.

« Πολεμάμε για την Ευρώπη στο Κονγκό » έλεγε. « Για την ελευθερία, την αδελφότητα και βάλε. Ξέρετε πώς τα λένε αυτά ». Ο «Κονγκό-Μίλερ» προφανώς δεν τα ήξερε ακριβώς...

ΜΠΙΕΡΝ ΠΕΤΣΟΛΝΤ: ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

«Στο Κονγκό γνώρισα τυχαία έναν Αμερικανό που με ρώτησε αν θέλω να γίνω μισθοφόρος. Το δέλεαρ ήταν μεγάλο:60.000 δολάρια το εξάμηνο και αγώνας για την ελευθερία των Αφρικανών. Υπέγραψα αμέσως σαν στραβός » θυμάται.

Λίγο αργότερα ήταν ντυμένος στρατιώτης. Το μόνο του ελαφρυντικό, προσθέτει, είναι, ότι τότε, το 1965, ήταν μόλις 20 ετών και δεν καταλάβαινε «γρι» από πόλεμο και πολιτική.

Το σοκ ήρθε τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, όταν δυο αξιωματικοί τον ξύπνησαν και του ζήτησαν να συμμετάσχει αμέσως σε μια πολεμική επιχείρηση. Για προετοιμασία και εκπαίδευση δεν υπάρχει τώρα χρόνος, πρόσθεσαν. Αμέσως μετά πήρε θέση σε ένα τεθωρακισμένο τζιπ, που μαζί με πολλά άλλα κατευθύνθηκε προς ένα χωριό.

« Τα αμάξια έπεσαν πάνω στις καλύβες με ιλιγγιώδη ταχύτητα παρασύροντας τους ανθρώπους που ήταν μέσα » θυμάται. Ακολούθησαν εκτελέσεις και εμπρησμοί. « Μέσα στις πυρπολούμενες καλύβες ήταν ακόμη άνθρωποι » λέει. « Αλλά κανείς στρατιώτης δεν έδινε σημασία σε αυτό. Αντίθετα, οι περισσότεροι ζητωκραύγαζαν για την επιτυχία τους ». Την άλλη ημέρα ο Πέτσολντ κατάφερε να αυτομολήσει και να καταφύγει σε γειτονική χώρα. Ομως οι σκηνές του εμπρησμού, λέει, έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη του. Και αυτές είναι που του έδωσαν να καταλάβει τελειωτικά τι εστί Λεγεώνα των Ξένων.


tovima.


…συνέχεια »

Μια κρίση με πολλά πρόσωπα

Tου Πασχου Mανδραβελη

Προ ετών κυκλοφορούσε στα blogs και (φευ!) στις εφημερίδες ένα ανόητο μύθευμα. Βγήκε, λέει, ο Κίσινγκερ -ο οποίος, άλλη δουλειά δεν είχε- και αποκάλυψε το σχέδιο καταστροφής των Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτόν τον θρύλο ο δαιμόνιος Αμερικανός πολιτικός είπε περίπου (σ.σ.: αναφέρουμε «περίπου» διότι αυτά που δεν είπε ο Κίσινγκερ κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές) τα εξής: «Ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί και να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί...».

Είναι λοιπόν να απορεί κανείς με την αποδιδόμενη ανοησία στον κατά τα άλλα δαιμόνιο «μάγο» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Διότι για να πλήξεις τον ελληνισμό, δεν χρειάζεται να αγγίξεις ούτε τις ρίζες του ούτε τα «πολιτιστικά αποθέματα»• ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αρκεί να κόψεις κάποια επιδόματα. Τότε όλοι θα στραφούν εναντίον όλων. Χουλιγκάνοι θα φωνασκούν «να καεί, να καεί η Βουλή», εγκληματίες θα καίνε ζωντανούς τραπεζικούς υπαλλήλους, το ΠΑΜΕ θα υπονομεύει τη μόνη βιομηχανία που μας απέμεινε, οι συνδικαλιστές θα ξεκινούν κάθε βδομάδα μια απεργία, οι αγρότες θα κλείνουν τους δρόμους για να πάρουν το ετήσιο μπαχτσίσι τους, οι κρατικοδίαιτες εφημερίδες θα ανακαλύπτουν τις «παθογένειες του πολιτικού συστήματος», και τα λαμόγια πέριξ της γνωστής πλατείας θα βρίσκουν και θα εφευρίσκουν σκάνδαλα και σκανδαλάκια. Γενικώς, θα υπάρξει τέτοιο μπάχαλο, και τόση «δίκαιη οργή», που σύμφωνα με τους πνευματικούς ταγούς της χώρας «θα διαρρήξει την κοινωνική συνοχή».
Πώς, λοιπόν, όλοι αυτοί οι ζηλόφθονες της ελληνικής αντρειοσύνης δεν σκέφτηκαν νωρίτερα να κόψουν τον τροφοδότη λογαριασμό ολόκληρου του «ρωμαίικου θαύματος»; Γιατί δάνειζαν αφειδώς τον ελληνισμό για να μπορεί «να αντιστέκεται και να τους παρενοχλεί»; Δεν κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με μια κοινωνία, η οποία ως άθροισμα προσοδοθηρικών ομάδων, διαλύεται πολύ εύκολα; Αρκεί να κόψεις από τη ρίζα τον συνεκτικό της ιστό, δηλαδή να κόψεις τα λεφτά που μοιράζει το κράτος.
Αυτό που ζούμε σήμερα εμφανίζεται ως πολλαπλή κρίση. Στην ουσία όμως είναι μία κρίση με πολλά πρόσωπα. Εχουμε ανακοπή της καρδιάς του έθνους, η οποία ήταν το κράτος. Αυτό τροφοδοτούσε με χρήμα λογικές και παράλογες δραστηριότητες, την αεριτζίδικη επιχειρηματικότητα, τη μεγαλύτερη, αναλογικά, βιομηχανία των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο (σε αριθμό επιχειρήσεων και ουχί πωλούμενων προϊόντων), φούσκες σε κάθε επίπεδο. Κυρίως χρηματοδοτούσε αυτό που ευφημίζεται ως «κοινωνική συνοχή». Στην ουσία επρόκειτο περί κοινωνικής συνενοχής. Ετσι η πολιτική αντί να λύνει προβλήματα, λάδωνε εκείνους που τα υφίσταντο. Αντί, π.χ., να δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και συνακόλουθες θέσεις εργασίας, προσλάμβανε το πλεονάζον δυναμικό στο Δημόσιο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής συνενοχής ήταν οι πυρκαγιές του 2007. Ενώ κάηκαν 67 άνθρωποι και η μισή Πελοπόννησος, το τότε κυβερνών κόμμα κέρδισε περισσότερες ψήφους στα καμένα, επειδή μοίραζε τριχίλιαρα.
Σήμερα ζούμε την κατάρρευση του κρατικοδίαιτου αυτού μοντέλου, με αποτέλεσμα να καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας τα εποικοδομήματά του. Θα δημιουργηθεί μέσα από την κρίση ένας νέος κοινωνικός ιστός, μια πραγματική και ουχί επιδοτούμενη και συνενοχική «κοινωνική συνοχή»; Δεν το γνωρίζουμε, αλλά αυτό πρέπει να είναι το νέο στοίχημα του έθνους και όχι η προστασία της... γλώσσας από τον Κίσινγκερ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_30/05/2010_402815
…συνέχεια »

Αμερικανός δημοσιογράφος δοκίμασε Ηπειρωτικά φαγητά

Ο διευθυντής του Αμερικανικού περιοδικού “SAVEUR”, που θεωρείται από τα σημαντικότερα στον κλάδο τροφίμων και ποτών κ. James Oseland επισκέφθηκε το νομό Ιωαννίνων με σκοπό να γνωρίσει από κοντά την τοπική κουζίνα. Στο πλαίσιο αυτό γεύτηκε αυθεντικά φαγητά της ντόπιας μαγειρικής και απαθανάτισε όλες τις διαδικασίες παρασκευής των εδεσμάτων, που θα τα προβάλει από τις σελίδες του περιοδικού του.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ – ΖΙΤΣΑ», δοκίμασε και κρασιά της ομώνυμης οινοποιίας, τα οποία βρήκε εξαιρετικά
…συνέχεια »

Πέθανε ο Ντένις Χόπερ

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο
Πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 74 ετών, ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Ντένις Χόπερ.
Ο Χόπερ έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την ταινία του 1969 «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης», την οποία είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος.
Άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί, στο σπίτι του στη Βένις της Καλιφόρνια, εξαιτίας επιπλοκών από τον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο υπέφερε.

…συνέχεια »

«Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»

29 ΜΑΪΟΥ, 557 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Άλωση

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν... συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου.


Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».

Ο διχασμός. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, «υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ενωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκουςήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Οταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”. Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ενωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της η ελληνίδα βυζαντινολόγος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου.

Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ηταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ηδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Οπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (...) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”».

Το κλίμα της εποχής ήταν: δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά

«Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει πολύ νωρίτερα»

Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων πολύ νωρίτερα. «Ο λόγος που δεν έγινε αυτό και ανάσανε για πενήντα χρόνια ήταν ότι ο Βαγιαζίτ έπεσε στα χέρια των Μογγόλων» λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια. Ο Μανουήλ έτρεχε να δει τους Καρόλους, ο Ιωάννης πήγε στη Φερράρα. Είναι η εποχή των επαιτών αυτοκρατόρων. Πήγαιναν επαίτες στη Δύση, έστω και αν τους δέχονταν εκεί με τιμές και δόξες. Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει. Διέθεσε τις ιντουλγκέντσιες- τα επί πληρωμή συγχωροχάρτια- του 1450, που ως ιντουλγκέντσιες Ιωβηλαίου ήταν πιο προσοδοφόρες, στον πόλεμο κατά των Τούρκων. Αλλο αν αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, αφού έδωσε τα χρήματα στους Αραγωνέζους που τα χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς.

Πολλοί λένε ότι η Δύση δεν βοήθησε. Οταν όμως μιλάμε για Δύση τι εννοούμε; Οι Βυζαντινοί ήταν όλη η Ανατολή. Η Δύση ήταν πολυδιασπασμένη και ο Πάπας είχε ένα σχίσμα στην πλάτη του και την Ανατολική Εκκλησία εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παλαιολόγος πολεμάει τους Τούρκους μαζί με τον απεσταλμένο του Πάπα, Ισίδωρο του Κιέβου, και τους Γενοβέζους, ο Γεννάδιος- ο Γεώργιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Αλωσητοιχοκολλούσε ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Και επίσης: μετά την πτώση της Πόλης, οι Δυτικοί έτρεμαν. Οταν ανέλαβε Πάπας ο Ενιο Σίβλιο Πικολομίνι, δηλαδή ο Πίος Β΄, έγραψε μια πραγματεία για την Αλωση στην οποία μιλούσε για καταστροφή της Χριστιανοσύνης. Αντίθετα οι Ρώσοι, που είναι μάλιστα φανατικοί ανθενωτικοί, δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για την πτώση της Πόλης. Πέρασαν χρόνια για να αρχίσουν οι σλαβικοί θρήνοι. Εκείνοι που θρήνησαν από την αρχή για την Πόλη είναι στην Τραπεζούντα. “Πάρθεν η Πόλη, πάρθεν η Ρωμανία”, έλεγαν».

Η συμφωνία του σουλτάνου με τον Πατριάρχη

Το Ρούμελι Χισάρ, το κάστρο που έχτισε ο Μωάμεθ το 1452 για να ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πολιορκίας, λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Διούλκησε και τον στόλο περνώντας τα πλοία του στον Κεράτιο. Από την άλλη πλευρά, μόνο 3-4 πλοία γενοβέζικα πέρασαν και αυτά για να φέρουν τροφή στους πολιορκημένους». Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία της ήττας των Βυζαντινών. «Ο Μωάμεθ είχε μαζέψει Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους. Απέναντι στους τουλάχιστον 100.000 άντρες του- μερικοί μιλούν για 120.000, άλλοι τους ανεβάζουν σε 200.000- αντιπαρατάσσονταν περίπου 4.500 άνθρωποι το πολύ, μαζί με τους ξένους. Και πολλοί ήταν παιδιά και γυναίκες που πολεμούσαν με αγκωνάρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των Γενοβέζων, αλλά όταν σκοτώθηκε ο Τζουστινιάνι έχασαν το ηθικό τους και υποχώρησαν. Οσοι πολέμησαν, πάντως, πολέμησαν ηρωικά. Οταν ο Μωάμεθ έστειλε αποκρισάριο στον Παλαιολόγο ζητώντας του να παραδώσει την Πόλη, πήρε την απάντηση ότι η Πόλη δεν είναι δικό του πράγμα και πως “με τη δική μας θέληση αποφασίσαμε να πεθάνουμε”. Ακόμη και ο περίφημος Νοταράς που είχε τρεις υπηκοότητες και όλη του την περιουσία στο εξωτερικό, και που είπε ότι είναι καλύτερο το τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα, πολέμησε και εν τέλει εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό του ηρωισμού είναι ότι όταν στην Πύλη του Ρωμανού οι Τούρκοι άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω και πέρασαν μέσα, έψαχναν τους αντίπαλους πολεμιστές και δεν πίστευαν ότι ήταν τόσοι λίγοι. Και πρέπει να πούμε και για τον Μωάμεθ, που συνηθίζουμε να τον ταυτίζουμε με τη βαρβαρότητα, ότι δεν ήταν βάρβαρος ή δεν ήταν μόνο βάρβαρος. Ηταν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της Τουρκίας. Ηξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει». Οσο για την Κερκόπορτα... «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ηταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν. Τι να πεις για την Κερκόπορτα; Σε συμβολικό επίπεδο μόνο μπορείς κάτι να πεις. Αλλά είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν».

«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. «Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος.


tanea
…συνέχεια »

Νόμος πλέον ο «Καλλικράτης»

Τον Ιούνιο ο διάλογος για το θέμα του εκλογικού συστήματος των δημοτικών εκλογών

Υπερψηφίστηκε και στα άρθρα ο «Καλλικράτης», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε πως η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου θα καλέσει τα κόμματα σε διάλογο για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών.


Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στο διάλογο με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε στον «Καλλικράτη» και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο), αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Ο Γ.Ραγκούσης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για ένα σύστημα δύο γύρων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα».

«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση» απάντησε εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής Χρήστος Ζώης, αλλά ξεκαθάρισε ότι για τη ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

«Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα ή ψαρεύετε σε θολά νερά, για να δείτε αντιδράσεις, χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές» είπε ο κ. Ζώης.

Επιλέγοντας να κλείσει την συζήτηση με «ένα παράδειγμα γενικότερης πολιτικής υφής», ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στα αίτια που παράγουν τα προβλήματα στον δημόσιο βίο και να μην εξαντλείται στην συζήτηση των συμπτωμάτων τους.

Ανέφερε πως ένα μεγάλο θέμα για τη χώρα είναι τι θα γίνει με την περίπτωση του Τ.Μαντέλη και πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες επιβολής ποινών, όπως προβλέπεται στο κράτος δικαίου.

Όμως, έθεσε ένα δεύτερο μείζον θέμα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα κι αυτό είναι «να ψάξει να βρει ποια είναι τα αίτια που γεννούν αυτές τις προβληματικές καταστάσεις, αυτά τα συμπτώματα», στη συγκεκριμένη περίπτωση «αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».
tovima.

…συνέχεια »

Αποπλάνηση ανήλικης από πρώην αστυνομικό

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους αστυνομικούς, η ενέργεια πρώην συναδέλφου τους να αποπλανήσει την κόρη της γυναίκας με την οποία συζούσε. Η υπόθεση μάλιστα παίρνει ακόμη πιο τραγικές διαστάσεις καθώς εξετάζεται και η πιθανότητα βιασμού του 13χρονου παιδιού.
Η καταγγελία έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση της Πρέβεζας και αφορά στον 52χρονο πρώην αστυνομικό που κατάγεται από χωριό του ίδιου νομού.
Ο 52χρονος συζούσε τα τελευταία χρόνια με την μητέρα του κοριτσιού, η οποία έχει έρθει στην Ρουμανία.

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει στην αποπλάνηση της 13χρονης, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψη και την κράτησή του.
Μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζεται και η πιθανότητα του βιασμού του κοριτσιού και για τον λόγο αυτό εξετάστηκε στα Γιάννινα από τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη.
epiruspost
…συνέχεια »

Χωρίς διαβατήριο οι τουρίστες από την ΕΕ στη Σερβία

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να επιτρέψει στους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περνούν από το σερβικό έδαφος έχοντας μόνο την ταυτότητά τους, χωρίς να χρειάζονται πλέον διαβατήριο, αλλά μόνο για την τουριστική περίοδο, ανακοίνωσε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς.
"Η κυβέρνηση εξέτασε αυτό το ζήτημα και αποφάσισε να επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να περνούν με μια απλή ταυτότητα", είπε ο Τσβέτκοβιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Στα μέσα Απριλίου, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στις αερομεταφορές το νέφος της ηφαιστειακής σκόνης από την Ισλανδία, το Βελιγράδι, για πρώτη φορά, είχε επιτρέψει στους υπηκόους των χωρών της ΕΕ να διασχίζουν τη χώρα έστω και αν δεν είχαν μαζί τους διαβατήριο.

Εντός του χώρου Σένγκεν, στον οποίο περιλαμβάνονται 25 ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται χωρίς διαβατήρια, μόνο με κάποιου είδους έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Οι τουρίστες που περνούν με αυτοκίνητο ή με τροχόσπιτα από την Σερβία κατευθύνονται κυρίως στην Ελλάδα ή την Τουρκία.


…συνέχεια »

Τουριστικός προορισμός αριστείας ο Νερόμυλος Ρογοζίου

Ο Δήμος Δελβινακίου συμμετείχε με πρότασή του στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας» με θέμα:«Υδάτινος Τουρισμός».
Η συμμετοχή αφορούσε στο έργο «Αναπαλαιωμένος Νερόμυλος στις πηγές Ρογοζίου» και αναδείχθηκε από το Πρόγραμμα ως ο 4ος επιλαχών τουριστικός προορισμός αριστείας στην Ελλάδα.
Ο προορισμός του Δήμου Δελβινακίου θα προβληθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βραβευθεί σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει γι' αυτό η Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 στα πλαίσια εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού
…συνέχεια »

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης νέος πρύτανης στο πανεπιστήμιο Ιωννίνων

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθηγητής Χημείας, είναι ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά από μία οριακή μάχη στο χθεσινό πρώτο γύρο, ο κ. Αλμπάνης επικράτησε ξεκάθαρα του Κώστα Δραΐνα στη σημερινή αναμέτρηση.
Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι ζει στα Γιάννενα από το 1983. Έχει έντονη δημόσια παρουσία εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ είναι και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Φίλιππα Φίλιου στο δήμο Ιωαννιτών. Το όνομά του μάλιστα είχε συζητηθεί ως πιθανού επικεφαλής της ενιαίας παράταξης της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού. Έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα με τη λίμνη Παμβώτιδα.


Πριν από λίγο Η ενιαία αντιπολίτευση του δήμου Ιωαννιτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τον κ. Αλμπάνη για την εκλογή του στη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την αντιπολίτευση αλλά και για ολόκληρο το δήμο Ιωαννιτών η εκλογή του κ. Αλμπάνη, επιλογή που εξασφαλίζει την αγαστή συνεργασία του νέου δήμου Ιωαννιτών με την Πανεπιστημιακή κοινότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

agon
…συνέχεια »

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΤΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ»

«Η τιμή ανήκει στην Ήπειρο, στον Περιφ. Τύπο, στους συνεργάτες και στους αναγνώστες»

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κεντρικού αθηναϊκού ξενοδοχείου Κάραβελ και παρουσία πολλών διακεκριμένων εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και βεβαίως δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, απονεμήθηκαν χθες για 28η χρονιά τα ετήσια βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Μπότση.
Ανάμεσα στους 25 εφετινούς βραβευθέντες με Τιμητική Διάκριση «για την επί 53 χρόνια καθημερινή του παρουσία στην Ήπειρο, την ποικιλία της ύλης του, την προβολή τοπικών θεμάτων και την έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης», όπως αναφέρει και το σχετικό σκεπτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής των βραβείων, ήταν ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ως μόνος εκπρόσωπος του μαχόμενου περιφερειακού τύπου στις βραβεύσεις του 2010!


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΠΟΤΣΗ
• Πρόκειται για ένα θεσμό ιδιαίτερα καταξιωμένο και υψηλότατου κύρους στο δημοσιογραφικό χώρο όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατ’ επανάληψη παρουσίας στην τελετή του Προέδρου της Δημοκρατίας που εφέτος οι υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να παραστεί για να αντικατασταθεί εν τούτοις από άλλον υψηλό πολιτειακό παράγοντα όπως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ενώ παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ.Θ. Πάγκαλος και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Η σχετική βράβευση αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια υψηλή τιμητική διάκριση για κάθε επαγγελματία δημοσιογράφο του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου αφού με τα βραβεία αυτά και τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις επιβραβεύονται κάθε χρόνο δημοσιογράφοι που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές επιτυχίες στη δουλειά τους ή έχουν διακριθεί για τη συνεπή επαγγελματική τους διαδρομή και προσφορά στη δημοσιογραφία επί πολλά έτη καθώς και για το σεβασμό τους στη δημοσιογραφική δεοντολογία όπως ορίζει άλλωστε και η σχετική ιδρυτική πράξη του αείμνηστου Νάσου Μπότση.

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ «Π.Λ.»
• Στο σχετικό πληροφοριακό έντυπο του Ιδρύματος γίνεται αναφορά στα βασικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της εφημερίδας, στην πλούσια τοπική θεματολογία της, στα ένθετα και τις ειδικές της εκδόσεις ενώ γίνεται ειδική μνεία του γεγονότος ότι ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ είναι από τις πρώτες εφημερίδες πανελλαδικά που δημιούργησαν ήδη από το 1996, δική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο!
Μετά από όλα αυτά ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η χαρά και η συγκίνηση του Εκδότη και Διευθυντή του Π.Λ Β. Κουτσολιόντου όταν εκλήθη υπό τα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων να λάβει τη σχετική διάκριση από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κ. Κατή στην προσφώνηση και τα συγχαρητήρια του οποίου απάντησε χαρακτηριστικά ότι η τιμή δεν ανήκει στον ίδιο αλλά στην Ηπειρο, τα Γιάννενα, τον Περιφερειακό Τύπο και βεβαίως στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ τους ανθρώπους του και τους αναγνώστες του.

ΑΛΛΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ
• Εκτός του «Πρωινού Λόγου» με το βραβείο «Μπότση» μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν χθες οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου, Αγαμέμνων Φαράκος, Σταύρος Θεοδωράκης, Ιάσων Αθανασιάδης, Γιώργος Αρκουλής, Στέλιος Παρασκευόπουλος, Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο τηλεοπτικός σταθμός Skai, ο Ηλίας Λιβάνης, η ιντερνετική σελίδα Αυτοδιοίκηση.gr, o Aπόστολος Κακλαμάνης και ο Κώστας Γκιουλέκας.


…συνέχεια »

Διαφωνούν οι αρτοποιοί στην πρόταση για μείωση τιμών

Ενστάσεις από τους αρτοποιούς του Νομού Ιωαννίνων μετά την πρόταση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών

Προβληματισμό στον κλάδο των αρτοποιών προκαλεί η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων για την πώληση της φραντζόλας, δηλαδή των 350 γραμμαρίων του ψωμιού, προς 50 λεπτά, τη στιγμή που σήμερα η τιμή της είναι 30-40 λεπτά ακριβότερη.
Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σαφείς λεπτομέρειες για τους τρόπους εφαρμογής της συγκεκριμένης πρότασης, η ανησυχία που εκφράζεται στα πλαίσια και των γενικότερων προβλημάτων των αρτοποιών είναι έντονη.


Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση κάθε βιοτέχνης θα μπορεί να ορίζει την τιμολογιακή του πολιτική, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό η διαμόρφωση της τιμής στα 50 λεπτά την φραντζόλα. Όπως τονίστηκε, η τιμή αυτή θα ισχύει συγκεκριμένες ώρες κατά τη λειτουργία του αρτοποιείου, καθώς την ώρα λήξης της προσφοράς θα την ορίζει κάθε αρτοποιός ξεχωριστά.
Μία πρώτη ένδειξη της διαφοροποίησης που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, μέσα από την οποία διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν ελήφθη από τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και πως αφορά περίπου 40 σημεία πώλησης ψωμιού στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια, ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτής της πρότασης εκφράζεται και από αρτοποιεία στη συμπρωτεύουσα.
Για παράλογες πρακτικές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων Ορέστης Κωστής, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία λογική στην εφαρμογή αυτής της πρότασης.
Κανείς δε μπορεί να θέσει θέμα ωραρίου κατά την πώληση του ψωμιού, πόσω μάλλον να κάνει λόγο για άλλης ποιότητας προϊόντα, πιθανότατα δεύτερης διαλογής, που θα διατεθούν σε όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πρακτικές που αποπροσανατολίζουν τους καταναλωτές, πιθανώς για να οδηγήσουν σε άλλης ποιότητας προϊόντα, όπως κατεψυγμένα ή εισαγόμενες πρώτες ύλες. Παράλληλα πλήττουν και τον ίδιο τον κλάδο.
Είναι αδύνατο να μειώσεις κατά 40-50% τις τιμές, όταν τις διατηρείς στα ίδια επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απορροφώντας ουσιαστικά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τις συνεχείς αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, υπογράμμισε ο κ. Κωστής. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου ουσιαστικά οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες, γεγονός που θα οδηγήσει σε άλλες δυσάρεστες αντιδράσεις, όπως απολύσεις προσωπικού, κατέληξε
…συνέχεια »

Γαλάνη και Τσαλιγοπούλου για μια μοναδική βραδιά στα Ιωάννινα


Την Τρίτη 8 Ιουνίου στο θέατρο Φρόντζου, οι λάτρεις της ποιοτικής ελληνικής μουσικής θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά μια μοναδική συνεργασία που συζητήθηκε όσο καμία άλλη το χειμώνα που αφήσαμε πίσω μας.
Η μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία των κυριών Γαλάνη - Τσαλιγοπούλου ξεκινάει από τα Ιωάννινα, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού οι δύο καλλιτέχνιδες λατρεύουν το κοινό της πόλης μας, που με κάθε ευκαιρία τους ανταποδίδει την αγάπη του. Δυο σπουδαίες ερμηνεύτριες. Δύο μοναδικές φωνές. Δύο κόσμοι ενώνονται πάνω στην ίδια σκηνή. Δήμητρα Γαλάνη και Ελένη Τσαλιγοπούλου.


Ο ηλεκτρικός ήχος με την παράδοση. Τα τραγούδια που αγαπάμε με τους βαλκανικούς ρυθμούς και τις lounge ατμόσφαιρες. Πέρασαν χρόνια από τη θριαμβευτική συνεργασία τους στο «Χάραμα» και στο μεταξύ οι δύο τραγουδίστριες συνομίλησαν με νέα τραγούδια, άκουσαν νέους ήχους, γνώρισαν νέες μουσικές.

Τις καινούργιες εμπειρίες και τις παλιές μνήμες ανταλλάζουν στη σκηνή. Το ένα τραγούδι μπαίνει μέσα στο άλλο, γίνεται είσοδος για το επόμενο. Επτά παθιασμένοι μουσικοί - όλοι της γενιάς των «20 και κάτι»- «διαβάζουν» διαφορετικά τη μουσική. Κορύφωση της βραδιάς αποτελεί το «λαϊκό πρόγραμμα» το οποίο συνιστά μία νέα πρόταση διασκέδασης, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Το μπουζούκι του Μανώλη Καραντίνη είναι εδώ, τα παλιά λαϊκά τραγούδια είναι εδώ, αλλά όλα μοιάζουν αλλιώς, καθώς οι Imam Baildi μιξάρουν ήχους και εποχές πάνω από τις μουσικές του Τσιτσάνη και του Ζαμπέτα, πάνω από τις φωνές της Δήμητρας και της Ελένης. Σε αυτή τη μουσική συνάντηση όλα ακούγονται αλλιώς και όλα γίνονται σήμερα. Εισιτήρια των 20 ? μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθεύονται από το δισκοπωλείο Rock Shop, Βλαχλείδη 7.

ipiros.gr
…συνέχεια »

Εκδήλωση για πρώτη φορά στο ΙΜΑΡΕΤ Άρτας

Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μακρυγιάννης» διοργανώνουν μουσική εκδήλωση για πρώτη φορά στο Ιμαρέτ Άρτας, δίπλα ακριβώς από το τζαμί, το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 9 μ.μ. με στόχο την ανάδειξη του μνημείου και τη γνώση της ιστορίας του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ενέκρινε για το σκοπό αυτό, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, επιχορήγηση του Π.Σ. «Μακρυγιάννης» με το ποσό των 5.000 ευρώ. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Δωρεάν είσοδος και μεταφορά για το κοινό
-Την εισήγηση του θέματος στο Δ.Σ. έκανε ο αντιδήμαρχος Άρτας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργος Αθανασούλας ο οποίος ανέφερε: «Η εκδήλωση αυτή έχει σαν στόχο αφενός μεν την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου και τη γνώση της ιστορίας του με την αναφορά που θα γίνει για το Ιμαρέτ από την Προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αφέντρα Μουτζάλη, αφετέρου δε με τη συναυλία που θα ακολουθήσει με θέμα το δημοτικό τραγούδι να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του από την άλωση της Πόλης μέχρι και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβούμε στον ανάλογο φωτισμό του μνημείου και θα γίνει προβολή σλάϊτς όλων των ιστορικών μνημείων της πόλης μας. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού του χώρου, καθώς επίσης και συνεννόηση με το Αστικό ΚΤΕΛ για την δωρεάν μεταφορά των συνδημοτών μας από την πόλη προς το χώρο της εκδήλωσης και επιστροφής τους μετά το πέρας αυτής. Για το σκοπό αυτό εισηγούμαστε να γίνει επιχορήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» με το ποσό των 5.000,00 ευρώ. Λόγω του ότι η εγγεγραμμένη πίστωση στον αντίστοιχο κωδικό δεν επαρκεί προτείνω την αναμόρφωση του πρ/σμού με την μεταφορά από το αποθεματικό πίστωσης 5.000,00 ευρώ και την ψήφισή της σε βάρος του Κ.Α. 00/6735 «Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους & σωματεία» για το σκοπό αυτό».
-Ο Αντιδήμαρχος Γ. Αθανασούλας ευχαρίστησε το Αστικό ΚΤΕΛ για την παραπάνω προσφορά του καθώς επίσης και τους υπαλλήλους του Δήμου και της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την μέχρι τώρα συμβολή τους στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Η αναχώρηση των μίνι μπας για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού, θα γίνει το Σάββατο στις 8μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Ζέρβα και με στάσεις κατά μήκος του κεντρικού δημοτικού δρόμου, δηλ. Αμβρακίας, Βασ. Πύρρου μέχρι τον κόμβο Ζάρρα. Στην περιοχή όπου θα γίνει η εκδήλωση υπάρχει ένας μεγάλος χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για πάρκινγκ των Ι.Χ.
-Ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Βαΐτσης πρότεινε να μειωθεί η πίστωση, τονίζοντας ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, λέγοντας ότι «και το Ιμαρέτ δεν είναι μόνο του Δήμου, είναι και της Νομαρχίας, θα πρέπει να συνδράμει και η Ν.Α.». Για το λόγο αυτό κατά την ψηφοφορία δήλωσε «παρών». Ο κ. Αθανασούλας τόνισε ότι «θέμα μείωσης δεν υπάρχει» ενώ έβαλε και την πραγματική διάσταση του οικονομικού θέματος λόγω της κρίσης σημειώνοντας ότι «φέτος οι εκδηλώσεις τις οποίες θα κάνει ο Δήμος θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα στα πλαίσια αυτά να γίνουν οι εκδηλώσεις οι οποίες γινόταν κάθε χρόνο. Έχουμε συμπιέσει πολύ το κόστος της συγκεκριμένης εκδήλωσης διότι οι καλλιτέχνες που θα έρθουν για τη συγκεκριμένη συναυλία απαρτίζουν την ορχήστρα του Γ. Νταλάρα και η συνεργασία για το κλείσιμο αυτής της συγκεκριμένης ορχήστρας έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μακρυγιάννης» και κατά αυτόν τον τρόπο περιορίστηκε και το κόστος. Αν τη ζητούσαμε εμείς θα ήταν περίπου πολλαπλάσιο το κόστος».
-Ο δημοτικός σύμβουλος. Γιώργος Τσίκος τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί επισκέπτομαι συνέχεια το σημείο και είδα και την καθαριότητα που έγινε και κάποια φώτα που μπήκαν κ.τ.λ. Υπάρχει κόσμος που είχε ασχοληθεί χρόνια και με το μνημείο αυτό αλλά και με πολλά άλλα μνημεία στην Άρτα και φυσικά γι’ αυτό το λόγο θα το ψηφίσουμε».

Π. Οικονομίδης: «Συνέχεια στην προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου»
Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε θα συνεχιστεί. Θα υπάρξει μια συνέχεια καταγραφής των ζητημάτων, στο πλαίσιο μιας διαπολιτισμικής αντίληψης, με στόχο την αναστήλωση του Ιμαρέτ μέσα από χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και αν δεν επαρκεί, θα ζητηθεί ενίσχυση και από το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας ή την τουρκική πρεσβεία.
Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Κατ’ αρχάς ήταν να γίνει μια εκδήλωση με 5-6 πόλεις στην Ελλάδα που θα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι εκπροσωπώντας τες, που έχουν αντίστοιχα Ιμαρέτ, Κομοτηνή, Καβάλα, Ρόδος κλπ. Είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια, που υπήρξε καθολικό αίτημα πολλών συμπολιτών μας από πολύ παλιά όπως μας θύμισε ο συνάδελφος ο κ. Τσίκος. Το ξεκινήσαμε και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα υπάρξει μια συνέχεια καταγραφής των όλων ζητημάτων και νομίζω ότι η παρουσία όλων μας θα ενδυναμώσει αυτή την προσπάθεια και με τελικό στόχο να ζητήσουμε χρηματοδότηση, που εάν δεν φτάνει ή δεν επαρκεί απ’ το υπουργείο Πολιτισμού, να ζητήσουμε με την άδειά του και ανάλογη ενίσχυση απ’ το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ή από την τουρκική Πρεσβεία για να αναστηλωθεί το Ιμαρέτ και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για πολλούς περιηγητές, τουρίστες ή ομόθρησκους.
Δεν είναι κακό να αναδεικνύουμε την ιστορία μας, να τη συντηρούμε και να την προβάλουμε. Και επειδή έχουμε όλοι μας κι εγώ είμαι περήφανος που προΐσταμαι ενός Δ.Σ. που η πολυπολιτισμική αντίληψη έχει διαπεράσει όλους μας και νομίζω ότι συμφωνούμε σε πολλά πράγματα αυτού του επιπέδου, να το περάσουμε και προς τα έξω για να σπάσουμε αυτό τον πάγο που υπάρχει όσον αφορά άλλες θρησκείες, άλλους πολιτισμούς που έχει ανάγκη ο τόπος μας να τους υποδεχθεί, να τους αναδείξει αν υπήρξαν εδώ και λειτούργησαν στις περιοχές μας και αυτό να συνδεθεί με τις προσπάθειες ανάδειξης και των τοπικών στοιχείων της δικιάς μας ιστορίας και του δικού μας πολιτισμού. Άρα λοιπόν σ’ αυτό το επίπεδο τα 5.000 ας μην το συζητάμε αν είναι πολλά ή λίγα. Είναι αυτά που χρειάζονται για να γίνει η εκδήλωση όσο πιο καλά μπορεί να γίνει».

Δημοτική βραδιά από τον «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»:
«Από την Πόλη στην Ήπειρο»
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, καλούνται να παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας το Σάββατο 29 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο ΙΜΑΡΕΤ Άρτας (στο χώρο του τζαμιού) Παραδοσιακή ορχήστρα θα μας παρουσιάσει τραγούδια: «Από την Πόλη στην Ήπειρο» και την επιρροή που δέχτηκε το Ηπειρώτικο τραγούδι.
Η εκδήλωση όπως είναι γνωστό συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» και το Δήμο Αρταίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ λεωφορεία του Δήμου θα μεταφέρουν τους συμπολίτες μας. Υπάρχει χώρος και για παρκάρισμα Ι.Χ. αυτοκίνητων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
ΟΜΙΛΙΑ: Από την κα Αφέντρα Μουντζάλη έφορο της ΙΗ΄ Εφ. Βυζ. Αρχαιοτήτων με θέμα: «Το ΙΜΑΡΕΤ»
Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα από δημοτική ορχήστρα από τους: Απόστολο Βαγγελάκη (Πνευστά), Βασίλη Τριάντη (Λαούτο), Δημήτρη Γάσια (Βιολί), Μιχάλη Σκόρδο (Κρουστά), Θεοδώρα Αθανασίου (Τραγούδι-Ούτι-Λάφτα) και Χρήστο Τζιτζιμίκα (Τραγούδι) με τα τραγούδια
Αλάμπεης (Ηπείρου) Οργανικό, Εβραϊκή (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Από τα γλυκά σου μάτια (Μ. Ασίας) Θ. Αθανασίου, Τάταρης (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Μπαζαργκάνα Χ. Τζιτζιμίκας, Γατζιλαριανή (Μ.Ασίας) Θ. Αθανασίου, Φεγγαροπρόσωπη (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Αράπικο-Χώρα (Ηπείρου) Οργανικό, Ολμάζ (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου
Τζουμέρκα (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Κωσταντάκης (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Κατιφές (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου, Φράσια Ζαγορίσια-Γυρίσματα (Ηπείρου) Οργανικό, Αϊβαλί (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Βασίλεψε ο Αυγερινός-Με γέλασαν τα πουλιά (Θράκης) Θ. Αθανασίου, Αραπίνα μου σκερτζόζα (Μ Ασίας) Θ. Αθανασίου
Σαμαντάκας (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Πάπιγκο (Ηπείρου) Χ. Τζιτζιμίκας, Χειμαριώτικο (Ηπείρου) Οργανικό, Άρτα (Ηπείρου) Χ Τζιτζιμίκας, Σουίτα Παγωνίσια, Καλονυχτιά.
ixotisartas

…συνέχεια »

Τραγικός θάνατος αγρότη

Νεκρό και καταπλακωμένο κάτω από το τρακτέρ του που εξακολουθούσε να είναι σε λειτουργία, βρήκαν οι συγγενείς του έναν νεαρό αγρότη από τη Νικόπολη Πρέβεζας. Ο 30ρονος άνδρας πήγε στο χωράφι του νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να μαζέψει χορτάρι για τα ζώα του.
Φαίνεται πως κάποια στιγμή που φόρτωνε και ενώ είχε αναμμένη τη μηχανή, το τρακτέρ κινήθηκε και τον τραυμάτισε θανάσιμα χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει. Κανένας δεν βρισκόταν κοντά του εκείνη την ώρα για να τον βοηθήσει και ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο χωράφι του.
Οι ώρες περνούσαν χωρίς να δώσει σημεία ζωής στους δικούς του που άρχισαν να τον αναζητούν. Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, δυστυχώς, τον εντόπισαν νεκρό.
…συνέχεια »

Δυο αλλοδαποί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για βιασμό!

Δύο νεαροί αλλοδαποί συνελήφθησαν από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας, ως ύποπτοι για τον βιασμό για κοπέλας από την Πολωνία.
Η νεαρή είχε καταγγείλει το συμβάν και είχε περιγράψει με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά των δραστών. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση και πολύ γρήγορα οδηγήθηκε στην σύλληψή τους.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της κοπέλας, οι δύο άνδρες, ένας από το Σουδάν και ο δεύτερος από την Παλαιστίνη, την συνάντησαν στον δρόμο.
Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει από την Ιταλία με πλοίο και επιχείρησε, με τη μέθοδο του auto stop, να φτάσει στην Αθήνα.
Προθυμοποιήθηκαν να την μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους, όμως την οδήγησαν σε ένα γιαπί, στην περιοχή του Λαδοχωρίου, όπου την βίασαν. Εκεί, σε κατάσταση σοκ, την εντόπισε λίγες ώρες αργότερα κάτοικος της περιοχής, ο οποίος την μετέφερε στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Οι δύο άνδρες ηλικίας 23 και 21 ετών θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα

…συνέχεια »

Ανήλικη καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα στην Πέρδικα

Ένα 14χρονο κορίτσι κινδύνεψε το πρωί σήμερα, όταν καταπλακώθηκε από τη σιδερένια πόρτα του σχολείου της, στο Γυμνάσιο Πέρδικας Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη εν ώρα διαλείμματος, όταν η κοπέλα έπαιζε κοντά στην συρόμενη πόρτα, η οποία έφυγε από τις ράγες και την καταπλάκωσε.
Η πόρτα, είχε στηριχθεί πρόχειρα, καθώς λίγες μέρες πριν είχε ξηλωθεί λόγω εργασιών.
Η 14χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στο πόδι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου
…συνέχεια »

Ξανά Ιρακινοί στην Ηγουμενίτσα

Τελειωμό δεν έχουν οι συλλήψεις Ιρακινών στην Ηγουμενίτσα, με τους αστυνομικούς να συλμβανουν πάλι την Τετάρτη 8 λαθρομετανάστες.
Οι Ιρακινοί κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου κατείχαν και επέδειξαν πλαστά διαβατήρια Τουρκίας.
Τώρα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.

Εκτός από Ιρακινούς όμως οι αστυνομικοί τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας εντόπισαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία θεώρησαν ύποπτα και έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Μετά από συντονισμένες ενέργειες συνελήφθη ο έλληνας οδηγός του πρώτου οχήματος που ενεργούσε ως προπομπός της μεταφοράς και οι τέσσερις λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο δεύτερο όχημα, ενώ διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται ο οδηγός του δευτέρου οχήματος.
Ο συλληφθείς και οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ τα οχήματα κατασχέθηκαν.
Εντωμεταξύ 56 συνολικά λαθρομετανάστες, συνελήφθησαν την 26-05-2010, σε όλη την Ήπειρο και επαναπροωθήθηκαν στη Χώρα τους
neoiagones

…συνέχεια »

Ομιλία στη Βουλή του Χρήστου Κατσούρα για το νομοσχέδιο «Καλλικράτης»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια ημέρα θλίψης αλλά και λύτρωσης, αφού ένα απόστημα φαίνεται να σπάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη SIEMENS.
Γίνεται όμως και σε μια περίοδο μεταβατική, όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης και εξουσίας για πολλά χρόνια είναι τραγικές, σε μια περίοδο που ο πολίτης νιώθει ανήμπορος, απογοητευμένος και έτοιμος να εκφράσει την οργή του οπουδήποτε, με κάθε τρόπο και προς οποιονδήποτε, μια περίοδο που τη χαρακτηρίζει η αγωνία για το αύριο και την κοινωνική συνοχή, μια περίοδο που συχνά, ελέω και ελλείμματος πολιτικής, το θέαμα σκεπάζει την ουσία.

Σε τέτοιες καταστάσεις ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ των πολιτών και των αντιπροσώπων τους, από ένα νέο όραμα για τον τόπο, γιατί αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός έρχεται από πολύ μακριά και παρά τις δυσκολίες θα πάει πολύ μακριά.
Για να υπογραφεί όμως μια τέτοια συμφωνία και να ισχυροποιήσει τις ελπίδες όσων πιστεύουν ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, απαιτείται να συνοδεύεται από προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της ίδιας της πολιτικής και των πολιτικών. Το πρώτο βήμα για την ανάκτηση αυτής της αξιοπιστίας είναι η συμφιλίωση με το παρελθόν μας και η ομολογία αποτυχίας και ενοχής για την κατάσταση στη χώρα σήμερα.
Ιστορικά κεντρικό σημείο αυτής της αποτυχίας αποτέλεσαν οι προσπάθειες των κυβερνητικών σχημάτων μετά τη Μεταπολίτευση για την αποκέντρωση του κράτους. Στη δεκαετία του ’80 χάσαμε την πρώτη ευκαιρία. Αντί για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια αποκέντρωσης ψηφίζαμε νόμους κατάρτισης νομαρχιακών συμβουλίων και περιφέρειας, προεκτάσεις του κεντρικού κράτους.
Στη δεκαετία του ’90 χάσαμε μια δεύτερη ευκαιρία. Ψηφίζαμε την άμεση εκλογή των νομαρχιακών συμβούλων και του νομάρχη, με περιορισμένες όμως αρμοδιότητες και την ενοποίηση πολλών κοινοτήτων και δήμων, αλλά έλειπε πάλι μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρύθμισης και περιφερειοποίησης του κράτους.
Με τις ατελείς αυτές κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και την άρνηση συμμετοχής κάθε φορά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια θεσμικών αλλαγών προς μια περιφερειακή κατεύθυνση, είναι εύκολο να εξηγήσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ.
Δεκαετίες αργότερα τα ίδια δομικά προβλήματα παραμένουν, αποτέλεσμα της έλλειψης εργαλείων επίλυσης των σύγχρονων προβλημάτων, άνιση κατανομή των πόρων, κράτος-πρωτεύουσα, άγριες μορφές αστικοποίησης, αντίγραφα των Αθηνών σε κάθε περιφέρεια αλλά και σε κάθε νομό, ερήμωση της υπαίθρου, αδύναμες περιφέρειες, ανίκανες να σχεδιάσουν το μέλλον τους, αλλά και να βρουν τον όποιο προσανατολισμό τους.
Σήμερα δεν χρειάζεται να πείσουμε για την ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και τη διοίκηση. Είναι αίτημα της κοινωνίας της ίδιας. Αυτό που δεν απέκτησαν κάποιοι σε μια πορεία εκσυγχρονισμού τόσων χρόνων, το απαιτεί σήμερα ο δημότης.
Και απαιτεί να μεταφέρουν πράγματι στις περιφέρειες αρμοδιότητες για έναν περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Απαιτεί να αποκτήσουν οι δήμοι τη δυνατότητα να επιλύουν τοπικά θέματα, το αυτονόητο δηλαδή. Απαιτεί νέους θεσμούς, επιτροπές διαβούλευσης, τοπικές και δημοτικές κοινότητες σαν ένα κύτταρο των νέων ισχυρών δήμων, περιορισμό της σπατάλης, πρόγραμμα εξυγίανσης δήμων, δαπάνες που να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο, δημοτικά και ηλεκτρονικά ΚΕΠ πλάι στα σημερινά ΚΕΠ, υπηρεσίες υπεύθυνες για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική δυσκολία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, την κάρτα του δημότη, την ανάρτηση κάθε απόφασης στο διαδίκτυο.
Στη σημερινή αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, κεντρικό σημείο κατέχουν οι έννοιες του δήμου και της περιφέρειας. Με τον πρώτο όρο γίνεται μία προσπάθεια αποκατάστασης της πολιτικής έννοιας του δήμου ή της πόλης, ιδιαίτερα στην εκτός Αττικής Ελλάδα. Είναι πόλεις ή δήμοι που περιλαμβάνουν και το άστυ αλλά και τον αγροτικό χώρο, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική αυτονομία τους, με το κατάλληλο μέγεθος.
Ακούω διάφορα για το μέγεθος και για τα κριτήρια των νέων δήμων. Υπενθυμίζω ότι το κριτήριο του μεγέθους είναι και ήταν πάντα στην ιστορία σημαντικό για τη λειτουργία του δήμου. Στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη αναφέρεται, προφανώς, ότι ένας δήμος δεν μπορεί να είναι πολύ μικρός, γιατί τότε δε γίνεται να είναι δήμος, αλλά ούτε πολύ μεγάλος, γιατί τότε είναι Βαβυλωνία.
Αλλά νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση υπάρχει στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα. Στην ερώτηση του Αδείμαντου «Ποιο είναι το μέτρο», προκειμένου να καθορίζεται το μέγεθος που πρέπει να έχει η πόλη και τα όριά της, η απάντηση του Σωκράτη είναι «Να μεγαλώνει ίσα με εκεί που μπορεί να μεγαλώνει, χωρίς να χάνει την ενότητά της, παραπέρα, όμως, όχι».
Αυτήν την έννοια του μεγέθους, που δεν μπορεί να είναι παντού το ίδιο και της ενότητας, υπηρετεί το παρόν σχέδιο νόμου και στο νομό μου. Είναι ειδικά θέματα που θα τα αναλύσουμε στη συζήτηση επί των άρθρων.
Με το δεύτερο όρο της περιφέρειας και της αναβάθμισης του ρόλου της, αναγνωρίζεται ότι οι δυνάμεις αντίστασης στο παλιό, οι δυνάμεις του καινούργιου και του οραματικού, βρίσκονται, ή τουλάχιστον αναζητούνται, μακριά από την παθογένεια ενός κράτους-πρωτεύουσα, στην ελληνική περιφέρεια. Αναγνωρίζεται, επίσης, ότι χρειαζόμαστε νέα περιφερειακά κέντρα σε μία προσπάθεια πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα αρχιτεκτονική συνιστά προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Οι αλλαγές που περιλαμβάνει είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαίες για το μέλλον της πολιτικής, αλλά κυρίως για το μέλλον του τόπου.


…συνέχεια »

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Τ. Μαντέλη

Πριν λίγο
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπραξε το αυτονόητο και διέταξε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον πρώην υπουργό Τ. Μαντέλη, μετά την ομολογία του τελευταίου ότι δέχτηκε "προεκλογική χορηγία" από τη Siemens.




…συνέχεια »

Spiegel: Ο ελληνικός τουρισμός σε βαθειά κρίση

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας, βρίσκεται σε κρίση, γράφει ανταπόκριση του Der Spiegel από την Κρήτη.
Εκατοντάδες ξενοδοχεία είναι προς πώληση, καθώς o αριθμός των επισκεπτών είναι σε κατακόρυφη πτώση, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η σεζόν ξεκίνησε καθυστερημένα. Η σεζόν για διακοπές στην Κρήτη ξεκινάει κανονικά στις αρχές Απριλίου, μερικές φορές ακόμα και στο τέλος του Μαρτίου. Αλλά φέτος ο ξενοδόχος άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο χάνοντας 50 από τις 210 ημέρες της τουριστικής περιόδου.
Οι κρατήσεις είναι κάτω κατά 30 τοις εκατό σε εθνικό επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται μεγάλος αριθμός ακυρώσεων. Ο Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκτιμά ότι κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά τη γενική απεργία στις αρχές Μαΐου, περισσότερες από 5.800 κρατήσεις ακυρώθηκαν σε 28 ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΤΕ , περίπου 300.000 Γερμανοί θα μείνουν μακριά από την Ελλάδα φέτος.
Δεκάδες συνέδρια και σημαντικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κρήτη και στην Χαλκιδική, σημειώνει το Der Spiegel.
Επισημαίνει δε ότι περισσότερα από 400 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα "βγήκαν στο σφυρί". 81 από αυτά στα νησιά του Ιονίου, 48 στη Ρόδο, 50 στις Κυκλάδες και 44 στην Κρήτη.
Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται άρθρο της "Καθημερινής" που εκτιμά ότι η αξία όλων των ακινήτων προς πώληση ανέρχεται σε 5 δις ευρώ.
Η Ελλάδα εξαρτημένη από τον τουρισμό
Όπως σημειώνει η ανταπόκριση, μία στις πέντε θέσεις εργασίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό που συνεισφέρει στο 18 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
"Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας", λέει ο διευθυντής ξενοδοχείου Ανδρέας Μεταξάς. "Είναι ένα σημαντικό οικονομικό τομέα δίπλα από τη γεωργία και τη ναυτιλία». Η τελευταία είναι επίσης υποφέρει ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης.
theinsider
…συνέχεια »