Άσχημη χρονιά το 2009 για τους δημοσιογράφους

Η διεθνής οργάνωση ‘Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: 76 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή το 2009 σε όλο τον κόσμο.

Δύσκολοι καιροί για την ελευθεροτυπία σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση ‘Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τις δολοφονίες, τους βασανισμούς και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Η Άνια Βιόλ επεξεργάστηκε τα στοιχεία που αφορούν το γερμανικό τομέα της διεθνούς οργάνωσης και σημειώνει: «Έχουμε μόνο αρνητικούς δείκτες. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν αυξήθηκε, όπως αυξήθηκε η λογοκρισία. Ο μόνος αριθμός που μειώθηκε είναι των συλλήψεων»...

76 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους τη χρονιά που διανύσαμε. 16 δημοσιογράφοι δηλαδή περισσότεροι από ότι το 2008. «Η αύξηση των θανάτων οφείλεται κυρίως σε μια σφαγή στις Φιλιππίνες τον περασμένο Νοέμβριο όπου 30 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μέσα σε μόνο μια ημέρα. Όλοι ήταν ντόπιοι δημοσιογράφοι. Και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει ότι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ντόπιοι με εξαίρεση μόνο μια περίπτωση», υπογραμμίζει η Άνια Βιόλ.

Η εξαίρεση είναι ο Κρίστιαν Ποβέντα, ένας Ισπανογάλλος ρεπόρτερ, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε στο Ελ Σαλβαντόρ. Στην Αμερική σκοτώθηκαν έξι δημοσιογράφοι, ενώ η πιο επικίνδυνη ήπειρος είναι η Ασία με 44 νεκρούς.

Θύματα δημοσιογράφοι αλλά και μπλόγκερ

Η χώρα στην οποία σκοτώθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι η Σομαλία. «Οι έξι από τους εννέα δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν εκεί έπεσαν θύματα ισλαμιστικών ομάδων. Εκεί δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μίντια. Υπάρχουν μερικοί ραδιοσταθμοί που προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον κόσμο με ανεξάρτητες πληροφορίες, αλλά πολύ γρήγορα γίνονται στόχος. Για παράδειγμα τρεις ρεπόρτερ ενός συγκεκριμένου ραδιοσταθμού σκοτώθηκαν αυτό το χρόνο», επισημαίνει η εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης.

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι οι εμπόλεμες ζώνες αλλά σε μια εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση ακόμα και οι οικονομικές ειδήσεις ήταν επικίνδυνες για τους ρεπόρτερ και όχι μόνο. Η Άνια Βιόλ λέει και πάλι: «Στη Νότιο Κορέα ένας μπλόγκερ συνελήφθη διότι σχολίαζε την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση στη χώρα του. Στην Ταϊλάνδη συνελήφθησαν έξι μπλόγκερ διότι παραλλήλισαν την υγεία του βασιλιά με τις πτωτικές τάσεις του χρηματιστηρίου. Ο παραλληλισμός αυτός αρκούσε για να τους κατηγορήσουν ότι συνέβαλαν στην οικονομική κρίση».

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ρεπόρτερ αλλά και οι μπλόγκερ και ιδιαίτερα σκληροί απέναντί τους είναι η Κίνα και το Ιράν. Γενικότερα, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης, αλλά αντίθετα χειροτέρευση μια και του χρόνου υπάρχουν εκλογές σε πολλές δύσκολες περιοχές όπως τη Σρι Λάνκα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Βιρμανία και το Ιράκ.

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: